Zdravím, prosím,kdo máte chlaďase. Mám ČMB, pohublý, získali jsme ho ze špatných podmínek. Potřebuji ho zakulatit a nasvalit. Dostává seno a vojtěškové granule a cpe mi i slámu, co má ve stáji. Chtěla bych buďto ječný nebo kukuřičný šrot. Co je lepší na vykrmení a kolik mu toho dávat, když má cca 800 kg? Krmení jádrem by bylo 2x denně. Nikdy žádné jádro neměl, nerada bych,aby chytil nějaké zažívací problémy. práce je zatím lehká práce na kruhu a hodinové procházky na ruce. Za chvíli mu přibyde i tráva,ale zatím jí moc není. Dík za odpověď.
Asi bych si položila otázku, jestli chci, aby přibral tuk a nebo svaly. Jestli svaly, tak to bez dostatku bílkovin nepůjde a kukuřice ani ječmen nejsou nej volbou. Osobně bych teda tažnému koni "sladké" v podobě výše zmíněného nedala, ale spíš bych šla cestou bílkovina+kvalitní tuk (konopný, lněný šrot, jejich výlisky, sladový květ atd.)
Hlavně mu dejte seno.Tolik sena,aby už nemusel luxovat podestýlku.
Jestli jste doteď krmila jen teplokrevné koně,může vás překvapit,kolik těžký kůň spotřebuje.
Vojtěškové granule dáváte.
Šrot bych zvolila spíše kukuřičný ,po ječném by mu mohly natékat nohy.Některým se to stává.
Začít na třeba litru .Samozřejmě navlhčit,aby většinu dávky nevyfoukal ven .Zpočátku posypat dno kýble ,nebo žlabu a postupně přidat.
To bych zakápla olejem,od lžíce ,až třeba po čtyři pět.Opět pozvolně.
Až bude nakrmený,teprve má z čeho dělat svaly.
Ne,myslela jsem na litru,třeba necelém začít.
Pak dejte třeba dva .Jen mi šlo o postupné navykání
Dala bych v jedné dávce vojtěšku , a ve druhé třeba dva litry šrotu ,s olejem .nebo lněným semínkem
Plus seno by měl mít neustále k dispozici
Sama uvidíte,jestli to bude lepší,ale dejte tomu čas
Já nikdy za celá léta schvácené koně neměla,ale předpokládám,že se to stává překrmením,náhlou změnou,nebo na zeleném
Což asi u vašeho koně nehrozí,ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Obilí je pro pracující koně, když už musí být je oves volba číslo jedna, obecně příkrmem obilí do žlabu hubeného koně nevykrmíte, držte se spíše objemu(seno), bílkovin(vojtěška, slaďák, soja,) a tuků(lněné výlisky, nebo celá slunečnice) a malého množství obilí (stačí oves) a zamíchala bych to do namočených řepných pelet. :-)
Obilí se nedává na kila koně, ať má kůň 500kg nebo 800kg dávka na jedno krmení u velkého koně je cca do 2,5kg, u každého koně individuální, jde o to, že vyšší dávku tenké střevo nestihne zpracovat (záleží i na množství tuším amylázy, které je u každého koně jinak)
Nezpracované škrobové krmivo v dalších oddílech střeva nedělá dobrotu, zvyšuje se kyselost střevního obsahu a to škodí střevním bakteriím, na nichž je kůń závislý.
Pokud je kůň ze špatných podmínek - a je to chlaďas, takže předpokládám, že lehce krmitelný - pravděpodobně se vám opraví už i na slušné dávce sena.
Je-li kůň vyhublý, platí zásada pokudmožno nepodávat jádro (obiloviny), takže bych se ječnému i kukuřičnému šrotu vyhnula obloukem. Zvláště pokud kůň dosud žádné jádro nežral.
Ječmen i kukuřice zatěžujou trávicí trakt koně, obvykle se tráví až v jeho "zadní části", tj. v tlustém střevě a mohou zapřičinit změnu mikrobiální flóry a pH, což je nejčastější příčina koliky.
Nechala bych vojtěšku, možná zkusila cukrovarské řízky plus nějaké tukové krmení - lněné semínko, super je i konopný šrot.
Plus kvalitní minerálka - kůň ve špatné výživové kondici bude mít určitě deficit.
Souhlasím s tím, co výše píše Dotaz - kukuřice ani ječmen není dobrá volba.
Pomalu zvykáme na výběh,ten chudák také za těch 13 let nepoznal. Nicméně tráva je zatím nic moc a má výběh bez trávy. Na trávu chodíme v rámci procházek, pase se cca půl hodiny a pak zpět k senu. Pastvinu máme,ale zatím tam moc trávy není. Snad brzy povyskočí a chlapák začne respektovat ohradník 😁

Terven
napsal(a):
Pokud je kůň ze špatných podmínek - a je to chlaďas, takže předpokládám, že lehce krmitelný - pravděpodobně se vám opraví už i na slušné dávce sena.
Je-li kůň vyhublý, platí zásada pokudmožno nepodávat jádro (obiloviny), takže bych se ječnému i kukuřičnému šrotu vyhnula obloukem. Zvláště pokud kůň dosud žádné jádro nežral.
Ječmen i kukuřice zatěžujou trávicí trakt koně, obvykle se tráví až v jeho "zadní části", tj. v tlustém střevě a mohou zapřičinit změnu mikrobiální flóry a pH, což je nejčastější příčina koliky.
Nechala bych vojtěšku, možná zkusila cukrovarské řízky plus nějaké tukové krmení - lněné semínko, super je i konopný šrot.
Plus kvalitní minerálka - kůň ve špatné výživové kondici bude mít určitě deficit.
Souhlasím s tím, co výše píše Dotaz - kukuřice ani ječmen není dobrá volba.
Terven jen bych vás opravila, škroby(šrot) se trávi v přední části střeva, v tenkém, tráví se enzymaticky, tam jsou vývody žláz s vnitřní sekrecí(slinivka, játra),NENÍ OBVYKLÉ trávit šrot v tlustém střevě, jen pokud se nestihne zpracovat enzymy je zažitina posunována do dalšího -zadního úseku střeva, kde převážně probíhá mikrobiální trávení, ano mikroorganismy se toho ujmou, ale ta rychlá změna v jejich počtu zapříčiní nerovnováhu střevního prostředí a následný kolaps toho prostředí,které se stává nefunkční pro ty důležité bakterie.....
napsal(a):
Terven jen bych vás opravila, škroby(šrot) se trávi v přední části střeva, v tenkém, tráví se enzymaticky, tam jsou vývody žláz s vnitřní sekrecí(slinivka, játra),NENÍ OBVYKLÉ trávit šrot v tlustém střevě, jen pokud se nestihne zpracovat enzymy je zažitina posunována do dalšího -zadního úseku střeva, kde převážně probíhá mikrobiální trávení, ano mikroorganismy se toho ujmou, ale ta rychlá změna v jejich počtu zapříčiní nerovnováhu střevního prostředí a následný kolaps toho prostředí,které se stává nefunkční pro ty důležité bakterie.....
Já s váma souhlasím co se týče trávení škrobu, jen trvám na tom, že na rozdíl třeba od ovsa, kukuřice a ječmen inklinujou k tomu, aby nestihli být zpracováni v tenkém střevě a nezpracované se posunuly do toho zadního úseku.
A u hubeného koně ze špatných podmínek bych se obilovinám vyhnula.

Terven
napsal(a):
Já s váma souhlasím co se týče trávení škrobu, jen trvám na tom, že na rozdíl třeba od ovsa, kukuřice a ječmen inklinujou k tomu, aby nestihli být zpracováni v tenkém střevě a nezpracované se posunuly do toho zadního úseku.
A u hubeného koně ze špatných podmínek bych se obilovinám vyhnula.
oni natrávené budou, jen se nemůžou dostat skrz stěnu střeva- rozdílná velikost "škrobových zrn" naproti ovsu
Edit: pokud je ale kukuřice nebo ječmen termicky upraven (proto nestačí našrotovat) velikost škrobových zrn se upraví...
napsal(a):
oni natrávené budou, jen se nemůžou dostat skrz stěnu střeva- rozdílná velikost "škrobových zrn" naproti ovsu
Edit: pokud je ale kukuřice nebo ječmen termicky upraven (proto nestačí našrotovat) velikost škrobových zrn se upraví...
To nejsme ve při
Já bych tu možných "zádrhelů" viděla více. Jednak je ten kůň opravdu hubený? Lehce viditelná žebra jsou v pořádku (viditelná při pohledu z boku ve středu hrudníku, zadnější žebra postupem k lopatce už ne, směrem ke hřbetu už také ne). Spousta koní je překrmována, mají málo práce a stojí pořád u sena. Jestli má 800 kg, to není až tak málo (samo že je potřeba znát i kohoutkovou výšku).
Po co nejlepším posouzení kondice bych znovu prověřila zdravotní stav. 13letý ČMB už nebude mít nohy v top stavu. Nemá náhodou bolesti? Zvláště zadní nohy bych velmi hlídala. V tomhle věku už pro koníka nebude kvůli nohám nejvhodnější "soudečková" kondice. Naopak zdravotně přínosnější bude držet ho štíhlého. Tedy jakékoliv obilniny mu mohou být spíš na škodu.
Já bych ho vykrmovala pouze objemem. Seno je základ. Ale tažáci jsou tak dobře krmitelní, že ze slámy také krásně nabírají. Když jde o kvalitní krmnou slámu (z jařin), vůbec bych se jí nebála. Běžně dáváme tažákům 1/3 objemu ve slámě. když je to podáno se senem a hlavně s dostatkem vody, nezacpe se.
Dále zvláště v zimě a teď dáváme do hliněné ohrady větve (opravdu hodně, vrba, jehličnany, ovocné - je toho hodně z jarního prořezu). Vlastně jde o to aby měli mikroby v střevech stále co zpracovávat, tažáci jsou takhle stavěni (v původní domovině jsou na výživově chudých porostech)
No a nyní jsou kopřivy. Je to výborné dusíkaté krmivo. Já srpem nažnu na příkopě do travního koše a nechám přes noc zavadnout na seně. Chvilku někteří váhají (max 3 dny), ale potom je to první sežraná věc z dávky. Krmím to 14 dní a 14 dní pauza, potom zase 14 dnů krmím.
S pastvou zvláště nyní opatrně. Já popásám celou zimu cca 45 min. Nyní pozoruji, že koně dávají přednost bylinám před trávou (svízel, kokoška, pampeliška). Dále pozor na vycházkách KDE pasete. Meze u polí jsou velmi rizikové - postřiky. Jinak i v létě nenecháváme tažáky pást se více než půl dne (na Hané, koně jsou fakt tlusťoši).
Do kyblíku bych se velmi soustředila na kvalitní minerálku, hlavně mikroprvky ( Se na svaly). Dáváme do závěsného kyblíku namočit řízky a do nich ty doplňky. Stará dostávala i ten šrot, ale to byla výjimka pro 33letou babku. Jinak např. dušná dostává jen hrnek hodně naklíčeného ječmene s kvasnicemi - do nabobtnalých řízků. Vám bych doporučila přidat k řízkům jen vojtěšku, minerálku a případně ten klíčený ječmen. Na jiné šroty bych nevsázela. Pokud bude opravdu pracovat, může oves.
No a jinak svaly a hezkou kondici dělá kromě krmení i pohyb. Nebojte se lehkého zápřahu, krokovek pod sedlem, nebo klusovky vedle kola (vedle jiného koně pod sedlem)
Nejvíce by k radám pomohly fotky a opravdu zvážené suché komponenty KD.
Žebra mu jdou vidět po celé délce,v kohoutku má 165cm. Moc nepracoval, spíše stál ve stáji a párkrát ho vzali do lesa, třeba po měsíci někdy i déle. Miluje procházky na ruce a práci na kruhovce bere v klidu. Nohy má dle veta v pořádku. Přiložím foto.
gabpav
napsal(a):
Žebra mu jdou vidět po celé délce,v kohoutku má 165cm. Moc nepracoval, spíše stál ve stáji a párkrát ho vzali do lesa, třeba po měsíci někdy i déle. Miluje procházky na ruce a práci na kruhovce bere v klidu. Nohy má dle veta v pořádku. Přiložím foto.
No tohle není žádná vyhublá katastrofa. Za lopatkou tedy chybí, ale spíš bych nasvalila prací, než honit kg olejem a obilím. Tohle jsou viditelná žebra, lezoucí jsou právě vidět hodně i okolo páteře. Je jaro, spraví se.
Dostatek objemu mu udělá větší břicho, ale to nic, hlídejte svaly.
Možná se nyní zdá, že stojí s váhou, ale líná a to je energeticky náročné.
Pokud bude mít dostatek sena a přidáte pastvu (radši až starší porost), v srpnu už budete přemýšlet jak a čím tu váhu ubrzdit... (jak se tažák naučí na kyblíček, bude se ho dožadovat - na podzim budete určitě dávat jen tak na dno řízky a do nich vitmin. + len)
Vzhľadom na podmienky, z ktorých prišiel, nevyzerá nijako strašne. Na zelenom sa spraví určite, zvlášť, ak má ešte príkrm senom. Tým by som nešetrila. Zabezpečila by som akurát minerálku a do kýbliku by som ju miešala napríklad s ľanom. Šrot nie je nejako extra kvalitné krmivo, keď už, tak by som oboje volila hyrotermicky upravené, má to aj dlhšiu trvanlivosť. Momentálne mám koňa na konopných granuliach, majú dosť veľa benefitov a je to pomerne bezpečné krmivo- nízky obsah sacharidov a nelezie do hlavy, môžete skúsiť. Mám ale ľahko kŕmiteľného koňa, takže nejaký "wow" efekt sa nedostavil.

Já bych do něj taky zbytečně necpala jádro, vzhledem k tomu, že chladnokrevníci jsou náchylní k myopatiím, bych s přidáváním sacharidů a škrobů byla opatrná.
gabpav
napsal(a):
Takže by stačila vojtěška, minerálka a lněné semínko a samozřejmě seno a pastva?
No když tažák nedělá nic extra (courá se pod sedlem, lehce zapřažený) úplně výjde s pastvou, senem, slámou a nějakou dobrou minerálkou.
Vojtěšku dáváte jako bílkoviny, na rychlejší osvalení - nepřehánět (hodně Ca a bílkovin).
Lněné semínko dávám skoro celoročně, prostě na krásnou srst, kopyta. Lépe tráví, je v tom velmi kvalitní tuk atd.
Oni umí být tlustí i jen z pastvy...
Pipilota
napsal(a):
No když tažák nedělá nic extra (courá se pod sedlem, lehce zapřažený) úplně výjde s pastvou, senem, slámou a nějakou dobrou minerálkou.
Vojtěšku dáváte jako bílkoviny, na rychlejší osvalení - nepřehánět (hodně Ca a bílkovin).
Lněné semínko dávám skoro celoročně, prostě na krásnou srst, kopyta. Lépe tráví, je v tom velmi kvalitní tuk atd.
Oni umí být tlustí i jen z pastvy...
Té vojtěšky mohu dávat kolik? Zatím dávám litr ráno a litr večer + minerálku, lněné semínko a řepkový olej. Mám na vojtěšce ubrat?
Vojtěšku bych nechala dokud se pořádně nerozjede pastva. Je to nyní také jakési vyvážení už horší kvality sena (vitamíny jsou v kvalitních peletách dobře uchovány). Litr jsem teda nevážila, ale za mě 1 ráno + 1 večer je pro tažáka OK. Přeci jen chcete aby se "spravil". Určitě je podáváte namočené. Jinak tabulky praví 0,3 až 0,8 kg vojtěškových úsušků na 100kg váhy koně. Ta horní hranice je pro sporťáky, takže nepřehánět.
Určitě bych ale začala s prací. Jen z courání po ohrádce se svaly neudělají. A tažáci mají sklon k tomu jen ztloustnout. On se opravdu na zeleným zakulatí.
Olej bych taky už pomalu opouštěla, jak se bude pást, bude mít dost energie. A jak psala Malkina, dolů to jde hůř. Prostě tažáci rádi žerou pořád. (nám jedna kobyla prochází ohradou pokud nemá 4 hodiny seno, tím pak vypustí všechny - proto mícháme seno se slámou a větvičkujeme...)
Pro zajímavost http://www.equichannel.cz/vojteska-pravdy-a-predsudky