Výcvik koně (a jezdce) - rytmus

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2019 13:58

Mohli byste mi prosím doporučit články ohledně tohoto tématu? Trenér je jasný, ale ráda se vzdělávám i teoreticky. Prohledávám web, ale zatím jsem na nic moc nenarazila. Mohou být i cizojazyčné články (aj, nj). Předem moc díky.

17.4.2019 14:03
kallisto

XXX.XXX.237.35

Co chcete přesně trénovat?
Dle mého jezdec rytmus buď cítí nebo ne. To je dáno každému člověku jinak.
K tréninku lze používat rytmickou hudbu, kavaletovou práci...

http://www.equichannel.cz/o-rytmu-poprve-kde-se-rodi-a-umira-rytmus
http://www.equichannel.cz/prace-ze-zeme-rytmus
http://www.equichannel.cz/uvahy-o-klasickem-jezdeni-ii-32-rytmus-a-rovnovaha
http://www.equichannel.cz/hodit-se-do-pohody-rytmem

17.4.2019 14:36

Tyto články jsem (jediné) našla. Jde mi o cvičení pro koně, aby sám uměl držet udaný rytmus v daném ruchu.

17.4.2019 17:47
akscha

XXX.XXX.34.29

Take by me zajimaly pripadne odpovedi. Jinak si myslim, ze se to kdysi resilo na ECH. Urcite na to tema prispival Karol, ale hledat jsem to nezkousela.

Mlhave si pamatuji, ze pokud kun drzel pozadovane tempo, jezdec na nej nijak nepusobil. Aktivni pomucka prisla, az kdyz bylo potreba neco opravit a po zadouci reakci kone jezdec zase presel do pasivniho modu. Ale to je takova vycvikova klasicka, zadne cviky/triky...

17.4.2019 20:33
Dotaz

XXX.XXX.110.146

akscha napsal(a):
Take by me zajimaly pripadne odpovedi. Jinak si myslim, ze se to kdysi resilo na ECH. Urcite na to tema prispival Karol, ale hledat jsem to nezkousela.

Mlhave si pamatuji, ze pokud kun drzel pozadovane tempo, jezdec na nej nijak nepusobil. Aktivni pomucka prisla, az kdyz bylo potreba neco opravit a po zadouci reakci kone jezdec zase presel do pasivniho modu. Ale to je takova vycvikova klasicka, zadne cviky/triky...

Nás ještě učili si zpívat, abychom lépe poznali, že ztrácíme tempo.

18.4.2019 09:15

S mojí kobylou je to složitý, nemůže klusat dlouho, resp. může klusat jen velmi krátké úseky, proto bych si ráda načetla co nejvíc a nějak si to přizpůsobila. A třeba to taky vůbec nepůjde. Ale nechci to vzdávat.

18.4.2019 09:37
ustulina

XXX.XXX.22.113

Rytmus velmi řeší Bořánek, navštívit jeho kurz, několik článku je i v Horsemanovi.

Můžete začít ze země, kůň na kruhu, já preferuju volnost, žádná lonž. Pobídnete koně do požadovaného rytmu (krok, klus, cval) a v okamžiku, kdy kůň vyhoví, musíte odstranit veškerý tlak(i ten psychický!). Na začátku to můžou bejt třeba dva kroky. Ve chvíli, kdy kůň chybuje - přejde do jiného rytmu, opět "se zapínám". Nereagovat na zpomalení nebo spěchání v daném rytmu (speedcontrol je další kapitola). Když kůň zařadí na nižší stupeň rytmu, pobídka v před je jasná, pokud kůň jde rychleji - místo klusu cválá, je místo brždění vhodnější požádat o obrat - změnu směru.

Ze sedla si najít místo na trénink - jízdárna, výběh, lesní cesta...tam, kde nebudete muset sahat po otěži a řešit směr (pole vedle silnice není moc vhodné). Pobídnu koně do rytmu a opět to samé. Při prvním kroku v požadovaném rytmu okamžitě pryč veškeré tlaky - holeň, otěž, hlasová pomůcka, ikdyby dva kroky, v tu chvíli se prostě jen vezu, nepřekážím a popř. chválím. Nereagovat, ikdyž se nám zdá, že se moc vleče, popřípadě cválá rychle, vůbec neřešit kvalitu nebo když se nám zdá, že kůň chce zpomalit. Pobídka AŽ ta chyba nastane - přejde do jiného rytmu.
Na začátku samozřejmně nechci 10minut v rytmu, stačí chvilka, pár kroků, kdy ten kůň povolí a řekne ano, zastavuju, chválím, pauza a nějaký jiný cvičeníčko.
Pak se vám ty chvilky budou snadno prodlužovat a až tohle koník pochopí - nemusíte tahat za otěž nebo pobízet co krok, začnete řešit kvalitu a rychlost rytmu - svižný krok nebo naopak co nejpomalejší atd.

18.4.2019 10:15

ustulina: předpokládám, že v celém vašem příspěvku, myslíte pojmem "rytmus" ve skutečnosti "ruch".

Bořánkův článek jsem četla, pochopila, dává mi smysl. Jenže se obávám, že ho úplně se svou kobylou nebudu moct převést do praxe. Ale možná ano. V jejím případě, pokud ji naklušu, bych byla ráda, aby držela stejný rytmus (= tempo). Zřejmě tím, že ji nemohu nechat vyklusat dle libosti, ona velmi záhy zrychluje, prodlužuje a klus si užívá, má radost, že konečně může klusat. Jenže vzhledem k její diagnoze jí prostě nemůžu nechat klusat víc, než půl až 3/4 jízdárny, poté ji potřebuji převést zpět do kroku a dlouze vykrokovat. Díky tomu mám v sobě i psychický blok a prostě jí beru zpátky, což je možná ta největší chyba a důvod, proč ona zrychluje. Mám tedy požádat o naklusání, "zahodit" otěž a nechat ji jít si svým rytmem (= tempem), i za cenu, že nebude pravidelný a stálý, a až např. po té půlce jízdárny jí převést do kroku? Neumím si moc představit, že takové "cvičení" povede k požadovanému výsledku, ale možná se mýlím? Jak potom v budoucnu koně požádám v daném ruchu o mnou stanovený rytmus?

18.4.2019 10:20
Arbora

XXX.XXX.192.218

Príde mi trochu nefér chcieť po koňovi, ktorý zo zdravotného hľadiska nemôže nejako extra pracovať, chcieť rytmy podľa jazdca. Zbytočné trápenie pre oboch, ktoré vyústi akurát tak v nas*atosť oboch zúčastnených.

18.4.2019 10:29

Arbora napsal(a):
Príde mi trochu nefér chcieť po koňovi, ktorý zo zdravotného hľadiska nemôže nejako extra pracovať, chcieť rytmy podľa jazdca. Zbytočné trápenie pre oboch, ktoré vyústi akurát tak v nas*atosť oboch zúčastnených.

Právě kvůli tomu zdravotnímu hledisku je potřeba ji udržovat v rámci možností nasvalenou a "provozuschopnou". Jezdíme převážně ven na krokovky, jízdárnu zařazuji málo, ale chci v tom pokračovat a dělat tam aspoň nějakou smysluplnou práci. Jak jsem psala, třeba to nepůjde a pokud ne, nebudu to lámat přes koleno. Na druhou stranu, pravidelnou prací se dají potom ty náročnější úseky (klus) pomaličku prodlužovat.
Zrovna já jsem z těch, co na pohodu koně opravdu dbají a já se kobyle velmi přizpůsobuji. V tomto režimu jí jízdárenská práce baví.

18.4.2019 10:39
kallisto

XXX.XXX.237.35

ustulina napsal(a):
Rytmus velmi řeší Bořánek, navštívit jeho kurz, několik článku je i v Horsemanovi.

Můžete začít ze země, kůň na kruhu, já preferuju volnost, žádná lonž. Pobídnete koně do požadovaného rytmu (krok, klus, cval) a v okamžiku, kdy kůň vyhoví, musíte odstranit veškerý tlak(i ten psychický!). Na začátku to můžou bejt třeba dva kroky. Ve chvíli, kdy kůň chybuje - přejde do jiného rytmu, opět "se zapínám". Nereagovat na zpomalení nebo spěchání v daném rytmu (speedcontrol je další kapitola). Když kůň zařadí na nižší stupeň rytmu, pobídka v před je jasná, pokud kůň jde rychleji - místo klusu cválá, je místo brždění vhodnější požádat o obrat - změnu směru.

Ze sedla si najít místo na trénink - jízdárna, výběh, lesní cesta...tam, kde nebudete muset sahat po otěži a řešit směr (pole vedle silnice není moc vhodné). Pobídnu koně do rytmu a opět to samé. Při prvním kroku v požadovaném rytmu okamžitě pryč veškeré tlaky - holeň, otěž, hlasová pomůcka, ikdyby dva kroky, v tu chvíli se prostě jen vezu, nepřekážím a popř. chválím. Nereagovat, ikdyž se nám zdá, že se moc vleče, popřípadě cválá rychle, vůbec neřešit kvalitu nebo když se nám zdá, že kůň chce zpomalit. Pobídka AŽ ta chyba nastane - přejde do jiného rytmu.
Na začátku samozřejmně nechci 10minut v rytmu, stačí chvilka, pár kroků, kdy ten kůň povolí a řekne ano, zastavuju, chválím, pauza a nějaký jiný cvičeníčko.
Pak se vám ty chvilky budou snadno prodlužovat a až tohle koník pochopí - nemusíte tahat za otěž nebo pobízet co krok, začnete řešit kvalitu a rychlost rytmu - svižný krok nebo naopak co nejpomalejší atd.

Ale rytmus je právě udržení toho stejného tempa v daném chodu, tedy v kroku, klusu a cvalu.

Ne přechody a udržení chodu jako takového.

Může pomoci hudba do sluchátek nebo nahlas na jízdárně, najít si odpovídající písničky a snažit se udržovat rytmus dle písničky. Když si budeš zpívat sama, hrozí, že budeš zpomalovat nebo zrychlovat společně s koněm, tomu se člověk neubrání. Pobídnout jen tam, kde kůň zpomalí a sedem udržovat tam, kde kůň sám zrychluje.

18.4.2019 10:52

kallisto napsal(a):
Ale rytmus je právě udržení toho stejného tempa v daném chodu, tedy v kroku, klusu a cvalu.

Ne přechody a udržení chodu jako takového.

Může pomoci hudba do sluchátek nebo nahlas na jízdárně, najít si odpovídající písničky a snažit se udržovat rytmus dle písničky. Když si budeš zpívat sama, hrozí, že budeš zpomalovat nebo zrychlovat společně s koněm, tomu se člověk neubrání. Pobídnout jen tam, kde kůň zpomalí a sedem udržovat tam, kde kůň sám zrychluje.

Já sama s rytmem problém nemám, ale nevím, jak to "vysvětlit" koni, aniž bych ho neustále (v našem případě) brzdila. Pokud zařazuji kruhy, práci na dvou stopách, ustupování atd., kobyla je zaměstnaná a jakž takž rytmus drží. Pokud po ní chci klus na rovné linii, zrychluje.
(s trenérem budu řešit během dvou týdnů, zatím bych si právě chtěla načíst teorii)

18.4.2019 11:38
akscha

XXX.XXX.26.89

Ja v tom nevidim ani tak problem s rytmem, jako spis obycejne konske "rozjizdeni se" a nerespektovani zadrze. A tady vidim dva zkusoby. Bud mi kone na pomuckach, naklusat a kdyz zacne zrychlovat, hned prejit do kroku. Opakovat do zemdleni, dokud to nepochopi. No a nebo mit kone klidne na volne otezi, najit si moment, kdy bude vlacna a pomala (treba na konci jezdeni) a z toho naklusat. Pokud zrychli, zase hned prejit do kroku.

Jinak ale pokud ma nejaky vetsi zdravonti problem, je to tezke. Nebylo by lepsi kvalitu klusu ze sedla neresit a zkusit ji zrehabilitovat treba ze zeme? Celkem souhlasim s Arborou...

18.4.2019 11:40
kallisto

XXX.XXX.237.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já sama s rytmem problém nemám, ale nevím, jak to "vysvětlit" koni, aniž bych ho neustále (v našem případě) brzdila. Pokud zařazuji kruhy, práci na dvou stopách, ustupování atd., kobyla je zaměstnaná a jakž takž rytmus drží. Pokud po ní chci klus na rovné linii, zrychluje.
(s trenérem budu řešit během dvou týdnů, zatím bych si právě chtěla načíst teorii)

Kůň často zrychluje proto, že něčemu utíká. Většinou je to drncající jezdec v sedle. Takže sebekontrola jezdce, zda koně něčím neruším, před čím utíká. V pracovním klusu a cvalu maximálně vybalancovat měkký sed. Pak samozřejmě management koně, zda je vylítnutý z pastviny, dlouhé linie svádějí ke zrychlování. Nepodcenit vykrokování před prací.
Pokud to kůň dělá až po "zahřátí", pak včas a často zařazovat krokové přestávečky na uklidnění koně.

A já dále vždy radím myslet dopředu. Dřív než kůň. Pokud to kůň dělá na dlouhých stěnách, musím na to myslet dopředu a ještě než mi kůň zrychlí tak začnu brzdit sedem a vůbec mu nedovolím/nedám příležitost rozjet se rychleji než chci/zvládnu/mám pod kontrolou. Jinak pak se kůň rozutíká a jezdec už jen řeší frčícího koně. Předejdu-li tomu dopředu, nemusím řešit tuto neposlušnost koně. Koně to rádi dělají právě na dlouhých stěnách.

Těžko soudit na dálku aspoň bez videa.

18.4.2019 11:54
Arbora

XXX.XXX.192.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Právě kvůli tomu zdravotnímu hledisku je potřeba ji udržovat v rámci možností nasvalenou a "provozuschopnou". Jezdíme převážně ven na krokovky, jízdárnu zařazuji málo, ale chci v tom pokračovat a dělat tam aspoň nějakou smysluplnou práci. Jak jsem psala, třeba to nepůjde a pokud ne, nebudu to lámat přes koleno. Na druhou stranu, pravidelnou prací se dají potom ty náročnější úseky (klus) pomaličku prodlužovat.
Zrovna já jsem z těch, co na pohodu koně opravdu dbají a já se kobyle velmi přizpůsobuji. V tomto režimu jí jízdárenská práce baví.

Tomu samozrejme rozumiem. Ale viem si predstaviť, že kôň má tendencie zrýchliť, iba tak, lebo má chuť. Normálne človek dá zádrž- sedom, rukou, behom pár krokov to chodivé zviera pod ním zádrž akceptuje(alebo aj nie, no). U vás tento priestor nie je, lebo hneď po pár krokoch musíte brať späť.Na 3/4 jazdiarni( 40-50m?) ani nestihne prejsť nejaký interakcia kôň-jazdec,kôň ani nemá čas spracovať zádrž, ktorá žiada zmenu tempa, lebo hneď príde zádrž na prechod do kroku.
Možno by som v rámci rekonalescencie a prípravy obetovala túto poslušnosť a popracovala by som na tom potom neskôr, keď už budete klusať tých kôl na jazdiarni niekoľko.

18.4.2019 13:02

Moc díky všem za rady a postřehy. Budu na tom pomalu pracovat, pokud to půjde.

Přeci jen bych se ráda vrátila k původnímu dotazu a sice na dobré teoretické články.

18.4.2019 19:37
JaL

XXX.XXX.68.215

Já se omlouvám, že nemám teoretický článek, i když jeden podobný možná bude během pár týdnů...
Co na to jít přes pozitivní posilování? Pokud kůň zná princip (chování - bridge - odměna), tak prostě chci jen tolik, kolik kůň s přehledem zvládá a pak už si jen hlídám zvyšování kriterií (a jo, připouštím, že to může být pro spoustu lidí obtížné - ale na druhou stranu se podle mě vyplatí se to naučit).
Osobně bych k tomu přidala zpěv, který se zároveň stane pro koně signálem.
A chápu, že to bude pro běžné koňáky výjev jako UFO, ale zní mi to mnohem lépe ("předávám koni informaci, co po něm chci") než všechny postupy zahrnující korekce a čekání na chybu. Všichni se učíme úspěchem...

31.5.2019 08:18

Po čase přidávám update: trenérka mi ukázala super věc na jízdárnu pro učení rytmu: je to prý tzv. Zajacův kříž, kdy jsou 4 kavalety poskládané do velkého kříže, kůň opisuje přes kavalety pravidelný kruh, kdy vždy mezi dvěma kavaletama lze počítat kroky a tím pravidelnost ověřit. Pokud jde kůň v pravidelném rytmu po velkém kruhu, lze mezi dvěma kavaletama ve vzniklém čtverci opsat kroužek malý. Lze samozřejmě i modifikovat a dát si třeba kavalety ve stejných odstupech na stěnu a trénovat potom i na rovných liniích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík