Ahojte, chystám se objednávat sedu na "moji" kobylku. Hrozně ji sluší černá barva ale když tak o tom přemýšlím tak v létě to může být hrozně nepraktická věc z hlediska horka. Myslíte že je to v pohodě?(pony, mladá, má sedivo-bilou barvu) nebude ji vedro? Neděláme nějakou extra závodní práci ale přece jenom i na vyjížďce v lese ji může být teplo a nepříjemně, ale nevím jestli je to takový rozdíl oproti jakékoliv jiné barvě. Popřípadě děláte vy nějaká opatření na léto aby jste koníkům ulehčili? Přece jenom se mi nechce tu sadu využívat jenom v zimě :D
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, v černé je víc vedro než v jiných barvách, jelikož nejvíc pohlcuje světlo/teplo (viz rozdíl když máte na sobě černé vs. bílé tričko), jenomže sada obsahuje dečku, čabraku a co ještě? Ona i ta dečka zakrývá koni jen minimum těla. Řekla bych, že to je jedno, protože za velkého vedra (v poledne 35 stupňů ve stínu) stejně jezdit nebudete a když, tak doufám, že jen v lese cestou k vodě, případně jen v osm večer a déle, když už stejně slunce pražit nebude :)
Černá sice přitahuje sluníčko, ale takový terno to není, vždyť i lidi v létě běžně nosí černé věci. V největších vedrech hádám usanku ani bandáže používat moc nebudete, stejnak je s tím medle sfaní, a běžná děcka je stejně z velké části zakrytá sedlem a ta malá část co vykukuje je malá a navíc je zespoda deky savý materiál, plus samotná výplň by měla trochu fungovat jako izolace.
Takže rozdíl mezi černou, bílou nebo třeba Fialovou s puntíkama bude minimální, rozdíl bude možná tak v rámci toho, jak má která dečka savý ten spodní materiál.
Malkina
napsal(a):
Někde jsem viděla lapače z těch černejch stavebních kyblíků natřených lepidlem.Bílej kýbl prý tak dobře nefunguje.Hmyzáky naopak odpuzuje modrá,ale musí být dost tmavá.Když jsme měli chlív vymalovanej na chrpovo nebyla tam moucha,teď máme pomněnkovou a ta už jim nevadí..
Hmm.... Že bych presla na tmavě modrou 🤔😂. No doufám že ta černá tak moc vadit nebude, přece jenom u sedlo atd. je taky černé. No uvidíme, kdyztak nějak poreším. 😉

Terven
napsal(a):
Černá barva více přitahuje ovády.
Poznání dipter mezi koňáky se posunulo asi jako prováděcí postupy na ochranu týraných konýšků, nebo jsem nenašla tu správnou bublinu:-).Dobře si to pamatuješ:-).
Jednu dobu mě diptery zajímaly/ po fruktanech, trimu, selenu , ednoparazitech, před R+ a tahem:-)/, ve smyslu jak nedělat blbosti/ nezamořovat prostředí a používat smysluplně na jednotlivé druhy to s nejmenší razancí a největší účinností/.
tady jsem linkovala nějaké odkazy-ono je to takový evergreeen, po schvácení a před bahnem:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329732#prispevek1565408
A v téhle diskuzi, kolem stránky 9, řekla bych...spousta chytrých lidí dřív věděla a dělila se o vědomosti, dnes je to spíš šíření dojmů a pověr...ale pamatuji se, že mě horsana navedla na studie s tiplíky, jejich doletem a druhy a výskytem v Krkonoších, a to bylo stejně zajímavé jako rostlinné kondenzátory selenu a stav selenu v půdě kolem Hronu, já mám prostě informace ráda, tak zas jednou předávám dál, kdyby náhodou zabloudil někdo, kdo tu zálibu sdílí:-)
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328652/9#prispevek1556048
Pro malkinu: "hmyzák" je stejný souhrnný pojem jako kolika. Nedá se k tomu říct nic víc, než že to může otravně kousat:-). Není reálné ani žádoucí odstranit zcela všechny druhy, je to jako s červy. Jde o to "na míru" omezit množství těch, kteří právě pro mé zvíře v mých podmínkách představují větší problém nebo riziko.
Pokud bychom se bavili o ovádech a bzikavkách, tak modrá je stejně nevhodná-tmavá-jako tmavě zelená nebo ta černá.
Uvnitř chlíva bzikavka a ovád nebude- je to exofág, žere to venku, za plného slunce/ čímž netvrdím, že do nevelké stáje nemůže zabloudit/. Stáj bude spíš plná stájových bodalek-na ty jsou bezkonkurenční vlašťovky. CO2 táhne bzikavky, ale hlavně komáry, proto pasti vyvíjející CO2. Za ranního a večerního šera čekejte venku hlavně tiplíky a muchničky, v uších , na vemínkách, pytlíkách.. Atd.
napsal(a):
Poznání dipter mezi koňáky se posunulo asi jako prováděcí postupy na ochranu týraných konýšků, nebo jsem nenašla tu správnou bublinu:-).Dobře si to pamatuješ:-).
Jednu dobu mě diptery zajímaly/ po fruktanech, trimu, selenu , ednoparazitech, před R+ a tahem:-)/, ve smyslu jak nedělat blbosti/ nezamořovat prostředí a používat smysluplně na jednotlivé druhy to s nejmenší razancí a největší účinností/.
tady jsem linkovala nějaké odkazy-ono je to takový evergreeen, po schvácení a před bahnem:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329732#prispevek1565408
A v téhle diskuzi, kolem stránky 9, řekla bych...spousta chytrých lidí dřív věděla a dělila se o vědomosti, dnes je to spíš šíření dojmů a pověr...ale pamatuji se, že mě horsana navedla na studie s tiplíky, jejich doletem a druhy a výskytem v Krkonoších, a to bylo stejně zajímavé jako rostlinné kondenzátory selenu a stav selenu v půdě kolem Hronu, já mám prostě informace ráda, tak zas jednou předávám dál, kdyby náhodou zabloudil někdo, kdo tu zálibu sdílí:-)
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328652/9#prispevek1556048
Pro malkinu: "hmyzák" je stejný souhrnný pojem jako kolika. Nedá se k tomu říct nic víc, než že to může otravně kousat:-). Není reálné ani žádoucí odstranit zcela všechny druhy, je to jako s červy. Jde o to "na míru" omezit množství těch, kteří právě pro mé zvíře v mých podmínkách představují větší problém nebo riziko.
Pokud bychom se bavili o ovádech a bzikavkách, tak modrá je stejně nevhodná-tmavá-jako tmavě zelená nebo ta černá.
Uvnitř chlíva bzikavka a ovád nebude- je to exofág, žere to venku, za plného slunce/ čímž netvrdím, že do nevelké stáje nemůže zabloudit/. Stáj bude spíš plná stájových bodalek-na ty jsou bezkonkurenční vlašťovky. CO2 táhne bzikavky, ale hlavně komáry, proto pasti vyvíjející CO2. Za ranního a večerního šera čekejte venku hlavně tiplíky a muchničky, v uších , na vemínkách, pytlíkách.. Atd.
Já se s vámi přece nepřu Akorát tedy naše vlaštovky loví zásadně venku a ve stáji jenom hnízdí.Na lov tam lítají netopýři.

Ani já s vámi. Já jen, aby ta debata o vhodné tmavomodré nezmátla řešiče bzikavek a ovádů :-)
Tak hmyzožravce máte, paráda:-). Nám se ještě osvědčily poměrně hluboké a vysoké přístřechy s úzkými okny- 15x 200cm, třeba v úrovní nad hřbetem- se sítěmi, nefoukalo, větralo, exofágové nezalétali, koně vyhlíželi do okolí, jestli nejde tygr:-). Protože byly přístřechy vysoké, dávali jsme pod střechy mucholapky-i koňáčtí kamarádi se smáli, vlaštovky jsme neměli, jen rehky. Na tiplíky a muchničky-hodně jsem jezdila ráno a v horkých dnech se koním nejlépe páslo a IRky jsme pouštěla hlavně ráno, kvůli fruktanům-jsem dávala masky s ušima, někdy je ještě přejela kartáčem nastříknutám repelentem, zevně, a prala jsme je/co smrdí potem, láká víc, zvíře i cajky/.Měla jsem s černou látkou, ale dobře seděly a nad očima byly dobře vystužené, aby nedřely rohovky, te´d bych už sháněla světlé. A na intimní partie nebo i do těch uší jsme vtírala olej-obyč, řepkový, nebo na intimní ideálně dermatol ředěný na pastu, ale to by lezlo do peněz a máte pak kapku žluté koně:-), určitě by šel použít i nějaký jíl.
Z chemií hard Endure, Absorbine. Ze soft nějaké silice a geraniol-název si nepamatuji.
Problém byly ty bzikavky a ovádi, chystala jsme se vyrobit na trase rybník-přístřech pár pastí s tím lepem od Absorbine-nedošlo na to, už tam nestojíme..

Mít vlaštovky :) Važme si užitečného ptactva

:-)
Taky hlasuju pro vlaštovky.
A ještě jsem si vzpomněla, jak horsana zkoušela ve stáji nějaký superlep, na hmyz...a po pár minutách byli zalepení úplně všichni, ptáci, personál, který je odlepoval a čistil, zvědavé herky- jen hmyz ne:-).