Pomůcky pro řešení kozlování?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Glossy

11.5.2019 00:51
Glossy

XXX.XXX.189.90

Dobrý den.
Jen by mě zajímalo, zda nekdo využíváte pomocné otěže konkrétně popruh proti snížení hlavy koně - ktery ma koni bránit ve vyhazování - kozlování. Nebo zda nekdo nemáte zkušenost s uzdeckami stop bucking bridle ktere nejspíše nejsou dostupné u nás? Zda je něco z toho účinné nebo vše kontraproduktivní a bez očekávaného účinku?
Dřív než se do mě někdo pustí - konik je zdráv a má padnoucí výstroj. Jen se tímto způsobem naučil pred cca 5ti lety shazovat jezdce a i když jezdec vydrží nebo znovu nasedne, stejne se situace opakuje. Kozluje nečekaně pouze ve cvalu. A jsou to docela zakerarny :D Samozřejmě vim, základ je práce ze země a budování respektu. Na tom se pracuje. Ale jde o dlouhodoby zlozvyk. Jen bych ráda věděla zda jsou pomůcky tohoto typu ktere jsem našla efektivní a zda je někdo z Vás někdy využil.

11.5.2019 06:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ubrat obroku. Pokud nemáte moc energie, nevymýšlíte lumpárny. Ještě žádný kůň neumřel, pokud byl jen na seně.
Kulatý, napapaný koník je fajn, ale mít pod sebou zlomyslný sud prachu, ne děkuji.

11.5.2019 09:30
Arbora

XXX.XXX.212.221

Máte aj RTG stavcov, vieste s istotou vylúčiť kissing spines?

11.5.2019 13:48
Jananov

XXX.XXX.234.147

Blbost, nic takového nepomůže. Když nedá koňuch hlavu dolů, tak dá zadek nahoru, to si moc nepomůžete .... Chce to pravidelnou práci, klidně lonzovat před ježděním a hlavně vyloučit veškerý diskomfort nebo zdravotní problém ...

11.5.2019 19:10
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Dneska jsem mela na vyjde takového magora. Tryskal kozloval vzpinal se byl nezadržitelný. Měla jsem ho bohužel jen na bezudidlovce protože je vždy na ní bez problémů a majitel to tak chtěl. Řešila jsem to tak, že jsem ho držela hodně zkrátka pomalu klusala a pak i pomaličku zacvalala. No vyrazil úplně jak šipka šíleným tryskem. Po chvíli se mi ho podařilo ho vzít tak zkrátka až se dostal na přilnutí. A najednou klid. Úplně zlatý. Ale nevím jestli by ti to fungovalo.

Glossy

11.5.2019 23:01
Glossy

XXX.XXX.189.90

Konik je pouze na senu a občas po jezdeni dostane bezobilne musli :)
Rtg nevim čeho.. Mám jen komplet rtg nohou a předkupní vyšetření za téměř 8 tisic a konik byl shledan zcela zdráv.
Dělal to pod každým majitelem i pod zkušenými jezdci kteri se nedali snadno shodit. Na vyjizdce se to projevuje různě. Jednak se dost leka. A nekozluje hned z kraje. Začne treba po hodině venku. Lonzovani nepomůže je schopný shodit jezdce i v kruhovce po hodinové vyjizdce ve všech chodech :D

Dělá to dlouhodobě a za vet vyšetření a fyzio jsem teď dala dost peněz. Konik se jeví bez problémů. A jak říkám, dělá to dlouhodobě, od nějakých 5ti let co se mi podařilo zjistit. Dal nedohlednu.

12.5.2019 07:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Glossy napsal(a):
Rtg nevim čeho.. Mám jen komplet rtg nohou a předkupní vyšetření za téměř 8 tisic a konik byl shledan zcela zdráv.
Dělal to pod každým majitelem i pod zkušenými jezdci kteri se nedali snadno shodit. Na vyjizdce se to projevuje různě. Jednak se dost leka. A nekozluje hned z kraje. Začne treba po hodině venku. Lonzovani nepomůže je schopný shodit jezdce i v kruhovce po hodinové vyjizdce ve všech chodech :D

Dělá to dlouhodobě a za vet vyšetření a fyzio jsem teď dala dost peněz. Konik se jeví bez problémů. A jak říkám, dělá to dlouhodobě, od nějakých 5ti let co se mi podařilo zjistit. Dal nedohlednu.

Přiznám se, ze nechápu, proč jste takového koně vůbec koupila, a ještě investovala tolik peněz do předkupních vyšetření ... ?!

Takový kůň je zadarmo drahý!

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2019 08:52

Glossy napsal(a):

....RTG obratlových výběžků-kissing spines.

12.5.2019 09:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
....RTG obratlových výběžků-kissing spines.

Vidím to podobně. Fyzio zřejmě vyloučila potíže s kyčlí a podobně. Nepadnoucí sedlo zadavatelka také vylučuje - ono ale i kolikrát placení pasovači, kteří tuto službu nabízí, nepoznají, že sedlo nepadne správně. Co si budeme povídat. A popis, že kozlování začíná až po nějaké době, naznačuje potíže se zády - ze začátku jízdy to zatím nebolí tolik, tak se kůň s projevem bolesti krotí.

PS: kamarád ze stáje nedávno zkoušel koně s diagnostikovaným KS - prodejce o tom nevěděl, koupil koně se skrytou vadou před několika měsíci. Původní majitel tvrdil, že rentgenovali páteř a je v pořádku. No, tam byla bolest už taková, že kamaráda nenechal ani nasednout. Koník byl jinak nádherný, nebylo to samozřejmě na něm vidět.

Pokud fyzio a veterináři jsou zkušení a vyloučili potíže, zbývá z častých problémů právě kissing spines, který se bez rentgenu nepozná (pokud se třeba neježděním nebo nedávnou nápravou neprojevuje kompenzace potíží v jiné části těla - a i ta kompenzace se může přiřknout něčemu jinému).

12.5.2019 12:16
koně

XXX.XXX.174.63

Glossy napsal(a):
Dobrý den.
Jen by mě zajímalo, zda nekdo využíváte pomocné otěže konkrétně popruh proti snížení hlavy koně - ktery ma koni bránit ve vyhazování - kozlování. Nebo zda nekdo nemáte zkušenost s uzdeckami stop bucking bridle ktere nejspíše nejsou dostupné u nás? Zda je něco z toho účinné nebo vše kontraproduktivní a bez očekávaného účinku?
Dřív než se do mě někdo pustí - konik je zdráv a má padnoucí výstroj. Jen se tímto způsobem naučil pred cca 5ti lety shazovat jezdce a i když jezdec vydrží nebo znovu nasedne, stejne se situace opakuje. Kozluje nečekaně pouze ve cvalu. A jsou to docela zakerarny :D Samozřejmě vim, základ je práce ze země a budování respektu. Na tom se pracuje. Ale jde o dlouhodoby zlozvyk. Jen bych ráda věděla zda jsou pomůcky tohoto typu ktere jsem našla efektivní a zda je někdo z Vás někdy využil.

Mám vlastní zkušenost ,s takto zkaženým koněm.
Zakoupen jako hubená ,mizerná remonta ,údajně sotva obsednutá.Po třetím roce.
Tak jsme ho nakrmili,a pracovali ,pomalu no jako s remontičkou.
Jak jsme došly ke cvalu,on začal dělat přesně,co popisujete.Při nacválání ,prásk,dva ,tři a šla jste
Kůň velký,silný,velmi pružný.Byly jsme s kamarádkou bezradné,protože co vás srazil, pádil vždycky domů .A my ho měly v ustájení u města
Měly jsme už leccos odježděno a zažito,ale takoví koně bývali pouze starší,zaštycovaní ,školní,na jízdárně
U tehdy už čtyřletka, to bylo dost divné.
Situace byla neúnosná
Nu,zapátrali jsme v minulosti,koňský svět je malý.A najednou vyplulo na povrch,že původní majitelka ho začala obsedat jakýmsi amatérským způsobem.Hned po druhém roce.Protože potřebovala koně pod placené zákazníky,tudíž i tenhle chodil.A jak se mu na hrbu plácali více či méně nemožní,naučil se ,shazovat.
Takže jsem se domluvila s chlapem,co měl sílu a dlouhé nohy .Párkrát našemu zlatíčku při nacválání prostě udržel hlavu nahoře,plus přidal velmi vydatný kopanec,skutečně do slabin.
Miláček hekl a s vyvaleným okem zkusil ,že ještě jednou .Protože byl zvyklý,že dva a třetí už nikdo neuseděl
Opět byl nucen nechat hlavu hore a opakoval se kopanec.
Koníček pak už na chlapa nezkoušel ,nikdy nic.
Já si musela párkrát vzít westernové sedlo a prostě si na nacválání na chvíli hodit otěž na hrušku.Koník zjistil,že už ani mě jen tak dolů nedostane
A od té doby byl klid.
Po sedmém roce už chodil jako mula ,i kdyby měl na zádech pytel .A taky pěkně skákal
Taky jsem nedávno viděla dost dobrou pomůcku od Montyho Robertse,možná to bylo tady.Nebo na fejsu.
Provazová smyčka,navlečená na horní pysk nespolupracujícího,něco ve stylu fajfky.Vede po lícnici na týl a vyváže se shora ,ke hrušce .To si zkuste najít.Veselý koník,na kterém to Monty předvádí je celý ten náš

12.5.2019 13:00
Arbora

XXX.XXX.212.221

Glossy napsal(a):

A to ste si ho kupovali dobrovoľne?

12.5.2019 15:41

Pane, ti koně, to jsou teda hajzlové.

Hubenej dvouletek vláčel hrkající placenky na slabejch zádech a byl tak málo zrespektovanej do naučené bezmoci, na začátku, že zkusil tu bolest odložit,když slušnější řeč nikdo neslyšel a pokud slyšel, nedbal? Ne zabít, uválet, ukopat, zakousnout -jen dát pryč? To je fakt divný, to muselo být strašně hodný zvíře. Holt primární posilovače a sekundární, když chcípe hlady nebo únavou, neokecává "maličkosti",jen dejchá. Nebo dokud se nepřesvědčí, že nemá smysl něco říkat.

Pro zadavatelku-nechce se mi věřit, že nejste troll, ale čtou i jiní:
Ne, s pomůckami zkušenost nemám.

Na zvyk, který mi u koně vadí,se mi vyplatilo hledat nejprve poctivě možné příčiny-- fyzické/kissing, studená záda, bolest v hubě, zuby...jistě je jich víc/ i psychické .Dlouho jsem si myslela, že mé kobyle vadí při cestování hengr,tma, plachta, samota, zvuky nebo vyvažování-nebylo tomu tak.
Pak je dobré načíst si konejšivé signály a hledat spouštěč a první náznaky dyskomfortu, ne až FFF. Pak zkusit spouštěče odstranit, reakci nechat vyhasnout nebo "přepsat", což krom toho, že se mě bude kůň bát víc než původního podnětu jde i tak, že zkusím přerámovat původní význam signálu / místo "jdu od koní-pomoooc, budu sáááám" na "jupííí, mám kliku, jen já jdu dnes do disnylendu "/ nebo vymyslet chování neslučitelné s nežádoucím a na to najet při prvních náznacích vzrůstání stresu /když naučím koně na signál stát předníma na zemi, nemůže je zvedat/. Jsou to příklady, není návod na váš problém.
A tahle cesta trvá a nemusí být se zárukou a nemusí být pro vás nejlepší-expert na vlastní život je každý sám.
.Ale určitě je dobře vědět, že existuje etologie, teorie učení / reflexní, podmiňování, operantní učení, učení nápodobou a vhledem../, teorie o motivaci, odměnách, trestu, teorie stresu. a jeho křivky....pokud se pohybujete mezi živým tvory, pro ně i pro vás.

neverend

12.5.2019 16:08
neverend

XXX.XXX.213.247

Hubenej dvouletek vláčel hrkající placenky na slabejch zádech a byl tak málo zrespektovanej do naučené bezmoci, na začátku, že zkusil tu bolest odložit,když slušnější řeč nikdo neslyšel a pokud slyšel, nedbal? Ne zabít, uválet, ukopat, zakousnout -jen dát pryč? To je fakt divný, to muselo být strašně hodný zvíře. Holt primární posilovače a sekundární, když chcípe hlady nebo únavou, neokecává "maličkosti",jen dejchá. Nebo dokud se nepřesvědčí, že nemá smysl něco říkat.

Na zvyk, který mi u koně vadí,se mi vyplatilo hledat nejprve poctivě možné příčiny-- fyzické/kissing, studená záda, bolest v hubě, zuby...jistě je jich víc/ i psychické .Dlouho jsem si myslela, že mé kobyle vadí při cestování hengr,tma, plachta, samota, zvuky nebo vyvažování-nebylo tomu tak.
Pak je dobré načíst si konejšivé signály a hledat spouštěč a první náznaky dyskomfortu, ne až FFF. Pak zkusit spouštěče odstranit, reakci nechat vyhasnout nebo "přepsat", což krom toho, že se mě bude kůň bát víc než původního podnětu jde i tak, že zkusím přerámovat původní význam signálu / místo "jdu od koní-pomoooc, budu sáááám" na "jupííí, mám kliku, jen já jdu dnes do disnylendu "/ nebo vymyslet chování neslučitelné s nežádoucím a na to najet při prvních náznacích vzrůstání stresu /když naučím koně na signál stát předníma na zemi, nemůže je zvedat/. Jsou to příklady, není návod na váš problém.
A tahle cesta trvá a nemusí být se zárukou a nemusí být pro vás nejlepší-expert na vlastní život je každý sám.
.Ale určitě je dobře vědět, že existuje etologie, teorie učení / reflexní, podmiňování, operantní učení, učení nápodobou a vhledem../, teorie o motivaci, odměnách, trestu, teorie stresu. a jeho křivky....pokud se pohybujete mezi živým tvory, pro ně i pro vás.

Tohle se Vám Žofre moc povedlo.🙂

12.5.2019 19:58
Helios

XXX.XXX.104.143

Dobrý večer, něco podobného jsem zažívala se svým valáškem chvíli po koupi. Kupovala jsem ho z jízdárenského provozu a tudíž znal pořádně jen jízdárnu a terény jen jednou za uherák, takže se vždy chopil příležitosti. Každopádně po tom, co jsem zkusila snad úplně vše, mně pomohli thiedeman otěže. Vím, že to není nejlepší způsob, ale mě prostě jako jediné zabrali. Od té doby byl klid a teď už jezdíme bez nich

12.5.2019 20:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Glossy napsal(a):

Zastřelit, než někoho sestřelí a zmrzačí.
Mám koně ráda, ale zdraví lidí je přednější. Je překoňováno, takový je neprodejný a držet koně, který je nebezpečný, jako sekačku na trávu, to je příliš drahé.

12.5.2019 20:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Žofré, nešlo by to česky? Nemyslím to zle. Ale vážně se ve vašem diskuzním příspěvku ztrácím.
Naštěstí nepotřebuji radu, ale ráda si přečtu, co na to druzí.

12.5.2019 21:21
JaL

XXX.XXX.68.234

Pokud je kůň - velké, silné a hodné zvíře - naučený člověkem zbavit se ho vyhazováním, nabízelo by se řešení "zařídit, aby kůň člověka na zádech chtěl".
Zatím to pořád (kupodivu) působí jako absurdní myšlenka... což přijde absurdní mně. Máme koně pro radost - neumím si představit, že lidem dělá radost nutit jiného živého tvora, aby dělal něco co nechce, přípdně zoufale bojoval o život.
(a sport pořád spadá pod "radost", je to volnočasová aktivita... natož cesta do lesa a zpátky)

12.5.2019 21:57
Antisgarcia

XXX.XXX.154.94

sisi58 napsal(a):
Zastřelit, než někoho sestřelí a zmrzačí.
Mám koně ráda, ale zdraví lidí je přednější. Je překoňováno, takový je neprodejný a držet koně, který je nebezpečný, jako sekačku na trávu, to je příliš drahé.

To snad nemyslíte vážně? Takže když mi něco nebude vyhovovat, dítě nebude dělat to co má, protože je to proste dítě a dostane se do puberty, tak ho zastřelím? 🤦🏻‍♀️ Tohle je mi teda logika

12.5.2019 22:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Antisgarcia napsal(a):
To snad nemyslíte vážně? Takže když mi něco nebude vyhovovat, dítě nebude dělat to co má, protože je to proste dítě a dostane se do puberty, tak ho zastřelím? 🤦🏻‍♀️ Tohle je mi teda logika

Pokud to dítě bude mít přes půl tuny, a bude ohrožovat okolí na zdraví i na životě, tak i to je řešení (i když na můj vkus trochu radikální)

neverend

12.5.2019 23:33
neverend

XXX.XXX.213.247

Tedy jako kdyby se za občasného "kozlíka" koně stříleli,tak nám jich v republice moc nezbyde.😂

13.5.2019 06:43
Žofi

XXX.XXX.42.114

Ten koník "volá" o pomoc. Vždycky, když se s takovým případem setkám, přemýšlím nad příčinou (zdravotní problém, výstroj, chyby ve výcviku, apod), jak už tu někdo (díky bohu za tyhle lidičky) psal. Důsledek se pak vyřeší sám.
Pokud na to nemáte, nebojte se přizvat někoho zkušeného, učíme se ostatně všichni celý život, učí nás koně samotní.

Chce to hlavně klid a nespěchat. Příroda chce čas a kůň také.

13.5.2019 06:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Pokud to dítě bude mít přes půl tuny, a bude ohrožovat okolí na zdraví i na životě, tak i to je řešení (i když na můj vkus trochu radikální)

Jasně, trochu jsem to přehnala, ale schválně.
Jinak ale, k čemu je mi kůň, na kterém nemohu jezdit? Tedy bez toho, že je reálná šance, že ze mě udělá kvadruplegika.
Jsou desítky, ne-li stovky koní slušných, na kterých se dá jezdit,aniž při nasedání trnu, zda dojedu zpět celá. Každý kůň mě může zmrzačit, proč ale toto nebezpečí cíleně vyhledávat?
A tady se nabízí otázka, co s takovým koněm. Máte nápad? Převychovat zřejmě nejde, dělá to odjakživa, jezdit se na něm nedá, tak co s ním?

13.5.2019 06:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Tedy jako kdyby se za občasného "kozlíka" koně stříleli,tak nám jich v republice moc nezbyde.😂

Promluvil člověk, který tak max nadskočil v autě, když projel výmolem.
Meifi, nekomentujte něco,o čem nemáte páru. Vyhodí si občas každý kůň, ale v případě tohoto jde o cílenou činnost směřující k tomu,sundat jezdce.
Najděte si video(v tom jste dobrý) z rodea, a posuďte sám, jak dlouho se může běžný člověk na takovém vyhazujícím koni udržet.
Pánové, co rodeo dělají, jsou jiná sorta jezdců, než ti, co běžně jezdí.
Mě je samozřejmě líto, že tohoto koně nějaký jouda zkazil, ale opravdu jde o život.Nabízí se možnost, odstavit ho někam na pastviny a platit mu předčasný důchod.

13.5.2019 07:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Antisgarcia napsal(a):

Máte radu, jak koně tohoto zlozvyku zbavit natrvalo? Vzala byste si ho od nynější majitelky a jezdila na něm, či na něj posadila své dítě?
Pokud ne, tak se tu nerozhořčujte. Nebo budete jak ti Holanďané, co souhlasili,že si vezmou domu migranta a pak vycouvali, když byl jeden zrovna po ruce.

13.5.2019 07:49
akscha

XXX.XXX.101.243

Chapu dobre, ze to dela jen ve cvalu? Jinak ze zeme, na ruce a v ostatnich chodech je ochotny? To je takove zvlastni. Mozna bych zkusila delsi dobu necvalat a pracovat v tech oblastech, ktere vam jdou. Aby si kun prisel v pohode, mel vas rad, na jezdeni se tesil... Potom, treba po sezone v klusu nacvalate na lesni ceste na volne otezi a vyhozeni ho ani nenapadne. Treba, nic neslibuji :)

Po zlem to asi nevyresite. To uz na nem urcite zkouseli vsichni pred nim, kun to zna a umi se branit. Musela byste byt o tridu lepsi, nez oni, coz proste neni pravdepodobne.

13.5.2019 07:54
Antisgarcia

XXX.XXX.154.94

sisi58 napsal(a):
Máte radu, jak koně tohoto zlozvyku zbavit natrvalo? Vzala byste si ho od nynější majitelky a jezdila na něm, či na něj posadila své dítě?
Pokud ne, tak se tu nerozhořčujte. Nebo budete jak ti Holanďané, co souhlasili,že si vezmou domu migranta a pak vycouvali, když byl jeden zrovna po ruce.

Moje dítě těžko. Malá má 4 měsíce, ale já bych opravdu neměla problem si a takového koně sednout a zkusit najít důvod proč to kůň dělá. Někde ten problem být může. Prosím nekomentujte můj názor když nevíte jaký jezdec jsem a co bych se odvážila udělat 🙂

13.5.2019 08:20
etnies86

XXX.XXX.245.26

já za vyhazováním vždy hledám zdravotní přičinu, nepadnoucí výstroj (můžeme si myslet že sedlo sedí) apod.

jinak i když ho za to třeba vytrestám, zabráním mechanicky, tak si dle mě pak jen kůň zvolí tu méně bolestivou variantu, tedy možná přestane vyhazovat, ale příčina bude pořád, jen si už nedovolí to projevit.

jako věřím, že pár vyjímek to může dělat cíleně a musí být velmi těžké to posoudit

13.5.2019 08:52
rennie111

XXX.XXX.43.146

Skúsme to nejako zhrnúť:
Zadávateľka si kúpila koňa ktorý vyhadzoval, vedela o tom a teraz sa na diskusii pýta čo s tým. Mne z toho jasne vyplýva to, že sa jedná o začiatočníka, ktorý nikdy nemal skúsenosť s problematickým koňom. Píše, že v ostatných chodoch je v pohode, ale nikto z nás to nevidel. Pre mňa napríklad vôbec nie je v pohode to, čo pre pseudojazca zo susednej dediny, ktorému kôň klusá s hlavou v oblakoch a on mu drncá do chrbta. A pritom pre neho je to úplne v pohode.
Takže si myslím, že hocičo by sme jej tu poradili aj tak by to nebola schopná previesť do praxe a možno ten kôň ani nie je taký zlý ako to vyzerá.
Nikde som sa nedočítala ani to aký má kôň režim a akým spôsobom s ním pracuje.

13.5.2019 08:54
Arbora

XXX.XXX.192.218

sisi58 napsal(a):
Jasně, trochu jsem to přehnala, ale schválně.
Jinak ale, k čemu je mi kůň, na kterém nemohu jezdit? Tedy bez toho, že je reálná šance, že ze mě udělá kvadruplegika.
Jsou desítky, ne-li stovky koní slušných, na kterých se dá jezdit,aniž při nasedání trnu, zda dojedu zpět celá. Každý kůň mě může zmrzačit, proč ale toto nebezpečí cíleně vyhledávat?
A tady se nabízí otázka, co s takovým koněm. Máte nápad? Převychovat zřejmě nejde, dělá to odjakživa, jezdit se na něm nedá, tak co s ním?

Akože čo, dáme ho predsa do útulku, tam mu dajú lásku a opateru, budú sa o neho starať, až kým šťastne neumrie.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/219562221300015/video/693375

13.5.2019 09:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud jsem dobře četla zadání, koník to dělal pod všemi jezdci a to i pod jezdci zkušenými.
Ono ani tak nejde o to, že byste nezvládla usedět kozlování koně, spíš o to, že ježdění má být radost. Vlastně odměna za péči majitele o koně. Co je to za odměnu, když máte celé vyjížďky v hlavě myšlenku, kdy to zase začne?
Co se týká dcerky a jejího ježdění. Mám kamarádku, která neměla problém, sednout na cokoli, za svobodna. Teď jezdí na mém hodnějším koni, protože má obavu, co by bylo s dětmi, kdyby se jí něco stalo. A svou dcerku určitě nebere k mé kobyle, co není příliš vstřícná. Prostě už je matka a má jiné priority, než "krotit" koně.
Každý člověk je jiný, každý má priority nastavené jinak.

13.5.2019 11:18
Žofi

XXX.XXX.42.114

sisi58 napsal(a):
Pokud jsem dobře četla zadání, koník to dělal pod všemi jezdci a to i pod jezdci zkušenými.
Ono ani tak nejde o to, že byste nezvládla usedět kozlování koně, spíš o to, že ježdění má být radost. Vlastně odměna za péči majitele o koně. Co je to za odměnu, když máte celé vyjížďky v hlavě myšlenku, kdy to zase začne?
Co se týká dcerky a jejího ježdění. Mám kamarádku, která neměla problém, sednout na cokoli, za svobodna. Teď jezdí na mém hodnějším koni, protože má obavu, co by bylo s dětmi, kdyby se jí něco stalo. A svou dcerku určitě nebere k mé kobyle, co není příliš vstřícná. Prostě už je matka a má jiné priority, než "krotit" koně.
Každý člověk je jiný, každý má priority nastavené jinak.

Ten strach o děti mám také a před porodem, respektive před těhotenstvím, by mě též nenapadlo, že bych si začala vybírat koně na ježdění. Dcera je jak pro mě, tak pro mého manžela priorita číslo jedna a nic na světě to nezmění.
A s tou odměnou to cítím stejně :-)

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Mne by docela zajímala konkrétní rada pro řešení situace zadavatelky, když tedy "po zlým" ne. Prostě se kůň naučil shazovat jezdce, nechce jej vozit, nic víc, nic míň, žádný jiný problem. Jak to tedy konkretne udělat, aby chtěl?

neverend

13.5.2019 13:03
neverend

XXX.XXX.213.247

A on nějaký kůň chce vozit lidi?😂 Dejte mu na vybranou a uvidíte čemu dá sám přednost.Když budu u nás chtít a myslým si že všude,tak odvedu každého koně na "pampelišky a mrkev".🙂

13.5.2019 13:14

neverend napsal(a):
A on nějaký kůň chce vozit lidi?😂 Dejte mu na vybranou a uvidíte čemu dá sám přednost.Když budu u nás chtít a myslým si že všude,tak odvedu každého koně na "pampelišky a mrkev".🙂

Zajímavé, můj kůň za mnou jde i když ví že ho čeká práce, ten předchozí taky chodil, na vyjížďky se těšil, vyjížďky ho bavily.
Nejezdite, nezažil jste nateseneho kone pod sedlem ale furt si budete mlit svou...

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

neverend napsal(a):

Cože?

13.5.2019 13:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

neverend napsal(a):

A je to tady zase ... 🙄

13.5.2019 14:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Cože?

To je dobrý, to přejde, hlavní je, se nerozčilovat.

13.5.2019 14:17
Antisgarcia

XXX.XXX.154.94

neverend napsal(a):

Kůň který přistupuje k práci s nechutí má pravděpodobně málo pestrou práci. Vždy se dá najít cesta práce tak aby to koně i jezdce bavilo. Ať už je to práce hrou a nebo opravdu jen ta hra na jízdárně pod sedlem. Zažila jsem koně který měl opravdovou nechuť k práci, jakmile se ale začali hrát hry kde figurovali různé disciplíny a stál kůň proti koni, tak hned ožil. Každý kůň je jiný a v tom je to kouzlo jezdectví. Učit se objevovat nové techniky a nové způsoby práce a zabavení hlavy koně 🙂

13.5.2019 14:37

"Žofré, nešlo by to česky? Nemyslím to zle. Ale vážně se ve vašem diskuzním příspěvku ztrácím."
Máte pravdu. Nedala jsem tomu mnoho času, byl to nástřel kudy pro zájemce, ne návod. jak přesně.Hodně toho je "terminus technicus", kdo najde na netu "jezdeckou faju" Montyho, najde i učení operantním podmiňováním ,když ne, vrátí se do diskuze, aby mi vynadal nebo žádal vysvětlení nebo link.

"Mne by docela zajímala konkrétní rada pro řešení situace zadavatelky, když tedy "po zlým" ne. Prostě se kůň naučil shazovat jezdce, nechce jej vozit, nic víc, nic míň, žádný jiný problem. Jak to tedy konkretne udělat, aby chtěl? "
Podotek:nemyslím, že popis zadavatelky nutně vyjadřuje, že kůň vůbec nechce vozit jezdce. Podle mého výroky připouští výklad, že bez problémů vozí v kroku nebo klusu/ osobně bych si tipla, že to tak není, že kůň signalizuje problém mnohem dřív, už v tom kroku nebo klusu nebo taky možná už na vizuální kontakt, jen pro jezdce neslyšně, tak přidává páru k slyšitelnosti, odložení už si všimne každej:-)/.

K věci: jde o hloubku vašeho zájmu,můj návrh chce hodně času zájemce a trochu peněz, nebo naopak- konkrétně pozitivkovými postupy, přece!:-)
Pozitivka má mnoho nápadů k tomu "jak odnaučit",ne všechny, pokud znáte filosofii, budete si nacházet další, na míru..Nápadů-ne zaručených rychlých návodů "přidej vejce"-nejsou dva stejní jendinci, dvě stejné dvojice, dvě stejné situace.Jsou obecné návody a potřeba učit se vnímat odpovědi a ty obecné návody aplikovat na konkrétní situaci.To jsou mraky knih,článků, videí, seminářů.Šusta jistě, taky Klikr trénink pro vašeho psa-kapitola Přechodoví psi a koně, Svého psa nestřílejte, kapitola Odnaučování,Gabby Harris Dotkni se zvířecí duše-ta se mi moc líbí na celou tu filozofii, zas jinak než Šusta.

Mám chování, které nechci.
Musím co neljépe zmapovat, co ho spouští,jak probíhá, jaký je výsledek-z pohledu zvířete.
Naučit sebe znát, jaký je top list prvních 10 odměn pro toto zvíře-je jednička svatej klid od člověka, nebo drbání na veminku, dá přednost kontrole okolí nebo mrkvi atd. Naučit sebe znát, jak tohle konkrétní zvíře vyjadřuje zvyšování míry stresu, co po čem, jak rychle to u něj jde-flegma nebo cholera, dřív zatne hubu nebo přitáhne ocas, spíš uteče ,ztuhne nebo zabije?Zvolit s ohledem na své priority, jestli zkusím přerámovat názor zvířete/cválání je za trest na cválání je za odměnu/ nebo třeba to neslučitelné chování-a já nejsem jezdec, tak to moc neporadím, ale pokud bych pozitivnkovým akademickým ježděním naučila jako žádoucí podsazení a vzpřímení předku, vylučuje to zadek hore-tohle je spekulace, jsme nejezdec:-). Nebo můžu nejprve trénovat, aby mi zvíře řeklo ten dyskomfort a nevůli "slušněji"-třeba zatřepáním hlavou. Určitě by bylo příjemnéjší slézt po zatřepání hlavou než se dát katapultovat.
No-a ještě před jakýmkoli pokusem se musím já nejprve seznámit s tou pozitivkou,jinak budu automat na mrkev a ověřím si, co jsem tušila-je to na ho...:-), a udělat s koněm ty základy-význam klikru jako signálu.,target. a tak.

13.5.2019 15:15
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

vyloučíme li zdravotní problem pak jedině pak jedině slušnyho jezdce na zada a je klid

neverend

13.5.2019 15:24
neverend

XXX.XXX.213.247

Zase jsem byl hrubě nepochopen.😂 Tedy kůň dá přednost Vám se sedlem v ruce,přede mnou s mrkví,vodítkem a loukou pampelišek? 😂 Spíš si myslím,že byste mu se sedlem po mém měsíčním kurzu "lenosti" byli celkem ukradení.😂 Vynechte teď ohrané fráze typu "na koni se jezdí" a "k čemu by mi byl",ano? Tedy chci slyšet jen odpověď jak se podle vás kůň rozhodne?

13.5.2019 15:32
Antisgarcia

XXX.XXX.0.185

neverend napsal(a):
Zase jsem byl hrubě nepochopen.😂 Tedy kůň dá přednost Vám se sedlem v ruce,přede mnou s mrkví,vodítkem a loukou pampelišek? 😂 Spíš si myslím,že byste mu se sedlem po mém měsíčním kurzu "lenosti" byli celkem ukradení.😂 Vynechte teď ohrané fráze typu "na koni se jezdí" a "k čemu by mi byl",ano? Tedy chci slyšet jen odpověď jak se podle vás kůň rozhodne?

Vzhledem k tomu že mám 5 leteho ex dostiháka s chuti do práce by jste už po týdnu sám/sama bral/a sedlo do ruky. Kůň který nepracuje a jen žere je 1) dobrý našlap na pěkně provetranou peněženku, 2) kůň se časem sám začne nudit a dá vám to najevo.pokud kůň ví že práce je zábava a ne jen dřina rak vymění pastvu ta sedlo a mrkev 😉 vše je to o tom jaké si to uděláte.

13.5.2019 15:35
etnies86

XXX.XXX.245.26

jezdila jsem na koních, kteří se taky těšili ven pod sedlem. aspoň si to myslím, když přišli nebo už stáli u ohrady i když jsem nesla sedlo a uzdečku. věřím, že když se jezdí slušně, tak i pro ně to může zpestření dne.
neříkám všichni, u jedné kobyly je vidět, že ji to opruzuje, ale tak si to teda odjezdi a zas jdi domů. mě to taky v práci/škole nebaví. oni jsou na tom líp za hodku, dvě vypadnu, já v tý práci jsem byla min. 8 hodin

13.5.2019 15:37

Chjo, proč zase reagujete, takový tu byl božský klid a vy zase krmíte...

13.5.2019 15:44

Pravdu máte😔

13.5.2019 15:53
Terven

XXX.XXX.110.147

K tomu, co napsala žofré, není co dodat. Snad jen, pokud někdo má odpor k pozitivce a je zastáncem klasiky, tak i pomocí klasiky to jde slušně - metodou postupných kroků s ohledem na emoce koně. Už v době, kdy jsem o existenci pozitivky neměla páru, nám říkala trenérka, že pokud je problém v kroku, tak neklusat a pokud je problém v klusu, tak necválat, protože prostě v rychlejším chodu ten problém s velkou pravděpodobností bude gradovat. A sledovat emoce koně ještě před nasednutím. Pokud člověk razantnějšími pobídkami a pomůckami koni znemožní dávat najevo diskomfort, tak kůň bude šlapat do té doby, než jeho problém nabyde takových rozměrů, že bude větší než strach z člověka. A to jsou pak ty extrémní projevy, které už řeší i kaskadér. A kůň je najednou k ničemu, protože co s koněm, na kterém se nedá jezdit...koní jsou mraky...takže buď ještě větší kaskadér anebo zastřelit.
Je to celé takové absurdní - máme rádi koně, tvrdíme o sobě, že máme rádi koně a přitom je motivujeme strachem a říkáme tomu respekt. A trestáme je a říkáme tomu korekce či dokonce zesílení pobídky. Celkem velké procento jezdců má potěšení i z jízdy na koni, který je nesundá jen proto, že se bojí následků.
Máme rádi koně a pokud nejsou k ježdění, tak už je vlastně rádi nemáme.

13.5.2019 15:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Njn, když ono se to nedá. Ale máte pravdu, nakrmením se to neutiší. Spíš naopak.

neverend

13.5.2019 16:00
neverend

XXX.XXX.213.247

Antisgarcia napsal(a):
Vzhledem k tomu že mám 5 leteho ex dostiháka s chuti do práce by jste už po týdnu sám/sama bral/a sedlo do ruky. Kůň který nepracuje a jen žere je 1) dobrý našlap na pěkně provetranou peněženku, 2) kůň se časem sám začne nudit a dá vám to najevo.pokud kůň ví že práce je zábava a ne jen dřina rak vymění pastvu ta sedlo a mrkev 😉 vše je to o tom jaké si to uděláte.

Ne já neříkám že se kůň má nudit.Všichni víme jak koni vymyslet zábavu a přitom na něm nemusíme vůbec sedět.🙂 Prostě mu zaměstnat hlavu a dělat s ním co mu není nepříjemné.Pokud se mi chová jak píše zadavatelka,tak mám dvě možnosti jak to řešit.První tu napsal TonyJCB a druhou tu napsala Žofre.Třetí je tedy ještě Sisi58 se zastřelením koně,ale to snad měla jen nějakou "slabší chvilku".Moje řešení je ze všech nejjednodušší a jistě by i fungovalo,ale to by se zase nelíbilo zadavatelce.😂 Vyřešilo by to sice všechny problémy,ale ve prospěch koně a to by následovala otázka "a k čemu potom koně mít"? 😂

13.5.2019 16:14

,,,zrovna jsem si říkala, že už má zase většinu zdejších, tam kde je chtěl mít......tedy reagující na něj........

neverend

13.5.2019 16:37
neverend

XXX.XXX.213.247

Já nevím jak většina zde diskutujících,ale zde řešíme koně pokud možno.Chameleoni mají pokud vím svou sekci,ne?😂 Držme se prosím alespoň trochu tématu a koní.Vždyť se nemusíme hned čertit.Je jasné že se tu sejde spousta různých náhledů na stejnou věc a na tom přece není nic špatného,ne? Jestli koně milují jezdectví je téma strašně subjektivní a řeší se to snad všude možně na světových diskuzích.A se stejným výsledkem jako tady pochopitelně.🙂

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 17:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

neverend napsal(a):
Já nevím jak většina zde diskutujících,ale zde řešíme koně pokud možno.Chameleoni mají pokud vím svou sekci,ne?😂 Držme se prosím alespoň trochu tématu a koní.Vždyť se nemusíme hned čertit.Je jasné že se tu sejde spousta různých náhledů na stejnou věc a na tom přece není nic špatného,ne? Jestli koně milují jezdectví je téma strašně subjektivní a řeší se to snad všude možně na světových diskuzích.A se stejným výsledkem jako tady pochopitelně.🙂

Řeší se konkrétně zde určitý problém. Nemate-li k danému problémů věcnou poznámku, mrkev a otázku proč držet koně reste v daném tématu, myslím, že zadavatelku tohle momentálně nezajímá.

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 17:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Nemám odpor k pozitivce, mám odpor k extremismu. Ale to je úplně mimo téma. Slušně jsem se zeptala, byli mi odpovězeno, za což děkuji. Jak bude svůj konkrétní problém řešit konkrétní člověk či zadavatelku je na každého rozhodnutí. Není potřeba hned házet špínu na jednu, druhou, třetí, či desátou metodu. Jak každému člověku, tak každému koní potažmo jinému zvířeti bude vyhovovat něco jiného.

13.5.2019 17:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Ne já neříkám že se kůň má nudit.Všichni víme jak koni vymyslet zábavu a přitom na něm nemusíme vůbec sedět.🙂 Prostě mu zaměstnat hlavu a dělat s ním co mu není nepříjemné.Pokud se mi chová jak píše zadavatelka,tak mám dvě možnosti jak to řešit.První tu napsal TonyJCB a druhou tu napsala Žofre.Třetí je tedy ještě Sisi58 se zastřelením koně,ale to snad měla jen nějakou "slabší chvilku".Moje řešení je ze všech nejjednodušší a jistě by i fungovalo,ale to by se zase nelíbilo zadavatelce.😂 Vyřešilo by to sice všechny problémy,ale ve prospěch koně a to by následovala otázka "a k čemu potom koně mít"? 😂

Někdo, kdo má virtuální koně a zkušenosti s ježděním menší, než má kamarádčina 12 letá neteř ví, jak vyřešit problém koně, kterého nikdy neviděl.
Dámy končím, jdu sepisovat curriculum vitae svých koní a jejich věcí. Příště mě najdete už jen na FB ve skupině: Inzerce jezdeckých potřeb a na Bazoši: https://zvirata.bazos.cz/kun/

13.5.2019 17:34

neverend napsal(a):

Žádného koně nemáš, koně tě nezajímají, tak proč tu zase smrdíš? Zas nějaká tvoje pitomá hra? Zase když tak smázneme téma?

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Žádného koně nemáš, koně tě nezajímají, tak proč tu zase smrdíš? Zas nějaká tvoje pitomá hra? Zase když tak smázneme téma?

Nebo se všichni preventivně přejmenujeme....

13.5.2019 18:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
K tomu, co napsala žofré, není co dodat. Snad jen, pokud někdo má odpor k pozitivce a je zastáncem klasiky, tak i pomocí klasiky to jde slušně - metodou postupných kroků s ohledem na emoce koně. Už v době, kdy jsem o existenci pozitivky neměla páru, nám říkala trenérka, že pokud je problém v kroku, tak neklusat a pokud je problém v klusu, tak necválat, protože prostě v rychlejším chodu ten problém s velkou pravděpodobností bude gradovat. A sledovat emoce koně ještě před nasednutím. Pokud člověk razantnějšími pobídkami a pomůckami koni znemožní dávat najevo diskomfort, tak kůň bude šlapat do té doby, než jeho problém nabyde takových rozměrů, že bude větší než strach z člověka. A to jsou pak ty extrémní projevy, které už řeší i kaskadér. A kůň je najednou k ničemu, protože co s koněm, na kterém se nedá jezdit...koní jsou mraky...takže buď ještě větší kaskadér anebo zastřelit.
Je to celé takové absurdní - máme rádi koně, tvrdíme o sobě, že máme rádi koně a přitom je motivujeme strachem a říkáme tomu respekt. A trestáme je a říkáme tomu korekce či dokonce zesílení pobídky. Celkem velké procento jezdců má potěšení i z jízdy na koni, který je nesundá jen proto, že se bojí následků.

Hezké. Ovšem drobný problémek je v tom, že držet koně je drahá záležitost. Ne všichni chtějí chodit s koněm na procházku na ruce. Jsou lidé, co chtějí jezdit a někteří i závodit.
Na tomto koni se nedá jezdit, bez nebezpečí úrazu. Koupit na ježdění dalšího koně? Další náklady. Prodat koně, co může být nebezpečný, dál? Poněkud sprosté. Napravit ho? To už mnozí zkoušeli a nic.
Takže co navrhujete s takovým koněm udělat?

K vašemu."Máme rádi koně a pokud nejsou k ježdění, tak už je vlastně rádi nemáme."
Mám starou, nemocnou kobylu, takže jezdím jen sporadicky, ale nepřestala jsem ji mít ráda. Mít či nemít rád svého koně není o tom, zda na něm jezdím. Alespoň u zodpovědných majitelů. Kterých je přehršel, jen se neprezentují na sociálních sítích jako vzoroví majitelé.Prostě mají svého starouška na dožití a berou to jako samozřejmost.

neverend

13.5.2019 18:25
neverend

XXX.XXX.213.247

Řeší se konkrétně zde určitý problém. Nemate-li k danému problémů věcnou poznámku, mrkev a otázku proč držet koně reste v daném tématu, myslím, že zadavatelku tohle momentálně nezajímá.

Poznámka je velmi věcná a to ta,že se koni nechce tahat batoh na zádech. Je mu to nějakým způsobem nepříjemné asi a zřejmě používá tento způsob projevu jako úlevu.To je tak vše co víme a taky to tím končí.Od židle u PC s tím nikdo nic neudělá.Tady není potřeba být padesát let u koní a přečíst knihy i v "hebrejštině",ale používat zdravý rozum.

neverend

13.5.2019 19:04
neverend

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):

Ta poslední věta..Vytesat do kamene a každý den vysílat v rozhlase.🙂

Neregistrovaný uživatel

13.5.2019 20:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

neverend napsal(a):
Poznámka je velmi věcná a to ta,že se koni nechce tahat batoh na zádech. Je mu to nějakým způsobem nepříjemné asi a zřejmě používá tento způsob projevu jako úlevu.To je tak vše co víme a taky to tím končí.Od židle u PC s tím nikdo nic neudělá.Tady není potřeba být padesát let u koní a přečíst knihy i v "hebrejštině",ale používat zdravý rozum.

Na rozdíl od vás, já mohu s klidným svědomím uvést pár příkladů nápravy nevhodného chování z praxe, dokonce i cíleného zbavování se jezdce. Ale já jsem jen zabedněnej tricetletukoni, takže to se nebere v potaz. A že máme rádi koně, ale když na něm nemůžeme jezdit tak ho rádi nemame je vyjádření clověka, kterej ještě moc lidí s nejezdicima koněma nepotkal.

13.5.2019 21:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na rozdíl od vás, já mohu s klidným svědomím uvést pár příkladů nápravy nevhodného chování z praxe, dokonce i cíleného zbavování se jezdce. Ale já jsem jen zabedněnej tricetletukoni, takže to se nebere v potaz. A že máme rádi koně, ale když na něm nemůžeme jezdit tak ho rádi nemame je vyjádření clověka, kterej ještě moc lidí s nejezdicima koněma nepotkal.

Velmi dobře!

13.5.2019 21:33
kapička

XXX.XXX.5.211

Já budu muset zítra vyřídit koni, že je nějakej vadnej a asi úplně blbej, když mi chodí ve výběhu naproti na zavolání od hromady sena, i když ví, že pak půjde pod sedlo 😂 A ke všemu ani není můj, netravim u něj celé dny a pamlsky narozdíl od jiných lidí, kteří s ním manipulují, používám jen jako odměnu po správné reakci na mé silové působení na jeho osobu 🤔
Budu si s ním asi fakt muset jasně vyjasnit, že má jako chudák mučený kůň vzít nohy na ramena kdykoliv mě vidí 😀

neverend

13.5.2019 21:39
neverend

XXX.XXX.213.247

Couďas nic takového jsem vám ale nenapsal a popravdě si to ani nemyslím.O Vás určitě ne,ale třeba Terven prostě trefila hřebíček na hlavičku zcela přesně.Bohužel jsem toho ještě opravdu viděl málo a zatím se to shoduje spíš s tím co píše Terven v tomto ohledu.Sportovních stájí už mám pár okoukaných a víte jaký problém je ty majitele dostat vůbec ven se svým koněm?.🙁Prostě ho vzít se napást "podělaných" padesát metrů za stáj? Co pak ale od toho koně jako chtějí,když ani takovou maličkost pro něho neudělají a raději ho pustí do "kolotoče"?

neverend

13.5.2019 22:19
neverend

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):
Já budu muset zítra vyřídit koni, že je nějakej vadnej a asi úplně blbej, když mi chodí ve výběhu naproti na zavolání od hromady sena, i když ví, že pak půjde pod sedlo 😂 A ke všemu ani není můj, netravim u něj celé dny a pamlsky narozdíl od jiných lidí, kteří s ním manipulují, používám jen jako odměnu po správné reakci na mé silové působení na jeho osobu 🤔
Budu si s ním asi fakt muset jasně vyjasnit, že má jako chudák mučený kůň vzít nohy na ramena kdykoliv mě vidí 😀

Až to uvidím,uvěřím.🙂 A chodí sám kvůli tomu že mu nic jiného nezbývá nebo opravdu ze své vůle.Ono vás mám v paměti s tím bičíkem, jak jste se omylem hodně "třískla" tehdy přes stehno,což mělo ale být určeno koni pod vámi.Tuším že to bylo ve vlákně o dostizích?

13.5.2019 22:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Couďas nic takového jsem vám ale nenapsal a popravdě si to ani nemyslím.O Vás určitě ne,ale třeba Terven prostě trefila hřebíček na hlavičku zcela přesně.Bohužel jsem toho ještě opravdu viděl málo a zatím se to shoduje spíš s tím co píše Terven v tomto ohledu.Sportovních stájí už mám pár okoukaných a víte jaký problém je ty majitele dostat vůbec ven se svým koněm?.🙁Prostě ho vzít se napást "podělaných" padesát metrů za stáj? Co pak ale od toho koně jako chtějí,když ani takovou maličkost pro něho neudělají a raději ho pustí do "kolotoče"?

Kolotoč není mučící nástroj pro závodní koně. Stejně tak není bičík/tušírka na mlácení koní a třeba šporny na to,aby je jezdec krutě zarýval koním, kam že to pisálci píší?, jo aha,do slabin! Ale proč se tu o něco snažím.

13.5.2019 22:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Až to uvidím,uvěřím.🙂 A chodí sám kvůli tomu že mu nic jiného nezbývá nebo opravdu ze své vůle.Ono vás mám v paměti s tím bičíkem, jak jste se omylem hodně "třískla" tehdy přes stehno,což mělo ale být určeno koni pod vámi.Tuším že to bylo ve vlákně o dostizích?

Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské!
Zítra zavolám do NASA a poradím jim, jak to tam mají vést, aby ušetřili. Na základce jsem měla dobré známky z fyziky, zajisté jsem fundovaný poradce. Tjádydádydá.

13.5.2019 22:56
lenacia

XXX.XXX.173.31

a je tady zase... a už to ani není zábavný, jen dlouhodobě ubíjející... i když teda jsem překvapená, kdy se přesně zjistilo že žádný koně nemá a jenom celou dobu lhal? Nějak jsem to asi před měsícem vzdala a přestala sledovat.

neverend

13.5.2019 23:00
neverend

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Kolotoč není mučící nástroj pro závodní koně. Stejně tak není bičík/tušírka na mlácení koní a třeba šporny na to,aby je jezdec krutě zarýval koním, kam že to pisálci píší?, jo aha,do slabin! Ale proč se tu o něco snažím.

Tohle já překvapivě Sisi už vím.Kolotoč není mučící nástroj pro koně,ale proč tam koníčka neodložit z boxu a mít dobrý pocit že chodí a bezstarostně a vlastně celý šťastný?Sisi a to ho nemůžou vzít na prochajdu ven? Zlepší to vztah,kůň má z toho alespoň zážitek a je to přirozené.Mluvím o sportovní stáji,kde koně chodí do výběhu nepravidelně.Já Vám Sisi nevím,ale co se týče bičíků,tušírek,tak už jsem viděl lidi,co tato udělátka na koně používat nepotřebují.A nebojte se,ale vím jaký účel mají plnit.Jenže skutečně taky vždy plní?

13.5.2019 23:26
lenacia

XXX.XXX.173.31

neverend napsal(a):
Tohle já překvapivě Sisi už vím.Kolotoč není mučící nástroj pro koně,ale proč tam koníčka neodložit z boxu a mít dobrý pocit že chodí a bezstarostně a vlastně celý šťastný?Sisi a to ho nemůžou vzít na prochajdu ven? Zlepší to vztah,kůň má z toho alespoň zážitek a je to přirozené.Mluvím o sportovní stáji,kde koně chodí do výběhu nepravidelně.Já Vám Sisi nevím,ale co se týče bičíků,tušírek,tak už jsem viděl lidi,co tato udělátka na koně používat nepotřebují.A nebojte se,ale vím jaký účel mají plnit.Jenže skutečně taky vždy plní?

a sme zase u toho... nebudu se tu hádat o sportovních stájích, očividně o nich vím víc než ty, a ty máš zase jen utkvělé představy...
Myslíš že je neberou na procházky ven? Tak to seš smuťánek neználek.
Tušírky a bičíky jsou další diskuze, která s tebou nemá smysl být vedena... protože jediné, co tu zase uděláme bude hromada odstavců popisujících jak velkej pitomec seš, když meleš hubou o něčem o čem nemáš nejmenší tušení, až na to že si viděl používat bič v animáči Horseland.

neverend

13.5.2019 23:41
neverend

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
a sme zase u toho... nebudu se tu hádat o sportovních stájích, očividně o nich vím víc než ty, a ty máš zase jen utkvělé představy...
Myslíš že je neberou na procházky ven? Tak to seš smuťánek neználek.
Tušírky a bičíky jsou další diskuze, která s tebou nemá smysl být vedena... protože jediné, co tu zase uděláme bude hromada odstavců popisujících jak velkej pitomec seš, když meleš hubou o něčem o čem nemáš nejmenší tušení, až na to že si viděl používat bič v animáči Horseland.

Nic novýho už tam nemáte?😂

13.5.2019 23:49
koně

XXX.XXX.174.63

Koukám,že se to tady rozjelo
Zadavatelka asi už téma opustila,zdá se
Jinak by mě zajímalo,co by si asi tak vybrala.
Chce jezdit ,a proto odnaučit zlozvyk koně,kterého zakoupila k ježdění .
Tudíž bych očekávala,že se k tématu vyjádří lidé,kteří sami jezdí,mají s problematickými koňmi,nebo vůbec koňmi ,jezdeckou praxi .
A proto zkusí popsat zadavatelce svou zkušenost.Lidé kteří tedy reálně mají co ,předat.
Nějakou metodu ,kterou se jim osobně podařilo daný zlozvyk odstranit.
Zadavatelka pak může rady vyhodnotit, a na sebe a svého koně použít ty,co by pro ně mohly být přínosné .
Bohužel se tady tradičně rozjely emoce ,nesmyslné a k ničemu .
Od Žofré rozvláčné teoretické návody a odkazy ,spousty literatury atd.
Mě tedy těžko pochopitelné.Ale já jsem jen primitiv "vícjaktřicetletukoní" tudíž odepsaná,tak to ničemu nevadí .
Dál je tu zas hádání ,kdo má rád a kdo nemá ,no opravdu úroveň ...
Snad jediný přínos ,to možná má.
Než to zadavatelka všechno vyhledá a zodpovědně přelouská,pravděpodobně jí kůň ,bez její účasti ,zestárne,bude sotva stát a koukat ,tudíž kozlování bude navždy vyřešeno

13.5.2019 23:51
lenacia

XXX.XXX.173.31

neverend napsal(a):
Nic novýho už tam nemáte?😂

říká ten pravej

neverend

14.5.2019 00:21
neverend

XXX.XXX.213.247

koně napsal(a):
Koukám,že se to tady rozjelo
Zadavatelka asi už téma opustila,zdá se
Jinak by mě zajímalo,co by si asi tak vybrala.
Chce jezdit ,a proto odnaučit zlozvyk koně,kterého zakoupila k ježdění .
Tudíž bych očekávala,že se k tématu vyjádří lidé,kteří sami jezdí,mají s problematickými koňmi,nebo vůbec koňmi ,jezdeckou praxi .
A proto zkusí popsat zadavatelce svou zkušenost.Lidé kteří tedy reálně mají co ,předat.
Nějakou metodu ,kterou se jim osobně podařilo daný zlozvyk odstranit.
Zadavatelka pak může rady vyhodnotit, a na sebe a svého koně použít ty,co by pro ně mohly být přínosné .
Bohužel se tady tradičně rozjely emoce ,nesmyslné a k ničemu .
Od Žofré rozvláčné teoretické návody a odkazy ,spousty literatury atd.
Mě tedy těžko pochopitelné.Ale já jsem jen primitiv "vícjaktřicetletukoní" tudíž odepsaná,tak to ničemu nevadí .
Dál je tu zas hádání ,kdo má rád a kdo nemá ,no opravdu úroveň ...
Snad jediný přínos ,to možná má.
Než to zadavatelka všechno vyhledá a zodpovědně přelouská,pravděpodobně jí kůň ,bez její účasti ,zestárne,bude sotva stát a koukat ,tudíž kozlování bude navždy vyřešeno

Nebo si řekne že ten neverend má pravdu,koupí pytel mrkve a koníka bude chodit pást,koupat a bude mu říkat "pferdo" jako já.😂 U vás se mi líbí,jak to berete s nadhledem a vlastně s humorem.Takový klidný,zkušený a trpělivý by měl být každý člověk od koní.Alespoň se to všude píše a pak jim rozhodí "sandál" jeden neverend na internetové diskuzi.😂 Kdybych byl kůň,tak mě brzy buď zbijou nebo zastřelí.😂

14.5.2019 00:55
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych přestala krmit trolla, donedávna to hezky fungovalo, tak proč se od toho odchylovat?

neverend

14.5.2019 01:34
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak dobrou noc.🙂

14.5.2019 04:28

Dotaz napsal(a):
Já bych přestala krmit trolla, donedávna to hezky fungovalo, tak proč se od toho odchylovat?

Píše takové 💩💩💩, že to prostě člověku nedá, nereagovat...

To lenacia: v dubnu se tu veřejně přiznal že si tu ze všech dělá srandu, žádné kone nemá a viděl je naposled před X lety a pleveleni na ifaune je údajně jakási sázka. Den na to nechal téma smazat, a pleveli tu dal jako by se nechumelilo. Ale dobrý no, sblizuje to zbytek osazenstva tady, tak jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré 🤔

14.5.2019 07:24
JaL

XXX.XXX.68.59

"Radu, metodu, konkrétně"
Zkusím ještě totéž napsat trochu jinak :-) a trochu rozvést to "zařídit, aby kůň na zádech člověka chtěl". To, co tím myslím, se jmenuje trénink nebo taky učení. Když po zvířeti něco chci, mám dvě možnosti - buď mu nabídnu nějakou odměnu, nebo mu budu něčím vyhrožovat.

Práce pozitivním posilováním - tedy s nabídnutím odměny - má tu výhodu, že zároveň poskytuje koni možnost volby a tím i kontroly prostředí, tedy pocit bezpečí.
Práce vyhrožovací klade větší nároky na člověka - musím přesně odhadnout, jestli je pro koně to co chci splnitelné a jak moc je to pro něj nepříjemné (a jestli jsem schopná a ochotná mu případně působit větší nepříjemnost - to je to, co popisovala "kone"). Vzniká problém, pokud má kůň pocit že bojuje o život (což má dost koní s problémem "hystericky vyhazuju"). Do takové situace by se kůň nikdy neměl dostat!

Pak existuje v podstatě jen možnost pracovat "pozitivkou", protože neexistuje nic dost hrozného, čím by se dalo vyhrožovat. Zároveň je kůň bezpečný - má možnost volby a jestliže řekl, že mám nasednout, mám jistotu, že mě na zádech chce. Kromě toho existuje nástroj jak ho naučit říkat "sesedni" slušným a neohrožujícím způsobem.

Lze to řešit trvale; mám za sebou takové koně; tohohle koně bych si nevzala, protože mám svých koní dostatečné množství a mám omezené zdroje, ale pokud by zadavatelka tématu chtěla, pomůžu jí to řešit; ano, je možné na takovém koni následně vozit děti, dělala jsem to (protože když ten kůň ví, že může slušně říct "sundej prosím dítě dolů", nebude se zbytečně obtěžovat vyhazováním - ono to těm koním žádnou radost nedělá. Tedy za předpokladu zajištění základních potřeb a dostatečného množství volného pohybu - výběh, stádo...).

To že je ježdění odměna za péči je hezká teorie, háček je v tom, že těm koním to nikdo neřekl. :-) Oni se prostě narodili - aniž by o to žádali - a teď existují ve světě který jsme jim připravili a dělají to nejlepší co umějí, to co je lidé naučili... Že jsou koně drazí to jsou, ale stojí stejně ať se na nich jezdí nebo ne. Jezdit se dá i na kole nebo autem, sportovat můžu jakkoli jinak - kůň je především živé zvíře. Nikdo si nemusí tohohle koně kupovat - ale když už si ho koupí, je za něj podle mě zodpovědný. Tedy já to tak mám...já bych si sice nadávala a litovala, ale zároveň bych si řekla "a dobře ti tak, teď to vyřeš, nebo jezdi na kole" a naučila bych se dost na to, abych to vyřešila...

Jsou koně co chtějí vozit lidi.

Konkrétně bych to tedy já udělala tak, že bych nalezla funkční odměnu (něco, co chce kůň získat), domluvila si s ním signál "teď děláš správné chování a odměna je na cestě", domluvila signál "jestli chceš pracovat tak pojď", naučila pár chování "jen tak", abych upevnila dialog a porozumění a postupně zvyšovala kriteria až ke korektnímu cvalu s jezdcem... A cestou bych možná potkala ještě pár zádrhelů (protože ten kůň by možná řekl, že mě nechce vozit vůbec, protože lidi jsou mrchy zlý a vždycky to bylo nepříjemný), které bych řešila jak by přicházely.

14.5.2019 07:55

JaL: moc hezky psané (v podstatě to samé, co žofré), ale obávám se, že vzhledem k potřebnému času, trpělivosti, nutnosti studovat (ať už literaturu, tak koně a taky sebe) jsou tyto metody pro spousty a spousty lidí nepředstavitelné a neproveditelné. On to totiž není ten chtěný návod "zmáčkni červený čudlík a cválej". Na druhou stranu jsem moc ráda, že čím dál tím víc lidí jen neříká "mám rád koně", ale koná a pracuje podle "mám rád koně".

Neregistrovaný uživatel

14.5.2019 07:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Přispívat na tuto diskuzi je ztráta času, nedivím se, že to spousta lidi vzdá.

14.5.2019 08:44
Arbora

XXX.XXX.192.218

Mám nepojazdného valacha a s týmto názorom sa stretávam viac, než často. Na čo mi je, keď sa na ňom nedá jazdiť. Od úplnych laikov, po ľudí, ktorí jazdia. Takže bohužiaľ, to, že sa ľudia zbavujú koní, pokiaľ nie sú pojazdné, je celkom bežné- a vidieť to aj v inzercii.

14.5.2019 10:08
JaL

XXX.XXX.68.241

efe: Jo, já mám taky pocit, že píšeme pořád to samé dokola, ale když to člověk napíše hned, tak je tázán na "jak konkrétně", tak to prostě zkoušíme jinými slovy. Já si pořád myslím že se ti lidi ptají protože je to zajímá. Ten čudlík je celkem evidentní u motorových vozidel - snad lidi časem pochopí, že zvíře je živé a cítící, no.
coudas: Ano, jenže já vždycky čas od času podlehnu iluzi, že by to mohlo k něčemu být

14.5.2019 11:13
koně

XXX.XXX.174.63

JaL napsal(a):
efe: Jo, já mám taky pocit, že píšeme pořád to samé dokola, ale když to člověk napíše hned, tak je tázán na "jak konkrétně", tak to prostě zkoušíme jinými slovy. Já si pořád myslím že se ti lidi ptají protože je to zajímá. Ten čudlík je celkem evidentní u motorových vozidel - snad lidi časem pochopí, že zvíře je živé a cítící, no.
coudas: Ano, jenže já vždycky čas od času podlehnu iluzi, že by to mohlo k něčemu být

Možná to bude tím,že pouhá slova ,navíc psaná ,prostě ještě nikoho nenaučila opravdu jezdit
Ježdění je činnost,kterou teoreticky nelze naučit .Myslím,že ani fotbal,nebo kynologii ,nebo hraní na housle ,třeba ....
A ani přístup ke koni jako takovému,jeho welfare ,postup výcviku ,prostě nedokážete nikdy nikoho jen tak virtuálně naučit ,ani milionem slov
Praxi v tomhle případě skutečně nelze okecat
Vaše řešení,ano měla jsem v práci problematické koně ,mám představu,jak zlozvyk napravit.Vezmu koně zadavatelky k sobě ,případně zajedu jí ho porovnat na místě .Vše za její přítomnosti.
To beru jako postup,který by mohl mít smysl
Ostatní slova nejsou celkem k ničemu ,jakkoli stylisticky pěkně vypsaná

Lenka18

14.5.2019 11:25
Lenka18

XXX.XXX.60.146

Glossy,
záleží jen na vás, zda bude řešení "po dobrém" nebo "po zlém". A až vyloučíte i kissing spines, tak se stejně budete muset rozhodnout.
"Po dobrém" je podle mě absolutní zpříjemňování jakéhokoliv kontaktu s člověkem, včetně ježdění. Je to běh na hodně moc dlouhou trať a, v případě koně zhrzeného už jako mladého, s dost nejistý výsledkem.
"Po zlém" bych to řešila já. S pomocí westernového sedla a případně i jezdce, který se nebojí. Až by přišlo na kozly, nechala bych ho vyskákat (záklon v sedle pomůže dost) a jela dál (pobízení do tempa pomáhá). Postupem času bych přidávala okřiknutí/vytažení hlavy vzhůru, případně i korekci bičíkem. Věřím (i z vlastní zkušenosti), že je to vcelku účinné řešení a nepřináší zbytečná traumata.
Hlavu vzhůru, jde to

Neregistrovaný uživatel

14.5.2019 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

JaL napsal(a):

Máte pocit, že lidé, kteří nepracují pozitivní motivaci, ale mají vlastní zkušenosti, posbírány metody do sobě vyhovující práce, místo knih dají na vlastní pozorování a vyvození svých teorii, = že koně nemají rádi, problémy řeší ukrutným ubližováním, a nechteji, aby kůň s člověkem spolupracoval dobrovolně a pro komfort obou?

14.5.2019 12:27
JaL

XXX.XXX.68.241

koně: ježdění jako takové je činnost do značné míry mechanická, kterou je skutečně potřeba si osvojit. Nicméně to co tady řešíme není až tak problém jezdecký jako problém výcvikový - a teorii učení a tréninku zvířat studují a sepisují do knih různé osobnosti už desítky, stovky a tisíce let. Nemyslím, že by to byl nesmysl. Kolik té teorie kdo potřebuje pro práci se zvířaty je individuální, jsou lidé, co perfektně pracují a "neznají nic", jsou lidé, kterým nestačí nic, aby to k něčemu bylo... A pak je šedá zóna, podle mě je dobré vědět co nejvíc a umět to aplikovat.
(Když jsem se kdysi dááávno učila koně nacválat, teoretická znalost nohosledu mi pomohla... přesto to spousta lidí umí bez toho. A spousta lidí ani za modrý z nebe. Jsme lidé různí.)
Coudas: Nerozumím dotazu?
Jací lidé? Nejspíš to mají různí lidé různě?
Nevím, jestli nějací lidé mají koně rádi, jak bych to mohla vědět?
Ani nevím co ti nějací lidé chtějí.
Ukrutné ubližování zní sice dramaticky, ale stejně nechápu souvislost?

Neregistrovaný uživatel

14.5.2019 12:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Rozdělila jste práci s koňmi na metodu odměny a vyhrožování. Metoda odměny - pozitivní posilování. Metoda vyhrožování - vše ostatní. Lidé, kteří nepoužívají první zmíněnou metodu koní ubližují?

14.5.2019 12:53

Rozdělila jste práci s koňmi na metodu odměny a vyhrožování. Metoda odměny - pozitivní posilování. Metoda vyhrožování - vše ostatní. Lidé, kteří nepoužívají první zmíněnou metodu koní ubližují?

Jak byste problém zadavatelky konkrétně řešila vy?

neverend

14.5.2019 13:21
neverend

XXX.XXX.213.247

Z nás tu lidi co mají praxi u koní musí mít akorát tak srandu..😂 Výcvik koně po netu za 24 hodin a zdarma.😂 Předpokládáme že zadavatelka vše co napsala je pravda a má to ověřené u odborníků.Čili kůň je zdravý,sedlo sedí,ona umí dobře cválat a pod jinými jezdci to kůň dělá také.🙂 Jinak krom hezkého slohu tu nic přínosného nevidím a zadavatelce opravdu v zájmu koníka doporučuji sehnat odborníka a to fyzicky přítomného.Nejsem odborník na koně,ale je mi nad slunce jasné že tady se nic nedozvíte.Jinak co vím,tak praktik se zkušenostmi je Couďas,koně a pár dalších.Nevím jestli by byli ochotni přijet,ale ještě mě napadá kontaktovat třeba Oldu Nováka na FB.Také má spousty zkušeností a zkuste jestli by nebyl ochotný i přijet.Musí na to mrknout někdo zkušený a fakt po netu se naučit ani karate nedá.😂 Natož výchova problémového koně.

Neregistrovaný uživatel

14.5.2019 14:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jak byste problém zadavatelky konkrétně řešila vy?

Při práci na jízdárně bych měnila často chody s prolozenim např. slalomu mezi kužely, kavaletami a pod, cval bych zkrátila na pár kroků, veškeré vyhovění jezdci odměnila slovní pochvalou, drobnou pauzou (v kroku na volné otěži bez nároku na směr či cokoluv), cvalovou práci bych postupně prodlužovala, chválila popsaným způsobem. Pokud by se přesto vyskytl problém, dle aktuální situace bych buď pobídla do rychlejšího tempa, když bych zrovna nebojovala o život, jak vy říkáte jako ten kůň, nebo, což jsem dělala spíše, snažila se koně uklidnit a zastavit, to ale znamená usedet bez dalších větších emocí a uklidňovat. Pochválila bych vyhovění, že přestal a zůstal stát a pokračovala bych v práci.

14.5.2019 14:46
JaL

XXX.XXX.68.62

Joaha. Já jsem tak nerozdělila práci s koňmi; tak svět obecně funguje. Prostě živočichové dělají zpravidla chování ze dvou důvodů - buď chtějí získat něco příjemného, nebo se zbavit něčeho nepříjemného. O ubližování to být nemusí.

14.5.2019 15:49

Děkuji.

14.5.2019 18:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

JaL napsal(a):
koně: ježdění jako takové je činnost do značné míry mechanická, kterou je skutečně potřeba si osvojit. Nicméně to co tady řešíme není až tak problém jezdecký jako problém výcvikový - a teorii učení a tréninku zvířat studují a sepisují do knih různé osobnosti už desítky, stovky a tisíce let. Nemyslím, že by to byl nesmysl. Kolik té teorie kdo potřebuje pro práci se zvířaty je individuální, jsou lidé, co perfektně pracují a "neznají nic", jsou lidé, kterým nestačí nic, aby to k něčemu bylo... A pak je šedá zóna, podle mě je dobré vědět co nejvíc a umět to aplikovat.
(Když jsem se kdysi dááávno učila koně nacválat, teoretická znalost nohosledu mi pomohla... přesto to spousta lidí umí bez toho. A spousta lidí ani za modrý z nebe. Jsme lidé různí.)
Coudas: Nerozumím dotazu?
Jací lidé? Nejspíš to mají různí lidé různě?
Nevím, jestli nějací lidé mají koně rádi, jak bych to mohla vědět?
Ani nevím co ti nějací lidé chtějí.
Ukrutné ubližování zní sice dramaticky, ale stejně nechápu souvislost?

Teorie je potřeba. Ale dám příklad. Nikdy nikomu nijak slovy nevysvětlíte, jak pobídnout koně sedem.
Prostě to zkoušíte,( jasně že Vám někdo napoví) dokud na ten pohyb pánví nepříjdete. Člověk, který nejezdí, vážně nemůže vědět, o co jde. Mám pomůcku, jak vysvětlit ten pohyb dospělým, a mám pomůcku, jak to vysvětlit dětem. Ale každý si na to musí přijít sám a v sedle.
A žádný teoretik nezvládne kozlujícího koně i kdyby si na to udělal tabulku, schéma, návod slovo po slovu, či graf a přečetl všechny knihy světa, co o tom kdo napsal. Musíte být výborný jezdec, být vyježděný, mít zkušeností s mnoha různými koňmi a i tak to bude velmi,velmi náročné, neboť každý kůň je jiný.

neverend

14.5.2019 19:20
neverend

XXX.XXX.213.247

Vždyť tohle tu psal třeba Tony a mě jste Sisi za to sepsula.🙁 Je snad nad slunce jasné že myslel výborného jezdce na tom koni a ne za stolem u PC kdesi v ČR.A nemusíte mi říkat že "houno" umím.To já vím a netajím se s tím.😂 Ale očuměno mám celkem dost.I když jsem tedy dnes podlehl nabídce jet s majitelkou stáje ven.Ten kůň mě fakt musí mít rád..😂

14.5.2019 19:45
Terven

XXX.XXX.160.10

sisi58 napsal(a):
Teorie je potřeba. Ale dám příklad. Nikdy nikomu nijak slovy nevysvětlíte, jak pobídnout koně sedem.
Prostě to zkoušíte,( jasně že Vám někdo napoví) dokud na ten pohyb pánví nepříjdete. Člověk, který nejezdí, vážně nemůže vědět, o co jde. Mám pomůcku, jak vysvětlit ten pohyb dospělým, a mám pomůcku, jak to vysvětlit dětem. Ale každý si na to musí přijít sám a v sedle.
A žádný teoretik nezvládne kozlujícího koně i kdyby si na to udělal tabulku, schéma, návod slovo po slovu, či graf a přečetl všechny knihy světa, co o tom kdo napsal. Musíte být výborný jezdec, být vyježděný, mít zkušeností s mnoha různými koňmi a i tak to bude velmi,velmi náročné, neboť každý kůň je jiný.

Postup, který popsala JaL je z praxe, dokonce z její vlastní. Jeho unikátnost nespočívá v kaskadérském umění nýbrž v tom, že kůň kozlovat vůbec nezačne. Nebude mít důvod, protože bude mít možnost během celého tréninkového procesu vznášet připomínky slušným způsobem pomocí naučeného signálu.
A pokud bude cválat s jezdcem na zádech, nebude to proti jeho vůli, nýbrž s jeho svolením. Chápu, že letitému koňákovi to může znít vtipně, ale ono je to tak - pokud zvířata vědí, že mohou beztrestně říkat "ne", tak to kupodivu říkají jen velmi málo.
Všeobecně je zažito, že jezdec je tím lepší, čím víc toho usedí, já to vidím tak, že koně dobrých jezdců nemají potřebu takto extrémně prostestovat.

14.5.2019 21:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Postup, který popsala JaL je z praxe, dokonce z její vlastní. Jeho unikátnost nespočívá v kaskadérském umění nýbrž v tom, že kůň kozlovat vůbec nezačne. Nebude mít důvod, protože bude mít možnost během celého tréninkového procesu vznášet připomínky slušným způsobem pomocí naučeného signálu.
A pokud bude cválat s jezdcem na zádech, nebude to proti jeho vůli, nýbrž s jeho svolením. Chápu, že letitému koňákovi to může znít vtipně, ale ono je to tak - pokud zvířata vědí, že mohou beztrestně říkat "ne", tak to kupodivu říkají jen velmi málo.
Všeobecně je zažito, že jezdec je tím lepší, čím víc toho usedí, já to vidím tak, že koně dobrých jezdců nemají potřebu takto extrémně prostestovat.

Jsou dobří jezdci. I laik pozná, že se jedná o dobrého jezdce, když na něj koukne. Neví proč, prostě to cítí. Dobrý jezdec má svého koně v pořádku,nepotřebuje ho krotit,s koněm si rozumí.Ale než se z něj stal dobrý jezdec, opravdu musel jezdit delší dobu a také dělal chyby.Ovšem poučil se z nich. A určitě má každý z nich nějakou zkušenost s koněm, na kterou není hrdý.
Takže ani dobří jezdci se spolupracujícími koňmi nepadají z nebe.Musí se učit, musí jezdit, dělají chyby.
A co se stalo s těmi koňmi, na kterých ti jezdci dělali chyby? Někteří koně si to neberou, někteří ano, ale zapomenou a pak jsou i tací, co zůstanou zrazení.
Takový koník kozlovat bude, je převelice dlouhá cesta, ho přesvědčit,že kozlovat nemusí.
Kolik lidí, ve vašem okolí, bude takovému koni ten čas věnovat? Navíc s tím, že to nemusí vyjít.
Je hezké říkat, musíte přistupovat s láskou a s citem, vše dělat pomaloučku polehoučku. Ale opět, kolik takových lidí znáte?kdo z vašich známých by to nevzdal?
Já znám jednoho.
I letité koňáky, co jezdí často, koně vždy znovu a znovu dokáží překvapit. Výhodou těchto lidí je, že se svými letitými návyky mohou situaci řešit ve prospěch svůj a také ve prospěch koně.A navíc jsou i schopni řešit problémy začátečníků ve stejném lotu.
S tím beztrestným říkáním "ne". Kde je ta hranice,kam až může kůň zajít, aby se s ním dalo ještě bezpečně manipulovat?
Znala jsem ženu, která takto stála s kobylou 2 hodiny na silnici, protože ta se odmítla hnout (nikoli v sedle, na ruce). Prostě nešla. Vzhledem k tomu, že nám jel autobus, jeden kolega prostě šel, kobylu vzal a odvedl tam, kam patřila.
Koním,psům i dětem je potřeba dát mantinely. Jsou pak spokojenější. A i to "ne" je určitým způsobem limitováno.
Ovšem ze všeho nejlepší je, když koně učí lidé, kteří to umí, ne kdejaký jouda, který nadělá víc škody, jak užitku. Pak jsou vaše návrhy i mé zkušenosti zbytečné.

14.5.2019 23:38
koně

XXX.XXX.174.63

Terven napsal(a):

Mám pocit,že zadavatelka má koně už zkaženého,který někdy kdysi kozlovat začal.
Takže hledá rady či pomůcky,kterými by dokázala nežádoucí chování změnit na žádoucí
Tipuji ,že vaše fráze o koňském říkání ne ,naučených signálech a ideálu beztrestnosti jí asi nijak konkrétně nepomohou .
Jestli tedy má někdy zmíněný kůň cválat se zadavatelkou na zádech ,skutečně to bude chtít dobrého jezdce,který ho to znovu naučí

neverend

15.5.2019 00:10
neverend

XXX.XXX.213.247

https://youtu.be/0pJViXuWKCE

A nokonec moje oblíbená videa od mistrů svého oboru.🙂 Když už nic,tak si pak zadejte na YTB "horse bucking" ať víte,že v tom "kozlování" nejste sama.🤗

15.5.2019 00:18
Terven

XXX.XXX.160.10

koně napsal(a):
Mám pocit,že zadavatelka má koně už zkaženého,který někdy kdysi kozlovat začal.
Takže hledá rady či pomůcky,kterými by dokázala nežádoucí chování změnit na žádoucí
Tipuji ,že vaše fráze o koňském říkání ne ,naučených signálech a ideálu beztrestnosti jí asi nijak konkrétně nepomohou .
Jestli tedy má někdy zmíněný kůň cválat se zadavatelkou na zádech ,skutečně to bude chtít dobrého jezdce,který ho to znovu naučí

Já rozumím. JaL též psala o zkušenosti s koněm, který už to dělal včetně rady, jakým způsobem nežádoucí chování změnit na žádoucí.
Ono jako, doporučovat zadavatelce, aby přitvrdila a použila jisté vychytávky, případně na koně posadila kaskadéra, je taky takové diskutabilní. Může se sice stát, že koně zlomí do naučené bezmoci a bude mít od kozlování pokoj , ale je tu i možnost, že kůň přitvrdí taky a pak už může jít o život - zadavatelce i tomu kaskadérovi. Na hru "kdo s koho" s půltunovým zvířetem prostě každej nemá schopnosti a postup JaL je relativně bez rizika pro obě strany.

15.5.2019 00:23
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Píše takové 💩💩💩, že to prostě člověku nedá, nereagovat...

To lenacia: v dubnu se tu veřejně přiznal že si tu ze všech dělá srandu, žádné kone nemá a viděl je naposled před X lety a pleveleni na ifaune je údajně jakási sázka. Den na to nechal téma smazat, a pleveli tu dal jako by se nechumelilo. Ale dobrý no, sblizuje to zbytek osazenstva tady, tak jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré 🤔

Já to vůbec nečtu, ani příspěvky, které mu odpovídají. Prostě to skáču. I tak je tu dost textu, a docela zajímavého, k přečtení.

neverend

15.5.2019 00:40
neverend

XXX.XXX.213.247

Přečte si celou diskuzi a pak až dojdete na konec,tak zhodnoťte celý přínos pro zadavatelku.Tak co se nám vlastně dozvěděla? Celkově ve své podstatě že ona by se pokoušet neměla a chce to dobrého a zkušeného jezdce.Možná by také nebylo vůbec od věci,začít úplně od začátku s takovým koněm..Nu ale já píšu 💩💩💩💩 a tím pádem i lidi co radí sehnat dobrého a zkušeného člověka.To jste tedy ty lidi pěkně ohodnotila CSTMR.😂

15.5.2019 08:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Glossy máš velký problém. Je dobře, že už o něm víš. Tenhle koník je pro Tebe špatná koupě. Žádné udělátko kozlování neodstraní! (jsou to jen prodejní tahy, takhle snadno se to dá řešit snad jen v začátcích, ne po letech kozlování).

Koupila jsem si takového poníka. Ale bylo vidět, že to dělá od bolestí zad. Dokonce byl tak zoufalý, že pod jezdcem skočil do zdi (jasně, že to jsem se dozvěděla až oklikou zpětně). Náprava trvala 2 roky - jako 2 roky bez ježdění. Funguje se mnou, jiným se snaží sundat jezdce a utéci. Na nové pubertální dívky útočí (pořád očekává velmi bolestivý podraz).
Tvůj kozlující kůň bude mít taky nějaký pádný důvod. Byl obsednutý předčasně - lze očekávat bolestivé změny. Třeba jsou odstranitelné, nebo jsou už doživotní s tím, že se budou zhoršovat. (zatím bych si zaplatila za dobrou fyzioterapeutku). Jako velice pěkný příklad pro inspiraci si přečti od Mark Rashid Restart koně - popisuje tam kobylu co kozlovala při nacválání na jednu stranu, měla to po nesmyslném trénování barelů. Uděláš si tak představu jak dlouho trvá "oprava" koně profíkovi. (čte se to jedním dechem)

Co teď? Doporučuji udělat si swot analýzu - tedy papír a tužka, křížek. Poctivě si vypsat stránky slabé (nebudeš na něm cválat, skákat se s ním nenaučíš), silné (je velmi milý a mazel), příležitosti (naučí mě co?), hrozby (zmrzačí či zabije někoho) + kolik to tak bude stát a kolik času.
Tohle si co nejpoctivěji vypracuj. Vyjdou z toho potom možné další plány vývoje.

Např. že koně prodáš se ztrátou odborníkovi. Když se to do 2 měsíců nepodaří, půjde na jatka (fakt je koní moc, prožíral by se). Nebo si dáš 8 měsíců na pozitivku a pak zhodnotíš pokrok. Nebo si koupíš udělátko a zhodnotíš jak funguje (nefunguje). Je to tvoje cesta a u koní to bývá i drahá cesta. (chápu, že se člověk snaží to nějak zachránit - přece neprodělám za 2 měsíce tolik tisíc, jenže taky můžeš do tohohle koně cpát peníze vrchem dolem - za vet., fyzio, pomůcky, trenéry a nic z toho - ba hůř jen stres a úrazy. Postrojové udělátko vypadá jako nejlevnější, tak první na řadě...) Nebo se rozhodneš pro vozatajství (hodně drahý sport). Nebo to bude procházkový parťák na ruce. To musíš vědět sama co chceš a co od koně očekáváš. Živíš ho, tobě by to jako celek mělo přinášet uspokojení (není hanba vyměnit koně).

Tak hodně štěstí při rozhodování.

Neregistrovaný uživatel

15.5.2019 12:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

K tématu asi už není co napsat, došlo to opět jen k boji mezi "dobrem a zlem". Připomíná mi to diskuze před lety, kdy dorazila novinka "přirozené komunikace". Ti, co to dělali "po staru" byli najednou zlí a koním ubližovali, a jen přirozenou komunikací bylo možné dosáhnout dokonale souhry a koníček byl vysmatej. Nic mezi. Teď nám dorazila novinka pozitivizmu (nejen u koní) a parelisti, robertisti, a prostě ti s mrkvovou hůlkou a pareliho vodítkem s obrovskou karabinou, kterou je nejlíp omlatit koni o čumák, nebo uhonit v kruhovce, protože nic jinýho neumí, jsou najednou uvrženi v nevoli, protože odmítají koní podat pamlsek. A jako vždy je jen jedno správně, na ty druhy budem shazovat a nic mezi tím neexistuje. Teď jsem koukala, že to dorazilo i k panu Novákovi, který to shrnul slovy, necituji " buď dám koní pamlsek, nebo ho prastim lopatou". Pozitivkari se okamžitě urazí, jakmile se člověk na něco zepta, a je onen okamžitě odkázán na studium a placené kurzy. Fajn. Dyt se o tom nemusíme bavit, každej bude mít svou pravdu a budem si slepě následovat to své. Na individualitu stále upozorňují všichni, ale většinou ji nikdo nebere v potaz. A já bych ještě pridala váhu otázce talentu, ne každej má na danou věc buňky. Každá situace je specifická, a i když existují vseobecne principy, jsou taky výjimky, které nás učí dívat se na věc z jiné stránky.
Ano, chápu, že o tom dále nebudeme diskutovat, neboť my bl.bcí to zabednene nechceme pochopit. Ale opravdu hodně mne mrzí, že se sem už nedá napsat, aby člověk nebyl za idiota, který ničemu nerozumí a dělá to špatně.

A jen poznámka k poznámce.mistra nikdy nekonciciho, že by někdo mohl zvednout zadek a přijet poradit v reálu. Jistěže mohl. Jen si zadavatelka musí vybrat, co chce, a o ono guru oslovit, a pak "odborníci", kteří takto nabízejí své služby, si je také nechají řádně zaplatit. Dále už nemám co.

15.5.2019 13:09

Nechci mluvit za nikoho jiného, takže za mě: nikde tu nečtu, že pozitivka je jediné dobře a vše ostatní špatně. Čtu tu pouze informaci, že kůň se dá cvičit pozitivním podmiňováním (jehož jednou oblastí je tzv. pozitivní motivace) a nebo metodami, kdy na koně působím tlakem (jakýmkoliv) a ten se snaží mu vyhnout. Nikde jsem tu (a ani jinde tedy) nečetla, že druhá možnost je špatně. Špatně je, když kůň vykazuje diskomfort (evidentně) ať už jakéhokoliv původu a já se ho snažím přeprat (např. použitím svazujících a podobných pomůcek), místo abych se hluboce a dlouze zamýšlela, hledala a sledovala, PROČ ten kůň diskomfort vykazuje. Tzn. nebudu hasit vzniklý požár, ale cílenou prací s rozmyslem (= součástí je chtě nechtě nějaké studium) mu budu předcházet.
Takto to čtu já

15.5.2019 13:29

OT Ač jsem se odhlásila, lezu sem kvůli lipicánům pod starým nickem. Předsevzetí v kýblu. Přečetla jsem diskuzi a já trochu ten pocit mám , že se zas sklouzává k + proti - . Je fakt, že jinde je hůř.

Radit po netu dobře nelze. Potřeba je kontext. Není pevný návod. Toho si jsme všichni vědomi. Cestu ukázat, naznačit, co znám a funguje mi, je super. Mnoho cest vede do Říma, ne všechny jsou ubližné. Tak proč tak častý konflikt.

Nejdůležitější schopností u koní je schopnost ve správnou chvíli udělat TO správné. TO chce praxi, cit, pokoru a sebereflexi. Tedy především požadavky na člověka samého. A o tom to je. Platí pro všechny.
Ve svěrací kazajce slepých požadavků, jakkoli dobře míněných, se vždycky špatně tančí. Pokud ale vím co dělám, nedostávám se do role tyrana. Na netu to nezjistím. Snad jen náznak, směr, pokud vnímám.
Ač jsem založením spíš pozitivkář negativní posilování, je-li aplikováno s citem nevnímám jako vyhrožování. Na volbě slov záleží. Podtext je cítit. Proto ta reakce Coudas, myslím.
Okolo člověk vidí leccos, co ho nutí k akci proti násilí. + proti - v obecné rovině, ale zdá se mi kontraproduktivní. Není potřeba brojit i proti těm, co používají hlavu místo svalů ať jsou na jakékoli straně.
Romantičtí krmiči versus tyrani? Ani jedno není pravda. Všechno má své opodstatnění v kontextu konkrétní situace.
Pokud budu dělat dobře to nebo ono a budu skutečně vědět, co dělám v danou chvíli, bude tak i tak výsledek OK. Též tu bylo řečeno.
Cesty byly vyznačeny, to stačí.

Pokud budu chtít od někoho poradit po netu, nedokážu vystihnout podstatu problému a moje vlastní zkušenosti budou malé, cit nemám, učit se nechci, obě varianty můžou skončit blbě. Obojí v konečném důsledku odse.e kůň. I rychlé zkratky k pochybnému cíli končí stejně. Není až tak důležité jakým stylem, ale jak kvalitně. Ne po povrchu, ale do hloubky. A jestli vím, jaký můj další krok přinese výsledek, kam pak dál, jaký je adekvátní cíl, jestli k němu postupuji, vidím i malý pokrok, umím ocenit koně i svou plnou přítomností, aby došlo k opravdovému setkání nebo jestli vidím jen sebe. Když se musím někoho ptát, tak přece ne na netu, ale někoho, jehož práci znám a komu věřím, kdo mi je schopen poradit v reálu. Na tom netu jen tak ťuknout obzory, pokud jsou jakési.

Ale nejsem koňák, třeba mi něco uniká.
A moc už mezi koňáky nechodím, na koni nemám potřebu jezdit, kozlujícího koně nemám, necítím ani oprávnění v tomhle směru radit.

Když přijdu do některých stájí a vidím vyhaslé trosky, rozumím jakékoli snaze něco změnit. Ale na druhou stranu, ze sebeprezentace některých skalních příznivců jediných pravd, kteří tu ale zaplať bůh nepůsobí, mi naskakuje husí kůže. Proč sebeprosazování takovým stylem? Dobrá práce mluví sama za sebe. Ráda čtu konkrétní návrhy a nápady bez verbálních tlaků, vnucující způsob prezentace mě hází zbytečně do opozice, byť je záměr fajn. Je to obecná obrana proti manipulaci. Omluva za OT, ať vám koně jdou.

neverend

15.5.2019 14:18
neverend

XXX.XXX.213.247

K tématu asi už není co napsat, došlo to opět jen k boji mezi "dobrem a zlem". Připomíná mi to diskuze před lety, kdy dorazila novinka "přirozené komunikace". Ti, co to dělali "po staru" byli najednou zlí a koním ubližovali, a jen přirozenou komunikací bylo možné dosáhnout dokonale souhry a koníček byl vysmatej. Nic mezi. Teď nám dorazila novinka pozitivizmu (nejen u koní) a parelisti, robertisti, a prostě ti s mrkvovou hůlkou a pareliho vodítkem s obrovskou karabinou, kterou je nejlíp omlatit koni o čumák, nebo uhonit v kruhovce, protože nic jinýho neumí, jsou najednou uvrženi v nevoli, protože odmítají koní podat pamlsek. A jako vždy je jen jedno správně, na ty druhy budem shazovat a nic mezi tím neexistuje. Teď jsem koukala, že to dorazilo i k panu Novákovi, který to shrnul slovy, necituji " buď dám koní pamlsek, nebo ho prastim lopatou". Pozitivkari se okamžitě urazí, jakmile se člověk na něco zepta, a je onen okamžitě odkázán na studium a placené kurzy. Fajn. Dyt se o tom nemusíme bavit, každej bude mít svou pravdu a budem si slepě následovat to své. Na individualitu stále upozorňují všichni, ale většinou ji nikdo nebere v potaz. A já bych ještě pridala váhu otázce talentu, ne každej má na danou věc buňky. Každá situace je specifická, a i když existují vseobecne principy, jsou taky výjimky, které nás učí dívat se na věc z jiné stránky.
Ano, chápu, že o tom dále nebudeme diskutovat, neboť my bl.bcí to zabednene nechceme pochopit. Ale opravdu hodně mne mrzí, že se sem už nedá napsat, aby člověk nebyl za idiota, který ničemu nerozumí a dělá to špatně.

A jen poznámka k poznámce.mistra nikdy nekonciciho, že by někdo mohl zvednout zadek a přijet poradit v reálu. Jistěže mohl. Jen si zadavatelka musí vybrat, co chce, a o ono guru oslovit, a pak "odborníci", kteří takto nabízejí své služby, si je také nechají řádně zaplatit. Dále už nemám co.

Pochopitelně musí člověk odborníkovi zaplatit za jeho čas a služby.🙂 Kováři také platím a veterináři též.Máš ale v mnoha ohledech pravdu.Ne to jsem napsal špatně.Mě je sympatická tvoje verze výkladu problematiky.🙂 Paní totiž zítra půjde za koníkem ověnčená radami a sedne na koně.Ten už ví jak na ní a zná jí víc než svá kopyta.Udělá opět své oblíbené "bububu",paní to horko těžko usedí a začne se opět bát.Kůň nic jiného necítí lépe než strach, nejistotu a to vím i já "blbec" pasáček.Dál už scénář asi moc nastiňovat nemusím.Před měsícem u nás sundal podobně holčinu kůň a ono by se tolik nestalo,ale koník si po odložení jezdkyně pěkně vyhodil a bohužel se trefil zcela náhodně do hlavy zmíněné jezdkyně.Naštěstí "jen" otřes mozku,nějaká ta boule a rozbitá helma.

15.5.2019 14:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No nehody se stávají. Také mohlo dojít k poranění míchy a holčina mohla zůstat na vozíčku... Co by kdyby?
Jenže jezdit na koni o kterém vím že kozluje je jako nerozhlížet se při přecházení silnice. (takže rada zastřelit toho koně taky není úplně mimo)

15.5.2019 14:34
Arbora

XXX.XXX.192.218

Neviem, prečo toľko vzťahovačnosti. Mňa napríklad nijak prípsevky žofré, ani JaL neurážajú, ani nepohoršujú. Viem, že táto cesta existuje, viem, ako približne funguje, ale tak isto viem, že keď mi kôň skočí na nohu, nebudem to ignorovať a podmieňovať pozititívne, ale normálne mu jednu fláknem. Tak isto ale viem, že pozitívka mi zabrala na valacha, ktorý sa nedá chytať zaberá takmer 100%, tak prečo to nevyužiť. Nebudem sa preto v každej podobnej diskusii ješitne urážať, lebo niekto má na výcvik a výchovu iný názor, než ja.

15.5.2019 16:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nechci mluvit za nikoho jiného, takže za mě: nikde tu nečtu, že pozitivka je jediné dobře a vše ostatní špatně. Čtu tu pouze informaci, že kůň se dá cvičit pozitivním podmiňováním (jehož jednou oblastí je tzv. pozitivní motivace) a nebo metodami, kdy na koně působím tlakem (jakýmkoliv) a ten se snaží mu vyhnout. Nikde jsem tu (a ani jinde tedy) nečetla, že druhá možnost je špatně. Špatně je, když kůň vykazuje diskomfort (evidentně) ať už jakéhokoliv původu a já se ho snažím přeprat (např. použitím svazujících a podobných pomůcek), místo abych se hluboce a dlouze zamýšlela, hledala a sledovala, PROČ ten kůň diskomfort vykazuje. Tzn. nebudu hasit vzniklý požár, ale cílenou prací s rozmyslem (= součástí je chtě nechtě nějaké studium) mu budu předcházet.
Takto to čtu já

Je to hezká vize. Má to jeden háček, kolik lidí je schopno poznat PROČ kůň vykazuje diskomfort, pokud to vůbec poznají a neberou to jako schválnost či lenost,ze strany koně? Vždyť většina jezdecké populace teď nepozná, zda koni sedí sedlo/udidlo, má-li dostatek nebo přebytek žrádla, neví, ani co a kolik by měl kůň žrát. Nezná základní potřeby koní.Neví, jak mají vypadat správně vystrouhaná kopyta, že je potřeba ošetřovat zuby, neví,jak odčervovat. Kdy očkovat. Atd.,atp. Viz dotazy na ifauně popř na FB či jiných sociálních sítích.
Jak si tedy představujete, že takového neználka vůbec napadne, že je koníkovi do ouvej?!
Konzervativní koňáci mají zavedené postupy (léty prověřené lidmi,co koním opravdu rozuměli a měli výsledky i dobrý vztah s koníky) díky kterým se doberou původu problému. Majitelé, vyznávající alternativní přístupy by ke stejnému výsledku měli dojít pozorováním svého koně, popř.nějakou intuicí. Tak jsem to pochopila ze zde přečteného.
Teď mě napadá.Vypadá to, jako by ti "třicetletukoní" na své koně vlastně vůbec nekoukali,s koněm nekomunikovali, jen mu zakazují nebo přikazují,pokud ho zrovna psychicky netýrají.

Pokud se obě skupiny doberou k výsledku, který koni pomůže, je fuk jak toho dosáhnou.

15.5.2019 17:10

Zdravím, kotys-co Dědek, v kondici?

Za mě: vlezu sem s R+ většinou v okamžiku, kdy je pod nějakým zadaným pro mě představitelným problémem v soužití s koněm jednostranně P+ nebo "uber žrádla, přidej práce" , tady teda byly myslím i prima odkazy na kissing/ještě jsem se je pokusila rozšířit na "studený hřbet", zuby-i když zadavatelka apriorně píše, že fyzická příčina není/ a nad obrokem jak psala sissi určitě též stojí zato se zamyslet. Nepsala bych, protože z mé strany klapek část osazenstva reaguje na R+ nebo žofré z pocitu napadení, ale když jsme si početla příspěvek koně o lámání chlapem a odkazu na jezdeckou faju, která koníkovi tu "veselost" vymluví, prostě jsem si představila další generaci začínajících, co se vydají touhle cestou, páč tu jiná nevisí-a holt jsme se zas pokusila něco vysvětlit.
Ve dvou větách teorii učení neumím, s R+ jsem jen začala, takže mohu klidně i vykládat špatně, proto odkazy, ne proto, abych připomněla, že umím číst:-).

Píšu opakovaně, ale pro pořádek znovu, že ve svém krátkém koňoživotě jsem spoluvlastnila 5 fjordkoulí a většinu toho života pracovala snad s korektním tlakem, spíš NHS, "klasiku oddílů" jsem zažila letmo jako kolemjdoucí placenka.
Potřebovala jsem předělat: nošení mě po krajině jak špinavej hadr dle vůle komoně/bez pokusu mě odložit/ , u jedné hodně, u druhé v náznaku. Potřebovala jsem přepsat zpraženej zápřah, který jsme si dodělali zcela tady, za účasti dvou odborníků na place, jeden i na kozlíku-tak, aby kobyla odtahala zkoušky na kjorungu. Potřebovala jsem ochočit plachou fjordkouli, která při příjezdu nesnášela cokoli na hlavě a za kohoutkem a měla strah z lonží,prchala od lidí, špatně se chytala a hlavně-nenastupovala/poté, co k handlákovi jela natažena elektrickým navijákem za hlavu na hengr/.
Vše až po hengr jsem přepisovala bez R+-,výsledek úspěšný, mohla jsem se vozit ven a na ohlávce bez sedla, kobyla zkoušky odtahala výborně a získala titul Model, s plachou sedlání a manipulace zcela bez problémů, začínali jsme tah-dvě lonže zezadu, obtahávání boby nebo chvojem-taky velký pokrok.
S hengrem jsme se "korektním tlakem" ani "habituací-velmi šetrnou" cca nikam nedostali.
Přitvrdit jsem nebyla ochotná.
S R+ jsme kobylu po pár lekcích, když už chápala klikr a target a pravidla, naložili hned, na ukázání /signál/, 30 minut poté, co vystoupila po čtyřhodiové jízdě sem . Hlavně, R+ mělo neskonale klidnější a radostnější atmosféru/ne "ach-no tak jo" ale "jasně, koukej!"/ a já se při výcviku mnohem víc bála/bojím se dost/, odpadaly momenty přehlédnutí FFF s následkem nakopnutí námi povolaného horsemana i přejetí manžela sulkou:-).Proto myslím, že metoda stojí za zkoumání/ pro to řešení věcí, které se korektním tlakem nedaří, a pro tu atmosféru spolubytí.

Nemám vůbec nic proti řešení problému, které tady navrhla coudas.Ani proti ubrání obroku, vyšetření zad. Tony-jcb neznám, neumím si představit, nemám názor.

Mám osobní názor s vědomím, že není arbitráž a jiní mají vidění světa jiné, že koněs řešení problému považuji za zbytečně kruté lámání koní, žádná snaha o spolupráci a dobrovolnost, a nebezpečné pro všechny , proto pro něj v hobby ježdění pro radost a na diskuzích s anonymními čtenáři nevidím místo. Asi jako neradím kousalům nastrkovat železné horké kartáče, baličům vyvázání v boxu a na šlachy blistr.

neverend

15.5.2019 18:59
neverend

XXX.XXX.213.247

Pipilota napsal(a):
No nehody se stávají. Také mohlo dojít k poranění míchy a holčina mohla zůstat na vozíčku... Co by kdyby?
Jenže jezdit na koni o kterém vím že kozluje je jako nerozhlížet se při přecházení silnice. (takže rada zastřelit toho koně taky není úplně mimo)

Majitelka stáje má valacha ČT který je dnes již v důchodu a na toho prostě musí být dobrý jezdec a taky je třeba ho dobře znát.On to ale nedělá schválně a spíš hodí "kozlíka" radostně v pohybu.Pak slyšíte jen "ty vole blbej" a jede se v pohodě dál.Jenže úroveň jezdeckých schopností naší trenérky je opravdu v jiném levelu než běžný standard.Jinak je to zlatíčko k lidem i koním.Do přepraváku chodí sám a domů z pastviny jde klidně za mnou a do svého boxu taky "parkuje" samoobslužně.😂 Což vždy bohatě odměním a on to moc dobře ví že takhle je fajn spolupracovat.🙂

15.5.2019 20:02
Pipilota

XXX.XXX.46.93

neverend napsal(a):
Majitelka stáje má valacha ČT který je dnes již v důchodu a na toho prostě musí být dobrý jezdec a taky je třeba ho dobře znát.On to ale nedělá schválně a spíš hodí "kozlíka" radostně v pohybu.Pak slyšíte jen "ty vole blbej" a jede se v pohodě dál.Jenže úroveň jezdeckých schopností naší trenérky je opravdu v jiném levelu než běžný standard.Jinak je to zlatíčko k lidem i koním.Do přepraváku chodí sám a domů z pastviny jde klidně za mnou a do svého boxu taky "parkuje" samoobslužně.😂 Což vždy bohatě odměním a on to moc dobře ví že takhle je fajn spolupracovat.🙂

Tak se mi zdá, že máme nejednotnou terminologii.
Co popisujete je u nás "hodit hrbem", "hrbákovat". Je to projev radosti, přebytku energie, takový typicky jarní projev. Většinou dá koník najevo už na začátku ježdění, že dnes "by se mohl leknout a bude veselo atd." To se pozná. (jo a viděla jsem na vlastní oči staršího valacha co si na jízdárně hodil hrba s úskokem do strany a ještě se i vrátil zpět, aby děcko nespadlo na zem).
Jenže kozlování je prostě nahoru dolu do strany a cokoliv jen aby sundal jezdce. Většinou je z bolesti, nebo naučené v očekávání bolesti. Je to prostě vada. Ten kůň bude kozlovat dokud nesundá jezdce, nebo sám nepadne (když ne fyzicky i s jezdcem, tak padne do naučené bezmoci). Kozlování je právě to, že se to stane vždy (ne jen někdy z rozpustilosti).

neverend

15.5.2019 20:33
neverend

XXX.XXX.213.247

Pipilota napsal(a):
Tak se mi zdá, že máme nejednotnou terminologii.
Co popisujete je u nás "hodit hrbem", "hrbákovat". Je to projev radosti, přebytku energie, takový typicky jarní projev. Většinou dá koník najevo už na začátku ježdění, že dnes "by se mohl leknout a bude veselo atd." To se pozná. (jo a viděla jsem na vlastní oči staršího valacha co si na jízdárně hodil hrba s úskokem do strany a ještě se i vrátil zpět, aby děcko nespadlo na zem).
Jenže kozlování je prostě nahoru dolu do strany a cokoliv jen aby sundal jezdce. Většinou je z bolesti, nebo naučené v očekávání bolesti. Je to prostě vada. Ten kůň bude kozlovat dokud nesundá jezdce, nebo sám nepadne (když ne fyzicky i s jezdcem, tak padne do naučené bezmoci). Kozlování je právě to, že se to stane vždy (ne jen někdy z rozpustilosti).

Mě právě ani u zadavatelky není moc jasné,co vlastně myslí.Nejdřív to dělá jen ve cvalu ,pak zase kdykoli třeba po hodině vyjížďky v kruhovce ve všech chodech? Pak se taky dost leká nebo co? Jestli kůň předvádí "rodeo",tak to nevím zda by paní byla schopná pět let přežít a psát ještě sem.😎 To by právě fakt musel někdo vidět a i okouknout signály vysílané koněm.

16.5.2019 09:58

Žofré, rozumím 😀.
Moc zdravím a děkuji za optání. Dědek zdráv a vesel, zjara ale bylo stále něco, už jsem měla strach. Přece jenom už jde do let i když si to nepřipouští.

Přidejte reakci

Přidat smajlík