Zdravím chtěla bych se zeptat jak je to s nemoci koní, chtěla bych si pořídit koně okolo 5-10 let tak do 40-50 000 kč, závodit bych nejspíše nechtěla, jen na takovýto obyč ježdění😀 ale obávám se abych si nekoupila koně za tyto peníze a kůň mi onemocní, vůbec nemám představu kolik to tak může stát ale 100 000 na operaci nemám. Jsou hodně koně náchylní na nemoci, úrazy atd?
neverend

XXX.XXX.213.247
verca03
napsal(a):
Zdravím chtěla bych se zeptat jak je to s nemoci koní, chtěla bych si pořídit koně okolo 5-10 let tak do 40-50 000 kč, závodit bych nejspíše nechtěla, jen na takovýto obyč ježdění😀 ale obávám se abych si nekoupila koně za tyto peníze a kůň mi onemocní, vůbec nemám představu kolik to tak může stát ale 100 000 na operaci nemám. Jsou hodně koně náchylní na nemoci, úrazy atd?
Ano, jsou hodně náchylní ke zranění a nemoci.Je to drahý "koníček" a bude asi ještě víc.S podobnými vědomostmi o koních jako Vy,tedy blížícími se absolutní nule jsem si koně také nafasoval a hned dva.Co Vám budu povídat..Bez lidí kolem bych byl zcela ztracen a koně zřejmě již po smrti.🙁 Stačí jako vysvětlení?
Je to o štěstí, asi jako loterie. Znám majitele, kteří volají veterináře "kvůli každému prdu", vydají se z peněz a jejich koně mají furt nějaké nemoci a musí být nakonec uspáni. A znám majitele, kteří peníze mají, nějakých sto tisíc by jim nedělalo problém, ale veterináře neřeší, koně nemarodí a umírají ve vysokém věku....
A někdo jiný má zkušenost určitě přesně opačnou. Prostě 50 na 50.
Za mě je rozumný mít 100 000 bokem kvůli akutnímu převozu na kliniku a mít jasně stanoveno, jak daleko s léčením koně půjdu a kdy už řeknu dost a nechám uspat. A proto koně nemám.
Zdravý kůň do 10 let na pohodové rekreační ježdění by možná mohl být hucul, hafling a podobný malý kůň, tam ale budete hlídat celý život režim, schvácení a jiné metabolické poruchy, kromě běžných nemocí. Jinak je to kůň od koně, můj první kůň byl muchař a kolikář, někteří jsou na to holt citlivější, míval je opakovaně a často, nastesti ne opravdu silné, ale leze to do peněz. Druhý kůň byl zlaté zvíře povahově, ale smolař, podařilo se mu ve výběhu zlomit lopatku, což vedlo k fatálnímu konci. Třetí kobyla potřebovala veterináře leda na očkování, ještě v 25 letech chodila pod sedlem, následně se jí náhle rozjely oběhové potíže, a musela se poměrně rychle z plné kondice utratit. Další kůň byl v podstatě zdravý, až na měsíční slepotu, přes pekelně drahou operaci v Mnichově nakonec přišel o jedno oko, ale imunitně se nikdy nezlepšil, rozjely se mu alergie a headshaking syndrom, a ve 12 letech z něj byla sekačka na trávu, nejezditelny. Nynější kůň zatím odstraneni úlomku zlomené bodcové kosti na klinice, nějaké komplikace při banálním zákroku (zánět žil), jak se to bude vyvíjet a jaké budou následky, se uvidí, zatím bude dlouhá rekonvalescence.
Obecně je vlastnictví koně nákladná záležitost, a těch 100 tisíc v rezervě je v podstatě nutnost, nemusí to být jednorázová drahá operace, ono i postupné dlouhé léčení, pořád něco, léky, speciální krmiva atd, umí dost finančně vyzdimat. Jo, a k pořizovací ceně koně si rovnou přidejte 20 tisíc za padnoucí a přiměřeně dobré sedlo, bez něj si nezajezdite a koně rozbijete.
Kupovať koňa bez predošlých skúsenosti je naozaj lotéria, ktorá sa vie nepekne predražiť. Či už tým, že ako laik môžete kúpiť koňa nepojazdného a zaplatiť tak za drahú sekačku na trávu, druhak tým, že sa neviete orientovať ako v ustajnení, ani vo výžive, ani vo veterinárnych úkonoch... aj skúseným ľuďom sa zadarí spraviť zlé rozhodnutia, ktoré môžu stáť kone zdravie, nieto ešte laikovi. Dobre to zvážte, či sa naozaj viete dobre postarať a či budete ochotná investovať napr 30.000kč do liečby oka.
Ináč pri troche šťastie budú kone bezúdržbové- teda iba očkovania, odčervenia a kováč. Liečba drobných zranení závisí aj od veterinára a jeho cenníka. Nedávno som riešila nešpecifické krívanie u koňa- vyšetrovali sme dvakrát, takže prvýkrát cesta+ohybovky, vyšetrenie, flunixin. Druhýkrát to bolo už opichávanie a rtg, jednou cestou sme spravili aj zuby, no dokopy to bolo takmer 10.000kč. A nebolo to nič vážne.
"Ináč pri troche šťastie budú kone bezúdržbové- teda iba očkovania, odčervenia a kováč."
Nejen štěstí - je to o správné zootechnice. Ta šla poslední desetiletí těžce stranou... Ale vždy bude mít pevnější zdraví kůň s kvalitním odchovem, než boxované hříbě o samotě např. Loterie je to vždy. Jen se tomu dá jít naproti, znalostmi a výběrem kvality chovu a odchovu. Jak už tu padlo mnohokrát - kůň není zvíře pro neználky a hlavně ne tak úplně pro příjmový průměr. (kůň ve věku který žádáte a za tu cenu nebude úplně dobrého zdraví, nebo bude mít charakterovou vadu - nic pro začátečníky)
Klara000

XXX.XXX.55.42
Znam lidi co si koupi kone za 15 000 krasnyho, zdravyho a nikdy se s nim nic nestalo, platí jen kováře, veterináře a žrádlo a zatím jsem ještě nepotkala člověka co by měl s koněm každo měsíční potíže a to se u koní pohybuju už okolo 8 let, záleží opravdu na stesti
Klara000
napsal(a):
Znam lidi co si koupi kone za 15 000 krasnyho, zdravyho a nikdy se s nim nic nestalo, platí jen kováře, veterináře a žrádlo a zatím jsem ještě nepotkala člověka co by měl s koněm každo měsíční potíže a to se u koní pohybuju už okolo 8 let, záleží opravdu na stesti
Ano znám i takové dvojice.
ALE poslední dobou vídám hodně majitelů "zdravých" koní co nekulhají pokud nelezou po 3, zubařina je pro zhýčkance, kopyta si uděláme sami atd. (jo a KVS, když udělí pokutu, tak jsou hňupi co sami nic nechovají...)
To fakt radši nic.
Klara000
napsal(a):
Ono hlavně záleží, jaký to zvíře mělo v mládí odchov. Zda kvalitní stravu, pohyb atd.
Protože relativně zdravý mladý kůň, může mít později velké zdravotní problémy. Bohužel se na něm projevý ten špatný odchov. Kvalitně odchované zvíře, pokud není zmršeno později výcvikem a nemá genetický problém, tak by mělo být relativně zdravé, samozřejmě při dodržení zase dalšího kvalitního chovu. On se dá sehnat zdravý a levný kůň i na rekreaci. Já koupila valacha 4 letého za 18 tis. Super zvíře na rekreaci. Chodil sám, vlezl všude, ničeho se nebál. Sice žádný krasavec - moravský teplokrevník, ale byl levný, protože štípal při čištění a sedlání, byl strašně lechtivý. Časem na to úplně otupěl. Skoky zvládl jen do 60 cm. Vyslověně skokový antitalent, proto tak levný. Jela jsem k majiteli, kde vyrostl a viděla dobré podmínky a spokojená zvířata, která majitele milovala. Kdybych kupovala ze třetí ruky už asi toho o něm moc nevyhledám. Byl to kůň ze dvorku od pantáty, koně na štontu, ale jen večer jinak výběh s pastvou. Od mládí chodil s matkou u vozu cca 3x týdně. Pantáta stará škola. Jeden den ho obsedl a už se jezdilo. Koně mu důvěřovali. Takže moderní zootechnika odchovu nic moc. Já bych radila hledat rekreačního koně z menších chovů a ne vysloužilé sportovce a už vůbec ne u překupníků. Tam to zdraví nebude dobré. Protože dnes se kůň vyždímá a když už nemůže a nezvládne to fyzicky nebo psychicky jde o dům dál jako super koník na rekreaci.A dá se určitě sehnat i levný kůň, jen to chvíli trvá a chce to hledat, ptát se a jezdit.
Klara000
napsal(a):
A potom zase často vidieť ľudí, ktorí s chvália tým, ako lacno kúpili, ale buďto ignorujú zámerne, alebo z neznalosti, charakterové, či zdravotné vady.
Kamarátka predala kobylu, s čipom v zadnej nohe, zhruba za tých 15. Majiteľ úplný laik, nadšený z kobyly, fantastický kôň, zdravá, nič jej nie je. Asi zázrak, keďže v pôvodnom ustajnení jej stačilo intenzívnejšie sa prehnať po pastvine a krívala.
Valérie22
napsal(a):
Ono hlavně záleží, jaký to zvíře mělo v mládí odchov. Zda kvalitní stravu, pohyb atd.
Protože relativně zdravý mladý kůň, může mít později velké zdravotní problémy. Bohužel se na něm projevý ten špatný odchov. Kvalitně odchované zvíře, pokud není zmršeno později výcvikem a nemá genetický problém, tak by mělo být relativně zdravé, samozřejmě při dodržení zase dalšího kvalitního chovu. On se dá sehnat zdravý a levný kůň i na rekreaci. Já koupila valacha 4 letého za 18 tis. Super zvíře na rekreaci. Chodil sám, vlezl všude, ničeho se nebál. Sice žádný krasavec - moravský teplokrevník, ale byl levný, protože štípal při čištění a sedlání, byl strašně lechtivý. Časem na to úplně otupěl. Skoky zvládl jen do 60 cm. Vyslověně skokový antitalent, proto tak levný. Jela jsem k majiteli, kde vyrostl a viděla dobré podmínky a spokojená zvířata, která majitele milovala. Kdybych kupovala ze třetí ruky už asi toho o něm moc nevyhledám. Byl to kůň ze dvorku od pantáty, koně na štontu, ale jen večer jinak výběh s pastvou. Od mládí chodil s matkou u vozu cca 3x týdně. Pantáta stará škola. Jeden den ho obsedl a už se jezdilo. Koně mu důvěřovali. Takže moderní zootechnika odchovu nic moc. Já bych radila hledat rekreačního koně z menších chovů a ne vysloužilé sportovce a už vůbec ne u překupníků. Tam to zdraví nebude dobré. Protože dnes se kůň vyždímá a když už nemůže a nezvládne to fyzicky nebo psychicky jde o dům dál jako super koník na rekreaci.A dá se určitě sehnat i levný kůň, jen to chvíli trvá a chce to hledat, ptát se a jezdit.
Proč by pantáta měl mít nic moc zootechniku?
Štonty jsou z principu špatně (stejně jako roštová podlaha), ale je to jako se vším - když se to umí vhodně použít... Tedy když je stání dostatečně prostorné (je velké jako malý box), je správně nastláno (kydá se více než 1x denně), nesvítí jim do očí, mají dobře daný žlab a seno, k tomu je např. ve stropě shoz na seno - je tam dostatečné větrání, ale ne průvan + koně jsou tam jen na noc, jdou ven na celý den a za každého počasí na dostatečnou pastvu.
K tomu mívají pantátové často výborné seno, kterým nepřekrmují...
To vše dohromady - je prostě dobrá zootechnika. (vždy je nějaké slabé místo, ale jestli kvalitní stání jen na noc - nebo větší box v zatuchlé stáji - nebo hladová ohrada s přístřeškem na nic...)
Zootechnika je mnohavrstevný obor a je třeba sledovat součet. Navíc každá kategorie zvířat má malučko jiné priority. A při rozmanitosti našich půd je věc fungující dobře v jedné stáji, nepoužitelná o 50 km vedle.
A 4 letý kůň za 18 tis. - no to to zvíře pantáta dosti zadotoval. Vždyť je to 4500 za rok. Kde je cena očkování, strouhání, vyřízení dokladů, připouštěcí poplatek?
Pipilota
napsal(a):
Proč by pantáta měl mít nic moc zootechniku?
Štonty jsou z principu špatně (stejně jako roštová podlaha), ale je to jako se vším - když se to umí vhodně použít... Tedy když je stání dostatečně prostorné (je velké jako malý box), je správně nastláno (kydá se více než 1x denně), nesvítí jim do očí, mají dobře daný žlab a seno, k tomu je např. ve stropě shoz na seno - je tam dostatečné větrání, ale ne průvan + koně jsou tam jen na noc, jdou ven na celý den a za každého počasí na dostatečnou pastvu.
K tomu mívají pantátové často výborné seno, kterým nepřekrmují...
To vše dohromady - je prostě dobrá zootechnika. (vždy je nějaké slabé místo, ale jestli kvalitní stání jen na noc - nebo větší box v zatuchlé stáji - nebo hladová ohrada s přístřeškem na nic...)
Zootechnika je mnohavrstevný obor a je třeba sledovat součet. Navíc každá kategorie zvířat má malučko jiné priority. A při rozmanitosti našich půd je věc fungující dobře v jedné stáji, nepoužitelná o 50 km vedle.
A 4 letý kůň za 18 tis. - no to to zvíře pantáta dosti zadotoval. Vždyť je to 4500 za rok. Kde je cena očkování, strouhání, vyřízení dokladů, připouštěcí poplatek?
Pantáta asi moc nedotoval. Měl svoji půdu, všechno si vypěstoval. Koníci byli na jeho stáří už jen hobby. Valacha si strouhal sám a očkoval jen tetanus. Měl i hřebce MT na připouštění v nájmu. Valach nebyl opravdu moc hezký, krátký krk, klabonos atd. On ho nikdo vlastně nechtěl. Já hleděla hlavně na charakter a zdraví. Povahu má suprovou a inteligence tam také byla. Jinak mám SZTŠ, cvičitelák a u koní jsem 25 let, takže něco o chovu koní, výživě a ustájení vím. Staré vazné stání by dnes už neprošlo i když některé pidiboxy co mají někteří majitelé jsou asi stejné jak vazné ustájení. No a hladová ohrada jak píšete, kde kůň tráví půlku dne, žere ho hmyz, nebo stojí po spěnky v bahně a navíc se tam nudí je vidět na každém rohu. Pracovala jsem i u telat a odtržení od matky, strčení do budky a docela nepěkné zacházení má k dobré zootechnice daleko. Rovněž chov zvířat na roštech atd. To je ten pokrok ve všem, ale naši předci si vážili půdy i zvířat úplně jinak a nemuseli na to mít školy a dělat nějaké výzkumy. Měli to v sobě a s přírodou žili.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tohle nakousnuté téma by bylo velmi zajímavé.Asi v každé době se vyskytují lidi na svém místě a stejně tak lidi co na to místo nepatří.V dřívějších dobách byli zvířata vnímány daleko víc jako užitková a víc se s tím nikdo moc nemazal.Máme ve vsi pár starých "kulaků" (bez urážky)a jednomu z nich je 96 let.Trochu jsem mu povyprávěl o mých koních a způsobu jak jsem k nim přišel.Tak jsem toho po deseti minutách raději nechal,protože hrozilo že 97 pánovi už nebude.😂 To byli úplně jiní lidé,svým způsobem tvrdí a celkem z dnešního pohledu "hulváti".Pamatuji si ho z dětství a jako malí kluci jsme se ho báli.Hrozně zlý člověk i na lidi a často s místními v konfliktu.Já ho nesnáším od doby co zabodl do vlastního psa vidle.Ale dnes už je to jen stařeček bezmocný a nemá již cenu mu to připomínat.