Zdravím,
Mám dotaz ohledně česání ocasu a hřívy. Hodně lidí svým koním ocas a hřívu nečeše, na školní praxi mi to dokonce výslovně zakázali. Našim koním (welsh pony a WPBR) ale ocas češu vždycky, mají ho hustý, krásný a česáním jim určitě neřídne. Hříva stejně tak.
Jak to s tím česáním tedy je? Co je správné a jaký ke důvod k nečesání?
Díky! :)
Důvod k nečesání je vytrhávání a lámání žíní při česání. Jak je to zacuchané, tak se vyčešou nejen odumřelé žíně, ale i se toho dost vyškube. A když už česat, tak před tím použít nějaký lesk, rozčesávač a česat od konečků po malých pramenech. Dokonce chovatelé cobů, co jsem od nich slyšela, češou jen měkkým kartáčem ( jako na čištění srsti, ne kartáčem na vlasy)
Jsou koně u kterých nečesat. U nás ve stáji 1 holčina česáním ocasů norikům zničila žíně na rok do předu. Prostě se na zimní plískanice zastřihlo, aby si to nepřišlapávali do bláta. Jak se válí, dost si to blátili. Ona to bláto prostě vyčesávala plastovým hřbílkem s nopky a tak to vyškubala (jo než jsme někdo zareagoval). Těmhle prostě rostou žíně pomalu, hřívu mají krátkou stojací.
Svému poníkovi hřívu češu jen prsty. Bláto vylamuji a drobím hrudky. Ocas jen koupu vodou (případně tekutým mýdlem a řádně vypláchnu), vybírám slámu, zastřihnu délku. Nečešu, protože bych za týden byla bez žíní. (a ano nové holky se divily, že NE)
Naopak jsou koně co pročesáváním hřívy udrží ovladatelný stav (tolik žíní, že zavazí pod chomout a ohlav). Je to individuální. Někdo hřívu na koni chce (je to přirozená obrana proti hmyzu), jiný ji klidně oholí... Je třeba respektovat majitele.