Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Manoa

26.5.2019 14:54
Manoa

XXX.XXX.144.34

Můžete mi prosim vysvětlit co znamená Heterozygot ? (Aby to pochopil laik ) Homozygot je že např matka předá barvu svému potomku (fleky) a Heterozygot?

26.5.2019 15:14
Arbora

XXX.XXX.109.225

No, začala som to rozpisovať, ale vzdávam sa, nedokážem to vysvetliť jednoducho, lebo to jednoduché nie je
U heterozygota sa dá v podstate povedať iba toľko, že v chove môže dať akúkoľvek farbu v rámci svojej genetickej výbavy, ale treba myslieť na to, že veľkú rolu hrá aj druhý rodičovský pár.

26.5.2019 15:37
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Nejsem genetik ani biolog, snad to někdo opraví a doplní: Každý jedinec dědí polovinu genetické informace od otce a polovinu od matky. Takže to, jak nakonec jedinec v určitém znaku vypadá, je (hodně zjednodušeně) výsledkem spojení těch dvou dílků (alel) dohromady. Pokud jsou obě alely stejné, jde v tomto znaku o homozygota. Pokud jsou alely odlišné, jde o heterozygota. Pokud jsou odlišné, je jedna z nich dominantní a pak ovlivní vzhled (nebo třeba zdraví) jedince a navenek "přebije" tu druhou recesivní alelu, ale geneticky ten jedinec předává i ten druhý recesivní gen.
U barev je to zrovna obvykle složitější, ale hodně zjednodušeně pokud je jedinec barevně homozygot a ta barva je dominantní, budou mít všichni jeho potomci navenek tuto barvu. Pokud je homozygot, ale barva je recesivní, potomci sice ponesou navenek barvu druhého rodiče, ale geneticky předají 1/2 svých potomků vlohy pro tu recesivní barvu. Pokud se pak spojí dva jedinci, kteří nesou recesivní barvu, budou mít část potomků s recesivní barvou a část s dominantní.

MišaH.

26.5.2019 15:38
MišaH.

XXX.XXX.153.32

Manoa napsal(a):
Můžete mi prosim vysvětlit co znamená Heterozygot ? (Aby to pochopil laik ) Homozygot je že např matka předá barvu svému potomku (fleky) a Heterozygot?

Vysvětlovat laikovi genetiku, je asi marná snaha.

No úplně jednoduše - v genetice existuje něco čemu se říká alela (pro 1 gen jsou 2) - ta může být dominantní nebo recesivní. Pokud se u jedince sejdou dvě alely dominantní nebo recesivní - pak je zvíře homozygot. Pokud má jednu dominantní a jednu recesivní je heterozygot.

Homozygot nutně neznamená, že matka předá barvu a znaky, pokud je recesivní homozygot, předá tyto znaky pouze pokud dotec nese potřebný gen, pokud bude otec dominantní homozygot, bude mít hříbě barvu po něm a po matce ponese pouze vlohu pro určitý znak. Genetika není jednoduchá.
Do genetiky barev a fleků po nichž tak toužíte se radši nepouštějte.

26.5.2019 16:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tady na obrázku máte ten bazál, co se učí ve škole. Homo znamená stejný, čili je to RR i rr. Hetero znamená různý, proto ta písmenka u jednoho znaku jsou Rr (různá).

Jako na potvoru se některé znaky objeví jen pokud jedinec je RR, u jiného stačí i Rr a některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla), ale v některých případech je tu ještě závislost na pohlaví - třeba si všimněte, že nejsou tříbarevní kocouři (bílá-zrzavá-černá).

Když vezmu jako příklad gen plešatosti, tak při genotypu PP budou plešatět obě pohlaví, u Pp se to projeví u mužů, v případě pp nebude plešatět nikdo.

V jiném případě (bez závislosti na pohlaví) se může daný znak ukázat jen u RR, všechny ostatní formy ho nebudou vykazovat.

Nejde jen o homo a hetero, ale musíte k tomu znát spoustu dalších podmínek pro ten daný znak. Navíc nejde jen o tu flekatost, protože jiné geny rodičů se mohou vykombinovat pro to zvíře nepříznivě, je třeba to pojmout komplexně, ne jen křížit na barvu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2019 17:32

Dotaz napsal(a):
Tady na obrázku máte ten bazál, co se učí ve škole. Homo znamená stejný, čili je to RR i rr. Hetero znamená různý, proto ta písmenka u jednoho znaku jsou Rr (různá).

Jako na potvoru se některé znaky objeví jen pokud jedinec je RR, u jiného stačí i Rr a některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla), ale v některých případech je tu ještě závislost na pohlaví - třeba si všimněte, že nejsou tříbarevní kocouři (bílá-zrzavá-černá).

Když vezmu jako příklad gen plešatosti, tak při genotypu PP budou plešatět obě pohlaví, u Pp se to projeví u mužů, v případě pp nebude plešatět nikdo.

V jiném případě (bez závislosti na pohlaví) se může daný znak ukázat jen u RR, všechny ostatní formy ho nebudou vykazovat.

Nejde jen o homo a hetero, ale musíte k tomu znát spoustu dalších podmínek pro ten daný znak. Navíc nejde jen o tu flekatost, protože jiné geny rodičů se mohou vykombinovat pro to zvíře nepříznivě, je třeba to pojmout komplexně, ne jen křížit na barvu.

A co vraník a ryzák?

26.5.2019 23:22

jazzinka napsal(a):
verun http://www.equichannel.cz/vranik-nebo-ryzak-a-jak-je-to-s-hnedaky

reaguji na toto:
.".....některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla)....."
Proto otázka, co vraník a ryzák, vy jste odkazem chtěla říct co?

26.5.2019 23:33
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
reaguji na toto:
.".....některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla)....."
Proto otázka, co vraník a ryzák, vy jste odkazem chtěla říct co?

V tom případě se omlouvám, z dotazu jsem nepochopila, na kterou část příspěvku reagujete. Možná to stačilo vyjmout hned napoprvé.

27.5.2019 09:29

Míša H. a Dotaz - krásně vysvětleno! Jako pedagog oceňuji.

27.5.2019 13:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže vraníci a ryzáci závisí i na pohlaví, nebo jak to mám pochopit?

27.5.2019 14:40
Arbora

XXX.XXX.192.218

tiež som sa nad tým pozastavila, čo tým Verun myslela?

27.5.2019 15:06

vraník a ryzák je typický extension, rozhodnutí, jestli se dělá eulemanin, nebo jen feomelanin, případně na kterých částech těla. je to nezávislé na pohlaví. recesivní homozygot neumí tvořit eumelanin a nezbývá mu, než být rezatý, neumí černou/hnědou barvu.

27.5.2019 16:16

Dotaz napsal(a):
Takže vraníci a ryzáci závisí i na pohlaví, nebo jak to mám pochopit?

Sice jsme v diskusi o heterozygotech, tak se to někomu motá, ale napsala psala jste, že :" některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla)....."
......a právě barva ryzák a vraník je závislá na té recesivní homozygotní formě.

27.5.2019 16:43
akscha

XXX.XXX.16.167

Jinak co se tyka zavislosti na pohlavi, ta tribarevna kocka je jeden z peknych prikladu toho, ze mnozstvi geneticke informace neni u samcu a samic uplne stejne.

Vetsina genu se totiz vyskytuje v parech (kazdy ma v geneticke vybave od maminky i od tatinka po jedne alele). Vyjimku tvori par genu na chromozomu X, protoze samice maji tento chromozom 2x (XX) a samci maji misto jednoho X mensi Y, na kterem je genu mene. Na X je u kocek umisten gen pro zrzavou a cernou barvu. Kocka (samice) tak muze mit barvy obe, protoze ma X dvakrat a ani jedna barva neni dominantni - projevi se obe (tzv.kodominance). Kocour ma ale jen jedno X a tedy jen zrzavou nebo cernou barvu. Bila barva se nepocita, ta je zpusobena jinym genem. Kazdopadne toto je vyjimka a vetsina genu funguje uplne stejne u samcu i samic, protoze ostatnich 22 paru chromozomu nesoucich geny je u samcu i samic stejna.

Jinak ten kocici priklad je krasna ukazka kodominantniho vztahu mezi alelami, ale obecne je genetika barev koni dost slozita, protoze je ovlivnena mnozstvim genu, jejichz varianty (alely) zdedene od rodicu mezi sebou ruzne interaguji. Zdaleka nejde jen o dominantni/recesivni vztahy, ale treba u tech kocek se projevi geny oba (jsou kodominantni). Navic vyslednou barvu kone neurcuje jeden jediny gen, ale cela rada genu a ty geny mezi sebou maji taky ruzne vztahy. Je o tom pomerne dlouhy serial clanku na ECH...

27.5.2019 16:44
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sice jsme v diskusi o heterozygotech, tak se to někomu motá, ale napsala psala jste, že :" některé se projeví pouze v recesivní formě rr. U barev koní asi ne (nikde jsem se to nedočetla)....."
......a právě barva ryzák a vraník je závislá na té recesivní homozygotní formě.

To jsou dvě různé věty. Z každé jste vzala půlku a poskládala z nich jiný význam.

27.5.2019 16:57

Dotaz napsal(a):
To jsou dvě různé věty. Z každé jste vzala půlku a poskládala z nich jiný význam.

Mě to tak dávalo smysl, to je prostě kouzlo psané diskuse.

neverend

27.5.2019 17:13
neverend

XXX.XXX.213.247

Škoda že reflexní prvky nejsou v genetické výbavě..😂 Nějaký gen třeba řekněme "Besipův".😂 To bych ani nemusel na valacha dávat "odrazky" když někdy jdeme až večer z pastvy po silnici.😂

Přidejte reakci

Přidat smajlík