Hubený plnokrevník?

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lenyy

26.5.2019 21:16
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Zdravím, řeším menší problém. Mám doma kobylu A1/1 pořízenou cca 2 měsíce zpátky. Když jsme ji přivezli, byla docela vyžraná, měla celkem břicho.
Od té doby zhubla, dle mého ne nijak rapidně. Nepřijde mi nijak vychrtlá, bohužel setkávám se s názory (především bývalé majitelky), že bych rozhodně měla začít přikrmovat.
Kobyla je v režimu 24/7, jen v zimě bude zavíraná na noc.
Podle mého názoru jakékoli přikrmování není nijak nezbytné. Neženu se s ní totiž do žádného sportu, není to kůň, který by každý den skoro potil krev, mám ji na vyjížďky a občasnou práci na jízdárně a nevidím tedy důvod, proč jí dodávat energii navíc, kterou nepotřebuje (jádrem apod.), jako mi bývalá majitelka stále doporučuje. Krom toho si nemyslím, že jádro se koním dává proto, aby přibrali.

Prosím tedy o názory - myslíte (dle fotografií), že je kobyla opravdu příliš hubená? Protože ano, žebra jí vidět jsou, zároveň si ale říkám, že je to prostě plnokrevník, a některým budou vidět, i když budou mít břicho až na zem.
Děkuji za názory.

26.5.2019 21:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

No a co tedy dostává?

Lenyy

26.5.2019 21:44
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Je prostě na pastvině, na trávě, 24/7, zatím nedostává nic.
Ale připadá mi tak v pořádku, stejně jako všichni ostatní koně (a někteří také plnokrevníci se stejným množstvím práce).
Krom toho pracuje ochotně, ze země i pod sedlem a nevidím nikde problém. I energie mívá kolikrát na rozdávání.

26.5.2019 21:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Pro moje oko by snesla toho materiálu na sobě tochu víc , ale nevypadá nijak hrozně na to, že je to plnokrevník bez příkrmu.
Máte pravdu, jádro není na přibrání, je to spíš enegie pro práci.
Bez příkrmu bych ji taky nenechala, ale volila bych spíš nízkoobilné müsli, vojtěšku, cukrovarské řízky, konopné otruby, len, olej...nějakou kombinaci z toho všeho.

26.5.2019 21:50
Terven

XXX.XXX.110.147

Lenyy napsal(a):
Ale připadá mi tak v pořádku, stejně jako všichni ostatní koně (a někteří také plnokrevníci se stejným množstvím práce).
Krom toho pracuje ochotně, ze země i pod sedlem a nevidím nikde problém. I energie mívá kolikrát na rozdávání.

Podle té energie ale nemůžete soudit, plnokrevníci jsou poněkud těkaví i když jsou kost a kůže

Lenyy

26.5.2019 21:59
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Ano, vím, chtěla jsem tím jen naznačit, že jinak nepůsobí nijak nemocně - právě naopak, vypadá zdravě, jak už jsem říkala - je ochotná i při práci a celkově usuzuji, že jí nic nechybí.
Přikrmování zvažuji, zároveň bych chtěla zvolit něco, po čem tedy přibere, ale nebudu doma mít nabušenýho koně s energií za tři.
Děkuji tedy za typy. :)

26.5.2019 22:26
Arbora

XXX.XXX.212.221

No, fotky v pohybe toho veľa neprezradia, keď chcete posúdiť kondíciou, dajte fotku v zootechnickom postoji-alebo aspoň zboku v postoji.
Neviem, čo prikrmujete, či vôbec niečo, ale minimálne minerálku by som dávala celoročne.

26.5.2019 22:27
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

Uff, pokud přišla nakrmená a momentálně je vlastně období nejlepší pastvy a za 2 měsíce takhle zhubla, tak bych měla obavu, aby přežila zimu. Nemyslím si, že to, že je plnokrevník znamená, že z ní mají lézt žebra a trčet kosti, zvlášť, když vypadala i líp, jak sama píšete. Nějaký příkrm by si zasloužila, plnokrevníci jsou holt živější koně, pokud hubne, tak má vyšší výdej energie než příjem, a to, že chodí s chutí neznamená, že má nadbytek energie.
A příkrm by si zasloužila i z důvodu doplnění vitamínů a minerálů pokud nechcete klasické jádro, tak třeba nějaký balancer, s řízky a otrubami, to je bezobilné a relativně levné...

Lenyy

26.5.2019 22:34
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Slon Indický napsal(a):
Uff, pokud přišla nakrmená a momentálně je vlastně období nejlepší pastvy a za 2 měsíce takhle zhubla, tak bych měla obavu, aby přežila zimu. Nemyslím si, že to, že je plnokrevník znamená, že z ní mají lézt žebra a trčet kosti, zvlášť, když vypadala i líp, jak sama píšete. Nějaký příkrm by si zasloužila, plnokrevníci jsou holt živější koně, pokud hubne, tak má vyšší výdej energie než příjem, a to, že chodí s chutí neznamená, že má nadbytek energie.
A příkrm by si zasloužila i z důvodu doplnění vitamínů a minerálů pokud nechcete klasické jádro, tak třeba nějaký balancer, s řízky a otrubami, to je bezobilné a relativně levné...

Právě naopak mi přijde, že byla spíš tlustá, než že by vypadala líp.. Netvrdím, že z plnokrevníků by všude měly lízt kosti, jen že některým vidět budou, i když budou mít břicho.. To je přesně i její případ. Byla pořádně vyžraná (dle mého až moc - z toho bych se bála, aby neměla po čase problémy s nohama), ale žebra jí byly vidět pořád.
Teď zhubla. Ano, celkem rychle, ale nepřijde mi, že až moc právě. Shodila ten pupek co měla a nemůžu tvrdit, že dřív vypadala líp, protože to byla opravdu tlustá. :/

26.5.2019 22:54
Moyda

XXX.XXX.74.8

Chtělo by to foto před a teď ve stoje z boku, ale za mě je i na A1/1 dost žebratá. Jestli nepřikrmujete, pracujete a kobyla stále hubne nechci vidět jak bude vypadat na zimu. Hlavně si uvědomte že se vám ji potom už nemusí podařit vykrmit a budete mít problém dlouhodobého trvání.

26.5.2019 22:58
Moyda

XXX.XXX.74.8

Taky mi přijde nepřelinalá a celkem matná, to že si troch drží chlup jo dobrá, ale ta matnost asi není moc OK.

Lenyy

26.5.2019 23:07
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Ráda bych řekla, že kobyla sice shodila pupek co měla, ale už nehubne dál.

Co se týče srsti, tu má krásně zdravě lesklou, jen na fotkách to není vidět.

26.5.2019 23:22
Moyda

XXX.XXX.74.8

Ok možná tedy dát lepší fotky protože na těchto moc dobře nevypadá. A nedivte se bývalé majitelce pokud vám prodala kobylu kterou měla v cajku, nakrmenou a spokojenou a vy její dílo takhle "zkazite" taky by se i to nelíbilo. Ještě jí lidi pomluví že vám prodala herku. Fascinuje mě v této osvícené době plné diskusních fór, že si ještě někdo myslí že plnokrevník na pastvině nepotřebuje příkrm.

26.5.2019 23:23
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

On prostě takhle plnokrevník a vlastně žádný kůň v kondici nevypadá, kobyla je opravdu hubená (stupeň kondice bude možná lepší trojka, ideál je pětka), a to teď je období, kdy pastva je nejlepší z celého roku, postupně bude hubnout víc a víc.
Plnokrevník je holt kůň temperamentní a špatně krmitelný, pokud mi to nevyhovuje a chci koně klidného a celoročně bez příkrmu, koupím si hucula.
Ale vy chcete stejně jen ujistit, že kobyla není hubená a krmit nepotřebuje, a to vám odsouhlasit opravdu nemůžu.

26.5.2019 23:27
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Jestli se vám zdála tlustá a teď je akorát, asi by to fakt chtělo něco přidávat. Jinak půjde vážně dolů dál, pastva bude ztrácet výživnost.. Naše A 1/1 má práce minimum a přidáváme mačkaný oves, vojtěšku, lněné semínko.. Vloni na podzim šla váhově dost dolů, ale na energii se to neprojevilo (pak jsme přidali tu vojtěšku, olej a kvasnice). Podle toho bych u A 1/1 moc stav neposuzovala.

26.5.2019 23:29
Moyda

XXX.XXX.74.8

Slon Indický napsal(a):
On prostě takhle plnokrevník a vlastně žádný kůň v kondici nevypadá, kobyla je opravdu hubená (stupeň kondice bude možná lepší trojka, ideál je pětka), a to teď je období, kdy pastva je nejlepší z celého roku, postupně bude hubnout víc a víc.
Plnokrevník je holt kůň temperamentní a špatně krmitelný, pokud mi to nevyhovuje a chci koně klidného a celoročně bez příkrmu, koupím si hucula.
Ale vy chcete stejně jen ujistit, že kobyla není hubená a krmit nepotřebuje, a to vám odsouhlasit opravdu nemůžu.

Tak asi mám smůlu na dobře krmitelné bečky😉, a oni většinou nakrmeni a tlustí plnokrevníci bývají spokojení a ve většině případech i hodnějši. Ale jinak souhlasím pokud šetřit na krmení tak jsou vhodnější plemena kterým ta dieta i prospěje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2019 23:43

Jestli byla kobyla krmena do žlabu a teď není, její trávení se musí přeonačit na lepší využití vlákniny (tráva , seno) , což asi trvá, proto zhubla. Ono se toho určitě účastní víc faktorů- změna stáda, prostředí, ustájení na vše můžou koně reagovat opadnutím, (pořádně se nenažere v klidu) Pokud ještě na začátku srpna bude v této kondici nebo horší, začala bych s výše zmíněným příkrmem .

Lenyy

26.5.2019 23:46
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli byla kobyla krmena do žlabu a teď není, její trávení se musí přeonačit na lepší využití vlákniny (tráva , seno) , což asi trvá, proto zhubla. Ono se toho určitě účastní víc faktorů- změna stáda, prostředí, ustájení na vše můžou koně reagovat opadnutím, (pořádně se nenažere v klidu) Pokud ještě na začátku srpna bude v této kondici nebo horší, začala bych s výše zmíněným příkrmem .

Ano, navíc si také myslím, že ti je tím, že celou zimu prostě nic nedělala a jen stála u sena a žrala, plus je po hříběti...
Teď přišla k nám, začala pracovat a prostě zhubla... Přijde mi to v jejím případě přirozené a souhlasím s vámi - budu sledovat, jak hubne či nehubne dál a podle toho se budu řídit.

26.5.2019 23:48

Na zimu si určitě připravte deku.
Edit: můžete přisekávat trávu, seno asi nemá, ve výběhu toho moc na pastvu není.

26.5.2019 23:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

To Lenyy
Nikdy jsem neviděla plnokrevníka, kterého by někdo krmil jako hucula. Tedy nijak. Váš koník bude první plňas, který nedostává žádný příkrm.
Plnokrevník u nás v ustájku dostává příkrm 2 x denně. A dalo velkou práci, ho udržet v pořádku přes zimu. Taktéž režim 24/7.
Teď jsme také řešili.
Kolegyně si koupila kobylu ČT,která byla na záchovné dávce. Teprve po 3 měsících intenzivního krmení a díky nové trávě, začíná kobyla vypadat jako kůň,ne jako žebřiňák.

Pokud nebudete mít koně v říjnu na zimu vykrmeného, budete mít problém. Takže aby nabrala, budete muset za 2 měsíce začít intenzivně vykrmovat.
Nevím, jak často a intenzivně jezdíte, ale plnokrevníci spalují rychle, s tím je třeba také počítat. Navíc, plnokrevníci jsou koně s velkým srdcem, kteří poběží, i kdyby u toho měli zdechnout. Berte to v potaz.

Možná by vám pomohlo v rozhodování jestli, jak a čím krmit, pokud byste se poradila s výživovým poradcem. I koně, nejen lidé, je mají.

Hanulinka

27.5.2019 06:17
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

Lenyy napsal(a):
Zdravím, řeším menší problém. Mám doma kobylu A1/1 pořízenou cca 2 měsíce zpátky. Když jsme ji přivezli, byla docela vyžraná, měla celkem břicho.
Od té doby zhubla, dle mého ne nijak rapidně. Nepřijde mi nijak vychrtlá, bohužel setkávám se s názory (především bývalé majitelky), že bych rozhodně měla začít přikrmovat.
Kobyla je v režimu 24/7, jen v zimě bude zavíraná na noc.
Podle mého názoru jakékoli přikrmování není nijak nezbytné. Neženu se s ní totiž do žádného sportu, není to kůň, který by každý den skoro potil krev, mám ji na vyjížďky a občasnou práci na jízdárně a nevidím tedy důvod, proč jí dodávat energii navíc, kterou nepotřebuje (jádrem apod.), jako mi bývalá majitelka stále doporučuje. Krom toho si nemyslím, že jádro se koním dává proto, aby přibrali.

Prosím tedy o názory - myslíte (dle fotografií), že je kobyla opravdu příliš hubená? Protože ano, žebra jí vidět jsou, zároveň si ale říkám, že je to prostě plnokrevník, a některým budou vidět, i když budou mít břicho až na zem.
Děkuji za názory.

Kdyz se chcete o kone starat timto zpusobem,proc si kupujete PLNOKREVNIKA .???
Kupte si hucula,haflinga,nebo nejake jine plemeno,ktere vam bude jeste vdecne za takovou "peci"
Ten anglicky travnik,snad nemuzete nazyvat pastvinou a rozhodne jen toto nestaci,aby z toho plnokrevnik prospival...

27.5.2019 07:03
kapička

XXX.XXX.221.243

Mně z fotek přijde, že kobyla nemá žádnou horní linii, to by odpovídalo tomu, že když je nakrmená, má akorát pupek. A jestli je po hříběti a nic moc nedělala...
Jenže podle mého se kůň musí i adekvátně krmit, aby se mu ty svaly udělaly. Když nebude mít z čeho svaly stavět, tak i přes kvalitní práci bude akorát hubnout.

Nejhezčí A1/1 na exdostihácích jsou hodně často dobře krmení koně v hobby sportu nebo aktivní rekreaci. Ale opravdu ve většině případů, co tam čtu, je to docela alchymie, vyladit plnokrevníkovi příkrm na míru (oproti klasickému ČT a jiným netemperamentním a dobře krmitelným plemenům)

27.5.2019 07:34
šimlík

XXX.XXX.126.35

Proč nekrmíte jako bývalá majitelka, když koník u ní vypadal dobře? Nebo se sní neporadíte?

Neregistrovaný uživatel

27.5.2019 07:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.252

17 lety plnokrevník po dostihové kariéře každodenně ježděný na travnaté jízdárně nebo vyjížďkách a to i v plném tempu. Hobby, huberty, pastva přes den, na noc box a hafo sena, z příkrmu šrotovaný ječmen a slunečnice, odměrka vitaminu. A liz. A jak vypadá. Vaše bez příkrmu časem tak maximálně zdechne. Ještě jsem nepotkala plňase co by dokázal žít ve slušné kondici jen na trávě. Mezi námi plňasovi na fotce je teď 23 a krom lehce propadlejšího hřbetu než na foto je furt stejnej. Dělat to jak vy je to zvíře v deseti letech v kafilerce.
Příkrm neznamená dva kýble ovsa... Dělají se i granule a musli pro plnase. Ale to by nekdo musel chtít a ne se obhajovat neb je línej.
Proboha proč ste kupovala plňase když vám vadí jejich energičnost???? Někdo při koupi zas nechal rozum doma.

27.5.2019 08:58
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A teď co vidím já: koně co má problémy, ne jeden.
Ty fotky jsou k posouzení kondice nevhodné, jak píší jiní je potřeba zootechnické. Ale je na nich vidět špatný stav srsti - touhle dobou má být dokonale přelínáno, bez diskuzí - to ukazuje na nedostatek ve výživě, mikroprvky to bývají nejčastěji.
Potom je jednoznačně vidět, že koník má pohybové potíže. Je tam nějaká blokáda - takhle mizerná horní linie u koně na pastvě není OK. Z toho plyne, že asi ztrácí energii i bolestí... Nebo je něco se zuby... To už chce hledat.

Tenhle koník není v pořádku. Určitě na začátek bude nejlevnější vrátit se k příkrmu a minerálce kterou dávala předchozí majitelka + hledat vylepšení. To znamená zaplatit si fyzio, výživáře, trenéra atd. Také popřemýšlet kdo radí, že tohle je OK stav a proč (ustajovateli se nechce mrzet s příkrmy? ostatní koně jsou taky spíš nic než moc? úroveň ježdění je velmi slabá - koně poškozující?) Otázky, samé otázky - ale odpovědět si musí sama zadavatelka a poctivě + hledat to zlepšení.

27.5.2019 09:17

Pipilota napsal(a):
A teď co vidím já: koně co má problémy, ne jeden.
Ty fotky jsou k posouzení kondice nevhodné, jak píší jiní je potřeba zootechnické. Ale je na nich vidět špatný stav srsti - touhle dobou má být dokonale přelínáno, bez diskuzí - to ukazuje na nedostatek ve výživě, mikroprvky to bývají nejčastěji.
Potom je jednoznačně vidět, že koník má pohybové potíže. Je tam nějaká blokáda - takhle mizerná horní linie u koně na pastvě není OK. Z toho plyne, že asi ztrácí energii i bolestí... Nebo je něco se zuby... To už chce hledat.

Tenhle koník není v pořádku. Určitě na začátek bude nejlevnější vrátit se k příkrmu a minerálce kterou dávala předchozí majitelka + hledat vylepšení. To znamená zaplatit si fyzio, výživáře, trenéra atd. Také popřemýšlet kdo radí, že tohle je OK stav a proč (ustajovateli se nechce mrzet s příkrmy? ostatní koně jsou taky spíš nic než moc? úroveň ježdění je velmi slabá - koně poškozující?) Otázky, samé otázky - ale odpovědět si musí sama zadavatelka a poctivě + hledat to zlepšení.

Souhlasím, z takových fotek se nedá moc poznat (kromě matné srsti). A na té poslední mi kobyla připadá docela naštvaná, jako že ji někdo honí proti její vůli - třeba aby vypadala běhavější?

27.5.2019 11:30
jesie

XXX.XXX.145.142

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
17 lety plnokrevník po dostihové kariéře každodenně ježděný na travnaté jízdárně nebo vyjížďkách a to i v plném tempu. Hobby, huberty, pastva přes den, na noc box a hafo sena, z příkrmu šrotovaný ječmen a slunečnice, odměrka vitaminu. A liz. A jak vypadá. Vaše bez příkrmu časem tak maximálně zdechne. Ještě jsem nepotkala plňase co by dokázal žít ve slušné kondici jen na trávě. Mezi námi plňasovi na fotce je teď 23 a krom lehce propadlejšího hřbetu než na foto je furt stejnej. Dělat to jak vy je to zvíře v deseti letech v kafilerce.
Příkrm neznamená dva kýble ovsa... Dělají se i granule a musli pro plnase. Ale to by nekdo musel chtít a ne se obhajovat neb je línej.
Proboha proč ste kupovala plňase když vám vadí jejich energičnost???? Někdo při koupi zas nechal rozum doma.

Prosím,zaujala mě informace,že se dělá musli přímo pro plnokrevníky...můžu poprosit odkaz? Já mám x A1/1 ,po léčbě vředů a momentálně je na krmení Mühledorfer....bohužel,přesto se mi nedaří dosáhnout kondice i přes krmení senem nonstop a trávou....

27.5.2019 12:11
Žofi

XXX.XXX.42.114

Slon Indický napsal(a):

28.5.2019 11:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jesie napsal(a):
Prosím,zaujala mě informace,že se dělá musli přímo pro plnokrevníky...můžu poprosit odkaz? Já mám x A1/1 ,po léčbě vředů a momentálně je na krmení Mühledorfer....bohužel,přesto se mi nedaří dosáhnout kondice i přes krmení senem nonstop a trávou....

Nikdo se nechytil... Nemám plňase, ale doporučuji vybrat si od La Sard (už je vedou i v Kamíru).
Není to o tom vybrat si přímo pro plňase, ale zacílit správně na problém konkrétního koně. Např. po vředech aby v tom byla vojtěška, nebo tučné pro hubené...
Hlavně nezapomenout na krmnou techniku. To znamená nejdříve seno, až potom kyblíček s ostatním. Také dost často hubeňouři potřebují klid ke žrádlu - tedy seno do kouta, aby stál k vedlejšímu koni zadkem (jestliže se do boxu dává seno všem koním z uličky hned ke dveřím, tak jemu dát až na druhou stranu pod okno). Nebo dokonce zakrýt část mříží, aby se cítil v klidu a bezpečí svého boxu, pomalu si žvýkal svým tempem a hezky proslinil.

28.5.2019 11:19
jesie

XXX.XXX.145.142

Pipilota napsal(a):
Nikdo se nechytil... Nemám plňase, ale doporučuji vybrat si od La Sard (už je vedou i v Kamíru).
Není to o tom vybrat si přímo pro plňase, ale zacílit správně na problém konkrétního koně. Např. po vředech aby v tom byla vojtěška, nebo tučné pro hubené...
Hlavně nezapomenout na krmnou techniku. To znamená nejdříve seno, až potom kyblíček s ostatním. Také dost často hubeňouři potřebují klid ke žrádlu - tedy seno do kouta, aby stál k vedlejšímu koni zadkem (jestliže se do boxu dává seno všem koním z uličky hned ke dveřím, tak jemu dát až na druhou stranu pod okno). Nebo dokonce zakrýt část mříží, aby se cítil v klidu a bezpečí svého boxu, pomalu si žvýkal svým tempem a hezky proslinil.

Děkuji za reakci.

Vojtěška známe,krmím,seno má nonstop včetně trávy,klid zajištěn...to je takový bazál,byla jsem poučena na klinice

Zajímalo mě opravdu jen to krmení,jiné jsem na českém trhu nezaznamenala a proto bych ráda věděla,jaké je vhodné přímo pro A1/1

Neregistrovaný uživatel

28.5.2019 12:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.252

jesie napsal(a):
Děkuji za reakci.

Vojtěška známe,krmím,seno má nonstop včetně trávy,klid zajištěn...to je takový bazál,byla jsem poučena na klinice

Zajímalo mě opravdu jen to krmení,jiné jsem na českém trhu nezaznamenala a proto bych ráda věděla,jaké je vhodné přímo pro A1/1

Ja brala kdysi musli pro achalu na znacku si bohuzel nevzpomenu ale tahal to znamej z nemecka. Mely tam i pro kone vysoko v rkvi cili litacky ala plnas. Slozenim to dle znamyho odpovidalo pro ne. Jmena si fakt nevybavim je to x let.

28.5.2019 12:50
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Lenyy napsal(a):

to samé tvrdí i Vondruška

28.5.2019 12:56
kallisto

XXX.XXX.237.35

http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone

Načtěte si to a pak si kriticky určete, jak na tom ten váš kůň je.

28.5.2019 16:42
Moyda

XXX.XXX.74.8

Bohužel zadavatelka asi už neodpoví, ani lepší foto nedodá. Nejspíše už hledá rady někde jinde kde ji kobylu a nekrmení pochválí a řeknou že je to vlastně v pořádku, vždyť oni plnokrevnici vlastně i musí být hubení protože jim v tom rekre režimu můžou asi napuchnout nohy.

Lenyy

28.5.2019 18:04
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Moyda napsal(a):
Bohužel zadavatelka asi už neodpoví, ani lepší foto nedodá. Nejspíše už hledá rady někde jinde kde ji kobylu a nekrmení pochválí a řeknou že je to vlastně v pořádku, vždyť oni plnokrevnici vlastně i musí být hubení protože jim v tom rekre režimu můžou asi napuchnout nohy.

Není to pravda. Byla jsem pryč, kde nebyl internet. Nevím, proč to hned vidíte takto. Pokud to všechny tak moc zajímá, co se týče jakýchkoliv pohybových problémů, případně ,,špatné horní linie" - s pohybem potíže nemá, k nám přišla úplně nenasvalená. I tak k nám za čtrnáct dnů přijede fizio. I zubař k nám jezdí na kontroly, takže o toto všechno postaráno je.
Vaše názory jsem si přečetla, nelíbí se mi, jak tu ze mě děláte tyrana koní a kdo ví co. Někdo tu dokonce psal, že jsem si pořizovala plnokrevníka, ačkoliv se mi nelíbí jejich energičnost - to jsem NIKDE nepsala. Pouze jsem zmínila, že nevidím důvod, proč ji ještě podpořit jádrem, když to není v jejím pracovním režimu třeba.
Pokud vás to zajímá, kobyla je ÚPLNĚ zdravá, ale si věřte tomu, co vidíte na fotkách. Píšete, že jsou špatně, přesto v nich očividně vidíte spoustu věcí,. které nejsou pravda (např. matná nepřelínaná srst, či pohybové problémy) - co se týče lepšího foto, za to se omlouvám, jiné bohužel nemám.

Každopádně jsem kobylu konzultovala, jak jsem již psala, i s vetem, přikrmovaná bude, dnes objednávám krmivo. Děkuji všem, ačkoliv reakce některých mi připadaly až trochu přehnané. Jestli se vám kůň nelíbí, chápu, zhubla dost, ale proto to řeším. Ovšem napsat to šlo i jinak. No nic, tímto prosím debatu uzavírám a nashledanou :)

28.5.2019 18:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přísnější reakce byly z obavy o koníka.

28.5.2019 18:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Lenyy napsal(a):
Není to pravda. Byla jsem pryč, kde nebyl internet. Nevím, proč to hned vidíte takto. Pokud to všechny tak moc zajímá, co se týče jakýchkoliv pohybových problémů, případně ,,špatné horní linie" - s pohybem potíže nemá, k nám přišla úplně nenasvalená. I tak k nám za čtrnáct dnů přijede fizio. I zubař k nám jezdí na kontroly, takže o toto všechno postaráno je.
Vaše názory jsem si přečetla, nelíbí se mi, jak tu ze mě děláte tyrana koní a kdo ví co. Někdo tu dokonce psal, že jsem si pořizovala plnokrevníka, ačkoliv se mi nelíbí jejich energičnost - to jsem NIKDE nepsala. Pouze jsem zmínila, že nevidím důvod, proč ji ještě podpořit jádrem, když to není v jejím pracovním režimu třeba.
Pokud vás to zajímá, kobyla je ÚPLNĚ zdravá, ale si věřte tomu, co vidíte na fotkách. Píšete, že jsou špatně, přesto v nich očividně vidíte spoustu věcí,. které nejsou pravda (např. matná nepřelínaná srst, či pohybové problémy) - co se týče lepšího foto, za to se omlouvám, jiné bohužel nemám.

Každopádně jsem kobylu konzultovala, jak jsem již psala, i s vetem, přikrmovaná bude, dnes objednávám krmivo. Děkuji všem, ačkoliv reakce některých mi připadaly až trochu přehnané. Jestli se vám kůň nelíbí, chápu, zhubla dost, ale proto to řeším. Ovšem napsat to šlo i jinak. No nic, tímto prosím debatu uzavírám a nashledanou :)

No je to veřejná debata...
Fotky jsou pro objektivní posouzení špatné (jako že nevhodné). Některé úhly umí dost zkreslit.Proto je dobré vědět co je zootech. fotka a nacvičit si jak ji pořídit.
Úkolem veterináře je hledat a léčit nemoci. Chybějící mikroprvky jsou stav před nemocí - a srst jako na fotce bývá první ukazatel (nejlevnější). Nic proti veterináři, ale není to zootechnik výživář. On má opravdu jinak natrénované směry uvažování.
A pokud je kůň na pastvě, tak tu horní linii má v pořádku - logicky s čumákem u země, ale může to opticky zkreslovat objemem roztažené břicho. A určitě by vypadal opravdu nažraněji, pokud by té pastvy bylo dostatek.
Je super, že o tom přemýšlíte a hlavně jednáte.
Objednané krmivo bude hádám asi hotová pytlovaná směs? No dá se nakrmit i levněji a ve stejné kvalitě...

neverend

28.5.2019 18:51
neverend

XXX.XXX.213.247

Lenyy napsal(a):

Tady se pálí i čarodějnice občas.😂 Tohle vůbec nic není a já si beru občas ke "compu" i helmu.😂 Jinak ano,koník na fotce by opravdu mohl mírně přibrat.Pokud u minulé majitelky mu žebra vidět nebyla,tak nejjednodušší bude se zeptat jí co a jak krmila.Pozor také jak tu již někdo zmiňoval,na ten klid u žrádla.Nedávno se tohle téma řešilo na Horse.com a neskutečné zlepšení u koní uvedených do klidu a krmených samostatně.Někteří koně jsou hrozný "stresaři" a vliv to má vážně enormní.🙂 Tak ať se vám daří..🙂

Lenyy

28.5.2019 18:52
Lenyy

XXX.XXX.33.128

Pipilota napsal(a):
No je to veřejná debata...
Fotky jsou pro objektivní posouzení špatné (jako že nevhodné). Některé úhly umí dost zkreslit.Proto je dobré vědět co je zootech. fotka a nacvičit si jak ji pořídit.
Úkolem veterináře je hledat a léčit nemoci. Chybějící mikroprvky jsou stav před nemocí - a srst jako na fotce bývá první ukazatel (nejlevnější). Nic proti veterináři, ale není to zootechnik výživář. On má opravdu jinak natrénované směry uvažování.
A pokud je kůň na pastvě, tak tu horní linii má v pořádku - logicky s čumákem u země, ale může to opticky zkreslovat objemem roztažené břicho. A určitě by vypadal opravdu nažraněji, pokud by té pastvy bylo dostatek.
Je super, že o tom přemýšlíte a hlavně jednáte.
Objednané krmivo bude hádám asi hotová pytlovaná směs? No dá se nakrmit i levněji a ve stejné kvalitě...

Vím, co zootech. fotografie je, ale jak říkám - bohužel nemám. Celkově kobylu nemám nafocenou moc :/ Proto jsem přidala jen tyto fotografie, které považuji asi za nejlepší, co mám (respektive na nich může vše být vidět nejlíp)..

Co se týče krmiva, chystám se pořídit relax granule, nepřijdou mi nějak extra drahé a jsou v nich vitamíny i minerály, které se určitě hodí.
Přemýšlela jsem i nad řepnými řízky, ale v nich (co tak vím) není obsaženo to všechno, a tak by možná bylo třeba ještě něco dokoupit a ve výsledku by to vyšlo nastejno.

Nebo máte prosím ještě jiný typ? :) Jistě ocením

28.5.2019 19:13
Arbora

XXX.XXX.212.221

Prosím, keď sa nerozumiete krmivám a výžive, zaplaťte si výživára. Je to investícia v rade pár sto kč a rozhodne rozumnejšia, než podporiť výrobcu najprimernejšieho krmiva na trhu. Výživár vám bude schopný zostaviť kŕmnu dávku podľa vašich požiadaviek tak, aby to finančne nebolelo.

28.5.2019 19:30
bubel

XXX.XXX.60.165

zde je odkaz na kvalitní krmivo vlastní zkušenosthttps://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Conditioning-mix-20kg-d106.htm

Lenyy

28.5.2019 19:59
Lenyy

XXX.XXX.33.128

bubel napsal(a):
zde je odkaz na kvalitní krmivo vlastní zkušenosthttps://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Conditioning-mix-20kg-d106.htm

Dobrá, děkuji, podívám se na to

29.5.2019 16:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Lenyy napsal(a):
Vím, co zootech. fotografie je, ale jak říkám - bohužel nemám. Celkově kobylu nemám nafocenou moc :/ Proto jsem přidala jen tyto fotografie, které považuji asi za nejlepší, co mám (respektive na nich může vše být vidět nejlíp)..

Co se týče krmiva, chystám se pořídit relax granule, nepřijdou mi nějak extra drahé a jsou v nich vitamíny i minerály, které se určitě hodí.
Přemýšlela jsem i nad řepnými řízky, ale v nich (co tak vím) není obsaženo to všechno, a tak by možná bylo třeba ještě něco dokoupit a ve výsledku by to vyšlo nastejno.

Nebo máte prosím ještě jiný typ? :) Jistě ocením

Jo mám typ - zajděte si do knihovny a půjčte si tam nějaké knihy o výživě hospodářských zvířat, pak teprve o výživě koní. Taky zootechniku koní (nejlepší populární je Péče o koně bez chyb a omylů). Přečtěte si, pouvažujte a pak třeba pochopíte jak si vlastně vybrat krmivo pro koně, tak aby to tomu koni prospělo.

29.5.2019 16:49
lenacia

XXX.XXX.173.31

v době kdy mají fotoaparát i MP3 přehrávače, a snad úplně každej chytřejší mobil od roku 2010, říct, že nemám fotku koně v zootech postoji... Když je to otázka 2 minut postavit koně a vyfotit ho, mi přijde jako nejhorší výmluva ze všech

29.5.2019 17:52

lenacia napsal(a):
v době kdy mají fotoaparát i MP3 přehrávače, a snad úplně každej chytřejší mobil od roku 2010, říct, že nemám fotku koně v zootech postoji... Když je to otázka 2 minut postavit koně a vyfotit ho, mi přijde jako nejhorší výmluva ze všech

Hele jestli má kobylu 2 měsíce tak třeba prostě nemá, ne každému přijde echt důležité nafotit si kone v postoji.
Navíc asi tady budu jediná, ale fakt mi nepřijde brutálně hubená. Ano, pribrat ji rozhodně neuškodí, ale kde vidíte tu špatnou horní linii? Matnou srst na fotkách bez slunka? Na čem se má teda ta srst lesknout? Ani mi se kůň na fotkách bez slunka ne leskne...

29.5.2019 18:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele jestli má kobylu 2 měsíce tak třeba prostě nemá, ne každému přijde echt důležité nafotit si kone v postoji.
Navíc asi tady budu jediná, ale fakt mi nepřijde brutálně hubená. Ano, pribrat ji rozhodně neuškodí, ale kde vidíte tu špatnou horní linii? Matnou srst na fotkách bez slunka? Na čem se má teda ta srst lesknout? Ani mi se kůň na fotkách bez slunka ne leskne...

Jako když se na fotce č.1 podíváte na srst na krk a pak na spodek hrudníku - tak snad vidíte ta špatné línání.
Horní linie krku a okolí kohoutku je taky vidět. Nesedí to se zadkem.

29.5.2019 18:23

Pipilota napsal(a):
Jako když se na fotce č.1 podíváte na srst na krk a pak na spodek hrudníku - tak snad vidíte ta špatné línání.
Horní linie krku a okolí kohoutku je taky vidět. Nesedí to se zadkem.

Zvětšila jsem si tu fotku znovu a fakt neprelinaneho kone nevidím. Vidím normálního kone s normální srsti. Co se týče horní linie, tu přes hřívu taky neposoudim, protože to jsou na posouzení špatné fotky...
Přikládám fotku jak dle mého vypadá neprelinany kůň. (mimochodem fotky ze začátku května, kdy byl stále většinově v zimní srsti)

29.5.2019 18:37
lenacia

XXX.XXX.173.31

samozřejmě že ji mít nemusí... ale předpokládám že za tím koněm jezdí a vyfotit ho jak stojí rovně na rovném povrchu je, jak jsme řekla otázka fakt pár minut.

29.5.2019 18:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nejde o to,že zrovna teď je nebo není brutálně hubená,ale o to, že pokud nebude nic dostávat,jako příkrm, tak s rychlostí, jakou hubne (za pouhé 2 měsíce, co ji má), příští zimu nevydrží zdravá a v kondici.Pokud tedy přežije.
Jo, je teplo,je tráva a koby byla donedávna plnoštíhlá. Ale za 5 měsíců je tu tma,zima a bez trávy. Pouze na seně žádný plnokrevník zimu nedá.
Proto tu majitelku přesvědčujeme, aby přikrmovala. Má právě těch 5 měsíců na to, aby KD vybalancovala natolik, aby se jí kobylka líbila a zároveň byla pro režim 24/7 dostatečně vykrmená, aby byla v pohodě.
Už rozumíte?

29.5.2019 18:52

sisi58 napsal(a):
Nejde o to,že zrovna teď je nebo není brutálně hubená,ale o to, že pokud nebude nic dostávat,jako příkrm, tak s rychlostí, jakou hubne (za pouhé 2 měsíce, co ji má), příští zimu nevydrží zdravá a v kondici.Pokud tedy přežije.
Jo, je teplo,je tráva a koby byla donedávna plnoštíhlá. Ale za 5 měsíců je tu tma,zima a bez trávy. Pouze na seně žádný plnokrevník zimu nedá.
Proto tu majitelku přesvědčujeme, aby přikrmovala. Má právě těch 5 měsíců na to, aby KD vybalancovala natolik, aby se jí kobylka líbila a zároveň byla pro režim 24/7 dostatečně vykrmená, aby byla v pohodě.
Už rozumíte?

Nemám nic proti příkrmu, kobyle prospěje když pribere, ale tady se řeší nelesknouci srst na fotkách bez slunce, nevylinany kůň, špatné zuby, ne odčervený, není zdravá, špatná horní linie... A to všechno jen na základě 4 nekvalitnich fotek z různých úhlu v pohybu. Proč tohle, už rozumíte?

neverend

29.5.2019 19:34
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak je hubený nebo není?😂 Podle mě trochu jo,ale viděl jsem daleko horší.I když srst má lesklou jak psí too...čumák.😂

29.5.2019 19:43
Arbora

XXX.XXX.212.221

To rozsekne iba zadávateľka s fotkou v zootechnickom postoji. Dovtedy je kondícia nič extra. Veľa ľudí sa uspokojí s tým, že kôň má brucho, chudý nie je. Ale stačí si na fotke prekryť brucho a sústrediť sa na hodnú líniu a môže to vyzerať úplne ináč.
Mne dramaticky chudá nepríde, ale je takmer jún, kone by mal byť v dobrom výživovom stave, lebo od polovice června už začne tráva pomaly strácať živiny, ze mesiac už môžu spásať saharu. Ako píše sisi, najvyšší čas pred zimou v 24/7 vychytať kŕmnú dávku.

29.5.2019 19:50
Moyda

XXX.XXX.74.8

Zadavatelka chtěla znát názory na kobylu podle vložených fotek, že nejsou fotky k posuzování úplně nejlepší a kůň na nich vypadá ve špatné výživové kondici je fakt. Kobyla je na nich žebratá,matná a celkem naježena. Jestli je kůň v lesku se sluncem moc nesouvisí, mě se kobyly lesklou i v boxe bez slunce a umělého osvětlení. Pokud je s kobylku spokojená a chce souhlas musí dát aspoň korektní foto kde bude pořádně vidět co obhajuje.

29.5.2019 19:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nemám nic proti příkrmu, kobyle prospěje když pribere, ale tady se řeší nelesknouci srst na fotkách bez slunce, nevylinany kůň, špatné zuby, ne odčervený, není zdravá, špatná horní linie... A to všechno jen na základě 4 nekvalitnich fotek z různých úhlu v pohybu. Proč tohle, už rozumíte?

No tak vidíme každá jinak. Já tam vidím nedokonalé přelínání (nejlacinější je přidat kvalitní vitmin - než zkoumat co a proč, to si nechat až kdyby se nezpravila).
Nemá vyrovnaně osvalené tělo - slabá horní linie. To může mít více příčin - zuby, blokáda bývají nejčastější.
Začervení taky může být (konec konců vždy nějací paraziti jsou, jde jen o to kolik). Ale často to je spojeno s větším břichem. Netypla bych.

Prostě vidím koně který není zcela OK. Na přesnější posouzení to chce na živo.

neverend

29.5.2019 19:58
neverend

XXX.XXX.213.247

Tohle je sice lesklé,ale hubené že bych to asi nejraději majiteli zcizil a nakrmil.

29.5.2019 20:40
Terven

XXX.XXX.160.10

Souhlasím s vámi - přijde mi to trochu zbytečně jako hon na čarodějnice. Jak už jsem psala v úvodu diskuze, pro moje oko by kobyla mohla mít na sobě víc materiálu a určitě bych jí nenechala bez příkrmu.
Ale teda - jestli se kůň leskne nebo neleskne na fotkách, to krom slunečního svitu ovlivňujou i jiné faktory. A k tomu údajnému špatnému přelínávání, mimo to, že ho tam taky nevidím- moje kobyla je komplet v letní srsti až tak poslední týden. A co jsem viděla a ptala se ostatních majitelů, zbytky zimní srsti začátkem letošního května nebyly nic neobvyklého.

29.5.2019 20:58

Myslím, že i plnokrevník je kůň jako každý jiný a pokud má trávení v pořádku, nepodává náročné sportovní výkony, je schopen prosperovat na dostatečném objemu v zimě s malým příkrmem.
Zadavatelka psala, že kobyla je po hříběti(nevím kdy odstavovala), nasvalená nebyla, měla jen břicho, příkrm mohla původní majitelka dávat z důvodu právě mateřství....komu koník nezhubl, když si ho přivezl do nového ustájení ?
Nejlepší by bylo, kobylu vyfotit z boku a pak se ještě jednou zamyslet a dát hlavy dohromady (foto od původní majitelky by taky bodlo)

29.5.2019 21:08

První fotka- kobyla před koupí, druhá fotka kobyla po měsíci v novém ustájení. Roční ct....

29.5.2019 21:49
Terven

XXX.XXX.160.10

Myslím, že i plnokrevník je kůň jako každý jiný a pokud má trávení v pořádku, nepodává náročné sportovní výkony, je schopen prosperovat na dostatečném objemu v zimě s malým příkrmem.
Zadavatelka psala, že kobyla je po hříběti(nevím kdy odstavovala), nasvalená nebyla, měla jen břicho, příkrm mohla původní majitelka dávat z důvodu právě mateřství....komu koník nezhubl, když si ho přivezl do nového ustájení ?
Nejlepší by bylo, kobylu vyfotit z boku a pak se ještě jednou zamyslet a dát hlavy dohromady (foto od původní majitelky by taky bodlo)

Trochu jinak to plnokrevník kolem toho žrádla a trávení má...je to tzv. hard keeper - což znamená rychlejší metabolismus, větší potřebu energie. Jakýkoliv nedostatek je na něm vidět dřív, jak já říkám, má citlivěji nastavené alarmy. Na jeho tělesnou kondici má více než u jiných koní vliv stres.
Je klidně možné, že čété bude vzkvétat a A1/1 se stejnou KD a stejným využitím a managementem bude vypadat mizerně.

29.5.2019 22:12

Do teď jsem si myslela, že hard keeper je "těžko krmitelný" oproti easy keeper "lehce krmitelný" ....ne obecně všichni ct jsou lehce krmitelní a ne všichni plnokrevníci jsou těžce krmitelní. To před koně dáte kopici sena- jiný to zbodne i s vidlema, jiný si sotva ukousne stéblo a zbytek k velkému potěšení ustajovatele zahrabe do podestýlky.
Určitě vliv stresu je nezanedbatelný, majitelka svého koně musí včas odhadnout, je-li ve stádě zhodnotit zda mu vyhovuje a jak si stojí, má ho teď na pastvě, to pro koně také může být změna, více pohybu se stádem...

29.5.2019 22:27
Terven

XXX.XXX.160.10

Do teď jsem si myslela, že hard keeper je "těžko krmitelný" oproti easy keeper "lehce krmitelný"

však to platí, ale s tím se ten rychlejší metabolismus a to, o čem píšu, pojí.
A jasně, že to neplatí absolutně a existují výjimky.
Vím o A1/1, kteří jsou krásně kulatí na pastevku se symbolickým příkrmem, ale tam je to právě o té těžké pohodě. Pokud ji mít nebudou, bude to jinak, hned to na nich poznáte, určitě dřív než na většině ČT ve stejné situaci.

neverend

29.5.2019 23:38
neverend

XXX.XXX.213.247

Do teď jsem si myslela, že hard keeper je "těžko krmitelný" oproti easy keeper "lehce krmitelný" ....ne obecně všichni ct jsou lehce krmitelní a ne všichni plnokrevníci jsou těžce krmitelní. To před koně dáte kopici sena- jiný to zbodne i s vidlema, jiný si sotva ukousne stéblo a zbytek k velkému potěšení ustajovatele zahrabe do podestýlky.
Určitě vliv stresu je nezanedbatelný, majitelka svého koně musí včas odhadnout, je-li ve stádě zhodnotit zda mu vyhovuje a jak si stojí, má ho teď na pastvě, to pro koně také může být změna, více pohybu se stádem...

To je stejný jako u lidí.Rychlý metabolismus těžko přibírá a pomalý lehce.🙂 Ovšem jestli to u koní je podobně jako u lidí,tak to je všechno stejně jen teorie a praxe může vypadat jinak.Svaly totiž většině lidí s rychlým metabolismem rostou naprosto stejně rychle jako lidem s pomalým.Jen odpadá starost o tuky v praxi.

30.5.2019 07:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

První fotka- kobyla před koupí, druhá fotka kobyla po měsíci v novém ustájení. Roční ct....

My to máme opačně. Kobyla konečně po 3 měsících vypadá jako kůň se kterým můžete "mezi lidi". Jupí!
Já jsem pro to, aby byl kůň vždy trošku tlustší, než je úplně v pořádku. A u koní 24/7 to platí dvojnásob.
Je to jak u miminek, baculaté mimi i po nemoci vypadá jako miminko, hubené po nemoci vůbec nevypadá dobře. Navíc se pořízek s nemocí může lépe poprat, než nějaká chudinka. A matka není ve stresu,že nejí. A klidná matka,půlka úspěch v léčení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík