Zdravím, mám jeden problém. Můj 3 letý valášek se před 2 měsíci vážně zranil. Byl vpuštěn na pískovou jízdárnu bez elektřiny či podobného zabezpečení. Okolo je opravdu hodně ruchu, u jízdárny je malý asi metr vysoký drátěný plůtek s vrátky k hospodě a pak dále vrata která byla otevřena v době vpuštění valáška. Stájník ho jednoho dne vpustil na jízdárnu a odešel pro jiné koně přičemž nechal otevřená i druhá vrata. Když se po půl hodině vrátil tak už můj valášek vysel na plůtku. Nikdo neví jak se to stalo ale dobře vím že u jízdárny je kotec se psem a naproti hřebci. Nicméně z toho má valášek těžkou tříselnou kýlu s vyhřeznutým střevem. Zavolali údajně veterináře a chtěli zaplatit což jsem také udělala. Do teď platím vysoké výdaje za vyšetření a speciální podmínky. A moje otázka zní. Mám právo na vymáhání peněz od jejich pojišťovny? ( všechna vyšetření mám zdokumentované a faktury k tomu)
Tady byl zajímavý článek.
http://www.equichannel.cz/ustajeni-kone-a-jeho-pravni-povaha-odpovednost-za-skodu-na-zvireti
Věděla jste, že se váš kůň bude vodit na tu jízdárnu na odhýbání? Věděla jste, jak ta jízdárna a její okolí vypadá?
Pokud tam toho koně nevedli přes váš zákaz nebo bez vašeho vědomí, ale naopak jste věděla že se tam bude vodit na odpohybování, tak bych řekla že na otevřená vrata to neuhrajete.
kallisto
napsal(a):
Věděla jste, že se váš kůň bude vodit na tu jízdárnu na odhýbání? Věděla jste, jak ta jízdárna a její okolí vypadá?
Pokud tam toho koně nevedli přes váš zákaz nebo bez vašeho vědomí, ale naopak jste věděla že se tam bude vodit na odpohybování, tak bych řekla že na otevřená vrata to neuhrajete.
Nevěděla jsem že tam vůbec půjde. Jde mi o to že oni by měli převzít zodpovědnost za ustájené koně?
ABZ

XXX.XXX.169.242
Boris1269
napsal(a):
Nevěděla jsem že tam vůbec půjde. Jde mi o to že oni by měli převzít zodpovědnost za ustájené koně?
Co máte ve smlouvě?
Boris12

XXX.XXX.82.9
ABZ
napsal(a):
Co máte ve smlouvě?
Máme ji pouze ústně.
ABZ

XXX.XXX.169.242
Boris12
napsal(a):
Máme ji pouze ústně.
No tak to hodně štěstí při vymáhání škody smlouvu nemáte, co bylo řečeno neprokážete, jak se to všechno stalo nevíte.....myslím že Vaše šance na náhradu se tímto dost přiblížily nule
Uživatel s deaktivovaným účtem

Boris1269
napsal(a):
Zdravím, mám jeden problém. Můj 3 letý valášek se před 2 měsíci vážně zranil. Byl vpuštěn na pískovou jízdárnu bez elektřiny či podobného zabezpečení. Okolo je opravdu hodně ruchu, u jízdárny je malý asi metr vysoký drátěný plůtek s vrátky k hospodě a pak dále vrata která byla otevřena v době vpuštění valáška. Stájník ho jednoho dne vpustil na jízdárnu a odešel pro jiné koně přičemž nechal otevřená i druhá vrata. Když se po půl hodině vrátil tak už můj valášek vysel na plůtku. Nikdo neví jak se to stalo ale dobře vím že u jízdárny je kotec se psem a naproti hřebci. Nicméně z toho má valášek těžkou tříselnou kýlu s vyhřeznutým střevem. Zavolali údajně veterináře a chtěli zaplatit což jsem také udělala. Do teď platím vysoké výdaje za vyšetření a speciální podmínky. A moje otázka zní. Mám právo na vymáhání peněz od jejich pojišťovny? ( všechna vyšetření mám zdokumentované a faktury k tomu)
....a takhle už to bude mít koník na vždy? neměl by jít na operaci? bála bych se kolikové komplikace(uskřinutí střeva) .
ústní dohoda je na prd, co je psáno je dáno, teď se můžete každá strana vymlouvat, že to jste si nedohodli, tvrzení proti tvrzení, určitě někdo poradí lépe, je to o těch dalších osobách , zaměstnavatel- zaměstnanec...........
Boris12

XXX.XXX.82.9
Dotaz
napsal(a):
Tady byl zajímavý článek.
http://www.equichannel.cz/ustajeni-kone-a-jeho-pravni-povaha-odpovednost-za-skodu-na-zvireti
Takže jestli jsem četla správně tak jsem v právu?
Boris12

XXX.XXX.82.9
napsal(a):
....a takhle už to bude mít koník na vždy? neměl by jít na operaci? bála bych se kolikové komplikace(uskřinutí střeva) .
ústní dohoda je na prd, co je psáno je dáno, teď se můžete každá strana vymlouvat, že to jste si nedohodli, tvrzení proti tvrzení, určitě někdo poradí lépe, je to o těch dalších osobách , zaměstnavatel- zaměstnanec...........
Ano má to navždy a operace by stála nejméně 100 000,-kč. Mám na to i svědky kteří ho sundavali. Horší je že majitelka stáje tam u toho nebyla. Takhle tam nechává stájníkovi koně dost často.
Nevim jak to vyklada zakon, ale dle me nemate narok na uhradu. Kone jste si tam ustajila vedome, oplutek jestli dobre chapu je ohraničeni jizdarny (nemusi byt ohrazeno el. ani trimetrovou zdi), s provozem staje jste seznamena, kun to tam zna.....bohuzel nelze predvidat reakce zvirete, to ze zvire je s prominitim " deb#l" a skoci na plot, ktery je soucasti areálu proste nelze predvidat.
Jine by to bylo, pokud by jste tam konika mela pouze kratickou dobu, pak bych rekla, že vodic mel predpokladat, ze se zvire bude pokouset utéct z neznameho prostředí a mel ho hlídat.
Poradte se s pravnikem, zajimalo by me jak na to nahlíží
Dle starého občanského zákoníku odpovídal za zranění zvířete vždy ustajovatel, a nemohl se vyvinit vůbec ničím.
Podle NOZu je už to na dohodě, pokud dohoda byla jen ústní (a o možném zranění a tom, kdo za něj odpovídá tam stejně nebylo vůbec nic, to se asi běžně neříká), tak se to těžko prokazuje. Záleželo by asi na okolnostech, pokud tam takhle stajník koně běžně na opohybovani pouští, vy o tom víte a přesto si ve stáji koně necháte, jste v horší situaci než tehdy, pokud byste třeba pouštění na jizdarnu ve volnosti výslovně zakázala.
V případě sporu by to asi záleželo na tom, kdo bude mít lepšího právního zástupce. Pokud není písemná smlouva, může ustajovatel i stajník klidně tvrdit, že tam koně dávali na váš pokyn a na vaše riziko, a těžko prokážete, že to tak nebylo.
Proto je ostatně lepší smlouvu vždycky chtít, když už někomu sverite koně a dáváte nemalé finanční prostředky. Pokud se nic nestane, je to car papíru, ale pokud se něco stane, jste v mnohem lepší situaci.

hm, to je blbé, je prakticky z invalidněný navždy.....myslím, že zaplatit by vám měli koně celého, pořizovací cenu, cenu za ustájení, máte naprosto nepoužitelné zvíře(odchov do tří let) a živit invalidu s jistě častými návštěvami veta. Co vám vet řekl k dalšímu životu valáška? jakou má prognozu?
Boris12

XXX.XXX.82.9
Nikdy k ničemu už nebude. Neměla jsem ho tam ani měsíc. Musí být neustále v boxe. Byl to sportovní kůň. Teď vlastně jen platím a snažím se aby měl alespoň trošku pohybu cca 5 min na vodítku. Nemůžu s ním opravdu absolutně nic. Psychicky mě to ubíjí.
Boris12
napsal(a):
Takže jestli jsem četla správně tak jsem v právu?
Podle odstavce f a g asi ano, ale začetla jsem se teď nově do diskuze pod článkem a názory zainteresovaných se dost různí.
Citace z oné diskuze (odstavce nenavazují na sebe):
Vzhledem k tomu, že článek se zabývá škodou na zvířeti, považuji za zásadní také ustanovení § 2970 OZ - Náhrada při poranění zvířete: Při poranění zvířete nahradí škůdce účelně vynaložené náklady spojené s péčí o zdraví zraněného zvířete tomu, kdo je vynaložil; požádá-li o to, složí mu škůdce na tyto náklady přiměřenou zálohu. Náklady spojené s péčí o zdraví nejsou neúčelné, i když podstatně převyšují cenu zvířete, pokud by je vynaložil rozumný chovatel v postavení poškozeného.
Za hrubou nedbalost se považuje jednání, pokud s ohledem ke všem okolnostem porušuje v neobyčejně vysoké míře vyžadovanou opatrnost, přitom zůstává nepovšimnuto, co musí být jasné každému“ (srov. Röhl, 1974, s. 521 IN: HULMÁK, M. a kol. Občanský zákoník VI. Závazkové právo. Zvláštní část (§2055-3014). Komentář. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 1507 ISBN 9788074002878). Bude se tedy jednat třeba o případ, kdy provozovatel ustájení ví, že nefungují napáječky a přesto delší dobu nezajistí náhradní napájení koní, nebo když například vědomě koně umístí do ohrady, kde je neohrazená jáma. Nebo vodí koně kolem nebezpečného zemědělského stroje. Že o tom vlastník koně věděl, nemá na způsob zavinění žádný vliv. Poškozený však nebude mít v souladu se zněním § 2903 odst. 1 OZ nárok na náhradu škody.
Zažil jsem nepřímo relativně slavný soudní případ, kdy byla žalována majitelem koně náhrada škody za majitelem stájí za to, že se kůň na pastvině splašil, přeskočil pořádnou ohradu, přičemž se zranil a musel být utracen (zjednodušeně řečeno). I když se soudce okresního soudu snažil „vyloučit“ objektivní odpovědnost, tak krajský a tuším i nejvyšší soud mu to otřískali o hlavu a majitel stájí platil. Byť to bylo za účinnosti starého občanského zákoníku, kdybych se měl vsadit, dnes to dopadne stejně.
Boris12

XXX.XXX.82.9
Platím za ustájení cca 4000,-kč k tomu vet. prohlídky, krmení atd. Valáška mám moc ráda a dělám co se dá ale prostě je to tak že platím nemalé peníze za doživotního invalidu.
Boris12
napsal(a):
Platím za ustájení cca 4000,-kč k tomu vet. prohlídky, krmení atd. Valáška mám moc ráda a dělám co se dá ale prostě je to tak že platím nemalé peníze za doživotního invalidu.
Zvažte,bez emocí(pokud zvládnete), zda je takový život pro koně možný. Pokud není na ježdění, měl by být venku a popocházet si po pastvině,alespoň 12/12. Koně nemusí nic dělat. Nebude mu tedy vadit,když se na něm nejezdí. To ale lze, pokud je mu alespoň natolik dobře, aby nebyl bolavý. Nemocný člověk může dělat ledacos, ale kůň,kterého něco bolí to bude snášet jen po určitou dobu. Pak rezignuje na život a umře. Je na vás, zda na to počkáte nebo ho necháte uspat dřív.
To za vás nikdo nerozhodne.
Co se týká toho, kde si koník zranění způsobil. Člověk je tu od toho, aby dával pozor, kde se kůň nachází. Ten nerozumí, co a jak je nebezpečné. Je to lovná zvěř, problémy tedy řeší útěkem. Napřed prchá,pak se ptá. Opačne to nefunguje, dávno by byl sežrán. Že je kůň domestikovaný neznamená, že ztrácí instinkty.
A to má ošetřovatel předvídat.Jenže to bývá tak, že je člověk buď líný nebo toho má moc. Obojí je špatně a za obojí nese zodpovědnost ustajovatel.
Jak je to ošetřeno v zákonech nevím, ale selským rozumem bráno, zavinil to ten, kdo dal koně, který to tam neznal, na tak hloupé místo.
Kůň si po měsíci ještě nezvykne na nové prostředí. Chce se vrátit tam, kde byl zvyklý a kde má kamarády. S tím měli,na novém místě, počítat.
My jsme takto hledali kobylu s hříbětem, kterou ustajovatelka šupla mezi ostatní koně na pastvinu,hned ten den,co přijela. Pastvina jen provizorní, nikoli pevná, jako na základně.
Hledal ji i vrtulník s termovizí, neboť v té době,byl kůň za 100 000,- drahá záležitost.
Nakonec jsme kobylku našli pár set metrů od stáje v křoví, kam se i s hříbětem, schovala. Hledali jsme na koních a ona jednomu z nich odpověděla na zařehtání.
Velké štěstí. A velké štěstí pro ustajovatelku, že to majitel nijak neřešil.
Váš ustajovatel má pojistku, právě pro takové případy. Nerozumím, proč tedy nezažádá o plnění pojišťovnu.
Boris12

XXX.XXX.82.9
sisi58
napsal(a):
Zvažte,bez emocí(pokud zvládnete), zda je takový život pro koně možný. Pokud není na ježdění, měl by být venku a popocházet si po pastvině,alespoň 12/12. Koně nemusí nic dělat. Nebude mu tedy vadit,když se na něm nejezdí. To ale lze, pokud je mu alespoň natolik dobře, aby nebyl bolavý. Nemocný člověk může dělat ledacos, ale kůň,kterého něco bolí to bude snášet jen po určitou dobu. Pak rezignuje na život a umře. Je na vás, zda na to počkáte nebo ho necháte uspat dřív.
To za vás nikdo nerozhodne.
Co se týká toho, kde si koník zranění způsobil. Člověk je tu od toho, aby dával pozor, kde se kůň nachází. Ten nerozumí, co a jak je nebezpečné. Je to lovná zvěř, problémy tedy řeší útěkem. Napřed prchá,pak se ptá. Opačne to nefunguje, dávno by byl sežrán. Že je kůň domestikovaný neznamená, že ztrácí instinkty.
A to má ošetřovatel předvídat.Jenže to bývá tak, že je člověk buď líný nebo toho má moc. Obojí je špatně a za obojí nese zodpovědnost ustajovatel.
Jak je to ošetřeno v zákonech nevím, ale selským rozumem bráno, zavinil to ten, kdo dal koně, který to tam neznal, na tak hloupé místo.
Kůň si po měsíci ještě nezvykne na nové prostředí. Chce se vrátit tam, kde byl zvyklý a kde má kamarády. S tím měli,na novém místě, počítat.
My jsme takto hledali kobylu s hříbětem, kterou ustajovatelka šupla mezi ostatní koně na pastvinu,hned ten den,co přijela. Pastvina jen provizorní, nikoli pevná, jako na základně.
Hledal ji i vrtulník s termovizí, neboť v té době,byl kůň za 100 000,- drahá záležitost.
Nakonec jsme kobylku našli pár set metrů od stáje v křoví, kam se i s hříbětem, schovala. Hledali jsme na koních a ona jednomu z nich odpověděla na zařehtání.
Velké štěstí. A velké štěstí pro ustajovatelku, že to majitel nijak neřešil.
Váš ustajovatel má pojistku, právě pro takové případy. Nerozumím, proč tedy nezažádá o plnění pojišťovnu.
Ustajovatelka mi odpověděla s tím, že jsem se měla zajímat dřív ( což jsem se zajímala) a že pojišťovna to nezaplatí protože tam nikdo nebyl. Navíc si bere na něj bere atb nemá doklad a chce pak jen peníze.
Jedna vec je spor s ustajovatelem a druha vec je dalsi zivot toho kone. Pisete, ze 100 000 za operaci nedate, ale kun se vam za 2 roky v nakladech na 100 000 dostane a mezi tim Vam bude "k nicemu". Resili jste to s vetem? Je sance, aby byl po operaci v poradku? Ma cenu ho dlouhodobe drzet v boxe s nevalnymi vyhlidkami? Nebo zatim spis cekate, az si utridite myslenky?
Jinak jsem znala mladeho kone s pomerne velikou kylou (snad pupecni). Mel ji asi 2 roky, nez se majitel rozhodl nechat ho operovat na klinice. Na sale se zjistilo, ze uz doslo ke srustum vyhreznuteho streva s okolnimi strukturami a kun byl rovnou uspan. Takze cas nejaky mate, ale ne neomezene.
Boris12
napsal(a):
Ustajovatelka mi odpověděla s tím, že jsem se měla zajímat dřív ( což jsem se zajímala) a že pojišťovna to nezaplatí protože tam nikdo nebyl. Navíc si bere na něj bere atb nemá doklad a chce pak jen peníze.
To jsou jen řečičky. Ona by ten plůtek odstranila? Pochybuji. Řekla by vám, že to mají furt a nikdy se nic nestalo.
I kdyby tam nebyl nikdo nikdy, je zodpovědná stáj. Kůň se zranil o plot, který není bezpečný. Takový nemá u koní co dělat.
S ATB vám neporadím. Možná odepište jednu položku z celkové částky, abyste získala jinou, větší.
Je na vás, zahájit nějaké řízení. Nečekejte, jestli se ustajovatelka rozhoupá. Nerozhoupá, proč by to dělala? Vznášet požadavky na pojišťovn?.
Zeptejte se někoho, kdo tomu rozumí. Jak postupovat. Cokoli je lepší, než nečinnost. I když byste neuspěla, budete vědět, že jste udělala možné i nemožné.
Nenechte se zastrašit,či ukecat. Svěřila jste koně paní v dobré víře, že se vám o něj dobře postará. Nepostarala. Váš kůň nemá běžné zranění, co si mohou koně způsobit. Co si budeme povídat, hodně koní jsou kopyta, co si ublíží i sami. Co zastříkáte Alamycinem a jedeme dál.
Ani mu zranění nezpůsobil jiný kůň. To bývá taky kámen úrazu.
Nemyslící ošetřovatel, nebezpečné zařízení. Tečka.
Své argumenty si sepište (třeba mě vždycky dojdou, když na mě někdo vybafne), máte jich dost, ve váš prospěch, a předneste jí je. Doporučuji vzít na tuto misi s sebou někoho, kdo vás podpoří.Stačí morálně, jen ať nejste sama. Budete klidnější.
Nenavádím vás tu k nějakému zastrašování. Pouze požadujte projednání a následné konání paní ustajovatelky.
Vše,co k tomu zranění máte, si sesumírujte, také si vypište to, co si pamatujete, co víte, co myslíte,že bylo. Nespoléhejte na to,že si vše pamatujete,nepamatujete. Už teď jste hromadu věcí zapomněla.
A taky nepočítejte s tím, že se za vás někdo ze stáje postaví. Nepostaví. Má tam koně a ten je přednější,než ten váš.
Neumím si představit, že se mému koni stane to, co vašemu, ale umím si představit, jak se cítíte, když to máte řešit.
Vydržte. Budu vám držet pěsti. A myslím,že nejen já.
Boris12
napsal(a):
Nezlobte se, ale měla byste začít trochu myslet. Co to je, bere na něj atb, nemá doklad a chce peníze? Po tom všem?
Na internetu jenom ztrácíte čas. Věc už měl mít dávno na stole solidní advokát, solidní znamená, že vás nebude motivovat do nesmyslného sporu, ale pokusí se vám vymoct co půjde a bude o tom skutečně něco vědět. On by možná ustajovatelce ke změně názoru stran placení jeden dobře vedený rozhovor s advokátem stačil. Kůň měl být dávno v jiném ustájení, vy byste nejpozději teď měla vědět, že v téhle věci bez papíru nic, a jestli na doléčení a bezpečné ustájení nemáte, což se samozřejmě může stát, měla byste koni zajistit šetrný odchod. Je to moc těžké, chápu, ale je to vaše povinnost pokud chcete mít čisté svědomí. A jste emocionálně otřesená, měla byste mít někoho při sobě, kdo vám pomůže s racionálním náhledem a praktickým řešením. Přeji co nejhladší průběh.
Řešte to s právníkem, ustajovatelka sama určitě nic řešit nebude, když ji nic nenutí.
Dále, proč tam koně stále necháváte a nepřevezete jinam, proč nekomunikujete s vetem sama a nepřeberete si léčiva pro koně sama?
Pokud by koni operace mohla pomoci, že by mohl fungovat celkem bez problémů, nebyla by lepší řešením, než mít mladého invalidu, se špatnou prognouzou? Zkusit si peníze půjčit od rodiny, případně vzít půjčku... Zkuste se i o tom poradit s právníkem, o vymáhání všech peněz vynaložených na léčbu.
Kamarádka měla koně ustájeného, otrávil se z krmiva a bohužel musel být uspán, ustajovatel jí koně nahradil, ale měla normálně sepsanou smlouvu a ustájení nebylo levné (bohužel za 4000 nelze čekat perfektní péči:-( to je taky realita, příště zkuste hledat ustájení pečlivěji).
Jinak přeji pevné nervy a ať se situace vyřeší.
(No mě taky napadlo, že proto to ustájení za 6000,- , právě i kvůli pojistce atd. Sama mám levnější, ale když se kobyla vážně zranila v boxu, platila jsem vše sama)
A určitě bych rychle konzultovala i s jinými vet. (s fotkami poslat dotazy na kliniky, poptat se i veta terénního kravaře co umí např.císařské řezy - jestli by byl ochoten operovat takovou kýlu na dvoře a zas za kolik a s jakou prognozou pro koně). Prostě se určitě přeptat na cenu i jinde - konkrétních vetů, ne na netu. Zároveň zjistit co a kde je možné vypůjčit (po rodině, banka). A právníka na poradu co se dá vymoci a jak účinně (mě mockrát v jiných situacích pomohl dopis z právní kanceláře předcházet vleklým sporům - napsal koncipient za 500,-)
Takže pak možná v rychlém sledu jiná stáj a jiný vet. - vše za své a vymáhat peníze až s právníkem.
Nebo rychlé ukončení trápení koně uspáním - peníze vymáhat zas s právníkem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Nezlobte se že se do toho pletu. Zkoušela jste se doptat na Klinice? Nabízejí i splátkové kalendáře.
Nicméně už bych ustajovatelce nezaplatila bez faktury ani korunu. Kdo zaručí že to jsou léky pro vašeho koně. Příjde mi že to jen zneužívá ve svůj prospěch. Nicméně to nenechte spát. Ona přebrala za koně zodpovědnost když ho ustájila si myslím.
Mě na stáji taky berou ATB od paní doktorky ale jednak mám info od veterinářky a jednak když ustajovatelku požádám o jakoukoliv fakturu nebo účtenku z lékárny tak jí ihned dostanu. ATB máme co se dávají lidem.
Je smutné co se stalo koníkovi nicméně vám držím palce a věřím že se ohledně osudu valáška rozhodnete co nejlépe.

Ustajovateli zašlete písemně (s doručenkou) Žádost o náhradu škody, kde si vyčíslete hodnotu koně (buď dle kupní smlouvy nebo, což je složitější, současnou hodnotu koně podloženou odhadem soudního znalce), náklady na léčení a případnou další škodu (psych. újma - opět těžce prokazatelné atd.). Sepište podrobně, jak škoda vznikla, včetně datumů, časů, případných svědků atd. atd. Vše tak, jak to vidíte z vaší strany. Počkejte na jeho, pokud možno písemné, vyjádření. Pokud bude vše bez odezvy, nezbyde vám, než se obrátit na právníka. Zda je nebo není ustajovatel pojištěn, je jeho věc, odpovědnost na jeho straně a tudíš povinnost nahradit škodu tam vidím.
Boris12

XXX.XXX.82.9
Od mé doktorky mám sepsané papíry ve kterých je že jsem byla hospitalizována v důsledku těžké životní situace s následnou medikací. Byla jsem dnes také u právníka ( nedokázala jsem se tam dlouhou dobu dostat) a ten mi řekl že by rozhodně stálo za to to řešit. Pomůže mi vyhodnotit celou situaci, sepíše vše atd. Mám s ním sezení ve stejný den jako veta a říkal že by zkusil u toho také být. Je pro mě velice těžké se rozhodnout. Když ho viděla poprvé docentka z Brna tak okamžitě řekla že je velká pravděpodobnost že by mi valášek na klinice při operaci uhynul.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Boris12
napsal(a):
Od mé doktorky mám sepsané papíry ve kterých je že jsem byla hospitalizována v důsledku těžké životní situace s následnou medikací. Byla jsem dnes také u právníka ( nedokázala jsem se tam dlouhou dobu dostat) a ten mi řekl že by rozhodně stálo za to to řešit. Pomůže mi vyhodnotit celou situaci, sepíše vše atd. Mám s ním sezení ve stejný den jako veta a říkal že by zkusil u toho také být. Je pro mě velice těžké se rozhodnout. Když ho viděla poprvé docentka z Brna tak okamžitě řekla že je velká pravděpodobnost že by mi valášek na klinice při operaci uhynul.
Mrzí mě že koník dopadl takto. Zkuste ještě konzultovat s paní doktorkou Hornou na klinice v Heřmanově Městci Je to nástupkyně i žačka paní doktorky Mezerové. Mě zachránili klisnu a i na mojí žádost konzultovala s paní Mezerovou. Za pokus by to stálo. Na břicho jsou machři.
Nicméně pokud by koník operaci nepřežil zvažte možnosti a taky to jaký koník povede život. Předpokládám že nebude moci i do výběhu. Pak zvážit zda živit koníka který musí být zavřený na boxe a bude i nešťastný. Asi bych zvážila že by se vše zdokumentovalo vyžádat si papíry a faktury od veta právníka atd... a následně koníka nechat odejít za duhový most. Je to těžké rozhodnutí a věřím že se rozhodnete ku prospěchu valáška. Doporučuji aby vám doktorka do papíru zanesla prognózu skrz operaci a doporučení na další postup ( Nechat operovat / uspat/ nechat žít ).
Boris12
napsal(a):
I pokud nemáte písemnou smlouvu,tak při žalobě se řídí zákonem,který upravuje všechny zákonitosti. Mít písemnou smlouvu není povinnost,nicméně je to výhoda. Svědci budou potřeba. Řešila bych s právníkem,konzultace vás vyjde na cca 500kč ,ale budete mít jasno.
Já osobně bych do žaloby šla a nebo žádala mimosoudní vyrovnání
jesie
napsal(a):
I pokud nemáte písemnou smlouvu,tak při žalobě se řídí zákonem,který upravuje všechny zákonitosti. Mít písemnou smlouvu není povinnost,nicméně je to výhoda. Svědci budou potřeba. Řešila bych s právníkem,konzultace vás vyjde na cca 500kč ,ale budete mít jasno.
Já osobně bych do žaloby šla a nebo žádala mimosoudní vyrovnání
Jak to chodí s mimosoudním vyrovnáním?

Boris1269
napsal(a):
Jak to chodí s mimosoudním vyrovnáním?
Začnete tím, co jsem psala už výše - zašlete Žádost o náhradu škody.

Boris 1296 : Když ho viděla poprvé docentka z Brna tak okamžitě řekla že je velká pravděpodobnost že by mi valášek na klinice při operaci uhynul.
No nejsem vet, ale je to "jen kýla" - , tenkrát žádný zánět nebo to bylo otevřené? Myslím, že ta kýla sama o sobě je víc nebezpečná než by byla ta operace. Jde jen o zašití ruplé břišní stěny , pokud není poškozené střevo + třeba nějaká síťka. To je to tak složité? Bodlinka, Horsana by nám to mohly osvětlit více.
Možná že bych uvažovala koně nějak bandážovat v místě kýly, než se rozhodnete co s ním- prodávají se teď takové ochranné pásy - popruh, nevím jak to nazvat, proti okopání ostruhama, odření od podbřišníku, je to dokola těla koně, pokusila bych se to napasovat na inkriminované místo, podpořilo by to břišní stěnu, aby střevo nemělo možnost se zasouvat do díry.
Edit: lehá si koník?
napsal(a):
Boris 1296 : Když ho viděla poprvé docentka z Brna tak okamžitě řekla že je velká pravděpodobnost že by mi valášek na klinice při operaci uhynul.
No nejsem vet, ale je to "jen kýla" - , tenkrát žádný zánět nebo to bylo otevřené? Myslím, že ta kýla sama o sobě je víc nebezpečná než by byla ta operace. Jde jen o zašití ruplé břišní stěny , pokud není poškozené střevo + třeba nějaká síťka. To je to tak složité? Bodlinka, Horsana by nám to mohly osvětlit více.
Možná že bych uvažovala koně nějak bandážovat v místě kýly, než se rozhodnete co s ním- prodávají se teď takové ochranné pásy - popruh, nevím jak to nazvat, proti okopání ostruhama, odření od podbřišníku, je to dokola těla koně, pokusila bych se to napasovat na inkriminované místo, podpořilo by to břišní stěnu, aby střevo nemělo možnost se zasouvat do díry.
od fi Vetolex se dá koupit přímo Kýlní obřišní pás, takže bych šla pro začátek také aspon touto cestou
Ty badaze jsou zajimavy napad, ale bez konzultace s vetem bych do nich nesla. Tohle uz podle meho (laickeho!) pohledu je vyhreznute strevo a bala bych se, ze ho nejak utlacim. Jinak jsem kdysi prihlizela operaci kyly a neprislo mi to vubec jednoduche. Ono v tom brise pro vykukujici kus streva zadne misto navic jaksi nebylo a bylo potreba sit uz tak poskozene vrstvy svaloviny tak, aby to cele udrzely. Proti pusobi peristaltika a pak i gravitace. Z pohledu laika dost nocni mura.
To jen tak postreh na okraj, protoze pokud spravne ctu, zadavatelka s vetem konzultuje a tady ji zajima spis vymahani skody

majkulka
napsal(a):
od fi Vetolex se dá koupit přímo Kýlní obřišní pás, takže bych šla pro začátek také aspon touto cestou
...Vetoflex , jinak mi leze samej velorex- splašenej stan, určitě je to přímo kýlní pás?
http://www.kalenda-kone.cz/horze-elasticky-ochranny-pas-6303.html
Stačí napsat ochranný pás pro koně do vyhledávače....

Vetoflex , jinak mi leze samej velorex- splašenej stan, určitě je to přímo kýlní pás?
Taky by mě zajímalo - přímo na stránkách výrobce nic takového nemají, jen pás na ochranu proti špornám.
napsal(a):
Lehá si. Dlouhou dobu se nemohl ani zvedat, teď už to zvládá. Břišní dutina praskla do kruhu a to se prý velice špatně šije. Na síťku jsem se ptala a to mi říkali že si to nikdo v česku nekupuje kvůli tomu jak je drahá. Docentka se bojí že by mu potrhala okolní tkáň. Střevo je vyhřezlé a proběhla lehká kolika kterou jsem naštěstí zastihla hned v počátku. O pásu jsem taky přemýšlela. Vysloveně kýlní se objednává přes veta ze zahraničí.
napsal(a):
...Vetoflex , jinak mi leze samej velorex- splašenej stan, určitě je to přímo kýlní pás?
http://www.kalenda-kone.cz/horze-elasticky-ochranny-pas-6303.html
Stačí napsat ochranný pás pro koně do vyhledávače....
ano je to Vetoflex. Omlouvám se. Vypadlo mi písmenko. Ten co prodává Kalenda to není - ten je úzký. Pak je třeba ještě tento - ten používají u záchranky
https://veterinaeshop.cz/bandaz-pro-kone-brisni-equivet-vel.l/p684683c5623? fbclid=IwAR01LBozU7vCIISPKVNdVDQlVSCaCdVfxuOpK5ow9oqoDXLegKa_r3F0wqw

Pokud bude prognoza taková jak píšete, život koně nic moc a vy věčně v nervu, nechala bych koně bezbolestně odejít, nekrozu střeva, kolikové bolest si kvůli vašemu sentimentu koník nezaslouží, v tédle těžké chvíli by nikdo na vašem místě být nechtěl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Pokud bude prognoza taková jak píšete, život koně nic moc a vy věčně v nervu, nechala bych koně bezbolestně odejít, nekrozu střeva, kolikové bolest si kvůli vašemu sentimentu koník nezaslouží, v tédle těžké chvíli by nikdo na vašem místě být nechtěl.
Umím si to představit. Konec konců již mám bohužel zkušenost a bylo mučivé vědět že mě třeba to rozhodnutí čeká. Kdyby se nesebrala po druhé operaci musela bych rozhodovat o uspání. To vědět člověka mučí a člověk opravdu zoufá. Mě nedovolili lidi kolem abych propadala čirému zoufalství. Paní rozumím a plně chápu. Opravdu těžké rozhodnutí
Ale pokud je prognóza tak špatná asi moc možností už nezbývá. Je skutečně smůla že došlo k tak vážnému úrazu. Peníze tu ztrátu těžko nahradí, když musíte odsoudit kamaráda k smrti. Dost citlivé téma a vážně s vámi soucítím :-(
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Umím si to představit. Konec konců již mám bohužel zkušenost a bylo mučivé vědět že mě třeba to rozhodnutí čeká. Kdyby se nesebrala po druhé operaci musela bych rozhodovat o uspání. To vědět člověka mučí a člověk opravdu zoufá. Mě nedovolili lidi kolem abych propadala čirému zoufalství. Paní rozumím a plně chápu. Opravdu těžké rozhodnutí
Ale pokud je prognóza tak špatná asi moc možností už nezbývá. Je skutečně smůla že došlo k tak vážnému úrazu. Peníze tu ztrátu těžko nahradí, když musíte odsoudit kamaráda k smrti. Dost citlivé téma a vážně s vámi soucítím :-(
Toto je jedna z věcí, které neodmyslitelně patří k vlastnictví koně, či jakoukoliv zvířete. Pokud člověk nemá na to, aby tyhle situace ustál a uměl se se zdravým rozumem rozhodnout, je lepší se vlastnictví zvířete vyhnout. To není o stovkách tisíc, to je o empatii a citu.
Koníka je mi líto, zkuste se vzit do toho, jak by bylo Vám v jeho podmínkách. Možná pak bude rozhodnutí lehčí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Toto je jedna z věcí, které neodmyslitelně patří k vlastnictví koně, či jakoukoliv zvířete. Pokud člověk nemá na to, aby tyhle situace ustál a uměl se se zdravým rozumem rozhodnout, je lepší se vlastnictví zvířete vyhnout. To není o stovkách tisíc, to je o empatii a citu.
Koníka je mi líto, zkuste se vzit do toho, jak by bylo Vám v jeho podmínkách. Možná pak bude rozhodnutí lehčí.
Ano to máte pravdu, mám ho natolik ráda že nechci aby se trápil. Rozhodnu se pro jeho dobro ne svoje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano je nejen u koně ale i u jiných zvířat. Taky jsem se připravovala že budu muset rozhodnout to nejtěžší co může být.
Boris 1269 přeji hodně sil a pevné nervy. Dejte vědět jak to dopadlo.