já ano, ale ve westernu už sem před tím několikrát seděla a zkrátka mi western vyhovuje víc, lépe se v něm usadím, přijdu si v něm jistější a je to prostě křesílko, kor kyž mám sedlo od zajace s gelem v posedlí
V anglii jsem jezdila od začátku spoustu let.
Pak jsem vyfasovala koně, který měl pouze westernové sedlo a pokud jsem chtěla jezdit musela jsem se s tím smířit.
V první fázi jsem se musela naučit sedlo správně nasedlat a zapnout...
Když jsem dotyčného koně vyfasovala natrvalo, napasovala jsem na něj anglické sedlo a x let v něm jezdila.
Pak mě začala při delších vyjížďkách nesnesitelně bolet záda a většinou jsem přicházela domů pěšky, protože jsem nemohla v sedle vydržet...
Rozhodla jsem se opatřit si westernové sedlo.
A teď poznatky:
1. Sedlo musí sedět koni i jezdci. Kolikrát sedělo perfektně koni a já jsem se nemohla usadit.
2. Byla jsem zvyklá mít ruce na kohoutku a najednou mi, někdy i velmi bolestivě, občas překážela hruška.
3. Při cvalu v honebním sedu jsem občas visela za triko na hrušce.
4. Několikrát jsem na hrušku zapomněla při sesedání a visela za bundu. Jednou se mi povedlo si bundu sundat a jednou mě musel partner zvednout, abych se vyhákla. Ještě že je valach flegma, být to náš druhý valach, už nežiju.. :)
5. Musela jsem si při manipulaci zvyknout na větší váhu sedla.
Když bych měla oba styly srovnat, je pro mě western pohodlnější a praktičtější. Přidělám na něj pohodlně láhev s pitím, oděv který zrovna nepotřebuju, deku pro koně...
liva
napsal(a):
V anglii jsem jezdila od začátku spoustu let.
Pak jsem vyfasovala koně, který měl pouze westernové sedlo a pokud jsem chtěla jezdit musela jsem se s tím smířit.
V první fázi jsem se musela naučit sedlo správně nasedlat a zapnout...
Když jsem dotyčného koně vyfasovala natrvalo, napasovala jsem na něj anglické sedlo a x let v něm jezdila.
Pak mě začala při delších vyjížďkách nesnesitelně bolet záda a většinou jsem přicházela domů pěšky, protože jsem nemohla v sedle vydržet...
Rozhodla jsem se opatřit si westernové sedlo.
A teď poznatky:
1. Sedlo musí sedět koni i jezdci. Kolikrát sedělo perfektně koni a já jsem se nemohla usadit.
2. Byla jsem zvyklá mít ruce na kohoutku a najednou mi, někdy i velmi bolestivě, občas překážela hruška.
3. Při cvalu v honebním sedu jsem občas visela za triko na hrušce.
4. Několikrát jsem na hrušku zapomněla při sesedání a visela za bundu. Jednou se mi povedlo si bundu sundat a jednou mě musel partner zvednout, abych se vyhákla. Ještě že je valach flegma, být to náš druhý valach, už nežiju.. :)
5. Musela jsem si při manipulaci zvyknout na větší váhu sedla.
Když bych měla oba styly srovnat, je pro mě western pohodlnější a praktičtější. Přidělám na něj pohodlně láhev s pitím, oděv který zrovna nepotřebuju, deku pro koně...
Joo hruška a oblečení... Nejlepší je zahaknout si triko na kurzu kdy je okolo jízdárny plno cizích lidí 😁😁🙈
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jezdila a jezdím v tom i v tom. Nemám vyhraněný styl, než na sedle mi více záleží na koni, ktery je pod ním. Pak i podle něj sedlo vybírám. Záleží také na sedle, na jeho stavbě, vypodozeni posedlí a pod. Některé sedla tlačí, některá vyhazují, ať je to western nebo anglie. Hruška na westernu je občas překážka, jednou mne kůň sklepal tak, že jsem celou vnitřní stranou stehna po hrušce přejela , a modřín nejsem měla neskutečnou, občas hruška v žebrech, ale vysloveně mi nepřekáží.
Tak já to mám naopak. Jezdím od začátku western, ale abych nejezdila pořád stejné koně, občas zajdu i jinam a vzhledem k tomu, že 90% stájí jezdí anglii a já chci zkoušet různé stáje, tak sedám i do anglie. Jezdila jsem jeden rok anglii, takže umím. Ale western se mi líbí víc.
Anglie - líbí se mi pocit v sedle, je jako šité na míru. Má ale "vratké" třmeny, takže když do něj sednu po dlouhé době, jsem trošku nejistá. Taky jsem nejistá na hodně vyhazujících koních, protože prostě vepředu není nic, co by vás v tom sedle drželo. Ale celkově mám ráda, jak člověk dobře v tom sedle "zapadne", líbí se mi jízda v sedle. V dobrých stájích mi ani nevadí jezdit na otěži. Ale občas najdu nějaké, kde koně cukají hubou za otěže, nebo je třeba nutí pořád do parkuru i když nechtějí skákat. Přijde mi, že anglie je hodně o tom, co chce člověk a koně tam prostě dokope, ať to stojí cokoliv.
Western - u sedla dobře drží třmeny, je tam hruška a sedlo je hluboké, takže se nebojím sednou na jakéhokoliv koně, protože vím, že z toho sedla mě žádný nedostane (a žádný ještě nedostal a to jsem už jezdila kvítka). Občas trošku lituji, že se nedá chytit koleny, zvlášť teď, když už jezdím každou desátou jízdu v anglii, docela si na to zvykám. Na druhou stranu se mi líbí, že je to takové volné. Koně na dlouhé otěži, dlouhé třmeny, prostě pohodička. Navíc westernoví jezdci mají své koně naučené, že si to odjezdí sami a jezdec jim do toho moc nemele, zatímco v anglii si koně pořád hlídáte nohama, aby se držel rovně atd.
Já volila anglii už jako malé děcko, protože každá holčička sedla poprvé na koně a už chtěla skákat. A slyším to neustále i teď, holka na koně ani nevyleze, ale chce skákat. A leze mi to na nervy a když vidím, co všechno se objevuje na těch závodech