Je potřeba sehnat nové udidlo pro valáška haflinga. Rozmyslim se mezi jednoulomenym a dvoulomenym stihlem. Doteď jezdil střídavě na nelomenem thiedemannu s řetízkem nebo jednoulomene olive. Na thiedemannu funguje v kroku a klusu dobře i na přilnutí. Cval přilnutí odmítá jakkoliv, jede natažený. Má problém se zády - špatně cvála (to uz je řešené). Na olive se s ním v kroku a klusu pere půl hodiny a nakonec ho na přilnutí dostane. Naopak ve cvalu sice na přilnutí nejde, ale aspoň se zkrátí a cval se výrazně zlepší. Kdyby mi nešlo o přilnutí tak nic nemusím řešit. Je vnímavý na pobídky nohou a sedem - bez ničeho na hlavě a krku poslouchá. Přechody, zataceni, obraty atd.
No a já pořád přemýšlím jestli pro něj bude vhodnější jednoulomene stihlo ci dvoulomene. A to i v případě že bych výjimečně udidlo pouzila na jiného koně.
Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si osobně myslím, že pokud odstraníte ty problémy se zády o kterých víte, bude koník příjímat přilnutí na jakém-koliv udidle. Jestli taháte koně rukou do sestavení (nepoddajná ruka s kterou se kůň musí prát) a koně něco bolí je to špatně, můžete si vypěstovat nechuť koně cválat, či jinou necnost nebo jinou bolest..... ono to nemusí souviset s udidlem, stačí tlačící sedlo, unavené svaly.
Tak přilnutí (ve smyslu hlava na kolmici) se neřeší udidlem, ale kvalitní jizdarenskou praci... Pokud k tomu potřebujete půl hodiny prani se, asi bych spíš doporučila trenéra. To je nejlepší řešení většiny jezdeckých problémů :)
Thiedeman jsou pomocne otěže a za mě to není žádný zázrak. Jako většina jiných pomocných otěží to vyrábí jakési falešné nefunkční přilnutí, jezdec ztrácí zpětnou vazbu od koně a po odepnutí otěží je přesně tam, kde byl (jen kůň je kyselejší a tupejsi). Jezdila jsem ani tom, nebylo to dobre...
Celkově si myslím, že u vás není rozdíl v práci koně daný udidlem, ale pomocnou otezi, pricemz kůň není dostatečně projezdeny, aby na ni dobře cválal. Zkuste k tomu nelomenému udidlu s řetízkem přidělat normální otěže a dost pravděpodobné budete tam, co na té olive :)
Dany Lip
napsal(a):
Takhle thiedemannem jsem myslela udidlo které má název thiedemann. Ne pomocné otěže. Problém se zády já řešit nemůžu - kůň není můj. No a s trenérem jezdím.
Lenže takto sa bohužiaľ problémy neriešia. Boľavý kôň nepatrí pod sedlo. A keď už na neho musíte liezť, aspoň mu upravte režim tak, aby ste ho neznechutili natoľko, že si už viac nezajazdíte.
Tým cválaním vám jasne dáva najavo, že mu to nejde- vy viete príčinu. Neopravíte ho tak, źe použijete ostrejšie zubadlo, s ktorým ho zlomíte, pretože on ten odpor znovu príde a možno to už koníka prestane baviť a začne sa brániť intenzívnejšie.
Dany Lip
napsal(a):
Takhle thiedemannem jsem myslela udidlo které má název thiedemann. Ne pomocné otěže. Problém se zády já řešit nemůžu - kůň není můj. No a s trenérem jezdím.
Za zmatení udidla/otěží se omlouvám. Každopádně mi opravdu přijde, že problém není v udidle. Není ideální udidlo, které by vyřešilo vaše zdravotní (a částečně i jezdecke) problémy :/
Jina otázka by samozrejme byla, kdyby se kůň opravdu udidlu bránil, nesedělo mu nebo měl problém v hubě. Ale nepřijde mi, že by to byl váš pripad...
Jinak pokud opravdu chcete zkoušet další stihla, vlastně to není nic proti ničemu. Jednou lomené stihlo máte částečně vyzkoušené tou olivou, zbývá dvakrát lomené, kde si lze vyhrát s tvarem střední casti
Dany Lip
napsal(a):
Je potřeba sehnat nové udidlo pro valáška haflinga. Rozmyslim se mezi jednoulomenym a dvoulomenym stihlem. Doteď jezdil střídavě na nelomenem thiedemannu s řetízkem nebo jednoulomene olive. Na thiedemannu funguje v kroku a klusu dobře i na přilnutí. Cval přilnutí odmítá jakkoliv, jede natažený. Má problém se zády - špatně cvála (to uz je řešené). Na olive se s ním v kroku a klusu pere půl hodiny a nakonec ho na přilnutí dostane. Naopak ve cvalu sice na přilnutí nejde, ale aspoň se zkrátí a cval se výrazně zlepší. Kdyby mi nešlo o přilnutí tak nic nemusím řešit. Je vnímavý na pobídky nohou a sedem - bez ničeho na hlavě a krku poslouchá. Přechody, zataceni, obraty atd.
No a já pořád přemýšlím jestli pro něj bude vhodnější jednoulomene stihlo ci dvoulomene. A to i v případě že bych výjimečně udidlo pouzila na jiného koně.
Děkuji za odpověď.
Vyřešte záda, uždění až pak.
Je to stejné, jako byste měla puchýř na patě, nezalepila ho a pokoušela se najít boty, co by vás nedřely(boty,ne pantofle).
Není kam spěchat. Koně si člověk pokazí/znechutí rychle, ale napravování je dlouhodobá záležitost.
Stojí vám to za to, jezdit, když není kůň zcela zdráv?
Připravujete ho snad na nějaké důležité závody?
Dany Lip
napsal(a):
Já ale opravdu nemůžu mluvit do toho jak kůň často jezdí nebo že potřebuje veta atd. Chtěla jsem koni pomoct aspoň trochu.
Znovu jsem si přečetla, co jste napsala úvodem. Není tam nic o tom, že kůň není váš.
Psala jste to později.
To ovšem na mé radě nic nemění. Napřed vyřešit záda a pak udidlo.
Nevím, co koni je, ale na koni s problémy se zády se nejezdí. Prostě nejezdí.
I kdybyste vážila se sedlem 30 kg, je to o 30 kg víc, než co má kůň na zádech mít. Bolí ho to, rozumíte mi?