Lonžováni

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lolla

22.8.2019 20:03
Lolla

XXX.XXX.100.103

Dobrý den, mám takový problém. Mám mladého koně, 5 let, obsednutý a přiježděný, zdravotně bez problému, pošetřeno nedávno vetem, kůň je vcelku super, dokud nepřijde řada na lonžovaní. Kupovala jsem ho s tím že lonžován nebyl, znal jen vypuštění do kruhovky. Když ho vezmu do kruhovky na lonži, tak ho vyvedu na kruh a krokuji na obě ruce, to je ještě v pohodě, problem nastane když chci na klusat, občas nekluše v pohodě na hlavou pobídku, občas musím vzít do rukou bič a uzavřít si ho do trojúhelníku. Jenže, po chvíli klusání se prostě zničeho jic postaví čelem ke mě a stávkuje. Měním ruce, dělám přechody, ale prostě mi přijde že ho to nebaví, znechucuje. Zkoušela jsem ji vzít i na jizdárnu lonzovat, lonzovat jo bez lonže a dalších cajků, prostě nic. Normálně s koněm problem nemám, dokud nejde na lonžovaní. Občas to dojde do fáze že se prostě z klusu přejde do cvalu a rozběhne se na mě. Bič mi spíše leží na zemi než že bych ho měla v ruce, boji se ho takže se ho snažím nepoužívat, ale v poslední době ho prostě ze země nerozejdu bez uzavření do trojúhelníku. Nějak si už nevím rady kde jsem udělala chybu a vzhledem k tomu že mi bylo vštěpováno že lonžovat by se mělo alespoň 1x týdně, tak nevím jestli se na to nevykašlat nebo to prostě zkoušet. Lonžuju max 25 minut, dohromady se vším všudy. Cválat jsem ho nenutila, chtěla jsem po něm spíše prodlouženější klus než aby cválal, taky jsem ho nevyvazovala, takže fakt netuším.

22.8.2019 20:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud vám kůň jinak funguje dobře, vykašlete se na lonžování. S takovým přístupem, jaký kůň předvádí, jste na dobré cestě vychovat si kverulanta, který,až jistí, že na něj nemáte, převezme velení.Stojí vám to za to?
Navíc, pokud jezdíte na jízdárně a venku pravidelně, lonžování není potřeba. Máte koně 5 letého, ten už by měl být "hotový". Lonž je dobrá pro učení obsedaných koní.
Prostě máte koně, co se nebude lonžovat. Tečka.
A na nějaké řeči, co máte nebo musíte, se vybodněte. Ti,co to říkají, vám koně pak napravovat nebudou.
Já zkoušela lonžovat jednou. Ve chvíli, kdy mi kopyta kobyly svištěla kolem hlavy, jsem to vzdala. Je jí 23 a opravdu nestrádá, když není lonžována.

22.8.2019 20:43
Caty

XXX.XXX.75.188

Neporadím ti s lonzovanim, ale pokud lonzujes jen proto, že by se to mělo, není lepší dát si místo toho pohodovou vyjížďku v terénu?

22.8.2019 21:05
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Souhlasím s komentáři které tu už máš. Pokud koně jezdíš pravidelně a správně tak není důvod ho lonžovat, zvlášť pokud ho to nebaví nebo se k tomu staví negativně. To že ti to někdo říká nebo to je v nějaké knížce neznamená že to tak musíš dělat. Pokud jsi zkoušela několik verzi a vždy byl výsledek stejný tak se na to vyprdni a radši dělejte něco co baví vás oba. 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2019 23:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Svou kobylu lonžuju, myslím, že to patří ke vzdělání koně- aby to prostě uměl, pokud nemám z jakého koliv důvodu čas jezdit nebo je potřeba nechat koně koordinovaně proběhnout, kruhovku nepoužívám, jen lonž , bič- nebojí se ho, můžu jí s ním drbat kdekoliv na těle nebo na volno v hale, krouží kolem mě, jako v kruhovce.
Začala bych nejdřív koně seznámit s bičem, musí snést dotek všude, bič je komunikační pomůcka, z pravidelně opakující se polohy biče(špička k zemi, k hleznu a výš) koník časem pozná, v jakém ruchu se má pohybovat.....možná vám prodejce nesdělil o koni vše, třeba měl negativní zkušenost...začněte jen na krátkou dobu a práci ukončete ve vašem i koníkovo dobrém rozpoložení, čas a nároky prodlužujte.

Jinak mě vždycky při diskusi o lonžování napadá, jak to dělají voltižéři....kolikrát týdně koník je lonžován?

Lolla

23.8.2019 07:06
Lolla

XXX.XXX.100.103

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Svou kobylu lonžuju, myslím, že to patří ke vzdělání koně- aby to prostě uměl, pokud nemám z jakého koliv důvodu čas jezdit nebo je potřeba nechat koně koordinovaně proběhnout, kruhovku nepoužívám, jen lonž , bič- nebojí se ho, můžu jí s ním drbat kdekoliv na těle nebo na volno v hale, krouží kolem mě, jako v kruhovce.
Začala bych nejdřív koně seznámit s bičem, musí snést dotek všude, bič je komunikační pomůcka, z pravidelně opakující se polohy biče(špička k zemi, k hleznu a výš) koník časem pozná, v jakém ruchu se má pohybovat.....možná vám prodejce nesdělil o koni vše, třeba měl negativní zkušenost...začněte jen na krátkou dobu a práci ukončete ve vašem i koníkovo dobrém rozpoložení, čas a nároky prodlužujte.

Jinak mě vždycky při diskusi o lonžování napadá, jak to dělají voltižéři....kolikrát týdně koník je lonžován?

Kůň je bývalý dostihák. Běhal sice jenom chvíli, ale strach z biče tam prostě je. Nemůžu mít ani bičík normálně na ježdění. Jednou jsem si ho vzala, nepouzila, pouze jsem ho držela v ruce a on se mohl jít zbláznil, takže myslím zle i když bych se na hlavu stavěla, tak ten strach zbroji biče neodbourám a ani nechci, není důvod používat bič, on reaguje dobře.
Čas na ježdění mám. Teď mám koně ve staji kousek od domu a jakmile začne škola tak si ho převazim do školní stáje.

23.8.2019 07:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Dle sdělení zadavatelky se kůň biče bojí. Zadavatelka to dělá jen z musu. Proč by se oba měli trápit?
Navíc lonžování je věda. Aby to mělo nějaký výsledek, musí se to umět. Pokud má kůň možnost pohybu mimo box + nějaké ty koňské parťáky, bez lonžování se obejde.
Špatným lonžováním se nadělá víc škody, než užitku. Běhání kolem lonžujícího není lonžování,ale právě jen to běhání.

Pro ty, co si o tomto chtějí něco nastudovat, doporučuji knizu" A.Paalman Skokové ježdění". Mají ji třeba zde:https://www.megaknihy.cz

23.8.2019 11:18
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Lolla napsal(a):
Kůň je bývalý dostihák. Běhal sice jenom chvíli, ale strach z biče tam prostě je. Nemůžu mít ani bičík normálně na ježdění. Jednou jsem si ho vzala, nepouzila, pouze jsem ho držela v ruce a on se mohl jít zbláznil, takže myslím zle i když bych se na hlavu stavěla, tak ten strach zbroji biče neodbourám a ani nechci, není důvod používat bič, on reaguje dobře.
Čas na ježdění mám. Teď mám koně ve staji kousek od domu a jakmile začne škola tak si ho převazim do školní stáje.

Odbourejte strach z lonžovacího biče, jinak ten problém nevyřešíte. Kůň musí pochopit, že pokud bude šlapat a reagovat na povely, bič nepoužijete. Bičík používat nemusíte, ale lonžování nedáte bez prodloužené ruky.
Podstatou korektního lonžování je, že jde kůň v kmihu a taktu v přirozené rovnováze s uvolněným týlem zhruba na úrovni kohoutku a nosem směřujícím dopředu a dolů.
Než se to kůň naučí, tak to trvá a určitě bude zkoušet se tomu vyhnout, protože to je celkem náročná práce, i když to tak na první pohled nevypadá.
Není nutné koně vyvazovat na gumy a chambony, jde to naučit i bez nich, ale je to delší a musíte mít dobré oko, citlivou ruku na lonži a lonžovací bič pro chvíle, kdy je kůň natolik daleko od vás, že už nezachytává pobídky, které mu dáváte.
Pokud se proti vám soustavně staví, tak si vás velmi okatě maže na chleba a říká vám jak vás má víte kde. U mě by to zkusil jen jednou a fakt by mi bylo v tu chvíli jedno, jestli se biče bojí nebo ne, dostal by po rypáku, aby si pro příště pamatoval, že takhle ne.

Jakmile se kůň korektní práci nasvalí, tak vám korektní pohyb bude nabízet sám a automaticky i když nebude na lonži, viz video

Nesouhlasím, že lonžovat není potřeba. Ten, kdo to tvrdí, lonžovat prostě neumí, nechápe to a tak je to pro něho automaticky zbytečná blbost - o takových si myslím svoje. Není nutné to dělat moc často a dlouho, já to používám jako kontrolu toho, jak koně prospívají a zlepšují/nezlepšují se v pohybu. Právě na lonži jezdec vidí, jak se jeho kůň hýbe a jestli nemá někde v těle problém. Kůň se díky tomu uvolní, může bez omezení váhou jezdce vyšlápnout a přirozeně protáhnout svaly a dokážete ho tak mnohem snáz naučit chodit v pravidelném kmihu a taktu, než když na něm sedíte a jen tušíte (ale nevidíte pokud nemáte všude zrcadla), co se děje pod vámi.

23.8.2019 11:23
SimaH

XXX.XXX.240.116

alfi pav napsal(a):
Odbourejte strach z lonžovacího biče, jinak ten problém nevyřešíte. Kůň musí pochopit, že pokud bude šlapat a reagovat na povely, bič nepoužijete. Bičík používat nemusíte, ale lonžování nedáte bez prodloužené ruky.
Podstatou korektního lonžování je, že jde kůň v kmihu a taktu v přirozené rovnováze s uvolněným týlem zhruba na úrovni kohoutku a nosem směřujícím dopředu a dolů.
Než se to kůň naučí, tak to trvá a určitě bude zkoušet se tomu vyhnout, protože to je celkem náročná práce, i když to tak na první pohled nevypadá.
Není nutné koně vyvazovat na gumy a chambony, jde to naučit i bez nich, ale je to delší a musíte mít dobré oko, citlivou ruku na lonži a lonžovací bič pro chvíle, kdy je kůň natolik daleko od vás, že už nezachytává pobídky, které mu dáváte.
Pokud se proti vám soustavně staví, tak si vás velmi okatě maže na chleba a říká vám jak vás má víte kde. U mě by to zkusil jen jednou a fakt by mi bylo v tu chvíli jedno, jestli se biče bojí nebo ne, dostal by po rypáku, aby si pro příště pamatoval, že takhle ne.

Jakmile se kůň korektní práci nasvalí, tak vám korektní pohyb bude nabízet sám a automaticky i když nebude na lonži, viz video

Nesouhlasím, že lonžovat není potřeba. Ten, kdo to tvrdí, lonžovat prostě neumí, nechápe to a tak je to pro něho automaticky zbytečná blbost - o takových si myslím svoje. Není nutné to dělat moc často a dlouho, já to používám jako kontrolu toho, jak koně prospívají a zlepšují/nezlepšují se v pohybu. Právě na lonži jezdec vidí, jak se jeho kůň hýbe a jestli nemá někde v těle problém. Kůň se díky tomu uvolní, může bez omezení váhou jezdce vyšlápnout a přirozeně protáhnout svaly a dokážete ho tak mnohem snáz naučit chodit v pravidelném kmihu a taktu, než když na něm sedíte a jen tušíte (ale nevidíte pokud nemáte všude zrcadla), co se děje pod vámi.

Souhlas!

23.8.2019 11:35
Caty

XXX.XXX.46.169

"Nesouhlasím, že lonžovat není potřeba. Ten, kdo to tvrdí, lonžovat prostě neumí, nechápe to a tak je to pro něho automaticky zbytečná blbost - o takových si myslím svoje."
Netvrdím, že je lonžování zbytečná blbost, ale tvrdím, že se bez něj dá naprosto v klidu žít. Za svůj už poměrně dlouhý život jsem potkala haldu koní, kteří lonž viděli naposledy při obsedání a fungovali.
Zadavatelka lonžovat neumí a z příspěvků na ifauně se to nenaučí. A chybným lonžováním se dá hodně pokazit ( což se nevylučuje s tím, že správným lonžováním se dá hodně získat). S tím také nesouhlasíte?

23.8.2019 12:07
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Caty napsal(a):
"Nesouhlasím, že lonžovat není potřeba. Ten, kdo to tvrdí, lonžovat prostě neumí, nechápe to a tak je to pro něho automaticky zbytečná blbost - o takových si myslím svoje."
Netvrdím, že je lonžování zbytečná blbost, ale tvrdím, že se bez něj dá naprosto v klidu žít. Za svůj už poměrně dlouhý život jsem potkala haldu koní, kteří lonž viděli naposledy při obsedání a fungovali.
Zadavatelka lonžovat neumí a z příspěvků na ifauně se to nenaučí. A chybným lonžováním se dá hodně pokazit ( což se nevylučuje s tím, že správným lonžováním se dá hodně získat). S tím také nesouhlasíte?

Můj příspěvek nebyl o vás, ale všeobecně.

Bez lonžování se v klidu dá žít, ale pokud se chcete s koněm nějak rozvíjet správným směrem, tak se tomu nevyhnete.
Já jsem taky před hodně lety lonžovat neuměla a učila se to v podstatě z knížek (Švehlová, Paalman) a sledováním lidí, co to uměli nebo co byli aspoň schopní mi vysvětlit, jaký konkrétní a korektní pohyb mám hledat a podporovat. Pokud člověk myslí mozkem, umí pozorovat, vyhodnocovat a chce se to naučit, tak se to naučí a bude v tom dobrý. Práci na dvou lonžích jsem se pak učila jen z knížek a dnes mi koně chodí korektně na dvou lonžích a na 2 stopách krok/klus a chci zkusit dál do vysoké školy - jen na to mít ten čas...

Bez lonžování nebudete vědět, jestli vám kůň chodí ve správném taktu (= pravidelně) a s dobrým kmihem (= s korektní pohybovou energií pro pohyb kupředu). Jak říká můj trenér při drezurních trénincích, "žena ví, žena cítí je na koni naprosto nepoužitelná záležitost pro tyhle malé ale ze všeho nejdůležitější detaily" - tohle totiž cítí tak max dokonalí jezdci typu I. Klimke a spol, ne my plebejci... Na lonži to všechno máte jak na dlani a ještě navíc s tím můžete i něco dělat.

Lolla

23.8.2019 12:12
Lolla

XXX.XXX.100.103

Caty napsal(a):

Lonžovat umím. Pracovala jsem 2 roky v Německu, rok v Anglii a vždy mi za zadkem stal někdo kdo mě upozorňoval na to co dělám špatně. Pracovala jsem s převážně mladými koňmi i koňmi co už lonž znaly, ale nikdy jsem se nesetkala s tím aby se mi kůň prostě POŘÁD stavěl proti mě, u když několikrát dostal dost jasně najevo že tohle dělat nebude.
Snažím se ho navyknout na bič. Nechá se s nim v klidu osahat, avšak v pohybu z něho má prostě bobky. Nechci vědět co s nim všechno jezdci a trenéři dělaly, jeho stav v jakem jsem ho koupila mluvil za své. Kůň už dávno zjistil že na jeho pubertální momenty já zvědavá nejsem a ví co ku přijde a co né. Nejsem začátečník a nenechám si od koně sra. Na hlavu. Tím že budu koně mlátit ve chvíli když se mu něco nelíbí a něco mu nevyhovuje určitě nic nevyřeším, akorát mu to znechutím ještě víc. Koně jsem si pořídila z čistě rekreačních důvodu, sem tam hobby. Neplánují z něho udělat kdo ví jakého sporťáka abych ho drtila na lonži. Pokud mi nedovede někdo normálně poradit jak se snažit aby kůň šel tak ho lonzovat nebudu. Zkoušela jsem i lonzovat na dvou otěží, vždy když jsem už videla náznak toho že by se otočil čelem, použila jsem venkovní otěz, to už pak nějakým stylem šel, akorát jsem ho bez biče nemohla rozejít a já nechci být takové to prase co bude v kruhovce kolem sebe švihat bičem jen protože MUSÍ a protože kůň prostě MUSÍ jít. Nejsem ten typ jezdce co se nebojí použit přísnější ruku, když je třeba, ale nechci si znechutit koně a pak si tenhle průser z lonže slizávat i pod sedlem, třeba.

23.8.2019 12:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Caty napsal(a):

Přesně tak. Než mizerně rádobylonžovat, je lepší spokojená vyjížďka rozmanitým terénem.
Bez lonžování mohou koně v klidu žít, ale bez důvěry a spolupráce majitele s koněm, to nejde. A zadavatelka spěje mílovými kroky ke konfrontaci, což je to poslední, co si může každý majitel koně přát.

Alfi pav má pravdu ve všeobecnosti. Lonžování je dobrá věc, opravdu si koník aktivuje potřebné svaly pod sedlo, naučí se na hlasové pomůcky, zjistí si, jak chodit, aby se mu posléze dobře nosil jezdec. Ok.

Ale konkrétně u koně zadavatelky bych se na to vykašlala. Neboť by se musela nějakou dobu vzdělávat, školit,trénovat ona a pak by mohla uplatnit získané znalosti na svém koni. I to je možné, pokud chce.Svého koně by v tu dobu ovšem na lonž nebrala. Nevím, jaké má ambice, ale na pěkné zážitky z vyjížděk nemusí být kůň lonžován, ale musí svému jezdci věřit.

23.8.2019 21:44
Arbora

XXX.XXX.120.10

Lolla napsal(a):
Lonžovat umím. Pracovala jsem 2 roky v Německu, rok v Anglii a vždy mi za zadkem stal někdo kdo mě upozorňoval na to co dělám špatně. Pracovala jsem s převážně mladými koňmi i koňmi co už lonž znaly, ale nikdy jsem se nesetkala s tím aby se mi kůň prostě POŘÁD stavěl proti mě, u když několikrát dostal dost jasně najevo že tohle dělat nebude.
Snažím se ho navyknout na bič. Nechá se s nim v klidu osahat, avšak v pohybu z něho má prostě bobky. Nechci vědět co s nim všechno jezdci a trenéři dělaly, jeho stav v jakem jsem ho koupila mluvil za své. Kůň už dávno zjistil že na jeho pubertální momenty já zvědavá nejsem a ví co ku přijde a co né. Nejsem začátečník a nenechám si od koně sra. Na hlavu. Tím že budu koně mlátit ve chvíli když se mu něco nelíbí a něco mu nevyhovuje určitě nic nevyřeším, akorát mu to znechutím ještě víc. Koně jsem si pořídila z čistě rekreačních důvodu, sem tam hobby. Neplánují z něho udělat kdo ví jakého sporťáka abych ho drtila na lonži. Pokud mi nedovede někdo normálně poradit jak se snažit aby kůň šel tak ho lonzovat nebudu. Zkoušela jsem i lonzovat na dvou otěží, vždy když jsem už videla náznak toho že by se otočil čelem, použila jsem venkovní otěz, to už pak nějakým stylem šel, akorát jsem ho bez biče nemohla rozejít a já nechci být takové to prase co bude v kruhovce kolem sebe švihat bičem jen protože MUSÍ a protože kůň prostě MUSÍ jít. Nejsem ten typ jezdce co se nebojí použit přísnější ruku, když je třeba, ale nechci si znechutit koně a pak si tenhle průser z lonže slizávat i pod sedlem, třeba.

A pod sedlom mu práca na kruhu nerobí žiadne problémy?

Lolla

24.8.2019 06:42
Lolla

XXX.XXX.100.103

Arbora napsal(a):
A pod sedlom mu práca na kruhu nerobí žiadne problémy?

Pod sedlem je naprosto super. Ať už se jedná o velký kruh nebo malý. Do všeho jde s chuti a ochotou.

24.8.2019 07:10
Arbora

XXX.XXX.105.102

Skúsili ste aj kruhovku navoľno?

Cez internety sa takto ťažko radí, možno robíte niečo, čo si kôň vysvetľuje ináč. Najlepšie by bolo, keby vás niekto pri tom lonźovaní videl, ľahšie by ste identifikovali spúšťač.

Lolla

24.8.2019 07:44
Lolla

XXX.XXX.100.103

Arbora napsal(a):
Skúsili ste aj kruhovku navoľno?

Cez internety sa takto ťažko radí, možno robíte niečo, čo si kôň vysvetľuje ináč. Najlepšie by bolo, keby vás niekto pri tom lonźovaní videl, ľahšie by ste identifikovali spúšťač.

Zkoušela jsem i bez

24.8.2019 08:09
dsj

XXX.XXX.181.86

Mě napadá, jestli netlačíte moc na záď koně? Plňasi jsou citlivý a tam, kde u ČT ještě ani nedojde, že se má pohnout, u plňáska často stačí jen pohled. Pokud při lonžování stojíte kolmo ke koni a ještě k tomu tlačíte na záď, tak vám kůň zádí uhne ven.
Tohle často dělají i zkušený lidi, že ve snaze rozhýbat koně ho pobízejí na zádi, ale kůň který lonžování nezná si tlak na záď, po koňsku správně vyloží jako že má uhnout zádí od vás a postaví se čelem (...a jde si k páníčkovi pro pochvalu ).
Já bych asi dřív než začnu lonžovat s koněm zblízka popracovala s prací v zónách, abych si našla naše kontaktní místa a kůň i já jsme si rozuměli. Za sebe bych vyzkoušela s koněm, který se ke mě při lonžování staví čelem míň tlaku a dál do prostoru za záď a kontrolovaný pohyb v plecích (ustupování na tlak), abych ho mohla lehce a nekonfliktně posílat zpátky na kruh, když už se nám to stane.
Jinak já také nelonžuji, nebaví mě to , a nevidím důvod proč bych měla s koňma ztrácet čas s věcma, kteý mě nudí, to si raději zajezdím. Ale jsem jen lesojezdec, tak u sporťáků to možná nějaký výkonnostní význam má

24.8.2019 09:04
deauville

XXX.XXX.175.69

Souhlas s těmi, co radí nelonžovat, pokud to nutně Vy nebo kůň nepotřebujete k životu. Mám dva nelonžovatelné koně (sama lonžovat neumím), ale předchozí trenéři se domnívali, že bez lonžování není koně, a tak je na lonži lámali tím víc, čím víc se koně bránili. Když teď kůň vidí lonž, zvracel by, kdyby mohl...

Proti lonžování jako takovému nic nemám, ale pokud máte koně, kterého už někdo zkazil, lonžovat nemusíte a všechno ostatní s ním funguje, tak bych to prostě zabalila... nejjednodušší řešení.

24.8.2019 18:54
jari

XXX.XXX.87.233

Píšete, že nebyl lonžován, jen pouštěn do kruhovky. Nemohlo dojít k tomu, že jej v kruhovce honil nějaký amatér Parelista? Koník by v tom případě mohl po chvíli lonžování (běhu dokola) chtít ukončit hru,vzdát se a přijít k vám(honiči) tak jak byl naučen v kruhovce?

Lolla

25.8.2019 09:50
Lolla

XXX.XXX.77.60

jari napsal(a):
Píšete, že nebyl lonžován, jen pouštěn do kruhovky. Nemohlo dojít k tomu, že jej v kruhovce honil nějaký amatér Parelista? Koník by v tom případě mohl po chvíli lonžování (běhu dokola) chtít ukončit hru,vzdát se a přijít k vám(honiči) tak jak byl naučen v kruhovce?

On chodil do kruhovky místo výběhu. Vůbec nevím jak to tam fungovalo a radši ani už ani nechci. Na lonž chodil že začátku když jsem si ho dovezla aby vypuštěl páru, a naučil se na hlasové povely. Měla jsem ho na lonži vždy aby se vyblbnul, takže cca 5 minut aby se vyřádil a pak šel pracovat pod sedlo. Když jsem ho pak začala učit na lonž, krok, klus, prostě normální práce, tak mi začal dělat tohle.

27.8.2019 16:49
Makina14

XXX.XXX.208.164

Dobrý den,
myslím si, že by bylo dobré, kdyby jste se mu snažila lonžování nějak zpříjemnit, např. nějakou hrou, proložit ho nějakými cviky, které zná (tedy pokud s ním něco takového děláte). Třeba by mohlo být dobré lonžovat krok na obě ruce, přestat s lonžováním a koni dát třeba 5 minut pauzu. A během té pauzy si může s Vámi hrát třeba s gymnastickým míčem.
Většinou, když s koněm vyzkoušíte více věcí, si kůň najde „to svoje“ a díky tomu se pak může na lonžování těšit.
Rozhodně bych s lonžováním nepřestávala, prostě nenechat se odradit a hlavně vytrvat
Protože lonžování řadím mezi práci ze země, tak by nebylo dobré něco vynechávat:-)
Hodně úspěchů a hlavně trpělivost

2.9.2019 10:20
AndyPandy

XXX.XXX.49.42

Pustit na jízdárnu/halu ve volnosti a seznámit ho s bičem a povely tam. Ve velkém prostoru by neměl mít potřebu otáčet se na vás. Až pochopí, pomalu bych začala zase s tím samým od začátku na lonži a na jízdárně. Kruhovku až na posledním místě. Chce to pomalu, nespěchat. Klidně bych to zkoušela nejdřív před ježděním v kroku. Případně jestli kůň není nebezpečný, zkusit to na malém kruhu s tušírkou, kde byste ho měla víc pod kontrolou? Může mít kruhovku spojenou s tím, že tam chodil do výběhu. Když jsem dřív jezdila sportovní poníky, měli jsme zákaz jezdit po výbězích právě kvůli tomu, že tam koně trávili volný čas a řádili s ostatníma, prostě to měli s tím spojené ať už je tam ráno vypustil stájník nebo když tam šli s jezdcem. Tak jsme chodily kontrolovat výběhy pěkně po svejch.

Přidejte reakci

Přidat smajlík