Co s 5 ha - celé jako pastvinu? část pole? Co doporučíte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2019 11:32
janovo

XXX.XXX.20.237

Dobrý den,

předem moc děkuji všem laskavým lidem, kteří mi poskytnou radu. Nemáme s zemědělstvím žádnou zkušenost a nyní jsme koupili pozemek s 5ha orné půdy, dosud obhospodařováváné místními zemědělci. Pole navazuje na pozemek, kde bude dům a hospodářské budovy. Máme v plánu chovat šest oveček, kozy, později i dva koníky.

Pročítala jsme si diskuze o tom, jak se dá z orné půdy založit pasvina a není mi jasno několik věci.
a) Je možné založit pastvinu na podzim a znamená to, že ovečky tam budu moci vypustit již na jaře?

b) mám zakládat pastvinu - louku na celých 5 ha nebo to vidíte jako zbytečné a nechat část jako pole? Jsou nějaké nevýhody v tom, že budu mít 5ha louky? Údržbu by obstarali zemědělci, kteří se starali o pole - je to hodně drahé?

c) Kdy je možné na nově založenou pastvinu pustit koně?

Moc všem děkuji a pokud by nějaké otázky byly hloupé, omluvte mě prosím jako člověka zcela naznalého a začínajícího

Qwerts

16.9.2019 13:11
Qwerts

XXX.XXX.154.150

Na to, že o tom nic nevíte, toho chcete naráz trochu moc a vidíte to strašně naivně a bezproblémově, zároveň spoustu podle mě podstatných věcí vůbec neřešíte.

Ano, na orné půdě je možná pastva, ale musí to umožňovat územní plán. Dál budete potřebovat vyjádření stavebního úřadu (ustájení, ohrady....), a doufejte, že Vám tam nevedou spodní vody, el.rozvody, chráněná pásma atd., někde vyžadují i souhlas majitelů okolních pozemků a když si jeden postaví hlavu, že tohle za barákem nechce, tak máte smůlu, dále založit hospodářství, dotace?.......

Pást již na jaře? To záleží na Vás, stihnete docílit toho, že na pozemku bude z jara skladba rostlin vhodná pro pastvu? Je otázkou co na něm pěstovali doteď a co tam může x dalších let prorůstat, podle mě to nestihnete, další rok budete rádi, když to vůbec dáte trochu do pořádku.

5ha na počet zvířat, který uvádíte je moc, pokud je vypustíte naráz na celý pozemek, tak víc pastvy znehodnotí než zužitkujou. (jak plánujete řešit oplocení, ustájení,jak zajistíte přívod vody, navážení a skladování krmiva? Kde vezmete seno - o sušení se nezmiňujete, jak budete pastvinu udržovat, kam budete odvážet hnůj.....)

Pokud necháte část jako pole, co na něm budete pěstovat? Kdo to od Vás odkoupí? Kde to uskladníte, pokud nepůjde o prodej přímo z pole? To nemluvím o počasí a o tom, že nemáte žádnou vlastní mechanizaci a zapomeňte, že ti zemědělci, kteří slíbili pomoc budou mít čas kdy si písknete. Zkuste narychlo sehnat o žních traktor

Jak to bude drahé, Vám asi řeknou ti, co se o to budou starat, jen to založení pastviny, tedy min. nějaká orba-podmítka, trochu uvláčet + oset, počítejte tak 7tis za ha a to jsem možná ještě z levnýho kraje. Jen osivo Vás vyjde min. 3tis/ha.

Zkuste se nad tím zamyslet trochu jinak než jen, honem rychle vypustit zvířata, abyste z toho nebyli ve finále hodně nešťastný.

16.9.2019 15:16
kapička

XXX.XXX.64.44

Zatím máte málo odpovědí, tak zkusím svůj amatérský a naprosto laický pohled, třeba rozproudím diskuzi tak naivní představou

Já bych 2 ha nechala na seno a zasela nějakou travní směsí, která má výnos i v suchých letech. Cca 2,5 ha bych rozdělila na 2 ohrady a zasela nějakou kvalitní pastevní směs a na zbytku bych vybudovala zimní výběh, zpevněný, odvodněný, s přístřeškem, krmištěm, vodou, tak aby koně v zimě stáli na suchu a aby neničili pastvinu.
Rozhodně to ale chce nějaké vlastní stroje, aspoň malotraktor, sekačku a brány na údržbu pastvin a louky.

Tak ještě mít ty statisíce, když už to mám tak hezky vymyšlené

16.9.2019 17:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Zatím máte málo odpovědí, tak zkusím svůj amatérský a naprosto laický pohled, třeba rozproudím diskuzi tak naivní představou

Já bych 2 ha nechala na seno a zasela nějakou travní směsí, která má výnos i v suchých letech. Cca 2,5 ha bych rozdělila na 2 ohrady a zasela nějakou kvalitní pastevní směs a na zbytku bych vybudovala zimní výběh, zpevněný, odvodněný, s přístřeškem, krmištěm, vodou, tak aby koně v zimě stáli na suchu a aby neničili pastvinu.
Rozhodně to ale chce nějaké vlastní stroje, aspoň malotraktor, sekačku a brány na údržbu pastvin a louky.

Taky to mám v hlavě sesumírované. Ale ty peníze, ty peníze.

16.9.2019 19:18
janovo

XXX.XXX.20.237

kapička napsal(a):

Děkuji za odpovědi a návrhy. Předně bych chtěla řict, že peníze nejsou problém. Na tento projekt mám již delší dobou peníze stranou v dostatečném množství ušetřené. Ovšem to neznamená, že bych se chtěla chovat nesmyslně či nehospodárně.

Pole navazuje na velkou stavební parcelu, kde budou stáje pro zvířata a hospodářské budovy. Jde o dřevostavby a projekt už mám.

S chovem koz a ovci už zkušenost mám. Koně jsou ovšem pro mě velká výzva a nemysli, že bych si na ně troufla první rok. U ovci mám zkušenost, že spasou všechno, měli jsme je na větši zahradě - nic se tam nikdy neselo - laicky - prostě tam rostla odněpamět tráva - a tu spásaly.

S malotraktorem taky počítáme - ALE ZDE MUSÍM DAT ZA PRAVDU Qwertsovi, JEDNÁ VĚC JE MÍT MALOTRAKTOR, A DRUHÁ VĚC JE VĚDĚT CO S NÍM. Upřímně a bez mučení přiznávám, že malotraktor já můj manžel jsme viděli jen v televizi

Moc prosím o odpověď na otázku, co znamená "udržovat pastvinu" jak píše Qwrrs? Myslela jsem, že stačí v odpovídajících termínech posekat....

Jinak zemědělci nemaji problem za útratu pole zorat, zasít pastvinu a posekat...
Pokud z mé pastviny nebude dost sena, budu si ho (jako dosud ) kupovat od jzd

UZEMNÍ PLÁN - na obci mi bylo řečeno, že není potřeba změny, že mohu místo pole mít louku a oplocení kvůli zvířatům...
Věřili byste tomu "na dobré slovo" nebo byste to řešili oficiální cestou?

Děkuji všem za trpělivost

P.S. nikdy jsme nečekala, že to bude jednoduche, ale je mi 40 leta a v životě jsem zvládla už mnoho "složitých" plánu, tak doufám, že s Boží pomoci a pomoci dobrých lidi se mi poraří i toto....

Qwerts

16.9.2019 19:52
Qwerts

XXX.XXX.157.35

Udržovat pastvinu je minimálně o tom, že pravidelně vysekáte nedopasky, pokud budete oplocovat el. ohradníkem tak vysekat pod ním (jinak Vám tráva bude způsobovat proudové ztráty), posbírat a odvozit bobky, občas přejet bránama, přihnojit, doset místa, kde je vypaseno, nebo vyšlapáno .....

16.9.2019 20:31
kapička

XXX.XXX.176.236

Když nic jiného, tak na tak obří ploše by vám ty ovce praskli na přežrání... S ovcema přímou zkušenost nemám, ale zprostředkovaně vím, že když mají větší plochu, tak se jim musí dělit.

Malotraktor je relativně v pohodě, řídí se jak auto a s připojným zařízením může poradit soused.

Jaké máte zkušenosti s koňmi? Jestli by nebylo lepší, začít nejdřív v malém jenom s ovcema a kozama a až časem, výhledově, pořídit nějaké koně.

16.9.2019 21:20
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

tak s koníkama je to min 0,5ha na koně když seno kupujete kolik na ovce kozi nevim ale bez sví techniky to nepude zase tem malotraktor zvlada i žena musela se to naučit kdyby se mi něco stalo aby to uměla. Připravenost je základ .Po zatravnění cca druhej rok se dá past a to tak vyjde než bude hotovy zázemí a ohrady .

16.9.2019 21:44
janovo

XXX.XXX.20.237

Qwerts napsal(a):
Udržovat pastvinu je minimálně o tom, že pravidelně vysekáte nedopasky, pokud budete oplocovat el. ohradníkem tak vysekat pod ním (jinak Vám tráva bude způsobovat proudové ztráty), posbírat a odvozit bobky, občas přejet bránama, přihnojit, doset místa, kde je vypaseno, nebo vyšlapáno .....

Děkuji, mám v tom mnohem jasněji! Tohle jsem potřebovala vědět.

Oplocovat budeme právě el. ohradníkem. S tím vším bychom si měli umět poradit sami, křovinořez, vozík, odběr hnoje mám u místních zemědělců přislíbený....

Jen nevím kdy a z jakého duvodu se "projiždí bránami", je to jako když provzdušňuji trávnik? Je to tak? Tedy na jaře a na podzim? Nebo častěji?děkuji

16.9.2019 22:07
janovo

XXX.XXX.20.237

Naprosto souhlasím, koňe bychom pořídili až na druhý rok, až bude pastva kvalitní a až bude stát stáj. S koníky má zkušenost dcera, já se vše teprve učím....

Ovečkam z mé zkušenosti větší plocha nevadí, spíš ta pastva je pak nehezká, nerovnoměrná...
Ovečky tam budu chtít mít už od jara, kdyžtak budou zatím spásat stavební pozemek 4000m2 :)
Na tu novou pastvinu je asi pustit nesmim, nebo ano?

S tim malotraktorem je to dobra zprava, ten bychom si určitě pořídili...Možná tím dokonce začneme...

17.9.2019 06:32
Arbora

XXX.XXX.212.173

5ha je dostatočne veľký pozemok, aby toľko zverstva uživil, ale ja by som tiež delila.

Mám valacha na pastve, ktorá sa siala na jeseň, na jar už bola tráva krásna vysoká, spravilo sa z nej seno a kone tam šli prvýkrát po kosení.

Najväčšia otrava s koňmi je tá, že treba riešiť bobky na pastvinách a nejakým spôsobom ich likvidovať. U nás sa necelé dva ha zbierajú denne. Momentálne sú tam kone tri, priebežne sa to kosí, pretože je to pastvina až príliš výživná, takže tie bobky vidieť z diaľky. Po dvoch dňoch už je to celkom nepekné. Najhoršie obdobie je keď nemrzne a je blato, to je pastvina celkom ťažko prístupná, takže ten zber sa obmedzuje a neodnáša sa všetko. Rozhodne odporúčam spevniť plochy minimálne okolo prístreška, ocení to nielen vy, ale určite aj kone.

Čo by som istotne delila sú kone a ostatné zverstvo, kozy narobia strašný bordel, vyťahajú a po*erú seno, zašlapú ho a sú z toho strašné straty. A kone potrebujú mať, minimálne v zime, pravidelný prísun sena.

No a hlavne počítajte s tým, že v takomto počte zvierat to už bude v podstate full time job.

17.9.2019 09:34
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ja mam vetsi plochy nez píšete a jde to.
Mam teda kopcovite pastviny, louky uz založené. Postupne jsme vse budovaly a stale budujem. Po treti zime bylo nezbytne zpevnit zimni plochy, poridit dostatečnou techniku (tu teda stale obnovujeme), ohrady se udělali bytelne, tak aby zvířata neutikala (ovsem, kdyz ovce chce utect, tak ji nezastavi zhola nic - byly roky, kdy jsem chtela cele stádo na miste postrilet :) ).
Nespolehejte se na cizí, bohuzel je to tak, ze kdyz potrebujete udelat službu, nikdo nema čas. Ja letos mela peklo - pred senama traktor do opravy, cena skoro 200 tis, oprava zdlouhava a trava porad na louce...pak kdyz uz konecne byl traktor a mohlo se vyjet, tak si manzel zlomil nohu. To martirium pak nekoho sehnat kdo mi tech 15 ha posece, ususi, zbali a sveze do stohu byl děs. Tech nervů a zoufalství, slibů od jiných ze přijedou......no nakonec se povedlo, ale stalo me to dalsich 70 tis, a otavy ani nedělám, protože to znovu nechci podstoupit. Letos kvuli manzelovu urazu vse obhospodaruji sama a delam pouze nezbyne veci.Takze doporucuji vse vlastni a mit dva řidiče.
Louky hnojime kolem listopadu, na jare branujeme a prisevame. Ohrady technikou nejsou dostupne, takze tam jen obsekam ohradniky, a rucne cistime naletoviny

17.9.2019 10:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

http://www.equichannel.cz/ustajeni-a-pece-o-kone-1300876743
Velice doporučuji toto čtení na celou zimu. Je tam spousta inspirace.
Koně jsou jeden z vrcholů zemědělství. Mají dost specifik ( citlivé zažívání, schvácení z nevhodné pastvy, kde kam vlezou a kde co rozbijí atd.) Hodně doporučuji tuto knihu, jsou tam základy - http://www.konskeknihy.cz/pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu--romo-schmidt/
Malotraktor je super pokud je v dobrém technickém stavu (jinak je to pro ženské pravá noční můra a pro některé chlapy Lego - furt se v tom dá hrabat, víc času na opravě, než v provozu). Už se vyrábí i příslušenství na sběr bobků.
A co se pastviny týče, doporučuji probrat to s odborníkem. Pro představu si přečtěte nějaká skripta z pícninářství. Získáte tak náhled na složitost - on se ten porost mění v čase. Také záleží na tom jakou máte půdu, hladinu podzemní vody, svažitost, expozici atd. Je možné nechat si poradit místním agronomem, ale ten mohl spolupracovat jen se zootechnikem z chovu krav a tam jsou opravdu jiné požadavky na výživnost porostu (může dojít k takové chybě, že to pro koně nebude vhodné). Proto doporučuji obrátit se na univerzitu. Např. na Mendelově v Brně, pícninářství a trávníkářství (Chaloupka?) - sestavují osevní směsky podle vhodnosti stanoviště i cílové skupiny zvířat.
A další téma jsou stromy a keře na takovém pozemku...

Přidejte reakci

Přidat smajlík