Bederka - jakou vybrat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2019 19:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Už mám kobylu stále dekovanou a přijde mi hloupé ji na vyjížďku vybalit z teploučké deky a nechat pochodovat "holou". Neprovozujeme běhací vyjížďky spíše delší. A taky nahoru a dolů. Mám obavu, aby mi při pouhém chození neprochladla. Není příliš nasrstěná.
Nemám s bederkami žádnou zkušenost, nevím, na co koukat a co vlastně chtít.
Poradíte?

11.11.2019 20:51
Arbora

XXX.XXX.212.43

Nebrala by som to nejako dramaticky, zvlášť ak kobylu nejako nárazovo intenzívne nespotíte a potom nekráčate. Kým budete v pohybe, nič sa nestane.

11.11.2019 20:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Nebrala by som to nejako dramaticky, zvlášť ak kobylu nejako nárazovo intenzívne nespotíte a potom nekráčate. Kým budete v pohybe, nič sa nestane.

Takže si s tím nemám lámat hlavu? Občas i běháme! Ale pokud tedy nebudeme postávat na otevřené pláni, neměl by být problém. Asi tak?

11.11.2019 21:14
kallisto

XXX.XXX.135.43

Tak leda nepromokavou. A mrkla bych akorát na velikost "díry" na sedlo. Mám bederku kterou před sedlem tak tak zapnu na sucháč, šoupnout ty boky pod bočnice je science fiction, musím zapínat přes svoje stehna. Ale je možný že dělám něco blbě, nejsem dekovač.
A stejně sjíždí při jízdě časem dozadu mrcha jedna jak kůň hýbe zadkem.

11.11.2019 21:25
Arbora

XXX.XXX.212.43

sisi58 napsal(a):
Takže si s tím nemám lámat hlavu? Občas i běháme! Ale pokud tedy nebudeme postávat na otevřené pláni, neměl by být problém. Asi tak?

Beriem to Aj pocitovo podľa seba- kým som vonku v pohybe aj vo väčšej zime, tak vydržím aj ľahšie oblečená. Nemyslím si, že by to kôň nejako potreboval. Keby bolo nutné jazdiť v daždí, tak ešte ok, nejaký citlivejší kus. Ale pokiaľ po jazdení nepôjde kôň mokrý von, tak by som to nehrotila.

11.11.2019 21:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
Tak leda nepromokavou. A mrkla bych akorát na velikost "díry" na sedlo. Mám bederku kterou před sedlem tak tak zapnu na sucháč, šoupnout ty boky pod bočnice je science fiction, musím zapínat přes svoje stehna. Ale je možný že dělám něco blbě, nejsem dekovač.
A stejně sjíždí při jízdě časem dozadu mrcha jedna jak kůň hýbe zadkem.

Tak s tou dirou na sedlo by byl problem. Mam sedlo australske.

12.11.2019 14:13
sovicka

XXX.XXX.26.123

Tak zatím bych asi bederku nedávala. Když kůň není ostříhaný, dávala byh spíš až bude chladněji, nebo když je hnusně lezalo (vítr, mrholení a podobně). To že je díra na sedlo menší nebývá problém, vzadu se dá podstrčit pod sedlové polstáře – viz foto téhle bederky https://www.equiservis.cz/deka-bederni-kentaur-nepromokava-1680d-65657cz499/
Případně pořídit bederku, která je jen v části za sedlem a uchycení je na zápinky https://www.decathlon.cz/bederni-deka-allweather-cerna-id_8365443.html

12.11.2019 16:35
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Pokud je kůň dekovaný normálně a není nasrstěný, je bederka v chladném počasí na místě.

Mám dekované sporťáky, vytrvalost S/drezura S. Deky mít musí, nenasrsťují na naši zimu dostatečně, jeden je ještě pořád v letní srsti...

Pro počasí kdy je chladno, ale extrémně nefouká a neprší, používám klasickou fleecovou bederku.
Pro špatné počasí, kdy fouká, prší, ale není extrémní kosa a já musím jít s koněm na větší práci ven, používám nepromokavou leč prodyšnou sofshellovou bederku od daretexu, kterou mi dělali na míru a doplnili ještě jedním páskem pod ocas umístěným níže, než bývají ty pásky normálně a tedy to kolem koně nelítá ani při silnějším větru.
Pro krokování v mrazech zateplená nepromokavá bederka podšitá fleecem, ale tu za rok použiju málokdy

Pokud dělají hodně a začínají potit, bederku můžu srolovat a páskami připevnit zezadu k sedlu a pak ji zas na okrokování po práci zase rozprostřít po zádi a zamezit rychlému vychladnutí svalů a s tím souvisejících křečí. Dělají to tak i dostiháci pokud vím.

Je hodně rozdíl jezdit v zimě na dekovaném koni bez dobrého nasrstění a nedekovaném koni s korektním nasrstěním, asi tak jako kdybyste člověka vystrčili v 0°C ven jen v tričku a kraťasech nebo pořádně oblečeného. Když koni bude zima, začnou mu tuhnout svaly a začnou bolet. Díky přílišné ztrátě tepla se může nedostatečně nasrstěný kůň za jeden terén i pěkně prochladit.

Australské sedla nejsou pro bederky problém, mají stejný tvar jako anglické sedla a bederky se na ně dají upevnit bez problémů. navíc by měly mít kroužky pod zadní rozsochou, takže tam stačí uvázat šňůrky a můžete v terénu v případe potřeby bederku stočit než ji zase budete potřebovat

12.11.2019 18:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Pokud je kůň dekovaný normálně a není nasrstěný, je bederka v chladném počasí na místě.

Mám dekované sporťáky, vytrvalost S/drezura S. Deky mít musí, nenasrsťují na naši zimu dostatečně, jeden je ještě pořád v letní srsti...

Pro počasí kdy je chladno, ale extrémně nefouká a neprší, používám klasickou fleecovou bederku.
Pro špatné počasí, kdy fouká, prší, ale není extrémní kosa a já musím jít s koněm na větší práci ven, používám nepromokavou leč prodyšnou sofshellovou bederku od daretexu, kterou mi dělali na míru a doplnili ještě jedním páskem pod ocas umístěným níže, než bývají ty pásky normálně a tedy to kolem koně nelítá ani při silnějším větru.
Pro krokování v mrazech zateplená nepromokavá bederka podšitá fleecem, ale tu za rok použiju málokdy

Pokud dělají hodně a začínají potit, bederku můžu srolovat a páskami připevnit zezadu k sedlu a pak ji zas na okrokování po práci zase rozprostřít po zádi a zamezit rychlému vychladnutí svalů a s tím souvisejících křečí. Dělají to tak i dostiháci pokud vím.

Je hodně rozdíl jezdit v zimě na dekovaném koni bez dobrého nasrstění a nedekovaném koni s korektním nasrstěním, asi tak jako kdybyste člověka vystrčili v 0°C ven jen v tričku a kraťasech nebo pořádně oblečeného. Když koni bude zima, začnou mu tuhnout svaly a začnou bolet. Díky přílišné ztrátě tepla se může nedostatečně nasrstěný kůň za jeden terén i pěkně prochladit.

Australské sedla nejsou pro bederky problém, mají stejný tvar jako anglické sedla a bederky se na ně dají upevnit bez problémů. navíc by měly mít kroužky pod zadní rozsochou, takže tam stačí uvázat šňůrky a můžete v terénu v případe potřeby bederku stočit než ji zase budete potřebovat

Děkuji za obsáhlou informaci.
V dešti nejezdíme, nemáme tak dobré zázemí, abychom se usušili. Mohla by tedy stačit tato flísová bederka?
https://www.decathlon.cz/bederni-deka-polar-560-modra-id_8385240.html
Prostě jen proto, aby měla kobylka kříže v teple. A co vím, flís ochrání i před malým mrholením, jaké bylo dnes.

13.11.2019 10:17
sovicka

XXX.XXX.26.123

alfi pav napsal(a):

Já myslím, že je rozdíl kůň dekovaný od léta, případně ostříhaný a kůň jen méně nasrstěný a momentálně zadekovaný lehčí dekou, což mi přijde, že takto na tom je kůň Sisi (nepíše jakou má kůň deku a jak dlouho je kůň pod dekou). Ve výběhu se kůň moc nehýbe, je to pomalý pohyb krok sun krok. Na krokové vycházce, obzvlášt pokud není v okolí jen rovina, tak se i méně nasrstěný kůň zahřeje dle mě dostatečně a bederku bych při teplotách cca 7 stupňů co u nás poslední dny bylo nedávala. Dala bych až při nižších teplotách, případně když bude škaredě foukat.

Nemyslím, že méně nasrstěný kůň odpovídá člověku v tričku v zimě venku, tomu odpovídá čerstvě ostříhaný kůň což je trošku jiný level. Tak že tohle je třeba řešit fakt s citem a ne ve stylu má deku, nemůže ven bez bederky ani krok.

Jinak bederky střídám taky klasickou fleecovou a nepromokavou podloženou fleecem (chladnější počasí, mokré počasí a podobně) a tenší a teplejší fleecovou bederku, dle teploty. Ale koně mám momentálně ostříhaného a dekovaného již od konce léta).

13.11.2019 10:18
sovicka

XXX.XXX.26.123

sisi58 napsal(a):
V dešti nejezdíme, nemáme tak dobré zázemí, abychom se usušili. Mohla by tedy stačit tato flísová bederka?
Prostě jen proto, aby měla kobylka kříže v teple. A co vím, flís ochrání i před malým mrholením, jaké bylo dnes.

Nevím, zda tahle není náhodou moc teplá (zdvojená na zádech).

13.11.2019 10:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Třeba bude lépe držet tvar? Může se kůň pod flísem přehřát?

13.11.2019 10:33
Arbora

XXX.XXX.192.218

Sisi má hlavne kobylu 24/7 a na horách. Nie je to boxovaný šporťák, ani kôň, ktorý ide von na pár hodín. Nedá sa sa to nijako zrovnávať s človekom v krátkom rukáve.

Flísku by som nekupovala - jednak bederku by ste využili najmä pri ozaj zlom počasí, v ktorom flíska nepomôže. Navyše si myslím, že aj pri suchom, ale chladnom počasí, koňa v pohybe bude zbytočne zahrievať a odsedláte koňa mokrého. Keď už, tak nejaký nepremovaký, ale dobre dýchajúci materiál- zatiaľ som takú bederku nevidela, pod väčšinou boli kone mokré.

Mimochodom, ani dostihákov v tréningu sme "nebederkovali" a to boli boxované a dekované kone, ktoré chodili von na hodinku, aj v -15.

13.11.2019 10:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Možná jsem přehnaně opatrná. A kobča dečku nepotřebuje. Jen mi přijde ten přechod ze zadekovaného koně na úplně holého při ježdění trochu moc rychlý. Zatím to řeším malou flískou,kterou má kobyla při čištění a sedlání v oblasti beder. Sundávám před ježděním.

13.11.2019 11:20
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

sisi58 napsal(a):
Možná jsem přehnaně opatrná. A kobča dečku nepotřebuje. Jen mi přijde ten přechod ze zadekovaného koně na úplně holého při ježdění trochu moc rychlý. Zatím to řeším malou flískou,kterou má kobyla při čištění a sedlání v oblasti beder. Sundávám před ježděním.

Já mám bederky ráda, právě z toho důvodu jako píšete, že přechod z deky zvlášť s velkou gramáží, na "holého" koně pod sedlem mi nepřijde ok.
Beru teda spíše lehké bederky, kůň pod nima propocený nebýval, nebo ne více, než na zbytku těla.
Z nepromokavých se mi osvědčila Harrison Howard Climax, myslím, že měla i nějaké ocenění v Anglii v časopise Horse and Hound jako produkt roku, je opravdu lehká a prodyšná a přitom nepromokne. https://www.harrisonhoward.co.uk/product/expedient-exercise-sheet-fluoresent/
A z "obyčejných" flísových mám ráda bederku Shires, materiál je newmarket fleese stejný, jako má i Horseware Rambo, ale za příjemnější cenu, je pevnější a teplejší než ta nepromokavá, beru ji do mrazů. https://www.shiresequestrian.com/fleece-exercise-sheet
Jen u obou těch produktů nevím, jak je to s prodejem v ČR - ta nabídka myslím není u nás taková, a z nepromokavých se mi žádná z těch, kterou jsem měla v ruce, nelíbila, ale to už je před nějakou dobou.

13.11.2019 12:37
sovicka

XXX.XXX.26.123

sisi58 napsal(a):
Třeba bude lépe držet tvar? Může se kůň pod flísem přehřát?

Já bych se držení tvaru nebála ani u jednoduché, ale u nestříhaného, by dvojtý fleece mohl hřát zbytečně moc, ale jak jsem psala nevím, jak moc je kůň nasrstěný. Co si půjčit bederku od někoho známého a zkusit na koně a dle toho pořídit tenší či teplejší...

13.11.2019 16:10
alfi pav

XXX.XXX.30.253

sisi58 napsal(a):

Ta bude v pohodě, jen si nejsem jistá, jak moc bude držet to upínání na suchý zip.

Pod fleeskou se vám kůň v zimě nepřehřeje, pokud ho nebudete honit tryskem. Každopádně uvidíte to sama, stačí zajet rukou pod deku při vyjížďce a ucítíte jak je kůň na tom. Pokud by začal potit, tak deku prostě stáhněte k sedlu. Pokud se mi koně opotili při práci tak jsem bederku dávala na dokrokování a vlhkost se bez problémů vyvzlínala přes fleece a zůstala na jeho horní straně směrem od koně a kůň domů docházel suchý a v klidu.
Je to lepší řešení než pak řešit ztuhlé svaly nebo nachlazení, ať si říká kdo chce co chce.

Osobně to řeším z pohledu sportovní přípravy, kdy potřebuji aby byl kůň ve formě a měl veškeré podmínky pro podání optimálního výkonu. Ztuhlé svaly, které jsou náchylnější na zranění, nachlazení a další detaily koně můžou odstavit z práce a někdy se to pak blbě dohání... Možná se někteří budou smát, ale pokud máte 3 tréninky týdně a potřebujete koně nachystat na závod za měsíc tak i blbé odstavení na jeden týden může dost ovlivnit jeho finální výkon.Zkoušela jsem v zimě jezdit s/bez bederky a v chladnu (od cca -5°C) to bylo co do pohody koně jednoznačně lepší s lehkou bederkou i při práci.

Zkuste a uvidíte sama. když už nic jiného, tak bederku určitě využijete i pro sebe na zabalení nohou po ježdění, když budete zmrzlá, fleece pro koně má něco do sebe i když je použitý na člověka

13.11.2019 17:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Velmi všem děkuji za přínosné příspěvky. Je to paráda, mít se kde poradit! A zase jsem se něco nového dověděla.

14.11.2019 08:04
Arbora

XXX.XXX.192.218

nedá mi to, ale...

ak vezmem koňa z výbehu, dám mu bederku, idem jazdiť, zistím, že mu je teplo, vyhrniem bederku. Čiže nechám "fúkať vietor" na ten zohriaty chrbát, nejdem tak trochu naproti tým stuhnutým svalom?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2019 18:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro ně bylo u bederky limitující, aby měla kryt na ocas, jako deka....nevím, proč, ale zdálo se mi to tak dobré....mám jí, ale ještě nepoužila....
Deku z koně sundavám ne najednou, ale na dvakrát- z kohoutku do půlky, přepucuju a pak sundám, koník se "aklinatizuje," když jdu do haly, jezdím bez bederky- já se jen tak poplácávám po place, ale ten kdo opravdu trénuje po treninku a na vykrokování tomu koni dá bederku, právě aby nevychladl po práci(má jí i na počáteční vykrokování před prací-svaly před výkonem v teple, na samotnou práci svalů už není třeba ještě ohřívat), tady bych použila tu flísovou-odpocku. Do terénu na špacír něco nepromokavého.....

14.11.2019 19:11
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Arbora napsal(a):
nedá mi to, ale...

ak vezmem koňa z výbehu, dám mu bederku, idem jazdiť, zistím, že mu je teplo, vyhrniem bederku. Čiže nechám "fúkať vietor" na ten zohriaty chrbát, nejdem tak trochu naproti tým stuhnutým svalom?

Mě to taky nedá, vy deky neumíte používat tak, jak se používat mají.

Deka se stahuje k sedlu ve chvíli, kdy je kůň zahřátý natolik, že s dekou by začal potit = ten kůň se po sundání deky pořád hýbe v pracovním tempu a jeho svaly vytváří dostatečné teplo, aby ho ofouknutí/chlad vzhledem k fungování svalstva neohrozilo - pouze se tak upraví rovnováha tepelné výměny, aby se mu zajistil lepší pohybový komfort.

Osobně pokud musím jezdit koně ve špatném počasí a už do něho vyjíždím ze stáje, bederku dávám sofshellovou a nesundávám ji ani když kůň opotí. Pokud je softshellka dobře udržovaná, je dobře prodyšná leč neprofoukne a nepromokne a její použití je v takovém režimu možné.

15.11.2019 08:44
Arbora

XXX.XXX.192.218

Samozrejme, že neumím.

Naozaj sa snažím nájsť logiku v tom, že kôň, ktorý vyrazí pod sedlo a hýbe sa, bude mať ofúknutý chrbát. Kým kôň, ktorý vyrazí v deke, pod dekou sa zahreje, potom sa deka dá preč, nebude mať ofúknutý chrbát. A nebavíme sa o vašich šporťákoch, ale o Sisi, ktorá si pýta radu, koňa má v horách, 24/7 vo výbehu a chodí na dhlšie a pomalšie prechádzky.

15.11.2019 08:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Samozrejme, že neumím.

Naozaj sa snažím nájsť logiku v tom, že kôň, ktorý vyrazí pod sedlo a hýbe sa, bude mať ofúknutý chrbát. Kým kôň, ktorý vyrazí v deke, pod dekou sa zahreje, potom sa deka dá preč, nebude mať ofúknutý chrbát. A nebavíme sa o vašich šporťákoch, ale o Sisi, ktorá si pýta radu, koňa má v horách, 24/7 vo výbehu a chodí na dhlšie a pomalšie prechádzky.

Pro Lindu je, podle toho,co jsem tu četla, nejlepší lehká flísová. Ani ta z Decathlonu, zesílená, se hodit nebude. Asi by to kobyla vládla bez, nejspíš jde jen o můj lepší pocit a taky prevenci. Nejde ani tak o peníze za léčení nachlazeného koně, i když taky, ale raději je dám do nějakého přilepšení.
Spíš jde o to, že je kobyla dušná a nachlazení by to zhoršilo. Takže cokoli, co kobylu udrží funkční a relativně zdravou, beru.

Co se týká použití bederek všeobecně u koní. Nemám nejmenší potuchy, jaký je v tom systém.

16.11.2019 08:41
dsj

XXX.XXX.255.137

sisi58 napsal(a):
Pro Lindu je, podle toho,co jsem tu četla, nejlepší lehká flísová. Ani ta z Decathlonu, zesílená, se hodit nebude. Asi by to kobyla vládla bez, nejspíš jde jen o můj lepší pocit a taky prevenci. Nejde ani tak o peníze za léčení nachlazeného koně, i když taky, ale raději je dám do nějakého přilepšení.
Spíš jde o to, že je kobyla dušná a nachlazení by to zhoršilo. Takže cokoli, co kobylu udrží funkční a relativně zdravou, beru.

Co se týká použití bederek všeobecně u koní. Nemám nejmenší potuchy, jaký je v tom systém.

Sisi, já mám koně 24/7 a nedekuji a neholím, ale z bederek se mi asi nejvíc osvědčili softshelky. Jsou lehké, neprofouknou, nepromoknou a nepřehřívají, snad jediná nevýhoda je, že jsou trhavější. Pod bederkama s fleesem se mi koně potili a přehřívali a řešit přehřátého zpoceného koně v lese je komplikované, na jízdárně to člověk může sundat, ale v lese není kam s tím, různé omotávky ze mě padají, když jsem to shrnula za sedlo tak jsem se bála že se mi to narve pod a koně odřu. Za mokra kolem nuly používám nepromokavou pláštěnku bez zateplení a také spokojenost, koně pod tím uschnou, vytopí si to a mají záda neofoukaný a v suchu.

16.11.2019 08:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Díky za další informace.

17.11.2019 16:53
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Bederku jsem valachovi-19let, rekreace, chlupáč, dekáč pořídila pouze z trapného důvodu, že mu sluší. A dobře jsem udělala. Nikdy nevypadal, že by mu byla zima. Manželova kobyla-5let, dekáč, naháč nenasrsťující-projevuje nevůli ze zimy tak hubatě, že to nelze ignorovat. Když jí sundám deku a hodím na záda studenou podsedlovku, ožene se po mně. Když jí vytáhnu ven nahatou bez bederky a fouká, točí se zadkem proti větru a je fakt nasr....Ta má bederku flísovou do zimy a do deště softshellku. Valach i v mírném dešti přijede suchý ve flísce. Staršího rekreanta nepřehřejete, to se fakt nebojte. Na zaklusání, pocválání a pak pasení je bederka supr. Od kdy valacha dekuji s celým tyjátrem jako odpocky, bederka, pohybově omládl o deset let. Jsem kráva, že jsem ho nedekovala dříve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík