Nemáme střečky, možno podávat teď? Tady píší jen o tom, že když se podá teď neúčinkuje na larvy střečků. https://pribalovy-letak.info/e
A tady o larvách veškerého hmyzu:https://www.veterinarnipece.cz
Dnes bylo 15°C, jako na jaře. Tak dát či nedat, toť otázka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já jsem s Dr dohodnuta na prosinec, právě kvůli těm střečkům, i když taky nevypadá, že by byli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A co odčervit teď něčím na ty zjištěné parazity, a za dva měsíce Equest?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nó...mám taky eq, pramox (poprvé), odčervovat budem až trochu přemrzne- už teda u nás mrzlo, ale koně jsou po očkování, tak se ještě počká....přemrznout má kvůli roztočům v půdě, kteří jsou hostiteli nějakého vývojového stádia tasemnice, na které se má na podzim odčervit.....takže aby se nejdříve zlikvidovali ti hostitelé mrazem a pak v těle cizopasník odčervovadlem....až brnknete vetce, dejte sem vědět, díky.
napsal(a):
Nó...mám taky eq, pramox (poprvé), odčervovat budem až trochu přemrzne- už teda u nás mrzlo, ale koně jsou po očkování, tak se ještě počká....přemrznout má kvůli roztočům v půdě, kteří jsou hostiteli nějakého vývojového stádia tasemnice, na které se má na podzim odčervit.....takže aby se nejdříve zlikvidovali ti hostitelé mrazem a pak v těle cizopasník odčervovadlem....až brnknete vetce, dejte sem vědět, díky.
Určitě napíšu.

liva
napsal(a):
Po poradě s MVDr podáváme Pramox v prosinci.
Odčervujeme 3x ročně 4. 8. 12. měsíc.
A můžete nám napsat jaké používáte pasty a jestli děláte kopro a proč 3x ročně, máte pro to nějaké opodstatnění- velký výskyt třeba toho střečka?
napsal(a):
Equest Pramox dát, jak začne mrznout. Je určen predevsim na tasemnice. Zjisteno primo od vetky.

sisi58
napsal(a):
Equest Pramox dát, jak začne mrznout. Je určen predevsim na tasemnice. Zjisteno primo od vetky.
Na tasemnice je druhá složka pasty-praziquantel(Equest pramox ho má více)- což můžete dát i v Equalanu duo nebo Equimaxu- já kouila Equest pramox z důvodu, že do teď odčervuju jen ivermectinem (Equalan, Noromectin) a Equalan pramox má moxidectin, který kobyla a její červíci ještě neměla, na jaře (spíš po jaru) dám opět pastu s ivermectinem.
napsal(a):
Na tasemnice je druhá složka pasty-praziquantel(Equest pramox ho má více)- což můžete dát i v Equalanu duo nebo Equimaxu- já kouila Equest pramox z důvodu, že do teď odčervuju jen ivermectinem (Equalan, Noromectin) a Equalan pramox má moxidectin, který kobyla a její červíci ještě neměla, na jaře (spíš po jaru) dám opět pastu s ivermectinem.
Jak jsem koupila, tak prodávám.
Po zimě taky koníci dostanou pastu s jinou účinnou látkou. Máme teď jen 3 koně a prostor zimoviště denně uklízíme. Tak snad bude vše ok.

sisi58
napsal(a):
Jak jsem koupila, tak prodávám.
Po zimě taky koníci dostanou pastu s jinou účinnou látkou. Máme teď jen 3 koně a prostor zimoviště denně uklízíme. Tak snad bude vše ok.
Já si ten moxidectin šetřím- použiju ho poprvé, pokud by kobyka získala - její červíci, rezistenci na ivermectin(nic vyjímečného) mám další možnost odčervovat tímto.... vyšetřovat trus nechávám....před i po .... pár peněz a trochu námahy....
napsal(a):
Já si ten moxidectin šetřím- použiju ho poprvé, pokud by kobyka získala - její červíci, rezistenci na ivermectin(nic vyjímečného) mám další možnost odčervovat tímto.... vyšetřovat trus nechávám....před i po .... pár peněz a trochu námahy....
Jestli jsem dobře četla, tak ve hře jsou tyto účinné látky: Ivermectin, Moxidectinum, Praziquantelum, a Fenbendazol v u nás používaném Panacuru.
ezistence na účinné látky se získá poddimenzováním podané pasty.
Z vlastní zkušenosti, s léky na bolest, i dlouhodobým používáním. Což by muselo být podávání co 2 měsíce po dobu roků?
Pokud tedy v prosinci koně dostanou E.Pramox a na jaře, před přesunem na pastvu Panacur, obé v příslušném množství, neumím si představit, jak by parazité získali rezistenci.
Teď jsem našla toto: http://soc.nidv.cz/data/2007/07-3.pdf
hodlám to prostudovat, než se znemožním psaním nějakých bludů.
napsal(a):
A můžete nám napsat jaké používáte pasty a jestli děláte kopro a proč 3x ročně, máte pro to nějaké opodstatnění- velký výskyt třeba toho střečka?
Začínáme Pyrantel, pak Ivermectin a nakonec Pramox.
Kdysi mi tohle schéma nastavila kamarádka MVDr - hygienik a už ho spoustu let dodržujeme, koprologii nedělám.
Koně nikdy neměli střečky, prosperují...
Máme dva koně na 1ha "pastvino"výběhu, kobyláky poctivě sbíráme.
Nikdy jsem se nad tím moc nezamýšlela. Na začátku roku koupím šest past a ty během roku postupně zužitkuju..
Ve stáji, kde mám koně ustájené, se odčervuje 2x ročně ani nevím čím a střečci se občas u některého koně objeví.
Moji koně mají vlastní výběh takže si odčervuju podle svého schématu.

sisi58
napsal(a):
Jestli jsem dobře četla, tak ve hře jsou tyto účinné látky: Ivermectin, Moxidectinum, Praziquantelum, a Fenbendazol v u nás používaném Panacuru.
ezistence na účinné látky se získá poddimenzováním podané pasty.
Z vlastní zkušenosti, s léky na bolest, i dlouhodobým používáním. Což by muselo být podávání co 2 měsíce po dobu roků?
Pokud tedy v prosinci koně dostanou E.Pramox a na jaře, před přesunem na pastvu Panacur, obé v příslušném množství, neumím si představit, jak by parazité získali rezistenci.
Teď jsem našla toto: http://soc.nidv.cz/data/2007/07-3.pdf
hodlám to prostudovat, než se znemožním psaním nějakých bludů.
Rezistence nemusí být jen z podání menšího množství než je dané, parazit se dokáže aktivně bránit a je schopen se přizpůsobit.....(geneticky)
A jinak si i rezistentní kmeny parazitů můžete do stáda zavléct nově příchozím koněm.....fendendazol v larvicidní dávce.
napsal(a):
Rezistence nemusí být jen z podání menšího množství než je dané, parazit se dokáže aktivně bránit a je schopen se přizpůsobit.....(geneticky)
A jinak si i rezistentní kmeny parazitů můžete do stáda zavléct nově příchozím koněm.....fendendazol v larvicidní dávce.
Je to neustávající boj. Ti hajzlíci dělají,co mohou, aby vyhráli. Stejné je to s hmyzem x repelenty.
Co účinkuje na začátku sezony, to přestává účinkovat cca po 3-4 měsících. Prostě si na to hmyz zvykne.
A to používám repelenty hodně umírněně.
Nějaké tabulky k odčervovákům.
Horsana
napsal(a):
Pokiaľ strečky nemáte, podajte pastu s praziquantelom po prvých mrazoch.
Pokiaľ už teraz majú kone v truse parazity (ako k tomu došlo??), podajte Noromectin a Equest Pramox neskôr, po mrazoch.
Ok.
Jde o poníka, který na tom není zdravotně dobře. Zřejmě oslabený organizmus.
Vzhledem k tomu, že pastviny opravdu uklízíme, nic jiného mě nenapadá. Kobyly jsou v pořádku, jen ten malý prďola ne.
sisi58
napsal(a):
Tyto.
Aaaaha, roupi.
Tak to je blbé a bude to na dlhšie.
Jednu ivermektínovú pastu šupnite aj do konečníka, teda na poníka by mala stačiť jedna tuba = toľko čo do huby aj do rekta.
No a treba rátať s tým, že vajíčka sú už všade možne zrejme a umývať a sledovať okolie ritného otvoru a mrknúť tam aj iným koňom z času na čas.
Zbaviť sa mrlí (roupú) u oslabeného koňa trvá veky :(
Horsana
napsal(a):
Aaaaha, roupi.
Tak to je blbé a bude to na dlhšie.
Jednu ivermektínovú pastu šupnite aj do konečníka, teda na poníka by mala stačiť jedna tuba = toľko čo do huby aj do rekta.
No a treba rátať s tým, že vajíčka sú už všade možne zrejme a umývať a sledovať okolie ritného otvoru a mrknúť tam aj iným koňom z času na čas.
Zbaviť sa mrlí (roupú) u oslabeného koňa trvá veky :(
Tak to jste mě nepotěšila. Není tedy můj, ale s mou kobylou na pastvině.
Je to s ním těžké. Schvácený na všechny 4 nohy. V zimě se trochu pospraví a od jara k podzimu je stále horší a horší.
Navíc se naučil sundávat náhubek.
Snad budeme od jara na jiné pastvině, kde půjde oddělit část, kde by nebyla tráva. Byla jsem se tam kouknout, myslím, že by to šlo. To by bylo nejlepší.Žádná tráva, jen seno po kupičkách.
Když už vás tu mám. Jak je to s vitamíny a minerály u koně, který nic než seno nedostane. Máme granulované, můžeme do něj, kdyby bylo potřeba, něco přidat.
Horsana
napsal(a):
Hm, schvátený poník...tak to je mi ľúto, je veľmi boľavý?
Minvit prípravok určite pridávať, toho roku som šiahla po peletovanom Hoeveler Reformin Plus a asi už pri ňom ostanem, inak tradične MinVin od Dromy, ale kobyle nešmakuje.
Také mám kobylu, co než si na nové zvykne, provádí okolo kýblu indiánské tanečky. Valach vždy sežral, co bylo a ještě se díval, zda nebude přídavek.
Kobyla je ale princezna. Nejspíš se bez cirátů neobejde.
Tak jsem teď četla leták equest pramox a píše se tam, že nesmí být použit na podzim a před jarem, cituji:
"Přípravek nesmí být podán na podzim, po ukončení sezóny hmyzu, a před,jarem, když se larvy začínají zakuklovat a jsou méně citlivé k léčbě."
Tak že prosím o vysvětlení pro blbý. To znamená, že použití v zimě je ok?
A ještě když mám koně co mají víc než 575 kg, tak mám pořídit o pastu víc? Jeden cca 600 kg a kobyla cca 620 kg
sovicka
napsal(a):
Tak jsem teď četla leták equest pramox a píše se tam, že nesmí být použit na podzim a před jarem, cituji:
"Přípravek nesmí být podán na podzim, po ukončení sezóny hmyzu, a před,jarem, když se larvy začínají zakuklovat a jsou méně citlivé k léčbě."
A ještě když mám koně co mají víc než 575 kg, tak mám pořídit o pastu víc? Jeden cca 600 kg a kobyla cca 620 kg
má se používat po mrazech - jelikož vyborně funguje na tasemnice. Ale tasemnici mají mezihostitele - půdní roztoče. Proto se doporučuje právě odčervení v zimě, kdy roztoči "zmrznou" . A ano, vždy je lepší raději navýšit hnotnost, tím pádem podat více pasty než naopak
majkulka
napsal(a):
má se používat po mrazech - jelikož vyborně funguje na tasemnice. Ale tasemnici mají mezihostitele - půdní roztoče. Proto se doporučuje právě odčervení v zimě, kdy roztoči "zmrznou" . A ano, vždy je lepší raději navýšit hnotnost, tím pádem podat více pasty než naopak
Aha takto, kvůli tomu mezihostiteli, tak že pro efektivnost.
Ještě si říkám, že když vemu tři pastu, a té třetí mi zbyde 3/4 zda vydrží pak na další použití, přeci jen kdyby ne tak člověk vyhodí "zbytečně" pár set navíc...
sovicka
napsal(a):
Není náhodou 1 pasta na 700 kg ?

sisi58
napsal(a):
Já si to taky myslím.....to bych taky měla problém..... koukám právě při nákupu i na jakou je to hmotnost.no, snad jsem se nepřekoukla....
sisi58
napsal(a):
No mě zmátl právě ten text v příbaláku na netu, obal tu už žádný schovaný nemám. Možná je v tom letáku myšlelo, že je na té tubě je nastaveno kolečko na 575, protože text v letáku byl tento
"Obsah aplikátoru je určen pro koně o živé hmotnosti 575 kg." Tak jsem z toho byla zmatená, jestli jsme blbá a měla malou dávku či co, když jsem už dříve určitě měly...

Našla jsem dva příbalové letáky ...jeden je od Zoetisu-700kg a druhý od Ford Dodge-575kg . rozdíl je i v potisku na krabičkách...
Nó, tak který mám?

Hele to bude asi jen otočená krabička
Zoetis je asi jen distributor pro čr...
napsal(a):
https://www.dietvet.com/cs/product/6119/zoetis-equest-pramox-19-5-mg-g-peroralni-gel-pro-kone-14-4-g.html
tady je uvedeno 700kg
Mám takový dojem,že dříve opravdu bývaly pasty na 600 kg. Nově tedy na 700 kg.

Jsou i na 600kg pořád, ale už koukám po těch na více kg.... opravdu jsem našla oba příbalové s uvedením 575 a 700 a ten výrobce je asi ten týž, jen jinak uvedený...neorientuji se...jdu zjistit co mám....ať kdyžtak stihnu něco přikoupit...
Nechci otvírat novou diskuzi, proto dávám sem.
Je tato pasta i na tasemnice?
https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/equimoxin-1892-mg-g-peroralni-gel-pro-kone.html
Já je v příbalovém letáku nenašla, ale to nic neznamená, nejsem vet.
sisi58
napsal(a):
Nechci otvírat novou diskuzi, proto dávám sem.
Je tato pasta i na tasemnice?
https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/equimoxin-1892-mg-g-peroralni-gel-pro-kone.html
Já je v příbalovém letáku nenašla, ale to nic neznamená, nejsem vet.
Ne, na tasemnice je určen praziquantel, tady je moxidectin, tj stejná účinná látka jako Equest. Equest Pramox je Pramox právě kvůli tomu, že je tam PRAziquantel a MOXidectin, tj. kombinace obou.
Slon Indický
napsal(a):
Ne, na tasemnice je určen praziquantel, tady je moxidectin, tj stejná účinná látka jako Equest. Equest Pramox je Pramox právě kvůli tomu, že je tam PRAziquantel a MOXidectin, tj. kombinace obou.
Jéje.
Takže cca 40 koní odčerveno přípravkem na oblé parazity+ nejaké létavce, ač jsem měla dojem, že byla tahle pasta inzerovaná jako něco lepšího. Všestrannějšího.
Nebo je to tak, že je tato pasta lepší, než třeba Noromectin s účinnou látkou Ivermectinum a vůbec nešlo o tasemnice.
Ivermectin má uváděný velký podíl rezistence parazitů - alespoň podle zahraničních studií, z českých luhů a hájů nějaké větší výzkumy zatím chybějí nebo o nich nevím. V USA a nebo třeba Holansku jsem četla o účinku ivermectinu pouze cca 60%.
Moxidectin je relativně nová účinná odčervovací látka, rezistence se zatím neuvádí.
Na tasemnice buď několikadenní kúra fenbendazolu, dvojitá dávka pyrantel pamoátu, nebo praziquantel.
Slon Indický
napsal(a):
Ivermectin má uváděný velký podíl rezistence parazitů - alespoň podle zahraničních studií, z českých luhů a hájů nějaké větší výzkumy zatím chybějí nebo o nich nevím. V USA a nebo třeba Holansku jsem četla o účinku ivermectinu pouze cca 60%.
Moxidectin je relativně nová účinná odčervovací látka, rezistence se zatím neuvádí.
Na tasemnice buď několikadenní kúra fenbendazolu, dvojitá dávka pyrantel pamoátu, nebo praziquantel.
Dávám své kobyle Equest Pramox. V prosinci, kdy už i mrzne. Pak v lednu očkujeme.
Podání Equimoxinu dává smysl. Vzhledem k té rezistenci na Ivermectin. Nejspíš jsem si špatně vyložila formuli vetky, že je to "mnohem lepší odčervovák".

Ano jako klaický "jarní" odčervovák , moxidectin lepší je, ale pokud si necháte udělat koprologii, zjistíte jestli je váš koník rezistentní na dosud používané ivermectiny, a moxidectiny si necháte v záloze na odčervení až ivermectiny nebudou fungovat, nebo lze ty účinné látky ob rok střídat....
Na podzimo-zimní odčervení vždy dvousložkové odčervovadlo, jedno na oblé a jedno na ploché červy....ty tvajíčka tasemnice se vyskytují v mezihostitelích- pancířníci(roztoči) jsou u země a jak koník okusuje trávu, infikuje se, proto nemá cenu odčervovat dřív než přemrzne a tím i ti roztoči již nemůžou koně infikovat a pasta je odčerví.

Pipilota
napsal(a):
No jenom jsem minulou zimu čekala na to mrznutí, až jsem odčervovala až v březnu. Bohužel nás takhle bylo víc...
hele stačí lehkej přízemní mrazík, kterej už určitě v mnohých krajích proběhl....
Edit: neříkejte, že v noci není koncem listopadu-prosineci okolo nuly, nečekejte na závěje.