Mám problém s jedním koníkem se cvalem. Kůň je hodně náladový. Klidně kluše jedno kolo klidně druhé letí jak šipka a třetí se vleče. Takhle se chová i ze země, ve výběhu, prostě pořád.
Na pravou ruku nacválá na první nebo druhou povídku. Jenže pořád na špatnou nohu. A to nacválavam na kruhu a he pristaveny dovnitř. Někdy se zadari a třeba napopate nacvála správně. Ale někdy to zkusíme desetkrát a pořád špatně.
Na levou nohu se mu nacválat nechce. Musím ho hodně zpomalit, shromáždit a hodně energicky pobídnout. Když ho dost opracuji taky nacválá napoprvé, maximálně napodruhé. Naštěstí na správnou nohu.
Potom mám problém udržet cval. Pobízím každý cvalovy skok, jinak nemám šanci ho ve cvalu udržet. Když mám otěže zkrácené musím hodně pobizet. Když je mám mírně povolené začne jezdit kruh špatně, vybocovat a tak nebo rovnou přejde do klusu.
Blbosti dělá i v kroku a klusu, ale to si sním poradím. Jen na skoky je suprovy. Neblbne, nevyhyba, nic. Je víc tlačivý ale to tolik nevadí.
Kůň je dobře přiježděný. Je mu 17 let, v mládí jezdil parkury 100 a drezury L. Jenže už tehdy byl dost náladový a potřeboval velmi zkušeného jezdce.
Nápada vás ci s tím cvalem ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je starý, má své bebí- může být artroza hlezna(složitý kloub) a prostě si ulevuje- nosná vnitřní noha, prostě ho bolí nohy.,je starý potřebuje delší rozehřívání, zkusila bych na týden Equipalazon, aby jste věděla jestli je bolavý- jestli uvidíte rozdíl.....s tím přistavením dovnitř, pro koně je lehčí nacválat na správnou nohu, když je spíš na ten moment z kruhu ven přistavený.....nebo si dejte na kruh malý křížek s klusovým odskokovým břevnem na zemi a pracujte s váhou.
Dany Lip
napsal(a):
Mám problém s jedním koníkem se cvalem. Kůň je hodně náladový. Klidně kluše jedno kolo klidně druhé letí jak šipka a třetí se vleče. Takhle se chová i ze země, ve výběhu, prostě pořád.
Na pravou ruku nacválá na první nebo druhou povídku. Jenže pořád na špatnou nohu. A to nacválavam na kruhu a he pristaveny dovnitř. Někdy se zadari a třeba napopate nacvála správně. Ale někdy to zkusíme desetkrát a pořád špatně.
Na levou nohu se mu nacválat nechce. Musím ho hodně zpomalit, shromáždit a hodně energicky pobídnout. Když ho dost opracuji taky nacválá napoprvé, maximálně napodruhé. Naštěstí na správnou nohu.
Potom mám problém udržet cval. Pobízím každý cvalovy skok, jinak nemám šanci ho ve cvalu udržet. Když mám otěže zkrácené musím hodně pobizet. Když je mám mírně povolené začne jezdit kruh špatně, vybocovat a tak nebo rovnou přejde do klusu.
Blbosti dělá i v kroku a klusu, ale to si sním poradím. Jen na skoky je suprovy. Neblbne, nevyhyba, nic. Je víc tlačivý ale to tolik nevadí.
Kůň je dobře přiježděný. Je mu 17 let, v mládí jezdil parkury 100 a drezury L. Jenže už tehdy byl dost náladový a potřeboval velmi zkušeného jezdce.
Nápada vás ci s tím cvalem ?
Vy ho chystáte na závody nebo je to koník na vyjížďky?
Pokud na závody, tak zjistit,jak píše verun, zda je zdravý. Přeléčit a pak si najít trenéra.
Pokud je to koník na couračky, netrápila bych ho na jízdárně ve cvalu,pokud vám tedy chodí dobře v klusu, a venku bych si jen hlídala střídání nohou ve cvalu.
17 letý kůň má zažitý určitý postup při pohybu a předělání by byla dosti těžká práce. Odstavit na pastvinu mezi koně aspoň na rok a pak začít jako s remontou. Práce ze země, kruhovka(to ovšem taky musíte dobře umět),pak sedlo, ježdění v lehkém sedu, práce na jízdárně krok,klus, pak krokovky, klusovky a někdy v budoucnu i cval.
Pod dohledem človíčka, co vám bude koně kontrolovat,zda se opět nekřiví.
Výhodou a zároveň nevýhodou toho, že už byl kůň ježděn: bude znát, co po něm chcete, ale zároveň bude mít tendenci sklouzávat do naučených stereotypů.
Když to shrnu, kůň je starší, zřejmě křivý(na což si zvykl) a může mít i zdravotní problémy.
Jen technická. Zkuste místo na kruhu, zaskakovat do cvalu po projetí rohu směrem na dlouhou stěnu.
Z vašich založených tém mám pocit, že v stajni, kde jazdíte, sa nejako vôbec neberie ohľad na kone, ani na to, či ich jazdec zvláda. Môj tip by bol, podobne ako píše Verun, zdravotný problém.
Má kôň problém aj na rovných líniách? Čo sedlo, určite má dobre pasujúce? Pomerne dosť koní trpí na kissing spines, bolo by fajn vylúčiť tento problém, ale to chce veterinára s rtg. Minimum, ktoré môžete pre koňa urobiť, je zaplatiť mu fyzioterapeuta, ktorý by vám mohol aspoň pomôcť vylúčiť zdravotný problém.
sisi58
napsal(a):
Vy ho chystáte na závody nebo je to koník na vyjížďky?
Pokud na závody, tak zjistit,jak píše verun, zda je zdravý. Přeléčit a pak si najít trenéra.
Pokud je to koník na couračky, netrápila bych ho na jízdárně ve cvalu,pokud vám tedy chodí dobře v klusu, a venku bych si jen hlídala střídání nohou ve cvalu.
17 letý kůň má zažitý určitý postup při pohybu a předělání by byla dosti těžká práce. Odstavit na pastvinu mezi koně aspoň na rok a pak začít jako s remontou. Práce ze země, kruhovka(to ovšem taky musíte dobře umět),pak sedlo, ježdění v lehkém sedu, práce na jízdárně krok,klus, pak krokovky, klusovky a někdy v budoucnu i cval.
Pod dohledem človíčka, co vám bude koně kontrolovat,zda se opět nekřiví.
Výhodou a zároveň nevýhodou toho, že už byl kůň ježděn: bude znát, co po něm chcete, ale zároveň bude mít tendenci sklouzávat do naučených stereotypů.
Když to shrnu, kůň je starší, zřejmě křivý(na což si zvykl) a může mít i zdravotní problémy.
Jen technická. Zkuste místo na kruhu, zaskakovat do cvalu po projetí rohu směrem na dlouhou stěnu.
Podle toho co jsem četla tak ho slečna připravuje na závodění. Nevím no. Pokud nezvládá složitějšího koně, nemyslím si že něco takového bez pomoci správného trenéra zvládne, další otázka je zda na to slečna vůbec má. Jezdectví se naučit dá, ale je na to třeba mít i tak trochu přirozený talent, zvlášť pokud se jedná o složitější jedince. Podle toho co jsem si přečetla na slečnině profilu nemá ani vyhovujícího trenéra a ani dostatek zkušeností na to aby, podle mě, takto složitého koně zvládla. Pokud je tedy opravdu takový od přírody a né díky nějakým zdrav. problémům.
Antisgarcia
napsal(a):
Podle toho co jsem četla tak ho slečna připravuje na závodění. Nevím no. Pokud nezvládá složitějšího koně, nemyslím si že něco takového bez pomoci správného trenéra zvládne, další otázka je zda na to slečna vůbec má. Jezdectví se naučit dá, ale je na to třeba mít i tak trochu přirozený talent, zvlášť pokud se jedná o složitější jedince. Podle toho co jsem si přečetla na slečnině profilu nemá ani vyhovujícího trenéra a ani dostatek zkušeností na to aby, podle mě, takto složitého koně zvládla. Pokud je tedy opravdu takový od přírody a né díky nějakým zdrav. problémům.
Taky se chodím radit,ale spíše o technických věcech, či legislativě, popř. krmení.
Ježdění bych na dálku nikdy neřešila.
Neumím si představit, jak by mi kdo pomohl, když nevidí mě ani koně. Jsem dosti výřečná, ale jak popsat určitý problém správně? Vždycky to bude můj subjektivní názor. Nikdy objektivní.
Klidně si pak ze všech rad mohu zvolit tu nejblbější.
Chce to člověka na místě. Ono někdy stačí, když jezdci, co mu nejde kůň řeknete, ať si pořádně sedne.
A nebo je to složitějším koníkem a to už vůbec nikdo od PC neporadí.
No tenhle příspěvek je z nové stáje 😊. Z té staré jsem odešla právě kvůli špatným podmínkám. Když školní koně jezdí 7hodin denně a vybavení jim pořádně nesedí tak to dobrá stáj nebude jak mi došlo. Koník je určený k tomu abych já se na něm zdokonalila a zkusila na jaře jedny, dvoje hobby závody (nějaké opravdu hodně malé). S tím že je křivy úplně nevím. Ještě před několika lety jezdil ofi drezury L a parkury ZL a u vyhrával. Teď je to školní kůň. Každopádně zkusím rady s nacválavanim které mi tu píšete. Zdravotní problém by mít neměl, je pravidelně kontrolovany vetem. Zkusím vyhledat příčinu.
Jak se někdo zmiňoval s trenérem jezdím. Bohužel jsem zatím měla jen skupinové lekce kdy není dost času na nic. Teď mám zařízené soukromé lekce a snad to pomůže. Zdůrazňuji že koník patří právě tomu trenérovi. S tím jestli koně zvládám to je otázka. V kroku a klusu jsou problémy minimální a poradím si s nimi. Nejhorší je cval. Z minulé stáje mám nauceno více zlozvyku než jiného. A jsem asi nejzkušenější jezdec toho koně. Vím že to je smutné, ale ta stáj ( spíš je to soukromník se 4 koňmi ) funguje hlavně že si jezdec zajezdi a užije si to. Jsem jediná kdo má zájem se zdokonalovat a něco se učit. Předpokládám že až budu teď mít soukromé hodiny zjistím víc. Třeba mi bude přiřazen jiný kůň. A ono s tím cvalem se to neustále zlepšuje. Na tom koni jsem seděla 6x a oproti první hodině jsme udělali obrovský pokrok. Takže to chce asi i čas. Děkuji všem za rady. A omlouvám se že mi jsou slova občas napsaná špatně, protože píšu na mobilu a mám automatické korekce.

Jestli je koník trenéra, zeptejte se ho, jaké dával on pobídky do cvalu a srovnejte, jaké dáváte vy....pokud nemá zdravotní problém- nevím co si představit pod "je pravidelně kontrolovany vetem" a byl pravidelně ježděn nemusí s vašimi pobídkami "souhlasit". ....pokud teda chcete nacválat, pomožte si hlasem- hop, nebo přimlasknout...

napsal(a):
Jestli je koník trenéra, zeptejte se ho, jaké dával on pobídky do cvalu a srovnejte, jaké dáváte vy....pokud nemá zdravotní problém- nevím co si představit pod "je pravidelně kontrolovany vetem" a byl pravidelně ježděn nemusí s vašimi pobídkami "souhlasit". ....pokud teda chcete nacválat, pomožte si hlasem- hop, nebo přimlasknout...
Do prkýnka, jestli je kůň trenéra, tak by měl především on v první řadě radit, jak na to. Beru podle sebe, když jsem si občas sedla na kamarádky kobylu, přiježděnou do ST drezury. To bylo řevu, co všechno dělám blbě. A právem.
Tady nebude problém v koni, ale v jezdci.
Na nacválání musíte jít pravidelným tempem v dostatečném kmihu v klusu (pokud se tedy bavíme o nacválání z klusu). Sedět klidně, nedrncat koni do zad, aby neměl potřebu zvedat hlavu a prohýbat se v zádech. Nacválejte až budete opravdu pěkně sedět a kůň půjde v klidu, pod kontrolou. Jinak to nemá cenu. Žádné hurá pokusy o nacválání v písmeni, jen proto že to někdo řekl s tím, že zrovna mám nohy někde až za ušima a kůň hlavu v oblacích.
Je potřeba pořádně sedět, váha na vnitřní sedací kosti, nehrbit se, nepropadat se v boku, tím se přenáší váha jezdce na právě opačnou stranu než se jezdec podvědomě snaží.
Správně umístit nohy na pobídku (koník může být naučen jinak, zeptejte se trenéra jak), standardně vnitřní na podbrišníku, vnější mírně za ním. Pobídka vnitřní nohou, zhoupnutí v kříži. U toho všeho uhlídat si nezatuhnout, nechytit se za hubu. Kůň přistaven ideálně k vnitřní ruce. Pomoct si nacváláním v rohu či z menšího kruhu. Jinak doporučuji vyzkoušet si samotnou pobídku do cvalu na lonži bez nutnosti hlídat pohyb koně. Možno pomoct si hlasem, hop, mlasknutí...
Pokud se vám to na jednu ruku nedaří, kůň očividně od vás vyžaduje preciznější pobídku a sed, nedá vám to nacválání správně zadarmo. Každý kůň je pravák/levák a na jednu ruku vám vše půjde lépe. Na tu druhou musíte být o to pečlivá, kůň vám na tu horší ruku neodpustí tolik chyb.
Já vím že problém je ve mě. Z minulé stáje jsem byla naučená nacválat stylem povolit otěže pořádně koně nakopnout anebo švihnout tušírkou. Ideálně nacválat z co nejrychlejiho klusu. V té stáji se dodržuje že čím rychleji v jakémkoliv chodu jedeš tím lépe.
Tady jsem s tím docela narazila. Hlavní co mi trenér řekl je že mám mít koně v klidném, vyrovnaném, středním, ale aktivním klusu. Mám mít silnější přilnutí (na lehkém nenacvala). Mám pobidnout vnitřní nohou na podbřišniku a vnější za.
Tohle funguje. Problém je že to sice udělám, jenže kůň mezitím vymýšlí dalších sto blbostí. Snaží se vyvážet z kruhu nebo naopak zmenšovat kruh, nebo hlavu zaroluje až do rollkuru k plecim a i když mu povolim otěže nechce se mu jí zvednout. Prostě hodně náladový kůň.
Další věc co to asi ovlivňuje že nemáme jízdárnu a jezdí se na louce.
A ať to teď může vypadat že tahle stáj kde teď jsem že je špatná nebo že se mi trenér dost nevěnuje není to tak.
Dany Lip
napsal(a):
Já vím že problém je ve mě. Z minulé stáje jsem byla naučená nacválat stylem povolit otěže pořádně koně nakopnout anebo švihnout tušírkou. Ideálně nacválat z co nejrychlejiho klusu. V té stáji se dodržuje že čím rychleji v jakémkoliv chodu jedeš tím lépe.
Tady jsem s tím docela narazila. Hlavní co mi trenér řekl je že mám mít koně v klidném, vyrovnaném, středním, ale aktivním klusu. Mám mít silnější přilnutí (na lehkém nenacvala). Mám pobidnout vnitřní nohou na podbřišniku a vnější za.
Tohle funguje. Problém je že to sice udělám, jenže kůň mezitím vymýšlí dalších sto blbostí. Snaží se vyvážet z kruhu nebo naopak zmenšovat kruh, nebo hlavu zaroluje až do rollkuru k plecim a i když mu povolim otěže nechce se mu jí zvednout. Prostě hodně náladový kůň.
A ať to teď může vypadat že tahle stáj kde teď jsem že je špatná nebo že se mi trenér dost nevěnuje není to tak.
A na jiném koni ze stávající stáje vám korektní nacválání jde? Pokud ano, trénujte i na vstřícnějším koni, ať se nepokazíte i Vy.
Na jiném koni. To není tak jednoduché. Ve stáji je koní pět. Jeden je soukromý. Jeden je dlouhodobě nejezdeny protože kvůli zdravotním problémům. Další kobylka která je sice moc hodná je už bohužel mic stará a jezdí max klusem a to jen výjimečně. Zbývá tedy ten na kterém jezdím a jeden valach. Je mladší lépe přiježděný. Jenže ho má jedna paní v pronájmu a připravuje ho na drezurní závody. Takže úplně není na kom.
Ono celkově v mém okolí je velký problém sehnat dobrou stáj. Jsem moc ráda že jezdím tady. Nedělám si úplně nějaké iluze do budoucna ohledně mé jezdecké kariéry. Chci se hlavně zlepšit abych koni neublizovala a neprekazela mu při ježdění. Ráda bych zkusila nějaké hobby závody, ale to nebude možné na nijak dlouho vzhledem k věku koně a mé zatím nedostatečné zkušenosti.
Dany Lip
napsal(a):
Pobídka se zdá správná, přilnutí může být těžší, někteří koně zvlášť s parkurovou minulostí mohou vyžadovat silnější kontakt na otěži.
Ty jeho blbosti znamenají, že nemáš koně v klusu pod kontrolou. Kůň se nesoustředí na práci a tak když nevelíš ty, velí si sám a dělá si co chce kam až ty mu dovolíš. V tomto stavu nemá smysl nacválávat.
Je potřeba koně dostat pod kontrolu, zaměstnat ho. Pohlídat si že jde přistaven k vnitřní ruce, v dobrém kmihu v klusu. Možno zaměstnat různými cviky, aby musel trošku pracovat, nekroužit jen tak po louce. Hodně střídat přechody, v tvém případě nejspíš krok, klus, zastavení. Případně kavalety, pokud máte k dispozici.
Je potřeba získat koníkovu pozornost, ale zlehka, nezdrtit ho prací moc, nezapomínat na přestávky a protažení v kroku na delší otěži.
Až budete klusat v klidu, pod kontrolou, budete zvládat pěkné přechody z a do kroku a zastavení, pak zkuste nacválat. Není nutné vždy cválat, věnuj nějakou dobu pilování klusu, přechodům a na pohodě koně. Třeba bude potřeba jen pár lekcí a usadí se to. Nespěchej s cváláním, pokud nemáte zvládnutý pohodový klus.
Přesně to dělám. Před cvalem se mnou trenér nejprve dělá přechody krok, klus, zastavení. Při hodině práci střídame. Nejprve přes celou louku vlnovky, kruhy, diagonály. Potom prechody na kruhu a oválu. Potom kavalety ( přejdu jen tak 2x z každé strany). Potom první pokus o cval. Do té doby nedělal problémy žádné nebo jsem ho zvládla. Po cvalu z každé strany skočíme z klusu nějaký malý kříž (30cm). Potom druhý pokus o cval. Většinou úspěšný, skoro bezproblémový narozdíl od prvního. Potom jen uvolnění koně v klusu, krokování a konec.
Pristavovani mi taky radí. V podstatě mi řekl a dělám to co vy.
A prečo ťa nevezme tréner na lonž kvôli cvalu, keď vám to spolu nejde navoľno? Nebudeš sa musieť sústrediť na ruky, ale iba na nohy.
Fakt sa naozaj ťažko radí, bez vizuálu. Možno všetko robíš správne a kôň je naozaj boľavý a ináč, ako takto, to povedať nevie. Možno síce dáš korektnú pomôcku, ale dávaš váhu na opačnú stranu a koňa to rozhádže...To sú naozaj veci, ktoré by ti mal byť schopný povedať práve ten človek, čo stojí na zemi.
Dany Lip
napsal(a):
Já se na to zkusím zaměřit až půjdu ke koním. Poprosim trenéra ať to hlídá a uvidím 😊
Pokud musíš upozorňovat trenéra na něco, tak se musím sama sebe ptát na jednu věc. Co je to sakra za trenéra? Je to vůbec kvalifikovaný trenér? Né jen člověk co má koně a odjel si pár závodů? Protože takový člověk se opravdu nemůže nazývat trenérem, i když v dnešní době je to očividně in že lidi co samotní trenéra potřebují, tak učí jezdit jiné.
Antisgarcia
napsal(a):
Pokud musíš upozorňovat trenéra na něco, tak se musím sama sebe ptát na jednu věc. Co je to sakra za trenéra? Je to vůbec kvalifikovaný trenér? Né jen člověk co má koně a odjel si pár závodů? Protože takový člověk se opravdu nemůže nazývat trenérem, i když v dnešní době je to očividně in že lidi co samotní trenéra potřebují, tak učí jezdit jiné.
Ale no tak, to že si slečna o to trenérovi "řekne" neznamená, že on to nevidí.
On třeba jen toto neřeší, protože ví, že je na to brzo. Nechá slečnu zacválat, koník se procválá, ale v hodině pracují na klusu. Nesuďte když nevíte jak to tam funguje.
Často lidé, kteří nemusí mít mega závodní zkušenosti, nebo trenérskou licenci, umí naučit základy dobře, mají na to cit a umí to jezdci podat, "vidí" koně a rozumí tomu začátečníkovi.
Naproti tomu ne každý, kdo "skáče téčka" umí učit a předat své know-how někomu jinému.

Taky si občas řeknu holkám na jízdárně aby mě opravily, ale neříkám tomu trénování- trenér-trénink. Škoda, že čeština nemá pro takového člověka jiné označení než trenér.
Pravda to je, že někdo má lepší vysvětlovací schopnosti, ale taky musí vědět, proč to tak chce dělat, co od toho očekává(proč se bude střídat klus s krokem, vlnovky a.t.d. ) a říct to i jezdci, aby si to dostatečně zafixoval a jezdecky se vzdělával....ne jen v "rámci uvolnění koně "- jak se tomu říká na jízdárně půl hodiny honil koně, jak zdutou kozu, s neustálým drilem.
Není to cvičitel/instruktor? V diskuzích tohle pojmenování používám spíš než trenér.
Jinak já si klidně řeknu i velmi dobré cvičitelce, co chci zrovna vypilovat nebo v čem se zrovna necítím.
Obecně je u placených lekcí problém, že spousta lidí si chce hlavně zacválat/zaskákat, když už si to platí, než se soustředit na detaily případně na koně. A podle toho, se mi zdá pak cvičitelé sestavují lekce, dokud teda jezdec sám nepřijde s tím, že se chce opravdu učit jezdit a ne vytřískat z lekce co nejvíc, bez ohledu na to, jak na koni vlaje.

cvičitel- instruktor má také na to papír, že je tím, jak ho nazývám, jako terenér...to nemyslím.
Antisgarcia
napsal(a):
Je to kvalifikovaný trenér. Je registrovaný pod cjf. Má za sebou závodní kariéru a zkušený opravdu je. Jeho názor je že ten kůň už je takový a chová se tak pod každým jezdcem, protože nemá jezdce, který by ho absolutně zvládl. Já doufám že jednou se mi to povede. Kdo ví.
kapička
napsal(a):
Není to cvičitel/instruktor? V diskuzích tohle pojmenování používám spíš než trenér.
Jinak já si klidně řeknu i velmi dobré cvičitelce, co chci zrovna vypilovat nebo v čem se zrovna necítím.
Obecně je u placených lekcí problém, že spousta lidí si chce hlavně zacválat/zaskákat, když už si to platí, než se soustředit na detaily případně na koně. A podle toho, se mi zdá pak cvičitelé sestavují lekce, dokud teda jezdec sám nepřijde s tím, že se chce opravdu učit jezdit a ne vytřískat z lekce co nejvíc, bez ohledu na to, jak na koni vlaje.
Není to můj případ. Teď už ne. Byly ty doby. A není to tak dávno. Pár měsíců v minulé stáji. Ale já se chci naučit správně cválat. Klus víceméně ovládám. Zastavuji z klusu, naklusavam ze zastavení. Přecházím do kroku a zase zpět. Zvládám pracovní, střední a prodloužený krok. Každou hodinu dělám vlnovky o různém počtu oblouku, kruhy, diagonály, nekdy jedu prostě jen přímo. Tempo musím mít přiměřené ruchu. Kůň se nesmí loudat ani hnát. To trenér dost hlídá a hodně mě na to upozorňuje.
Naopak v minulé stáji to fungovalo jinak. Na začátku pár minut v kroku. Potom cca třicet minut v klusu. Potom deset až patnáct minut cval potom chvíli klus krok a konec. Celou hodinu člověk neslyšel nic jiného než ,,Prosad se a pořádně zkrat ty otěže nebo ho skubni když nereaguje". Jindy zase ,,Nakopni ho, bicik, bicik, bicik. Ale to ho musíš svihnout. Pust otěže a pořádně ho svihni". V podstatě představa byla aby kůň jel co nejrychleji. Jezdilo se po obvodu. Občas diagonála občas velký kruh, junak nic. Jeden z mnoha důvodů proč jsem ze stáje odešla.
Takže řešení se už našlo. Zjistilo se že jsem špatně držela otěže a proklouzavaly mi mezi prsty. Při nacválani kůň udělal výrazný pohyb hlavou, mě vyklouzly otěže. Kůň s povolenymi otěžemi ani nenacvalal jen se rozletel v klusu. Ve chvíli, kdy jsem dnes držela ruce správně nebyl cval problém. Nacválal ihned, dokonce na správnou. Udělalo mi to velkou radost.
Jen mě dost děsí že za dva roky co jsem byla v minulé stáji nikdo problém neodhalil a neopravil mě.