Míša0804

XXX.XXX.168.34
Zdravím, máte někdo zkušenost s hypergranulací u staršího úrazu? Nedávno jsem koupila klisnu po velkém úraze zadních nohou, úraz se stal cca před půl rokem, rána se zašila, dali se antibiotika. Rána začala hypergranulovat a klisna má nyní nohu jednou tak velkou, jak normálně, hlavně v hlezně. Rány nejsou ani úplně zacelené, začali se uzavírat až nyní, kdy jsem ji začala denně ošetřovat. Jedna z variant je granulát celý ořezat a začít ránu léčit poctivě a dbát na omezení výskytu hypergranulace. Jedná se o mladou kobylku, ještě ani ne čtyřletou. Máte někdo zkušenost právě s dodatečným ořezáváním? Jak se o ránu poté pečovalo, jaký měl kůň režim, jaký byl výsledek? Děkuji moc
Jeana12

XXX.XXX.246.103
Kdysi dávno jsme v JK měli kobču přesně s takovým stavem jak popisujete, zkoušelo se kde co, včetně toho, že byla na klinice v Brně a prebytečná tkáň se odstranila, bohužel aspoň v jejím případě to k ničemu nevedlo - tkáň narostla znovu a bylo to ještě horší než před zákrokem. Pamutuju, že ani ty rány se jí nikdy úplně nezacelily, a ukázková sloní noha jí zůstala navždy, nebyl to hezkej pohled, dobrý na tom bylo jen to, že jí to snad nebolelo, takže se do určité míry využívala i jezdecky a později šla do chovu.
Ohledně hypergranulace a její léčby byť v menším měřítku mi opravdu hodně pomohly holky tady
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3498793/zraneni-co-dat-na-lecbu
Možná vám to pomůže
Foto pro představu by nebylo?
Jinak k dotazu - hypergranulaci v menší míře lze "spálit " hypermanganem. Ale je to na dýl. Pak jsou různé masti jako vulketan ( mě pomohl jako prevence) atd.
Pokud je granulace velká, doporučila bych ořezat (lze i bez sedace, není inervovaná), ošetřit a zavázat na několik dní (zavazovali jsme na týden). Stačilo 2x opakovat, kobyla celkem 3 týdny na boxu a Ok. Na dohojení bych přísahala na Anigran, myslím, že ten obsažený jód působí proti granulaci.
Ovšem tohle všechno bylo relativně čerstvé zranění, cca 2-3 týdny.
Máte kliku,že je zima a tudíž menší riziko zapařenin apod., můžete s menší obavou zavázat.
Jo s určitě nasypat kvalitní VitMin doplněk, klidně i krátkodobě ve vyšší dávce, opravdu je to znát.
Držím palce, kobylka je mladá, určitě to půjde!
Za info o vývoji bych byla ráda.
Nám se před x lety na podobný problém osvědčil Belogent.
Aplikovat v mírném nadbytku, překrýt mulovým čtvercem a lehce zavázat.
Pro koně naprosto nestresující, chodil normálně do výbêhu a pak i pod sedlo...
https://evik1976.rajce.idnes.cz/Kovalovice_22.3.2014/#Kovalovice_22.3.2014_073.jpg
Bez foto je to opäť veštenie z vešteckej gule.
Áno, mám skúsenosť s minimálne rok starou hypergranuláciou, áno, samozrejme že je potrebné tkanivo orezávať a nechávať pod tlakom hoji, preväzovať, natierať, ošetrovať a orezávať podľa potreby - to už má každý svoj recept, od Belogentu cez Lotagen až po med.
Žltá kobyla mala nakoniec v nohe omotaný drôt, ktorý sa musel ostrániť na stole, rana sa vyhojila, ostali jazvy, počas liečby bola gravidná, kobyla doteraz normálne funguje, len noha má taký kyjakovitý vzhľad, nejazdí sa na nej, ale rada chodí na prechádzky a v stáde žije aktívny život.
Ale opakujem, že sa jednalo o denné preväzy, oškrabávanie aj orezávanie hypergranulačného tkaniva, aplikáciu tlakového obväzu, omývanie lotagenom, používali sme aj hydrokoloidný gel a už neviem čo všetko.
Veľkú skúsenosť s liečbou zapeklitých rán má aj užívateľka efe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu Vám zpřístupnit své album na FB, kde jsem dokumentovala léčení obrovské tržné rány metatarzu potencovaným medem. Po nasazení medu hypergranulační tkáň už vůbec nerostla.
Jana0804

XXX.XXX.168.20
napsal(a):
Můžu Vám zpřístupnit své album na FB, kde jsem dokumentovala léčení obrovské tržné rány metatarzu potencovaným medem. Po nasazení medu hypergranulační tkáň už vůbec nerostla.
To byste byla moc hodná. Jde mi hlavně o to, že granulační tkáň se nechala přerůst, jedna zadní je opravdu mnohonásobně větší hlavně zevnitř hlezna, kde tkáň stále vyrůstá, zatím ošetřuji mastí od veterináře a nezacelené rány stříkám aluminiem (koně jsem koupila nedávno, úraz prodělal před půl rokem). Teď čekáme na veterináře, který přijede příští týden. Jinak kůň nejeví žádné známky bolesti, chodíme na procházky, rád popoběhne, vyhodí si, pozlobí koně ve výběhu.

Ok, napište mi do SZ, pošlu vám odkaz a popis ošetřování - připravte se na běh na dlouhou trať, já dělala převazy 1-2x denně.
Každopádně ta již narostlá tkáň se bude muset ořezat.