Zdravím,
asi se spíše potřebuji vypovídat, a opět na téma komerční ustájení. V nájemních stájích mám koně celkem 4 roky, z toho jsem momentálně v páté stáji a brzy budu hledat šestou.
Problém je vždy stejný - krmení a podestýlání. Tedy, přesně řečeno, jeho nedostatek.
Problém je takový - kobyla žere málo sena a je v boxe čistotná a podestýlku neprohrabává. Když obhlížím nové stáje, jsem naprosto přímá v tom, že chci, aby měl kůň v boxe vrstvu podestýlky a dostával dost sena, i když ho nesežere a že jsem za tohle ochotná slušně platit, případně platit i peníze navíc, protože tohle je to, přes co vlak nejede. Naprosto VŽDY to sklouzne k tomu, že kobyla začne dostávat králičí dávku sena a minivrstvičku podestýlky, s odůvodněním, že přeci se nebude seno vyhazovat a na betoně přeci nestojí, když se v tom nehrabe. To, že si za to platím jako zákazník nikoho nezajímá.
Další věc je jádro, které si kupuji vlastní, a přesto začne být po určité době problém, protože se mě ustajovatel/ stájník snaží přesvědčit, že pokud kůň nepracuje, nemá příkrm dostávat, má moc energie na dělání problémů apod a přes můj pokyn ohledně množství krmení se pravidelně začne stávat, že se krmení začne omezovat nebo rovnou dávat jinému koni.
Momentálně platím 12.000 Kč měsíčně, za ustájení, kde moje jádro nacházím v kýblech jiných koní, sena kobyla dostane králičí dávku a stojí na pilinovém poprašku. Žádné služby navíc typu předekování nevyužívám, zajišťuji si veterináře i kováře sama, stejně tak jako podávání léků, když bylo třeba - nulová práce navíc pro zúčastněné.
Nejsem schopná pochopit, co dělám špatně, protože něco zjevně ano, když po počáteční domluvě a mém naprosto přímém jednání a sdělení požadavků to vždy skončí u tohoto stavu, a to bez ohledu na to, jaké množství peněz za služby platím. Nebo naprosto všichni ustajovatelé nejsou schopni pochopit, že jsem zákazník, kterému je nutno služby poskytnout, a že má moje kobyla dostat stejné množství sena, podestýlky a jádra jako koně jiných majitelů, kteří za to platí stejné množství peněz, jen mají koně, co se prohrabou malou vrstvou podestýlky na beton a sena sežerou klidně 25 kg denně?
Co je ve smlouvě? Do budoucna nebo teď bych explicitně napsala že chci tolik a tolik kg sena/podestýlky. Kůň je krmen tolika a tolika kg krmiva...a pak prostě šlapat na paty...kde je to domluvené množství sena apod.
Ale chápu. Já to vyřešila ukončením ustájení v komerční stáji. Nedělala mi dobře fluktuace lidí (a omylem zmizelých věci nebo krmení) a rovněž ani arabce fluktuace koní (během pulroka se mi psychicky složila a vyrobila si stresem sarkoidy). A jsem u známých, kde jsem jen já cizí a vše si zajišťuji sama
kůň je spokojený v neměnným stádu. Podestýlky/sena je nadbytek, tak neřeší že si např dávám víc.( Ale je to o důvěře, samozřejmě).
Držím Vám palečky, ať konečně najdete místo, kde budete spokojená. A jednání se zákazníkem bude na úrovni ;)
Slon Indický
napsal(a):
Zdravím,
asi se spíše potřebuji vypovídat, a opět na téma komerční ustájení. V nájemních stájích mám koně celkem 4 roky, z toho jsem momentálně v páté stáji a brzy budu hledat šestou.
Problém je vždy stejný - krmení a podestýlání. Tedy, přesně řečeno, jeho nedostatek.
Problém je takový - kobyla žere málo sena a je v boxe čistotná a podestýlku neprohrabává. Když obhlížím nové stáje, jsem naprosto přímá v tom, že chci, aby měl kůň v boxe vrstvu podestýlky a dostával dost sena, i když ho nesežere a že jsem za tohle ochotná slušně platit, případně platit i peníze navíc, protože tohle je to, přes co vlak nejede. Naprosto VŽDY to sklouzne k tomu, že kobyla začne dostávat králičí dávku sena a minivrstvičku podestýlky, s odůvodněním, že přeci se nebude seno vyhazovat a na betoně přeci nestojí, když se v tom nehrabe. To, že si za to platím jako zákazník nikoho nezajímá.
Další věc je jádro, které si kupuji vlastní, a přesto začne být po určité době problém, protože se mě ustajovatel/ stájník snaží přesvědčit, že pokud kůň nepracuje, nemá příkrm dostávat, má moc energie na dělání problémů apod a přes můj pokyn ohledně množství krmení se pravidelně začne stávat, že se krmení začne omezovat nebo rovnou dávat jinému koni.
Momentálně platím 12.000 Kč měsíčně, za ustájení, kde moje jádro nacházím v kýblech jiných koní, sena kobyla dostane králičí dávku a stojí na pilinovém poprašku. Žádné služby navíc typu předekování nevyužívám, zajišťuji si veterináře i kováře sama, stejně tak jako podávání léků, když bylo třeba - nulová práce navíc pro zúčastněné.
Nejsem schopná pochopit, co dělám špatně, protože něco zjevně ano, když po počáteční domluvě a mém naprosto přímém jednání a sdělení požadavků to vždy skončí u tohoto stavu, a to bez ohledu na to, jaké množství peněz za služby platím. Nebo naprosto všichni ustajovatelé nejsou schopni pochopit, že jsem zákazník, kterému je nutno služby poskytnout, a že má moje kobyla dostat stejné množství sena, podestýlky a jádra jako koně jiných majitelů, kteří za to platí stejné množství peněz, jen mají koně, co se prohrabou malou vrstvou podestýlky na beton a sena sežerou klidně 25 kg denně?
A nejde si domluvit jednoduše to, aby měl kůň seno v síti?
Já třeba naprosto rozumím tomu, ze se ustajovatel nemůže dívat na to, jak má kůň nastláno senem, které nežere, protože sena je v poslední době žalostně málo, a taky by mě štvalo, ze pak končí na hnoji.
Ano, máte to na jednu stranu zaplaceno, ale na druhou stranu v tom vidím naprostou neúctu k lidské práci a zdrojům
V tom zbytku bych si s ustajovatelem udělala pořádek (nastláno a čisto kůň mít má, a jestli si ho schvátíte, nebo poleze po stropě z jádra je váš boj), ale to seno mu za zlé opravdu nemám.
Ve smlouvě mám 12 kg sena denně, plus si připlácím za další seno na polední dávku, a jestli má dohromady 8 kg sena denně včetně toho s příplatkem, tak to je moc, podle vážení to bývá spíše k 6 kg, maximálně to bylo 9 kg - poslední dobou to bývá pravidelně 2 kg sena ráno, necelé kilo v poledne a něco přes 2 kg večer - vážím si to, protože mě štve porušování smlouvy.
Seno v síti mít kůň nemůže, má deformitu čelisti po nepovedeném veterinárním zákroku (při vstávání z narkozy si zlomila spodní čelist) a seno ze sítě se jí vybírá natolik špatně, že ho raději nechá komplet. To je taky důvod toho, proč musí dostávat příkrmy- dostává kaše pro staré koně, protože se jí to dobře žere. Bolestivý ten stav není, jen má mechanicky omezený rozsah pohybu čelisti, pokud by mi někdo rovnou chtěl radit utracení.
Argument neúcty ke zdrojům chápu, ale na všechna specifika upozorňuji předem a nabízím myslím dostatečně atraktivní odměnu, předem je každý ustajovatel obeznámen s tím, co požaduji a jaká jsou specifika koně, jen to prostě nikdo není ochotný dodržet.
Nebo toho chci vážně tolik? Za ty peníze, co platím, s vlastním jádrem, bez dekování, bandážování, kováře, veterináře atd. - žádné starosti navíc, jen nakrmit, vykydat a odvést do výběhu a z výběhu, jezdecké zázemí nevyužívám.
Slon Indický
napsal(a):
Ve smlouvě mám 12 kg sena denně, plus si připlácím za další seno na polední dávku, a jestli má dohromady 8 kg sena denně včetně toho s příplatkem, tak to je moc, podle vážení to bývá spíše k 6 kg, maximálně to bylo 9 kg - poslední dobou to bývá pravidelně 2 kg sena ráno, necelé kilo v poledne a něco přes 2 kg večer - vážím si to, protože mě štve porušování smlouvy.
Seno v síti mít kůň nemůže, má deformitu čelisti po nepovedeném veterinárním zákroku (při vstávání z narkozy si zlomila spodní čelist) a seno ze sítě se jí vybírá natolik špatně, že ho raději nechá komplet. To je taky důvod toho, proč musí dostávat příkrmy- dostává kaše pro staré koně, protože se jí to dobře žere. Bolestivý ten stav není, jen má mechanicky omezený rozsah pohybu čelisti, pokud by mi někdo rovnou chtěl radit utracení.
Argument neúcty ke zdrojům chápu, ale na všechna specifika upozorňuji předem a nabízím myslím dostatečně atraktivní odměnu, předem je každý ustajovatel obeznámen s tím, co požaduji a jaká jsou specifika koně, jen to prostě nikdo není ochotný dodržet.
Nebo toho chci vážně tolik? Za ty peníze, co platím, s vlastním jádrem, bez dekování, bandážování, kováře, veterináře atd. - žádné starosti navíc, jen nakrmit, vykydat a odvést do výběhu a z výběhu, jezdecké zázemí nevyužívám.
A nejde teda část toho sena, které kůň stejně nežere nahradit namočeným granulovaným senem?
Jako, to seno, co nesežere má pro něj úplně stejnou nutriční hodnotu, jako to, které nedostane - to, kolik za to platíte na tomto faktu nezmění vůbec nic.
Tak to mě mrzí. Vnímám to v lecčems podobně. V jedné stáji zavedli, že kdo si bude kydat několikrát týdně, bude mít slevu, kdo jezdit za koněm nebude, bude platit o trochu více. A jak se dívali na toho, kdo prostě tam má koně ustájeného a "nejezdí pomáhat", ale s klidem vyšší částku zaplatí? No, bylo to špatně.
Holky, když jiná ustajovatelka měla problém dát koním na beton v boxu dost slámy, tak se dohodly a koupily si společný balík a stlaly si z něho. Bylo to před tím, než se ze stáje odešlo, protože ustajovatelka se ukázala časem jako extrémní. Koním sice námi připravované krmivo dala, ale bez našeho vědomí jim ho sesypávala jen do večerního, valach toho opravdu neměl málo a jsem ráda, že ta megadávka najednou nezpůsobila problém. Na seno a sežrání kýble, co měl tedy okolo tří kilo, měl, v případě, že nikdo z nás nemohl koně zavřít dřív, necelých osm hodin - v 22 zavřela, v šest pustila. Voda ve výběhu taky problém. Její představa byla, že ustájení, které BUDE mít jednou kruhovku a někdy za léta kolbiště, může stát tak, jak kdyby je už mělo, protože to z něčeho musí postavit. Člověk tedy platil ustájení, kde vše dělal raději sám a i když nastlal tak nějak normálně a dal normálně sena, ona to večer v deset těm koním obojí sebrala, jak se později zjistilo.
Vychází mi z toho jen mít koně ve svém, ale to člověk nemůže ani onemocnět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chyba není na vaší straně. Jen se rozchází názor váš a názor ustajovatele, potažmo jeho zaměstnanců na krmení a podestýlání vašeho koně. A oni jsou v lepší pozici. Tohle už je fenomén. I když se domluvíte, že chcete aby váš kůň měl denně 25 kg sena a vámi zakoupené jádro, přesto je stále dost ustajovatelů, kteří vám slíbí to, co chcete slyšet, obzvlášť za slušné peníze, často i sami věří, že jsou schopni vám vyjít vstříc, ale stejně dřív nebo později zapadnou do svého vyjetého stereotypu. Buďto se časem přizpůsobíte, protože vás budou pomalu vařit jako žábu a nebo půjdete zase jinam. Není z toho cesta ven, pokud nenarazíte na někoho schopného tolerovat, že přestože s něčím nesouhlasí, má to zaplacené, je to domluvené, tak to i udělá. Prošla jsem si tím několikrát. Zkoušela jsem všechno. I dovézt si své vlastní seno, krmit si, místovat i podestýlat sama a přitom platit full servis. Při čtyřech koních jsem nedělala nic jiného, na nějakou práci s nimi samými už nebyl čas. No dopadlo to jak muselo. Koně jsou doma a všechno je tak jak chci já a mám klid a koně taky. A neuhynuli ani mě nesežrali . Pokud to u vás není možné, budete muset hledat jehlu v kupce sena, jsou dobré stáje, ale bývají beznadějně obsazené. A nebo si částečně krmit sama. Kupovala jsem sennou řezanku, kobyla ji měla ve spešl zpomalovací bedně, dojídala se tím, když měla potřebu, zároveň se tím zabavila a dostýlala jsem balíkovanými hoblinami pro koně. No za 12 tis. měsíčně by mě ještě tohle navíc taky štvalo.
Já dřív koně doma měla, ale pak přišel rozvod, stěhování do města, a následně trable s nájemním ustájením - momentálně nejsem v situaci, že bych si mohla dovolit kupovat nemovitost, kde by mohli být koně.
Když přestala být kobyla pojízdná, utěšovala jsem se tím, že to bude s ustájením snažší - přeci jsou ustajovatelé už dneska zvyklí třeba na staré koně, nebude mít takové energetické nároky jako kůň v práci atd, ale bohužel - funguje to bezvadně pár měsíců, a pak to nastoupí na cestu dolů, která nejde zarazit.
Předpokládala jsem, že ve stáji, kde to stojí jako pronájem bytu, přeci není možné, aby šetřili na seně a podestýlce - a je. Vlastní seno není možné uskladnit, k tomu mi majitel stáje neposkytne prostory, podle jeho názoru má kobyla vše a klasika - koně v zimě přirozeně hubnou, blablabla. Ona se žraním sena minimálně zabaví, pokud je hezké, lístkové, sežere všechno co dostane a klidně víc, pokud je to samý stonek, bodlák a šťovík, tak ho holt nechá. A to mám ještě štěstí, že v těch stájích, kde jsem byla, se nekrmilo senem plesnivým.
Už jsem zažila, že ve stáji, kde se podestýlalo pilinama, si jedna majitelka obstarávala vlastní slámu. Otázka je, jestli něco takovýho dělat v ustájku, který stojí jako pronájem bytu...a navrch, pokud by moje jádro dostávali jiní koně, asi bych se o žádnou domluvu nesnažila a balila si saky paky. Přijde mi naprosto neskutečný, že si něco takovýho v ustájení, který se tváří jako luxusní, vůbec dovolí.
Terven
napsal(a):
Už jsem zažila, že ve stáji, kde se podestýlalo pilinama, si jedna majitelka obstarávala vlastní slámu. Otázka je, jestli něco takovýho dělat v ustájku, který stojí jako pronájem bytu...a navrch, pokud by moje jádro dostávali jiní koně, asi bych se o žádnou domluvu nesnažila a balila si saky paky. Přijde mi naprosto neskutečný, že si něco takovýho v ustájení, který se tváří jako luxusní, vůbec dovolí.
To jsou přesně moje myšlenky, jen je neumím formulovat. Zkoušela jsem ustájení v ceně 5.500 Kč až právě těch 12.000 Kč měsíčně, problémy jsou všude stejné - seno, podestýlka a jako bonus ještě to nekrmení mého jádra, případně krmení cizích koní, podle toho, jestli chtějí maskovat, že jádro mizí a jestli se hodí koni stájnice. A to nemuvím o jednom ustájku, kde se na soukromých koních vyřádily "pomocnice", co ve stáji působily - na mé kobyle údajně nejezdily a "jen" si ji půjčily na focení, ale to bohatě stačí.
V jiných oborech mi přijde, že se už lidé snaží poskytovat služby na nějaké úrovni a zaplacené služby poskytnou, ale u koní si připadám, jakože ustajovatel mi dělá charitu a milostivě rozhodne, co mi poskytne - dle uvážení.
Nejvíc absurdní mi přijde, že připlácím 1.000 Kč měsíčně proti ceně ustájení za seno navíc (což je cena celého balíku včetně dopravy, mimochodem) a dostanu polovinu toho, co mám běžně ve smlouvě - tj. bez toho příplatku.

a majitel je i ten co koně obstarava nebo ke tam stajnik? upozornovala jste na nedostatek? ev po nakrmeni nafotit,zdokumentovat vase zradlo u jineho kone a jit s tim za majitelem...?
Pracuji v Praze, hledám spíše v okrese Praha-západ, východ by mi taky nevadil, pokud to je v nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti - po těch zkušenostech už do ustájení dál jít nechci, abych mohla zkontrolovat, jak na tom kobyla je.
Byla jsem ve dvou rodinných stájích, kde obstarával koně majitel, resp. jeho dcera, v současné stáji je stájnice. Ta má pokyn přímo od majitele, že se žádné seno do hnoje vyhazovat nebude, majitel o mých připomínkách samozřejmě ví, včetně těch kyblíků. Stájnice se hájí, že toho má na přípravu hodně a holt to spletla, samozřejmě z toho majitel stáje žádné důsledky nevyvodí, kdo by se mu o ty koně taky staral. Na moje námitky mi řekne, že smlouva je smlouva, ale kůň to seno nežere a tak dostane jenom tolik, aby se nic nevyhodilo, a stájnice holt krmení spletla pětkrát po sobě, no, to se přeci stane, stejně toho kobyla dostává hodně, tak mi to ani nemusí vadit, že se to rozdělí mezi víc koní. Doplní to tím, že má plnou stáj spokojených klientů a já jediná mu dělám problémy.
Slon Indický
napsal(a):
To jsou přesně moje myšlenky, jen je neumím formulovat. Zkoušela jsem ustájení v ceně 5.500 Kč až právě těch 12.000 Kč měsíčně, problémy jsou všude stejné - seno, podestýlka a jako bonus ještě to nekrmení mého jádra, případně krmení cizích koní, podle toho, jestli chtějí maskovat, že jádro mizí a jestli se hodí koni stájnice. A to nemuvím o jednom ustájku, kde se na soukromých koních vyřádily "pomocnice", co ve stáji působily - na mé kobyle údajně nejezdily a "jen" si ji půjčily na focení, ale to bohatě stačí.
V jiných oborech mi přijde, že se už lidé snaží poskytovat služby na nějaké úrovni a zaplacené služby poskytnou, ale u koní si připadám, jakože ustajovatel mi dělá charitu a milostivě rozhodne, co mi poskytne - dle uvážení.
Nejvíc absurdní mi přijde, že připlácím 1.000 Kč měsíčně proti ceně ustájení za seno navíc (což je cena celého balíku včetně dopravy, mimochodem) a dostanu polovinu toho, co mám běžně ve smlouvě - tj. bez toho příplatku.
Jo je to o tom uvědomit si jak se věci mají a komunikovat písemně.
1) Uvědom si že koně jsou obor s největší koncenrací blb.ů. Je to smutné ale je to tak. Jen jsou různé kombinace okolo míry chudoby a bohatství s mírou znalostí + se to celé komplikuje romantickými představami např. že se pronajímáním stáje nádherně uživí atd. A je to jak na straně majitelů koní, tak na straně poskytovatelů služeb.
2) Je to služba - je možné ji reklamovat. Ale chce to mít písemně co jak kdy kolik čeho za co přesně - do puntíku (žádnému slovnímu nevěřit, to jsou jenom sliby chyby). Všechny chyby okamžitě nafotit i se svědkem, ihned volat co se děje přímo ustajovateli a pak písemně dodat reklamaci (doporučený dopis moc nefunguje s převzetím, je lepší mít ve smlouvě e-mail pro komunikaci a zálohovat si, z toho se nevykroutí že nevěděl). A tohle opakovat klidně 8x do měsíce a s tím že slušně ale věcně. Klidně ráno poslat email jaký je stav a večer poslat zase, že nedošlo k nápravě - dokut se nezlepší. Jen chcete to co platíte (a máte důvod, zdravotní problémy jsou dobrý důvod proč nezasahovat do ozkoušeného). Jinak tedy jste nucena odejít a samo že žádáte i vrácení peněz z důvodů opakovaného nedodržení dohodnutého (nedat se zastrašit plkama, že výpovědní doba 2 měs. a po tu dobu že kůň nedostane nic jiného atd.) (sakulente hubnout v zimě může překrmený poncl a to cíleně - u ostatních je to trestuhodná výmluva)
3)On to totiž ustajovatel opravdu nemusí vědět. Když věří kyďákovy a ošce co jsou přeci tolik let u koní... (on chtěl jen využít stávající budovu, sám neví a dobře si nevypočítal jak to vyjde s náklady když mzdové aj. náklady atd. - znám z okolí, kdy perzonál šetří aby zbylo na jejich plat) Když komunikujete slušně a věcně, určitě věci řešit bude - poloprázdná stáj není podnikatelský záměr.
4) Všude je něco. Pokuste se zavřít oči nad přehlédnutelným. Ale u sena a vlastního jádra bych se taky velmi čílila...
Slon Indický
napsal(a):
Pracuji v Praze, hledám spíše v okrese Praha-západ, východ by mi taky nevadil, pokud to je v nějaké rozumné dojezdové vzdálenosti - po těch zkušenostech už do ustájení dál jít nechci, abych mohla zkontrolovat, jak na tom kobyla je.
Byla jsem ve dvou rodinných stájích, kde obstarával koně majitel, resp. jeho dcera, v současné stáji je stájnice. Ta má pokyn přímo od majitele, že se žádné seno do hnoje vyhazovat nebude, majitel o mých připomínkách samozřejmě ví, včetně těch kyblíků. Stájnice se hájí, že toho má na přípravu hodně a holt to spletla, samozřejmě z toho majitel stáje žádné důsledky nevyvodí, kdo by se mu o ty koně taky staral. Na moje námitky mi řekne, že smlouva je smlouva, ale kůň to seno nežere a tak dostane jenom tolik, aby se nic nevyhodilo, a stájnice holt krmení spletla pětkrát po sobě, no, to se přeci stane, stejně toho kobyla dostává hodně, tak mi to ani nemusí vadit, že se to rozdělí mezi víc koní. Doplní to tím, že má plnou stáj spokojených klientů a já jediná mu dělám problémy.
Pryč - to nemá jiné východisko.
+ velmi ostré opakované a písemné reklamace (stáj může být klidně plná dobře krmitelných koní, nebo majitelů neználků - to je jedno - on si neplní smlouvu s Vámi)
Pipilota - ano, pryč se chystám co nejdříve, majitel na dodržení výpovědní doby netrvá - vidí, že smlouva se nedodržuje a odmítá to se mnou dál řešit, jenom jsem si chtěla postěžovat, že mě čeká hledání šesté stáje v průběhu čtyř let a už jsem z toho vyřízená - je to pro mě úplně zoufalá situace. Ve stáji je většina majitelů spokojená, protože mají podmínky pro sport, halu a 2 jízdárny, a zbytek jim je jedno (prostě jsou ve stáji, tak má jejich kůň hnůj v boxe, normální stav - mně kvůli stížnostem aspoň stájnice opravdu místuje), část to nevidí, část už má hledání té pravé stáje za sebou a rezignovali, protože to bude všude stejné, a část tam nechodí a koně tam odložili.
Naďa3
napsal(a):
Mám koně ve stáji Kosoř, sena i podestýlky mají dost, vlastní jádro není problém. Pokud byste chtěla ještě víc, a byla ochotná si za to připlatit, myslím, že by to dodržovali.
Děkuji za tip, Kosoř mám kousek, ale nikdy jsem tam nebyla - podle fotek na webu mi přišlo, že moc nestelou a tak jsem je vyřadila. Asi se to změnilo, nebo mám opravdu zcela nereálné požadavky, to je taky možnost.
Naďa3
napsal(a):
Tak se tam jděte podívat někdy v poledne, abyste viděla stav na vlastní oči.
Nebo mi můžete napsat nebo zavolat.
Já tomu věřím, jen mě prostě nikdy nenapadlo to tam zkoušet z důvodu prezentace na webu - asi jsem si takhle vyřadila potenciálně slušných stájí vícero, budu to muset objet osobně všechno.
Slon Indický
napsal(a):
Já tomu věřím, jen mě prostě nikdy nenapadlo to tam zkoušet z důvodu prezentace na webu - asi jsem si takhle vyřadila potenciálně slušných stájí vícero, budu to muset objet osobně všechno.
Rozhodně nedejte jenom na stránky - nejlepší ustájka, který jsem poznala, buď webovky vůbec neměly anebo je měly hodně mizerný a léta neaktualizovaný.
Atraktivní webová prezentace vypovídá o skutečnosti jenom málo a dost často je pak člověk překvapen, když to vidí a zažije naživo.
Terven
napsal(a):
Rozhodně nedejte jenom na stránky - nejlepší ustájka, který jsem poznala, buď webovky vůbec neměly anebo je měly hodně mizerný a léta neaktualizovaný.
Atraktivní webová prezentace vypovídá o skutečnosti jenom málo a dost často je pak člověk překvapen, když to vidí a zažije naživo.
Přesně tak. Já sice svého koně nemám a problém s ustajenim neřeším, ale řešila jsem problém s jezdeckou školou. Jakmile jsem se jen trochu zorientovala u koní (a přestala jsem mít naivní představy, že všude kde mají koně se k nim automaticky chovají dokonale) musela jsem hledat novou stáj. V té minulé koně byli pretezovani (3-7 hodin denně), nekydalo se ani 1x denně a neměli dost žrádla. Také v té stáji nabízí ustajeni za dost špatných podmínek. A sice stajnik ignoruje pozadavky majitele. Např majitel chce, aby kůň nechodil do výběhu (protože je v něm 30cm bahna). Stajnik to odkyve. Ale pak si řekne, že chudák kůň (a tajy že box by musel kydat) a koně soupne ven. A to není jediný problém té stáje. Ale je to tam levné - 5000 za měsíc ,,za vše''.
Každopádně já když hledala jezdeckou školu, skončila jsem v soukromé stáji. Vlastní ji milí lidé, kteří mají koně za domem. Je tu pár školních a jeden soukromý kůň. Vycvik jezdce skvělý, školní koně přiježdění drezurne i skokove. Navic se o celou stáj stará majitel s jeho ženou. Vlastnoručně kydáji, krmí, atd. Koně tam jsou jak v bavlnce. A taková stáj nemá žádný web, fb ani ig. Ani není na její majitele na internetu žádný kontakt.
Tak neváhejte pokud nekde uvidíte ohradu s koňmi klidně se zkuste jít zeptat když u koní někdo bude.
Slon Indický
napsal(a):
Já dřív koně doma měla, ale pak přišel rozvod, stěhování do města, a následně trable s nájemním ustájením - momentálně nejsem v situaci, že bych si mohla dovolit kupovat nemovitost, kde by mohli být koně.
Když přestala být kobyla pojízdná, utěšovala jsem se tím, že to bude s ustájením snažší - přeci jsou ustajovatelé už dneska zvyklí třeba na staré koně, nebude mít takové energetické nároky jako kůň v práci atd, ale bohužel - funguje to bezvadně pár měsíců, a pak to nastoupí na cestu dolů, která nejde zarazit.
Předpokládala jsem, že ve stáji, kde to stojí jako pronájem bytu, přeci není možné, aby šetřili na seně a podestýlce - a je. Vlastní seno není možné uskladnit, k tomu mi majitel stáje neposkytne prostory, podle jeho názoru má kobyla vše a klasika - koně v zimě přirozeně hubnou, blablabla. Ona se žraním sena minimálně zabaví, pokud je hezké, lístkové, sežere všechno co dostane a klidně víc, pokud je to samý stonek, bodlák a šťovík, tak ho holt nechá. A to mám ještě štěstí, že v těch stájích, kde jsem byla, se nekrmilo senem plesnivým.
12000,- měsíčně?Nechcete kobylu nastěhovat ke mě?
Dát 12000,- za ustájení je pro mě nemyslitelné,ale platit 12000,- za ustájení,kde můj kůň nedostává to co má,no to bych je asi zabila....
Děláte dobře,že odcházíte..když jsem měla koně v komerčním ustájení,tak i když jsem byla relativně spokojená,tak se nic nevyrovná tomu,že mám teď zvěrstvo na svém,kde prostě vím,že mají všechno tak,jak si přeju..ano,člověk nemá moc žádné volno a když chceme 1x za rok na 8 dní letět na dovolenou,je to plánování na měsíce dopředu,ale jsem spokojená,že je mám každý den pod dohledem a nemusím se právě strachovat o to,jestli je o ně dobře postaráno a mají všechno...ale samozřejmě chápu,že když tu možnost nemáte,je to těžké...
Každopádně si myslím,že je vyloženě SPROSTÉ za peníze,které platíte,nedostat to,co ve smlouvě máte..
A co se týče té hlášky,že koně přirozeně hubnou..to je snad za poslední 2 roky,co je málo sena,ta nejpoužívanější hláška koňáků,co toho sena mají málo.....a co je na tom nejhorší je to,že ty majitelé ustájených koní tomu fakt věří...tuhle mě potkala jedna taková holčina ze stáje nacházející se pár km od nás na vyjížďce a první,co mě zaujalo byl pohublý kůň...ptám se proč je tak pohublý?Odpověď?Vždyť je zima,koně přes zimu vždycky zhubnou...říkám vážně?Tak toho jsem si nikdy nevšimla,když se krmí tak jak mají...chvíli kouká..a pak mi řekne,že mám kobylu určitě březí,když je tak kulatá Tak jsem jí ubezpečila,že fakt březí není a už se se mnou nebavila
Ty jo 12 tisíc měsíčně? To si ji klidně vezmu na ustajko a senem ji budu stlat i v ohradě. Co jsem byla ve stáji, tak nastlano dobrý, ale ta slepičí dávka sena byl děs. Kobyla měla noční seno zchroupaný za půl hodiny. Jsem ráda, že už jí mám zpět doma.
Kde v Praze ustajit neporadím, ale myslím si, že všude to bude na jedno kopyto. A ty stáje které jsou kvalitní jsou vždycky beznadějně plné.
Já prostě nepochopím ty ustajovatele. Když si vezmu takovou dardu za ustajko, tak se snažit mít ty služby sakra kvalitní. Chápu, že je to pak výdělek šul nul, ale přibývá majitelů, kteří jsou fakt schopní si už zaplatit. Jen chtějí dobrou službu. Tj denní kontrola zvířete, normálně nastlano a porci sena, která není jak pro králíka. A když ten kůň to seno nedozere, tak se přece nemusí odvést hned na hnůj ne? Moje kobyla taky má ráno zbytek. Je Teda hraboš, ale nepokadi to. Tak seno hodím na stranu a když to není samá sláma, použiju ke zkrmeni a když je, tak s tím zastelu.
A ano hubnutí v zimě je už takový evergreen. Stejně tak mám pocit, že přibývá těžko krmitelnych koní. A vždy se těším na zimu, že mi kobyla zhubne. A furt ta bestie nemá žebra 🙄.
Já jenom uvedu na pravou míru ten výběr podle webu nebo inzerátu - nehledám atraktivní web, jen když tam je fotka otevřeného boxu a na konci boxu je 5 cm nepodestlaná mezera, tak automaticky stáj vyřadím, protože podle mých představ mi prostě nenastelou. Pro mě je řádná podestýlka vrstva slámy po celém boxe, přičemž okraje ideálně ještě zvednuté. Akceptovala bych i rovnoměrnou vrstvu po celém boxe bez zvýšení, ale dnes dost stájí ani nenastýlá celý box - tam rovnou vidím, že bychom se nepohodli, tohle akceptovat nikdy nebudu.
Já nemám problém za řádnou péči zaplatit klidně úplně mini rodinné stáji, jen prostě čekám svůj standard - seno 3x denně nebo ad libitně, vrstvu podestýlky, krmení mým připraveným krmivem, bezpečný výběh bez nějakého bordelu uvnitř (hodně lidí má ve výběhu třeba kovošrot, což vážně nepochopím), aby se o koně nestaraly děti, ale zaměstnanec nebo jiná stálá osoba, a ideálně i bezpečný uzavřený dvůr, v případě toho, že se stane, že koně utečou fakt nejsem zvědavá na otevřené jímky apod.
Stáje na první pohled to splňující jsou, jen se to dlouhodobě neudrží. Pokud už v inzerátu nebo na webu vidím fotky s tím, co je pro mě neakceptovatelné, tak dávám rovnou ruce pryč, můžu tedy zkusit i tyto stáje a doufat, že je to ve skutečnosti lepší.
Slon Indický
napsal(a):
Já jenom uvedu na pravou míru ten výběr podle webu nebo inzerátu - nehledám atraktivní web, jen když tam je fotka otevřeného boxu a na konci boxu je 5 cm nepodestlaná mezera, tak automaticky stáj vyřadím, protože podle mých představ mi prostě nenastelou. Pro mě je řádná podestýlka vrstva slámy po celém boxe, přičemž okraje ideálně ještě zvednuté. Akceptovala bych i rovnoměrnou vrstvu po celém boxe bez zvýšení, ale dnes dost stájí ani nenastýlá celý box - tam rovnou vidím, že bychom se nepohodli, tohle akceptovat nikdy nebudu.
Já nemám problém za řádnou péči zaplatit klidně úplně mini rodinné stáji, jen prostě čekám svůj standard - seno 3x denně nebo ad libitně, vrstvu podestýlky, krmení mým připraveným krmivem, bezpečný výběh bez nějakého bordelu uvnitř (hodně lidí má ve výběhu třeba kovošrot, což vážně nepochopím), aby se o koně nestaraly děti, ale zaměstnanec nebo jiná stálá osoba, a ideálně i bezpečný uzavřený dvůr, v případě toho, že se stane, že koně utečou fakt nejsem zvědavá na otevřené jímky apod.
Stáje na první pohled to splňující jsou, jen se to dlouhodobě neudrží. Pokud už v inzerátu nebo na webu vidím fotky s tím, co je pro mě neakceptovatelné, tak dávám rovnou ruce pryč, můžu tedy zkusit i tyto stáje a doufat, že je to ve skutečnosti lepší.
No já nevím, ale u nás se nestele u dveří až do kraje (stejně jako ve většině dostihových stájí) z jednoho prostého důvodu - aby to pod boxem nelezlo do uličky, a nebyl bordel po celé chodbě. Jestli má v boxe 4,5 x 4,5 m kůň na jedné stěně 20 cm pruh bez slámy opravdu neukazuje na nekvalitní ustájení.
Pro Vás by bylo asi nejlepší si opravdu dát koně do vlastního (klidně si prostory jen pronajmout), anebo k někomu kdo potřebuje společníka k jednomu koni.
Hele na Moravě má opravdu hodně žen výplatu 12000 a musí s tím vyjít.
Takže za ty peníze by se okolo Olomouce ve stáji bez haly rozhodně snažily. Myslím, že i u Prahy jsou stáje kde se platí 6000 - v takových se pak stele na 1/2 a další nešvary, chápu to vzhledem k ceně. Ale jsem přesvědčená, že i tam se musí najít stáj kde když si prostě platíte víc tak dostanete víc. Si to představuji tak, že když normálně se platí 9000, tak koně jediného klienta co mi platí 12000 si budu hýčkat přesně podle pokynů platícího.
Pipilota
napsal(a):
Hele na Moravě má opravdu hodně žen výplatu 12000 a musí s tím vyjít.
Takže za ty peníze by se okolo Olomouce ve stáji bez haly rozhodně snažily. Myslím, že i u Prahy jsou stáje kde se platí 6000 - v takových se pak stele na 1/2 a další nešvary, chápu to vzhledem k ceně. Ale jsem přesvědčená, že i tam se musí najít stáj kde když si prostě platíte víc tak dostanete víc. Si to představuji tak, že když normálně se platí 9000, tak koně jediného klienta co mi platí 12000 si budu hýčkat přesně podle pokynů platícího.
Vy ano. Ale vězte, že ne každý to tak má. Hodně lidí se snaží své soudruhy odrbat. To už je takový náš národní sport. S tím, že si řeknou, že když má tolik peněz,tak jí neubude.Bohužel.
sisi58
napsal(a):
Vy ano. Ale vězte, že ne každý to tak má. Hodně lidí se snaží své soudruhy odrbat. To už je takový náš národní sport. S tím, že si řeknou, že když má tolik peněz,tak jí neubude.Bohužel.
No nějak tak, bohužel. Taktiku "dám víc, když" už dělat nebudu - místo hýčkání tam bylo "to přeci ani nepoznáš, že jsme si trochu tvého krmiva vzali, on je koník XY starý a potřebuje to víc než tvoje kobyla". Najednou pak bylo zpoplatněno víc služeb, které třeba měli majitelé ostatních koní v normální ceně ustájení (snažili se mi vnutit např příplatek za vodní do výběhu). Takže jsem změnila taktiku a hledám stáj, kde mi vyhovuje běžný přistup a připlatím si za služby co chci, jako to seno navíc. Pak mě ale o to víc mrzí, že to nefunguje.
Jinak teda kousek nepodestlaný u vchodu do boxu je v pořádku, ale ono je to často třeba vzadu a nebo u všech stěn, že se podestele jen veprostřed a nebo se hodí dozadu a nebo rovnou všude ke stěnám slámy míň a to prostě neberu a hotovo.
Slon Indický
napsal(a):
No nějak tak, bohužel. Taktiku "dám víc, když" už dělat nebudu - místo hýčkání tam bylo "to přeci ani nepoznáš, že jsme si trochu tvého krmiva vzali, on je koník XY starý a potřebuje to víc než tvoje kobyla". Najednou pak bylo zpoplatněno víc služeb, které třeba měli majitelé ostatních koní v normální ceně ustájení (snažili se mi vnutit např příplatek za vodní do výběhu). Takže jsem změnila taktiku a hledám stáj, kde mi vyhovuje běžný přistup a připlatím si za služby co chci, jako to seno navíc. Pak mě ale o to víc mrzí, že to nefunguje.
Jinak teda kousek nepodestlaný u vchodu do boxu je v pořádku, ale ono je to často třeba vzadu a nebo u všech stěn, že se podestele jen veprostřed a nebo se hodí dozadu a nebo rovnou všude ke stěnám slámy míň a to prostě neberu a hotovo.
Možná bude vážně lepší zauvažovat nad tím si koně dát spíš k někomu, kdo má třeba doma jen 1 koně, a bude te mít nějaký méně komerční vztah, nebo platit ustájení v normální výši, ale přidat bokem ošetřovateli, aby měl motivaci dělat neco navíc.
Ono na rovinu - v komerční stáji budete pro personál vždycky "prudička s debilní hajtrou", a vzhledem k tomu, že těch 12 tis. většinou shrábne někdo jiný, ale práce zůstane tomu, co má zaplaceno stejně jako za jiné koně, tak nemají absolutně žádný důvod si zrovna kvůli Vašemu koni trhat žíly. Pro tu ošku je totiž mnohem lepší, když prudič ze kterého stejně nic nemá vypadne, a jeho místo nahradí kůň ve standardním režimu...
No, u nás se tedy taky nepodestýlá až do kraje (to jste asi viděla na fotce), ale na druhou stranu máme opravdu veliké boxy, ve většině stájí jsou podstatně menší.
Ale je fakt, jak jsem četla, že máte poměrně dost požadavků, že by asi bylo opravdu nejlepší ustájení v soukromí. Ještě vím, že v Holyni má nějaká paní malinkou stáj, má ji doma, na koně kouká z okna a stará se o ně dobře. Ale kontakt nevím.

Myslím, že Slon moc požadavků nemá, jen chce kvalitní základ a snaží se toho dosáhnou alespoň příplatky...určitě bych si promluvila se stájnicí, takové to mluvení tichým hlasem a mnoha otázkami (proč to dělá, a tak) až se dotyčná rozbrečí.....to samé se zaměstnavatelem dotyčné...kde jinde záleží na kvalitním personálu než ve zdravotnictví v důchoďáku a u zvířat ,spolehnutí se na dobré slovo v dnešní době nic neznamená...(.příplatky měly jít spíše ošetřovatelce, více by se angažovala.) Udělali si z vás kasičku, platí ale nic nezmůže, snad finančně pocítí váš odchod...každý by si měl pravidelně platících lídí a v takové výši vážit, když ani todle majitele ustájení nemotivuje, šla bych ....
Tak nějak se obávám, co bude za pět let...
Ano, ustájení doma by pro mě bylo rozhodně nejlepší, jen v současné práci nejsem schopna se o koně postarat každý den, zato mám ty prostředky na zaplacení někoho dalšího.
Pokud zaměstnání změním tak, abych měla více času, těžko si vydělám tolik, abych si to, co chci, mohla dopřát.
A vzhledem k tomu, že platím pražský nájem bytu sobě a k tomu 20 tisíc měsíčně výdaje na kobylu (ustájení, krmení a cesta), nemám prostředky na koupi něčeho svého a ani nebudu.
Jak říkám, nečekám řešení, jen si chci postěžovat, protože jsem si naivně myslela, že kdo má k dispozici peníze, může mít odpovídající služby, a ono to tak není.
A kdyby někdo chtěl mít podnikatelský záměr super kvalitního ustájení u Prahy a trápí se, že nemá halu ani jízdárnu a podobně, tak dodávám, že lidé jako já jsou, mám minimálně jednu známou, která má koně, na kterém jezdí minimálně, platit by byla ochotná asi i více než já a požaduje v podstatě základ - tj velký nastlany box, seno, krmení dle požadavků, bezpečný výběh, ideálně dostatečně prostorný, a bez dětí u koní.
napsal(a):
Myslím, že Slon moc požadavků nemá, jen chce kvalitní základ a snaží se toho dosáhnou alespoň příplatky...určitě bych si promluvila se stájnicí, takové to mluvení tichým hlasem a mnoha otázkami (proč to dělá, a tak) až se dotyčná rozbrečí.....to samé se zaměstnavatelem dotyčné...kde jinde záleží na kvalitním personálu než ve zdravotnictví v důchoďáku a u zvířat ,spolehnutí se na dobré slovo v dnešní době nic neznamená...(.příplatky měly jít spíše ošetřovatelce, více by se angažovala.) Udělali si z vás kasičku, platí ale nic nezmůže, snad finančně pocítí váš odchod...každý by si měl pravidelně platících lídí a v takové výši vážit, když ani todle majitele ustájení nemotivuje, šla bych ....
Tak nějak se obávám, co bude za pět let...
Obávám se, že doba, kdy majitel rozbrečí ošku je dávno pryč - oni jsou totiž stájníci dost nedostatkovým zbožím, a když je to nějaký lepl, tak je mu to fuk, a pokud to je "matador" tak si po odchodu majitelky na její adresu zanadává, a akorát si dá většího bacha, ale jeho vztah ke kobyle a majitelce to rozhodně nezlepší
Navíc platí pořád to, že ty nadstandardní peníze kasíruje většinou někdo jiný, než ten, po kterým chce zadavatelka nadstandardní péči - proto to prostě nefunguje a fungovat nebude.
Slone, to je tedy síla, 12.000Kč jsem platila za 3 koně na ustájení na statku ve stylu "udělej si sám" Mě to vyhovovalo a nakonec jsem zjistila, že za "udělej si sám" vlastně nemusím platit nikomu a můžu investovat do vlastního. Starat se sama mi je milejší, než muset v komerčce poslouchat kecy ve stylu že jsem zapoměla uklidit bobek na cestě anebo neuklidila bidla dostatečně rychle a do pravého úhlu. Nebo zjistit, že bez mého souhlasu se přerovnávali koně ve výběhu a mojí kobylu dali dohromady s huculem, který jí vykopal jelita na břiše a kobyla mi stojí celý den v nejvzdálenějším rohu, hází tam hlavou a bojí se z něj vylézt, aby nedostala další nakládačku.
Se senem jsem také mívala problémy - měla jsem špatně krmitelnou kobylu A1/1, a raději než by sežrala něco po čem by jí mohlo bolet břicho, tak nežrala vůbec. Takže nechávala půlku jakýhokoliv sena a pro stájníky to byl důkaz, že má sena moc a že tedy je potřeba menší dávka... a zase jí tam půlka té půlky zůstala... a znoca kecy že dostává moc a že to stejně nežere... Navrch mívali kecy že jí mám něčím pořádně přikrmovat, že málo krmím jádrem, když z ní lezou žebra...
Teď mám koně jak chci mít já - seno, voda, sůl celý den a přistřešek přes zimu na vysoké podestýlce, kolem krmiště mám rohože, takže mi koně nestojí po kolena ve sračkách, jádro v zimě krmím jen abych měla do čeho zamíchat minerálku. Jediné co mi vadí že bych chtěla větší pozemek. Jenže přikoupit aspoň 2-3ha asi zůstane mým nesplněným snem, v mém dohledném okolí nikdo neprodává, nebo za to chtějí astronomické částky...
dsj
napsal(a):
Slone, to je tedy síla, 12.000Kč jsem platila za 3 koně na ustájení na statku ve stylu "udělej si sám" Mě to vyhovovalo a nakonec jsem zjistila, že za "udělej si sám" vlastně nemusím platit nikomu a můžu investovat do vlastního. Starat se sama mi je milejší, než muset v komerčce poslouchat kecy ve stylu že jsem zapoměla uklidit bobek na cestě anebo neuklidila bidla dostatečně rychle a do pravého úhlu. Nebo zjistit, že bez mého souhlasu se přerovnávali koně ve výběhu a mojí kobylu dali dohromady s huculem, který jí vykopal jelita na břiše a kobyla mi stojí celý den v nejvzdálenějším rohu, hází tam hlavou a bojí se z něj vylézt, aby nedostala další nakládačku.
Se senem jsem také mívala problémy - měla jsem špatně krmitelnou kobylu A1/1, a raději než by sežrala něco po čem by jí mohlo bolet břicho, tak nežrala vůbec. Takže nechávala půlku jakýhokoliv sena a pro stájníky to byl důkaz, že má sena moc a že tedy je potřeba menší dávka... a zase jí tam půlka té půlky zůstala... a znoca kecy že dostává moc a že to stejně nežere... Navrch mívali kecy že jí mám něčím pořádně přikrmovat, že málo krmím jádrem, když z ní lezou žebra...
Teď mám koně jak chci mít já - seno, voda, sůl celý den a přistřešek přes zimu na vysoké podestýlce, kolem krmiště mám rohože, takže mi koně nestojí po kolena ve sračkách, jádro v zimě krmím jen abych měla do čeho zamíchat minerálku. Jediné co mi vadí že bych chtěla větší pozemek. Jenže přikoupit aspoň 2-3ha asi zůstane mým nesplněným snem, v mém dohledném okolí nikdo neprodává, nebo za to chtějí astronomické částky...
Já měla koně vždycky v ustájení, ale vždycky jsem se o něj starala sama - prostě než se furt někoho o něco doprošovat, anebo nad ním stát jako dráb aby to udělal (což je o víkendu, kdy je ve stáji služba stejně neuhlídatelné), tak mi prostě přijde na psychiku méně náročné jít, a udělat to sama, protože v takové kvalitě se mi stejně o zvíře nikdo cizí starat nebude.
Ano, sice to nesplňuje parametry tržního hospodářství, ale za ten klid mi to stojí
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já měla koně vždycky v ustájení, ale vždycky jsem se o něj starala sama - prostě než se furt někoho o něco doprošovat, anebo nad ním stát jako dráb aby to udělal (což je o víkendu, kdy je ve stáji služba stejně neuhlídatelné), tak mi prostě přijde na psychiku méně náročné jít, a udělat to sama, protože v takové kvalitě se mi stejně o zvíře nikdo cizí starat nebude.
Ano, sice to nesplňuje parametry tržního hospodářství, ale za ten klid mi to stojí
Taky jsem to tak v jednom ustájení dělala. Vysloužila jsem si posměch a taky nadávky, že vyhazuji seno. Mám dušnou kobylu a to seno bylo opravdu plesnivé.
Začala jsem s tím poté, co jsem u kobyly ve žlabu právě ty spečené plesnivé kusy sena našla.
Já kobyle kupovala všechno možné,aby se nedusila a oni mi to tak sabotovali.
A to jsem byla ujištěna, samotným vedoucím, že mají krásné seno.
A ten hnus mé kobyle dávaly holky, co se učily na ošetřovatele koní.
sisi58
napsal(a):
Taky jsem to tak v jednom ustájení dělala. Vysloužila jsem si posměch a taky nadávky, že vyhazuji seno. Mám dušnou kobylu a to seno bylo opravdu plesnivé.
Začala jsem s tím poté, co jsem u kobyly ve žlabu právě ty spečené plesnivé kusy sena našla.
Já kobyle kupovala všechno možné,aby se nedusila a oni mi to tak sabotovali.
A to jsem byla ujištěna, samotným vedoucím, že mají krásné seno.
A ten hnus mé kobyle dávaly holky, co se učily na ošetřovatele koní.
já mám naštěstí koně bezproblémového po všech stránkách, ale vždycky jsem si mu sama dávala seno do sítě (abych jako ušetřila personálu práci), a samosebou si do té sítě nic špatnýho nedám . Večerní si taky nachystám sama, a když přijdu do boxu, tak bobky hodím bokem. Pro mě je to celé půlhodina navíc, a nemusím se s ničím rozčilovat. Personál tím neprudím, často jim i pomůžu, takže panují pokojné vztahy, a okolo mého koně chodí jako okolo malovaného vejce. To mi za to prostě stojí - v předchozí stáji jsem byla 10 let, a v současné mám koně 13. rok. Prostě "voják se stará, voják má"
Věřím tomu, že kdyby zadavatelka za ty základní služby platila třeba i 8ičku, a 1500 dala stájníkovi za nadstandardní péči bokem (o které ani majitel stáje nemusí vědět), tak má všechno super, a ještě v celkové sumě ušetří.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já mám naštěstí koně bezproblémového po všech stránkách, ale vždycky jsem si mu sama dávala seno do sítě (abych jako ušetřila personálu práci), a samosebou si do té sítě nic špatnýho nedám . Večerní si taky nachystám sama, a když přijdu do boxu, tak bobky hodím bokem. Pro mě je to celé půlhodina navíc, a nemusím se s ničím rozčilovat. Personál tím neprudím, často jim i pomůžu, takže panují pokojné vztahy, a okolo mého koně chodí jako okolo malovaného vejce. To mi za to prostě stojí - v předchozí stáji jsem byla 10 let, a v současné mám koně 13. rok. Prostě "voják se stará, voják má"
Věřím tomu, že kdyby zadavatelka za ty základní služby platila třeba i 8ičku, a 1500 dala stájníkovi za nadstandardní péči bokem (o které ani majitel stáje nemusí vědět), tak má všechno super, a ještě v celkové sumě ušetří.
Věruš,je vidno,že jsi sama ve staji dělala,a viš,jak to chodí...
Přesně tak to je.
Každý stájník se o koně luxusnĕ a rád postará,když mu dáte něco na přilepšenou....
Pokud mate spoustu požadavků,a připlácíte provozovateli,ošetřovatel z toho má jen práci navíc,ale žádné pozitivum...chybí mu motivace...

Možná je to cesta, ale mám zkušenost jinou. Tohle byla pro mě v každé komerční stáji samozřejmost. Příplatek a pomoc. Pomáhala jsem v běžném provozu. Pomáhala jsem, když neměli na vystřídání při dovolených, nebo si potřebovali něco soukromého zařídit. V jedné stáji majitelé ustájených koní uhradili provozovateli, který si všechno dělal sám i opravu oken stáje, ale stejně, po čase, každý jel ve vyjetých kolejích. Možná to souvisí s tím, že všude, kde jsem byla, byli stájníci přetěžovaní a i ve stáji,
kde se o vše staral sám provozovatel, si toho nabral moc a skončil nakonec u chlastu.
Sama bych ustajovat nechtěla, vydělat peníze se dají snadněji. Ustajování se musí dělat srdcem. Ideálně, když není zdrojem hlavní výdělečné činnosti. A člověk musí umět jednat s lidmi, lidi od koní mají svá specifika.
Pro zadavatelku. Dneska na mne na fb vykouklo tohle.
Jen Teda uvádí, že mají výběhy 3 hektar a vyfotí tam tenhle kozí plácek.
Hanulinka
napsal(a):
Věruš,je vidno,že jsi sama ve staji dělala,a viš,jak to chodí...
Přesně tak to je.
Každý stájník se o koně luxusnĕ a rád postará,když mu dáte něco na přilepšenou....
Pokud mate spoustu požadavků,a připlácíte provozovateli,ošetřovatel z toho má jen práci navíc,ale žádné pozitivum...chybí mu motivace...
Naštěstí jsem vždycky byla na trochu jiné pozici než je stájník, a v komerční stáji dělám práci jen z vlastní vůle (jako zaměstnání bych to nedělala ani omylem ), ale vím co ta práce obnáší, a myslím si že zadavatelce to pomůže lépe pochopit, proč ten její model funguje tak, jak funguje, a že to není jen o tom platit víc a víc.

Dep
napsal(a):
Pro zadavatelku. Dneska na mne na fb vykouklo tohle.
Jen Teda uvádí, že mají výběhy 3 hektar a vyfotí tam tenhle kozí plácek.
...seno do výběhu k obědu....myslím, že by tam mělo být už od rána, protože v boxe ho před vyhnáním ven tolik, co má mít nesežere....a zadavatelky kobyla se špatným příjmem už tuplem ne...prostě to tak rychle neužužlá, jako ostatní koně
...je smutné, když si stájníci dělaj co chtěj, snad mají možná hmotnou odpovědnost za svěřená zvířata a časem je to přejde.....

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Naštěstí jsem vždycky byla na trochu jiné pozici než je stájník, a v komerční stáji dělám práci jen z vlastní vůle (jako zaměstnání bych to nedělala ani omylem ), ale vím co ta práce obnáší, a myslím si že zadavatelce to pomůže lépe pochopit, proč ten její model funguje tak, jak funguje, a že to není jen o tom platit víc a víc.
Pišišvore, slon se chtěla pouze domoct základní péče(seno, nastláno, kyblík) a to je stájníkovo denní chleba, tam žádná práce na víc není...
napsal(a):
...seno do výběhu k obědu....myslím, že by tam mělo být už od rána, protože v boxe ho před vyhnáním ven tolik, co má mít nesežere....a zadavatelky kobyla se špatným příjmem už tuplem ne...prostě to tak rychle neužužlá, jako ostatní koně
...je smutné, když si stájníci dělaj co chtěj, snad mají možná hmotnou odpovědnost za svěřená zvířata a časem je to přejde.....
Problém je ten, že stájníci do nájemních stájí prostě nejsou - nikdo příčetný nebude za pár korun na cizím jako kůň, a ještě si nechat ze všech stran dělat na hlavu …
A když jim k tomu ještě přidáte hmotku za věci, co absolutně nejsou schopní ovlivnit, tak už to nebude dělat vůbec nikdo! Jako stájník nemůže za to, že majitel nakoupil plesnivej humus místo sena, nemůže třeba za to, že do stáda přibyl kůň, co ničí ohrady, nebo šikanuje ostatní, a nemůže ani za stav zařízení stájí a výběhů …
Tohle vidím v současné stáji, kde majitele zajímá jen aby desátého dostal od nájemníků zaplaceno, a neumím si představit, že by za jeho lhostejnost a bordel měl ještě nést zodpovědnost stájník
U sporťáků nebo dostiháků je situace jiná, protože tam je profesionální prostředí, jsou tam daná přesná pravidla, a i výběr zaměstnanců se vede podle jiných kriterí.
napsal(a):
Pišišvore, slon se chtěla pouze domoct základní péče(seno, nastláno, kyblík) a to je stájníkovo denní chleba, tam žádná práce na víc není...
Ale evidentně to NEFUNGUJE, ani když platí dvojnásobek běžného ustájení - tak jestli není jednodušší zkusit to jinak, a třeba i levněji
Je to její věc, a její peníze, ale pokud se nechce každou chvilku stěhovat, a koně na svém mít nemůže, tak je trochu v pasti.
Souhlasím s Verun. V restauraci taky nikoho nenapadne, že mi za stejné peníze dá menší porci, protože se mu zdám malá, protože jsem minule nedojedla, taky nikdo neřeší, že to musí vyhodit. Prostě si platím plnou porci, tak ji dostanu.
To u koní neplatí. Pořád jedou v modelu starých jezdeckých společností, kdy se dávalo seno podle potřeby z majetku družstva. Jenže pokud si něco koupím (zaplatím), tak to ten ustajovatel má zaplacené, netratí na tom, čili by mu mělo být jedno, jestli to kůň sežere, zašlape, bude používat jako záchod. Nechat si platit za to, že něco nedodám, je prostě porušení smlouvy. Je to jako kdyby si nechal zaplatit pět balíků sena a protože váš kůň je frfňa a určitě to nesní, tak aby se to nevyhodilo, dodá za ty peníze jen balíky tři. Tohle už lidi vnímají jako krádež nebo podvod, ale totéž v bledě modrém na poli ustájení stejně nevidí a považují takové chování za normu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale evidentně to NEFUNGUJE, ani když platí dvojnásobek běžného ustájení - tak jestli není jednodušší zkusit to jinak, a třeba i levněji
Je to její věc, a její peníze, ale pokud se nechce každou chvilku stěhovat, a koně na svém mít nemůže, tak je trochu v pasti.
Ale slušné by mělo být dostat služby, za které si platím, ne? Ne muset někoho uplácet, aby dělal svoji práci.
Nebo taky uplácíte pošťáka, aby vám balík do ruky vůbec dovezl?
Dotaz
napsal(a):
Ale slušné by mělo být dostat služby, za které si platím, ne? Ne muset někoho uplácet, aby dělal svoji práci.
Nebo taky uplácíte pošťáka, aby vám balík do ruky vůbec dovezl?
Ano, mělo by to tak být.
Ale zrovna s těma pošťákama to nebyl zrovna dobrý příklad, při tom jak fungují služby České pošty - tam je to snad ještě větší katastrofa, než v těch nájemních stájích
Já se trochu vyjádřím k té práci navíc pro stájníky - myslím, že jsem asi nejméně náročný majitel ve stáji, a to myslím vážně - dekování si řeším sama, o předekování nežádám. Taktéž nežádám žádnou asistenci u kováře nebo veterináře, ani podávání léků. Kobyle se nenasazují žádné chrániče, bandáže ani kamaše. Většina majitelů toto všechno po stájnici požaduje - je to sportovní stáj, většina koní má deku stájovou a výběhovou a do výběhu chodí ověšení všemožnými chrániči, a v boxe se jich část ještě bandážuje. Taktéž u kováře ti, kteří nestojí, využívají její asistenci.
Za kobylou chodím třikrát či čtyřikrát týdně, přijde mi samozřejmost si věčer vymístovat, aby stájníci nemuseli, a v každé stáji jsem si taky chystala kyblíky na další dny - většinou to vychází tak, že vlastně s mnou nachystanou krmnou směsí nemusí nijak manipulovat, obvykle jen v době mé nemoci, což je pár dní v roce.
Pokud bych cokoli navíc vyžadovala, samozřejmě peníze dám, takhle řeším nějakou menší částkou a věcnými dary svátky, narozeniny, Vánoce apod.
Jinak změnu ustájení mám nyní v řešení, i na základě této diskuse.
Souhlasím s Inspektorem .Když někde děláte kydáka ,váš zaměstnavatel spoléhá ,že vás to baví ,tudíž budete vykonávat vše ,ochotně ,zdarma a neustále .Bez nároku na volno či tomu přiměřené finanční ohodnocení
Takže on naslibuje vše,co majitelky koní požadují ,nemožné ihned,zázraky na počkání .Majitelky se tetelí radostí
A vy jako kydák pak máte k dispozici stále stejné množství a kvalitu,jádra,sena,steliva.A taky pořád jedny své ruce.
Baby majitelky přikvačí ,miláčka ze všech stran a úhlů zkontrolují a vrhnou se na vás ,která se v maštali vyskytujete .Nikoli na provozovatele ustájka
A když ,jakožto kydák tohle máte snášet denně ,prostě od toho utečete
To by bylo zaměstnání pro psychiatra ,nebo aspoň psychologa vycházet se všemi klienty a všem vyhovět
Z druhé strany pak ,jsem to taky zažila,měla jsem koně na ustájku.A když jsem se chovala ke kydákům slušně,neměla jsem extra nesmyslné nároky ,které by v daném místě prostě provést ani nešly,jakž takž se to dalo .I když jsem zažila i ošetřovatelku skutečně línou .Ale ta zase byla na klienty milá a příjemná,všechno slíbila.Takže většina jedubab byla spokojena a houby poznaly ,že nic ze slíbeného ona neprovedla
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, mělo by to tak být.
Ale zrovna s těma pošťákama to nebyl zrovna dobrý příklad, při tom jak fungují služby České pošty - tam je to snad ještě větší katastrofa, než v těch nájemních stájích
Ano, ale všimněte si, třeba na FB Pošty, že v komentářích dominují stížnosti na tuto službu a nikoho tam ani nenapadne uvažovat strkat pošťákovi něco stranou, aby to milostivě doručil. Většina to vnímá stejně - tedy je zaplaceno doručení, doručte. Chceme službu, která byla zaplacena a kvůli které sedíme doma a čekáme. A dočkáme se lístečku, že jsme nebyli doma a máme si dojít na poštu.
Tady lidi chápou princip služby a chtějí, co je zaplaceno. Ti samí lidé tohle v ustájení jako problém nevidí.
Já chápu, že problém je mezi ustajovatelem a ošetřovatelem, ale to by zákazník neměl řešit, ne?
Dotaz
napsal(a):
Ano, ale všimněte si, třeba na FB Pošty, že v komentářích dominují stížnosti na tuto službu a nikoho tam ani nenapadne uvažovat strkat pošťákovi něco stranou, aby to milostivě doručil. Většina to vnímá stejně - tedy je zaplaceno doručení, doručte. Chceme službu, která byla zaplacena a kvůli které sedíme doma a čekáme. A dočkáme se lístečku, že jsme nebyli doma a máme si dojít na poštu.
Tady lidi chápou princip služby a chtějí, co je zaplaceno. Ti samí lidé tohle v ustájení jako problém nevidí.
Já chápu, že problém je mezi ustajovatelem a ošetřovatelem, ale to by zákazník neměl řešit, ne?
No, u nás to ČP vyhnala k takové dokonalosti, že už se neobtěžují ani s hozením lístečku do schránky, a nemají problém zazdít ani doporučené zásilky z Ministerstva vnitra a Ministerstva financí. Posílali jsme opakovaně stížnosti, a neděje se vůbec, ale vůbec nic!
Problém je, že v ustájení se nám jedná o živého tvora, a tak nějak chceme, aby se měl dobře. Neříkám, že je to tak správně, ale bohužel ten systém je od základu celý velice špatně nastavený, a ti koně jsou v něm tak trochu jako rukojmí - můžete si stěžovat, můžete reklamovat, můžete vážit seno …, a evidentně je vám to úplně k ničemu, protože se akorát otrávíte, a ta nas…á oška, která tam padá i bez vás na hubu, maká s chřipkou. Vás bude ještě víc nenávidět, a věřte, že péči o Vašeho koně to neprospěje …
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, u nás to ČP vyhnala k takové dokonalosti, že už se neobtěžují ani s hozením lístečku do schránky, a nemají problém zazdít ani doporučené zásilky z Ministerstva vnitra a Ministerstva financí. Posílali jsme opakovaně stížnosti, a neděje se vůbec, ale vůbec nic!
Problém je, že v ustájení se nám jedná o živého tvora, a tak nějak chceme, aby se měl dobře. Neříkám, že je to tak správně, ale bohužel ten systém je od základu celý velice špatně nastavený, a ti koně jsou v něm tak trochu jako rukojmí - můžete si stěžovat, můžete reklamovat, můžete vážit seno …, a evidentně je vám to úplně k ničemu, protože se akorát otrávíte, a ta nas…á oška, která tam padá i bez vás na hubu, maká s chřipkou. Vás bude ještě víc nenávidět, a věřte, že péči o Vašeho koně to neprospěje …
Ano a to je potřeba změnit, změnit vnímání lidí - počínaje zákazníky a potažmo tedy ustajovatelem.
Slon Indický
napsal(a):
Já se trochu vyjádřím k té práci navíc pro stájníky - myslím, že jsem asi nejméně náročný majitel ve stáji, a to myslím vážně - dekování si řeším sama, o předekování nežádám. Taktéž nežádám žádnou asistenci u kováře nebo veterináře, ani podávání léků. Kobyle se nenasazují žádné chrániče, bandáže ani kamaše. Většina majitelů toto všechno po stájnici požaduje - je to sportovní stáj, většina koní má deku stájovou a výběhovou a do výběhu chodí ověšení všemožnými chrániči, a v boxe se jich část ještě bandážuje. Taktéž u kováře ti, kteří nestojí, využívají její asistenci.
Za kobylou chodím třikrát či čtyřikrát týdně, přijde mi samozřejmost si věčer vymístovat, aby stájníci nemuseli, a v každé stáji jsem si taky chystala kyblíky na další dny - většinou to vychází tak, že vlastně s mnou nachystanou krmnou směsí nemusí nijak manipulovat, obvykle jen v době mé nemoci, což je pár dní v roce.
Pokud bych cokoli navíc vyžadovala, samozřejmě peníze dám, takhle řeším nějakou menší částkou a věcnými dary svátky, narozeniny, Vánoce apod.
Jinak změnu ustájení mám nyní v řešení, i na základě této diskuse.
Tak máte nějaký divný k s i ch t. Což? Nic ve zlém. Mám to taky tak. Mají mě za blbého dobráka, kterému stačí říct a on udělá. Nebo zavolat. Nebo prostě posléze vyčinit, že jsem nemyslela, za ně.
Dřív mě to mrzelo, teď to dávám k dobru, jako příhody od koní.
K tomu stěhování.
Až budete na novém, peníze navíc vůbec nezmiňujte. Zjistěte si místní standard. A pak, s divadýlkem, jak je vše drahé a jak si musíte utrhovat od úst, nabídněte nějaké peníze. Ne moc.
Prostě nestíháte, koby je hendikepovaná, potřebuje péči, co vám zbývá, než připlatit.
Komu dáte ty peníze, nechám na vás.
Ono totiž napochodovat mezi koňáky s tím, že si "můžete koupit", to nefunguje.
Dělala jsem ošku nějaký ten roček. Takže mám zkušenosti jako majitelka a i jako ošetřovatelka. Peníze jsou fajn, ale úsměv a pochvala potěší víc.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, akorát je tam potřeba mít tu výkonnou sílu, která to bude dělat - tohle je ten hlavní kámen úrazu. On to totiž nikdo dělat nechce, a ani se nedivím.
To máte jako v sociálních službách a ve zdravotnictví - kdo nabídne lepší plat, tam zaměstnanci jdou, i když jich je na pracovním trhu málo. Při ustájení 12 000,- by mohl mít stájník slušnější plat. Záleží na prioritách ustajovatele.
Spousta zdravotnických profesí dělá jinou, lépe placenou, práci mimo obor. Kdyby měli práci, která je i lidsky těžká, lépe zaplacenou a nebyli by tolik přetěžovaní, věřím, že by se jich spousta do oboru vrátila. Je to o tom udělat slušné podmínky.
Dělala jsem půl roku ošetřovatelku koní,měla na kompletní starost 14 koní za mizerných 12 tisíc a bydlení jak pro bezdomovce,jeden den volna v týdnu a každý den dodrbaný prací od sedmi až dokud jsme neměla hotovo. Bylo mi řečeno jak si odpočinu od běžných starostí,že budu jenom házet hnůj,stlát,dávat seno a roznášet kyblíčky podle daných rozpisů a vodit koně do výběhu. No bylo by to fajn,kdyby od rána ve stáji nestrašily paničky,trenéři a ti si nevymýšleli koho zrovna nemám pouštět do výběhu,kdo má změnu v krmení,když už člověk vykydal podle zvyklosti stáje,tak se přiřítila panička,že její zlatíčko má v boxe dvě stébla pochcané slámy ať to jdu celé znova vykydat a že má málo slámy.Do toho na mě jiní ze začátku zkoušeli ty nesmysly s dekováním,kamašováním,kapičky do očička,namazat nožičku ,tady prášeček,támhle prášeček a já jak blbec ve výsledku lítala a nikdo to stejně neocenil,ani slovně ani finančně. Po asi dvouch měsících jsem se zasekla a začala dělat jen to co jsem měla v popisu práce a opět byl oheň na střeše. Následovalo spoustu handrkování,moje nemocenská a následně odchod do stáje kde jsou koně jen majitele,který vše umí náležitě ocenit a ještě zajistil důstojné bydlení a na dovolenou mě musí nutit.
Kdyby mi ale někdo zaplatil za všechny ty věci navíc,jako třeba že nastelu slámu až do krajů,přidám seno do sítě,předekuju ...tak to bych snad i dělala s radostí a byla pak v balíku
Majdalenka66
napsal(a):
Dělala jsem půl roku ošetřovatelku koní,měla na kompletní starost 14 koní za mizerných 12 tisíc a bydlení jak pro bezdomovce,jeden den volna v týdnu a každý den dodrbaný prací od sedmi až dokud jsme neměla hotovo. Bylo mi řečeno jak si odpočinu od běžných starostí,že budu jenom házet hnůj,stlát,dávat seno a roznášet kyblíčky podle daných rozpisů a vodit koně do výběhu. No bylo by to fajn,kdyby od rána ve stáji nestrašily paničky,trenéři a ti si nevymýšleli koho zrovna nemám pouštět do výběhu,kdo má změnu v krmení,když už člověk vykydal podle zvyklosti stáje,tak se přiřítila panička,že její zlatíčko má v boxe dvě stébla pochcané slámy ať to jdu celé znova vykydat a že má málo slámy.Do toho na mě jiní ze začátku zkoušeli ty nesmysly s dekováním,kamašováním,kapičky do očička,namazat nožičku ,tady prášeček,támhle prášeček a já jak blbec ve výsledku lítala a nikdo to stejně neocenil,ani slovně ani finančně. Po asi dvouch měsících jsem se zasekla a začala dělat jen to co jsem měla v popisu práce a opět byl oheň na střeše. Následovalo spoustu handrkování,moje nemocenská a následně odchod do stáje kde jsou koně jen majitele,který vše umí náležitě ocenit a ještě zajistil důstojné bydlení a na dovolenou mě musí nutit.
Kdyby mi ale někdo zaplatil za všechny ty věci navíc,jako třeba že nastelu slámu až do krajů,přidám seno do sítě,předekuju ...tak to bych snad i dělala s radostí a byla pak v balíku
Mně stačilo, když se začala stáj, kde mám koně měnit na nájemní, a v začátku jsem někomu třeba ošetřila rozbitou nohu, nebo píchla ATB, aby tam nemuseli vetovi platit 5x cesťák, a najednou všichni brali jako naprostou samozřejmost, že jim tam budu dělat polní nemocnici …, zadara a ještě se svým materiálem, jako kdybych snad měla intimní poměr s ředitelem firmy Hartmann (obvazový materiál) nebo Henry Schein (farmaceutický velkosklad), popř. s oběma naráz!
Po pár měsících jsem to utla, a jediný co jsem ochotná udělat je první pomoc, pokud je kůň v ohrožení života, nebo něco pro lidi, kteří pak udělají něco pro mě, jinak ať si zavolají veta třeba 2x denně ...
Tohle je zajímavá diskuse. Prošla jsem s koněm pár stájí a umím mlčky pozorovat. Umím porovnat stav, kdy jsme ve dvou holkách zvládly 60 koní (něco ve volné stáj, něco na boxe), bez techniky, ale bez faktoru "lidi-majitelé" , se stavem péče o několik koní s jejich majiteli. To druhé bych nedělala ani za milion. Podle atmosféry ve stáji lze poznat, jak se zaměstnavatel chová ke stájníkům a odpovídá tomu často chování a kondice koní.
Kdybych potřebovala řešit Sloní problém, asi bych volila cestu na rovinu se domluvit s majitelem (platí seno, slámu) a se stájníkem (oddře to), kolik komu navíc a za co. A vůbec bych se tím netajila před zbytkem stáje.
Za tyhle prachy mít žaludeční vředy, že kůň nemá, co potřebuje, je už trochu moc.
Jinak pošťákovi nechávám něco navíc k dobírce a o Vánocích lahev. Fyzioterapeutce, která mi hodinu uvolňuje krk dle mého přání, udělá to pořádně a řekne si 500 přihodím klidně 200. Lidi, co něco umí udělat spolehlivě a ne jen žvanit nebo to oje.at, by měli být placeni víc než překupníci s fantazií.

Pišišvor: U sporťáků nebo dostiháků je situace jiná, protože tam je profesionální prostředí, jsou tam daná přesná pravidla, a i výběr zaměstnanců se vede podle jiných kriterí.
...no pokud mám s někým na něco smlouvu, je vztah doufám profesionální, což by mělo platit i ve stáji s hoby zvířaty.....asi jsem z jiné planety nebo nejsem takový hrdina, co vše zvládne...
jo je pravda, že stájníky dělají většinou "sociálové" co nemají o koních ani ánung nebo děvčata , co brzo ztratí elán, ale na druhou stranu skoro v každém zaměstnání máte nějaký střet, požadavky, nejen jako stájník...je jen dobré vědět, co mám dle smlouvy dělat a co je moje dobrá vůle a umět se ozvat, umět říct slušně ne....
Stájníka jsem dělala rok po škole, u kočárových koní, i s tou hmotkou...je to stereotypní práce, každý den stejná a pokud se na vás vybodne kolega tak i 7 dní v týdnu ...
Todle je stejně neřešitelné nic ve zlém.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně stačilo, když se začala stáj, kde mám koně měnit na nájemní, a v začátku jsem někomu třeba ošetřila rozbitou nohu, nebo píchla ATB, aby tam nemuseli vetovi platit 5x cesťák, a najednou všichni brali jako naprostou samozřejmost, že jim tam budu dělat polní nemocnici …, zadara a ještě se svým materiálem, jako kdybych snad měla intimní poměr s ředitelem firmy Hartmann (obvazový materiál) nebo Henry Schein (farmaceutický velkosklad), popř. s oběma naráz!
Po pár měsících jsem to utla, a jediný co jsem ochotná udělat je první pomoc, pokud je kůň v ohrožení života, nebo něco pro lidi, kteří pak udělají něco pro mě, jinak ať si zavolají veta třeba 2x denně ...
nájemní stáje se koukám moc neliší... Já si u nás v předchozí stáji naopak nakoupila veškerý různý zdravotnický sortiment přes obvazy, gázy matičky po aplikační materiál, nechyběly nůžky apod. Dala jsem to ven, protože když se něco stane mému koni, tak ať hned mají tu lékárníčku po ruce a nehrabou se mi ve věcech....
Vida... z lékárničky se stala veřejná záležitost, netkuté masti otevřené, obvazy mizely... Kdyby nás ve stáji bylo 20 prosím, ale nás bylo dohromady i s majitelkou a stájnicí 7.
neverend

XXX.XXX.213.247
Celkem normální asi všude.😀 Dobroty co koním vozím se staly už dávno veřejnou záležitostí a i deky mám vlastně půlku na "cizích" koních.🙂 Oni se ze začátku i lidi ptali jestli si můžou vzít hrst pamlsků nebo půjčit vodítko,ale později jsme to zavedli jednoduše a bez zbytečných dotazů.🙂 Ale tady u nás je fakt výborná parta lidí s kterými je rozumná řeč a to asi všude není pravidlem.
napsal(a):
Pišišvor: U sporťáků nebo dostiháků je situace jiná, protože tam je profesionální prostředí, jsou tam daná přesná pravidla, a i výběr zaměstnanců se vede podle jiných kriterí.
...no pokud mám s někým na něco smlouvu, je vztah doufám profesionální, což by mělo platit i ve stáji s hoby zvířaty.....asi jsem z jiné planety nebo nejsem takový hrdina, co vše zvládne...
jo je pravda, že stájníky dělají většinou "sociálové" co nemají o koních ani ánung nebo děvčata , co brzo ztratí elán, ale na druhou stranu skoro v každém zaměstnání máte nějaký střet, požadavky, nejen jako stájník...je jen dobré vědět, co mám dle smlouvy dělat a co je moje dobrá vůle a umět se ozvat, umět říct slušně ne....
Stájníka jsem dělala rok po škole, u kočárových koní, i s tou hmotkou...je to stereotypní práce, každý den stejná a pokud se na vás vybodne kolega tak i 7 dní v týdnu ...
Todle je stejně neřešitelné nic ve zlém.
Práce u koní mi nevadí a baví mě, ale v nájemní stáji bych nedělala ani za nic - to totiž zdaleka není jen o té mizeně placené práci, ale člověk je tam fackovací panák, na kterým si každý léčí svý mindráky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253
Také doporučuji přilepšit stájníkovi, platím plné ustájko + dávám 1000kč navíc za seno, aby ho opravdu mel 3x denne dost + si beru pro zakrslého kralicka a vše funguje.
Ostatni si obcas brmlaji, ze maji malo sena, ale je to z 90% o lidech, co krmi jadro velmi levné, nebo skoro vubec, aby usetrili.
Kupuju jeden druh musli, velmi kvalitniho na svaly a celkove hmotu, kdy dostava 3x denne 1x odmerku, k tomu má sůl ve vybehu i v boxe a 3x denne seno a velmi krasne prospiva, po mentalni strance, fyzicke i co se tyka zazivani (vystavni bobky, zadny curky ze zadku). Doporucuju to, ze mene je vice.
Chci byt klidna kvuli slame a senu - dejte peniz pravidelne mesicne ustajovatelum bokem + 1x druh kvalitniho pytle krmeni, ne oves, jecmen a podobny komozalezitosti a sul a uvidite jak to bude slapat.
nejhorsi jsou lide, co prijdou do staje, plati treba 6000kc a predstavuji si, ze za tu cenu bude kun v perine, ze z ni ani nevyleze, s balikem v boxu i ve vybehu a jeste to musli bude ustajovatel platit a davat po kilech... takhle to nefunguje. ve vsech stajich co jsem kdy byla, byly lide nasrani a lide spokojeni.
Vse se odvijelo od jejich snahy se domluvit, vyndat bakšiš z penezenky a hlavne taky na tom, jak se o sveho kone starali a casto chodili...
Jaksi jsem příspěvek od Veru nepochopila…
Platím za ustájení sumu, kterou si ustajovatel určil, na účet, který mi určil. Nevím, jestli je to jeho účet nebo jeho matky, babičky…. A taky nevím, na jaký účet nebo snad hotově platí ostatní a jak vede ustajovatel účetnictví.
Stájníka platí a kontroluje ustajovatel a když mu chtěl přidat peníze, zvedl cenu za ustájení.
Pokud mám výhrady k práci stájníka, řeším s ustajovatelem.
V ceně ustájení je i krmení jádrem, ale to já nevyužívám, mám vlastní krmivo a i přes to platím plné ustájení.
Slevu na ustájení neřeším a nepožaduji ani v případě, že s koněm na několik dní odjedu třeba na dovolenou…
Seno do výběhu si platíme extra. Já osobně mám vlastní seno, uskladněné u známého v hale, které si dle potřeby dovážím a majitelé koní, v ohradě jsme celkem 3, mi na balík přispějí. V ostatních ohradách si majitele kupují seno od ustajovatele a v platbách se střídají.
Zvony na přikrytí sena jsme si taky nakoupili aktivně sami. Někde se majitelé složili, já jsem ten náš zaplatila celý sama.
Ustajovatel nám laskavě seno do výběhů technikou dle potřeby navozí…
A k tomu bych měla ještě přidat něco do kapsy stájníkovi a ustajovateli pro jeho koně koupit pytel kvalitního krmení?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také doporučuji přilepšit stájníkovi, platím plné ustájko + dávám 1000kč navíc za seno, aby ho opravdu mel 3x denne dost + si beru pro zakrslého kralicka a vše funguje.
Ostatni si obcas brmlaji, ze maji malo sena, ale je to z 90% o lidech, co krmi jadro velmi levné, nebo skoro vubec, aby usetrili.
Kupuju jeden druh musli, velmi kvalitniho na svaly a celkove hmotu, kdy dostava 3x denne 1x odmerku, k tomu má sůl ve vybehu i v boxe a 3x denne seno a velmi krasne prospiva, po mentalni strance, fyzicke i co se tyka zazivani (vystavni bobky, zadny curky ze zadku). Doporucuju to, ze mene je vice.
Chci byt klidna kvuli slame a senu - dejte peniz pravidelne mesicne ustajovatelum bokem + 1x druh kvalitniho pytle krmeni, ne oves, jecmen a podobny komozalezitosti a sul a uvidite jak to bude slapat.
nejhorsi jsou lide, co prijdou do staje, plati treba 6000kc a predstavuji si, ze za tu cenu bude kun v perine, ze z ni ani nevyleze, s balikem v boxu i ve vybehu a jeste to musli bude ustajovatel platit a davat po kilech... takhle to nefunguje. ve vsech stajich co jsem kdy byla, byly lide nasrani a lide spokojeni.
Vse se odvijelo od jejich snahy se domluvit, vyndat bakšiš z penezenky a hlavne taky na tom, jak se o sveho kone starali a casto chodili...
Máte to celé trochu popletené.
Za 6 tisíc v našem kraji, bych měla kobylu na noc v boxe, 2 x denně krmení; o tom, že je sůl samozřejmostí, se neholám rozepisovat; seno ve výbehu určitě; úklid samozřejmě a ještě by mi chodil ustajovatel kobylu škrábat za ušima. Záleží, kde je ustájko.
A vaše pohrdání obilím? Vážně jste mě rozesmála. Na přiložené fotce je kobyla, která má teď v únoru 26 roků, je dušná a muchařka. A hádejte co? Oves a ječmen jsou hlavními komponenty KD. Mysli sice taky trochu dávám, ale spíš, aby to vypadalo hezky a vonělo. Samozřejmě dostává podpůrné prostředky jako vitamíny a minerály a vyvazovače, ale z toho ještě žádný kůň neztloustl.
Nemám nic, proti dárku ošce na vánoce a k narozeninám, ale připlácet za zvláštní péči nehodlám. Většinou to důležité ani neovlivní. Jako na posledním ustájení.
Když je majitel stáje chobot, může být oška anděl, nic se nezmění.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč přilepšovat stájníkovi? Za služby platím ustajovateli. Pravda, někdy je to tatáž osoba. Ale i tak platím fixní, dohodnutou částku a za ní mám péči o koně dle smlouvy. A nemusím se ve stáji objevit třeba měsíc a vím, že se má kůň dobře.
napsal(a):
Proč přilepšovat stájníkovi? Za služby platím ustajovateli. Pravda, někdy je to tatáž osoba. Ale i tak platím fixní, dohodnutou částku a za ní mám péči o koně dle smlouvy. A nemusím se ve stáji objevit třeba měsíc a vím, že se má kůň dobře.
Jsou situace kdy chce člověk něco navíc, pak je dobré to zaplatit. Pokud třeba chce navíc kapat do očí, dát dýchnout, převázat ránu, chladit nohy.... Navíc kromě smlouvy je dobré si zaplatit. Komu je závislé na místních podmínkách (pokud je majitel stáje hrabivec co se jde ke koním podívat 2x za měsíc, tak se to prostě logicky lépe řeší s ošetřovatelem)
Pipilota
napsal(a):
Jsou situace kdy chce člověk něco navíc, pak je dobré to zaplatit. Pokud třeba chce navíc kapat do očí, dát dýchnout, převázat ránu, chladit nohy.... Navíc kromě smlouvy je dobré si zaplatit. Komu je závislé na místních podmínkách (pokud je majitel stáje hrabivec co se jde ke koním podívat 2x za měsíc, tak se to prostě logicky lépe řeší s ošetřovatelem)
Ale to jsou věci NAVÍC. Za ty se platí. Taky záleží, jak to bude dlouho trvat. Pokud mi má oška kapat kobyle do očí delší dobu nebo v mé nepřítomnosti něco převazovat nebo tak, pak je na místě se odvděčit.
Ale pokud mi ke zraněné kobyle zavolá veta, což taky není běžné, nebudu jí za to kupovat nějakého Rolls-Royce.

Pipilota
napsal(a):
Tak to asi jo. Já měla koně vždycky v malých, v podstatě rodinných stájích. Kde ustajovatel = ošetřovatel. A nedělalo mu problém koně v nepřítomnosti majitele ošetřit nebo zadekovat. Jasně, když má na starosti 20 koní, je to jiné.
GinaH.

XXX.XXX.91.1
Také jsem v minulosti prošla dost komerčních stájích a kromě těch vyloženě hrozných, kterých je pořád kolem Prahy dost a dost, kde ošetřovatelé se schválením provozovatele stáje podváděli (nedávali koním ráno seno, protože majitelé v tu dobu nechodili, nevodili koně do výběhu, protože majitelé v tu dobu nechodili, neměnili koním deky, protože majitelé v tu dobu nechodili, dávali koním jiné krmení, protože majitelé v tu dobu nechodili atd.), mi vždy asi nejvíc vadila ta ubíjející neupřímnost na začátku. Mnohokrát jsem se setkala s tím, že provozovatel nasliboval, že vše je možné a samozřejmé (konkrétně právě třeba to dekování, nandavání masky, ošetřování zranění) a pak se kroutil a nadával, co všechno po něm chci a jak jsem otravná. Nevadí mi si za služby připlatit a nic proti tomu nemám, ale co mi vadí jsou právě tyhle plané sliby a mazání medu kolem pusy. Za co tedy platím, co je standard a co je nadstandard? Řada stájí to prostě vyřešené nemá a řeší to za pochodu a individuálně ve stylu co všecho si majitel nechá líbit (jaké minimum mu stačí, aby neodešel a sypaly se nám z něj peníze), což je špatně.

GinaH.
napsal(a):
Také jsem v minulosti prošla dost komerčních stájích a kromě těch vyloženě hrozných, kterých je pořád kolem Prahy dost a dost, kde ošetřovatelé se schválením provozovatele stáje podváděli (nedávali koním ráno seno, protože majitelé v tu dobu nechodili, nevodili koně do výběhu, protože majitelé v tu dobu nechodili, neměnili koním deky, protože majitelé v tu dobu nechodili, dávali koním jiné krmení, protože majitelé v tu dobu nechodili atd.), mi vždy asi nejvíc vadila ta ubíjející neupřímnost na začátku. Mnohokrát jsem se setkala s tím, že provozovatel nasliboval, že vše je možné a samozřejmé (konkrétně právě třeba to dekování, nandavání masky, ošetřování zranění) a pak se kroutil a nadával, co všechno po něm chci a jak jsem otravná. Nevadí mi si za služby připlatit a nic proti tomu nemám, ale co mi vadí jsou právě tyhle plané sliby a mazání medu kolem pusy. Za co tedy platím, co je standard a co je nadstandard? Řada stájí to prostě vyřešené nemá a řeší to za pochodu a individuálně ve stylu co všecho si majitel nechá líbit (jaké minimum mu stačí, aby neodešel a sypaly se nám z něj peníze), což je špatně.
Na to je právě dobře sepsaná smlouva. I když ani ta není samospasitelná, co si budeme povídat, všechno je v lidech. Třeba na Vondrově mají v ceně ustájení běžný standard - krmení, ,kydání, vodění do výběhů. + příplatky za dekování, kamašování, opohybování v době nepřítomnosti majitele, za stlaní pilinami místo slámou (jsou výrazně dražší)... A myslím, že spokojenost je na obou stranách. Vlastně třech