Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2020 15:43
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Koník kterého jsme začala jezdit(já 3x týdně občas i ostatní) je za začátku tréninku velmi tlačivý. Na krok, klus i cval. Po ocvalani na obě nohy se většinou rozjede a stane se normální až dopředný. Bohužel ne vždy to tak je a při opracování mám problém ho vůbec donutit se hýbat. Ze začátku jízdy se chová, jako kdyby neznal mé pobídky a nechápal co po něm chci. Po opracování někdy začne na pobídky reagovat přesně jak má, ale někdy ne. Je ježděny na dvojlomeném stihle. Začala jsem ho jezdit teprve nedávno. Do té doby na něj občas někdo sedl, ale nic moc nedělal. Přibližně před rokem (nebo o něco víc) měl dobrého jezdce, který ho přijezdil (na jezdce kontakt nemám). Koník má zajete parkury i drezury ofi z. Zdravotní problémy též nemá, sedlo sedí. Na vyjížďce je velmi velmi dopředný (je to A1/1).

Ve chvíli kdy je tlačivý nevím co dělat. Na holene sice někdy zareaguje, ale ujede 10m a zas zpomalí. Kopat patou do něj nechci (a taky na to nereaguje). Na bič zrychlí tak na tři kroky (pak zas zpomalí) nebo hodí kozla. Nevím jakým způsobem ho účinně pobízet a naučit na pobídky reagovat. Poradíte mi prosím?

19.1.2020 18:52
koně

XXX.XXX.174.63

Daniela Lipová napsal(a):
Koník kterého jsme začala jezdit(já 3x týdně občas i ostatní) je za začátku tréninku velmi tlačivý. Na krok, klus i cval. Po ocvalani na obě nohy se většinou rozjede a stane se normální až dopředný. Bohužel ne vždy to tak je a při opracování mám problém ho vůbec donutit se hýbat. Ze začátku jízdy se chová, jako kdyby neznal mé pobídky a nechápal co po něm chci. Po opracování někdy začne na pobídky reagovat přesně jak má, ale někdy ne. Je ježděny na dvojlomeném stihle. Začala jsem ho jezdit teprve nedávno. Do té doby na něj občas někdo sedl, ale nic moc nedělal. Přibližně před rokem (nebo o něco víc) měl dobrého jezdce, který ho přijezdil (na jezdce kontakt nemám). Koník má zajete parkury i drezury ofi z. Zdravotní problémy též nemá, sedlo sedí. Na vyjížďce je velmi velmi dopředný (je to A1/1).

Ve chvíli kdy je tlačivý nevím co dělat. Na holene sice někdy zareaguje, ale ujede 10m a zas zpomalí. Kopat patou do něj nechci (a taky na to nereaguje). Na bič zrychlí tak na tři kroky (pak zas zpomalí) nebo hodí kozla. Nevím jakým způsobem ho účinně pobízet a naučit na pobídky reagovat. Poradíte mi prosím?

A jak dlouho ho jezdíte? Možná skutečně nezná vaše pobídky a nechápe co chcete.
Nemůžete ho na počáteční rozpohybování vzít ven?
Aspoň okrokovat ,aby se ohřál .Pak by možná i na jízdárně,kde ho to asi moc nebaví ,fungoval lépe
Nebo jízdárenskou práci zkusit zpestřit.Lekce vám vede nějaký trenér? Jestli jedete pořád nějak stejně ,tak se kůň třeba nudí .Dělat obraty,přechody,zařadit kavalety ,meze se nekladou ....

19.1.2020 19:03
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Jezdíme na louce velké 1ha. Jízdárnu ani halu nemáme. Někdy jdu s trenérem někdy bez. Trenér toho koně taky jezdil a jemu se osvědčilo ho od začátku důsledně tlačit tlačit tlačit a pak mu chodil dobře (ale teď už trenér kvůli zdraví nejezdí vůbec). Vždy jezdím nejprve přes celou louku krok a klus. Nejprve volnější otěže, pak zkracuji. Po opracování si ho vezmu na kruh ze kterého střídavě vyjíždím na obdélník. Dělám přechody krok-klus (a opačně), klus-cval (a opačně), krok-zastavení (a opačně), klus-zastavení (a opačně), krok-cval, pracovní klus-střední klus (a opačně). Občas (1 ze 3 lekcí) dáme změnu. Třeba pp jízdě jdeme na krokovku. Nebo si na konci hodiny vycvalame kopec nebo obcvalame celou louku (to ho baví až moc). Nebo děláme couvání či překroky (ano, umí je).

19.1.2020 19:14
koně

XXX.XXX.174.63

Možná že v tom "od začátku důsledně tlačit " je právě problém.Koně znechutil hned zkraje a ten se už brání,je otupělý
Zkusila bych ho probudit,ale větším a větším tlakem to fakt nepůjde ¨
Píšete postup lekcí.Musí to tak nutně být? Nemůžete před jízdárnou jít na krokovku? nemůžete vůbec jízdárnu vynechat a jít jen ven ,.Někam jinam než jen vycválat kopec? Cválat i jinde,než na té jedné loukojízdárně ?
Hledám možnosti,abyste koně nemusela nutit a tlačit .Aby zase získal dojem,že se může dít i něco zajímavého.Než tradiční dril pokaždé opracování,dostání na otěž,práce a konec.
Jezdíte ho tedy jen vy? 3krát týdně? A mezidobí je jen ve výběhu s koňmi?

19.1.2020 20:00
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Jinam nemůžu. Bohužel nejsem plnoleta (i když jen těsně) a taky trenér nikoho nepustí se svým koně ven bez něj nebo jeho manželky. Bojí se o ně.

I když trénuji sama, on stojí o 50m dál a trénuje jiného jezdce na jiném koni.

Pode mnou chodí 3dny za sebou v kuse (kvůli škole to jinak nedám). V ostatní dny na něj nekdy někdo jde, ale nevím jak to je přesně. Někdy jezdí jen pode mnou jindy na něj jde i jiný jezdec (o něco málo méně zkušený).

Do výběhu chodí denně na 2-8 hodin podle počasí a stavu výběhu (udržuje se travnaty). V létě pak i na delší dobu. Ve výběhu jsou spolu jen dva.

Mě osobně napadlo ze začátku klasicky opracovat, potom si vycvalat kopec (opravdu ho to moc baví a ten kopec je jen mírný) a potom zkusit další práci. Třeba by zpozorněl a bavilo by ho to.

19.1.2020 20:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A nemá třeba artrozu a je tuhý do doby,než se rozhýbe?

19.1.2020 20:15
koně

XXX.XXX.174.63

Přesně to potřebujete,aby ho to bavilo
Plnokrevníci jsou ochotní a vstřícní ,a jestli ho trenér léta nudně tlačil a tlačil ,tak koník otupěl .Teplák by třeba začal shazovat ,nebo jinak odporovat .
Změnit stereotypy.
Třeba by ty kavalety nějaké ,se našly ? Nebo aspoň pár klacků ,připravit před ježděním .Jako osvěžení na někdy...
Nebo se domluvit nějaký den na vyjížďku ,místo práce,aspoň občas.
Jen vy víte ,co a jak vám majitel a trenér dovolí ,co ještě zkousne ,tak kombinujte .
Držím palce

19.1.2020 20:23
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Děkuju. Ta vyjížďka to je dost složité. Kavalety můžu zase jen s jeho svolením. On je to velmi dobrý trenér, jen má věci zažité jak se dělaly a dnes je na to jiný názor.

Taky jsem přemýšlela jaké cviky udělat. Například jezdit osmičky, spirály, potom zase rovnou čáru. Myslím si že je to velmi inteligentní kůň a nudí se. Když pro něj budu mít něco vymýšleneho a pořád po něm budu chtít nějaké zajímavé cviky na které není zvyklý snad ho to bude bavit. Říkám si ale aby ho to zase neomrzelo, že ho budu tak zaměstnávat.

Napadají vás nějaké jednoduché cviky ze sedla (osmičky,...) kterými bych to mohla oživit? Děkuji

19.1.2020 20:39
koně

XXX.XXX.174.63

Máte zatím vymyšlené pro začátek ,s dovolením ,kavalety. Opracování s kopcem ,ne na konci ,ale zpočátku
Jestli by pro něj bylo zajímavé ,tak nějaké stranové cviky.Dovnitř plec ,dovnitř záď ,když umí překrok .Nebo obrat kolem předku,kolem zadku ,ustupování na holeň .Taky třeba obloukem změnit směr.Malý kruh .Od stěny ke stěně .Jednou,dvakrát.Vlnovky .Kruhy změnit.Zvětšit ,zmenšit ...
Jestli není kamenem úrazu už sama pouhá jízdárna ,spouštěč otrávenosti ?
Možná by forma počátečního opracování ve stylu různých kruhů,vlnovek,měnění chodů a ruchů atd, ho mohlo naohýbat a nabudit
Pak už jen těšit se na plnoletost a doufat,že získáte důvěru ke krokovce mimo jízdárnu ,aspoň

19.1.2020 20:49
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Těším se to jo. Nějaké ty cviky jako plec dovnitř a tak, to nych mohla zkusit. On to všechno umí, respektive uměl.

Taky jsem přemýšlela přestat pobizet každý krok. Tak mě to učili ve všech jk kde jsem kdy jezdila, ale myslím že moc to smysl nemá. Tak třeba pobídnout jwn když zpomalí nebo chci aby zrychlil. Ale nejsem si jistá jestli vůbec půjde.

A v případě že to nezabere a bude se dál courat má smysl ho pobizet k vyššímu tepmu, nebo ho nechat v linem. A pokud pobizet má smysl bičík nebk spíš ne. V kroku a klusu na bičík spíš vztekle pohodi hlavou, ve cvalu vyhzuje a kozluje.

19.1.2020 20:59
kapička

XXX.XXX.87.86

Tak ty přechody dělejte na té osmičce. Kruh třeba v klusu, na křížení osmičky přejít na pár kroků do kroku, během toho koně narovnat a sestavit na opačný kruh, naklusat, tak párkrát dokola. Jednou to jet s přechodem, jednou bez ničeho, jindy zase třeba se zastavením. Nevím, jak jste jezdecky zdatná vy a jak kůň, ale dá se i ve cvalu, když kůň umí dobře přechody a jistě nacválává na správnou nohu.
Na ohýbání je dobrá vlnovka o třech obloucích a v každém oblouku malý kruh.
Kruh zmenšit a pak zase zvětšit, hezky od holeně a vnější otěže.

Záleží na koni, některému stačí 3 opakování a už to nabízí sám, tak tam je potřeba střídat cviky častěji, aby se fakt zaměstnal a reagoval na pobídky a ne na to, že to tak 3x bylo, tak to tak bude zas.

K tomu pobízení. Mě učili a učí, že holeň používám jen, když to potřebuji a když nefunguje a přiťuknu tušírkou za holeň. Na dost koní to funguje a i během lekce začnou reagovat na holeň hned. Třeba u těch přechodů mě učili, holeň, raz dva, tři, tušírka, když je holeň bez reakce.

19.1.2020 21:08
etnies86

XXX.XXX.245.26

já to pobízení co krok nechápu. proč to má tolik lidí zažitý, proč se to učí? (nic proti vám, jen k čemu to je?)

mě to přijde protichůdné - kůň dělá co chcete a přitom ho člověk furt otravuje, jak pak má vědět, že to dělá dobře, dle mě musí prostě otupit
podle mě má jít kůň v požadovaném tempu ,,bez okopování,,, zpomalí pobídnu.
mě to tedy přijde ke koni férovější

kámoška měla líného koně co ho furt pobízela co krok. já když na něm jezdila tak jsem ho pobízela jen když jsem chtěla zrychlit a kuň mi krásně chodil (asi ocenil že ho nikdo neprudí)

jinak mrkněte na leg lesson, ale pokud ho jezdí i jiní tak nevím jestli to má smysl

19.1.2020 21:40
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Jiní ho jezdí jen málo. Bude to tím, že když má blbou náladu ani ho nedonuti cválat. Mě to taky dělal ale aspoň to už jsme za ten měsíc a půl spolu překonali.

Leg lesson znám. Přemýšlela jsem nad tím, ale nevím jaký to má smysl při jeho reakcích na bičík. Většinou pohodi hlavou na dva tři kroky přidá a pak zase to stejné tempo. Někdy zpomalí ještě víc nebo naopak natryska a začne kozlovat. To poslední jsen zažila jen jednou a díky tomu, že jsem to usedela mi cvala.

19.1.2020 22:00
etnies86

XXX.XXX.245.26

snad někdo poradí. zdravotní problémy jste vyloučili.
jestli chodí jen na jízdarnu tak bude asi ,,jen,, pěkně zpruzenej.

20.1.2020 08:15
Arbora

XXX.XXX.192.218

Súhlasím. To, že je kôň zo začiatku tlačivý a neskôr už reaguje dobre naznačuje nejaký zdravotný problém. Pravdepodobne tá artróza.

Dala by som mu viac času na rozhýbanie, obísť napr. tú lúku krokom na dlhej oťaži, klusom na dlhej oťaži, obcválať na obe ruky a až potom by som šla otravovať s jazdiarenskými cvikmi. A už len z toho dôvodu, že sa furt točí na jazdiarni, by som sa snažila vymyslieť hodinu tak, aby sa kôň nenudil. Nemyslím si, že zlnovky a kruhy niečomu pomôžu - teda v tej pestrosti tréningu. Nie je vylúčené, že sa časom začne brániť aktívnejšie.

20.1.2020 09:06
akscha

XXX.XXX.26.89

Aniž bych chtěla nějak snižovat rady nade mnou (zaměřit se na zdravotní problém), tak tlačivost na počátku ježdění může mít i mnohem banálnější příčiny. Mě také chodí kůň ze začátku ježdění na jízdárně hůř než na konci. Je to kombinace mnoha příčin (ztuhlost koně z boxu, jeho klidná povaha), každopádně jsem si sáhla do svědomí a vím, že u nás hraje největší roli moje ztuhlost. Když se po různě dlouhé době uvolním, sednu si rovně na zadek a mám měkkou pružnou ruku, chodí kůň na myšlenku. Takže příčina problému ani nemusí být primárně v koni, jako spíš v jeho jezdci. A až x-tý trenér to viděl - všichni ostatní se soustředili jen na koně.

Jinak konkrétní radu pro zadavatelku nemám. Pomalé koně rozjíždím častými přechody (snaha trošku je vyvést z jejich psychické rovnováhy), což už zřejmě děláte. Pobízení "co krok" nepraktikuji, ale snažím se vychytat ten okamžik, kdy se kůň už už chystá zpomalit z požadovaného tempa a přesně v ten moment pobídnout. Pokud ho necháte zpomalit a až za pár kroků pobízíte, upevňujete v něm stereotyp, že nemusí sám udržovat tempo. Po pobídce se chvilku snaží, potom si zpomalí a čeká, až přijde pobídka další. A protože tohle po čase to dost jezdců vzdá, kůň má šanci, že bude mít velkou část lekce pohodičku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2020 09:24

kapička napsal(a):
Tak ty přechody dělejte na té osmičce. Kruh třeba v klusu, na křížení osmičky přejít na pár kroků do kroku, během toho koně narovnat a sestavit na opačný kruh, naklusat, tak párkrát dokola. Jednou to jet s přechodem, jednou bez ničeho, jindy zase třeba se zastavením. Nevím, jak jste jezdecky zdatná vy a jak kůň, ale dá se i ve cvalu, když kůň umí dobře přechody a jistě nacválává na správnou nohu.

Záleží na koni, některému stačí 3 opakování a už to nabízí sám, tak tam je potřeba střídat cviky častěji, aby se fakt zaměstnal a reagoval na pobídky a ne na to, že to tak 3x bylo, tak to tak bude zas.

K tomu pobízení. Mě učili a učí, že holeň používám jen, když to potřebuji a když nefunguje a přiťuknu tušírkou za holeň. Na dost koní to funguje a i během lekce začnou reagovat na holeň hned. Třeba u těch přechodů mě učili, holeň, raz dva, tři, tušírka, když je holeň bez reakce.

kapička - moc hezké shrnutí. Naprostý souhlas.

20.1.2020 13:54
sovicka

XXX.XXX.35.247

akscha napsal(a):
Aniž bych chtěla nějak snižovat rady nade mnou (zaměřit se na zdravotní problém), tak tlačivost na počátku ježdění může mít i mnohem banálnější příčiny. Mě také chodí kůň ze začátku ježdění na jízdárně hůř než na konci. Je to kombinace mnoha příčin (ztuhlost koně z boxu, jeho klidná povaha), každopádně jsem si sáhla do svědomí a vím, že u nás hraje největší roli moje ztuhlost. Když se po různě dlouhé době uvolním, sednu si rovně na zadek a mám měkkou pružnou ruku, chodí kůň na myšlenku. Takže příčina problému ani nemusí být primárně v koni, jako spíš v jeho jezdci. A až x-tý trenér to viděl - všichni ostatní se soustředili jen na koně.

Jinak konkrétní radu pro zadavatelku nemám. Pomalé koně rozjíždím častými přechody (snaha trošku je vyvést z jejich psychické rovnováhy), což už zřejmě děláte. Pobízení "co krok" nepraktikuji, ale snažím se vychytat ten okamžik, kdy se kůň už už chystá zpomalit z požadovaného tempa a přesně v ten moment pobídnout. Pokud ho necháte zpomalit a až za pár kroků pobízíte, upevňujete v něm stereotyp, že nemusí sám udržovat tempo. Po pobídce se chvilku snaží, potom si zpomalí a čeká, až přijde pobídka další. A protože tohle po čase to dost jezdců vzdá, kůň má šanci, že bude mít velkou část lekce pohodičku.

Taky cítím, že když nejsem dost uvolněná, kůň reaguje hůře. Je fajn se rozhýbat před hežděním i jako jezdec.

Ale obecně většina koní, kteří nejsou extra temperamentní je na začátku lekce méně dopředná a zdaleka nemusí jít o artrozu, jak tu někteří zmiňovali. Ono já tedy ze začátku nechávám koně jít třeba i trošku pod tempo, obzlášt tedy pokud to nejsou mladíci a obzlášt za chladna, nehoním hned v tempu. Krokuji opravdu minimálně 10 minut a často začnu prací na dvou stopách v kroku a pak teprve klušu. Klušu na delší otěži, pak ocválám také na delší otěži, následně začnu pracovat na přechodem, kdy si koně právě zaktivním. Pokud kůň ale neumí na přilnutí chodit na delší otěži, raději jezdit na kratší oteži, ale se stálým pružným kontakt, než nestabilní kontakt na dlouhé otěži aniž by z toho kůň měl cokoliv pozitivního. Určitě také nepobízet co krok. Rychlé přechody krok–klus (podobně klus–cval), naklušu a než kůň stačí zpomalit udělám přechod do kroku, pár kroků v kroku a hned naklusat, pokud se provádí přechody korektně neznám koně, který by na to nezareagoval. Pokud kůň náhodou zaraguje, že místo naklusání nacválá, hned nebrzdit (pokud sválá normálně), nechat kousek cválat a teprve pak udělat přechod dolů a přechod do klusu opravit.

20.1.2020 13:55
sovicka

XXX.XXX.35.247

kapička napsal(a):

Ano taky se holeň snažím užívat tak, že pobídku, normálně, pak případně pobídnu silněji a pokud není reakce ťuknu tušírkou.

20.1.2020 15:04
koně

XXX.XXX.174.63

Těším se to jo. Nějaké ty cviky jako plec dovnitř a tak, to nych mohla zkusit. On to všechno umí, respektive uměl.

Taky jsem přemýšlela přestat pobizet každý krok. Tak mě to učili ve všech jk kde jsem kdy jezdila, ale myslím že moc to smysl nemá. Tak třeba pobídnout jwn když zpomalí nebo chci aby zrychlil. Ale nejsem si jistá jestli vůbec půjde.

A v případě že to nezabere a bude se dál courat má smysl ho pobizet k vyššímu tepmu, nebo ho nechat v linem. A pokud pobizet má smysl bičík nebk spíš ne. V kroku a klusu na bičík spíš vztekle pohodi hlavou, ve cvalu vyhzuje a kozluje.

Já myslím,že je prostě zakyselený z neustálé monotónní práce na jízdárně .
Přechody a změny cviků ho můžou probudit,ale asi to nebude na dlouho.
Třikrát v týdnu vy ,plus ještě někdo ,kdo na něm vydrží,kdo ho uštochá .Horší je,že se začíná bránit .Nejen tím že nejde ,ale navíc kozluje,utíká .....
Jak je vlastně starý koník?
Ve výběhu je jen s jedním,tak se asi taky nijak moc neodreaguje.
Co kdybyste situaci zkusila probrat s majitelem trenérem?
Určitě by rád,aby mu kůň dál vozil v klidu klienty, a ne že se stane postrachem a nikdo ho nebude chtít.
Možná by vám dovolil postup lekce aspoň obměnit ,jak jsme tady probíraly .Nebo kousek vyjít v kroku,jakože ven ,pryč .Třeba na dohled a nějak kolem loukojízdárny a povoleného kopce?
Nebo by si sehnal někoho kdo by chodil na vyjížďky ,aby pod vámi zas byl ochoten pro jízdárenskou práci ?
Zkuste ,uvidíte

20.1.2020 15:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud na koni jezdí víc lidí, může prostě bojovat pasivním odporem, protože mu to u někoho projde - u provozáků to asi zažil každý. A střídat se s takovými jezdci je peklo, protože člověk při každé hodině začíná od začátku, ne jako když na koni jezdí sám a má možnost si nastavit pravidla, ve kterých se v další lekci pokračuje.

Nicméně nezanedbávala bych ani míru té ztuhlosti. Všímala bych si, jak se kůň pohybuje do výběhu ráno apod., jestli se mu špatně nechodí. Mně přidělený velký valach byl extrémně ztuhlý, při klusu jsem měla pocit, že má jednu přední nohu o deset čísel kratší. Všimla jsem si, že z okrokování, kdy jsem tedy trvala na normálním kroku, ne metr za hodinu, co tedy taky uměl (a u majitelky mu to procházelo), mu nejvíce svědčilo nacválat v lehkém sedu a nechat ho podle jeho vlažného tempa se zahřát. Pak byl klus i další práce mnohem snažší.

Musíte přijít na to, kdy je důvodem tělesný stav a kdy vymýšlí. U nás to byla kombinace obojího a leg lesson se nám vyplatila.

20.1.2020 16:19
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.125

Když chodí ve výběhu chodí naopak velmi rychle, aktivně nebo běhá. S víc koňmi do výběhu nemůže - je to sikanator. Je mu 13let.

2.2.2020 21:09
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Byla jsem u koní a zkusila jsem nějaké změny. Hlavně přestat pobízet neustále a dělat rozmanitější práci. Změnu jsem zaregistrovala hned. Největší rozdíl je v kroku. Tam konečně dokážu koně už od začátku dostat do tempa a nemuset ho při tom okopavat. Problém je ale oklusani. Nyní jsme jezdili takto. Okrokovani - velký pokrok. Oklusani - úplná hrůza. Samotná práce (přechody zastavení, krok, klus, cval) skvělé. Při samotné práci byl jako vymeneny. Evidentně mu vadily neustálé pobídky. Nyní reagoval hned, ale nerozbihal se a díky tomu se nám po delší době povedlo opravdu korektní nacválani z krátkého klusu. Ve cvalu se mu sice moc nechce, ale jde ho přesvědčit, že já určuji tempo a potom je v pohodě.

Hlavní problém je tedy nyní oklusani. Trvá cca 15 minut. Jezdíme rovné linie, vlnovky a kroužky. Pokud jedu za jiným koněm jde živě (někdy až moc). Ale pokud mám jet sama nevím jak ho donutit přidat. Do klusu ho dostanu bez problému. Neprechazi z klusu do kroku. Jen je stále v tom neaktivním ospalem klusu a já už vážně netuším jak ho pobídnout aby přidal. Na pobídky holenemi (jak slabé tak nejsilnější) nereaguje nebo jen málo. Trošku zvýší tempo, ale pořád je ospaly a nic. Když použiju bičík (slabě nebo nejsilněji) reakce jsou různé. Někdy nereaguje vůbec, někdy pohodi hlavou, někdy zrychlí a pár kroků a pak zase ignorace a někdy začne kozlovat a vyhazovat.

Nenapadá vás jak v lehkém klusu pobizet aby na pobídku opravdu reagoval?

3.2.2020 08:07
akscha

XXX.XXX.101.243

Tak to jsou dobre zpravy. Zrejme mate jemneho a hodneho kone, ktery se spatnym pomuckam brani zpomalovanim. To Vas muze docela dost veci naucit :)

Co se tyka klusu, nevadite mu rukou nebo sedem? Krok a cval jsou pro vetsinu lidi jednodussi vysedet s jemnou rukou s stabilnim sedem... A pokud je kun dobry ve 2 chodech ze tri, ten treti by mel jit opravit stejne Jaky z nej v klusu mate pocit v hube? Jde sam aktivne dolu, pruzi v zadech a jen za sebou tahne nohy a nebo ho musite opravovat, aby sel na kolmici? Je to horsi nez ve zbylych chodech? Co kdyz oteze zahodite a budete se snazit na nej nepusobit skoro vubec - jake tempo nabidne?

3.2.2020 08:23
kapička

XXX.XXX.87.86

akscha mě přivedla k dotazu, a jak jde v klusu, když vy budete v lehkém sedu (stehenním, každý tomu říká jinak)?

3.2.2020 08:52
koně

XXX.XXX.174.63

Byla jsem u koní a zkusila jsem nějaké změny. Hlavně přestat pobízet neustále a dělat rozmanitější práci. Změnu jsem zaregistrovala hned. Největší rozdíl je v kroku. Tam konečně dokážu koně už od začátku dostat do tempa a nemuset ho při tom okopavat. Problém je ale oklusani. Nyní jsme jezdili takto. Okrokovani - velký pokrok. Oklusani - úplná hrůza. Samotná práce (přechody zastavení, krok, klus, cval) skvělé. Při samotné práci byl jako vymeneny. Evidentně mu vadily neustálé pobídky. Nyní reagoval hned, ale nerozbihal se a díky tomu se nám po delší době povedlo opravdu korektní nacválani z krátkého klusu. Ve cvalu se mu sice moc nechce, ale jde ho přesvědčit, že já určuji tempo a potom je v pohodě.

Hlavní problém je tedy nyní oklusani. Trvá cca 15 minut. Jezdíme rovné linie, vlnovky a kroužky. Pokud jedu za jiným koněm jde živě (někdy až moc). Ale pokud mám jet sama nevím jak ho donutit přidat. Do klusu ho dostanu bez problému. Neprechazi z klusu do kroku. Jen je stále v tom neaktivním ospalem klusu a já už vážně netuším jak ho pobídnout aby přidal. Na pobídky holenemi (jak slabé tak nejsilnější) nereaguje nebo jen málo. Trošku zvýší tempo, ale pořád je ospaly a nic. Když použiju bičík (slabě nebo nejsilněji) reakce jsou různé. Někdy nereaguje vůbec, někdy pohodi hlavou, někdy zrychlí a pár kroků a pak zase ignorace a někdy začne kozlovat a vyhazovat.

Nenapadá vás jak v lehkém klusu pobizet aby na pobídku opravdu reagoval?

Nebuďte hned tolik náročná
Podařil se vám slušný energický krok,bez štochání .Díky oživení,zapomenutí na tradiční stereotyp.
Tak klus zkuste taky pomalu oživit .
Koním se hodně líbilo,když jsme z normálního nudného středního před rohem posbíraly ,roh projely A na dlouhé stěně daly pobídku do prodlouženého.Stačilo mlasknout a povolit .A opět před rohem posbírat .
Totéž jde při změně směru na diagonále.Z posbíraného rohu dát pobídku na prodlouženou diagonálu ,vprostřed přesednout a před rohem zas posbírat.
Nedělejte to pokaždé ,ale koně se těšili.Někteří se rozveselili a prodloužili tak,že jste měla honičku je před rohem umravnit ,abyste neklopila zatáčku.
Prostřídat s tím,co radí ženy výše,nechat mu někdy jeho tempo ,jen se postavit do třmenů a brát,co nabídne.
Taky bych třeba pokaždé neklusala striktně 15minut.Pokud je ohřátý z pěkného kroku ,třeba bych mu pět minut odpustila,někdy .Aby byla změna
Prostě pořád vymýšlejte obměny

27.3.2020 20:36
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Ráda bych se ještě zeptala jak naučit koně na lepší reakci na pobídku. Zkoušela jsem leg lesson. A sice normální pobidka, nereaguje tak o něco silněji holení, znovu nereaguje tak silně holení, znovu nereaguje tak slabě bičík a tak dál. Moc úspěšné to nebylo. Pobídky holení moc neřešil, slabý bičík taky ne. Jak se bičík stupňoval byl vztekly a zpomaloval nebo vyhodil. Jediné co aspoň trošku fungovalo, bylo jedna pobídka holení, nereaguje, tak silná pobídka holení, nereaguje, tak bičík, ale hned plesknuti (ne tuknuti nebo dotek). To přímo vyskočil dopředu. Příště když jsem pobídla jen holení zareagoval jak má. Po pár uplynulých minutách ježdění ale na holen reagoval méně a méně.

Teď to bude znít zvláštně, ale aby mi dobře raegoval na pobídky musí už být dobře opracovany. Pak šlape jak hodinky, z kroku nacvala bez problémů, lenost mizí. Jenže aby byl dobře opracovany musí šlapat v tempu už pri opracování. A toho právě potřebuji docílit.

27.3.2020 20:44
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tu leg lesson děláte blbě, pobídka nohou jen jednou a pak bičík, když zpomalí - rovnou bičík. Chcete přece, aby reagoval na jemnou holeň a ihned, tak proč mačkat víc a víc? To je princip spíš znecitlivující.

V tom článku "Líný od přírody" řeší koně, kteří jsou takoví méně citliví - u nich stupňování bičíku moc nepomůže, oni jsou zvyklí ignorovat podnět dlouho, musíte ho prostě probudit.

27.3.2020 20:53
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Když pobidnu jen jednou a hned bičík funguje to do jisté míry. Respektive někdy ho to probudí a začne reagovat na mé pobídky. Ale někdy ho to víc naštve. Potom vyhazuje a kozluje.

Dekuji za upozornění na chybu. Špatně jsem pochopila tu leg lesson.

27.3.2020 21:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Když pobidnu jen jednou a hned bičík funguje to do jisté míry. Respektive někdy ho to probudí a začne reagovat na mé pobídky. Ale někdy ho to víc naštve. Potom vyhazuje a kozluje.

Dekuji za upozornění na chybu. Špatně jsem pochopila tu leg lesson.

To musíte odhadnout tu míru odpovědi, kolik si můžete dovolit. Může prostestovat, že nerozumí a vnímá to nespravedlivě. Člověk třeba nevědomky působí pro něj nesrozumitelně a pak ho trestá - jen uvažuju, proč někdy pochopí a vyhoví a jindy se bouří.

27.3.2020 21:11
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Dobře. Takže takové malé shrnutí, jestli jsem to dobře pochopila, abych potom neudělala něco špatně. Pobídnu normálně a kůň nezareaguje, prijde tedy vhodně silná pobídka bicikem.

A co pokud bičík nezafunguje? Mám zesílit pobidku bicikem?

Co pokud první pobídka holení zafunguje jen napůl - chtěla jsem z kroku do klusu a on ken zrychlí krok. Co potom?

27.3.2020 22:01
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud dáte jasnou pobídku do klusu (třeba i doplněnou hlasem) a on nenakluše, tak bych bičík použila. Když nakluše, pochválit. A zopakovat, aby pochopil princip. Našemu valachovi to trvalo 20 minut, byl zvyklý se vyloženě plazit, protože mu to procházelo, pode mnou to pak už nedělal. Pobídku bičíkem jsem musela dávat první den silnější, aby tam reakce byla, ale pak stačilo jen pohnout rukou a naznačit, nebo použít slovní povel a šlapal. Já jsem po něm chtěla živý krok venku, na rovných liniích a držet tempo, protože krok byl u nás to nejhorší a na pidijízdárně bych si to hodně zkomplikovala.

27.3.2020 22:13
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Dobře. Doufám že to a ním bude postupovat lépe. Teď delší dobi jezdil převážně pod méně zkušenými, kteří se ale zlepšovat nepotřebují. Přestal se snažit, přestalo ho to bavit.

Taky začal vymýšlet věci jakože to prostě za jízdy zapichne. Z kroku nebo z klusu. Stojí nebo couva nebo se točí dokola. Prostě nechce jít dopředu. S někým mu to prošlo a já se jen divila co si to dovoluje. Když jsem po něm rezolutně začala něco chtít začal se do toho stavět. Netušila jsem co s tím. Až jednou, když se mnou zastavil a jít nechtěl jsem ho pleskla bicikem. Ani jsem nepřemýšlela. Prostě jsem ho ihned silně pleskla. A najednou dopředu jít mohl. To jsme naštěstí překonali.

Bohužel díky tomu jak se na něm lidi střídali (teď už méně) řeším dost problémů. Naučil se mnoho metod jak znepříjemnit jezdci hodinu tak, aby to vzdal.

neverend

28.3.2020 23:43
neverend

XXX.XXX.213.247

A pak že se koním jezdectví líbí..😀😀😀 Líbí,když musí.😀😀

Coudas

29.3.2020 14:06
Coudas

XXX.XXX.87.254

neverend napsal(a):
A pak že se koním jezdectví líbí..😀😀😀 Líbí,když musí.😀😀

Libi, kdyz se dela s rozumem. Dokonce kdyz je to az "tak zajimave", tak zavidi druhemu koni, ze ma jezdce a on ne.

neverend

29.3.2020 15:04
neverend

XXX.XXX.213.247

Coudas napsal(a):
Libi, kdyz se dela s rozumem. Dokonce kdyz je to az "tak zajimave", tak zavidi druhemu koni, ze ma jezdce a on ne.

Spíš chce svého člověka s kterým je mu dobře a má ho rád.🙂 Pokud je pro něho jezdec zábavou,tak samozřejmě bude nakloněn i jemu.

29.3.2020 16:17
akscha

XXX.XXX.26.89

Nerekla bych, ze by kun chtel zrovna mit rad cloveka. Ale kazdy zivy tvor (zejmena nazrany a spokojeny tvor zavreny v nudnem vybehu) oceni nejakou zabavu a rozptyleni. A je celkem jedno, kdo nebo co mu ty nove podnety obstara.

29.3.2020 16:33
bongani

XXX.XXX.8.40

akscha napsal(a):
Nerekla bych, ze by kun chtel zrovna mit rad cloveka. Ale kazdy zivy tvor (zejmena nazrany a spokojeny tvor zavreny v nudnem vybehu) oceni nejakou zabavu a rozptyleni. A je celkem jedno, kdo nebo co mu ty nove podnety obstara.

To bude ono. Nevím, jestli mě má můj kůň rád, ale poslední dobou, jak chodím kvůli karanténě méně často, tak se asi víc nudí, a když mě vidí se blížit, tak už mi jde naproti, někdy dokonce popoběhne a čeká u východu z výběhu. A kvůli mrkvi to nejspíš nebude, tu dostává jen občas a ještě v kýbli s ostatním krmení, které mu servíruje ošetřovatelka. Takže bych řekla, že se prostě těší, že půjdeme na trávu nebo na procházku a bude se něco dít. Jinak je venku pořád a má kamarády, takže společnost nepotřebuje.

29.3.2020 17:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

akscha napsal(a):

Souhlasím. Stejně se projevoval hafling v zoo v zimní sezóně, kdy lidi skoro nechodí. Kdokoliv šel okolo ohrady, k tomu běžel a chtěl kontakt, "otravoval" opravdu každého, nechal děti ho tahat za ohlávku, za hřívu. V sezóně, kdy je návštěvníků hodně, byl od hrazení daleko. V zimě se víc nudil, ven s ním už nikdo nechodil (mně každý podzim skončil pracovní poměr a už jsem ho brát ven nemohla), měl co jíst, k dispozici v pískovém výběhu měl poničku, co si s ním moc nehrála, a jakékoliv zpestření vítal. Dokonce, když se člověk objevil se sedlem v ruce, řehtal.

neverend

29.3.2020 18:42
neverend

XXX.XXX.213.247

Už jste někdy viděli koně fixovaného na jednoho člověka? Já už jo a není to moje koby.🙂 Tam je podstatný rozdíl mezi chováním "běžného" koně a takovéhoto "modela".Ne že by ostatní lidi nějak ignoroval,ale prostě důvěra a "obliba" patří jen jednomu člověku.

Pokud se zamyslíme a představíme si,že podobným způsobem jako chováme koně,bychom chovali psa.🙂 Měl by rád člověka obecně a nebo by poznal toho svého? Myslím že těžko a vystačil by si se smečkou a obecným vztahem k člověku jako zdroji potravy.Pravděpodobně by tedy také člověka nepotřeboval a svého pána by nerozlišoval.

Koně holt chováme jinak a jiné je potom i jejich chování vůči lidem obecně.

Coudas

29.3.2020 19:54
Coudas

XXX.XXX.87.254

Akorat jsme se bavili o jezdeni, ale tak to je burt...

neverend

29.3.2020 20:11
neverend

XXX.XXX.213.247

Coudas napsal(a):
Akorat jsme se bavili o jezdeni, ale tak to je burt...

Dynamická proměna zadaných témat je nešvarem každé diskuse.🙂

29.3.2020 20:18

neverend napsal(a):
Už jste někdy viděli koně fixovaného na jednoho člověka? Já už jo a není to moje koby.🙂 Tam je podstatný rozdíl mezi chováním "běžného" koně a takovéhoto "modela".Ne že by ostatní lidi nějak ignoroval,ale prostě důvěra a "obliba" patří jen jednomu člověku.

Pokud se zamyslíme a představíme si,že podobným způsobem jako chováme koně,bychom chovali psa.🙂 Měl by rád člověka obecně a nebo by poznal toho svého? Myslím že těžko a vystačil by si se smečkou a obecným vztahem k člověku jako zdroji potravy.Pravděpodobně by tedy také člověka nepotřeboval a svého pána by nerozlišoval.

Koně holt chováme jinak a jiné je potom i jejich chování vůči lidem obecně.

Přečtěte si něco o Achalech a jejich chovu v domácím prostředí....
Edit: třeba parforsní smečka, tu doma nikdo mená, žuije v psinci a svého člověk poslouchá.........

neverend

29.3.2020 21:04
neverend

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přečtěte si něco o Achalech a jejich chovu v domácím prostředí....
Edit: třeba parforsní smečka, tu doma nikdo mená, žuije v psinci a svého člověk poslouchá.........

Prosím nevykat..😀 Náhodou je to u mě překvapivá činnost,ale četl jsem a dokonce celkem v menší vzdálenosti od mého bydliště kdosi chová "Achaly".Jenže chov normální způsobem a na obou jeho koních nic zvláštního není ve smyslu chování.To ten arab co jsem tu kdysi zmiňoval v hřebčíně byl jiné "kafe" s tou jeho majitelkou.Ten jí musel mít tak moc rád,protože opravdu jinej kůň by jí asi zabil.😀 Hrál si s ní i při čištění kopyt na "dám nohu,nedám nohu".Ošku z toho málem odvezla záchranka na nervovou kliniku a když to člověk pozoroval,tak ten kůň by majitelce nikdy neublížil.🙂 Fakt jí měl hrozně rád a ve výběhu za ní okamžitě utíkal.Tak snad spokojeně žijí dodnes.🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík