Uživatel s deaktivovaným účtem

Mažu olejem od sedláře, ze všech stran. Popř. se dá (u menších věcí) do oleje i namočit.

S tím nemám zkušenost. Westernové fendry se takhle nechovaly, ale to je trochu větší kus kůže.
Zazila jsem "zhadrovateni" uzdecky mazane poctive a casto z obou stran. Takze bych se toho trochu bala a mazala s mirou jen tak, aby kuze nebyla vysusena a nemela tendenci praskat. Jinak vsechny kozene veci (i lodicky do prace) osetruji ruznymi pripravky - mazanim od sedlare, voskem na boty, voskem ve spreji atd. A pripravky stridam, prave protoze mi prijde, ze neco vic zmekcuje a neco jen "chrani" a impregnuje
Já doporučuji používat glycerinové mýdlo a na něj voskove mazání. Glycerin jsem používala na seldo, uzdečku a perka. Je to úžasná věc. Perfektně čistí. Není nutno používat na to i to voskove mazání, ale více vyživi. Jsem zvyklá mazat vše kožené. Celou uzdečku, trmenove remeny, všechno. Nikdy jsem nezažila, že by se něco zničilo.
rolf
napsal(a):
Aha, mě právě někdo říkal, že třeba trmenove řemeny, když do nich pustím olej i z tý hrubý strany, tak že se pak vytáhnou a ztratí pevnost. Ale jestli je to pravda...
Myslím, že mazat-li nebo nemazat třmenové řemeny je takové věčné dilema, na kterém se dva koňáci neshodnou
Že se vytahají, je obvyklý argument, na druhou stranu - z věrohodného zdroje jsem slyšela, že je to kůže jako každá jiná a ta si žádá ošetření a moje pozorování + selskej rozum mi hlásí totéž
Neošetřované třmenové řemeny popraskají, krátí se jim životnost...takže pokud mažu sedlo, mažu i řemeny, vynechávám jen posedlí.
Mimochodem, co se týče toho vytahávání - myslím, že mnohem víc třmenové řemeny trpí nasedáním z jedné strany.
rolf
napsal(a):
No, já se spíš psal, jestli ty třmenové řemeny, uzdečku a sedlo mazat i z tý hrubý strany nebo ne. Někdo právě maže jen z tý hladký strany.
Jinak - posedlí nemažete proč?
To je dobrá otázka
Krom toho, že mi kdysi někdo řekl, že posedlí hlavně nemazat (anebo jsem to četla, už nevím), beru to tak nějak intuitivně. Přijde mi, že nemazáním nijak netrpí na rozdíl od ostatních částí včetně těch řemenů. Když jednou za uherák mažu, mažu fakt všechno důkladně včetně všech švů, jenom to posedlí vynechávám.

Terven
napsal(a):
To je dobrá otázka
Krom toho, že mi kdysi někdo řekl, že posedlí hlavně nemazat (anebo jsem to četla, už nevím), beru to tak nějak intuitivně. Přijde mi, že nemazáním nijak netrpí na rozdíl od ostatních částí včetně těch řemenů. Když jednou za uherák mažu, mažu fakt všechno důkladně včetně všech švů, jenom to posedlí vynechávám.
No vidíte a já vždycky mazala sedlo komplet. Tím neříkám, že to dělám dobře a vy špatně.
Já mažu komplet ze všech stran - hladká, hrubá, posedlí, polštáře. I třmenové řemeny.
Mažu olejem od sedláře, od kterého mám sedlo ušité a po dvou letech celkem intenzivního používání je stále jako nové. (Jedno docpání beru jako samozřejmost a tuto péči mi sám doporučil.) Mažu tak jednou za dva, tři měsíce.
U třmenových řemenů mi bylo řečeno, že záleží na tom, jak je nařezaná kůže - pokud se nešetří a řeže se správně, vytahuje se opravdu minimálně.
A při každém mazání měřím řemeny, ale stále jsou oba stejné, a to nasedám přes třmen skoro pravidelně.
neverend

XXX.XXX.213.247
Nemazaná useň časem popraská a je náchylná k oděru a jiným mechanickým poškozením.Zase přemazaná useň je sice elastická a odolná vůči vodě a potu(ano i zadeček se v sedle potí, kůže pot absorbuje, což jí vůbec nedělá dobře),ale na druhou stranu ztrácí pevnost v tahu.Výrobci mazadel na sedla nejsou hlupáci a proto vyrábí mazání v tužší konzistenci a s vosky.Kůže absorbuje jen určité množství a zbytek se otře.Olej na sedla je určen na dlouhodobě nemazaná sedla pro hloubkové mazání.
neverend
napsal(a):
Nemazaná useň časem popraská a je náchylná k oděru a jiným mechanickým poškozením.Zase přemazaná useň je sice elastická a odolná vůči vodě a potu(ano i zadeček se v sedle potí, kůže pot absorbuje, což jí vůbec nedělá dobře),ale na druhou stranu ztrácí pevnost v tahu.Výrobci mazadel na sedla nejsou hlupáci a proto vyrábí mazání v tužší konzistenci a s vosky.Kůže absorbuje jen určité množství a zbytek se otře.Olej na sedla je určen na dlouhodobě nemazaná sedla pro hloubkové mazání.
Jj, to odpovida mym pozorovanim.

Potřebovala bych mamazat čapsy, světle hnědá livorna, jednou jsem je půjčila (byla to akutka při závodech) a pak toho děsně litovala....propocená od koně...tak nějak bych je chtěla "vyprat" , ale kůže se nemá máčet, tak nevím kudy do toho, samozřejmě ztvrdly...mám tuhé mýdlo a mazání v piksle z dekatlonu( tuk se včelím voskem a.t.d. pěkně voní ) i nějaký sprej na odmaštění jsem koupila, cajky čistím dost pravidelně, nemám ráda ten nános potu, no klidně se přiznám, párkrát jsem to vzala i v mýdlové vodě, prostě jsem uzdečku vyprala...tak nějak nevím jak mydlíte vy ty uzdečky tím mýdlem, já to dělám doma a ve stáji jsem nikoho neviděla...prostě co je mokré je čisté... pak samozřejmě řádně promažu , sedlo i z rubové strany, nikdy by mě nenapadlo to tam nenamazat, tam se to zacucává nejvíce i posedlí, zbytky otřu suchým hadříkem...
Terven
napsal(a):
Myslím, že mazat-li nebo nemazat třmenové řemeny je takové věčné dilema, na kterém se dva koňáci neshodnou
Že se vytahají, je obvyklý argument, na druhou stranu - z věrohodného zdroje jsem slyšela, že je to kůže jako každá jiná a ta si žádá ošetření a moje pozorování + selskej rozum mi hlásí totéž
Neošetřované třmenové řemeny popraskají, krátí se jim životnost...takže pokud mažu sedlo, mažu i řemeny, vynechávám jen posedlí.
Mimochodem, co se týče toho vytahávání - myslím, že mnohem víc třmenové řemeny trpí nasedáním z jedné strany.
Třmeny se mají měnit,právě aby nebyly každý jinak dlouhý. Dobré u anglie,smůla u westernu či sedla australského.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Potřebovala bych mamazat čapsy, světle hnědá livorna, jednou jsem je půjčila (byla to akutka při závodech) a pak toho děsně litovala....propocená od koně...tak nějak bych je chtěla "vyprat" , ale kůže se nemá máčet, tak nevím kudy do toho, samozřejmě ztvrdly...mám tuhé mýdlo a mazání v piksle z dekatlonu( tuk se včelím voskem a.t.d. pěkně voní ) i nějaký sprej na odmaštění jsem koupila, cajky čistím dost pravidelně, nemám ráda ten nános potu, no klidně se přiznám, párkrát jsem to vzala i v mýdlové vodě, prostě jsem uzdečku vyprala...tak nějak nevím jak mydlíte vy ty uzdečky tím mýdlem, já to dělám doma a ve stáji jsem nikoho neviděla...prostě co je mokré je čisté... pak samozřejmě řádně promažu , sedlo i z rubové strany, nikdy by mě nenapadlo to tam nenamazat, tam se to zacucává nejvíce i posedlí, zbytky otřu suchým hadříkem...
Pokud se spokojíš s mojí "maličkostí",tak světlé odstíny se mažou mazadly na bázi silikonu.Po všem jiném kůže ztmavne.Tak klidně obyč.silikonový olej nastříkat na hadřík a potírat.🙂 Neboj,tohle mám z chytré knihy, kde jsou i tovární předpisy a vůbec mnoho zajímavého kolem chemie.

Terven
napsal(a):
To ano, ale málokdo to dělá. A ještě lepší je nasedat střídavě z obou stran, jak nám doporučoval Karol Hollý - a to nedělá skoro nikdo.
A úplně nejlepší je nasedat z vyvýšeného místa. Docela pozoruju rozmach různých stupínků a schůdků.
sisi58
napsal(a):
Třmeny se mají měnit,právě aby nebyly každý jinak dlouhý. Dobré u anglie,smůla u westernu či sedla australského.
Taky jsem slyšela a žila s tím přes dvacet let. Poslední dva roky provádím pokus, řemeny neměním, každé mazání měřím i dírky a opravdu jsou stejné.
Díky terénu a občasnému sesedání venku nasedám v 99% přes třmen a klasicky přes levý. Přesto jsou stále stejné.
Nicméně u řemenů za pár stovek bych si to nelajsla.
A nasedat z druhé strany občas zkouším, ale ty pohybové stereotypy jsou mrcha - žádné elegantní nasednutí to rozhodně není
verun: Já jsem na čištění dost lempl, takže propocené chapsy nejsou nic vyjímečného. Vezmu tekuté glycerinové mýdlo, pořádně vydrbu houbičkou, opláchnu ve sprše, nechám uschnout a v případě potřeby opakuju. Pak namažu a nastříkám impregnací. Já mám ale chapsy černé, tak mi je jedno čím mažu, teď naposledy jsem to vzala myslím olejem.
Tak já teda mažu sedlo, i ze sponí strany, řmenové řemeny mažu taky, ale mám ty z jemné kůže "kotvičkové", kde to držá ani kůže a vnitřek asi něco jak u řemenů podložených nylonem a já je tedy občas prohazuju.Posedlí je dle mě i důležité mazat, neb tak člověk omezí vznik takových těch mikrotrhlinek, které po letech můžou přejít do normální trhlinky. Jinak mýdlem na kůži umývám relativně často v létě třeba 2, 3 měsíčně v zimě méně často (kůň se míň potí, neb je ostříhanej, tak kůže tak netrpí) a cca 1× měsíčně to vemu i balzámem na kůži. Boty v létě třeba čistím minimálně jednou týdně, mezitím je otírám vlkým hadříkem prakticky denně. Co beru jen mýdlem na kůži jsou zápinky k sedlu.
napsal(a):
A úplně nejlepší je nasedat z vyvýšeného místa. Docela pozoruju rozmach různých stupínků a schůdků.
Ze země nasedám jen v případě nutnosti, když mi třeba spadne v lese tušírka, vrhnu se na maliny a podobně a v okolí není žádný pařez. Řemeny mě přitom netrápí vůbec, jde spíš jednostrané zatížení kostry sedla co vadí:-)
Terven
napsal(a):
To ano, ale málokdo to dělá. A ještě lepší je nasedat střídavě z obou stran, jak nám doporučoval Karol Hollý - a to nedělá skoro nikdo.
A to já zase dělám. Nic jiného mi nezbývá, protože třmeny vyměnit nemůžu, mám australské sedlo. Takže nasedám zleva a sesedám vpravo. Tedy na základně. V terénu podle toho, na které straně je vhodnější pařez.
bassrock
napsal(a):
Taky jsem slyšela a žila s tím přes dvacet let. Poslední dva roky provádím pokus, řemeny neměním, každé mazání měřím i dírky a opravdu jsou stejné.
Díky terénu a občasnému sesedání venku nasedám v 99% přes třmen a klasicky přes levý. Přesto jsou stále stejné.
Nicméně u řemenů za pár stovek bych si to nelajsla.
A nasedat z druhé strany občas zkouším, ale ty pohybové stereotypy jsou mrcha - žádné elegantní nasednutí to rozhodně není
Právě, že u běžných řemenů je výměna nutná. Bylo by smutné, kdyby kvalitní řemeny nevydržely. Dřív bylo nasedání přes třmen otázkou šikovnosti jezdce. Teď je hromada lidí, co nasedá z vyvýšeného místa. Je to pohodlnější a předpokládám,že i kůň to ocení.
Moje stará trenérka byla vždycky děsně rozčilená, když někdo nasedal ze schůdků, jak píše Sisi, ona to brala jako otázku šikovnosti a cti (teď je jí přes 80, pořád jezdí a z vyvýšeného místa by nikdy nenasedla). A nedávno jsem zkoušela nasednout zprava a málem jsem nasedla obráceně, ještě, že tam měl kůň hlavu, tak jsem si toho včas všimla.
bongani
napsal(a):
Moje stará trenérka byla vždycky děsně rozčilená, když někdo nasedal ze schůdků, jak píše Sisi, ona to brala jako otázku šikovnosti a cti (teď je jí přes 80, pořád jezdí a z vyvýšeného místa by nikdy nenasedla). A nedávno jsem zkoušela nasednout zprava a málem jsem nasedla obráceně, ještě, že tam měl kůň hlavu, tak jsem si toho včas všimla.
Ano, tak to dříve bývalo.
Ovšem nasedání zleva pozbylo význam. Kdo už nosí na koni šavli?
A pokud nejsem 50 kilový drobek, a vlastním drahé sedlo, určitě si budu to sedlo a taky koně šetřit a nasednu ze schůdků.
A taky jsem slyšela,že i jezdec by měl být sportovec,nejen kůň. Takže nasednout z druhé strany a pocvičit si nepoužívané svaly, je také dobrý počin.
sisi58
napsal(a):
A pokud nejsem 50 kilový drobek, a vlastním drahé sedlo, určitě si budu to sedlo a taky koně šetřit a nasednu ze schůdků.
A taky jsem slyšela,že i jezdec by měl být sportovec,nejen kůň. Takže nasednout z druhé strany a pocvičit si nepoužívané svaly, je také dobrý počin.
Souhlasím. Můj kůň je stejně vysoký jako já, když je to potřeba, tak z té země taky vylezu, ale pro všechny zúčastněné je to pohodlnější odněkud shora.
A nasedání z druhé strany začnu trénovat, ať si zvykne i kůň. Když jsem ho koupila, tak se děsně divil, když jsem ho začala vodit i z druhé strany, teď s tím nemá problém, tak tohle se taky naučíme. My už tomu ježdění moc nedáme, tak trénujeme aspoň maličkosti.

Jak si zvyknete na schůdky-stoličku, je nasedání přes třmen peklo, zásadně v terénu neslézám takže nejezdím ven s bičíkem , no kdysi jsem i vylezla na holého velkého koně jako Vinetů, asi si to budu muset vyzkoušet, myslím, že to kobyla nepochopí (no kdysi jsem ladně a měkce v lese přeskočila strouhu nebo bez obtíží vylezla na strom, teď strouhou raději prolezu a na strom sice vylezu ale pěkné to není.)

sisi58
napsal(a):
Přesně! Taky jsem začínala v dobách, kdy platilo - kdo na koně nevyleze, nejezdí! Zatím zvládám, nasedla bych na koně 180 cm, ale dneska už s ohledem i na to zvíře nastupuju ze schůdků.
Z pravé strany zvládám koně do 160 cm, výš už to nějak nejde zkoordinovat
K mazání jsem si vzpomněla v souvislosti s tím koněm, na které lezu občas z druhé strany, že tam máme uzdečku a sedla 15 let stará, maže se to občas, možná tak jednou ročně, když je zima, tak v sedlovně mrzne, a všechno drží, nepraská, kůže je na omak příjemná. A to se koně dost potí, takže to fakt dostává zabrat, přesto všechno drží. Tak nevím, asi to spadá do kategorie toho, že tam musíme mít nějaké zvláštní geopatogenní zóny, protože tam funguje všechno jinak, než v jiných stájích
kapička
napsal(a):
Z pravé strany zvládám koně do 160 cm, výš už to nějak nejde zkoordinovat
K mazání jsem si vzpomněla v souvislosti s tím koněm, na které lezu občas z druhé strany, že tam máme uzdečku a sedla 15 let stará, maže se to občas, možná tak jednou ročně, když je zima, tak v sedlovně mrzne, a všechno drží, nepraská, kůže je na omak příjemná. A to se koně dost potí, takže to fakt dostává zabrat, přesto všechno drží. Tak nevím, asi to spadá do kategorie toho, že tam musíme mít nějaké zvláštní geopatogenní zóny, protože tam funguje všechno jinak, než v jiných stájích
Jsem přesvědčená, že tam, kde je milo a příjemně, i věci mají větší výdrž.
Martina40

XXX.XXX.243.254
Objevila jsem tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=c4EhEC_nE0w