Hengr

XXX.XXX.29.154
Dobrý den, koupili jsme si kobylku 5ti letou. Nevím kdo sní kdy dělal, ale nechce nalézt do přepravníku. Kobyla tam vleze ( za žrádlem) a pak hned vyleze, a navíc musí být ten odďelovací plutek úplně otevřeny. Zatím to děláme, tak že kobyla jde za jídlem a zamnou na volno a když vycouva úplně z přepravníku jde něco dělat (Na pár minut, aby věděla, že v přepravníku je to v pohodě) a když vycouva a zůstane na rampě necháme ji očichávat, a zalest zpět. Mate ještě nějaké návrhy, nebo to děláme správně a chce to jen čas ?
Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za pravopisné chyby 😊
neverend

XXX.XXX.213.247
Já jsem bral inspiraci tady.🙂 Čas to chce každopádně.
https://youtu.be/UfId7cRWfDo
Ja doporučím videa pana Cechovskeho na YouTube nebo i na zkontaktování, když to nepujde.. U mé Arabky, která zažila karambol při nakladani(a její nechuť a strach pocházel odsud) se mi osvědčilo "jeho" vrácení koně zpátky na místo, kde byl ještě klid :) a postupně takhle cvičit, nabírat důvěru že přepravník je ok a v rámci několika cvičení se dostat do cíle (pracovala jsem max 20 min, pokud byl kolo vele úspěch v klidu nebo nabídnutí posunutí se dovnitř, tak ukončena lekce a pochvala, popř dlabanec).
Vše je o tom že velmi pomalu zvyšujete nároky, rychlost musíte posoudit podle koně. Někdy ty mezikroky se nám lidsky jeví strašně banální a nerozpoznatelné a pro koně je to změna o 180stupnu na kterou reaguje.
Mě kobyla nedávala zavírání strajcpanu (už byla v prdelce, že někdo stál za zadkem a vypadal, že chce zavřít strajcpan). Musela jsem vytvorit "přepravník" mimo přepravník (absence chvění od kol, absence střechy) a jakoby ji zavřít v malém prostoru zepředu a vzadu strajcpany a pod širým nebem. Až byla v klidu pod širým nebem, zvládla to i v přívěsu.
Z celkových 40h za půl roku práce, jde do přívěsu za 2min na provesenem vodítku, zavře se a jede :) a to uměla vycvalat pozadu ze stání :D
https://www.youtube.com/watch?v=leMOa-3AjvU
tady konrétní video - samozřejmě je nutné, aby se kůň naučil pobídky mimo přepravník, pokud je nezná. Nezkoušet "poťukávat" bez přípravy.
evcusik
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=leMOa-3AjvU
tady konrétní video - samozřejmě je nutné, aby se kůň naučil pobídky mimo přepravník, pokud je nezná. Nezkoušet "poťukávat" bez přípravy.
Přiznám se, že ostatní videa p. Čechovského jsem dosud nezkoukla, ale tohle konkrétně je pro mě spíš návodem, jak u koně upevnit averzi k přepravníku.
Signály, které kůň vysílá, jsou buď ignorovány, případně špatně interpretovány, principy učení, práce se stresem - nula nula nic.
Kůň nevyšiluje z důvodu nějakých vnějších podnětů, jak je uváděno, nýbrž z absolutní nemožnosti kontroly nad situací, z nemožnosti volby. Prakticky po celou dobu nácviku je držen těsně u hlavy....měla jsem pocit, že ty titulky, které tam běží, popisujou úplně jinou situaci než která se odehrává.
neverend

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Přiznám se, že ostatní videa p. Čechovského jsem dosud nezkoukla, ale tohle konkrétně je pro mě spíš návodem, jak u koně upevnit averzi k přepravníku.
Signály, které kůň vysílá, jsou buď ignorovány, případně špatně interpretovány, principy učení, práce se stresem - nula nula nic.
Kůň nevyšiluje z důvodu nějakých vnějších podnětů, jak je uváděno, nýbrž z absolutní nemožnosti kontroly nad situací, z nemožnosti volby. Prakticky po celou dobu nácviku je držen těsně u hlavy....měla jsem pocit, že ty titulky, které tam běží, popisujou úplně jinou situaci než která se odehrává.
Tak nejsem sám kdo na to koukal třikrát a divil se že kůň je z toho "na infarkt".🙂 Zlatej Olda.
A četli jste v jaké situaci se to řešilo? Kdy se nacházel kůň mimo domovskou staj a byl tam ten tlak pramenící z toho k převozu?
Zvládli byste to snad lépe, v dané situaci? Nakládali jste opravdu vypsychochovaneho koně? Ano v ideálním světě tohle není top představení. Ale na to co měli před sebou (cechulda i kůň), tak to bylo myslím nádherně zvládnuto.
Ale buďte kriticky :) od toho diskuze jsou :) ukazovat na dobrých a klidných koně nakládání je sice fajn, ale když řešíte psycho koně, moc Vám to nepomůže. (Kor po návštěvě i zarikavaců koní, kteří dokázala jen to, že nalézající ale nezavritelny kůň nepřišel k přívěsů ani na 10 metrů).
Tož má zkušenost.
evcusik
napsal(a):
A četli jste v jaké situaci se to řešilo? Kdy se nacházel kůň mimo domovskou staj a byl tam ten tlak pramenící z toho k převozu?
Zvládli byste to snad lépe, v dané situaci? Nakládali jste opravdu vypsychochovaneho koně? Ano v ideálním světě tohle není top představení. Ale na to co měli před sebou (cechulda i kůň), tak to bylo myslím nádherně zvládnuto.
Ale buďte kriticky :) od toho diskuze jsou :) ukazovat na dobrých a klidných koně nakládání je sice fajn, ale když řešíte psycho koně, moc Vám to nepomůže. (Kor po návštěvě i zarikavaců koní, kteří dokázala jen to, že nalézající ale nezavritelny kůň nepřišel k přívěsů ani na 10 metrů).
Tož má zkušenost.
Počkejte, ale v titulcích u videa se píše: "Na tomto videu řešíme situaci, že se má kůň naložit, ale protože nejsme omezeni časem, pojímáme akci jako další nácvik."
Takže se to zřejmě řešilo v situaci, kdy až tak tlak nebyl.
A i kdyby časovej pres byl, tak ti lidi na videu dělají všechno pro to, aby kůň byl ještě více psycho.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Budu / se / opakovat:
http://kunjepritel.cz/clanky-a-poznamky/o-nakladani/
a určitě si alespoň půjčit knížku
https://www.equiservis.cz/publ-draaisma-konejsive-signaly-a-rec-tela-u-koni-59028cz971/
a přečíst před pokusy- abych trochu věděl, co vidím a jak si to vyložit, lépe odhadl, jak se koňo cítí
Předchází to úrazům.
Hengr
napsal(a):
Dobrý den, koupili jsme si kobylku 5ti letou. Nevím kdo sní kdy dělal, ale nechce nalézt do přepravníku. Kobyla tam vleze ( za žrádlem) a pak hned vyleze, a navíc musí být ten odďelovací plutek úplně otevřeny. Zatím to děláme, tak že kobyla jde za jídlem a zamnou na volno a když vycouva úplně z přepravníku jde něco dělat (Na pár minut, aby věděla, že v přepravníku je to v pohodě) a když vycouva a zůstane na rampě necháme ji očichávat, a zalest zpět. Mate ještě nějaké návrhy, nebo to děláme správně a chce to jen čas ?
Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za pravopisné chyby 😊
Myslím,že časem se dopracujete i k tomu,že postojí a nechá se zavřít
Každý kůň je jiný,majitel taky.Dneska má v podstatě každý k dispozici hengr ,tak jde nacvičit ,máte čas.
Taky máte návodná videa.S bílým koněm jsem neviděla.Jen začátek,jakési pobíhající stádo.
Na druhém mi nepřipadá nic nepřístojného ani nevhodného.
Pán měl za úkol naložit cizího koníka,kterému se lehce nechtělo .Tak naložil .
Kdyby tam ze strany koně probíhalo nějaké skutečné vyšilování ,opravdové psycho ,stres a děsy,infarktové stavy ,případně neprofesionální jednání za strany člověka, ,vypadalo by to celé o dost jinak
Nejvíc se mi tam líbil asistující honáček,tak jsem konec i viděla celý
neverend

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
Myslím,že časem se dopracujete i k tomu,že postojí a nechá se zavřít
Každý kůň je jiný,majitel taky.Dneska má v podstatě každý k dispozici hengr ,tak jde nacvičit ,máte čas.
Taky máte návodná videa.S bílým koněm jsem neviděla.Jen začátek,jakési pobíhající stádo.
Na druhém mi nepřipadá nic nepřístojného ani nevhodného.
Pán měl za úkol naložit cizího koníka,kterému se lehce nechtělo .Tak naložil .
Kdyby tam ze strany koně probíhalo nějaké skutečné vyšilování ,opravdové psycho ,stres a děsy,infarktové stavy ,případně neprofesionální jednání za strany člověka, ,vypadalo by to celé o dost jinak
Nejvíc se mi tam líbil asistující honáček,tak jsem konec i viděla celý
Teda tak na Oldu Nováka se podívejte pokud možno na celé video.🙂 Paní tazatelka pokud jsem dobře pochopil,má čas na nácvik a nemusí nikam spěchat.Proto si myslím,že je lepší koně v klidu postupně "odbubákovat",než mu způsobovat stres zbytečným "spěcháním".Pravda,koně jde naložit i podstatně horším způsobem a vlastně taky ho naloží..🙂 Po prvním roce u koní jsem pochopil dvě věci: Náš přítel je čas a nepřítel strach.
neverend

XXX.XXX.213.247
neverend
napsal(a):
Teda tak na Oldu Nováka se podívejte pokud možno na celé video.🙂 Paní tazatelka pokud jsem dobře pochopil,má čas na nácvik a nemusí nikam spěchat.Proto si myslím,že je lepší koně v klidu postupně "odbubákovat",než mu způsobovat stres zbytečným "spěcháním".Pravda,koně jde naložit i podstatně horším způsobem a vlastně taky ho naloží..🙂 Po prvním roce u koní jsem pochopil dvě věci: Náš přítel je čas a nepřítel strach.
Božínku,tak jsem dala na vás a zkoukla i to první.Přijde mi o dost horší,než s australáčkem
Kůň ve finále nenastoupí vůbec ,nervózní je celou dobu dost.A nechat ho běhat kolem sebe na krátkém provázku dokola v klusu a přitom ještě přelézat rampu ,to je o nohy.Některé vleky mají i vyšší rampy .Obzvlášť když byste nakládal na asfaltu ,nikoli na bahně
Jediné pozitivní vidím,že mu asi i dal pamlsek.Ale to zas se taky v nějakých teoretických návodech nesmí.
Nevím ,kolikrát tohle trénuje,kolikrát klopýtá přes rampu na kolečku ,a jestli pak někde na asfaltu v cizím areálu už jako naleze.? Normálně rovně ,bez těchto motivací ?
Fakt takhle nee ,za mě
neverend

XXX.XXX.213.247
Koně ale Vy se nekoukáte pořádně..🙁Oldy video má tři díly a hlavní rozdíl je,že australáček prošel již předchozím výcvikem a koník v Oldově videu je zcela "syrový" a přepravák ještě neviděl.Tak nic a hlavně se kvůli tomu na mě nezlobte,jo? Vás mám rád na ifauně a vaše názory se mi většinou líbí.🙂
neverend
napsal(a):
Koně ale Vy se nekoukáte pořádně..🙁Oldy video má tři díly a hlavní rozdíl je,že australáček prošel již předchozím výcvikem a koník v Oldově videu je zcela "syrový" a přepravák ještě neviděl.Tak nic a hlavně se kvůli tomu na mě nezlobte,jo? Vás mám rád na ifauně a vaše názory se mi většinou líbí.🙂
Aha ,tak já viděla ,7minut ? Prostě to co bylo tady na odkazu .
Upřímně,po pokračování jsem nezatoužila
Jestli ty další už jsou normální,kdy jde kůň rovně a do vleku ,kde i zůstane,omlouvám se Oldovi i vám ,za nepochopení situace
Mě nevadí,že někdo dělá něco jinak,než se líbí mě.Je to každého volba.
A různými způsoby se dá docílit stejný výsledek .
Proto je diskuze.
Zadavatelka si podle rad sama vyhodnotí,jak si svou kobylu bude učit .
Jen mě třeba mrzí,že tady padají rady. Hodně rad. A nebývají úplně od věci .A málokdo z tazatelů se ozve jak to dopadlo Není zpětná vazba
neverend

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
Jestli ty další už jsou normální,kdy jde kůň rovně a do vleku ,kde i zůstane,omlouvám se Oldovi i vám ,za nepochopení situace
Proto je diskuze.
Jen mě třeba mrzí,že tady padají rady. Hodně rad. A nebývají úplně od věci .A málokdo z tazatelů se ozve jak to dopadlo Není zpětná vazba
To jsem rád že se nezlobíte.Víte já Oldu znám přes tu paní v útulku, je to hodně fajn člověk a naprosto miluju jeho citlivý přístup ke koni.🙂
Samozřejmě když není čas,kůň není naučen k nastupování,tak nastává problém který řešíme jak situace dovolí.Viděl jsem tenkrát na závodech.🙂 Jinak já sám ani nevím jak jsem to tehdy naučil valacha.Prostě jsme to vždycky deset minut zkoušeli a zase klid.Pak ještě chvilku a potom až druhý den.Za čtrnáct dní tam už sám hledal mrkev a pro změnu kobylka která absolutně neměla dřív problém,odmítla z hřebčína odjet.😀 Jsou to pacholci prostě.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Co kdyz ten prepravnik nemam?
Pár nakládacích myšlenek :) http://kunjepritel.cz/clanky-a-poznamky/o-nakladani/
Coudas

XXX.XXX.87.254
Pul roku si budu pujcovat?
koně
napsal(a):
Proto je diskuze.
Nebojte, kůň nenalezl do přívěsu s přepážkou nebo se zavřením štrajcpánu či rampy ani v dalších dílech :D ...jako že mi tu zhejtíte Čechuldu dobrý - kůň byl mimo domov, nervóza, chápu.
Ale Olda je doma, v naprostém klidu a přijde mi na tom podobně jak "Čechuldy" kůň :D jen neskáče tak vysoko a dozadu. Ale k uvolněnému a klidnému koni to má stejně daleko :D Hlavně bych viděla ráda ve videu ten výsledek, jak dosáhl klidu v nastoupení. Tedy že prostě jdu a kůň jde za mnou /či ho vyšlu max s nějakým přešlápnutím. To bych brala jako edukativní video.
A hlavně to asi moc detailně neukáže tazatelce jak si poradit v konrétních situcích, kdy ten kůň prostě dovnitř nejde nebo nestojí v klidu na zavření štrajcu :D
Jinak Čechulda má další videa, přímo několika dílný, kde pracuje se zcela nezkušeným a nervózním koněm. Stačí hledat :)
Coudas
napsal(a):
Co kdyz ten prepravnik nemam?
Jde to :D půjčovat si - když není ten luxus mít přívěs ve stáji nebo blízkém okolí. Já si půjčovala asi 5x na 3 dny v kuse a pracovala dvoufázově. Ráno a večer, max á 30 min, častěji méně - pokud byl velikánský progres v klidu :) Výhodou je mít řidičák/auto vlastní, kdy ještě není člověk závislý na těchto veličinách :D
evcusik
napsal(a):
Nebojte, kůň nenalezl do přívěsu s přepážkou nebo se zavřením štrajcpánu či rampy ani v dalších dílech :D ...jako že mi tu zhejtíte Čechuldu dobrý - kůň byl mimo domov, nervóza, chápu.
Ale Olda je doma, v naprostém klidu a přijde mi na tom podobně jak "Čechuldy" kůň :D jen neskáče tak vysoko a dozadu. Ale k uvolněnému a klidnému koni to má stejně daleko :D Hlavně bych viděla ráda ve videu ten výsledek, jak dosáhl klidu v nastoupení. Tedy že prostě jdu a kůň jde za mnou /či ho vyšlu max s nějakým přešlápnutím. To bych brala jako edukativní video.
A hlavně to asi moc detailně neukáže tazatelce jak si poradit v konrétních situcích, kdy ten kůň prostě dovnitř nejde nebo nestojí v klidu na zavření štrajcu :D
Jinak Čechulda má další videa, přímo několika dílný, kde pracuje se zcela nezkušeným a nervózním koněm. Stačí hledat :)
Nevím ,co znamená zhejtíte Je li to dobře,nebo špatně
Každopádně ryzák s australáčkem a pánem se mi líbili víc,než ten šiml .To už jsem psala
Já na videa moc nekoukám ,je to ztráta času .Tady mě přesvědčil Neverend,ať kromě australáčka, zkouknu i konkurenci
Na videích se realizují nějací s lidé, s nějakými koňmi.Vytržení z kontextu.Nevím,co jsou zač ,ani co mají ti koně za sebou.Proč reagují,jak reagují a upřímně mě to celkem nezajímá.Je to něco,sestřihaného a přizpůsobeného oku diváka .
Podle mě nejvíc dá zájemci praxe.Něco vidíte na akcích,a kolem sebe ,něco znáte z minula.O svých koní víte, do čeho se jim chce ,a jak je motivovat nejlépe.
Osobně fakt raději praktikuji. Sleduji konkrétní lidi a koně na konkrétních místech,přímo v situacích. a z toho si pak beru,nebo neberu příklad
Coudas
napsal(a):
Pul roku si budu pujcovat?
Já jsem si půjčovala :) asi třikrát během několika měsíců, většinou na dva dny. A věci které byly problém jsme trénovali mezitím. Výsledkem bylo že v situaci technické poruchy na poměrně velké silnici koně nastoupili během pár vteřin, byla hluboká noc, bylo to malinké odpočívadlo a kolem jezdily kamiony.
koně
napsal(a):
Nevím ,co znamená zhejtíte Je li to dobře,nebo špatně
Každopádně ryzák s australáčkem a pánem se mi líbili víc,než ten šiml .To už jsem psala
Já na videa moc nekoukám ,je to ztráta času .Tady mě přesvědčil Neverend,ať kromě australáčka, zkouknu i konkurenci
Na videích se realizují nějací s lidé, s nějakými koňmi.Vytržení z kontextu.Nevím,co jsou zač ,ani co mají ti koně za sebou.Proč reagují,jak reagují a upřímně mě to celkem nezajímá.Je to něco,sestřihaného a přizpůsobeného oku diváka .
Podle mě nejvíc dá zájemci praxe.Něco vidíte na akcích,a kolem sebe ,něco znáte z minula.O svých koní víte, do čeho se jim chce ,a jak je motivovat nejlépe.
Osobně fakt raději praktikuji. Sleduji konkrétní lidi a koně na konkrétních místech,přímo v situacích. a z toho si pak beru,nebo neberu příklad
zhejtit = pomluvit, takže ten negativní smysl :)
ale přesně tak, clověk musí pracovat s konkrétním jedincem, kterého musí poznat nebo znát. Neb každý má tu míru klidnost, stresu, strachu jinou a každý koňák musí vědět, kde jsou ty hranice. A upřímně čekat, že mi totál psycho kůň nabídne totáááální uvolnění v přívěsu ze kterého má strach je v začátcích utopické a strašně vysoký cíl a chválit by se měl už za první náznaky (nebo i za odměnu ukončovat lekce). A s každým posilování dobrého má člověk vyhráno :)
A totéž platí i té motivaci, co kůň to originál.
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Proč půl roku? Kůň nestresovaný, se naučí za chvíli.
Můj první koník nikdy nejel a do hengru napochodoval za kýblem krmení. Je to o přístupu toho, kdo nakládá.
A pokud je přívěs chvíli (týden - 14 dní?) v ohradě, koně si zvyknou.
Jo přesně tak Zuzko.🙂 U nás stojí přepravák,tedy dva vlastně, přímo na dvoře.Dokonce kobča do něj často nakukuje,jestli tam ještě není ta mrkev které tam tehdy bylo celkem dost,když jdeme okolo.Mám výhodu že mě nerozhází prostě nic a mám čas.Jinýmu by "houklo" kdyby viděl jak jsme měsíc překonávali mostík přes potok,aby náhodou kobyla neutrpěla "psychickou újmu".😀 Sice jsem měl obavy,že než tímto stylem obejdeme kolečko kolem vesnice,tak možná kobča stihne zestárnout,ale naštěstí jak už mi věřila,šlo vše mnohem rychleji.🙂 Z vojny mám už po krk spěchu a "práce" pod tlakem.Strach o život jsem zažil několikrát a nic moc příjemného to není.Proto naprosto chápu i ty koně a jejich obavu o život,byť nám se zdá že se nic neděje.
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
Proč půl roku? Kůň nestresovaný, se naučí za chvíli.
Můj první koník nikdy nejel a do hengru napochodoval za kýblem krmení. Je to o přístupu toho, kdo nakládá.
A pokud je přívěs chvíli (týden - 14 dní?) v ohradě, koně si zvyknou.
Proc pul roku? Protoze teorie je jedna vec, praxe druha, a psychika treti. Jeden kun za vami nastoupi ani nemrkne a druhy po pul dni nakladani ze zavreneho prepravniku vyskoci.
Coudas
napsal(a):
Proc pul roku? Protoze teorie je jedna vec, praxe druha, a psychika treti. Jeden kun za vami nastoupi ani nemrkne a druhy po pul dni nakladani ze zavreneho prepravniku vyskoci.
Jo přesně tak. Já mám poníka co nastupuje skvěle když jede z domu, ale odněkud zpět je s nějakou dopomocí. A na poslední opravdu akci s hodně koňmi se tak vystesovala, že se nechtěla dát naložit vůbec (než uraz, tak jsme došly po kopytě). No a při tréningu zase OK, nastoupí, pozná kdy je to naostro...
neverend

XXX.XXX.213.247
JaL
napsal(a):
Já jsem si půjčovala :) asi třikrát během několika měsíců, většinou na dva dny. A věci které byly problém jsme trénovali mezitím. Výsledkem bylo že v situaci technické poruchy na poměrně velké silnici koně nastoupili během pár vteřin, byla hluboká noc, bylo to malinké odpočívadlo a kolem jezdily kamiony.
Protože práce kvapná,málo platná a štěstí přeje připraveným.🙂 Jenže já bohužel taky viděl učit koně nastupovat do přepravníku večer a ráno se mělo jet.Nebyl čas a ráno byla s koníkem opravdu kopa zábavy.Moje velice vtipná a místná poznámka,že paní bude muset hřebčín asi koupit, protože koník bude muset zůstat se nesetkala z velkým pochopením.😀
Pipilota
napsal(a):
Jo přesně tak. Já mám poníka co nastupuje skvěle když jede z domu, ale odněkud zpět je s nějakou dopomocí. A na poslední opravdu akci s hodně koňmi se tak vystesovala, že se nechtěla dát naložit vůbec (než uraz, tak jsme došly po kopytě). No a při tréningu zase OK, nastoupí, pozná kdy je to naostro...
A to se vyřeší, když bude trénovat půl roku?
Sama píšete, že pozná, kdy trénujete a kdy je to "naostro".
Pipilota
napsal(a):
Řešení je prosté - jezdit trénovat jinam. Nejdřív za roh, pak i na akce s hodně koňmi. A v rámci tréninku koně vozit, nejen nakládat. Ukázka toho, že to kůň umí je právě nastoupení po jízdě.
(už jsem to někam psala, zavedla bych na závodech v rámci veterinární přejímky povinné znovunaložení koně... Komu by se nepodařilo (s ohledem na pravidla, tzn. žádný strach a bolest), prostě by nestartoval. Utopie, vím. Ale hezká.
Je to i s popojížděním. S tím, že nastoupí do přepravníku v jiné vesnici než je ustájená. No prostě víc prostředí a i více reakcí. Jenže dokud je v klidu nastoupí, když se vynervuje - nenastupuje, tedy ne dobrovolně. Ale je to starší a vícekrát zrazený kousek, tak tam asi něco z minulosti ve stresu vypluje... Já vím, že k doktorovi bych naložila a víc už v 18 asi nenatrénuji. (bylo to myšleno jako tak, že i natrénovaní mohou selhávat)
neverend

XXX.XXX.213.247
No a tady je ten výsledek té trpělivé práce Oldy.🙂
https://youtu.be/8ta6Hhn3lCw
Coudas

XXX.XXX.87.254
sisi58
napsal(a):
A to se vyřeší, když bude trénovat půl roku?
Sama píšete, že pozná, kdy trénujete a kdy je to "naostro".
Prominte, to byla nadsazka na ten cas 🙂
evcusik
napsal(a):
zhejtit = pomluvit, takže ten negativní smysl :)
ale přesně tak, clověk musí pracovat s konkrétním jedincem, kterého musí poznat nebo znát. Neb každý má tu míru klidnost, stresu, strachu jinou a každý koňák musí vědět, kde jsou ty hranice. A upřímně čekat, že mi totál psycho kůň nabídne totáááální uvolnění v přívěsu ze kterého má strach je v začátcích utopické a strašně vysoký cíl a chválit by se měl už za první náznaky (nebo i za odměnu ukončovat lekce). A s každým posilování dobrého má člověk vyhráno :)
A totéž platí i té motivaci, co kůň to originál.
Abychom si rozuměly - to, co je na videu, bych brala jako zvládnuté naložení v akutní situaci, kdy kůň prostě nastoupit musí - nutná evakuace, převoz na kliniku atd. Nastoupil, účelu bylo dosaženo, dobrý.
Pokud by to ale měl být trénink spolehlivého nastupování po zbytek života, tak je to za mě špatně.
A upřímně čekat, že mi totál psycho kůň nabídne totáááální uvolnění v přívěsu ze kterého má strach je v začátcích utopické a strašně vysoký cíl ...
Upřímně, totááální uvolnění bych taky rozhodně nečekala, ale právě proto mi ten postup nepřijde ok. Situace, kdy kůň v nervech tančí s očima navrch kolem rampy držen těsně u hlavy, je dle mého kontraproduktivní a neměla by nastat. Kůň by v souvislosti s nastupováním neměl zažívat pocit bezmoci a ztráty kontroly nad situací. On do toho přívěsu nenaleze z vlastní vůle, ale proto, že je to v dané chvíli ze dvou zel to menší. Kdyby měl na výběr, k rampě se ani nepřiblíží.
Pokud je na nácvik čas, jakože by být měl, tak nevidím důvod, proč koně nenechat, aby si tempo postupu volil sám. A odměňovat každý krok směrem k rampě, který kůň udělá ze své vlastní vůle, aniž by byl držen, tažen, popoháněn. Pokud kůň ví, že může kdykoliv beztrestně odejít, vycouvat, celou akci ukončit, nemá žádný důvod panikařit a a bránit se.
Takovýmto postupem zvládnou nastoupit i koně, kteří mají s vlekem zlou zkušenost - vím o konkrétních jedincích.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Omlouvam se, posledni video pana Novaka neni vysledek nalozeni kone do prepravniku. Ano, naucil kone vejit do maleho prostoru, zde postat a vycouvat ven. Priprava nalozeni dobra. Vysledek prace pro mne je zavreni sprajcu, zavreni rampy, uvazani a klidne stani. Pana Novaka nazory se mi drive libily. Pocteni slecny nebo pani JaL je hezke. Ale pracovat nebudu podle nikoho. Velmi mne mrzi, ze dnes je u koni vse ode zdi ke zdi, a neexistuje nic mezi. Bud date koni tunu mrkve, nebo ho vezmete lopatou. Ale nejvice mne vadi to vnucovani, jedine takto a ne jinak, a kdyz jinak tak je to spatne. Skoda.
K nakladani, pro problemovejsiho kone je prijemnejsi nastupovani do dodavky, auta. Z meho pohledu vodice i bezpecnejsi, kun je vice pod kontrolou, auto stabilni. A opravdu ne kazdy ma prilezitost trenovat s vozikem, at uz jej nevlastnim, nemam kde pujcit, nemam ridicak a auto, abych s nim pak jezdila sem tam, nebo v pripade problemu si vozik pujcovala do nekonecna. A je neco jineho nacvik a neco jineho ostra jizda. At clovek chce ci ne, bud se musi umet bezvadne ovadat, nebo opravdu trenovat s vyjetim. Pokud tedy ma v planu vyjizdet casteji.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Videla bych to asi nejak takhle 😄
https://m.youtube.com/watch?v=_-lx2suPZa8

Moje kobyla měla kdysi v přepraváku nehodu. Takže psycho velký. Učila jsem jí nakládat opravdu po krůčcích, trvalo to asi měsíc, ale pak se nakládala celkem v pohodě. Jenže, jak jsem po pár letech zjistila, nakládala se v pohodě pouze do jednoho konkrétního přepravníku, do kterého jsem jí to učila. Jakmile jsem jí chtěla naložit do jiného hengru, opět velký strach a problém.
Coudas
napsal(a):
Omlouvam se, posledni video pana Novaka neni vysledek nalozeni kone do prepravniku. Ano, naucil kone vejit do maleho prostoru, zde postat a vycouvat ven. Priprava nalozeni dobra. Vysledek prace pro mne je zavreni sprajcu, zavreni rampy, uvazani a klidne stani. Pana Novaka nazory se mi drive libily. Pocteni slecny nebo pani JaL je hezke. Ale pracovat nebudu podle nikoho. Velmi mne mrzi, ze dnes je u koni vse ode zdi ke zdi, a neexistuje nic mezi. Bud date koni tunu mrkve, nebo ho vezmete lopatou. Ale nejvice mne vadi to vnucovani, jedine takto a ne jinak, a kdyz jinak tak je to spatne. Skoda.
K nakladani, pro problemovejsiho kone je prijemnejsi nastupovani do dodavky, auta. Z meho pohledu vodice i bezpecnejsi, kun je vice pod kontrolou, auto stabilni. A opravdu ne kazdy ma prilezitost trenovat s vozikem, at uz jej nevlastnim, nemam kde pujcit, nemam ridicak a auto, abych s nim pak jezdila sem tam, nebo v pripade problemu si vozik pujcovala do nekonecna. A je neco jineho nacvik a neco jineho ostra jizda. At clovek chce ci ne, bud se musi umet bezvadne ovadat, nebo opravdu trenovat s vyjetim. Pokud tedy ma v planu vyjizdet casteji.
Přesně jak píšete, nehledě na to, že se může při nácviku cokoliv zvrtnout ( člověk neuhlídá pocity koně a nechtěně může překročit komfortní zónu například) a kun přívěs může rozbít. Když rozbije svůj vlastní, tak to naštve, ale cizí - to je ještě horší.

Coudas on vás ale nikdo k ničemu nenutí. Probíhá diskuze, kde každý sdílí to, co je mu blízké. Nemusíte s odlišnými názory souhlasit ani podobně pracovat. Máte svůj názor a to je v pořádku. Fajn je když ho i nasdílíte, aby zadavatelka měla s čím pracovat.A ano, je něco jiného učit mladého nezrazeného koně, v jemu blízkém prostředí, pomalu ho připravovat na život s lidmi a se vším, co s tím souvisí, než cíleně nakládat do hengru cizího koně, navíc se špatnými zkušenostmi.
A ano je občas i potřeba naložit koně a odjet s ním bez ohledu na čas a prostředí i míru výcviku.
A pokaždé to půjde jinak. Rad tu padlo dost. Zadavatelka uvidí, co jí bude vyhovovat.Není potřeba se stále vymezovat. Je to únavný. Nikdo tu nenavrhuje vzít koně lopatou, cíl je stejný.
Coudas
napsal(a):
Nebo to udělejte jako já. Objednejte si přepravu s člověkem, který je profesionál a nakládání koní je jeho práce. Na vás bude to, aby se kůň dal vodit na ohlávce a vodítku.
To může trénovat každý, kdekoliv a kdykoliv.
sisi58
napsal(a):
Nebo to udělejte jako já. Objednejte si přepravu s člověkem, který je profesionál a nakládání koní je jeho práce. Na vás bude to, aby se kůň dal vodit na ohlávce a vodítku.
To může trénovat každý, kdekoliv a kdykoliv.
To bude taky špatně
Pán co nakládá ryzáka jestli jsem správně vyrozuměla,je profesionál
A jak byl jeho způsob "zhejtěný "
Prostě koníci už nejsou velká hospodářská zvířata ,ale mýdlové bublinky .
A my můžeme jen ze země a povzdálí nábožně sledovat ,kudy se jim třeba bude chtít letět .
A hlídat,aby trasa ,kterou si bez našeho vměšování ,nátlaku a stresu ,svobodně zvolí ,byla bez překážek .V opačném případě nám prasknou a konec
Kdo má koně na něco určeného,který ,nedejbože,musí býti funkční,je automaticky ten praskač bublin.
I kdyby koni zajistil welfare dle zootechniky nadstandartní,bude mu chybět ta neomezená svoboda a nejvíc právo volby
koně
napsal(a):
To bude taky špatně
Pán co nakládá ryzáka jestli jsem správně vyrozuměla,je profesionál
A jak byl jeho způsob "zhejtěný "
Prostě koníci už nejsou velká hospodářská zvířata ,ale mýdlové bublinky .
A my můžeme jen ze země a povzdálí nábožně sledovat ,kudy se jim třeba bude chtít letět .
A hlídat,aby trasa ,kterou si bez našeho vměšování ,nátlaku a stresu ,svobodně zvolí ,byla bez překážek .V opačném případě nám prasknou a konec
Kdo má koně na něco určeného,který ,nedejbože,musí býti funkční,je automaticky ten praskač bublin.
I kdyby koni zajistil welfare dle zootechniky nadstandartní,bude mu chybět ta neomezená svoboda a nejvíc právo volby
A pravda a láska zvítězí a ti dobří půjdou do nebe a ti špatní do pekla. Jo a karma má Tvou adresu!
neverend

XXX.XXX.213.247
Kůň jako hospodářské zvíře skončil s nástupem mechanizace už skoro před sto lety.😀 Dnes je to skoro vždy zájmové zvíře a na opravdovou "dřinu" když už,si jen hrají jak on,tak jeho majitel.Pro jistotu všemu co s koněm děláme,říkáme "práce" aby to blbě neznělo.😀 Práce je přitom výkon, který přináší užitek celé společnosti a je značně vzdálen zábavě které se dnes věnuje drtivá většina majitelů koní.Krom pár koní v lese snad.Pokud by chov koní měl sloužit k pracovním účelům,tak bych i já musel na koni jezdit do práce,nakupovat a třeba ho využívat i k dopravě materiálu na stavby.Pak by opravdu byl kůň hospodářské zvíře s velkou užitnou hodnotou a byl by nepostradatelným pomocníkem.Jenže kůň už je dávno překonán výkonem mechanizace a ani ve "snu" by nestačil svým výkonem na nároky např. v dopravě dnešní společnosti a v počtu lidí na planetě.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Coudas on vás ale nikdo k ničemu nenutí. Probíhá diskuze, kde každý sdílí to, co je mu blízké. Nemusíte s odlišnými názory souhlasit ani podobně pracovat. Máte svůj názor a to je v pořádku. Fajn je když ho i nasdílíte, aby zadavatelka měla s čím pracovat.A ano, je něco jiného učit mladého nezrazeného koně, v jemu blízkém prostředí, pomalu ho připravovat na život s lidmi a se vším, co s tím souvisí, než cíleně nakládat do hengru cizího koně, navíc se špatnými zkušenostmi.
A ano je občas i potřeba naložit koně a odjet s ním bez ohledu na čas a prostředí i míru výcviku.
A pokaždé to půjde jinak. Rad tu padlo dost. Zadavatelka uvidí, co jí bude vyhovovat.Není potřeba se stále vymezovat. Je to únavný. Nikdo tu nenavrhuje vzít koně lopatou, cíl je stejný.
Asi nevim, jestli mam reagovat, asi ne. Muj navrh postupu? Zadavatelka to dela spravne, trenuje, odmenuje, dava cas. Nic bych na jejim postupu nemenila. Postupne bych pridala celkove zavreni, i bez jizdy. Jen to klidne stani.
Ja taky nenavrhla vzit kone lopatou, pisu, ze vetsinou se nebere nic mezi. Tedy z meho pohledu v pripade nutnosti koni zpusobit i ten diskomfort a neprijemnou situaci, takzvane zatlacit. Nejde o mlaceni cimkoliv. Ale taky ne jen v rukavickach, a pri prvnim pardon uprdnuti okamzite opoustet bojiste. Kone to dobre popsala s bublinou. A jestli konkretni navod, tak kuprikladu Stacy Westfall - horse trailer loading. V anglictine je tech videi mraky, se spoustou se da souhlasit, se spoustou ne. "Zhejtit" se da vse.

Coudas
napsal(a):
Asi nevim, jestli mam reagovat, asi ne. Muj navrh postupu? Zadavatelka to dela spravne, trenuje, odmenuje, dava cas. Nic bych na jejim postupu nemenila. Postupne bych pridala celkove zavreni, i bez jizdy. Jen to klidne stani.
Ja taky nenavrhla vzit kone lopatou, pisu, ze vetsinou se nebere nic mezi. Tedy z meho pohledu v pripade nutnosti koni zpusobit i ten diskomfort a neprijemnou situaci, takzvane zatlacit. Nejde o mlaceni cimkoliv. Ale taky ne jen v rukavickach, a pri prvnim pardon uprdnuti okamzite opoustet bojiste. Kone to dobre popsala s bublinou. A jestli konkretni navod, tak kuprikladu Stacy Westfall - horse trailer loading. V anglictine je tech videi mraky, se spoustou se da souhlasit, se spoustou ne. "Zhejtit" se da vse.
Díky za reakci. Mám vaše příspěvky k věci ráda.
neverend

XXX.XXX.213.247
Varaxi
napsal(a):
Teď to ještě běžte vysvětlit těm koním, že táhnout půl dne osmsetkilový vozík s turisty není práce, výkon nebo dřina, ale hraní.
Všechno má více úhlů pohledu.
Turismus je ale taky "jen" zábava a svým způsobem mrhání drahocennými surovinami,které našim dětem budou v budoucnu zcela jistě chybět.Vůbec nevím jak jim to jednou budu vysvětlovat? Víš Péťo,my jsme se ale skvěle bavili? 🙁 Škoda že jsme si nepřipouštěli nic o tom,že ropa je vyčerpatelná,stejně jako že země není na jedno použití a zboží vozili přes půl světa jen proto,že ekonomika tak velela.Tak promiň a ani se ti nedivím,že nás nenávidíte.Dnes už víme že to byla katastrofální chyba a poslední válku o zbytky zdrojů přežila jen desetina obyvatel planety.
Sorry,ale já musel v reakci na tu "užitečnost" a potřeby "turistů".😀
neverend
napsal(a):
Turismus je ale taky "jen" zábava a svým způsobem mrhání drahocennými surovinami,které našim dětem budou v budoucnu zcela jistě chybět.Vůbec nevím jak jim to jednou budu vysvětlovat? Víš Péťo,my jsme se ale skvěle bavili? 🙁 Škoda že jsme si nepřipouštěli nic o tom,že ropa je vyčerpatelná,stejně jako že země není na jedno použití a zboží vozili přes půl světa jen proto,že ekonomika tak velela.Tak promiň a ani se ti nedivím,že nás nenávidíte.Dnes už víme že to byla katastrofální chyba a poslední válku o zbytky zdrojů přežila jen desetina obyvatel planety.
Sorry,ale já musel v reakci na tu "užitečnost" a potřeby "turistů".😀
Nehodnotím užitečnost koní ani Vaše sci-fi fantazie. Jde mi o to, že pro toho koně to práce je.
Jinak ve světě jsou stále koně chovaní pro produkci masa a mléka, jsou využíváni pro produkci léčiv, koňské žíně se stále používají k vycpávání a rekonstrukci nábytku, koně jsou využíváni k udržování přirozených stepí... A kůň v hippoterapii nebo hipporehabilitaci, díky kterému začnou děti po stresových zážitcích mluvit, po úrazech chodit apod., ti si taky jen tak neužitečně hrají?
Jak najednou ta jatka zvyšují užitečnost koní, viďte.
A co se týče práce samotné, nedělejte si násilí a klidně si něco nastudujte:
http://www.equichannel.cz/nevzdavejte-se-koni
http://www.equichannel.cz/vrati-se-kone-do-zemedelstvi
http://www.equichannel.cz/konie-robocze-porovnani-nakladu-na-provoz-mechanicke-a-konske-tazne-sily
Já neříkám, že práce koně je budoucnost ani že s články bezvýhradně souhlasím. Jen to není tak černobílé, jak píšete.
neverend

XXX.XXX.213.247
Varaxi
napsal(a):
Nehodnotím užitečnost koní ani Vaše sci-fi fantazie. Jde mi o to, že pro toho koně to práce je.
Jinak ve světě jsou stále koně chovaní pro produkci masa a mléka, jsou využíváni pro produkci léčiv, koňské žíně se stále používají k vycpávání a rekonstrukci nábytku, koně jsou využíváni k udržování přirozených stepí... A kůň v hippoterapii nebo hipporehabilitaci, díky kterému začnou děti po stresových zážitcích mluvit, po úrazech chodit apod., ti si taky jen tak neužitečně hrají?
Jak najednou ta jatka zvyšují užitečnost koní, viďte.
A co se týče práce samotné, nedělejte si násilí a klidně si něco nastudujte:
http://www.equichannel.cz/nevzdavejte-se-koni
http://www.equichannel.cz/vrati-se-kone-do-zemedelstvi
http://www.equichannel.cz/konie-robocze-porovnani-nakladu-na-provoz-mechanicke-a-konske-tazne-sily
Já neříkám, že práce koně je budoucnost ani že s články bezvýhradně souhlasím. Jen to není tak černobílé, jak píšete.
Koně jako návrat do zemědělství?😀😀 S dnešními nároky myslíte? 😀 Nesmysl dva na destátou.😀
Ano koně jsou ledas kde ještě využíváni k produkci,ale taky se ve většině těch zemí opravdu nežije jako zde v civilizaci.Notabene spoustu těchto zemí pak naše vyspělá mechanizovaná společnost zásobuje potravinami,aby tam alespoň část nezemřela hlady.🙂
Opravdu,my už koně na práci a obživu nepotřebujeme a jestli jednou ano,tak lidí bude muset být na planetě tak desetina z devíti miliard.
Myslíte, že tedy ta hipporehabilitační práce koní je zbytečná a nahraditelná? Kým?
A kdo myslíte, že dělá v lese na místech, kam se technika nedostane? Pošle se tam kůň. Lehce dostupná práce je na mechanizaci, problematické úseky jen na koních, takže bych tu netvrdila, že kůň je v lesnictví (tedy zemědělství) bez budoucnosti.
neverend

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Myslíte, že tedy ta hipporehabilitační práce koní je zbytečná a nahraditelná? Kým?
A kdo myslíte, že dělá v lese na místech, kam se technika nedostane? Pošle se tam kůň. Lehce dostupná práce je na mechanizaci, problematické úseky jen na koních, takže bych tu netvrdila, že kůň je v lesnictví (tedy zemědělství) bez budoucnosti.
Dotaz a už jste viděla ve středověku hipporehabilitační koně? Tam bysme se totiž zhruba vrátili,pokud bychom neměli stroje a mechanizaci.🙁 Vím je to smutné,ale rozvoj průmyslu a vůbec možnost aby bylo na planetě "uživitelné" takové množství lidí,tak to umožnili právě stroje.Vždyť koukněte na křivku populačního růstu.Přesně sleduje průmyslovou revoluci.🙂
Bohužel jsem nedávno tady "postoval" video o těch lidech co pracují s koněm v lese.🙁 Bylo to smutné,ale právě na tu mechanizaci si stěžovali.Dnes vyrábí několik firem tzv."železné koně" a tato mechanizace se dostane snad úplně všude bohužel.Tomu kůň nemůže absolutně konkurovat ze zřejmých důvodů.
Jinak vůbec Vám ani nikomu názory neberu a je ve své podstatě naprosto jedno,kdo má ten správný.Příroda se nás totiž absolutně nebude ptát,co by se nám líbilo či nikoli.A ani diskuzi na ifauně nečte.😀 Pokud nám předloží účet k zaplacení,tak věřte že to zaplatíme bez ohledu co bychom chtěli my.
Taktéž mi přijde úsměvné argumentovat tím, že je kůň hospodářské zvíře, když naprostá většina koní je v majetku lidí z rozmaru a pro potěšení (často ale jen těch lidí)...
Osobně nemám nejmenší problém říznout koni několik ran bičem, pokud to bude jediný způsob jak dostat vážně nemocného člena rodiny včas k doktorovi. Ale už mi připadá diskutabilní, jestli je to stejně v pořádku když chce člověk do lesa a svézt si zadek... A zas to bude mít víc rovin a okolností.
Mnoho koní bude vnímat jako (těžkou) práci i pouhé čištění od otravného dvounožce, tahle problematika má rovin víc. Je práce to, co mi zajišťuje přežití? Je práce to, co někoho obtěžuje? Je práce síla po dráze?
Hiporehabilitační koně jsou nepochybně prospěšní; i proto si myslím že by s nimi mělo být zacházeno co nejlépe! Jejich zásadní přínos spočívá nejen v terapii fyzické, ale i duševní - kde je zase welfare a etické zacházení poměrně důležité (i pro jejich spokojené dlouholeté fungování).
A tím, že ve středověku hiporehabilitace nebyla, tak to má být argument k tomu, že koně jsou zbyteční? Opět se ptám - kým tuto jejich práci nahradíte?
Také jsem viděla dokument a právě tam formani tvrdí, že ty nejhorší trasy dostávají oni s koněm, že technika dostane snažší terény.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/414235100041003-clovek-kun-a-les/
Totéž na YT. https://www.youtube.com/watch?v=wYMVNDgJVfg
A jak je psáno výše, koňské produkty se nezpracovávají jen v zaostalých státech, například v Anglii se z koňských žíní třeba tkají látky do vlaků a na nábytek (oboje restaurováno a funkční), protože jejich vzhled se s opotřebováním paradoxně i zlepší a hodně vydrží.
O medicíně, těžící z koní, ani nemluvím, tam kůň prostě jako mazlíček není.
neverend

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
A tím, že ve středověku hiporehabilitace nebyla, tak to má být argument k tomu, že koně jsou zbyteční? Opět se ptám - kým tuto jejich práci nahradíte?
Také jsem viděla dokument a právě tam formani tvrdí, že ty nejhorší trasy dostávají oni s koněm, že technika dostane snažší terény.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/414235100041003-clovek-kun-a-les/
Totéž na YT. https://www.youtube.com/watch?v=wYMVNDgJVfg
A jak je psáno výše, koňské produkty se nezpracovávají jen v zaostalých státech, například v Anglii se z koňských žíní třeba tkají látky do vlaků a na nábytek (oboje restaurováno a funkční), protože jejich vzhled se s opotřebováním paradoxně i zlepší a hodně vydrží.
O medicíně, těžící z koní, ani nemluvím, tam kůň prostě jako mazlíček není.
Dotaz Vy ale pořád předpokládáte současný stav a že vše tak bude i v budoucnu.😀 To je ten rozdíl mezi mým a Vaším přístupem k problematice.My jsme přeci začali tím,proč by koně nemohli nahradit techniku? Tak odpovídám že to nejde v takovém měřítku realizovat.Dovedete si představit ten počet koní? Jen v republice je asi pět miliónů aut a teď si představte,že všechny by se někde museli "napást" a kdyby jenom to.
Hipporehabilitace je realizovatelná jen proto,že máme hojnost a právě ty stroje a dnes Čínu,která na nás za málo peněz maká.😀 Už se to chýlí ke konci mimochodem, kdy Huawei a další výrobci zkrátka dávají s bohem Googlu.Jestli ještě nakonec koronavirus zasáhne větší část Číny,tak uvidíte ty nedostatky velmi brzy.
K využití koní jako produktu mám jen jedno: Kolik procent to tvoří z celku? Jedno? Tak děkuju.
Koukám,že neverend tu zastupuje zemi a budoucí generace lidí.
Já tvrdím, že pokud lidé dostanou rozum, a pevně v to doufám, budou koně stejně potřební a žádoucí, jako jsou a byli.
A opět tu někdo píše o něčem,co si nastudoval na netu, nikoli z praxe. Je to stejně kvalitní názor, jako když já budu tvrdit, že vojančení je vlastně takové střílení po někom na druhé straně. A nejdůležitější,pro přežití je, nenechat se zabít.
neverend

XXX.XXX.213.247
JaL
napsal(a):
Taktéž mi přijde úsměvné argumentovat tím, že je kůň hospodářské zvíře, když naprostá většina koní je v majetku lidí z rozmaru a pro potěšení (často ale jen těch lidí)...
Osobně nemám nejmenší problém říznout koni několik ran bičem, pokud to bude jediný způsob jak dostat vážně nemocného člena rodiny včas k doktorovi. Ale už mi připadá diskutabilní, jestli je to stejně v pořádku když chce člověk do lesa a svézt si zadek... A zas to bude mít víc rovin a okolností.
Mnoho koní bude vnímat jako (těžkou) práci i pouhé čištění od otravného dvounožce, tahle problematika má rovin víc. Je práce to, co mi zajišťuje přežití? Je práce to, co někoho obtěžuje? Je práce síla po dráze?
Hiporehabilitační koně jsou nepochybně prospěšní; i proto si myslím že by s nimi mělo být zacházeno co nejlépe! Jejich zásadní přínos spočívá nejen v terapii fyzické, ale i duševní - kde je zase welfare a etické zacházení poměrně důležité (i pro jejich spokojené dlouholeté fungování).
Jal práce za dob hojnosti a přebytku je zcela něco jiného,než za dob nedostatků.🙂 Nechci Vás urazit,ale koně dřív měli jen bohatí lidé..K doktorovi byste musela dopravit člena rodiny asi pěšky.Pokud by tedy doktor vůbec existoval.Koně jsou totiž tak pomalí proti strojům(auta,letadla),že by léky mohli dorazit týden po funuse vašeho člena rodiny.🙁
Pokud by koně měli tvořit páteř dopravy a zastávat hlavní zemědělskou sílu,tak bůh s námi a zapomeňte na civilizaci tak jak funguje dnes.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Koukam, ze zase tema mimo....
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Koukám,že neverend tu zastupuje zemi a budoucí generace lidí.
Já tvrdím, že pokud lidé dostanou rozum, a pevně v to doufám, budou koně stejně potřební a žádoucí, jako jsou a byli.
A opět tu někdo píše o něčem,co si nastudoval na netu, nikoli z praxe. Je to stejně kvalitní názor, jako když já budu tvrdit, že vojančení je vlastně takové střílení po někom na druhé straně. A nejdůležitější,pro přežití je, nenechat se zabít.
Tak to doufám taky.🙂 Zatím ale stále pokračujeme cestou do pekel.🙁 Nesmí člověk omezeně koukat jen na Evropu či blízké okolí.Je to jedna společná kulička a "bordel" na jedné straně,ovlivní i tu druhou stranu.
neverend
napsal(a):
Tak to doufám taky.🙂 Zatím ale stále pokračujeme cestou do pekel.🙁 Nesmí člověk omezeně koukat jen na Evropu či blízké okolí.Je to jedna společná kulička a "bordel" na jedné straně,ovlivní i tu druhou stranu.
Zajisté. Proto jsem začala na svém prahu a zametám a zametám.
Vřele všem doporučuji. Je opravdu potřeba mít pořádek doma a pak mohu druhým radit. Situaci v Bangladéši či v Indii nevyřeším, ale mohu,seč mi síly stačí, pracovat k lepším zítřkům v ČR.
neverend
napsal(a):
Dotaz Vy ale pořád předpokládáte současný stav a že vše tak bude i v budoucnu.😀 To je ten rozdíl mezi mým a Vaším přístupem k problematice.My jsme přeci začali tím,proč by koně nemohli nahradit techniku? Tak odpovídám že to nejde v takovém měřítku realizovat.Dovedete si představit ten počet koní? Jen v republice je asi pět miliónů aut a teď si představte,že všechny by se někde museli "napást" a kdyby jenom to.
Hipporehabilitace je realizovatelná jen proto,že máme hojnost a právě ty stroje a dnes Čínu,která na nás za málo peněz maká.😀 Už se to chýlí ke konci mimochodem, kdy Huawei a další výrobci zkrátka dávají s bohem Googlu.Jestli ještě nakonec koronavirus zasáhne větší část Číny,tak uvidíte ty nedostatky velmi brzy.
K využití koní jako produktu mám jen jedno: Kolik procent to tvoří z celku? Jedno? Tak děkuju.
Já nic nepíšu o tom, že koně mají nahradit techniku, nejsem idiot, abych neuměla porovnat efektivitu traktoru a koně... Jen nesouhlasím s vaším tvrzením, že pro zemědělství jsou koně naprosto nepotřební. V lesnictví svoje místo přibližování dřeva koňmo má.
Produkce sér na koních nevím, zda ještě probíhá, já se o ní ještě učila. Produkce estrogenů klisnami bohužel leckde taky je realitou. Tam nikoho koník jako mazliček nezajímá. Ale ano, není to u nás.
neverend

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Já nic nepíšu o tom, že koně mají nahradit techniku, nejsem idiot, abych neuměla porovnat efektivitu traktoru a koně... Jen nesouhlasím s vaším tvrzením, že pro zemědělství jsou koně naprosto nepotřební. V lesnictví svoje místo přibližování dřeva koňmo má.
Produkce sér na koních nevím, zda ještě probíhá, já se o ní ještě učila. Produkce estrogenů klisnami bohužel leckde taky je realitou. Tam nikoho koník jako mazliček nezajímá. Ale ano, není to u nás.
Tak vidíte a vlastně to bylo jen nedorozumění.🙂 Hezký den Dotaz.
Coudas
napsal(a):
Videla bych to asi nejak takhle 😄
https://m.youtube.com/watch?v=_-lx2suPZa8
Coudas, jak se jmenuje, kde bydlí a kde se tu objednávají svatby ? To je boží video! Díky za motivaci!
Měla jsem kobylu která nechtěla nastupovat a vždycky kolem toho byly šachy a dohady. Když jsem si pořídila druhou tak dodnes si pamatuji si naše první naložení - nalezla bez jakéhokoliv váhání a začala žrát než jsem zavřela štrajcpán, žádné oči navrch hlavy a žádný stres, pohoda klid, a mě z té krásy zvlhly oči...
Myslím si, že na nechuť koní vlézt do hengru si často můžeme sami. První naložení bývá často při odstavu od mámy a k novému majiteli do cizího prostředí (u mojí kobyly to byl převoz v 7měsících z Irska do ČR). Druhé naložení odjezd z odchovny a zase do nového prostředí. Další nakládání mlaďase na zkoušky, dostihy, závody, ale to už kůň ví že hengr vždycky znamená průšvih a stres a nechce se mu do toho, a to, co se mohl naučit s předstihem a v klidu a pohodě a upevnit časem se dokazí úplně když "musí" nastoupit.
Coudas

XXX.XXX.87.254
dsj
napsal(a):
Coudas, jak se jmenuje, kde bydlí a kde se tu objednávají svatby ? To je boží video! Díky za motivaci!
Měla jsem kobylu která nechtěla nastupovat a vždycky kolem toho byly šachy a dohady. Když jsem si pořídila druhou tak dodnes si pamatuji si naše první naložení - nalezla bez jakéhokoliv váhání a začala žrát než jsem zavřela štrajcpán, žádné oči navrch hlavy a žádný stres, pohoda klid, a mě z té krásy zvlhly oči...
Myslím si, že na nechuť koní vlézt do hengru si často můžeme sami. První naložení bývá často při odstavu od mámy a k novému majiteli do cizího prostředí (u mojí kobyly to byl převoz v 7měsících z Irska do ČR). Druhé naložení odjezd z odchovny a zase do nového prostředí. Další nakládání mlaďase na zkoušky, dostihy, závody, ale to už kůň ví že hengr vždycky znamená průšvih a stres a nechce se mu do toho, a to, co se mohl naučit s předstihem a v klidu a pohodě a upevnit časem se dokazí úplně když "musí" nastoupit.
😁 kdysi jsem videla jeste jedno s bicem, ale to uz je dlouho a nenasla jsem to. Ja pri tom zkoukla i Parelliho, hodinu z kliniky. Mel tam jednu dle mne moudrou vetu: "lide kopiruji mou techniku, ale uz nezkopiruji ten cit". Bohuzel. Jinak mate pravdu, za nakladani si lidi vetsinou muzou sami, pokud nekoupite kone se zkusenosti. A kdyz kun nema ve vas duveru v obycejnejsich vecech, chozeni pres potok, bez vahani prejit lavku, proste jit za clovekem aniz by vubec premyslel o necem jinym, pak nakladani do konaku nemuze dopadnout uplne dobre.