tony-jcb
napsal(a):
tak podle plemena a konstituce a pak jestli smykem nebo na kolech to taky rozdíl třeba SN da smykem i 1400kg
A dá se to nějak třeba dopočítat/odvodit? Třeba různí minihorsíci tahají někdy i korpulentní dámy na vozíčku. A v Lednici mě taky překvapilo, kolik turistů + vůz utáhne pár relativně lehkých koní. Od pohledu prostě nedokážu odhadnout, co už je třeba moc.
Já jsem se setkala s převodem tuším na equichannelu; vše ve vozíku:
lehký, rovný terén: trojnásobek váhy koně (započteno s váhou vozíku)
středně náročný rovný terén, kde bude odpor pro kola nebo do stoupání: dvojnásobek váhy
těžký terén, náročné stoupání: váha koně
Samozřejmě taky záleží na kondici, postroji k táhání, brzdách na vozíčku (při absenci brzd se používá zádržný řemen, kdy to kůň musí umět ubrzdit a taky to není sranda), počet koní, a taky samotný kůň řekne "jak mu to jde lehko nebo těžko" :)
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak tady se počítat nedá..🙂 Nejsou jasné velikosti vstupních veličin.Silná holeň je kolik obvodem a úměra ku síle celku? Stejně tak nejde vyjádřit "kondice".A chlap se silnou nohou taky neznamená silný.Tady se dá jen odhadnout či na tom kterém jedinci otestovat.🙂
Tak třeba, že dle pravidel spřežení při maratonu, to asi víte co je, ta terénní zkouška, mají spřežení předepsanou váhu kočáru. Třeba to pomůže
Obecně se říká, že lehký terén (asfalt, rovina) trojnásobek váhy koně, středně těžký terén (tráva, polní cesta) dvojnásobek a těžký kopcovitý terén váha koně. Je to samozřejmě orientační, protože záleží na kondici koně, jeho dobrém zatahání (aby se do toho uměl pořádně opřít tak aby se zbytečně nevysiloval), na dobré kvalitě postoje atd. A to, že za minipony dokáží lidé zapřáhnout na hlubokém písku stokilovou bábu tak, že se jim poprsnice zařezává do prsou, to je už věcí odpovědnosti za zdraví koně a budování jeho chuti do práce.