Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Mám dvě kobylky shetland pony a mini shetland ponyho spolu ve výběhu. Teď jsou všichni ještě v zimní srsti. Kobylky jsou pomalu až tlusté a poník vypadal v pohodě až do doby, kdy jsem na něj dnes šáhla tak je samá kost. Vůbec nechápu čím to může být mají sena dostatek a kobylky jsou při těle a on je strašně hubený na dotyk. Přitom je očkovaný, odčervený, zuby dělané na začátku září 2019. Nevím co s ním mám dělat. Prosím poraďte, jestli s tím někdo už měl zkušenosti :-((((
Děkuji moc
No to je problém na intenzivní pozorování. Dostane se k žrádlu? (moje ponice se v ohradě nenažere, jen v noci v boxe) Někdy jsou vztahy ve stádě takové, že se někdo do krmiště nedostane... To je potřeba vypozorovat.
Pak se taky stává, že má nějaký zdravotní problém. Koně jsou mistři v maskování bolesti (jsou lovená zvěř). Zavolat tedy veterináři.
Tynka90
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Mám dvě kobylky shetland pony a mini shetland ponyho spolu ve výběhu. Teď jsou všichni ještě v zimní srsti. Kobylky jsou pomalu až tlusté a poník vypadal v pohodě až do doby, kdy jsem na něj dnes šáhla tak je samá kost. Vůbec nechápu čím to může být mají sena dostatek a kobylky jsou při těle a on je strašně hubený na dotyk. Přitom je očkovaný, odčervený, zuby dělané na začátku září 2019. Nevím co s ním mám dělat. Prosím poraďte, jestli s tím někdo už měl zkušenosti :-((((
Děkuji moc
A kdy naposledy si uvědomujete,že byl ještě opravdu pěkný? Na podzim? Nebo ještě i v zimě? Myslím,jak rychle ztratil hmotu .
Pokud nějak rychle viděla bych nemoc
Jestli pozvolně,tak to může být nějaká nepohoda ve stádě.Není spokojený .Nebo ,jak píše Pipilota,nedostane se ke žrádlu
Nebo je to prostě méně záživný jedinec a zkusila bych mu přidat nějaké jádro nebo granule
koně
napsal(a):
A kdy naposledy si uvědomujete,že byl ještě opravdu pěkný? Na podzim? Nebo ještě i v zimě? Myslím,jak rychle ztratil hmotu .
Pokud nějak rychle viděla bych nemoc
Jestli pozvolně,tak to může být nějaká nepohoda ve stádě.Není spokojený .Nebo ,jak píše Pipilota,nedostane se ke žrádlu
Nebo je to prostě méně záživný jedinec a zkusila bych mu přidat nějaké jádro nebo granule
Ještě mě napadají zuby u minischety může být klidně problém už znovu. (někteří mají zuby fakt prapodivné a problémové - kůň se zmenšil, ale vlastní zuby až tak moc ne)
Já na špatně záživného poníka nevěřím. Co má v původu schetyho má naopak problémy s obezitou. Nějaký problém s krmitelností se dá zvažovat u větších poníků co mají v původech plňase. Jakékoliv koncentrované krmivo je u poníků velmi hlídané - oni se opravdu dokážou schvátit i ze sena na výkrm králíků, skotu...
Opravdu vážně bych posoudila kondici poníka. Co nejvíce objektivity - co se dá nahmatat a kde, měřit páskou, zvážit. Od toho se odpíchnout. Veterinář není zas až tak drahý aby si ho člověk nemohl pozvat i jenom "jako prevenci". + to vlastní pozorování kolik toho sežere doopravdy.
A hlavně to nechtít dohnat na jarní trávě!
Já mám taky mini ponici a už měsíc a půl držíme dietu,a stejně to jde kurňa pomalu,a to má opravdu přísnou dietu..aby do první trávy šla jako hubenější..takže já se přikláním jako Pipilota k tomu,že se buď nedostane k jídlu(miniponice je taky šikanovaná,jak jde o žrádlo,větší kobylou,ale stejně je furt tlustá) a nebo zdravotní problém,těžké začervení apod...
Děkuji všem za odpověďi. Problém se senem právě není rozumí si s kobylkami skvěle a vůbec ho neodhání. Mají přístup z více míst a stejně žerou pořád spolu. Poníka mám už víc jak 8 let a nikdy nebyl problém spíš byl vždy tlustý. Ikdyž jsme mu zuby dělali nedávno tak si myslím, že to bude zase zuby...ach jooo :-(
Veterinář právě neví co s ním, proto to zkouším zde, jestli někdo neměl podobnou situaci...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Tynka90
napsal(a):
Děkuji všem za odpověďi. Problém se senem právě není rozumí si s kobylkami skvěle a vůbec ho neodhání. Mají přístup z více míst a stejně žerou pořád spolu. Poníka mám už víc jak 8 let a nikdy nebyl problém spíš byl vždy tlustý. Ikdyž jsme mu zuby dělali nedávno tak si myslím, že to bude zase zuby...ach jooo :-(
Veterinář právě neví co s ním, proto to zkouším zde, jestli někdo neměl podobnou situaci...
Znovu kontrola zubů. Udělat koprologii. Kdyz obojí cajk udělat krevni testy.
Tynka90
napsal(a):
Děkuji moc to je skvělý nápad ty krevní testy mě nenapadly. Děkuji za cené rady.
Prisspavate na zuby? Moje vetka mi říká, že nelze dobře prohlédnout dutinu bez přispani a tedy i odhalit všechny nepravosti v hubě.
Můj pony taky nezral (spíš zrál jak králík co do množství), mohl za to zlomený zub dříve před nákupem (předchozí majitel si myslel že zubař je pro poníka velký luxus). Jednak zlobil zlomeny zub a měl velmi ostry přesah protilehlého zubů. Ponda má pravidelnou péči (nahrazujeme tím fyziologický obrus), ale musí se furt kontrolovat, jestli žere jak má a kdyžtak zurgovat dřívější návštěvu cetky :)
Takže souhlas s pečlivou kontrolou zubů (případně i koukněte, jak žere...rychle, pomalu, nevypadávajíci sousta apod), dál bych určitě vyloučila červy (jednak koprovka, ale fakt dobře odebrána a vyšetřená se záběrem na to najít červíky) a dál začít s krevními odběry (od krevnaku, přes fce orgánů) :)
Držím palečky, ať se zadaří v najítí příčiny :)