Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2020 17:15
Makina14

XXX.XXX.208.164

Zdravím,
jaký máte názor na nošení roušky ke koním? Už jsem z toho všeho zmatená - na jednom webu čtu, že roušku v sedle mít nemusím, jinde zase čtu, že musím...
Ve stáji jsem vždy jen já, občas se na koně přijdou kouknout i rodiče a chodí mi tam s koňmi vypomáhat moje sestra.
Nemám problém s nošením roušky po stáji nebo během čištění a sedlání, ale je to nutné i na vyjížďku? (Na vyjížďce jsem já se sestrou). Moc díky za odpovědi.

20.3.2020 17:53
AndyPandy

XXX.XXX.49.42

Ano je to nutné.

20.3.2020 17:58
akscha

XXX.XXX.26.89

Pokud plati nutnost nosit rousku pri pohybu venku (donedavna to tak nebylo, nyni uz ano), tak to plati i pro jezdce na koni, cyklisty apod.

20.3.2020 18:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ano roušku máte mít vždy venku, aby nedošlo k ohrožení zdraví jiných lidí. V přírodě kde je člověk sám si ji může sundat.
Já mám problém s rouškou udýchat každý svižnější pohyb. Poníky beru ven vedle kola. Roušku mám přes ves když se krokuje. V polích za vsí si ji o samotě sundám, proto že když to kolo rozjedu, opravdu to s astmatem přes roušku neudýchám. ALE prostě stále mám tu roušku na krku a cestou z venku do vsi si ji zase nasadím. Cestou ze stáje jsem v podvečer potkala 9 lidí. Všichni jsme tu roušku měli... a ještě jsme se jen pozdravili a šli každý po svém. To je více lidí než vidím ráno cestou do práce po středu Olomouce.
Na druhou stranu jasně cítím i ten podtón jako že na ulici má roušku každý a v předzahrádce už ne - prostě nikdo nechce být vyfocen na ulici bez roušky, byť by jen kulil ven popelnici...(pohrůžka velkou pokutou zabrala)

A hodně se mi líbí postoj jezdců co se rozhodli po dobu ohrožení coronavirem prostě nejezdit, aby předcházeli možným úrazům a nepřidávali tak zdravotníkům práci. Fakt je, že jaro u koní bývá "veselé"... (my máme menší výběh a nějak opohybovat je vhodné) Kdo má koně v dobrém pastevku může to napodobit, kůň se pár měsíců bez jezdce obejde.

20.3.2020 18:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Velmi rozumné, i když se to v jistých bodech rozchází s oficiálním nařízením
http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=36174&fbclid=IwAR0MtK07NM-k91Y60zN-KbnBILW7yPRFmnUKlcFUDDgL_M22YLRJBF52HOY

20.3.2020 18:47
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jsem tím chtěla říci, že nikdy nevíte koho a kde cestou potkáte. No a např. náhlé kýchnutí moc ovládat nejde. k tomu začíná pylová sezona...

20.3.2020 19:16
saola

XXX.XXX.198.18

No, z mého pohledu hlavně nemáte venku na vyjíždce nyní vůbec co dělat - rouška nerouška.

Viděti momentálně venku cyklisty - to chápu, mohou jet do/z práce. Ale na koni?
Jsou povoleny procházky v místě bydliště, s eliminací shlukování lidí. Ale jezdit na koni ve veřejném prostoru? Myslím, že je to v rozporu s tím, jaký režim je teď nastaven - tedy pouze cesty do a z práce, nákupy potravin, léků, neodkladné cesty k lékaři či na úřad, nezbytné venčení psů a ty procházky v místě bydliště.

20.3.2020 19:35
canka

XXX.XXX.35.234

Když jdu ke koním přes vesnici,roušku mám..v momentě kdy vlezu na svou cestu,kde už nikdo není,roušku sundavám..nemůžu s tím makat..a na vyjížďku teď chodím jen cca na 20 minutek,spíš taková procházka a jen tak po poli mimo civilizaci..mám výhodu,že mám pozemek za vesnicí,a v okolí jen pole,takže pohoda...

20.3.2020 19:43
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Roušku mám za každé situace. Byla jsem pár dní zpět s koněm venku, vyběhat ho abych měla na pár dní klid. Mám plňase a i přestože nežere nic energetického tak je prostě po pár dnech nabitý energii. Nemůžu si prostě dovolit nechat týden stát koně a pak se netrápit na jízdárně a bohužel nemám možnost jiné než koně dát do výběhu, takže prostě jezdit musím. Roušku jsem měla na vyjížďce a spíše jsem jí měla já než lidé okolo mě.

20.3.2020 20:16
Terven

XXX.XXX.110.191

saola napsal(a):
No, z mého pohledu hlavně nemáte venku na vyjíždce nyní vůbec co dělat - rouška nerouška.

Viděti momentálně venku cyklisty - to chápu, mohou jet do/z práce. Ale na koni?
Jsou povoleny procházky v místě bydliště, s eliminací shlukování lidí. Ale jezdit na koni ve veřejném prostoru? Myslím, že je to v rozporu s tím, jaký režim je teď nastaven - tedy pouze cesty do a z práce, nákupy potravin, léků, neodkladné cesty k lékaři či na úřad, nezbytné venčení psů a ty procházky v místě bydliště.

Ježdění na koni by mi vadilo spíš z hlediska možného úrazu a tak nějak pocitově - v době karantény mi to přijde trochu jako rozcapenost. Ale uznávám,že je to o úhlu pohledu a dalo by se o tom polemizovat.
Na druhou stranu, vycházky do přírody a parků povolené jsou a pokud mohou pěší, nemělo by vadit ani kolo.
Venčení psů v místě bydliště v případě měst a sídlišť může být o dost rizikovější než je naložit do auta a vypustit někde na louce či u lesa. Já mám štěstí, že přejdu silnici a jsem v polích, tam se mi zdá venčení zcela bezrizikové. Přestože je venku hodně lidí, není problém dodržet vzdálenost a pokud nechci, blíž než na 10 metrů se k nikomu přiblížit nemusím.
Je třeba myslet i na to, že doma jsou zavřené i děti, které nechodí do práce ani nakupovat a a celé jaro mezi čtyřmi stěnami se na jejich zdraví může negativně podepsat. Ne každý má zahradu.
Bylo by dobré si uvědomit, že jarní slunce je poměrně významné imunoprotektivum a pokud celé jaro strávíme v interiérech a v MHD funíc při tom do vlhkého hadru, budeme pro koronavirus snadná kořist.
Ještě bych poopravila ty procházky v místě bydliště- povoleny jsou procházky v přírodě a parcích, takže pokud žijete na sídlišti nebo kdekoli ve městě a za barákem nemáte park, v místě bydliště se procházet nemůžete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2020 20:35

Roušku jsem měla ve stáji spíš v pohotovosti, na krku jo dobře se hodí, když čistím, chlupy už lítají všude...jak píše nade mnou Antisgarcia, psa venčím a koně taky musím venčit, ne že by to ve výběhu nevydržel se placatit, ale kdo s tím zvířetem má pak vydržet, jednou ze základních potřeb koně je pohyb.....rozestupy jsme na vyjížďce měli, roušky v pohotovosti, dneska byl nádherný den, a člověk si to musí trochu užít aby neschřadl. pořád si myslím, že venku na sluníčku, nikde nikdo, jen já, je mi lépe než doma v bytě....tak nějak si provzdušňuju prací plíce(jejich clearance) a udržuju se v kondici, neblednu doma v paneláku.....
Saola: procházky v parcích a v přírodě, kde je velký rozptyl lidí (neshlukují se, nestojí ve frontách) je snad stále povolen....

20.3.2020 20:43
saola

XXX.XXX.198.18

V místě znamená městskou příslušnost, tj, když žijete v Praze, neměla byste se jet proskakovat do Českého krasu, ale do Stromovky klidně. Principem je omezit cestování co to jde, protože i s rouškou na čumáku je to riziková aktivita.
Nikdo vám neutrhne hlavu, pokud odjedete na chatu (alespoň PČR to zatím tvrdí), ale neměla byste. Třeba proto, že můžete být infekční, a zavlékat tak nákazu po všech čertech a přispět tak ke smrti někoho, koho jste v životě ani neviděla.
To je právě ta ohleduplnost, po které se dnes volá - každý je rizikem pro ostatní a tak je třeba ke všemu přistupovat.

Pokud kůň chodí do výběhu a má základní zaopatření, není opravdu vhodné rajtovat po kraji jen proto, že jinak bude kůň nastátý.

Pokud to v rámci dalšího levelu chaosu goverment překlopí do úplného zákazu vycházení, tak pokud máte koně v nájemní stáji, ani ho měsíc nemusíte vidět.

20.3.2020 20:46
Makina14

XXX.XXX.208.164

Všem díky za odpovědi, ale ráda bych zareagovala na informaci o tom, že bych na vyjížďce neměla vůbec co dělat.
Osobně si myslím, že je 100x lepší být na vyjížďce někde v polích, než být zavřená v hale (na mé jízdárně se aktuálně jezdit nedá). A na koních se prostě jezdit musí. Stejně jako chodit na procházky se psy. Nejen psi potřebují pravidelný pohyb. A rozhodně nemůžu počítat s tím, že se koně „proběhnou“ ve výběhu...
Ale stejně všem děkuji.

20.3.2020 20:47
Dotaz

XXX.XXX.235.225

saola napsal(a):
V místě znamená městskou příslušnost, tj, když žijete v Praze, neměla byste se jet proskakovat do Českého krasu, ale do Stromovky klidně. Principem je omezit cestování co to jde, protože i s rouškou na čumáku je to riziková aktivita.
Nikdo vám neutrhne hlavu, pokud odjedete na chatu (alespoň PČR to zatím tvrdí), ale neměla byste. Třeba proto, že můžete být infekční, a zavlékat tak nákazu po všech čertech a přispět tak ke smrti někoho, koho jste v životě ani neviděla.
To je právě ta ohleduplnost, po které se dnes volá - každý je rizikem pro ostatní a tak je třeba ke všemu přistupovat.

Pokud kůň chodí do výběhu a má základní zaopatření, není opravdu vhodné rajtovat po kraji jen proto, že jinak bude kůň nastátý.

Pokud to v rámci dalšího levelu chaosu goverment překlopí do úplného zákazu vycházení, tak pokud máte koně v nájemní stáji, ani ho měsíc nemusíte vidět.

Když tu ohleduplnost vidím u motorkářů, kteří sice argumentují, že nikoho nenakazí, protože jsou sami, ale jezdí si teď po republice 160 km+ okruh a blbci jsou všichni ostatní, tak si nejsem solidaritou tak jistá.

20.3.2020 20:50
saola

XXX.XXX.198.18

No jo, no, tak s tímhle přístupem budeme k tomu absolutnímu zákazu vycházení opět o kousek blíž.
A nakonec prostě vyhlášen bude.

Překvapuje mne, že jsou ještě lidi, co si myslí, že na koních se prostě jezdit musí, i kdyby nebesa padala, a ani celoplanetární pandemie je nezviklá.
Trochu sobecké, ne?

20.3.2020 20:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

saola napsal(a):
No jo, no, tak s tímhle přístupem budeme k tomu absolutnímu zákazu vycházení opět o kousek blíž.

Překvapuje mne, že jsou ještě lidi, co si myslí, že na koních se prostě jezdit musí, i kdyby nebesa padala, a ani celoplanetární pandemie je nezviklá.
Trochu sobecké, ne?

U těch koní bych to pochopila víc než u těch motorek.

20.3.2020 22:02
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Rouška má smysl v místech, kde se nachází víc lidí. Jedete-li na vyjížďku sama nebo se sestrou, je to nesmysl.
Ale hlavně většina lidí neumí s rouškou zacházet, takže její nošení pak postrádá smysl. Např. natahujete-li si roušku pouze na chvíli a normálně ji máte shrnutou pod bradou, tak je to úplně k ničemu. Kapénky se vám během doby, kdy nemáte roušku na ústech dostanou na vnější stranu a po jejím nandání jako byste žádnou roušku neměla. Navíc si na ni při každém nasazení saháte špinavýma rukama. Obyčejná rouška (bavlněná, „papírová“) navíc vydrží funkční maximálně hodinu, pak celá navlhne a totálně ztrácí účinnost.

20.3.2020 22:58

saola napsal(a):

Trochu sobecké, ne?

Saolo, máte vlastního koně?

21.3.2020 06:57
Žofi

XXX.XXX.80.55

Mám taky koně. Ustàjení cca 15minut jízdy autem od domu. A nyní NEJEZDÍM. Dělám to z úcty k přepracovaným záchraným složkám. Žádného koně nikdy přestávka v ježdění nezabila! Koně jsou hold celý den ve výběhu. Navíc ze země se korektně dá s koňmi dělat hromadu práce a tak mi stačí být v hale či na venkovní jízdárně, ale vždy nyní do předku volám, ať vím, kdy tam bude nejméně lidí. Samozřejmostí je rouška a rukavice.
Mrzet mě bude, když (kvůli sobeckosti a hlouposti některých občanů a že je jich stále dost) vyhlásí absolutní karanténu a já se ke koním nedostanu vůbec. Na druhou stranu vím, že se mají moc dobře a tak by jim krom mého kontaktu nic nechybělo.

21.3.2020 07:14
saola

XXX.XXX.198.18

Pro verun:
Ne, nemám vlastního koně ve smyslu, že bych ho jako jediná živila a byl na mě existenčně závislý.
Ale než na základě této věty usoudíte, že si na diskutovaný problém díky tomu nemám dělat názor, tak ještě dodám, že jezdím v podstatě celý život a u koní jsem v různých životních obdobích trávila hodně času.
Moje prokletí je, že jsem mikrobiologicky a chemicky vzdělána, takže mě sice občasný chaos ve vyhlašování různých režimových opatření trochu bolí, ale zároveň mě neskutečně dere, jak se to stejně kdekdo snaží "ojebat" jen proto, že ho pekelně obtěžuje jakékoliv omezování.
Takže rajzování po vyjížďkách za současného stavu považuji opravdu za sobeckou rozcapenost, ať už mám koně doma nebo někde v nájemní stáji. Pokud mám koně v nájemním ustájení, domlouvám se (telefonicky nebo mailem), zda je něco akutně potřeba, ale jinak nikam zbytečně nelezu, protože tím ohrožuji i provozovatele té stáje. A kdo se pak o ty hemelky bude starat, až onemocní i ošetřovatelé?
Absence podrobného vysvětlování nařizovaných opatření ústí bohužel v takovéto dotazy - mám mít na vyjížďce roušku nebo ne? To je přece kravina, ne? Prostě žádná vyjížďka.
A pokud kobyle oteče noha z pár dní nicnedělání v malém výběhu, je na jejím režimu něco špatně už od začátku - vždyť přeci nemusí být jen koronavirus, majitelka kobyly může být zneschopněna i z jiných příčin (úraz, rodinné problémy, pracovní vytížení), a péče o koně by měla být zajištěna i tak, aniž by bylo nezbytně nutné 5x týdně přes něj přehazovat nohu.
Stejně je to s nenávistnými komentáři o seniorech - protože mnozí ostatní fňukají, že teď si ráno cestou do práce nekoupí koblihu. No, nekoupí. Ale na absenci koblihy neumřou, pořád ještě si mohou doma namazat chleba na svačinu. Ale pro seniora je bez diskuze lepší, když přijde na nákup do prostředí s nižším mikrobiologickým rizikem, což ráno čerstvě otevřené obchody prostě jsou.
Ale je třeba to vše každodenně pořád dokola a dokola srozumitelně vysvětlovat, aby to všichni vstřebali a pochopili - ale to nikdo bohužel systematicky nedělá.

21.3.2020 07:47
dsj

XXX.XXX.255.137

... já roušku nosím i ke koním, když jsem tam sama, tak si jí stáhnu, když jdou kolem lidi, a pokecáme, tak si jí nasadím. Mám obyč šité (díky za tchyni, která žhaví šící stroj ), jednu mám na sobě 3-4 v pytlíku v kapse a měním vždycky když začne bažinovatět. Držím si odstup od lidí za hrazením cca 5m.
Jezdím, ale jen jízdárnu, mám tu teď dva mlaďase, jeden obsedlý na podzim a jedna před vánocema, tak na ty teď nesedám - je větší riziko že bych zbuchla, dělám s nima jen ze země, v téhle blbárně bych nerada skončila v nemocnici. Na mojí kobylu sedám obden (mám jí od narození a za 11let jsem z ní zbuchla 1x když jsem jí obsedala), abych si spravila náladu...
Tenhle týden na mě sedla krutá depka, a ježdění mi vždycky pročistí hlavu a zlepší náladu. Říkám si veselá mysl půl zdraví, tak se snažím dělat věci, které mi dělají radost, když už musím celý den poslouchat depky ostatních v práci, u nás ženský lezou na nervy, mají strach o práci, mají strach o rodinu, mají strach kam se podívají.
Jinak k úplnému zákazu - v práci jsem se vsadila, že ho vyhlásí v neděli mezi 00-02hod, tak jsem zvědavá, jestli půjdu z vánoční párty zpumrdlíkovaná nebo ne

21.3.2020 09:43

saola: jasně že to koník ve výběhu přežije.....podívejte se na to z pohledu majitele, je to člen rodiny-nějaká citová iniciativa tam bude, jako pes, toho máme (kdo máme) doma, koně mít nemohu doma, je to zvíře na které se jen blbě podíváte a už mu něco je(nebude mě doufám nikdo chytat za slovo)...to je ta obava majitelů koní, že ustajovatel něco přehlédne a vy jako majitel máte malér na světě,další stres pro vaše tělo, to není o tom, že jsem rozcapená nebo sobecká,že něco "ojebávám". Seberte všecky svoje papoušky- zvířata a dejte si je na měsíc mimo ať se o ně stará někdo jiný ne člen rodiny, jen ten základ a budete mít o jednu velkou starost navíc, někdo se prostě tak rychle od svých závazků neoprostí , u nás je stáj přístupná, se všemi opatřeními: rouška, desinfekce, nesrocovat se (vysvětlete mi rozdíl, jít se psem do lesa , na louku nebo tam jít s koněm, neopouštím okres, kraj-na to by se měli orgány zaměřit) Vypichujete jen takové věci, které jsou zavženíhodné, jako jít si po ránu koupit koblihu..u všech to přece tak není ....
A teď si mě sežerte, vím, že platí zákaz volného pohybu osob s vyjimkou pobytu v přírode nebo parcích a zajištěním péče o zvířata, což činím, protože si myslím, že se placatět jen doma nebo v práci je vzhledem k možnému ochabnutí mé tělesné schránky kontraproduktivní. Předpis roušky dodržuju, odstup od osob krom práce a nákupu také, ruce jsem zvyklá si mýt, co tedy ojebávám.....

21.3.2020 10:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Verun nikdo tu nikoho nechce chytat za slovo. ALE je potřeba jako u všeho nějak s rozumnou mírou. Jaksi každý pochopí rozdíl mezi tím když já to mám do stáje 5 minut na kole (druhý konec vesnice) a když jiný ve velkém městě cestou do stáje 2x přesedá v MHD...
To samo bych viděla s ustájením. Komerční ustájení u velkého města je jiná než 3 majitelé v jedné stáji na konci vesnice.

Je mi líto lidí "chycených" v bytech uprostřed města. ALE karanténa není žádná zábava a jen odpočinek od zaměstnání. Trochu nepohodlí je potřeba obětovat v zájmu celku. (zas vesničani celý život někam dojíždí za prací).

21.3.2020 10:25
canka

XXX.XXX.35.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
saola: jasně že to koník ve výběhu přežije.....podívejte se na to z pohledu majitele, je to člen rodiny-nějaká citová iniciativa tam bude, jako pes, toho máme (kdo máme) doma, koně mít nemohu doma, je to zvíře na které se jen blbě podíváte a už mu něco je(nebude mě doufám nikdo chytat za slovo)...to je ta obava majitelů koní, že ustajovatel něco přehlédne a vy jako majitel máte malér na světě,další stres pro vaše tělo, to není o tom, že jsem rozcapená nebo sobecká,že něco "ojebávám". Seberte všecky svoje papoušky- zvířata a dejte si je na měsíc mimo ať se o ně stará někdo jiný ne člen rodiny, jen ten základ a budete mít o jednu velkou starost navíc, někdo se prostě tak rychle od svých závazků neoprostí , u nás je stáj přístupná, se všemi opatřeními: rouška, desinfekce, nesrocovat se (vysvětlete mi rozdíl, jít se psem do lesa , na louku nebo tam jít s koněm, neopouštím okres, kraj-na to by se měli orgány zaměřit) Vypichujete jen takové věci, které jsou zavženíhodné, jako jít si po ránu koupit koblihu..u všech to přece tak není ....
A teď si mě sežerte, vím, že platí zákaz volného pohybu osob s vyjimkou pobytu v přírode nebo parcích a zajištěním péče o zvířata, což činím, protože si myslím, že se placatět jen doma nebo v práci je vzhledem k možnému ochabnutí mé tělesné schránky kontraproduktivní. Předpis roušky dodržuju, odstup od osob krom práce a nákupu také, ruce jsem zvyklá si mýt, co tedy ojebávám.....

Naprosto souhlasím s vaším příspěvkem....

Dodržuji všechnu doporučenou prevenci,odstup od lidí,mytí rukou,desinfekci všeho potřebného,nakoupit jdu 1x za týden,roušku nosím...ruce mám díky práci od desinfekce vyschlé jak 70-ti letá stařena,protože z důvodu toho,že k nám jezdí zahraniční řidiči,musíme desinfikovat úplně všechno....
Takže to,že se jdu postarat o svá zvířata a dovolím si na 20 minut jet ven mimo civilizaci kolem polí,kde není ani cesta pro lidi,tak opravdu nikoho neohrožuji....
A pro mě za mě mě za to třeba taky sežerte,ale už mám té PŘEHNANÉ hysterie kolem této nemoci plné zuby...

21.3.2020 10:31
Terven

XXX.XXX.110.191

Verun, nádherně napsáno. Je to tak - kůň přežije, ale pokud se jedná o vymazleného člena rodiny, jde nám i o kvalitu přežití a nemůžeme si pomoct. Hodně lidí má koňské seniory 20+, artrotické nebo s jinými neduhy a shodují se v obavách, že po nucené pauze bez řízeného pohybu měsíc či víc už je nerozchodí, budou na odpis. Nejenom jezdecky, ale i zdravotně. Samozřejmě, pro někoho, kdo takového seniora nevlastní anebo nevlastní koně vůbec, je o něco snazší udržet si "rozumný nadhled".
K tomu, co píše Pipilota - tak asi je nutno rozlišovat - opravdu minimum lidí z měst jezdí za ustájenými koňmi MHD - od nás například vůbec nikdo.
A já jsem, stejně jako Verun, daleka od toho, cokoliv ojebávat a nedělám nic, co by bylo v rozporu s oficiálním nařízením. A svýho pohodlí klidně obětuju i víc než trochu, s tím problém nemám. Mám problém s obětováním kvality života svejch zvířat.

21.3.2020 11:23
saola

XXX.XXX.198.18

Dámy, při vší úctě - některé z vás mají jistě rodiče/prarodiče v seniorském či dokonce požehnaně seniorském věku - jedno z doporučení je zabezpečit jim základní zaopatření, ale osobní kontakty omezit na minimum a preferovat telefon. Právě proto, aby se maximální měrou eliminovalo šíření nákazy i prostřednictvím bezpříznakových přenašečů a samozřejmě také riziko, že to chytnete vy samy, když budete furt někde courat.
A když je tohle řečeno o seniorech a jejich zabezpečení, je poměrně chucpe argumentovat koněm jako členem rodiny.Znovu: pokud je někde ustájen a péče o něj běží v režimu, že jej fatálně nepoškozuje, tak nepovažuji za rozumné za ním v současnosti jezdit.
Chápu to z citové stránky, na druhou stranu výhoda papoušků je, že je prostě máte v 99% doma (v bytě/voliéry u baráku apod). Tam je zase jiná nevýhoda u jiných epidemií, že vám třeba agilní hygienici v prvotním zápalu a bez hlubších znalostí utratí chov agapornisů v rámci ptačí chřipky, aniž by si zjistili základní info ohledně možného přenosu a onemocnění u těchto ptáků.To se vám s koňmi zase nestane - každé zvíře a státní šiml má holt něco.
Verun, rozumím, jak jste svůj příspěvek myslela, vnímám, že to jako majitelé koní, ustájených nikoliv v bytě, nemáte nyní snadné, ale realizace jakéhokoliv cestování sem tam nad nezbytně nutnou míru ohrožuje zásadně i vás jako majitelky koní.
Rouška z jakékoliv tkaniny vyjma ochrany na úrovni FFP3 je pro koronavirus jako transgalaktická dálnice, kde zrovna nic nejezdí. Ano, má smysl, že nebudete přímo kašlat a prskat na ostatní, ale i s rouškou je pohyb ve veřejném prostoru stále rizikový. Pořád nemáte chráněné oči, všeho se dotýkáte, sedáte si v MHD, kapénky můžete mít ve vlasech, na oblečení, na batohu, na kabelce - je to prostě zbytečné kvůli koni, který má co žrát a neumírá.

21.3.2020 12:04
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Mít na hubě roušku v lese, je blbost, plýtvání materiálem a koledování si o úraz. Nosit jí mezi lidma je ochrana druhých. Na to, aby člověk rouškou neublížil sám sobě, je potřeba na ní nešahat, měnit, dezinfikovat a po sundání s ní zacházet jako s infekční.
Mnohem důležitější je HLÍDAT SI RUCE! Jsem patolog, který aktivně pitvá. Umím si ruce ohlídat v práci a doma, když dělám v kuchyni s masem. Vím, kam a kdy jsem šáhla, kdy si ruce musím umít, kam šahají ostatní. Tohle zvládám i na autopilota. Je to výsledek několika let tréninku. Stačí změnit prostředí - pošta, nákup a jsem v prd....Běžné úkony mi trvají několikkrát déle a stejně nevymyslím, jak naložit s občankou, kterou jsem pošťačce podala.
Kdybych měla jako provozovatel stáje ohlídat ruce všech, koho tam pustím, asi se z toho po...:)
Před výletem za koněm si předem a v klidu naplánujte na co a v jakém pořadí budete šahat. S sebou několik párů jednorázových rukavic. Vyhněte se wc (v lese pod smrček je to jistota), klikám u dveří. Vlasy do gumičky, čelenka, kšiltovka, nebo šátek. Podprsenka, na které nepadají ramínka. Kalhotky co se nezařezávají mezi půlky. Aby vás nic nenutilo se ošahávat. Ideálně mít vše v autě a koně nacajkovat u výběhu a do stáje vůbec nelézt.
Nejezdit po celou dobu a pak vyjet na jarně nastátém koni....bůh ochraňuj chirurgy a ortopedy....

21.3.2020 12:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Saola, já rozumím tomu, jak to myslíte s těmi kontakty. A opravdu nejsem ignorant ani hazardér - jsem starší ročník, rodiče už nemám, o prarodičích ani nemluvě. Vlastně nemám v okruhu blízkých jediného seniora (nepočítám-li teda sebe) ani jiného člověka v imunosupresi.
Krom toho - už se opakuju - opečováváním a venčením zvířat žádné mezlidské kontakty nenavyšuju, na rozdíl od zbytku života.
Ano, péče o ustájené koně obvykle běží v režimu, že bez majitelů jistou dobu přežijou, bavíme-li se opravdu jenom o tom přežití. Nezanedbatelná část majitelů ale nemá bezúdržbové prakoně a a asi už nám všem došlo, že tahle legrace nebude záležitost měsíce. Ustajovatelé - a zvláště ti ve větších stájích - nemohou mít kapacitu na to, aby všem koním pravidelně kontrolovali kopyta, řešili, zda je mokro pod dekou, hledali méně nápadná zranění, objevili kulhání...natož aby tyto záležitosti jednotlivě řešili s kopytáři, veterináři apod. a následně potom ošetřovali.
A jelikož nikdo z nás neví, jak dlouho tato mizérie potrvá a velmi pravděpodobně ještě bude hůř, jsem toho názoru, že každej den, kdy koni mohu zajistit úplný servis, je dobrej. Až to opravdu nepůjde,pak se s tím nouzovým režimem smířím. Jen prostě zatím nevidím důvod, proč na něj najet už nyní.

21.3.2020 12:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rif Du Madon napsal(a):
Mít na hubě roušku v lese, je blbost, plýtvání materiálem a koledování si o úraz. Nosit jí mezi lidma je ochrana druhých. Na to, aby člověk rouškou neublížil sám sobě, je potřeba na ní nešahat, měnit, dezinfikovat a po sundání s ní zacházet jako s infekční.
Mnohem důležitější je HLÍDAT SI RUCE! Jsem patolog, který aktivně pitvá. Umím si ruce ohlídat v práci a doma, když dělám v kuchyni s masem. Vím, kam a kdy jsem šáhla, kdy si ruce musím umít, kam šahají ostatní. Tohle zvládám i na autopilota. Je to výsledek několika let tréninku. Stačí změnit prostředí - pošta, nákup a jsem v prd....Běžné úkony mi trvají několikkrát déle a stejně nevymyslím, jak naložit s občankou, kterou jsem pošťačce podala.
Kdybych měla jako provozovatel stáje ohlídat ruce všech, koho tam pustím, asi se z toho po...:)
Před výletem za koněm si předem a v klidu naplánujte na co a v jakém pořadí budete šahat. S sebou několik párů jednorázových rukavic. Vyhněte se wc (v lese pod smrček je to jistota), klikám u dveří. Vlasy do gumičky, čelenka, kšiltovka, nebo šátek. Podprsenka, na které nepadají ramínka. Kalhotky co se nezařezávají mezi půlky. Aby vás nic nenutilo se ošahávat. Ideálně mít vše v autě a koně nacajkovat u výběhu a do stáje vůbec nelézt.
Nejezdit po celou dobu a pak vyjet na jarně nastátém koni....bůh ochraňuj chirurgy a ortopedy....

Hele zas jestli se začne jezdit až někdy koncem května... Nechci strašit, ale aby ta karanténa měla smysl, bude se určitě prodlužovat.
Zase každý zkušenější ví, že koni určitě sebrat na kyblíkovém krmení (klidně úplně, tam kde už začnou rozpásat) a než se bude jezdit, tak lonžování (kolotoč) a připomenutí "pravidel komunikace na jízdárně".
Nejsou všichni koně nadupaní A1/1 ;-)
Ale určitě po přestávce více myslet na bezpečnost v jezdectví. Žádné kochačky s větrem ve vlasech a bez helmy - naopak max. soustředění a předvídání.

21.3.2020 13:10
angeli

XXX.XXX.168.36

Saola, je vidět, že nemáte vlastního koně, takže se k tomu prosím ani nevyjadřujte.
Kůň prostě pohyb kvůli svému zdraví potřebuje, rozhodně jezdci sami na vyjíždce nikoho nenakazí!
Bohužel jde z Vás závist, že když Vy svého koně nemáte a nemůžete se projíždět, tak tedy ať nejezdí nikdo! Podle Vás úplný zákaz. Pro koně ovšem nemožnost pohybu znamená velké ohrožení zdraví. Není to pes nebo kočka atd. že může zůstat zavřený a počkat až jak to dopadne.
Myslím, že zákaz vycházení bude potřeba kvůli jiným skupinám lidí a ignorantům, kteří prostě roušky nosit nebudou, protože prostě nejsou podle nich riziková skupina a ostatní jsou jim ukradení.
Kdyby všichni se věnovali jen svým zvířatům o samotě v přírodě, určitě by nebyla žádná pandemie. Jenže dnešní společnost se musí neustále předvádět někde mezi co nejvíce lidmi.
Nechtěla jsem původně vůbec reagovat , ale vyjádření Saoly mě opravdu nadzvedlo.

21.3.2020 13:54

Závist bych za příspěvkem saoly nehledala.

21.3.2020 14:01
angeli

XXX.XXX.168.36

Tak co tedy??

21.3.2020 14:18

angeli napsal(a):
Tak co tedy??

...řekla bych, že je to pohled a názor člověka v této oblasti odborně vzdělaného, závist zcela určitě ne......

Coudas

21.3.2020 14:29
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nekteri mi kone nebyli pod sedlem treba tri roky. Co komu zavidim?

21.3.2020 14:36
angeli

XXX.XXX.168.36

Zbytečné slovíčkaření, myslím. Ať se každý věnuje svému oboru, ve kterém je vzdělán.
Odpověď na původní otázku: roušku venku samozřejmě nosíme všichni, už delší dobu. Jen pro ilustraci včerejší obrázek: 10 dětí s rodiči z různých rodin na dětském hřišti, v blízkém kontaktu, děti úplně u sebe na pískovišti. Všichni samozřejmě bez roušek. Jsou přece v přírodě! Abyste se dostali na hřiště, musíte projít celou vsí.
Asi 20 metrů odtud jedu já sama s koněm směrem do lesa, na cestě nikde nikdo.
Roušku samozřejmě mám, sundávám až v lese, kde také nepotkám nikoho.
Tak co je špatně??

21.3.2020 14:45
angeli

XXX.XXX.168.36

Coudas - to je ovšem Vaše svobodné rozhodnutí, že Vaši koně nechodí pod sedlo nebo že Vy nejezdíte, to je pak jiná situace. Snadno necháte koně ve výběhu a hotovo.
Taky bych nejradši koně nechala jen ve výběhu, ale pastviny nejsou v super stavu, tráva ještě není, koně prostě potřebují řízený , nejlépe denní pohyb. Toť vše.
Jinak jsme už z toho všichni dost unavení a otrávení, kéž by to šlo tak snadno, postavit koně do stájí na dobu zákazu vycházení a vrátit se až bude dobře.

21.3.2020 14:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

angeli napsal(a):
Zbytečné slovíčkaření, myslím. Ať se každý věnuje svému oboru, ve kterém je vzdělán.
Odpověď na původní otázku: roušku venku samozřejmě nosíme všichni, už delší dobu. Jen pro ilustraci včerejší obrázek: 10 dětí s rodiči z různých rodin na dětském hřišti, v blízkém kontaktu, děti úplně u sebe na pískovišti. Všichni samozřejmě bez roušek. Jsou přece v přírodě! Abyste se dostali na hřiště, musíte projít celou vsí.
Asi 20 metrů odtud jedu já sama s koněm směrem do lesa, na cestě nikde nikdo.
Roušku samozřejmě mám, sundávám až v lese, kde také nepotkám nikoho.
Tak co je špatně??

Špatně je že jedete sama na vyjížďku. (sice to dělá hodně lidí, ale není to dobré) U koní má být vždy více lidí, prostě protože se vždy může něco stát - kdo potom podá první pomoc... Navíc jaro je u koní vždy s více úrazy (větrno, hormony a tak). Neježdění na koni má být i vyjádřením ohleduplnosti ke zdravotníkům kteří to nyní mají a ještě budou mít velmi náročné. Je zbytečné riskovat další úrazy jízdou koňmo...
Kůň se potřebuje hýbat, ALE rozhodně to nemusí být pod jezdcem. Pokud to není tak že by stál v pidiboxe a ven se dostal jen na 2 hodiny do haly či podobně nepodnětného výběhu - nic se mu z nicnedělání nestane. Když se mu ubere energie v krmné dávce a necháte ho ve stádě, může být člověk po 4 až 6 týdnech dokonce překvapený jak vyrovnaného, pohodového a na práci natěšeného koně najde. Odpočinek od jezdectví koně fakt nezabije!

21.3.2020 15:06
angeli

XXX.XXX.168.36

Váš názor. S ježděním v samotě máte samozřejmě pravdu, ale jezdím tak 30 let a stalo se vždy něco pouze ve skupině koní, takže to také není pravidlo.
Jinak kdybychom šli do důsledku, zmasakrovat se můžete velice slušně i doma, ani nemusím nic provozovat venku. O dětech teď ani nemluvím, jak jsou zavřené víceméně doma.
Takže úrazy riskujeme všichni hned co se ráno vzbudíme, pak cesta do práce atd.
Jinak u nás, i když uberu energii v krmné dávce a koně jsou celý den venku, tak po 4 až 6 týdnech opravdu nebudu mít pohodové, vyrovnané koně. Na práci natěšené velmi, to máte pravdu. A riziko úrazu jak s manipulací, tak pod sedlem mnohonásobně větší.
P.S. Jestli tohle skončí za 4 až 6 týdnů, tak to je super. Obávám se, že to tak nebude, bohužel.

21.3.2020 15:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

angeli napsal(a):
Váš názor. S ježděním v samotě máte samozřejmě pravdu, ale jezdím tak 30 let a stalo se vždy něco pouze ve skupině koní, takže to také není pravidlo.
Jinak kdybychom šli do důsledku, zmasakrovat se můžete velice slušně i doma, ani nemusím nic provozovat venku. O dětech teď ani nemluvím, jak jsou zavřené víceméně doma.
Takže úrazy riskujeme všichni hned co se ráno vzbudíme, pak cesta do práce atd.
Jinak u nás, i když uberu energii v krmné dávce a koně jsou celý den venku, tak po 4 až 6 týdnech opravdu nebudu mít pohodové, vyrovnané koně. Na práci natěšené velmi, to máte pravdu. A riziko úrazu jak s manipulací, tak pod sedlem mnohonásobně větší.
P.S. Jestli tohle skončí za 4 až 6 týdnů, tak to je super. Obávám se, že to tak nebude, bohužel.

Sakulente jak oni to dělají v těch hřebčínech? Např. když jsem praxovala ve Slatiňanech tak se klidně kobyla po pár letech ve stádě vytáhla (nezabřezlá po 2 hříbatech atd.) a dala se na štont. Začala se používat pod sedlo a i v zápřeži a žádná "rodea" se nekonala. Dokonce si pamatuji že se takové kobyly braly i nahoru na testační stanici hřebců jako to klidné a jistící zvíře při výcviku zapřahání. Jestli ono to nebude i "rukama". Když má to zvíře kvalitní výcvik nijak ho nezapomene ;-)
Jako chápu stájovou veselost atd. Jenže jak už jsem pasala, všeho s mírou, tedy i těch vyjížděk. Kdo nemusí udělá jedině dobře když jezdit nepůjde.

21.3.2020 15:18
angeli

XXX.XXX.168.36

Samozřejmě až bude situace tak kritická, tak budou koně jen ve výběhu a dostanou jen nažrat a hotovo, to se pak opravdu nedá nic dělat.
Jen prostě dokud to jde, tak se snažíme zatím fungovat, samozřejmě s dodržováním všech nařízení a pravidel. Není třeba zrovna na jezdce na koni poukazovat, jsou jiní adepti, kteří by měli mít zákaz vycházení a dodržovat karanténu atd.
Takže nosit roušku určitě i u koní, na čištění línajících koní je také velmi praktická.
Jinak se všichni držme a buďme zdraví!

21.3.2020 15:22
angeli

XXX.XXX.168.36

Přesně tak jsem to myslela, když nemusím, tak jezdit nejdu, to je jasné. Ale prostě někdy musím.
Zbytečně urážíte že to může být rukama, taky jsem absolvovala stáže, tréninky atd, ale nemám potřebu to tady někomu ventilovat, jen komentuji aktuální situaci u nás.
Ani se neoháním vzděláním, proč? Ti, co museli ještě lyžovat do posledních chvil v Itálii a ostatní, taky určitě nebyli všichni nevzdělanci.

21.3.2020 15:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.234

angeli napsal(a):
Saola, je vidět, že nemáte vlastního koně, takže se k tomu prosím ani nevyjadřujte.
Kůň prostě pohyb kvůli svému zdraví potřebuje, rozhodně jezdci sami na vyjíždce nikoho nenakazí!
Bohužel jde z Vás závist, že když Vy svého koně nemáte a nemůžete se projíždět, tak tedy ať nejezdí nikdo! Podle Vás úplný zákaz. Pro koně ovšem nemožnost pohybu znamená velké ohrožení zdraví. Není to pes nebo kočka atd. že může zůstat zavřený a počkat až jak to dopadne.
Myslím, že zákaz vycházení bude potřeba kvůli jiným skupinám lidí a ignorantům, kteří prostě roušky nosit nebudou, protože prostě nejsou podle nich riziková skupina a ostatní jsou jim ukradení.
Kdyby všichni se věnovali jen svým zvířatům o samotě v přírodě, určitě by nebyla žádná pandemie. Jenže dnešní společnost se musí neustále předvádět někde mezi co nejvíce lidmi.
Nechtěla jsem původně vůbec reagovat , ale vyjádření Saoly mě opravdu nadzvedlo.

Já koně mám (A1/1 v nejlepším věku), taky na něm teď nejezdím, a na příspěvku Saoly nevidím nic zavadného - naopak mi příjde velmi rozumný.

21.3.2020 16:01
angeli

XXX.XXX.168.36

Původní otázka zněla jestli roušku nosit nebo ne. Můj názor zní : ANO.
Ale nejlepší být doma a tam nosit podle svého uvážení.
Příspěvek Saoly je v určitých věcech velice rozumný, ale je třeba, aby se vztahoval na úplně všechny, co trajdají venku z jakéhokoliv důvodu. Proto nás bohužel zákaz vycházení opravdu nemine.
Mimochodem, před nějakým časem jsem jezdila na koni do práce a z práce, teoreticky bych tak mohla používat stále, jaký je tedy rozdíl oproti kolu atd? Jen pro zajímavost.
Já třeba místo na kole jezdím na koni.
Mám taky A1/1, remonty, střední věk i důchodce.

Coudas

21.3.2020 16:02
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ano, nejezdim z vlastni vule, a tem konim to nijak neskodi, presto muzu kterehokokiv vzit a jet se projet. Myslenka je ta, ze na to ti kone neumrou, ani po tech sesti tydnech, jen jezdci se stale potrebuji obhajovat, ze neco nepujde. Se Saolou naprosto souhlasim. Lidi dojedou na sve 'ja chci a nikdo mne nesmi omezovat', bohuzel se s tim svezou i ti ostatni, kteri takovi nejsou.

21.3.2020 16:18
saola

XXX.XXX.198.18

angeli napsal(a):
Samozřejmě až bude situace tak kritická, tak budou koně jen ve výběhu a dostanou jen nažrat a hotovo, to se pak opravdu nedá nic dělat.
Jen prostě dokud to jde, tak se snažíme zatím fungovat, samozřejmě s dodržováním všech nařízení a pravidel. Není třeba zrovna na jezdce na koni poukazovat, jsou jiní adepti, kteří by měli mít zákaz vycházení a dodržovat karanténu atd.
Takže nosit roušku určitě i u koní, na čištění línajících koní je také velmi praktická.
Jinak se všichni držme a buďme zdraví!

Ale ono to tak už dnes je - ve smyslu že zvířatům má být poskytována základní péče, a právě proto je na ni v rámci výjimky myšleno i v nařízení vlády, souvisejícím s nouzovým stavem.
To, na čem se v tomto vlákně točíme, je, zda vyjížďka do přírody, přeneseně ježdění na koni v čase nouzového stavu jsou možné či nikoliv, i když původní otázka zněla zda roušku ano/ne.
Každý z nás psaný text vnímá jinak, ale osobně se domnívám, když zohledním příčinu vyhlášení nouzového stavu a očekávání, která z jeho existence vyplývají, včetně základního předpokladu snížení rizik postupu nákazy, tak mi z toho jasně vychází, že na koni na vyjížďce nemáte venku co dělat už teď.
Jízda na koni v terénu (veřejném prostoru) nepatří do základní péče o zvíře, kůň neumře, když ho nebudete brát na vyjížďku.

Pokud chcete právní výklad, obraťte se na právníka.

21.3.2020 16:27
Pipilota

XXX.XXX.46.93

angeli napsal(a):
Přesně tak jsem to myslela, když nemusím, tak jezdit nejdu, to je jasné. Ale prostě někdy musím.
Zbytečně urážíte že to může být rukama, taky jsem absolvovala stáže, tréninky atd, ale nemám potřebu to tady někomu ventilovat, jen komentuji aktuální situaci u nás.
Ani se neoháním vzděláním, proč? Ti, co museli ještě lyžovat do posledních chvil v Itálii a ostatní, taky určitě nebyli všichni nevzdělanci.

Urážíš se sama. Já se snažím psát co nejobecněji - je to veřejná diskuze. Jen uvádím příklad že to jde (jak je kdo v čem šikovný ví každý sám)
Jinak je stále jasné, že jinak ve velkoměstě a jinak na samotě u lesa - jen nejvíce lidí je v té situaci tak uprostřed mezi. Takže záleží na disciplíně každého. Např. pokud prostě víš že IR valach co má fakt potřebu denně jít někam krokem + kus klus a víš že se neplaší ani za větru, no tak proč si v polích nezajezdit, zvlášť když stáj je v místě bydliště. Jenže většina koní fakt to neježdění normálně zvládne i více jak půl roku.

Pro zajímavost:
https://www.respekt.cz/spolecnost/harari-rozhodnuti-nasledujicich-tydnu-ovlivni-beh-sveta-na-roky-dopredu?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsfeed&utm_content=default&utm_term=position-15&utm_campaign=Respekt

21.3.2020 16:33
angeli

XXX.XXX.168.36

Podle ministerstva zemědělství patří k základní péči o koně i opohybování, mám tento dopis s aktuálním datem v ruce. Právě kvůli laikům nejezdcům a těm co všechno a všechny bedlivě sledují.
Takže je třeba nejdříve zjistit právě právní podstatu věci. Děkuji, právníka mám doma a na základě toho se právě chovám, jak ještě zatím mohu. Na rozdíl od spousty jiných ignorantů, bohužel.
Takže zatím nemáte pravdu, ale nejste z tohoto oboru, takže to beru. Já zase nerozumím Vaší odbornosti.
Ale chovám se podle zákona. Výjimku nebo jak tomu chcete říkat, mám samozřejmě jako důkaz stále u sebe. Děkuji.
P.S. Mé pozemky - pastviny, louky, pole, lesy atd. opravdu asi nebudou veřejný prostor.
Ještě se nikdo nevyjádřil k těm dětem a rodičům na hřišti, proč?

21.3.2020 16:33
Dep

XXX.XXX.233.179

Také naprosto souhlasím se Saolou. I když si teď trošku nevidím do huby. Protože ke koni to mám asi 10 metrů od chalupy, tam zaběhnu do dvora a jsem izolovaná. Takže na tento kousek nenosím roušku. Jdu ke koni brzo ráno, kdy nikdo nechodí a pak odpoledne, kdy taky nikdo nechodí. Až půjdu do obchodu, který je přes celou ves nebo na větší nákup do města - tam je to bezesporu jasné. Bez roušky ani krok.
Kobyla nic moc nedělá od srpna ( nemohu jezdit) a je to velmi živé zvíře. I když je jenom na seně. Než byla vyhlášena karanténa, aspoň 2x do týdne jsem jí lonžovala a chodili jsme na procházky na ruce. Ted nelonžuji. Ani na procházku nechodím. Až bude nesnesitelná, prostě jí pohoním po výběhu, aby trochu upustila páru. Ale nemyslím si, že je nezbytně nutné jezdit ven, jezdit vůbec. A vůbec vystrkovat nos z chalupy, pokud to není nezbytně nutné. Až vyhlásí tvrdou karanténu, prostě ke koni taky nebudete moct, pokud ho nemáte u chalupy. Ani za cenu toho, abyste ho jenom zkontrolovali.

21.3.2020 16:35
saola

XXX.XXX.198.18

Těch 6 měsíců jiného režimu je momentálně takový poměrně realistický odhad.
Už to bylo naznačeno v případě škol, že se otevřou až na podzim, včetně posunu státních maturit a přijímacích zkoušek.
Ale samozřejmě může být hůř...i lépe.
Zatím se pořád ještě nic strašného neděje.

21.3.2020 16:38
angeli

XXX.XXX.168.36

Pipilota- já Vás neznám, tak co to tykání??
I když možná může být, když chceš. Já taky píšu obecně, rouška na koni venku ANO.
Tak zněla otázka. Zatím není úplný zákaz, pak budeme řešit jinak.
Já jsem pro ten úplný zákaz, ale opravdu striktní. Ale nadzvedlo mě prostě to, že se poukazovalo na jezdce na koni venku, kde nepotkáte ani nohu.
Co skupinky lidí venčících hromadně psi, děti hrající si hromadně na hřišti, cyklisti trénující v pelotonech na vedlejších silnicích a projíždějících vsí, střílející myslivci venku atd. atd.
Rozhodně prostě ten jezdec na koni je nejmíň nebezpečný. A ještě na svých pozemcích.
Jaké koně máš ty? A jaké vzdělání? Veterinářka?

Coudas

21.3.2020 16:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vy mate problem vzit kone na lonz, ano, samozrejme honeni na kruhu, ale jiste umite radne lonzovat, nebo ve vybehu rizene ridit pohyb? Nebo Vasi kone se jinak nez pod sedlem pohybovat neumi, ze potrebujete pravni vyklad, jestli muzete ven, pro nas nejezdce? Mate v tom pravnim vykladu take vyklad, co znamena "opohybovani kone"? Je to nutne vyjizdka, nebo je sirsi moznost vyberu? Mne na mou otazku, proc je zavreno 21 obci na olomoucku a Praha ne, kdyz tam je nejvetsi vyskyt koronaviru, take nikdo neodpovi, a docela by mne odpoved zajimala, ale mam smulu.

21.3.2020 16:44
angeli

XXX.XXX.168.36

Já ke koním budu moci vždy, mám je hned u baráku na konci vsi, pak x hektarů svých pozemků, takže mě to vlastně netrápí. Mně fakt vadil jen ten útok pouze na jezdce na koni. Jinak samozřejmě taky souhlasím v ostatním se Saolou.Jinak kdo nemá třeba žádné zvíře a tak, tak tomu se dodržuje vše velmi snadno, prostě zalezu, zamknu a fertig. Striktní zákaz a nevystrčit nos! Akorát to už mělo být dřív. Až to nastane, tak se přizpůsobíme. Ani nemohu jinak, když mám právníky v rodině!!
Horší s dětmi, jestli opravdu půjdou do školy až v září.

21.3.2020 16:46
angeli

XXX.XXX.168.36

Mám to černé na bílém, co to znamená a co do toho patří. Koně samozřejmě lonžuji, ale jsem zastáncem toho, aby taky běhali rovně, ne 4 až 6 týdnů dokola.
A pohonění ve výběhu, na to bych byla taky opatrná, znalcům nemusím vysvětlovat proč.
My ale nejsme v uzavřené obci, takže jsme si asi nerozuměli?! Tam je to samozřejmě jiná.

21.3.2020 16:49
angeli

XXX.XXX.168.36

Praha je stát ve státě.

21.3.2020 16:53
koně

XXX.XXX.174.63

angeli napsal(a):
Podle ministerstva zemědělství patří k základní péči o koně i opohybování, mám tento dopis s aktuálním datem v ruce. Právě kvůli laikům nejezdcům a těm co všechno a všechny bedlivě sledují.
Takže je třeba nejdříve zjistit právě právní podstatu věci. Děkuji, právníka mám doma a na základě toho se právě chovám, jak ještě zatím mohu. Na rozdíl od spousty jiných ignorantů, bohužel.
Takže zatím nemáte pravdu, ale nejste z tohoto oboru, takže to beru. Já zase nerozumím Vaší odbornosti.
Ale chovám se podle zákona. Výjimku nebo jak tomu chcete říkat, mám samozřejmě jako důkaz stále u sebe. Děkuji.
P.S. Mé pozemky - pastviny, louky, pole, lesy atd. opravdu asi nebudou veřejný prostor.
Ještě se nikdo nevyjádřil k těm dětem a rodičům na hřišti, proč?

Situace kdy létají viry přeci není o právních podstatách??
Na tohle by měl stačit selský rozum a ohleduplnost ,takové běžné uvědomění si.Plus reálné zvážení rizik ,která vyplývají ze situací .
V případě,že máte své koně doma,v nějaké malé vsi,kde je mrtvo i normálně.Nebo na samotě.Maštal přes dvůr ,za ní výběh a kolem žádné lidi,domy,zahrady,chodníky atd. Zatoužíte se odreagovat ,pustíte kolečko a vyjedete ven.Zadem a rovnou na X hektarů nedotčeného lesa,luk a polí ,asi by to šlo.
Za mě ještě nějakého slušného koně u kterého je minimální nebezpečí,že vás někde odloží a zaměstnáte zbytečně chudáky záchranáře .To bych nechala jako relax,který je skutečně v téhle době hodně potřebný.
Jenže,kdo tohle má?
Majitelky ,které mají koně v nájmu a mají dojem,že bez jejich přítomnosti kůň pouze v péči ustajovatele prostě a rozhodně nemůže přežít by měly skutečně uvážit,je li nutno.
Aby se přesouvaly a potencionálně roznášely nebo schytávaly viry ,jen kvůli svému pocitu nepostradatelnosti?
Takže soudnými a uvažujícími lidmi se minimalizuje pohyb.
Samozřejmě jsou případy,kdy za koněm nebo s koněm je nutno ,něco dělat.Pak je tedy na ustajovatelích a majitelích,aby si vymezili a dodržovali pravidla míjení se a neustálé dezinfekce všeho.Pokud to v jejich podmínkách lze
Čím déle budeme všichni schopni a hlavně ochotni dodržet omezení ,tím doufám,že se zkrátí naše utrpení,domácí ponorky a ošklivé psycho stavy a zavládne zas pohoda

21.3.2020 16:53
saola

XXX.XXX.198.18

Pro Coudas:
Obce byly uzavřeny veřejnou vyhláškou z důvodu akutní hrozby šíření nákazové situace vzhledem k počtu ohnisek nákazy na daném území a počtu případů osob, podezřelých z nákazy (vyhláška je v tom článku, když na ni kliknete, má tři stránky a je tam napsáno vše podstatné):
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/hygienici-dali-litovel-unicov-a-cervenku-na-olomoucku-do-izolace-40316778

Zjednodušeně řečeno: vzhledem k počtu nakažených na daném území se jedná o nebezpečné ohnisko, což Praha ale na rozdíl od těch obcí není, i když je tam případů víc. Berte to jako statistiku

21.3.2020 17:01
angeli

XXX.XXX.168.36

Jenže právě jsme zase u právních podstat a zrovna ji tady i sama píšete.
Kdyby se VŠICHNI chovali podle zdravého selského rozumu a ohleduplnosti, nebylo by třeba žádných omezení, vyhlášek, zákazů. Jenže to by muselo začít už dříve někde jinde u jiných. My ostatní teď už se snažíme vše dodržovat, i když chodím se svým koněm po svých pozemcích na hodinku se projít. A je spolehlivý, i když to je u koní dost sporné slovo, že? Ale myslím, že záchranáře zaměstnává plno jiných lidí, nehody, požáry atd.
Jinak já právě znám spoustu koňáků, co mají stáj u baráku a pak hned přírodu a samoty, tak to beru z tohto našeho pohledu. Samozřejmě komerční stáje nebo chození přes město je něco úplně jiného.

21.3.2020 17:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.234

angeli napsal(a):
Kdyby se VŠICHNI chovali podle zdravého selského rozumu a ohleduplnosti, nebylo by třeba žádných omezení, vyhlášek, zákazů. Jenže to by muselo začít už dříve někde jinde u jiných. My ostatní teď už se snažíme vše dodržovat, i když chodím se svým koněm po svých pozemcích na hodinku se projít. A je spolehlivý, i když to je u koní dost sporné slovo, že? Ale myslím, že záchranáře zaměstnává plno jiných lidí, nehody, požáry atd.
Jinak já právě znám spoustu koňáků, co mají stáj u baráku a pak hned přírodu a samoty, tak to beru z tohto našeho pohledu. Samozřejmě komerční stáje nebo chození přes město je něco úplně jiného.

Já si myslím, že člověk by místo toho poukazováni na "všechny", měl začít hlavně u sebe samého...

21.3.2020 17:12
angeli

XXX.XXX.168.36

Přesně!!!!!

21.3.2020 17:15
koně

XXX.XXX.174.63

angeli napsal(a):

O právu nic nepíšu,jen o rozumu
A ten nevyhradí lidem právní úprava,ten buď mají nebo nemají
Skutečně existují slušní koně ,u kterých je minimální nebezpečí ,mám takové.
Tak si choďte se svými koňmi po svých pozemcích,váš rozum,vaše zvážení rizik.To je vaše rozhodnutí.Není třeba to rozmazávat po diskuzích.
Koně potřebují pohyb,ale nemusí přitom nutně mít jezdce na zádech .

21.3.2020 17:18
angeli

XXX.XXX.168.36

Děkuji za povolení, už jedno mám z ministerstva. Závist je opravdu hrozná vlastnost.
V každé době.
Tak ať jsme všichni zdraví a brzy to skončí. Držme se. A nosme roušky!

21.3.2020 17:21
saola

XXX.XXX.198.18

angeli, tak už prostě nezáviďte, sedněte na kůň a vyražte přes ves a dětské hřiště do západu slunce po svých pozemcích s vědomím, jak jste nám to všem natřela

Přeji Vám pěkný den.

Coudas

21.3.2020 17:21
Coudas

XXX.XXX.87.254

angeli napsal(a):
Děkuji za povolení, už jedno mám z ministerstva. Závist je opravdu hrozná vlastnost.
V každé době.
Tak ať jsme všichni zdraví a brzy to skončí. Držme se. A nosme roušky!

Ja furt tu zavist nechapu, co zavidim?

21.3.2020 17:26
koně

XXX.XXX.174.63

Coudas napsal(a):
Ja furt tu zavist nechapu, co zavidim?

Ani já

21.3.2020 17:27
angeli

XXX.XXX.168.36

Že jo? Mám radost. Ale radši bych to NATŘELA těm, kteří za to všechno mohou. A to vy tady rozhodně nejste. Pouze diskutujem, od toho jsou diskuse.
Ta závist nebyla na Vás konkrétně, tak obecně. Klid.
Opravdu bych to ukončila, bylo to původně o rouškách, myslím. Roušky NOSIT.
Zatím je to ještě celkem sranda, ale bohužel asi brzo přejde. Tak opravdu Hodně zdraví!

21.3.2020 17:28
angeli

XXX.XXX.168.36

Taky přeji hezký den. Pojedu až zítra, tady dnes sněhová kalamita celý den. Proto jsem na pc.

21.3.2020 17:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.234

angeli napsal(a):
Taky přeji hezký den. Pojedu až zítra, tady dnes sněhová kalamita celý den. Proto jsem na pc.

To je divný, že když je hnusně, tak ti koně najednou akutně pod sedlo nepotřebují... 🤔

21.3.2020 17:35
angeli

XXX.XXX.168.36

Byli jezdit včera. Dneska nejdu já, nemám hlídání pro děti, počasí špatné bohužel k tomu. 4 děti doma, masakr. Jen pro zajímavost. Nemám jen koně, jestli si to myslíte.
Ale děkuji za zájem. Taky se to snažím dělat, jak to jde. Nejsem Kellnerová.

Coudas

21.3.2020 17:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

angeli napsal(a):
Že jo? Mám radost. Ale radši bych to NATŘELA těm, kteří za to všechno mohou. A to vy tady rozhodně nejste. Pouze diskutujem, od toho jsou diskuse.
Ta závist nebyla na Vás konkrétně, tak obecně. Klid.
Opravdu bych to ukončila, bylo to původně o rouškách, myslím. Roušky NOSIT.
Zatím je to ještě celkem sranda, ale bohužel asi brzo přejde. Tak opravdu Hodně zdraví!

Tak vseobecne. Co zavidime? V souvislosti s vyjizdkou na koni, ze nekdo ne, a nekdo jo? Ze mate kone doma a x ha pozemku, tak muzete jezdit, i kdyz je narizeno co nejvice se zdrzovat doma a kun se da opohybovat i jinak?

Pisisvor: trefa! 🤟

21.3.2020 17:40
angeli

XXX.XXX.168.36

Já nevím, co závidíte, neznám Vás, musíte vědět sami.
A v každém počasí taky nejezdím, Vy ano?
Ale aspoň dneska neleze venku nikdo, to je fakt. Akorát s rouškama v obchodech, volala kamarádka, že tam je masakr. Tak jaký to má všechno smysl? Smutné.

21.3.2020 17:42
angeli

XXX.XXX.168.36

Tak jdu jezdit aspoň do haly, abych si trochu odpočinula od pc a dětí
Snad bude zítra lépe.
Tak se mějte a opět hodně zdraví a noste roušky!

21.3.2020 17:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.234

angeli napsal(a):
Ale aspoň dneska neleze venku nikdo, to je fakt. Akorát s rouškama v obchodech, volala kamarádka, že tam je masakr. Tak jaký to má všechno smysl? Smutné.

Nevím, ale o závisti tu pořád píšete jen Vy - myslím, že většinu lidí v souvislosti se situací napadá kde co, ale zrovna závist to není.
V (_!_) jsme všichni, a ještě dlouho budeme - nemáme si nic moc co závidět.

Btw.: taky mám koně doma, a bydlíme na samotě, ale jako king si teď oproti jiným nepřipadám...

Coudas

21.3.2020 17:57
Coudas

XXX.XXX.87.254

angeli napsal(a):

Pak jsem Vasi "diskuzi" nepochopila. Prave ze (myslim) nikoho neznate, tak nechapu, co resite. Jo bezte jezdit. Ja ne, ale hazet si to kvuli toho nebudu, a u6 vubec ne zavidet. Jo jo, na Titaniku bylo taky plno zdravych.

21.3.2020 18:05

Angeli v pohodě. Mě přišel zbytečný ten útok na saolu. Ona to myslí dobře. Každý emotivně reagujeme na něco jiného a napětí ze situace všechno vyostřuje.

Představa nákupů a vaření pro čtyři děti zavřené minimálně měsíc doma mě osobně děsí a co teprve učení s nimi a vymýšlení zábavy. To bych asi pobývala v zájmu zachování vlastního zdraví venku každý den.
Pokud máte zázemí a možnost jezdit po svém, je to výhoda.

Soucítím s těmi, co mají koně v komerčních stájích, zejména tam, kde se člověk nemůže spoléhat na 100% servis. Byla bych hodně nervózní.

Já se denně pohybuju dvě hodiny v lese, z baráku tam jsem přes naše pastviny za pár minut, nikde není ani noha, tak chodím bez roušky, dlouho ji na obličeji nesnesu, chudáci zdravotníci a ostatní profese v první linii, kteří jsou v respirátorech a oblecích navlečení stále, často na ně myslím. Nelezu teď mezi lidi, výhoda práce doma, nákup jednou za čtrnáct dní nám stačí. Koně si vystačí sami, jsou to ale samí invalidi a důchodci a přes den se vypohybují sami na pastvinách.

21.3.2020 18:05
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Jedna věc je poslouchat nařízení a druhá věc je adekvátnost takových nařízení. Vím, že většina se mnou nebude souhlasit, ale prostě mi to nedá. Připadá mi, že současná „bezpečnostní opatření“ odpovídají spíše epidemii eboly (až 90% mortalita) než epidemii coronaviru.
Dovolte mi k tomu několik čísel.
Ročně umře v ČR v souvislosti s chřipkou 1500 lidí (zdroj http://www.szu.cz/tema/prevence/je-koronavirus-jako-chripka?highlightWords=ch%C5%99ipka). V USA umírá díky vyššímu počtu obyvatel ročně na chřipku cca 34 000 obyvatel, přičemž 75% úmrtí připadá na lidi 65+ (https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html). Celosvětově umře ročně na chřipku 250 000 – 500 000 lidí (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4910439/).
Statistiky uvádějí, že k této hodině dosud na coronavirus zemřelo na světě 12 000 lidí https://www.worldometers.info/coronavirus/.
Vy, které tady vehementně obhajujete restrikce, chováte se také tak při epidemii chřipky? Jste proti chřipce očkovány, abyste ochránili seniory?
Nechci samozřejmě celou situaci zlehčovat, ale prostě mi to celé nějak nevychází.

21.3.2020 18:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.34.234

Artemisia napsal(a):
Jedna věc je poslouchat nařízení a druhá věc je adekvátnost takových nařízení. Vím, že většina se mnou nebude souhlasit, ale prostě mi to nedá. Připadá mi, že současná „bezpečnostní opatření“ odpovídají spíše epidemii eboly (až 90% mortalita) než epidemii coronaviru.
Dovolte mi k tomu několik čísel.
Ročně umře v ČR v souvislosti s chřipkou 1500 lidí (zdroj http://www.szu.cz/tema/prevence/je-koronavirus-jako-chripka?highlightWords=ch%C5%99ipka). V USA umírá díky vyššímu počtu obyvatel ročně na chřipku cca 34 000 obyvatel, přičemž 75% úmrtí připadá na lidi 65+ (https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html). Celosvětově umře ročně na chřipku 250 000 – 500 000 lidí (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4910439/).
Statistiky uvádějí, že k této hodině dosud na coronavirus zemřelo na světě 12 000 lidí https://www.worldometers.info/coronavirus/.
Vy, které tady vehementně obhajujete restrikce, chováte se také tak při epidemii chřipky? Jste proti chřipce očkovány, abyste ochránili seniory?
Nechci samozřejmě celou situaci zlehčovat, ale prostě mi to celé nějak nevychází.

Tak ono je to celé o tom, že se snažíme zabranit tomu, aby se všichni nakazili naráz, a zkolaboval systém zdravotnictví - viz. Italie.
Zkuste jim ukazat ty Vaše výpočty, a řekněte jim, ať to tak nehrotí... 🤪

21.3.2020 18:29
Artemisia

XXX.XXX.97.126

I chřipkové epidemie trvají pouze několik týdnů. Jen nejsou tak mediálně zajímavé. Navíc si v Itálii všimli, že jim v posledních letech i na normální chřipku umírá stále víc lidí než je ve světě běžné (https://www.ijidonline.com/action/showPdf?pii=S1201-9712%2819%2930328-5). Myslím si, že mají nějaký systémový problém (např. málo plicních ventilací).

21.3.2020 18:30
saola

XXX.XXX.198.18

Jedna věc je v souvislosti s koronavirem bát se smrti, ať už své nebo svých blízkých, tam vám jde statistika ale jaksi plusově naproti (myslím v dobrém, takže člověk v tomto ohledu z hlediska pravděpodobnosti může i být trochu klidnější), druhá věc mohou být ale obavy z ekonomické budoucnosti.
A tam zatím nikdo nevidí - a je otázkou, co bude, když dojde k masivnímu plošnému testování (to je prostě taky diskutabilní, protože když vyjde člověk pozitivně a není mu nijak zle, stejně maže do karantény),a když se vám začnou masivně hromadit lidi v karanténě, ze které je uvolnit nemůžete, dokud nejsou nejméně dvojnásobně negativně testováni, může se stát, že prostě ochromíte chod společnsoti (nebudou zdravotníci, hasiči, policajti (což je průser), nemusí dobře fungovat zásobování, protože se nebude vyrábět, a to vše lidi rozhodně neuklidní.
Myslím, že je lepší, když lidé bez příznaků či s lehkými zdravotními potížemi typu nachlazení dál do práce chodí (jako ostatně vždy), protože to dělali vždycky, a maximální měrou se chrání na osobní úrovni a v ostatních činnostech (tedy nepodnikají zbytečně třeba vyjížďky na koni ven , protože to je už zase další zbytečné riziko. Ono to onemocnění stejně tou populací projde, má smysl maximální měrou chránit seniory a chronicky nemocné, ale lidé v aktivním věku? Nevím, jestli by se měli nějak šířeji plošně testovat, pokud nemají zásadní potíže.

Teď má každý nakoupeno na min. 14 dní a žádná panika není, ale časem být může.
Proto je možná opravdu lepší na osobní úrovni striktně dodržovat, co zatím jde, a příliš si nevymýšlet, jak něco očůrat.
Protože vidím, jak je stát zoufale nepřipravený (dezinfekce, roušky, respirátory a jejich distribuce k potřebným), nedělám si iluze, že příštích 6 měsíců bude výrazně lépe a o tom, co bude pak, zatím moc nepřemýšlím. Slibované finanční kompenzace firmám či lidem na mě zatím dojem nedělají - až je uvidím, tak změním názor.

21.3.2020 19:04

Terven napsal(a):
Saola, já rozumím tomu, jak to myslíte s těmi kontakty. A opravdu nejsem ignorant ani hazardér - jsem starší ročník, rodiče už nemám, o prarodičích ani nemluvě. Vlastně nemám v okruhu blízkých jediného seniora (nepočítám-li teda sebe) ani jiného člověka v imunosupresi.
Krom toho - už se opakuju - opečováváním a venčením zvířat žádné mezlidské kontakty nenavyšuju, na rozdíl od zbytku života.
Ano, péče o ustájené koně obvykle běží v režimu, že bez majitelů jistou dobu přežijou, bavíme-li se opravdu jenom o tom přežití. Nezanedbatelná část majitelů ale nemá bezúdržbové prakoně a a asi už nám všem došlo, že tahle legrace nebude záležitost měsíce. Ustajovatelé - a zvláště ti ve větších stájích - nemohou mít kapacitu na to, aby všem koním pravidelně kontrolovali kopyta, řešili, zda je mokro pod dekou, hledali méně nápadná zranění, objevili kulhání...natož aby tyto záležitosti jednotlivě řešili s kopytáři, veterináři apod. a následně potom ošetřovali.
A jelikož nikdo z nás neví, jak dlouho tato mizérie potrvá a velmi pravděpodobně ještě bude hůř, jsem toho názoru, že každej den, kdy koni mohu zajistit úplný servis, je dobrej. Až to opravdu nepůjde,pak se s tím nouzovým režimem smířím. Jen prostě zatím nevidím důvod, proč na něj najet už nyní.

Souhlasím s Vámi ve všech bodech. Jen ti bezúdržboví prakoně mě pobavili :-)

Začíná jaro, rašit tráva.Obávám se, co by se stalo, kdybych ke svému "nenáročnému" kříženci prakoně měsíc nemohla. Nekontrolovala zdravotní stav kobylky, stav náhubku, nemohla koně opohybovat. Jestli bych po měsíci nenašla v lepším případě kobylku v takovémto stavu:

https://www.youtube.com/watch?v=ZCccUjcZqJU

Nebo ještě hůř - schvácenou. Varianta bez trávy v malém výběhu nepřipadá v úvahu - vyzkoušeno při léčbě (nejednalo se o schvácení), pastvina s náhubkem ve stádě a s mnohem více pohybu po větší ploše je lepší. Jen ten pohyb samovolný nestačí, chce to i regulovaný pohyb aspoň ob den.

21.3.2020 19:14

.....ještě bych dodala jarní hřebení.....

21.3.2020 19:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

angeli napsal(a):
Pipilota- já Vás neznám, tak co to tykání??
I když možná může být, když chceš. Já taky píšu obecně, rouška na koni venku ANO.
Tak zněla otázka. Zatím není úplný zákaz, pak budeme řešit jinak.
Já jsem pro ten úplný zákaz, ale opravdu striktní. Ale nadzvedlo mě prostě to, že se poukazovalo na jezdce na koni venku, kde nepotkáte ani nohu.
Co skupinky lidí venčících hromadně psi, děti hrající si hromadně na hřišti, cyklisti trénující v pelotonech na vedlejších silnicích a projíždějících vsí, střílející myslivci venku atd. atd.
Rozhodně prostě ten jezdec na koni je nejmíň nebezpečný. A ještě na svých pozemcích.
Jaké koně máš ty? A jaké vzdělání? Veterinářka?

Tak v diskuzích na netu je tykání norma. Vykání je snaha o shození druhého. Množné číslo je prostě oslovení všech, tedy všeobecná diskuze. Citace je aby se vědělo na čí příspěvek má myšlenka navazovat.

Reakce na ostatní lidi venku tu není nejspíš proto, že se tu všichni baví o koních a věcech s nimi souvisejících. To že jsem viděla 10 hlupáků dělat blbinu mě přece nemá poňoukat dělat taky blbiny. Je to jako se vším - sklenice je zpola plná či poloprázdná - každý ať se rozhodne na které straně chce být.

Tyhle diskuze o koních na IF sleduje i spousta mladých holek které rozhodně mají přesvědčení, že koně bez pohybu pod sedlem stihnou hrozné věci. A proto se musí vydat do stáje i přes "tu příšernou karanténu" a to i když tam musí dojet MHD a podobně. Proto opakuji - většina koní to bez jezdce zvládne naprosto v pohodě. Ti co mají koně někde v nájemní stáji prostě musí vydržet nepanikařit a sedět doma v bytě na zadku. Budete se divit, ale dobrá stájnice tuhle situaci normálně zvládne a nejspíš bude mít práci hotovou dříve než za provozu kdy se jí po stáji pořád někdo courá (tohle majitelé neradi slyší, ale většina koní vychází se stájníky výrazně lépe než s majiteli = rychleji zvednuté a vyčištěné nohy, rychleji ošetřené bolístky atd.) Prostě kdo nemusí ať nejezdí. Jestli to nechce pochopit že jde i o jeho zdraví, ať si to ježdění odpustí tak jaksi ze slušnosti, např. z ohledů ke zdravotníkům aby jim nepřidával práci a podobně.

Jo a vzdělání mám zemědělské - není to tak špatné, nacvičili nás k multidisciplinárnímu směru uvažování. Sice v tom oboru už nejsem, ale tu mnohostrannost pohledů na věc se snažím si udržet. Jsem s tím spokojená, byla to dobrá volba i přes horší uplatnění na trhu práce.
A vlastní mám jenom 2 poníky v hliněné ohradě ve vsi kde žiji, obden je teď vezmu na vycházku aby netučněli a nehrozilo jim schvácení (jdu sama do polí mimo lidská sídla, rozhodně se s nikým nikde nevybavuji) Na ježdění si koně půjčuji. A ještě další dotazy? Věk, číslo bot, pohlaví, rasa?

Ty plky o tom jak někdo závidí a podobně budou nejspíš zas jen ze strany závistlivce.

21.3.2020 19:59
angeli

XXX.XXX.168.36

Tak dobrý večer, jsem opět tu, děkuji za reakce.
To s tím vykáním/ tykáním jsem nevěděla, nediskutuji na netu, občas si jen pročtu nějaké koňské diskuze. Nikoho jsem rozhodně shazovat nechtěla.
Reagovala jsem poprvé pouze v této diskuzi s rouškou a ještě s bezpečnostními třmeny, tam mi bohužel nikdo neporadil, škoda, že nebylo tolik ohlasů jako tady.
Jako king se rozhodně necítím, jen to slyším všude kolem od všech, ty se máš, můžeš si tohle a tamto atd. Jenže není to tak černobílé. Přesně to pochopila kotys/ děkuji/, abych se úplně nezbláznila, je to pro mě jediný relax jen já a kůň. Bohužel jeden kůň ze zdravotního hlediska opravdu musí aspoň 2krát do týdne mít řízený pohyb, ale ne do kruhu, pokud možno rovně, krok, klus. Krok na ruce v pohodě, klus už prostě pro mě horší. Taky se snažím být zdravá, takže pro mě třeba je ježdění méně namáhavé. Holt už mi není 20, bohužel.
Teď jsme přijeli z haly, jenže ta je kamarádky, tak tam se mi z pochopitelných důvodů taky nechce, ale zase jsme tam schovaní před světem. Taky mě po letech ježdění v hale to už prostě nebaví.
V žádném případě jsem se nechtěla ničím chlubit, to rozhodně ne, myslím, že jsme na tom teď všichni stejně blbě. A bůhví kdy to skončí.
Pipilota - 2 poníky to je v pohodě, my máme slušné stádo plnokrevníků, tak to už není tak jednoduché. Myslela jsem, že jsi veterinářka, četla jsem na vedlejší diskusi tvé rady a zaujaly mě, vyzkouším.
Asi nepotřebuji víc toho o tobě vědět, ale klidně to napiš. Jinak máš pravdu, zítra vezmu koně na ruce se projít do lesa. A psa k tomu. Jenže pro mě bylo pohodlnější v sedle prostě.
A popravdě závidím některým lidem v této době, jak se dokáží stále s nadhledem vypořádávat s touto situací a nebo ji vůbec neřeší.
My jinak kromě práce nevytáhneme paty, i nákup si necháme radši přivézt.
Taky máme strach a rozhodně neriskujeme nijak navíc, jen se z toho taky nemůžeme zbláznit.
Tak se držte a přeju pěkný večer.

21.3.2020 20:16
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak v diskuzích na netu je tykání norma. Vykání je snaha o shození druhého.

Pipiloto, tohle platilo v dobách, kdy byl internet v plenkách. V současné době je to přesně naopak -v drtivé většině se v diskuzích a na sociálních sítích vyká, tykání je bráno jako urážka, pokud se diskutující náhodou neznají osobně.

21.3.2020 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Souhlasím s Vámi ve všech bodech. Jen ti bezúdržboví prakoně mě pobavili :-)

Začíná jaro, rašit tráva.Obávám se, co by se stalo, kdybych ke svému "nenáročnému" kříženci prakoně měsíc nemohla. Nekontrolovala zdravotní stav kobylky, stav náhubku, nemohla koně opohybovat. Jestli bych po měsíci nenašla v lepším případě kobylku v takovémto stavu:

https://www.youtube.com/watch?v=ZCccUjcZqJU

Nebo ještě hůř - schvácenou. Varianta bez trávy v malém výběhu nepřipadá v úvahu - vyzkoušeno při léčbě (nejednalo se o schvácení), pastvina s náhubkem ve stádě a s mnohem více pohybu po větší ploše je lepší. Jen ten pohyb samovolný nestačí, chce to i regulovaný pohyb aspoň ob den.

Šutřík, máte pravdu, bezúdržbové prakoně beru zpět. Koním s EMS, náchylným ke schvácení, jde na jaře, jsou-li bez pohybu, doslova o život. Potřebujou opravdu práci, výdej...rozhodně to nespraví pohyb ve výběhu a těžko to mohou mít na triku ustajovatelé.

21.3.2020 21:56
Arbora

XXX.XXX.212.84

Z výše uvedených informací lze tedy odvodit, že pohybování koní by mělo být v rozsahu nezbytném k zajištění jejich zdraví, ale mezi takové zabezpečení již nepatří např. výcvik pod instruktorem nebo příprava na sportovní výkony. Ta je dle výkladu Národní sportovní agentury povolena pouze profesionálním sportovcům v uzavřených areálech. Profesionální instruktoři (trenéři) jistě taktéž mohou dále vykonávat své zaměstnání, resp. živnost. Trénovat však mohou opět jen profesionální sportovce, či se v rámci své profese podílet na pohybování koní a zajištění péče o ně, pokud toto nemůže obstarat přímo jejich majitel, či jiná pověřená osoba.

Zdroj: https://www.jezdci.cz/clanky/na-sport-s-konmi-zapomente-nsa-vydala-vyklad-k-zakazu-volneho-pohybu/

21.3.2020 22:02
Terven

XXX.XXX.110.191

I dle odborníků je rouška při sportu v přírodě, venčení psů apod. nesmyslná. Bohužel, oficiální doporučení zní jinak.
https://www.lidovky.cz/relax/veda/velky-manual-ke-koronaviru-od-expertu-z-bulovky-co-vime-proc-jsme-v-karantene-a-jak-se-ochranit.A200317_155409_ln_domov_ele?

22.3.2020 06:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Terven napsal(a):
Tak v diskuzích na netu je tykání norma. Vykání je snaha o shození druhého.

Pipiloto, tohle platilo v dobách, kdy byl internet v plenkách. V současné době je to přesně naopak -v drtivé většině se v diskuzích a na sociálních sítích vyká, tykání je bráno jako urážka, pokud se diskutující náhodou neznají osobně.

Takže už jsem stará kužka co se zná s podstatnou částí česky mluvícího netu.... a je pravda, že oproti Okounům atd. je IF vlastně novinka.

22.3.2020 07:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak ale to hlavní sdělení je: roušku noste vždy když vylezete z domu. Ideálně noste alespoň roušku jednorázovou zdravotnickou (jenže těch je nedostatek). No a s hlavní je naučit se roušku nosit správně - nesahat na ni a měnit ji za poutka atd. (no nachytávám se při chybách denně)
Tenhle virus ve vzduchu jen tak nevydrží. ALE má výhodu tukového obalu díky kterému vydrží na předmětech a přenáší se tak i dotykem. To znamená, že i když jdu ke koním v dobu kdy tam není nikdo další, je vhodné si roušku nechat na puse + mít rukavice. Protože prostě tu ručku el. ohradníku (břevno ohrady) nějak otevírají všichni, dotýkají se. Z toho zase plyne, že čím méně lidí ke koním půjde tím menší riziko přenosů.
Hele rozhodně ze začátku karantény jak byly děcka doma, byly hodně velké tlaky na "rodinkový výlet ke koním" - co si budem... Když se tohle srocování u koní utne, bude to šíření trochu pomalejší - a o to jde.

22.3.2020 11:39

Pipilota napsala: A vlastní mám jenom 2 poníky v hliněné ohradě ve vsi kde žiji, obden je teď vezmu na vycházku aby netučněli a nehrozilo jim schvácení (jdu sama do polí mimo lidská sídla, rozhodně se s nikým nikde nevybavuji)

vidíte, kdyby jste měla ty poníky v jiné stáji, měla by jste s tím problém? že vás tam třeba nepustí nebo že je omezený pohyb tak tam nepůjdete? kdo by vám je venčil a hlídal kopýtka? mám tak trochu pocit, že kážete vodu ,ale pijete víno....

on se zatím ten život nezastavil, jen prostě nechodit do velké koncetrace lidí(i ty autobusy jezdí prázdné) a pokud možno(musí se) cestovat jen v rámci okresu......já taky nebyla za příbuznýma-jiný okres.

22.3.2020 11:59
Horsana

XXX.XXX.51.17

Kobyly sú v pohode, majú svoj aktívny stádový život, otvorila sa im už aj nová pastvina, tým chýba akurát prídel mrkvy. No po slabej zime a rašiacej tráve by som rada šla skontrolovať Garoníkov kondičný stav, ale zase je tam zákaz vstupu kvôli AMO...

Tak uvidím, no.

Rúšku v lese nenosím, ale ja som si aj mimo tejto pliagy vyberala vždy iba ľudoprázdne končiny.

22.3.2020 13:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pipilota napsala: A vlastní mám jenom 2 poníky v hliněné ohradě ve vsi kde žiji, obden je teď vezmu na vycházku aby netučněli a nehrozilo jim schvácení (jdu sama do polí mimo lidská sídla, rozhodně se s nikým nikde nevybavuji)

vidíte, kdyby jste měla ty poníky v jiné stáji, měla by jste s tím problém? že vás tam třeba nepustí nebo že je omezený pohyb tak tam nepůjdete? kdo by vám je venčil a hlídal kopýtka? mám tak trochu pocit, že kážete vodu ,ale pijete víno....

on se zatím ten život nezastavil, jen prostě nechodit do velké koncetrace lidí(i ty autobusy jezdí prázdné) a pokud možno(musí se) cestovat jen v rámci okresu......já taky nebyla za příbuznýma-jiný okres.

Fakt se nechci hádat. Taky jsem se omezila. Poníci chodí obden ze zdravotních důvodů. Ne denně a žádná děcka nejezdí. A hlavně jsou na konci vesnice - necourám se zbytečně venku mezi lidmi cestou k nim a s nimi venku nejsem mezi lidmi. To se prostě s karanténou nebije.

Je to jiný stav než v nájemní stáji u města. Jen než se za koněm dojede. A hlavně tam chodí lidí o hodně více (majitelé, spolujezdci, ošky). Asi by to zvládly i beze mě - jenže na konci vesnice, když chodíte humny, co bych seděla doma když mám tu možnost hýbat se. Jo mít koně v komerčním ustájku, nešla bych tam - prostě moje smůla. (taky nemám vrtulník, protože nemám pozemek na přistávání) Život prostě není spravedlivý (nebyl a nebude). Je mi líto všech lidí v ostré karanténě v bytě 1+1. Jenže já žiji na vsi a dokonce až na jejím konci - je to pár kroků do volné krajiny. Tak proč bych měla sedět doma absolutně? Bylo moje rozhodnutí poníky si neustájit v komerční stáji (sice s jízdárnou, ale také s dojížděním, navíc poníkům má pořád někdo potřebu dávat pamlsky atd.) Kupovala jsem s tím, že budou stát v dědině, pokud ne nebudu je mít. Nyní to je výhodné, v jiných časech zase až tak ne.

Prázdné autobusy jsou asi jak kde. Olomouc je má tak z 15 % plné. Když si vezmu že ten vir na běžném povrchu vydrží cca 72 hodin..., se člověk posadí a donese si to domů i když si hlídá ruce aby neosahával madla. No a vlak kvůli karanténě v Litovli má konečnou o pár dědin jinde - někdo musí jet autem naproti těm z vlaku - to je další spolujízda... Je to vážně v každém místě trochu jinak. Ona i ta nutná cesta do práce a zpět je riziko. Proč přidávat cestováním ke koním?

22.3.2020 14:45

...no co na to říct.

22.3.2020 14:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Fakt se nechci hádat. Taky jsem se omezila. Poníci chodí obden ze zdravotních důvodů. Ne denně a žádná děcka nejezdí. A hlavně jsou na konci vesnice - necourám se zbytečně venku mezi lidmi cestou k nim a s nimi venku nejsem mezi lidmi. To se prostě s karanténou nebije

Taky se nechci hádat. Taky jsem se omezila. Taky nechodím denně, děcka jsme nevozili ani před karanténou, necourám venku mezi lidmi, ani se psy, ani s koněm
Ustájko není na konci vesnice, nýbrž úplně na samotě, necourám se pěšky, ale jedu autem. Už se opakuju, ale všichni ostatní klienti taky jezdí autem, ona tam doprava ani nejede. Pokud nechci, nemusím k nikomu blíž než na 20 metrů.
O autobusech tu nikdo nepsal, drtivá většina lidí, co má koně v nájemním ustájení, za ním jezdí autem, u nás všichni, to už jsem psala.
Tím chci říct, že je to o zodpovědnosti každého, nelze zevšeobecňovat a říct - v komerčním máte smůlu, život není spravedlivej. Já nespekuluju, jak je to u vás, vy nespekulujte, jak je to jinde.

23.3.2020 13:39
sovicka

XXX.XXX.25.234

koně napsal(a):
Situace kdy létají viry přeci není o právních podstatách??
Na tohle by měl stačit selský rozum a ohleduplnost ,takové běžné uvědomění si.Plus reálné zvážení rizik ,která vyplývají ze situací .
V případě,že máte své koně doma,v nějaké malé vsi,kde je mrtvo i normálně.Nebo na samotě.Maštal přes dvůr ,za ní výběh a kolem žádné lidi,domy,zahrady,chodníky atd. Zatoužíte se odreagovat ,pustíte kolečko a vyjedete ven.Zadem a rovnou na X hektarů nedotčeného lesa,luk a polí ,asi by to šlo.
Za mě ještě nějakého slušného koně u kterého je minimální nebezpečí,že vás někde odloží a zaměstnáte zbytečně chudáky záchranáře .To bych nechala jako relax,který je skutečně v téhle době hodně potřebný.
Jenže,kdo tohle má?
Majitelky ,které mají koně v nájmu a mají dojem,že bez jejich přítomnosti kůň pouze v péči ustajovatele prostě a rozhodně nemůže přežít by měly skutečně uvážit,je li nutno.
Aby se přesouvaly a potencionálně roznášely nebo schytávaly viry ,jen kvůli svému pocitu nepostradatelnosti?
Takže soudnými a uvažujícími lidmi se minimalizuje pohyb.
Samozřejmě jsou případy,kdy za koněm nebo s koněm je nutno ,něco dělat.Pak je tedy na ustajovatelích a majitelích,aby si vymezili a dodržovali pravidla míjení se a neustálé dezinfekce všeho.Pokud to v jejich podmínkách lze
Čím déle budeme všichni schopni a hlavně ochotni dodržet omezení ,tím doufám,že se zkrátí naše utrpení,domácí ponorky a ošklivé psycho stavy a zavládne zas pohoda

No tak v takovéto situaci jsem já běžně (malá ves, statek na kraji obce, koně doma, jízdárna na zahradě). A nemám pocit, že to že jezdím, že bych tím někoho ohrožovala, u koní (při práci) se samozřejmě pohybuju bez roušky, protože mi domů samozřejmě nikdo cizí (krom muže) nechodí, stejně tak nenosím roušku na doma ani na dvoře a na zahradě.
Venku na veřejnosti (tedy když jedu na nákup) ji nosím a žačla jsem s tím dříve, než to nařídili.
Jinak pracuju z domu, tak že momenátlně jsem izolovanější než obvykle a tedy pobyt s koněm na vycházce nebo na jízdárně je pro nejen psychický relax, ale zároveň mi to teda hodně pomáhá na záda (a to k tomu doma i pravidelně cvicím) a holt k fyzioterapeutce si teď asi pár měsíců nezajdu, tak se snažím zůstat funkční a zdravá. Na vyjížďky nemusím projít kolem jediného domu, v přírodě jsem hned, ale nosím šátek, který můžu nasadit, ale u nás tedy potkáte v někoho opravdu vjimečně, spíš jednou za čas potkám myslivce na posedu než někho na vycházce. Koně mám energického ve sportovní kondici (to neznamená že by byl nebezpečnej, je velmi dobře přiježděný, ale prostě má potřebu tu energii vydat), byť to už není mlaďoch, když jsou horší podmínky, raději chodím na jízdárnu, na vycházku si chodím užít, když je pěkné počasí. Když nepracuje, tak se mi pak snaží zabít kobylu (téměř 26 let), nějak nechápe že ona s ním tryskat půl hodiny po výběhu nebude, případně ohrožuje sám sebe, není ani opatrnej ani bezúdržbovej bohužel (na rozdíl od kobyly).

23.3.2020 15:06
koně

XXX.XXX.174.63

sovicka napsal(a):
No tak v takovéto situaci jsem já běžně (malá ves, statek na kraji obce, koně doma, jízdárna na zahradě). A nemám pocit, že to že jezdím, že bych tím někoho ohrožovala, u koní (při práci) se samozřejmě pohybuju bez roušky, protože mi domů samozřejmě nikdo cizí (krom muže) nechodí, stejně tak nenosím roušku na doma ani na dvoře a na zahradě.
Venku na veřejnosti (tedy když jedu na nákup) ji nosím a žačla jsem s tím dříve, než to nařídili.
Jinak pracuju z domu, tak že momenátlně jsem izolovanější než obvykle a tedy pobyt s koněm na vycházce nebo na jízdárně je pro nejen psychický relax, ale zároveň mi to teda hodně pomáhá na záda (a to k tomu doma i pravidelně cvicím) a holt k fyzioterapeutce si teď asi pár měsíců nezajdu, tak se snažím zůstat funkční a zdravá. Na vyjížďky nemusím projít kolem jediného domu, v přírodě jsem hned, ale nosím šátek, který můžu nasadit, ale u nás tedy potkáte v někoho opravdu vjimečně, spíš jednou za čas potkám myslivce na posedu než někho na vycházce. Koně mám energického ve sportovní kondici (to neznamená že by byl nebezpečnej, je velmi dobře přiježděný, ale prostě má potřebu tu energii vydat), byť to už není mlaďoch, když jsou horší podmínky, raději chodím na jízdárnu, na vycházku si chodím užít, když je pěkné počasí. Když nepracuje, tak se mi pak snaží zabít kobylu (téměř 26 let), nějak nechápe že ona s ním tryskat půl hodiny po výběhu nebude, případně ohrožuje sám sebe, není ani opatrnej ani bezúdržbovej bohužel (na rozdíl od kobyly).

No tak vidíte,vy máte štěstí i rozum ,Nejezdíte nikam MHD do nájemní maštale,kde se i nechtíc s lidmi míjíte a venku nemáte na koho prskat .Naopak neškodně relaxujete a to v podstatě doma .Máte tedy štěstí

23.3.2020 17:19
Fatia

XXX.XXX.134.127

Coudas napsal(a):
Vy mate problem vzit kone na lonz, ano, samozrejme honeni na kruhu, ale jiste umite radne lonzovat, nebo ve vybehu rizene ridit pohyb? Nebo Vasi kone se jinak nez pod sedlem pohybovat neumi, ze potrebujete pravni vyklad, jestli muzete ven, pro nas nejezdce? Mate v tom pravnim vykladu take vyklad, co znamena "opohybovani kone"? Je to nutne vyjizdka, nebo je sirsi moznost vyberu? Mne na mou otazku, proc je zavreno 21 obci na olomoucku a Praha ne, kdyz tam je nejvetsi vyskyt koronaviru, take nikdo neodpovi, a docela by mne odpoved zajimala, ale mam smulu.

Protože v praze jsou nakaženy stovky lidí z milionu, v obcích na olomoucku desítky lidí ze stovek

Coudas

23.3.2020 21:30
Coudas

XXX.XXX.87.254

Fatia napsal(a):
Protože v praze jsou nakaženy stovky lidí z milionu, v obcích na olomoucku desítky lidí ze stovek

Cisla chapu, princip uz ne.

24.3.2020 10:14
Arbora

XXX.XXX.192.218

Coudas napsal(a):
Cisla chapu, princip uz ne.

Nemocnice v tejto oblasti majú menšie kapacity, než trebárs nemocnice v hlavnom meste. Ak skončí na dýchacích prístrojoch 100 ľudí niekde v okresnej nemocnici, nezvládne to. Ak sa to stane v Prahe, má na to kapacity. Uvádzali sa potenciálne až tisíc kontaktov s nakazenými koronavírusom.

Nehovoriac o tom, že zásobovať napríklad potravinami menšie obce je ďaleko reálnejšie, než zásobovať miliónovú Prahu. Plus je tu aj ekonomická stránka samozrejme.

24.3.2020 21:10
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Dnešní čísla - 233 nakažených na 1,3 milionu obyvatel Prahy, kde je vyšší kapacita zdravotnictví. Litovelsko + Uničov 82 případů na pár tisíc obyvatel a menší kapacita zdrav. zařízení.

Coudas

25.3.2020 07:43
Coudas

XXX.XXX.87.254

A kdyz prijedou k nam na chatu?

25.3.2020 07:56
šavlozubka

XXX.XXX.214.78

Další problém s uzavřením Prahy je zásobování. Zásobovat město v řádu tisíců obyvatel je podstatně jednodušší než milion. Navíc v Praze nepracují jen Pražáci. Do práce do Prahy dojíždí lidi taky ze Středočeského kraje. A není jich zrovna málo. A vážně to všechno nejsou jen kancelářští, kteří můžou zůstat na HO.

25.3.2020 08:28
sovicka

XXX.XXX.25.234

Coudas napsal(a):
A kdyz prijedou k nam na chatu?

Kdo, pražáci? Tak když budou mimo chatu v roušce, stejně jako ostatní tak moc nevidím problém.

25.3.2020 08:30
sovicka

XXX.XXX.25.234

koně napsal(a):
No tak vidíte,vy máte štěstí i rozum ,Nejezdíte nikam MHD do nájemní maštale,kde se i nechtíc s lidmi míjíte a venku nemáte na koho prskat .Naopak neškodně relaxujete a to v podstatě doma .Máte tedy štěstí

No mě z některých příspěvků přišlo, že svým chováním málem ohrožuju národní bezpečnost. Nadruhou stranu, kdybych byl austajovatel, tak stáj taky preventivně zavřu, když by člvěk onemocněl kdo by se o ty koně pak staral.

Coudas

25.3.2020 08:52
Coudas

XXX.XXX.87.254

sovicka napsal(a):
Kdo, pražáci? Tak když budou mimo chatu v roušce, stejně jako ostatní tak moc nevidím problém.

Kdyz nebudou vedet ze jsou? Kam je pak povezou do nemocnice? Dobte nasi "nizkokapacitni"? Ale jo, jiste mate pravdu. Prazaci se bat muzou, my vesnicani ne.

25.3.2020 09:03
Arbora

XXX.XXX.192.218

Vzhľadom na to, že majú všetci sedieť doma na pr*eli a nebehať po vonku, kým to nie je nevyhnutné, tak pevne verím, že na chaty fakt nikto nejazdí. A pokiaľ aj nevyhnutne musí, tak dodržuje bezpečnostné opatrenia. Rovnako, ako ich dodržujete predpokladám aj vy.

25.3.2020 09:03
bongani

XXX.XXX.8.40

Popravdě moc nechápu tohle rozdělení na Pražáky a ostatní lidi. Žiju v Praze skoro 20 let a nemám pocit, že by Pražáci byli nějak jiní než zbytek republiky. Existují lidi zodpovědní a nezodpovědní, chytří a hloupí, hodní a zlí a je jedno, kde žijí. Copak na chaty jezdí jenom lidi z Prahy? Klidně Vám tam mohou přijet Brňáci nebo Ostraváci nebo kdokoli a roznášet nemoc. Do Prahy taky dojíždí spousta lidí z "venkova" a taky sem můžou něco přivézt. Takže buďme všichni zodpovědní, chraňme sebe a okolí a přežijeme to ve zdraví.

25.3.2020 09:10
sovicka

XXX.XXX.25.234

Coudas napsal(a):
Kdyz nebudou vedet ze jsou? Kam je pak povezou do nemocnice? Dobte nasi "nizkokapacitni"? Ale jo, jiste mate pravdu. Prazaci se bat muzou, my vesnicani ne.

??? Kdo co nebude vědět, nějak vašemu příspěvku nerozumím. A co lidi co dojíždí z vesnic do města do práce, to byste asi musela zavřít všechny doma a nikdo by nesměl do práce.

25.3.2020 09:32
Ála10

XXX.XXX.200.109

bongani napsal(a):
Popravdě moc nechápu tohle rozdělení na Pražáky a ostatní lidi. Žiju v Praze skoro 20 let a nemám pocit, že by Pražáci byli nějak jiní než zbytek republiky. Existují lidi zodpovědní a nezodpovědní, chytří a hloupí, hodní a zlí a je jedno, kde žijí. Copak na chaty jezdí jenom lidi z Prahy? Klidně Vám tam mohou přijet Brňáci nebo Ostraváci nebo kdokoli a roznášet nemoc. Do Prahy taky dojíždí spousta lidí z "venkova" a taky sem můžou něco přivézt. Takže buďme všichni zodpovědní, chraňme sebe a okolí a přežijeme to ve zdraví.

Máte pravdu v tom, že všude jsou lidé zodpovědní a nezodpovědní. Problém vesnice je v její zranitelnosti: vysoký věkový průměr, pokud se nakazí naše vietnamka Lenka, přijdeme o jediný zdroj zásobování, není tu dostupná lékařská péče (nemocnice jen v krajském městě), ochranné pomůcky se k nám nedostanou, protože (logicky) míří do měst z vyšší koncentrací obyvatel, tak si tu roušky šijeme sami atd... To jsou důvody, proč mají vesničani (včetně mě) obavy z návštěv chalupářů (všech, nejen z Prahy). Není to žádné dělení na "Pražáky" a ty ostatní. Už se těším, až to skončí a všichni se sejdeme u ohně s lahvinkou a buřtem

25.3.2020 10:41
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Mějte prosím trochu shovívavost pro lidi, kteří odjíždějí v současné době z města na chalupy. Mě se to sice již netýká, mám 3 "velké" děti, ale při představě, že se toto stalo o pár let dřív a já jsem se třemi předškoláky zavřená týdny v bytě 2+kk, tak bych asi taky skončila na chalupě. Kdybych tedy nějakou měla.

Coudas

25.3.2020 11:20
Coudas

XXX.XXX.87.254

sovicka napsal(a):
??? Kdo co nebude vědět, nějak vašemu příspěvku nerozumím. A co lidi co dojíždí z vesnic do města do práce, to byste asi musela zavřít všechny doma a nikdo by nesměl do práce.

Ja to nevysvetlim, a Vy mne nepochopite. "Karantenu" dodrzuji ve sve podstate i kdyz zadny virus a narizeni neni, nakupovat kezdime jednou tydne i tak, do velkomesta jen nutne, zabavni veci nenavstevujeme, protoze tam je moc lidi, do vesnice nelezu i tak, od te doby co je dite v jine skole, tak temer vubec, pokud se nepocita doprovod k autobusu. A ano rousku na verejnosti nosim, ruce si myju, pokud to neni nutne nikam nelezu, a chodim jen do prace. Vcera Dr, kdyz mne videl s rouskou prohlasil "jo no jen ji noste, at je tobtady co nejdele", to znamena, ze Dr to rek, tak ja to okamzite zahodim a na narizeni se vykaslu.... Ano, zodpovrdnost a respekt k ostatnim. Tam to zacina i konci. A ze neco rozdeluju na prazaky abzbytek republiky 😏 delaji si to sami.

25.3.2020 20:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.234

Arbora napsal(a):
Vzhľadom na to, že majú všetci sedieť doma na pr*eli a nebehať po vonku, kým to nie je nevyhnutné, tak pevne verím, že na chaty fakt nikto nejazdí. A pokiaľ aj nevyhnutne musí, tak dodržuje bezpečnostné opatrenia. Rovnako, ako ich dodržujete predpokladám aj vy.

Tak u nás jsou lidi naprosto vymaštění, a karanténu si vyložili tak, že když je všude zavřeno, tak vezmou děti na koníčky - dnes za 1,5 hodiny jsem ze stájí vyhodila 6 takových skupinek úplně cizích lidí!!!
A většina z nich si ani ty tlamy nezakryla - fakt bych je po těch dutých hlavách bila☠️

26.3.2020 10:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak u nás jsou lidi naprosto vymaštění, a karanténu si vyložili tak, že když je všude zavřeno, tak vezmou děti na koníčky - dnes za 1,5 hodiny jsem ze stájí vyhodila 6 takových skupinek úplně cizích lidí!!!
A většina z nich si ani ty tlamy nezakryla - fakt bych je po těch dutých hlavách bila☠️

No a proto spousta komerčních ustájení prostě zavřela. Ty rodinkové výlety + jsme na čerstvém vzduchu, tak na co rouška a podobné plky... (věřím, že rozumní majitelé nemocných koní se za nimi dostanou)

26.3.2020 10:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.234

Pipilota napsal(a):
No a proto spousta komerčních ustájení prostě zavřela. Ty rodinkové výlety + jsme na čerstvém vzduchu, tak na co rouška a podobné plky... (věřím, že rozumní majitelé nemocných koní se za nimi dostanou)

Jenomže oni jak zavřeli dětská hřiště, tak všichni začali zadem z cyklostezky lézt k nám na dvůr - skupinky úplně cizich lidí s malýma dětma.
Majitelé sem můžou, ale koně jsou celý den venku, a nic vyzadující zvláštní přístup tu teď nemáme, takže pohoda, ale ty cizí rodinky, co se sem hromadně derou mi hlava nebere.... 🙄

26.3.2020 11:50
Arbora

XXX.XXX.192.218

dala by som niekam veľkú ceduľu, že sa v areáli vyskytla korona.

26.3.2020 12:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.234

Arbora napsal(a):
dala by som niekam veľkú ceduľu, že sa v areáli vyskytla korona.

To by nepomohlo - my už ji v dědině 14 dní máme, jenže se ví jen počet nakažených, ale nikdo neví kdo to je!
O to mi tohle chování přijde nepochopitelnější....

26.3.2020 13:33
Terven

XXX.XXX.103.178

Na fb jsem cetla dobry postreh k zakazu vstupu majitelu do nekterych staji. V dobe, kdy se predpoklada rozvolnovani opatreni a konec karanteny, budou v populaci desitky tisic pozitivne testovanych, o netestovanych pozitivnich ani nemluve, cili riziko nakazy personalu mnohonasobne vyssi nez dnes. Zakazou tedy majitelum chodit uz navzdy?
Majitel za kone zodpovida a hradi tez veterinarni naklady, tezko ho nepustit ke koni dva mesice.

26.3.2020 14:47

Scénáře nejsou jasné. Může to být do léta víceméně pod kontrolou a být klid a nebo může docházet i k opakovanému vyhlašování nouzových stavů až do doby, než bude vakcína.
Pak je možné, že budou některé stáje opakovaně zavírány z důvodu obav o zajištění provozu.
Majitelé ustájených koní mohou převézt koně do stáje, kde je pro ně příznivější režim. Pokud bude někdo chtít vypovědět smlouvu o ustájení a odejít, nemůže mu ustajovatel bránit pro koně přijet a odvézt ho.
Vynucení běžného vstupu za koněm při nouzovém stavu se asi nebude setkávat s pochopením tam, kde si zákaz nastavili a mají to za adekvátní opatření. Pokud by se současný stav měl opakovat měl by každý majitel koně vědět, jak ustajovatel chce situaci řešit a podle toho se zařídit.
A při výběru zvážit i hledisko že úplně kdekoli může dojít k nakažení stávajícího personálu stáje a jestli je daná stáj schopná zajistit náhradu za chybějící personál tak, aby o koně bylo stále alespoň v základu postaráno.

26.3.2020 15:29
Terven

XXX.XXX.103.178

Scénáře nejsou jasné. Může to být do léta víceméně pod kontrolou a být klid a nebo může docházet i k opakovanému vyhlašování nouzových stavů až do doby, než bude vakcína.
Pak je možné, že budou některé stáje opakovaně zavírány z důvodu obav o zajištění provozu.
Majitelé ustájených koní mohou převézt koně do stáje, kde je pro ně příznivější režim. Pokud bude někdo chtít vypovědět smlouvu o ustájení a odejít, nemůže mu ustajovatel bránit pro koně přijet a odvézt ho.
Vynucení běžného vstupu za koněm při nouzovém stavu se asi nebude setkávat s pochopením tam, kde si zákaz nastavili a mají to za adekvátní opatření. Pokud by se současný stav měl opakovat měl by každý majitel koně vědět, jak ustajovatel chce situaci řešit a podle toho se zařídit.
A při výběru zvážit i hledisko že úplně kdekoli může dojít k nakažení stávajícího personálu stáje a jestli je daná stáj schopná zajistit náhradu za chybějící personál tak, aby o koně bylo stále alespoň v základu postaráno.

Odbornici se vesmes shoduji, ze viru se zrejme hnedtak nezbavime a da se predpokladat, ze s prestavkami uz tu bude s nami navzdy, takze rousky budou bezna soucast satniku🙂. Tudiz si myslim, ze do budoucna majitele nebudou chtit setrvavat ve stajich, kam se za konem vetsinu roku legalne nedostanou.
V mnoha ustajenich se provozovatele s omezenimi vyporadali k oboustranne spokojenosti. Napr. u Pulpanu v Hradistku to maji elegantne vyresene i pres to, ze je to velka sportovni staj. Majite za konmi mohou za dodrzeni hygienicych opatreni a s omezenimi jako je zakaz vodeni rodinnych prislusniku a navstev, zakaz shlukovani apod.
K tomu poslednimu odstavecku., zda staj je schopna zajistit nahradu za chybejici personal, tak to byla podstatna vec i v casech pred koronavirem, lidi samozrejme prubezne mohou marodit a casto i mnohem vazneji a dloudodobeji nez s covidem😏

26.3.2020 16:24

Ano, proto píši, že není moc co řešit, je možnost odstěhovat koně do režimu, kde to majiteli bude vyhovovat.

Že jsou vážnější onemocnění nerozporuju, jen u nich obvykle nehrozí karanténa všech okolo. Takže někde mají krizový plán a rozdělené směny tak, aby se ošetřovatelé nepotkávali, někteří to vůbec neřeší, jiní ldo stáje nepouští lidi, to už si každý majitel musí vyhodnotit sám.

2.4.2020 19:42
saola

XXX.XXX.142.69

Ad vyjížďky na koních do terénu:
tohle je vzdáleně podobné - a protože jim mimo porušení všeho možného v souvislosti s chráněným územím napařili i porušení podmínek nouzového stavu, myslím si, že by jezdec koňmo na vyjížďce nepochodil v tomto ohledu lépe:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/skutry-radily-v-krkonosich-rozjezdily-nejcennejsi-mista-narodniho-parku-97463?dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&seq_no=5&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Coudas

2.4.2020 20:02
Coudas

XXX.XXX.87.254

Meli je rovnou sestrelit, taky se spletli....

2.4.2020 20:39

Saolo od kdy skůtr potřebuje vypohybovat...opravdu hodně vzdálené....měla by jste si jít zajezdit, přišla by jste i na jiné myšlenky než na nouzový stav....

2.4.2020 20:55
saola

XXX.XXX.142.69

No, to právě nemůžu, zbývá mi teď jen volná sobota, a to většinou spím.

A odkdy lze koně vypohybovat jen vyjížďkou do terénu? No, člověk se holt pořád učí.

2.4.2020 21:24
Terven

XXX.XXX.110.191

saola napsal(a):
No, to právě nemůžu, zbývá mi teď jen volná sobota, a to většinou spím.

A odkdy lze koně vypohybovat jen vyjížďkou do terénu? No, člověk se holt pořád učí.

No, ono v terénu lze lépe omezit ty kontakty než v areálu...a pobyt v přírodě zapovězen není. Zvláště, pokud člověk nedevastuje 1. zónu národního parku.

Coudas

3.4.2020 07:50
Coudas

XXX.XXX.87.254

Saolo, jsem s Vami 🙂 lidi chtej slyset jen to, co se jim libi.

3.4.2020 09:05

Terven napsal(a):
No, ono v terénu lze lépe omezit ty kontakty než v areálu...a pobyt v přírodě zapovězen není. Zvláště, pokud člověk nedevastuje 1. zónu národního parku.

Souhlas. Navíc kůň s rozumným, myslícím jezdcem přírodu nedevastuje tolikk jako čtyřkolka. Nedělá takový rámus a jeho "emise" jsou biologicky odbouratelné.

3.4.2020 09:43
saola

XXX.XXX.77.13

Naposled pro ty, kteří úplně nepochopili podstatu:
Není to o emisích, devastaci, rámusu ani o myslícím jezdci. Pokud se chcete v případě skútrů a Krkonoš točit argumentačně na tomto, je to vše schováno pod správní řízením KRNAPU.
Obvinění za porušení podmínek nouzového stavu jim PČR ale nesdělila za to, že přeorali 1. zónu, ale za to, že vůbec vyjeli navzdory tomu, že je pobyt v přírodě v rámci procházky během nouzového stavu povolen.
Je to takto už pochopitelné?
Pokud ne, lépe to vysvětlit nedovedu a ani se o to už pokoušet nebudu.
Souhlas s Coudas - někteří přehazovači nohy přes koně si sobecky vybírají výhradně jen to, co se jim hodí, bez ohledu na domýšlení souvislostí.

3.4.2020 10:04
sovicka

XXX.XXX.42.101

saola napsal(a):
Ad vyjížďky na koních do terénu:
tohle je vzdáleně podobné - a protože jim mimo porušení všeho možného v souvislosti s chráněným územím napařili i porušení podmínek nouzového stavu, myslím si, že by jezdec koňmo na vyjížďce nepochodil v tomto ohledu lépe:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/skutry-radily-v-krkonosich-rozjezdily-nejcennejsi-mista-narodniho-parku-97463?dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&seq_no=5&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Tohle fakt podobné není, to že někdo devastuje krajinu a jezdí, tam kde nemá se nedá fakt srovnat v vyjížďkou do přírody. Jezdec na koni má vstup do krajiny obecně povolen na rozdíl od čtyřkolky.

3.4.2020 10:41
Terven

XXX.XXX.110.191

saola napsal(a):
Není to o emisích, devastaci, rámusu ani o myslícím jezdci. Pokud se chcete v případě skútrů a Krkonoš točit argumentačně na tomto, je to vše schováno pod správní řízením KRNAPU.
Obvinění za porušení podmínek nouzového stavu jim PČR ale nesdělila za to, že přeorali 1. zónu, ale za to, že vůbec vyjeli navzdory tomu, že je pobyt v přírodě v rámci procházky během nouzového stavu povolen.
Souhlas s Coudas - někteří přehazovači nohy přes koně si sobecky vybírají výhradně jen to, co se jim hodí, bez ohledu na domýšlení souvislostí.

V případě borců na skútrech to pochopitelné je, jen trochu pokulhává ten příměr s jezdcem na koni, protože ten žádné nařízení vlády neporušuje.
Opohybování koně - a to i pod sedlem povolené je, což už si někteří jezdci ověřili konkrétním dotazem na ministerstvo a odpověď i proběhla internetem...nechce se mi dohledávat, tak aspoň článek z EQCH...hned první odstavec Mohu jezdit?
a pak v posledním odstavečku doporučení Pořádná vyjížďka na čerstvém jarním vzduchu je zdravá pro naši kondici, zdraví i psychiku
http://www.equichannel.cz/jezdectvi-pod-tihou-pandemie-covid-19
Co není dovoleno, jsou hromadné vyjížďky, společné tréninky, jezdecké školičky, závody apod.
Nechce se mi ani počítat, kolik je to let zpátky, kdy jsem naposledy přehodila nohu přes koně, jen mám pocit, že těch nesmyslných a kontraproduktivnch nařízení stran covidu je i tak dost, tak proč bránit lidem v rekreační aktivitě, která nikoho nepoškozuje?
Jediné,co bych vzala v potaz je potenciální vyšší riziko úrazu v případě kriticky přetížených nemocnic, ale úplně si nemyslím, že už by tato situace nastala. Předpokládejme, že rozumný člověk se snaží minimalizovat riziko úrazu v každé době a pokud je někdo ignorant, viz skútraři, pak nenaděláme stejně nic, poněvadž ten půjde i proti případnému zákazu.

3.4.2020 11:25
dsj

XXX.XXX.255.137

saola napsal(a):

Saolo, v mimořádném opatření MZčR je povolen "pobyt v přírodě":
https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-prodlou%C5%BEen%C3%AD-omezen%C3%AD-pohybu-osob.pdf
Věřím, že vyjížďka do terénu na koni je pobyt v přírodě.
Nošení roušek je zase nařízeno tady:
https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-no%C5%A1en%C3%AD-ochrann%C3%BDch-prost%C5%99edk%C5%AF-d%C3%BDchac%C3%ADch-cest.pdf
Já si to vykládám tak, že vyjížďka = pobyt v přírodě je možná s rouškou na ústech a maximálně ve dvou osobách?
Já sama teď do terénu nejezdím, ale pokud tahle pakárna bude trvat ještě pár týdnů tak v rámci zachování vlastního zdravého rozumu pojedu - a pojedu dopoledne v pracovní den, protože o víkendu je to v lesích kolem mě jako na Václaváku. Nařízení o roušce mimo bydliště přiznávám nedodržuji 100% - když jsem na pastvině a v dohledu není človíčka, tak si jí stahuji, ale jinak v ní trávím 8-10hod v práci a nějaký malý čas když musím do civilizace.

3.4.2020 11:39
etnies86

XXX.XXX.245.26

já nechápu ten hon na pražáky co přijedou na chatu (jsem z vesnice), no a co. pokud budou dodržovat opataření čím mě jako ohrozí? dojedou si autem, kde též nikoho nenakazí, budou si na své zahrádce. ... to je pro imunitu daleko lepší než být zavřen v paneláku. oni jako vesničani nejedou na nákup kde se můžou nakazit???????????,
ze zákona rouška musí být i v přírodě, ale tam je to už kontraproduktivní a nikdo nebude postihovat někoho kdo si ji sundá v lese (tak to bylo sděleno).
ano je tu koronavirus ale zas trochu rozumu i z druhé strany. nadýchat se čerstvého vzduchu bude pro tělo asi dobré že a nikoho tím v přírodě neohrožuju. přenáší se kapénkami, dejme tomu nad 4 metry bych se už fkat nebála.

opět koho ohrožuji, že si vyjedu na koni do přírody.

dyť sedět doma a furt jen číst a poslouchat ty zprávy to by člověk sice nechytl koronu ale určitě by se projevila jiná nemoc z toho negativního prostředí

3.4.2020 12:04

etnies86 napsal(a):
já nechápu ten hon na pražáky co přijedou na chatu (jsem z vesnice), no a co. pokud budou dodržovat opataření čím mě jako ohrozí? dojedou si autem, kde též nikoho nenakazí, budou si na své zahrádce. ... to je pro imunitu daleko lepší než být zavřen v paneláku. oni jako vesničani nejedou na nákup kde se můžou nakazit???????????,
ze zákona rouška musí být i v přírodě, ale tam je to už kontraproduktivní a nikdo nebude postihovat někoho kdo si ji sundá v lese (tak to bylo sděleno).
ano je tu koronavirus ale zas trochu rozumu i z druhé strany. nadýchat se čerstvého vzduchu bude pro tělo asi dobré že a nikoho tím v přírodě neohrožuju. přenáší se kapénkami, dejme tomu nad 4 metry bych se už fkat nebála.

opět koho ohrožuji, že si vyjedu na koni do přírody.

dyť sedět doma a furt jen číst a poslouchat ty zprávy to by člověk sice nechytl koronu ale určitě by se projevila jiná nemoc z toho negativního prostředí

Souhlas!

3.4.2020 12:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.151

sovicka napsal(a):
Tohle fakt podobné není, to že někdo devastuje krajinu a jezdí, tam kde nemá se nedá fakt srovnat v vyjížďkou do přírody. Jezdec na koni má vstup do krajiny obecně povolen na rozdíl od čtyřkolky.

K tématu vyjížďka/nevyjížďka se vyjadřovat nebudu, ale o tom, že jezdci na koních nedevastují krajinu by se dalo dost diskutovat - zejména v okolí turistických stájí jsou cesty rozjebané od koní mnohem víc, než od všech čtyřkolek na okrese, a lidi za tohle koňáky začínají dost nenávidět...

Bohužel právem

3.4.2020 14:03
sovicka

XXX.XXX.42.101

dsj napsal(a):
Saolo, v mimořádném opatření MZčR je povolen "pobyt v přírodě":
https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-prodlou%C5%BEen%C3%AD-omezen%C3%AD-pohybu-osob.pdf
Věřím, že vyjížďka do terénu na koni je pobyt v přírodě.
Nošení roušek je zase nařízeno tady:
https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-no%C5%A1en%C3%AD-ochrann%C3%BDch-prost%C5%99edk%C5%AF-d%C3%BDchac%C3%ADch-cest.pdf
Já si to vykládám tak, že vyjížďka = pobyt v přírodě je možná s rouškou na ústech a maximálně ve dvou osobách?
Já sama teď do terénu nejezdím, ale pokud tahle pakárna bude trvat ještě pár týdnů tak v rámci zachování vlastního zdravého rozumu pojedu - a pojedu dopoledne v pracovní den, protože o víkendu je to v lesích kolem mě jako na Václaváku. Nařízení o roušce mimo bydliště přiznávám nedodržuji 100% - když jsem na pastvině a v dohledu není človíčka, tak si jí stahuji, ale jinak v ní trávím 8-10hod v práci a nějaký malý čas když musím do civilizace.

Tak já tedy na pastvině roušku taky nemám, je to oplocené, soukromé, chovám se tam stejně jako bych byla na zahradě, dokonce si nedávám roušku ani na ty tři metry kdy přecházím silnic od baráku (není to ulice, nestojí tu jiné obytné stavení, je to silnic jen k jzd), hlavně fakt mít roušku na hubě venku, kde není nikdo v dohledu, a šance někoho potkat (tedy ohrozit, nakazit) se prakticky rovná nule, nedává smysl dle mě. Jasně jdu poštu či nakoupit, pohybuju se po obci, hubu si zakryju samozřejmě:-)

8.4.2020 21:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Je to teď trochu chaos s nejednoznačným výkladem, každopádně opohybovávat v sedle bylo možno i před 7. dubnem, takže o porušení podmínek nouzového stavu nemohla být řeč
https://www.jezdci.cz/clanky/jak-je-to-s-tim-jezdenim-od-7-dubna-pokus-o-preklad-do-konarske-reci/?fbclid=IwAR1i3nQYdzVJK5BpznA_EOD4u8Kov1yxCOuV9LEYGGO4AkPUCNRVEUBrLkA

koněěěě

20.4.2020 09:16
koněěěě

XXX.XXX.68.7

Teď už to naštěstí není nutné,jsem za to ráda i já.

Přidejte reakci

Přidat smajlík