Každý kôň, pokiaľ netrpí závažným nádorovým ochorením sa dá nakŕmiť do normálnej kondície.
Ja zásadne neuznávam výroky typu "vždy bol chudý, nie je chudý, len ho treba nasvaliť, je nenakŕmiteľný, to je dobré, teraz je zima, kone cez zimu chudnú, je starý, nejazdí...blabla).
Ryšaká kostrička prišla v januári už v polohe ležmo, všivavý, v podstate mŕtvy (kvôli zanedbanej prasknutej stoličke nedokáže spracovať vláknité objemové krmivo, žiadne, takže minimálne 3 mesiace zrejme nepríjimal žiadne seno, možno nejakú starinu vonku, natráveninu nejakú v sebe mal), jeho telesná teplota bola 34,4 °C, kopytá roky zanedbané, žalúdok v katastrofálnom stave- vážna stenóza pyloru, zhnitý zub, podváha 250 kg. 2 mesiace strávil v popruhoch, jeho rozkrmovanie bolo kvôli slabosti a všetkých chorobám príšerné a začínalo sa s množstvami "plastový pohárik na kávu" a gramami...
Prežil a len tak kvitne a na tráve to už bude len lepšie a lepšie, je veselý a živý, taký náš maskot.
Medzi fotkami je rozdiel 2 mesiace, prvé dve sú fotené vo februári, ďalšie dve včera. Vo februári už bol schopný chodiť a pomaličky začal prijímať senné pelety, teraz už zvládne 6 kg peletovaného sena ako nič.
Všimnite si prosím, že hmota na zádi sú naozaj svaly a že naozaj na ich vytvorenie nebolo treba bo nezmyselne "osvaľovat", ale kŕmiť.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Jeste by bylo dobre uvest kolik ma toto chudiatko roku..
A jaka je predpokladana finalni castka za lecbu...
A v neposledni rade....zda clovek,ktery to nechal dojit takhle daleko muze ocekavat nejake postihnuti...?
Má 15 rokov, finálna čiastka bude rádovo v tisícoch (tomu sa samozrejme dalo predísť, nie je nutné nechať koňa padnúť od hladu a potom to rýchlo hasiť)
Aj kôň neschopný spracovať seno sa v dnešnej dobe dá nádherne nakŕmiť.
Postihnutie- jo, očakávať by sa to dalo, ale nie pokiaľ je majiteľ bývalý colník, ktorý má známych na RVPS a na kriminálke. O tom, ako to u nás nefunguje sa ale odmietam baviť, tento prípad ma vyliečil aj z posledných zbytkov dôvery v orgán ako RVPS....
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Prave,ze dnes se daji nakrmit uz temer bezzubci ...
Chudak..
Umim si predstavit,co si vytrpel hladu.
Zlezi,co s nim bude nadale - vrati se k majiteli?
Nebo bude mit stesti a nekdo se ho ujme?
alfi pav
napsal(a):
S jakou frekvencí se musel při rozkrmování krmit?
On stratil takmer 40 % svojej hmotnosti, to je na hranici prežitia. Myslím, že 20 % koní refeeding proste neprežije, taká je štatistika.
Ďalšia vec je, že nesmiete spôsobiť refeeding syndróm, teda naraz zaplaviť organizmus, ktorý už dávno prestal ako zdroj energie používať glukózu (a na jej utilizáciu v bunke inzulín) sacharidmi, pretože to telo už dávno funguje na tuky a aminokyseliny.
Pokiaľ má kôň normálny chrup, je to hračka, hrsť močeného sena každé 3 hodiny, pokiaľ je sezóna,. tak sa im trhá tráva, alebo sa na ňu odvedú...Postupne sa navyšuje, na to sú presné protokoly, vrelo doporučujem knihu Equine applied and clinical nutrition, je perfektná a praktická, vyšla v roku 2014.
Prvé dni sa kŕmi tak, aby tá energia pokryla jeho aktuálnu potrebu na aktuálnu hmotnosť, potom už sa energeticky navyšuje tak, aby pokryla potrebu jeho záchovu + niečo naviac na hmotnosť, ktorú chcete dosiahnuť, ale to sa dobre číta v knihách a článkoch, prax je úplne iná u koní čo nechcú/nevládzu/nevedia žrať.
Ale bohužiaľ tento krásavec seno žrať nevie, keď prišiel boj sneh a január, rezky, pelety odmietal a sondoval sa veľmi zle (takže kŕmenie cez sondu sme zavrhli, ani sa to veľmi neodporúča)
Mne sa najlepšie u takýchto koní (nemá apetít, nemá síl, nemá žuvacie svaly, je v popruhoch) osvedčilo kŕmenie 5-7 x denne, vždy všetko musí byť čerstvé, teplé až vlažné, ako ochucovadlo postrúhaný kus jablka (on napríklad sa za jablkom išiel zabiť, mrkvu nechcel ani strúhanú), mikrodávka mashu...napriek riziku refeedingu, lebo proste niečo do neho dostať musíte...
Horsana
napsal(a):
On stratil takmer 40 % svojej hmotnosti, to je na hranici prežitia. Myslím, že 20 % koní refeeding proste neprežije, taká je štatistika.
Ďalšia vec je, že nesmiete spôsobiť refeeding syndróm, teda naraz zaplaviť organizmus, ktorý už dávno prestal ako zdroj energie používať glukózu (a na jej utilizáciu v bunke inzulín) sacharidmi, pretože to telo už dávno funguje na tuky a aminokyseliny.
Pokiaľ má kôň normálny chrup, je to hračka, hrsť močeného sena každé 3 hodiny, pokiaľ je sezóna,. tak sa im trhá tráva, alebo sa na ňu odvedú...Postupne sa navyšuje, na to sú presné protokoly, vrelo doporučujem knihu Equine applied and clinical nutrition, je perfektná a praktická, vyšla v roku 2014.
Prvé dni sa kŕmi tak, aby tá energia pokryla jeho aktuálnu potrebu na aktuálnu hmotnosť, potom už sa energeticky navyšuje tak, aby pokryla potrebu jeho záchovu + niečo naviac na hmotnosť, ktorú chcete dosiahnuť, ale to sa dobre číta v knihách a článkoch, prax je úplne iná u koní čo nechcú/nevládzu/nevedia žrať.
Ale bohužiaľ tento krásavec seno žrať nevie, keď prišiel boj sneh a január, rezky, pelety odmietal a sondoval sa veľmi zle (takže kŕmenie cez sondu sme zavrhli, ani sa to veľmi neodporúča)
Mne sa najlepšie u takýchto koní (nemá apetít, nemá síl, nemá žuvacie svaly, je v popruhoch) osvedčilo kŕmenie 5-7 x denne, vždy všetko musí byť čerstvé, teplé až vlažné, ako ochucovadlo postrúhaný kus jablka (on napríklad sa za jablkom išiel zabiť, mrkvu nechcel ani strúhanú), mikrodávka mashu...napriek riziku refeedingu, lebo proste niečo do neho dostať musíte...
Díky.
To s tím zaplavením organismu je mi jasné, byť z té odborné stránky (= proč) jsem nad tím nehloubala.
Krmení 5-7x denně bylo v pravidelných intervalech tj. i přes noc?
neverend

XXX.XXX.213.247
Nejde vše brát jen "zdravým" rozumem a převádět si hodnoty na peníze.Vyplatí nebo nevyplatí je asi v případě takového "chuďátka" věc zcela mimo.Já bych osobně největší problém neviděl v penězích,ale spíš koníka pak vrátit majiteli.🙁 To by bylo těžké a opravdu nevím jak bych s ním vůbec komunikoval.Možná baseballová pálka by byl ten správný komunikační nástroj.🙁 Jinak nechci nějak Horsanu chválit veřejně,ale klobouk dolů za tu péči.🙂
alfi pav
napsal(a):
Díky.
To s tím zaplavením organismu je mi jasné, byť z té odborné stránky (= proč) jsem nad tím nehloubala.
Krmení 5-7x denně bylo v pravidelných intervalech tj. i přes noc?
Áno, posledné sa mu dávalo o 22:00 a prvé o 04:00 a stále na noc sa mu dávalo viac, on si to ždibkal cez noc až do rána.
Dokonca si spojil časové intervaly a keď servírovanie meškalo, vrešťal na celú stajňu :)
koně
napsal(a):
Proč vlastně se takový chudák zachraňuje?
Chápu,že posloužil jako studijní materiál pro veterinární kliniku a její zaměstnance.Ale jinak mi smysl tohoto konání skutečně uniká.
Kdo takovéto akce platí ?
Toto si prosím neberte osobně, ale...
Myslím, že není špatné ujmout se chudáčka, koně, který toho moc dobrého nezažil, jestli vůbec bylo něco v jeho životě dobrého.
Kůň, a nejen on, ale samozřejmě každé zvíře, které bylo týrané, potřebuje zažít pocit, že ho má někdo rád. Že může odcházet na onen svět s dobrým pocitem, že s ním, třeba jen na krátko, někdo byl, láskyplně se o něj staral a ukázal mu, že ne všichni lidé jsou zlí.
To je, podle mě, ohromně důležité. Jak by asi bylo člověku, který by umíral sám, opuštěný, nemocný, možná i zanedbaný... Asi moc dobře ne, bylo by mu líto, že se o něho někdo nepostaral a nenabídl mu pomocnou ruku... Ale člověk to aspoň pochopí. Možná. Ale zvíře ne...
Horsana
napsal(a):
Nerozumiem otázke.
Já slovensky moc neumím ,tak to zkusím znovu
Píšete,že tohoto chudáka přivezli v podstatě mrtvého.
Tak mi není jasné,proč ho neuspali rovnou,kde ležel?
Přeci musel trpět už dost ,nemyslíte?
Prostě mi uniká smysl zachraňování ,za každou cenu v minutě po dvanácté.
Nebo se najednou majitel,co ho tam měsíce nechal ležet rozhoupal,zavolal mu veterináře? Připravil si X tisíc ??
Normální veterinář by přece tohohle nebožáka uspal a nesnažil by se utrpení dál prodlužovat nějakým pokusným zachraňováním ,ne?
Chápu,že na klinice se na něčem musí učit studenti OK .Tak jedině,že jste ho tedy brali jako materiál ke studiu?
Už rozumíte,otázce?
neverend

XXX.XXX.213.247
Makina14
napsal(a):
Myslím, že není špatné ujmout se chudáčka, koně, který toho moc dobrého nezažil, jestli vůbec bylo něco v jeho životě dobrého.
Kůň, a nejen on, ale samozřejmě každé zvíře, které bylo týrané, potřebuje zažít pocit, že ho má někdo rád. Že může odcházet na onen svět s dobrým pocitem, že s ním, třeba jen na krátko, někdo byl, láskyplně se o něj staral a ukázal mu, že ne všichni lidé jsou zlí.
To je, podle mě, ohromně důležité. Jak by asi bylo člověku, který by umíral sám, opuštěný, nemocný, možná i zanedbaný... Asi moc dobře ne, bylo by mu líto, že se o něho někdo nepostaral a nenabídl mu pomocnou ruku... Ale člověk to aspoň pochopí. Možná. Ale zvíře ne...
Jsem to tu "smolil" půl hodiny a Vy už jste to napsala za mě.🙂 Tak díky.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Take bych se priklonila..
Pokud ten chudak ma po zachrane jit zpet k majiteli,ktery ho do tohoto stavu dostal,bylo by 100x milosrdnejsi ho utratit..
Postavit jej na nohy,ukazat mu lepsi zachazeni a lepsi svet a pak jej podrazit a znovu vratit do one hruzy
Jsou pripady,kdy by i veterinari meli zapojit rozum a srdce a kdyz jim nekdo priveze takto zubozeneho kone,je jasne,ze se o nej neumi a ani nechce postarat,protoze jinak by prisel driv....
Zachrana se podarila,klinika si vydelala,neco se vyzkouselo..s uspechem..
A tento chudak muze jit znovu zkouset stesti...s nejvetsi pravdepodobnosti s tim rozdilem,ze az majitel dostane ucet z kliniky...rozhodne se konika priste nechat radeji chcipnout,nez aby toto znovu opakoval.
koně
napsal(a):
Nebo se najednou majitel,co ho tam měsíce nechal ležet rozhoupal,zavolal mu veterináře? Připravil si X tisíc ??
Normální veterinář by přece tohohle nebožáka uspal a nesnažil by se utrpení dál prodlužovat nějakým pokusným zachraňováním ,ne?
Chápu,že na klinice se na něčem musí učit studenti OK .Tak jedině,že jste ho tedy brali jako materiál ke studiu?
Už rozumíte,otázce?
Kôň prišiel krátko po Novom roku, teda na začiatku skúškového obdobia, študenti boli doma a žiadna výuka neprebiehala.
Áno, konkrétne tohto koňa sa po predošlých dvoch úmrtiach majitelia rozhodli priviezť a zachraňovať za každú cenu, viezli ho cez 300 km.
Áno, toto ľudia bežne robia, že demonštratívne dovezú mŕtvolu na kliniku, kde sa väčšinou utratí, aby potom mohli celému svetu jednak dokázať, že sú to úžasne starostliví ľudia a druhak z toho úmrtia obvinia nás. To je úplne bežná vec.
Boli by sme ho dávno utratili, no nad týmto koňom drží patronát aj niekto iný.
Ani výrazu pokusné zachraňovanie nerozumiem.
Ako lekár rozumiem možno niečomu, čo sa volá intenzívna starostlivosť a ako veterinár dokážem rozlíšiť aj význam slova eutanázia, pokusné zachraňovanie je zrejme výraz pre laika, keď chce trošku potroliť na internete.
Buď je kôň indikovaný na eutanáziu, lebo nie je žiadna šanca na záchranu jeho života a záruka, že ten život bude bez bolesti a kvalitný a v tom prípade sa utratí čím skôr, alebo je indikovaný na liečbu, pretože tam šanca na kvalitný život je.
Hanulinka
napsal(a):
Take bych se priklonila..
Pokud ten chudak ma po zachrane jit zpet k majiteli,ktery ho do tohoto stavu dostal,bylo by 100x milosrdnejsi ho utratit..
Postavit jej na nohy,ukazat mu lepsi zachazeni a lepsi svet a pak jej podrazit a znovu vratit do one hruzy
Jsou pripady,kdy by i veterinari meli zapojit rozum a srdce a kdyz jim nekdo priveze takto zubozeneho kone,je jasne,ze se o nej neumi a ani nechce postarat,protoze jinak by prisel driv....
Zachrana se podarila,klinika si vydelala,neco se vyzkouselo..s uspechem..
A tento chudak muze jit znovu zkouset stesti...s nejvetsi pravdepodobnosti s tim rozdilem,ze az majitel dostane ucet z kliniky...rozhodne se konika priste nechat radeji chcipnout,nez aby toto znovu opakoval.
Kôň sa k majiteľom nikdy nevráti, má zabezpečený stály a povedzme, že v mnohých ohľadoch dokonalý domov.
To bola podmienka toho, že vôbec začneme s terapiou.
Iste chápete, že detaily komplikovaných vzťahov majiteľov a patróna vám tu líčiť nebudem, tak isto prebieha vyšetrovanie, takže o tejto stránke veci sa tu nemienim rozpisovať.
Nikto by nezachraňoval zviera s vedomím, že sa vráti tam, kde toto niekto dopustil.
A verte mi, že práca a starostlivosť o takého koňa sa nedá zaplatiť žiadnymi peniazmi.
Horsana
napsal(a):
Kôň prišiel krátko po Novom roku, teda na začiatku skúškového obdobia, študenti boli doma a žiadna výuka neprebiehala.
Áno, konkrétne tohto koňa sa po predošlých dvoch úmrtiach majitelia rozhodli priviezť a zachraňovať za každú cenu, viezli ho cez 300 km.
Áno, toto ľudia bežne robia, že demonštratívne dovezú mŕtvolu na kliniku, kde sa väčšinou utratí, aby potom mohli celému svetu jednak dokázať, že sú to úžasne starostliví ľudia a druhak z toho úmrtia obvinia nás. To je úplne bežná vec.
Boli by sme ho dávno utratili, no nad týmto koňom drží patronát aj niekto iný.
Ani výrazu pokusné zachraňovanie nerozumiem.
Ako lekár rozumiem možno niečomu, čo sa volá intenzívna starostlivosť a ako veterinár dokážem rozlíšiť aj význam slova eutanázia, pokusné zachraňovanie je zrejme výraz pre laika, keď chce trošku potroliť na internete.
Buď je kôň indikovaný na eutanáziu, lebo nie je žiadna šanca na záchranu jeho života a záruka, že ten život bude bez bolesti a kvalitný a v tom prípade sa utratí čím skôr, alebo je indikovaný na liečbu, pretože tam šanca na kvalitný život je.
Ok ,takže zrovna tohohle nebožáka někdo chtěl zachránit a zaplatí mu to.
Podle mě by neměli být veterináři pouze komerční ,ale v dnešní době holt každý potřebuje vydělat
A vy osobně jste,nad touhle troskou, ihned a najisto diagnostikovala ,že "pri intenzívnej starostlivosti" se dá dohromady?
I za cenu dvou měsíců v závěsu, a podobných chuťovek.
Já bych to tedy považovala spíš za pokus,ale nejsem Pán Bůh.
No,každopádně,když máte neotřesitelnou jistotu,že tenhle chudák má zajištěno,že zbytek jeho života bude už výhradně zalit sluncem ,tak mu to přeji
koně
napsal(a):
Podle mě by neměli být veterináři pouze komerční ,ale v dnešní době holt každý potřebuje vydělat
A vy osobně jste,nad touhle troskou, ihned a najisto diagnostikovala ,že "pri intenzívnej starostlivosti" se dá dohromady?
No,každopádně,když máte neotřesitelnou jistotu,že tenhle chudák má zajištěno,že zbytek jeho života bude už výhradně zalit sluncem ,tak mu to přeji
Já bych to neformulovala tak "jednoznačně ostře".
ALE taky jsem o tom hodně přemýšlela tímto směrem. Vždycky mě napadne kolika jiným zvířatům by se za ty peníze dalo pomoci... (natož důchoďáky, postižení atd.) Já jsem ráda, že se má koník k světu, že se to povedlo, ale zůstává mi tam taky ta myšlenka na utracení. Jen rozhodně nic proti vetům - to utrpení má na hrbu majitel (myslím i tu nelehkou léčbu, tomu koni nebylo do skoku lusknutím prstů)
Jsem se spíš chtěla Horsany zeptat na ty trvalé následky. Já mám spíš vypozorováno, že koně se zanedbanou výživou mívají v pozdějším životě potíže s imunitou, jsou na všecko chytlavější - ne jen kašel a oteklé štípance od much. Nemám žádné statistické podklady (je to jen moje pozorování). A právě vet z kliniky by možná mohl nějakému studentovi zadat práci která by se tím směrem podívala. Já chápu, že v moment odchodu z kliniky na takových koních asi vůbec nic divného nevidíte (však se taky hodně zlepšili). Myslím tím podívat se na ně s např. ročním a 5letým odstupem od dokrmení k normálu. Jak si potom takový koně stojí se zdravím oproti zbytkové populaci.
U tohohle koně mi to jako nesmyslná záchrana nepřijde - není starý a jediný problém je v zubech, ty ostatní se nabalily a nejsou neřešitelné a ani mu nezpůsobí dlouhodobé utrpení.
Nesmyslná záchrana je pro mě koní dlouhodobě bolavých - po různých zlomeninách, kde trvale kulhají, nebo schvácených s velkou rotací kopytní kosti.
Ti nebudou žít plnohodnotný život nikdy, tenhle za 4 měsíce je z nejhoršího venku a následně bude žít úplně normálně a bez omezení, až na tu kašovitou stravu, a může mít dalších víc než 10 let plnohodnotného života.
Horsaně klobouk dolů, fandím hlavně názoru, že se koně musejí krmit - vídám spoustu chudáků, co by prostě potřebovali nažrat a majitelé je ještě honí s tím, že potřebují nasvalit.
Pipilota
napsal(a):
Já bych to neformulovala tak "jednoznačně ostře".
ALE taky jsem o tom hodně přemýšlela tímto směrem. Vždycky mě napadne kolika jiným zvířatům by se za ty peníze dalo pomoci... (natož důchoďáky, postižení atd.) Já jsem ráda, že se má koník k světu, že se to povedlo, ale zůstává mi tam taky ta myšlenka na utracení. Jen rozhodně nic proti vetům - to utrpení má na hrbu majitel (myslím i tu nelehkou léčbu, tomu koni nebylo do skoku lusknutím prstů)
Jsem se spíš chtěla Horsany zeptat na ty trvalé následky. Já mám spíš vypozorováno, že koně se zanedbanou výživou mívají v pozdějším životě potíže s imunitou, jsou na všecko chytlavější - ne jen kašel a oteklé štípance od much. Nemám žádné statistické podklady (je to jen moje pozorování). A právě vet z kliniky by možná mohl nějakému studentovi zadat práci která by se tím směrem podívala. Já chápu, že v moment odchodu z kliniky na takových koních asi vůbec nic divného nevidíte (však se taky hodně zlepšili). Myslím tím podívat se na ně s např. ročním a 5letým odstupem od dokrmení k normálu. Jak si potom takový koně stojí se zdravím oproti zbytkové populaci.
Když se mi něco nelíbí,tak bohužel většinou formuluji ostře ,i ústně .Už to tak mám
Prostě zachraňovat za každou cenu ,plus to ještě někde vystavovat,jak je to prima zážitek ?
Chudáka postavíme na nohy,super.Chce to majitel ,přeje si ,zaplatí. Ale co dál ?
Proč tomu majiteli rovnou rozumně neříct,že prostě jsou případy,u kterých to je zbytečný proces,zbytečné prodlužování utrpení.Že se na tom zvířeti už podepsal dost. A výsledky léčby sice budou ,oproti výchozímu stavu oslnivé,nicméně pro koňský život nadále limitující ?
A kůň pak třeba půjde dál ,jakože zdravý,protože chvíli pro laiky bude vypadat dobře a za chvíli se kolotoč zas roztočí?
Jediné,kdy bych nějaké takové záchranné procesy chápala,je skutečně pro výuku studentů.Aby měli možnost si zkusit v praxi ,na ještě živém,případně pak už na mrtvém.Pro vědu se holt někdo musí obětovat.
Je fakt ,že koně hodně vydrží,bohužel pro sebe
Makina14
napsal(a):
S tím souhlasím. Zhodnotit stav zachraňovaného zvířete, posoudit, jakou má šanci do budoucna. Pokud ano zachránit. Pokud ne, zajistit, aby měl to co popisujete a posléze milosrdnou eutanazii. Zachraňovat za každou cenu je týrání. Je to vidět dost často na sociálních sítích a je mi z toho zle.
A tak já myslí, že Horsana to sem dala hlavně proto, aby se vidělo že krmení je základ. Prostě správně nakrmit a svaly se ukážou sami. Přesně jako protiargument takovým těm rychle nasvalovacím tématům a nenakrmitelným plňasům... (fakt si myslím, že to není z machrování)
Nechci za ni mluvit, ale prezentuje se na netu už déle a pořád propaguje řádné krmení jako "léčbu" spousty potíží dnešních "taky koňáků".
Já to znám spíše od psů - takové to totální zanedbání péče a pak k vetovi a aby to do týdne vše dal do pořádku (případně je neschopný, protože pes pošel). Takový lidé si vůbec nepřiznají že oni za to můžou - naopak se diví jak to měli vědět že očkovat, odčervit, zubní kámen, kastrace feny atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrá skapacina, to i Bezzubka aspoň stála a chodila-dobrá práce:-).
Apel směrem k nasvalovačům je myslím na místě, což byl původní záměr.
Stejně jako základní schéma, pokud kůň hubne a neprospívá: zuby, je dobré kontrolovat znovu, pořádně prohlédnout, i zadní. Další je někdy i ta gastroskopie/asi ne v prvním sledu/. Vhodná doba pro řešení neprospívání je určitě před zimou, v lednu je všechno těžší..
Jistě jsou zajímavé i realimentační postupy, rizika, monitorace, komplikace akutní i dlouhodobé-to asi nebylo předmětem sdělení, Tohle je starý přehled z EQ: http://www.equichannel.cz/jak-zacit-krmit-podvyziveneho-kone , jinak google najde mraky aktuálních,třeba
https://ker.com/equinews/refeeding-malnourished-horses/
Studenti i veti potřebují "cvičit", jinak výsledky raritních případů zkreslí i chyby malých čísel zkušeností. Etika je jasně upravená, pro fungování škol.Soudný a kvalifikovaný vedoucí jakéhokoli projektu tento hodnotí ze všech hledisek průběžně, většinou vede i jakýsi protokol, změna názoru a cesty při změně situace je norma, kdo z nás jedná způsobem "start-cíl" bez průběžného vyhodnocování cesty?..
Sponsor jako každý si se svými penězi může dělat úplně cokoli , v rámci zákona.Pokud má někdo "lepší typ", může své peníze dávat na tento.Jiná káva by to byla v případě úhrady z daní, taky jsem nerada osobně zaplatila panu Vydrovi zřízení jeho soukromé výukové clinic štráser, holt jsem pana Bendla nezkusila zastavit včas. Kdyby kámošovi na clinic dal své peníze, ani bych nepípla.
Potřebná míra jistoty zajišťující osud živého tvora "do konce jeho dní" je vždy relativní, pro každého majitele jiná. Na široké škále od "darovníků chronicky bolavých zvířat do zaručeně dobrých rukou" , přes komerční chov s nutným odprodejem hříbat přes připouštění a tvorbu "jednoho hříběte jen pro sebe" a vůbec pořízení si živého tvora/co když?/ až po kamkoli. Každý správně rozhoduje podle sebe, za své rozhodnutí je odpovědný. Stoprocentní jistota je jen smrt:. Možná-)..

Horsano klobouk dolů,perfektni prace....ano pro nekoho to mozna vypada jako trapeni,ale pokud jedina diagnóza byla praskly zub a nemožnost se nažrat tak proc do toho nejít? Tohle přece neni Johanka z Rolinky -vyhuble hribe s těžce zdeformovanymi končetinami-kde bezbolestny zivot je fata morgana. tohle je kůň,kteremu se po odstranění bolesti opravdu stačí pořádné nažrat...
napsal(a):
Horsano klobouk dolů,perfektni prace....ano pro nekoho to mozna vypada jako trapeni,ale pokud jedina diagnóza byla praskly zub a nemožnost se nažrat tak proc do toho nejít? Tohle přece neni Johanka z Rolinky -vyhuble hribe s těžce zdeformovanymi končetinami-kde bezbolestny zivot je fata morgana. tohle je kůň,kteremu se po odstranění bolesti opravdu stačí pořádné nažrat...
Amen
neverend

XXX.XXX.213.247
Také mi není jasné co by zrovna na tomto konkrétním případu mělo být jako špatně? Zjednodušeně řečeno koník nemohl přijímat potravu a v podstatě nic jiného mu nechybělo.Horsana má znalosti,prostor a vůbec vlastně výborné podmínky pro "záchranu" i horších případů než tento.To že koník má patrona podle mě bude taky její zásluha a za to opravdu velké díky a klobouk dolů.🙂 Zde opravdu demonstrovala jak to ve skutečnosti často bývá s těmi "těžko krmitelnými" koňmi.Pak se na netu šíří dotazy jak kůň má seno nonstop, zuby udělané a stejně nepřibírá.Opravdu to seno má nebo to jen někdo někomu tvrdí?
napsal(a):
No, možná....ta poslední věta je ale velmi nebezpečná.
Uvítala bych, kdyby bylo možné sem uvést podrobnosti celého léčebného procesu za ty tři měsíce. Protože - dle mého - tohle není léčba, kterou by si mohl dovolit běžný terénní vet u koně v takovém stavu, umístěného v domácím prostředí (v tom lepším případě) nebo na nějakém dnešním pofidérním "pastevku" (v horším případě bez jakéhokoliv zázemí), prostě nemyslím si, že by léčba byla možná bez zázemí špičkově vybavené kliniky a doktorů, kteří vědí, co dělají.
Vlákno trochu vyznívá, jako by stačilo koně nakrmit, a pak lze zachránit i takovouhle zoufale ztýranou anatomickou pomůcku, což mi přijde velmi nebezpečné, protože se toho může chytit jakákoliv "hladomorna", která někde sebere trosku v posledním tažení a dá si ji do výkladu na webové stránky jako žebradlo na peníze a prodlouží jí jen utrpení.
Domnívám se, že by bylo fajn říct nejen to, že taková léčba stojí tisíce (asi tedy euro), ale taky co to obnáší ve skutečnosti. Protože než aby šel někdo cestou pokus-omyl v domnění, že stačí v podstatě jen nakrmit, tak je lépe na místě natvrdo otevřeně přiznat složitost léčby a nejistotu výsledku, doprovázenou dalším utrpením a to zvíře uspat hned tam, kde leží, a do žádných experimentů se nepouštět.
PS pro Meifiho: je mi jasný, že tobě to není jasný
neverend

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
No, možná....ta poslední věta je ale velmi nebezpečná.
Uvítala bych, kdyby bylo možné sem uvést podrobnosti celého léčebného procesu za ty tři měsíce. Protože - dle mého - tohle není léčba, kterou by si mohl dovolit běžný terénní vet u koně v takovém stavu, umístěného v domácím prostředí (v tom lepším případě) nebo na nějakém dnešním pofidérním "pastevku" (v horším případě bez jakéhokoliv zázemí), prostě nemyslím si, že by léčba byla možná bez zázemí špičkově vybavené kliniky a doktorů, kteří vědí, co dělají.
Vlákno trochu vyznívá, jako by stačilo koně nakrmit, a pak lze zachránit i takovouhle zoufale ztýranou anatomickou pomůcku, což mi přijde velmi nebezpečné, protože se toho může chytit jakákoliv "hladomorna", která někde sebere trosku v posledním tažení a dá si ji do výkladu na webové stránky jako žebradlo na peníze a prodlouží jí jen utrpení.
Domnívám se, že by bylo fajn říct nejen to, že taková léčba stojí tisíce (asi tedy euro), ale taky co to obnáší ve skutečnosti. Protože než aby šel někdo cestou pokus-omyl v domnění, že stačí v podstatě jen nakrmit, tak je lépe na místě natvrdo otevřeně přiznat složitost léčby a nejistotu výsledku, doprovázenou dalším utrpením a to zvíře uspat hned tam, kde leží, a do žádných experimentů se nepouštět.
PS pro Meifiho: je mi jasný, že tobě to není jasný
Tak ty tu nejdřív napíšeš v podstatě to stejné ohledně Horsany a jejich možností na klinice a pak ti je jasné že mě není jasné.😀😀 Saolko,brát čemukoliv život je tak snadné..Jinými slovy,když už by tedy koník měl mít trpký život v důsledku komplikací,dá se mu vždy pomoci odchodem za duhový most důstojně a v klidu.🙂 Proč ale hned? Jen že má smůlu na majitele? Myslíš že nechce žít? Určitě chce a když má člověk takové možnosti jako Háčko,tak co je na tom zlého? Jestli se někdo někde něčeho chytí,jsou jen výplody fantazie nezakládající se na žádné skutečnosti.Pokud někdo chce z lidí tahat prachy,tak za to opravdu Horsana nemůže ani se zástupem desítek dalších "chudáčků" kdekoliv prezentovaných.🙂 Jo a pro zajímavost:Ze mě stále jistá paní z útulku peníze nezačala tahat a ani se o to nesnaží.Tak je mi líto,ale to co bylo zde prezentováno kdysi některými se z mých zkušeností nezakládá na pravdě a jsou to jen "drby".
V pohodě, Meifi.
Plně respektuji tvůj názor (ať už se týká čehokoliv, včetně jediného útulku, který snad znáš), protože vím, že je podložen celoživotním hippologickým studiem a rozsáhlými praktickými zkušenostmi, což obojí úspěšně prokazatelně vyústilo ve skutečnost, že dokážeš cpát mrkev do koně z té jeho správné strany (víceméně).
Na rozdíl od tebe a se vší pokorou vůči tomu zvířeti si vůbec ale nedovoluji předjímat, že dlouhodobě hladovějící kůň, trpící trvalou bolestí a s rozsáhlou devastací vnitřního prostředí, který dokáže už jen ležet na zemi, chce pořád hlavně tak strašně žít.
Nad timhle jsem taky premyslela a skoro bych rekla, ze kdyby nechtel zit (nebo nemel tuhy korinek, jak to jen rict), uz davno by to vzdal. A nebo by se ho na klinice nepovedlo lecit.
Slusna cast lidi, kteri prezili extremni podminky (koncentracni tabory, gulagy) se dozila dost vysokeho veku. Bylo to sito kterym nepropadli jen ti neojodolnejsi. Ten kun to nakonec muze mit stejne a nakonec tu behat az do 30 :) u lidi takovehle zazitky casto nechávaji trvale nasledky spis na psychice. Jak je to u zvirat, to nemam tuseni.
neverend

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Nad timhle jsem taky premyslela a skoro bych rekla, ze kdyby nechtel zit (nebo nemel tuhy korinek, jak to jen rict), uz davno by to vzdal. A nebo by se ho na klinice nepovedlo lecit.
Slusna cast lidi, kteri prezili extremni podminky (koncentracni tabory, gulagy) se dozila dost vysokeho veku. Bylo to sito kterym nepropadli jen ti neojodolnejsi. Ten kun to nakonec muze mit stejne a nakonec tu behat az do 30 :) u lidi takovehle zazitky casto nechávaji trvale nasledky spis na psychice. Jak je to u zvirat, to nemam tuseni.
Přesně tak..🙂Saolka a nejen ona ve vší úctě k ní asi neviděla jak např. pes vzdává snahu žít a jak to na něm je poznat.To se holt v knihách nepíše a nedá se to naučit jinak,než ze zkušenosti.
Holt ale tady je kůň rovnou odsouzen k trvalým následkům a basta.😀 Hlavní je,že takhle nepřemýšlí Háčko a koníkovi přeji minimálně tu třicítku a milujícího majitele.🙂
Vzhľadom na to, že koňa zachraňuje veterinár, ktorý už nejaké kone zo sra*iek vytiahol si myslím, že dokázal reálne zvážiť śance koňa na prežitie aj s ohĺadom na kvalitu jeho života.
To nie je útulok, ktorý lepí chromáka s obrátenou nožičkou iba preto, že na neho chce 10 rokov žobrať príspevky.
Horsana, vyzerá fajn, dúfam, že bude nejaký update behom roka.
OT, Ja som Tajne dúfala, že tie kecy o tom, ako kôň musí makať, ináč nebude mať napr. hornú líniu sa už dávno prestali používať, ale bohužiaľ, furt to ľudia používajú ako argument. Najnovšie dokonca s tým, že je to lepšie a zdravšie, ako keby bol obézny.
Okolo roku 1952-53 začali vznikať prvé publikácie o refeedingu a refeeding syndróme.
U ľudí.
Išlo samozrejme o ľudí, ktorí sa vrátili z lágrov domov, neskôr bolo toto implementované aj do medicíny zvierat. Mnoho ľudí zbytočne umrelo iba preto, že zjedli nevhodné jedlo v nevhodnom množstve. A pritom taká blbosť, že, jedlo....veď najesť sa vie každý...
Cieľom príspevku nebolo diskutovat o tom, čo kto by ako mal urobiť, ale to, že nakŕmiť a to tak, že pribúda aj svalová hmota sa dá každý kôň, pokiaľ netrpí vážnym ochorením, nehovoriac o niektorých typoch nádorov.
Je po zime, veľa ľudí nie je zo stavom svojich koní spokojných, dožadujú sa riešenia a v každom, ale skutočne každom jednom prípade, pokiaľ sa nejedná o staré kone s problematickým chrupom musím počúvať nezmysly o nasvalení. a tak isto argumenty typu "je starý, je to plňas, poloplňas, arab, vždy bol taký, opadol zo svalov, nedá sa, skúšali sme všetko"...
Riešia sa nezmyselné rozbory krvi a neexistujúce diagnózy, pritom je problém na opačnej strane vidlí, ako tomu hovoríme, teda nie tej, ktorá smeruje ku koňovi.
Máte v ČR vynikajúcu výživárku, ale ľudia sa stále akoby zdráhajú využiť tento typ služieb, lebo veď nasypať koňovi vie každý, že?
Pre mňa je to hobby, ja som bola posadnutá kŕmením akýchkoľvek zvierat už od detstva :D
Všetky tieto skapaciny kŕmim sama, každý jedna senná peleta mi prešla rukami, sú to moje vlastné skúsenosti, s ktorými sa rada podelím, už len z toho dôvodu, že mnoho ľudí skrátka formuje prostredie, alebo ich postihla prevádzková slepota, alebo opakujú nejaké osvojené frázy stále dookola lebo sa to tak robí, robilo, inej cesty niet.
No a ja tvrdím, že pokiaľ dokážu tieto "moje" mrcinky priberať a prosperovať, tak ak je problém u inak zdravého koňa, nachádza sa skrátka na tej opačnej strane vidlí.
Čo je v podstate super, lebo sa to dá, a dokonca v relatívne krátkom čase, krásne vyriešiť.
P.S. Krásavec sa dnes vážil, má 400, 5 kg. Pri príjme mal 280 (!!!)
Ak priberie ešte 50-60 kg, čo na tráve nebude problém, bude sa dať uviesť do celkovej anestézie a posúdiť možnosti, čo so zlomenou stoličkou, eventuáne ju vybrať.
Arbora
napsal(a):
Vzhľadom na to, že koňa zachraňuje veterinár, ktorý už nejaké kone zo sra*iek vytiahol si myslím, že dokázal reálne zvážiť śance koňa na prežitie aj s ohĺadom na kvalitu jeho života.
To nie je útulok, ktorý lepí chromáka s obrátenou nožičkou iba preto, že na neho chce 10 rokov žobrať príspevky.
Horsana, vyzerá fajn, dúfam, že bude nejaký update behom roka.
OT, Ja som Tajne dúfala, že tie kecy o tom, ako kôň musí makať, ináč nebude mať napr. hornú líniu sa už dávno prestali používať, ale bohužiaľ, furt to ľudia používajú ako argument. Najnovšie dokonca s tým, že je to lepšie a zdravšie, ako keby bol obézny.
Jo, dík, update určite bude, teraz na trávičke to už pôjde super, inak to je celkom temperamentné zvieratko a krásne sa hýbe a keď ho tak vidím cválať a vyhadzovať, tak si stále hovorím, že kua sa to podarilo :)
Anooo, stará dobrá klasika "horná línia"....Na hornú líniu jedine vyviazať (to je irónia).
Obezita - to opačná časť spektra, s tou sa o chvíľu zase začnú trápiť majitelia prakoní (aj ja mám jedného...)ale ja tvrdím, že nie je jediný dôvod, aby sa dali bežnému, rekreačne využívanému teplokrvníkovi spočítať rebrá.
Nehovoriac o možnostiach dopasovať na takú prepadlinu vhodné sedlo...Pritom veľa ľudí neváha dať sedlo a nasvaľovať chrbát, aký má náš krásavec....
No a neodpustím si moju milovanú Sorušku.
Rozdiel sú dva roky, kobyla nedokáže spracovať seno (do 18tky nerobený chrup) a má astmu (kompenzujeme, tento rok zatiaľ super).
Možno ďalšia zbytočná akcia, neviem, ale kobyla si ma adoptovala, tak čo už :D
Arbora
napsal(a):
Predpokladám, že na trávu pôjde postupne, sú aj nejaké iné riziká, okrem schvátenia u podvýživených koní?
Ojooj, on už ždibe skoro mesiac, začínali sme na ruke po 5 minút hneď ako zliezol sneh, miluje to, vždy po návrate do boxu bol potom veľmi spokojný, živý a aj viac zožral.
Má 3 VIP výbehy, ktoré hrabem, teraz dokonca polievam (u nás strašné sucho, tfuj) a točím podľa toho, ako dorastá tráva + študenti ho brávajú vždy ešte tak na hoďku-dve pásť sa a krokovať.
Riziko nie je, práveže tráva je ideálna na rozkrmovanie, aj ju bežne trháme, aj v zime, ak nie je sneh a ľad, chodíme ako Maruška na jahody trhať ju tam, kde je v zemi teplovodné potrubie a tak je tam vždy zelená a hustá :D
saola
napsal(a):
V pohodě, Meifi.
Plně respektuji tvůj názor (ať už se týká čehokoliv, včetně jediného útulku, který snad znáš), protože vím, že je podložen celoživotním hippologickým studiem a rozsáhlými praktickými zkušenostmi, což obojí úspěšně prokazatelně vyústilo ve skutečnost, že dokážeš cpát mrkev do koně z té jeho správné strany (víceméně).
Na rozdíl od tebe a se vší pokorou vůči tomu zvířeti si vůbec ale nedovoluji předjímat, že dlouhodobě hladovějící kůň, trpící trvalou bolestí a s rozsáhlou devastací vnitřního prostředí, který dokáže už jen ležet na zemi, chce pořád hlavně tak strašně žít.
Hm...
Vieš čo, ja myslím, že asi chcel...Sú veci, ktoré sa proste nedajú vždy racionálne vysvetliť, aspoň ja si to netrúfam.
Liečba takého koňa stojí tisíce, ale tie sa nazbierajú v priebehu pár dní, kedy do neho nonstop tečú infúzie. To je tá intenzívna starostlivosť, plus samozrejme monitoring, rozbory, testy, vyšetrenia. K diagnóze sa musíme nejako dopracovať a ako píše žofré, hodnotiť a posudzovať stav v dynamike.
Ci sa stav horší, lepší, alebo je nemenný.
U vychudnutého ležiaka je len serológia a prípadne PCR diagnostika 500 euro ako nič, ja predsa nemôžem hádať, čo mu je a prečo vychudol a uľahol, prípadne len čo také zviera strčí nos do dverí tak škriekať, že majitelia sú idioti. Dôvodov, prečo zviera môže vyzerať ako náš krásavec keď prišiel je 1000+1.
Senné pelety a rezky a to rozkrmovanie je zlomok ceny za ten prvý cca týždeň.
Mimochodom, je pozitívny na anaplazmózu.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Horsana
napsal(a):
Kôň sa k majiteľom nikdy nevráti, má zabezpečený stály a povedzme, že v mnohých ohľadoch dokonalý domov.
To bola podmienka toho, že vôbec začneme s terapiou.
Iste chápete, že detaily komplikovaných vzťahov majiteľov a patróna vám tu líčiť nebudem, tak isto prebieha vyšetrovanie, takže o tejto stránke veci sa tu nemienim rozpisovať.
Nikto by nezachraňoval zviera s vedomím, že sa vráti tam, kde toto niekto dopustil.
A verte mi, že práca a starostlivosť o takého koňa sa nedá zaplatiť žiadnymi peniazmi.
Tak to je dobre
Puvodne jste psala,ze majitele ho nechteji ani darovat,ani prodat....vychazela jsem tedy logicky z toho,ze by se po lecbe mel vratit majitelum..
Pokud ne,tak samozrejme zachrana stala za to..
koně
napsal(a):
2 mesiace v závese je bežná vec, sú kone, ktoré sú v ňom aj dlhšie a nie iba na noc, ako ten náš, on stáť vedel sám už o 24 hodín, nevedel sa však postaviť, tak sme ho vždy nechali sa vyspať a potom mu pomohli, na noc bol v závese aby sa nezavalil a nevyčerpal pri neúspešných pokusoch o vstávanie.
V závese môže byť iba kôň, ktorý dokáže sám stáť, v skutočnosti v ňom nevisí, to by celý stav iba zhoršovalo, to je prvá podmienka toho, že pôjde do popruhov, všade na svete.
Tie 4 popruhy (jeden stojí 4 euro) a systém ich založenia na ležiacom zvierati vymysleli a opublikovali veľmi známi americkí konskí neurológovia len nedávno a to je pravda, že sme si na ňom tento "loop system" otestovali a už nikdy nebudeme používať iný, je to veľmi praktické, jednoduché a v publikácii je dokonale blbuvzdorný (to znamená, že mu rozumiem aj ja) step by step obrázkový návod.
Fotky sú necelých 24 hodín po príjme.
Hanulinka
napsal(a):
Tak to je dobre
Puvodne jste psala,ze majitele ho nechteji ani darovat,ani prodat....vychazela jsem tedy logicky z toho,ze by se po lecbe mel vratit majitelum..
Pokud ne,tak samozrejme zachrana stala za to..
No nechcú, nechú.
Ale tak sú aj iné páky, než nejaké vrtochy sociopatov....To už necháme na orgány, ktoré sa konečne rozhýbali.
Horsana
napsal(a):
2 mesiace v závese je bežná vec, sú kone, ktoré sú v ňom aj dlhšie a nie iba na noc, ako ten náš, on stáť vedel sám už o 24 hodín, nevedel sa však postaviť, tak sme ho vždy nechali sa vyspať a potom mu pomohli, na noc bol v závese aby sa nezavalil a nevyčerpal pri neúspešných pokusoch o vstávanie.
V závese môže byť iba kôň, ktorý dokáže sám stáť, v skutočnosti v ňom nevisí, to by celý stav iba zhoršovalo, to je prvá podmienka toho, že pôjde do popruhov, všade na svete.
Tie 4 popruhy (jeden stojí 4 euro) a systém ich založenia na ležiacom zvierati vymysleli a opublikovali veľmi známi americkí konskí neurológovia len nedávno a to je pravda, že sme si na ňom tento "loop system" otestovali a už nikdy nebudeme používať iný, je to veľmi praktické, jednoduché a v publikácii je dokonale blbuvzdorný (to znamená, že mu rozumiem aj ja) step by step obrázkový návod.
Fotky sú necelých 24 hodín po príjme.
To je dobře vymyšlené,že to namontujete na ležícím
A ve vleku,těch 300km ,nebo kolik jste psala,že ho vezli? To taky visel ?
Koňská záchranka ,co jsem četla,má popruhy nainstalované
Nebo ho vleže natáhli ,jak do kafiny, a odležel si cestu? To by mu asi poznamenalo organismus,ne?
I když ,pokud už nějaký měsíc ležel venku,podle těch kyčlí,tak ten převoz už asi pro něj neznamenal výraznější zhoršení dosavadních podmínek
koně
napsal(a):
To je dobře vymyšlené,že to namontujete na ležícím
A ve vleku,těch 300km ,nebo kolik jste psala,že ho vezli? To taky visel ?
Koňská záchranka ,co jsem četla,má popruhy nainstalované
Nebo ho vleže natáhli ,jak do kafiny, a odležel si cestu? To by mu asi poznamenalo organismus,ne?
I když ,pokud už nějaký měsíc ležel venku,podle těch kyčlí,tak ten převoz už asi pro něj neznamenal výraznější zhoršení dosavadních podmínek
Konskú záchranku nemáme, podobne vybavená "sanitka" pre kone je, ale na západnom Slovensku.
Pri nakladaní som nebola, ale nejako ho tam myslím vtiahli, keď prišiel, ležal v sternálnej polohe, bol tam navoľno a ležal našikmo a hlavu mal pri tých bočných dvierkach, našťastie. Nebol priviazaný.
Pokiaľ si dobre pamätám, dostal analgetiká na cestu.
Vytiahli sme ho v sedácii, na plachte, ono to ide veľmi ľahko, ak je kôň sedovaný a ľudia vedia, čo majú robiť a ťahajú naraz.
Box kde je koľajnica pre záves je hneď pri dverách.
Problém pri ležiakoch je ten, že ich neschopnosť sa postaviť a ujsť pred nebezpečenstvom enormne stresuje a cítia strašnú úzkosť, preto sa často s vypätím posledných síl na zemi neskutočne zmietajú a ublížia si práve vtedy, zoderú si kožu, poškodia rohovku, obijú si hlavu, nohy. To je nebezpečnejšia ako samotné ležanie, ležanie v sterne je ten lepší variant, na boku je to horšie,
Preto sa ležiaky sedujú a to tak dlho, kým je to potrebné a čímkoľvek, čo zaberá, samozrejme je treba zabrániť stratám tepla, ktoré sú enormné aj v stajni aj s 5 dekami.
Najlepšia je klyzma teplou vodou, zahrievali sme ho aj infralampou.
Svaly mal poškodené minimálne (no, veľa ich teda nemal), pri katetrizácii aj moč bol veľmi sľubný, skoro bez zmien, to si jasne pamätám, ako som ho katetrizovala a myslím, že farba toho moču (teda nemal myopatiu a už bol na infúzkach a obličky sa preplachovali) bola asi prvá pozitívna vec v ten deň.
Je to zvláštne, ako som tieto veci akoby vymazala z pamäti a teraz si ich znova pripomínam.
Áno, ten moč bol asi ten impulz, že by to nemuselo byť úplne stratené...
koně - tie kyčle to si urobil keď sa zmietal medzi tým, ako mu prestávala pôsobiť sedácia, to vznikne za pár minút, no pravý kyčel mu strašlivo zhnisal asi o mesiac na to, ale zvládli sme to.
Vidno to na fotkách kde visí, keď prišiel, mal poškrabanú rohovku a poranenú hlavu, ale kyčle skoro nie, tá koža odumrela neskôr, u nás a samozrejme si to vždy strhol, keď ležal, napriek podstielke a dekám.
saola
napsal(a):
Děkuji za odpověď, Horsano.
Takže žil venku? Bez péče? Jeho kolegové to nepřežili?
Díky za ty podrobnosti, je více než zřejmé, že to není v žádném případě akce pro zachraňovatelky z hladomoren a rychlovka pro veta očkovače.
Bez zázemí kliniky si to ale vůbec nedokážu představit.
On žil a skoro dožil v krásnom areáli s halou, oprackom a kolbiskom, spomienka na časy, keď boli peniaze, kedysi krásny fungujúci areál.
Nie je to kôň z 24/7 ani náhodou.
Pár kolegov záhadne zmizlo, takže predpokladám, že sú niekde zakopaní, oni si kone strieľajú sami - sa hovorí, ja som tam osobne nikdy nebola, iba som videla fotky areálu z lepších časov.
Áno, zázemie je veľmi dôležité, už len pre personál, ktorý sa môže striedať, ja som s ním strávila asi 34 hodín v kuse a potom som odpadla na dva dni a s niečím čo by som popísala ako celotelovú svalovku....To isté spomínali v článku pre EQCH majitelia koní s botulizmom, o ktoré sa skúšali starať doma, že po X dňoch to proste vzdali (ľudia) z dôvodu totálneho vyčerpania.
Lebo liekov, diek, slamy atdˇ. je dosť, ale ak nemá kto vystriedať vyčerpaných ľudí...
Nemusí to byť nutne zázemie kliniky, on môže stáť kdekoľvek, dvihnúť ho môže aj radlica bagra, ale niekto musí vedieť, čo treba robiť, na tú intenzívnu starostlivosť o ležiaceho koňa sú rôzne protokoly, ako postupovať a na čo sa zamerať. A mňa intenzívna medicína baví :)
A všetky články a protokoly začínajú v štýle "starostlivosť o uľahnutého koňa je vo všetkých ohľadoch extrémne náročná a neuveriteľne frustrujúca..."
A je to pravda.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak to je snad jasné že je to hodně práce,starostlivosti a času.Jinak koňská záchranka to má vymyšlené jako samostatnou mobilní konstrukci.Čili dojedou v podstatě kamkoliv.
https://youtu.be/ZLkrMDzt_Rc

Horsano, děkuji za zajímavé a přínosné vlákno, nechci odvádět od tématu, ale mohla byste alespoň trochu rozepsat svoji zkušenost ohledně následků na psychice u těchto koní, jak to tu naťukla akscha?
Mám velmi malou zkušenost, řekla bych, že koně, kteří byli zanedbaní a týraní “jen” nedostatkem potravy a neprošli si jinou špatnou zkušeností s člověkem, si svůj stav s lidmi nespojují.
A že u nich nebývá, poté co se stabilizují a dosáhnou normální váhy, ani nadměrná a nutkavá potřeba žrádla spojená s prožitým strádáním.
A vnímám, že pokud je někdo dá do kupy, tak někdy bývají až dojemně fixovaní.
Zajímal by mě váš názor, pracujete s takovými koňmi často. Pozorujete na těch, kteří prošli těžkým strádáním hladem, nějaká typická psychická specifika?
napsal(a):
Horsano, děkuji za zajímavé a přínosné vlákno, nechci odvádět od tématu, ale mohla byste alespoň trochu rozepsat svoji zkušenost ohledně následků na psychice u těchto koní, jak to tu naťukla akscha?
Mám velmi malou zkušenost, řekla bych, že koně, kteří byli zanedbaní a týraní “jen” nedostatkem potravy a neprošli si jinou špatnou zkušeností s člověkem, si svůj stav s lidmi nespojují.
A že u nich nebývá, poté co se stabilizují a dosáhnou normální váhy, ani nadměrná a nutkavá potřeba žrádla spojená s prožitým strádáním.
A vnímám, že pokud je někdo dá do kupy, tak někdy bývají až dojemně fixovaní.
Zajímal by mě váš názor, pracujete s takovými koňmi často. Pozorujete na těch, kteří prošli těžkým strádáním hladem, nějaká typická psychická specifika?
Ahoj, nie, nikdy nič, akurát väčšiu fixáciu na kŕmenie a väčšie dožadovanie sa, alebo stráženie žrádla.
Lini keď tuší, že sa ide sypať do žľabu hrabe a najlepšie ak môže hrabať do niečoho, čo vydáva strašný zvuk, teda do dosiek v boxe sa naučila trieskať tak, že sa človek bojí, že si tu hnátu zláme.
S ňou už roky prichádza do kontaktu len minimum ľudí, je v stabilnom stáde, žije veľmi aktívny stádový život, na ľudí nebola nikdy zlá.
Chodím za nimi teraz málo, v zime som tam nebola 2 mesiace a keď som prišla, kone išli vyskočiť z boxov, až som bola dojatá, Lina trieskala do boxu tak strašne, že sme ju museli vypustiť na chodbu kým som tam bola, tešila sa na mňa ako na žrádlo, milé :)
Sora - keby som ju nepoznala, asi by som si cvrkla, tá pri nesení kýbla občas stojí na zadných, zakladá predné kopytá medzi mreže a vydáva také príšerné zvuky a robí také strašné ksichty (povolala som trénerku pozitívky, vyriešila to za pár minút, keď sme to cvičili, stála, ale nepilovali sme to, lebo potom išla na leto inam a ja to sa na to vytento), že slabšie povahy utekajú zo stajne :D Takže nejaká tenzia tam bude, ovšem akonáhle je dávka dopravená do žľabu zaborí tam hlavu a systematicky pracuje na jeho vyprázdnení, už v kľude.
Jej ďalšie špecifiká myslím nevyplývajú ani z driny v jazdeckej škole, ani z hladovania, skôr je proste iná, napríklad s inými koňmi má minimum interakcií, má len jednu starú kamošku, ktorá je z tej istej stajne a aj stoja vedla seba, ale ak tam kobyla nie je, nič sa nedeje.
Sora je jedinečná v tom (a to sa mi stalo po prvý krát), že ma nasleduje ako pes, naviazala sa úplne neuveriteľne, pritom nič som pre to neurobila, ja brávam kone na voľno, no problem, ale predtým sme si už nejaký vzťah budovali a vybudovali a posilovali ho v rôznych situáciách.
Brávala som ju na trávu, ona prvé mesiace ďaleko nedošla, nevedala to udýchať, mne sa nechcelo držať vazák pri pasení, tak som ju pustila, reku určite nezdrhne, nemá síl a nemá kam. A jarná tráva pre koňa so zlým chrupom je veľká výhra, tak ždibala.
No a chcela som si asi odskočiť do stajne, tak som sa otočila, reku kobyla sa od trávy isto neodtrhne a po pár krokoch som ju mala na chrbte, škrečala a oči jej liezli z jamiek, myslela som, že má záchvat, tak som tam s ňou postála, upokojila sa a po chvíli som sa zas otočila a chcela odísť a zas kobyla na chrbte a vtedy mi došlo, že tráva-netráva, ide za mnou a hotovo. Tak to mi padla sánka dosť, no. A je to pre mňa záväzok až do konca jej dní, sa o ňu postarať.
Takže chodíme navoľno, obluda keď ju niečo rozhodí sa vždy tradične priženie sa schovať, lenže už sa jej váha prilkáňa nad 650 kg a občas sa radšej tisnem k stromu, ona keď sa dá do pohybu, tak to je skutočne kolos vzbudzujúci rešpekt.
Ten chudý valach iba škrieka, on zas pri nesení vedra prejavuje skôr pozitívne emócie, povedala by som, že sa teší. Ľudí čo sa o neho starajú miluje, nie je s ním žiadny problém.
Jula ostala chorobne pažravá, tá buď spí, pracuje, alebo žerie, nadarmo niekde postávať nie je jej štýl. V ťahu je 1000% (ale nesmie sa vytiahnuť bič, palica, prútik- to sa strašne bojí a je mimo), pod sedlom tiež, s koňmi no problem.
Žrebec je charakter, naša stará Bonita je charakter a poklad medzi pokladmi...neviem, ja si nepamätám koňa, ktorému by fyzické strádanie nejako ublížilo psychicky.
Ale veľmi dobre viem, ako sa na koňoch podpíše nevhodné zaobchádzanie, zneužívanie, takéto to vedomé trápenie, neustály nátlak a bitka. To ostáva navždy, aspoň také je moja skúsenosť.
Iste, s normálnym prístupom tie kone sú zlaté a fungujú...ALE
Ale nikdy v živote nezabudnem na to, ako moja stará Gomba (mala vtedy nejakých 27 rokov a 5 rokov už na nej nikto nesedel) uvidela v stajni chlapa v rajtkách, ktorý niesol sedlo jej smerom a myslela si, že to je na ňu...ten výraz v jej tvári, totálna panika a snaha utiecť cez okienko o rozmeroch 10x10 cm..Och...
(Gombu kedysi skutočne týral psychopat....a hoci jej nikto nič zlé nerobil skoro 10 rokov a žila v úplne inom prostredí, zrútila sa z toho aj tak)

Horsano, díky moc.
Koně vycítí, komu mohou věřit, kdo je vidí a podrží a dá jim víc než vezme.
neverend

XXX.XXX.213.247
Holky vedle sedlají koně a ta moje "ostuda" se pomalu propadá do země.😀 Sedlo jsme darovali před čtyřmi roky,uzdečka ani nevím kde je a kobča stále nějak tomu ježdění nepřišla na chuť.😀 Je tedy pravdou,že za dob kdy nebyla moje a chystala jí majitelka na jízdárnu,tak mě si kobča vyloženě stěžovala na svůj hrozný osud.😊 Fakt,jak jsem jí držel a čekal až se madam dostaví,tak kobča budila dojem mrtvolky a jestli bych jí ty nesmysly prej nechtěl sundat?😀 Pak časem jsem se o ni začal starat sám s pomocí ošetřovatelky a dílo bylo dokonáno.
Horsana
napsal(a):
Ahoj, nie, nikdy nič, akurát väčšiu fixáciu na kŕmenie a väčšie dožadovanie sa, alebo stráženie žrádla.
Lini keď tuší, že sa ide sypať do žľabu hrabe a najlepšie ak môže hrabať do niečoho, čo vydáva strašný zvuk, teda do dosiek v boxe sa naučila trieskať tak, že sa človek bojí, že si tu hnátu zláme.
S ňou už roky prichádza do kontaktu len minimum ľudí, je v stabilnom stáde, žije veľmi aktívny stádový život, na ľudí nebola nikdy zlá.
Chodím za nimi teraz málo, v zime som tam nebola 2 mesiace a keď som prišla, kone išli vyskočiť z boxov, až som bola dojatá, Lina trieskala do boxu tak strašne, že sme ju museli vypustiť na chodbu kým som tam bola, tešila sa na mňa ako na žrádlo, milé :)
Sora - keby som ju nepoznala, asi by som si cvrkla, tá pri nesení kýbla občas stojí na zadných, zakladá predné kopytá medzi mreže a vydáva také príšerné zvuky a robí také strašné ksichty (povolala som trénerku pozitívky, vyriešila to za pár minút, keď sme to cvičili, stála, ale nepilovali sme to, lebo potom išla na leto inam a ja to sa na to vytento), že slabšie povahy utekajú zo stajne :D Takže nejaká tenzia tam bude, ovšem akonáhle je dávka dopravená do žľabu zaborí tam hlavu a systematicky pracuje na jeho vyprázdnení, už v kľude.
Jej ďalšie špecifiká myslím nevyplývajú ani z driny v jazdeckej škole, ani z hladovania, skôr je proste iná, napríklad s inými koňmi má minimum interakcií, má len jednu starú kamošku, ktorá je z tej istej stajne a aj stoja vedla seba, ale ak tam kobyla nie je, nič sa nedeje.
Sora je jedinečná v tom (a to sa mi stalo po prvý krát), že ma nasleduje ako pes, naviazala sa úplne neuveriteľne, pritom nič som pre to neurobila, ja brávam kone na voľno, no problem, ale predtým sme si už nejaký vzťah budovali a vybudovali a posilovali ho v rôznych situáciách.
Brávala som ju na trávu, ona prvé mesiace ďaleko nedošla, nevedala to udýchať, mne sa nechcelo držať vazák pri pasení, tak som ju pustila, reku určite nezdrhne, nemá síl a nemá kam. A jarná tráva pre koňa so zlým chrupom je veľká výhra, tak ždibala.
No a chcela som si asi odskočiť do stajne, tak som sa otočila, reku kobyla sa od trávy isto neodtrhne a po pár krokoch som ju mala na chrbte, škrečala a oči jej liezli z jamiek, myslela som, že má záchvat, tak som tam s ňou postála, upokojila sa a po chvíli som sa zas otočila a chcela odísť a zas kobyla na chrbte a vtedy mi došlo, že tráva-netráva, ide za mnou a hotovo. Tak to mi padla sánka dosť, no. A je to pre mňa záväzok až do konca jej dní, sa o ňu postarať.
Takže chodíme navoľno, obluda keď ju niečo rozhodí sa vždy tradične priženie sa schovať, lenže už sa jej váha prilkáňa nad 650 kg a občas sa radšej tisnem k stromu, ona keď sa dá do pohybu, tak to je skutočne kolos vzbudzujúci rešpekt.
Ten chudý valach iba škrieka, on zas pri nesení vedra prejavuje skôr pozitívne emócie, povedala by som, že sa teší. Ľudí čo sa o neho starajú miluje, nie je s ním žiadny problém.
Jula ostala chorobne pažravá, tá buď spí, pracuje, alebo žerie, nadarmo niekde postávať nie je jej štýl. V ťahu je 1000% (ale nesmie sa vytiahnuť bič, palica, prútik- to sa strašne bojí a je mimo), pod sedlom tiež, s koňmi no problem.
Žrebec je charakter, naša stará Bonita je charakter a poklad medzi pokladmi...neviem, ja si nepamätám koňa, ktorému by fyzické strádanie nejako ublížilo psychicky.
Ale veľmi dobre viem, ako sa na koňoch podpíše nevhodné zaobchádzanie, zneužívanie, takéto to vedomé trápenie, neustály nátlak a bitka. To ostáva navždy, aspoň také je moja skúsenosť.
Iste, s normálnym prístupom tie kone sú zlaté a fungujú...ALE
Ale nikdy v živote nezabudnem na to, ako moja stará Gomba (mala vtedy nejakých 27 rokov a 5 rokov už na nej nikto nesedel) uvidela v stajni chlapa v rajtkách, ktorý niesol sedlo jej smerom a myslela si, že to je na ňu...ten výraz v jej tvári, totálna panika a snaha utiecť cez okienko o rozmeroch 10x10 cm..Och...
(Gombu kedysi skutočne týral psychopat....a hoci jej nikto nič zlé nerobil skoro 10 rokov a žila v úplne inom prostredí, zrútila sa z toho aj tak)
můžu se zeptat co se Gombě přímo dělo, že taková reakce po takové době.
člověku je z toho do breku :(
neverend

XXX.XXX.213.247
Arbora
napsal(a):
Už som si myslela, že to bude diskusia, kam sa nepríde meifi pochváliť, aky je úžasný, ale nie. Zvládne to aj tu.
😀😀 Ani jsem původně neměl v plánu se pochválit,ale tak když už jsme se dostali k těm reakcím na sedlo..😀Hele Arborko jak trpí to moje stvoření a to po čtyřech letech.🙂 Nevím,ale koně si zkrátka pamatují něco co jim příjemné není asi celý život.
kotys- hlavne asi kone, čo vedia, že boli v riadnom srabe, hm...
etnies86 - to ešte kone stáli na štondoch a pán, tuším že tam pracoval, ako čo neviem, ich tam proste po nociach potúžený alkoholom schuti trieskal rôznymi nástrojmi celú noc...ale o detaily som sa nikdy nezaujímala, ono toho bolo určite viac, ale také veci mi nerobia dobre....
No a ešte samozrejme slúžila ako náradie v jazdeckej škole.
Inú skúsenosť mám s kabardinským valachom ktorý prišiel z Kaukazu, iný príklad, asi ten najhorší. Lebo ešte kým kôň je protivný, hryzne, kopne, hrabe, ešte stále povedzme prejavuje nejaké emócie...ešte stále si trúfa...kone z Kaukazu ale prišli úplne vypnuté...mohli ste na nich rúbať drevo, hodiť akékoľvek sedlo, dať do huby hocičo a oni išli, ako zombie.
Žiadna emóca, nič, len prázdne pohľady a vždy tak postávali so sklonenou hlavou. A vypínali sa stále, hlavne valach, kobyla asi nezažila to čo on, ten akonáhle sa dostal do situácie, ktorá v ňom čosi vyvolala, hneď sa vypínal, stuhol, prípadne sa začal triasť ako osika.
A to bolo proste strašné. Moja fantázia nesiaha ku kauzkazským praktikám krotenia koní a nechcem o tom absolútne nič vedieť. Výsledný produkt som mala možnosť vidieť a nebolo mi z toho dobre.
Inak po čase z neho bolo zlaté zviera, bol mladučký, iba 5 ročný a ja mám rada týchto citlivých chlapcov, aj on za mnou chodil na voľno, dokonca ten ma chránil aj pred ostatnými koňmi (dosť tvrdo), ale s ním som čosi aj robila zo zeme, cielene.
Som presvedčená o tom, že veľké bylinožravce proste tak nejak strádanie - hladovanie znášajú lepšie aj preto, že sú to v podstate zvieratá, ktoré boli závislé aj na tom, aká bola sezóna, či bola pastva, alebo nebola...
neverend

XXX.XXX.213.247
Ach jo,lidi no.🙁
Vypadá to, že na Kavkaz ještě pozitivka nedorazila.
Někdy je ale fajn se rozhlédnout trochu více "za vrata", ono se leckde žije o dost jinak než blahobytném středu Evropy, a uvědomit si, že jinde mají koně jiné postavení, funkci a život vůbec. A že efektivita výcvikového procesu a užitná hodnota toho výsledku se prostě cení nejvíc. To je bohužel realita.
Zajímalo by mě, jak to vychází jaksi poměrově, zachraňování a pomoc takovým případům/koním v podobném stavu, jako byl tenhle - jestli to (za podpory kliniky v zádech a vetů, co znají postupy a vědí) dopadá spíše dobře, nebo zda jsou pozitivní konce spíš i tak výjimečné a to zvíře to navzdory systematické podpoře přece jen nakonec nedá?
To o tom hladovění mě docela překvapuje - dnes je moderní přece říkat, že kůň díky malému žaludku musí přijímat potravu v podstatě kontinuálně, a běda, když je přes den ve výběhu bez balíku sena (to je skoro na trest smrti), a tady kostřička zvládla minimálně dva měsíce (jen odhaduji) skoro bez krmení a stále žila - což je samo o sobě hrůzné, ale péči majitele rozebírat vůbec nechci, spíš jak to, že to to zvíře zvládne, nakonec už vleže, a stále žije?
Spíš jen tak přemýšlím nahlas, co všechno ti koně dokážou vydržet, a přežít i extrémní nedostatek v kontrastu s někdy až úchylným oprašováním na druhé straně spektra možné péče.
Ona nedorazila ani po Evropě - viz ten španělský drezúrní trenér, tam jsem pozitivního neviděla nic.
https://www.facebook.com/helene.jakobsen1/posts/10215289584688722?__xts__[0]=68.ARB_9EnUrEpVgFk8QPpWFO2KIQ-ojkU9k7vHEzcp4p58JJBAhUEDR49auGBiUXxQ7recrRT8WVqXFJksjwGjjtEKKlaXkjm7gQjgkBK9tnt7Qs5LBZrrDMXZprBXfNIKfmm5MDSETK2Zmy65eo2UZyQjdp_i4ZYjZI_b3zXMwYs5JycEZrNoJemKxOKq_eD4n21_eMiKhTIAlld3VA&__tn__=-R
Kaukaz- áno..presne tak, to je iný svet, iné hodnoty.
Pomery neviem, lebo záleží od diagnózy.
Dospelý kôň s BCS 5-6 a viac dokáže bez potravy prežiť až 3 mesiace.
No zvládne to, lebo najprv odbúra tuk (je neuveriteľné, koľko tuku majú aj kone, ktoré sú na pohľad chudé= trčiace rebrá, podkožného aj brušného a okolo orgánov) a potom idú svaly. Metabolizmus sa spomalí, kôň sa prestane dobrovoľne hýbať, proste šetrí každú kalóriu.
Do skoku mu pri tom asi nie je, ale pokiaľ ste niekedy museli absolvovať dlhšiu hladovku, tak na štvrtý deň už človek nemá hlad a netúži jesť, v Rusku sú dokonca kliniky, kde liečia kadejaké ochorenia pomocou hladovania a ľudia bežne hladujú aj mesiac, pod dohľadom lekárov.
Jeho žalúdok vyzeral katastrofálne a chvíľu bral aj omeprazol, ktorý sme ale vysadili, lebo sa má brať "na lačno". Takže bol na noc s košíkom, ale zároveň sme potrebovali, aby žral aj cez noc.
Niektoré kone to proste vydržia, niektoré nie, ale čo konkrétne o tom rozhoduje, to neviem.
koně
napsal(a):
Už rozumíte,otázce?
Já zas nerozumím proč takového koně nezachránit pokud na to jsou peníze. Sleduju stránku na fb s případy s Egypta, tam jsou takovýto koně prakticky skoro na dením pořádku a pokud nemají nakumulováno více problémů (třeba souběh s dalším zásadním zraněním) většina těch koní se při péči krásně spraví, obecně i některé brutální ráno, co by člověk nevěřil, že se zahojí, tak se zhojí a zacelí. To mi dost upravilo mínění o tom z čeho všeho se koně dokážou "vylízat". Ano být to mladý kůň, kdy to negativně ovlivní vývoj pohybového aparátu a je prognóza, že bud žít cleý život v bolesti, případně to bude stařík, co léčbu nezvládne, tak pak je asi na místě uvažovat o utracení, ale pokud má kůň šanci, nevidím důvod mu ji brát.
neverend

XXX.XXX.46.79
Já ani nechápu co to s lidmi kolikrát je..Sorry,ale budí to dojem jak kdyby to snad někdo Horsaně záviděl ty možnosti a koni to nepřál.Ono na netu má Horsana celkem slušnou stopu a podle dostupných informací měla srdce vždy na tom správném místě ohledně koní.
Žiaľ aj ja mám obmedzené možnosti, ako skoro každý...akurát som sa dnes dozvedela, že jednu super kobylu, čo som celé roky poznala dali k jednej úplne j.blej ženskej, kde do pol roka bude po nej, alebo zmizne z povchu zemského...kobyla stará, chromá...
Asi by som ju vedela odtiaľ nejako vydrankať, ale...
Žiaľ nemám kapacitu na ďalšieho takého koňa momentálne, musím sa postarať o tých, čo mám a do ktorých bude treba časom investovať viac a viac a nikto nevie, aké časy nás čakajú.
Tu odlišnost vhledu na daný případ vidím v míře utrpení toho zvířete, nikoliv snad v pochybnostech o něčím dobrém srdci. O tom to není.
To máte jak se sklenicí poloprázdnou/poloplnou, záleží taky, jak se na to díváte.
Osobně u tohoto konkrétního případu, který vypadá, že dopadne asi nakonec jakžtakž dobře a bude to k žití, vidím spíš tu sklenici poloprázdnou - můj osobní pohled na věc je takový, že vláčet kostřičku v předposledním tažení 300 km na vleku (byť pod sedací) bych snad (doufám) dokázala tomu zvířeti neudělat a naopak bych ho co nejrychleji uspala na místě. To si myslím není necitelnsot, ale vnímám to jako soucit s tím utrpením, a nepůsobit mu jakékoliv další je pro mě důležitější než nějaké "pokusy" a drndání stovky km na kliniku, když až tam mohou poznat (a ještě ne okamžitě), zda to k něčemu bude nebo ne.
To není ale nic proti tomu, že se to asi tentokrát povedlo, musela za tím být pekelná práce kliniky a taky ten kůň si prostě užil bohužel svoje.
Je to těžké rozhodnout, no. Já za sebe doufám, že bych to zvíře v takové situaci dokázala nechat uspat na fleku, kde leží.
No tu musím podotknúť, že majitelia kostričky ho rozhodne neprevážali preto, že ho chceli zachraňovať, to bolo čisto len o tom, že už si ich okolie začalo výrazne všímať, že majú nejako veľa podozrivých úhynov, preto ho demonštratívne doviezli, oni nerátali s tým, že ho zachránime, práve naopak.
Ale potom by mohli celému svetu vykladať, že oni nič, že sa postarali, aj na klinike boli a nepomohlo...V tom tkvie zvrátenosť tohto príbehu...
Vůbec netuším, jak tohle terénní vet v praxi řeší, pokud tam vůbec nějaký byl?
Jen spekuluji, že ano, že někdo tu sedaci musel kostřičce dát a že to byl asi veterinář (snad).
A jestli na místě usoudil, že to k žití je a vyhověl tedy majitelům s převozem, nebo si profesně měl trvat na svém a nepůsobit zvířeti další utrpení?
Netuším, jak to chodí, nejsem vet.
Ale je mi srozumitelné, že asi poslední slovo má, kdo platí, což někdy může být ke škodě a utrpení toho zvířete.
neverend

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Tu odlišnost vhledu na daný případ vidím v míře utrpení toho zvířete, nikoliv snad v pochybnostech o něčím dobrém srdci. O tom to není.
To máte jak se sklenicí poloprázdnou/poloplnou, záleží taky, jak se na to díváte.
Osobně u tohoto konkrétního případu, který vypadá, že dopadne asi nakonec jakžtakž dobře a bude to k žití, vidím spíš tu sklenici poloprázdnou - můj osobní pohled na věc je takový, že vláčet kostřičku v předposledním tažení 300 km na vleku (byť pod sedací) bych snad (doufám) dokázala tomu zvířeti neudělat a naopak bych ho co nejrychleji uspala na místě. To si myslím není necitelnsot, ale vnímám to jako soucit s tím utrpením, a nepůsobit mu jakékoliv další je pro mě důležitější než nějaké "pokusy" a drndání stovky km na kliniku, když až tam mohou poznat (a ještě ne okamžitě), zda to k něčemu bude nebo ne.
To není ale nic proti tomu, že se to asi tentokrát povedlo, musela za tím být pekelná práce kliniky a taky ten kůň si prostě užil bohužel svoje.
Je to těžké rozhodnout, no. Já za sebe doufám, že bych to zvíře v takové situaci dokázala nechat uspat na fleku, kde leží.
Saolko ani Tě neznám a troufnu si říct,že Ty bys ho nikdy nenechala do takového stavu ani dojít,Viď? 🙂 Majitel je "zm*d" první kategorie bez jediného náznaku citu ke zvířatům.Horsana se s námi vůbec nemusela dělit o tento případ a myslím že chtěla sdílet i radost z takto vykonané práce.Jinak lidi kolikrát také podstupují pro záchranu řadu operací a stejně se života drží jak "klíšťata".Chtějí žít a naštěstí na to mají právo a nikdo je hned tak utratit nemůže.
saola - vet tam žiadny nebol, sedáciu aplikovali majitelia.
Oni ho mali priviezť až na druhý deň, ale keď uľahol, tak urgovali príjem a rovno ho naložili a už nečakali.
A to mu zachránilo život, tých pár hodín, čo dostal k dobru.
neverend- vnímam to rovnako
Zajtra to budú presne tri mesiace, čo nám vstúpil do životov a nikto toho neľutuje :)
Sú kone, ktoré proste posunú hranice toho, čo je možné.
Myslela som si, že horšie ako moja žltá kobyla už nikdy nič nebude, čo sa týka prežitia (a ona posunula moje hranice toho, čo organizmus dokáže o doooosť teda).
Ja si opravdu myslim, ze ten kun chtel zit, kdyz tohle vsechno prezil. Dat mu ranu z milosti by samozrejme bylo jednodussi (emocne, financne), ale zadny jiny jiny argument pro utraceni na miste me nenapada. Takze horsane a jejim kolegum v tomto pripade velmi fandim. A to nejsem zadna citlivka (viz moje prispevky ohledne jatek) a take uz jsem nechavala uspavat zvire (vcas, ne 5 minut po dvanacte) apod.
Konkretni peníze na zachanu tohoto kone by samozrejme sly pouzit "ucelneji" a napachat vice dobra, ale pochybuji, ze jeho sponzor by to udelal. Takhle svet nefunguje. Bud zachrani tohoto kone, ktery pro nej ma citovou hodnotu nebo si penize necha. Takze kun ma alespon v necem stesti a ja mu drzim palce. A vyprávění horsany je zajimave, klidne bych ocenila nejaky update.
neverend

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Ja si opravdu myslim, ze ten kun chtel zit, kdyz tohle vsechno prezil. Dat mu ranu z milosti by samozrejme bylo jednodussi (emocne, financne), ale zadny jiny jiny argument pro utraceni na miste me nenapada. Takze horsane a jejim kolegum v tomto pripade velmi fandim. A to nejsem zadna citlivka (viz moje prispevky ohledne jatek) a take uz jsem nechavala uspavat zvire (vcas, ne 5 minut po dvanacte) apod.
Konkretni peníze na zachanu tohoto kone by samozrejme sly pouzit "ucelneji" a napachat vice dobra, ale pochybuji, ze jeho sponzor by to udelal. Takhle svet nefunguje. Bud zachrani tohoto kone, ktery pro nej ma citovou hodnotu nebo si penize necha. Takze kun ma alespon v necem stesti a ja mu drzim palce. A vyprávění horsany je zajimave, klidne bych ocenila nejaky update.
Přesně jak píšete o tom kterého koně kdo vlastně "obdaruje" životem a umožní mu léčbu či zotavení.Peníze jsou vždy nějaké osoby a ta je buď vydá teď v případě konkrétního koníka s nějakou "citovou" vazbou a nebo už třeba nikdy i v případě třeba podstatně racionálnějšího budoucího případu.Zkrátka by nakonec nebylo pomoženo vůbec žádnému koníkovi.
Takhle to bylo i se mnou s mým adoptovaným "nešťastníkem" v útulku.Pár měsíců jsem ho držel finančně já a od minulého měsíce už mám "pomocnici".🙂 Stará se o něho a půlku nákladů převzala na sebe.🙂 Samozřejmě větší investice budou asi na mě,ale zase za rok mi slečna tímto ušetří skoro dvacet tisíc a ty budu tedy schopen zase investovat do vet. péče např.🙂 A nikdo nebrání ani tomu,aby koník měl třeba další "tetičku" či strýčka.😀
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.27
Tyhle pribehy vlevaj silu do zil. Angazuji se jinde kde bohuzel vetsina lidi tyrane zvire nepozna. Vzala jsem si na krk par desitek havetaku z mizernych podminek. Tretina pres veskerou snahu padla. Zbytek nezbyva nez drzet palce ze uz to bude cajk.
Pak takovehle pribehy spravi cloveku chut a ukazujou ze to ma smysl zkouset.
neverend

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tyhle pribehy vlevaj silu do zil. Angazuji se jinde kde bohuzel vetsina lidi tyrane zvire nepozna. Vzala jsem si na krk par desitek havetaku z mizernych podminek. Tretina pres veskerou snahu padla. Zbytek nezbyva nez drzet palce ze uz to bude cajk.
Pak takovehle pribehy spravi cloveku chut a ukazujou ze to ma smysl zkouset.
Jen dávej pozor aby si z toho neměla náhodou osobní či emocionální prospěch.😀😀 Víš jak,ne?😀
Né,dělám si jen srandu a ve skutečnosti je asi jedno jestli je to had či pes.Je to živé a lidi co nejsou schopni dát tomu to co je potřeba by si neměli nic živého pořizovat.Rozhodně je lepší si vyslechnout jak si někdo vzal na starost cokoliv ze špatných podmínek,než třeba koukat na zprávy o slovenské mafii prorůstající i justicí.🙁
Dík, jarná trávička zázrakom dosť prispieva, počasie je pekné, môže vstrebávať vit.D koľko hrdlo ráči, ale je strašné sucho, VIP výbehy už musím polievať a točiť ich, aby mal čo ždibkať + pasenie na ruke.
Žiaľ prišiel o parťáka do výbehu, naše kobyly ho nenávidia, Sore nevadí, ale tú zas nemôžem vyberať von ja, lebo tam neostane iba s koňom a začne sa zo stresu dusiť...tak neviem, možno ho skúsime dať so žrebcom, chodia sa spolu pásť, uvidíme.
To počasie ma dosť trápi, popravde.
neverend

XXX.XXX.213.247
Sucho je i u nás a i přes odpor zde přítomných diskutujících už chystám hadici.😀
Koníkovi jste zachránili život a jak vidno mělo to smysl.🙂 Přeji ať se Vám daří stále lépe a lépe.Jen mě vrtá hlavou,jestli to byla tvá iniciativa a starostlivost,či i bez tebe by byl někdo takhle ochotný a obětavý?
neverend- bola to na začiatku v podstate iba moja iniciatíva a musela som si pre to vypočuť riadny náklad.
Ale potom už každý priložil ruku k dielu a tak je to doteraz.
Aj ja polievam, inak by sme nemali nič, ale kone sa chodia pásť aj na ruke tam, kde tráva je.
Najkrajšia tráva je na sídlisku, to je na porazenie.
saola- ojoj, to ešte nie, to ešte tak 2 mesiace a potom :)
neverend

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
neverend- bola to na začiatku v podstate iba moja iniciatíva a musela som si pre to vypočuť riadny náklad.
Ale potom už každý priložil ruku k dielu a tak je to doteraz.
Aj ja polievam, inak by sme nemali nič, ale kone sa chodia pásť aj na ruke tam, kde tráva je.
Najkrajšia tráva je na sídlisku, to je na porazenie.
saola- ojoj, to ešte nie, to ešte tak 2 mesiace a potom :)
Jsem si to tak nějak myslel že v tom máš prstíky hlavně ty.🙂 Pak prosím napiš průběžně jak to s ním je dál a držím palce.
Jojo,taky to u nás nevypadá s trávou zrovna parádně.Svoje koně vodím taky napást ven na lepší,ale popravdě pastviny začínají zase nabírat podobu jako minulý rok.🙁
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak jak to vypadá s "pacientem" ?🙂
neverend

XXX.XXX.213.247
To jsou milé zprávy.🙂Děkuji.

Horsana
napsal(a):
Super, vybral sa mu ten rozbitý zub a momentálne sa mu liečia sarkoidy, zase pribral, ale foto nemám, urobím keď si spomeniem.
Mohu se optat, co používáte na sarkoidy?
neverend

XXX.XXX.213.247
Noo,taky by mě to zajímalo.🙂
Výborne :)
Po neskutočných peripetiách má už pár dní kôň novú majiteľku, presne tú, ktorá iniciovala jeho záchranu a po doliečení sarkoidov ide do nového domova, do asi jednej z najkrajších stajní v našej republike.
Najlepšia správa ale je, že po vybratí zlomeného zuba a vyhojení diery nepotrebuje absolútne žiadnu špeciálnu diétu, je na suchom sene a dostáva suché, max trošku zvlhčené jadro (granule, miaganý ovos a jačmeň 3 x denne).
Miluje ľudí, miluje škrabkanie, miluje život.
Stálo to za to, hoci každému zúčastnenému za ten čas pribudlo nemálo sivých vlasov.
Aktuálne fotky dodám hneď, ako ich kolegyňa vytiahne z foťáku, pravda je taká, že sme mu museli znížiť dávku, lebo už z neho bola jedna obézna guľa :D
neverend

XXX.XXX.213.247
To je jak pohádka s dobrým koncem.🙂 Opravdu máte být na co hrdí. 🐎
koně
napsal(a):
Už rozumíte,otázce?
Já tu diskuzi přečetla zatím jen pocuď, tak nevím, co se píše dál.
Ale obecně vzato dle horsany toto nepřežije 20 % koní, tj. 80 % přežije, zřejmě víceméně bez následků. To mi přijde, že se zachraňují mnohem beznadějnější přípdady.
Kdo to platí, je irelevantní, pokud lze do budoucna očekávat nápravu stavu, tj. že se o koně budou dále adekvátně starat.
V tomto konkrétním případě ten kůň má 15 let, to není zas tolik, aby to nestálo za záchranu.
Jsem proti tomu, zachraňovat všechno za každé situace. Ale zrovna případy vyhublých koní obecně ani zrovna tento konkrétní případ mi nepřijde až tak na hraně, aby se muselo přemýšlet, jestli není lepší to ukončit. (Samozřejmě, jak píšu, za předpokladu, že o koně bude dál náležitě postaráno; nemá smysl zachraňovat koně, kterého obratem zavezu zpět do toho bordelu, který ho přivedl na pokraj smrti.)
Varaxi - tých 20 percent neprežije refeeding, teda to rozkrmovanie bezprostredne po záchrane a u uľahnutých koní je percento prežitia závislé od toho, ako dlho sú uľahnutí, ak je to cez 72 hodín, väčšinou to žiaľ nedajú.
Taká je štatistika a nutno podotknúť, že refeeding syndrome a smrť s ním spojená sa začal popisovať po vojne, keď sa ľudia vracali domov z bojov a lágrov....
Horsana
napsal(a):
Varaxi - tých 20 percent neprežije refeeding, teda to rozkrmovanie bezprostredne po záchrane a u uľahnutých koní je percento prežitia závislé od toho, ako dlho sú uľahnutí, ak je to cez 72 hodín, väčšinou to žiaľ nedajú.
Taká je štatistika a nutno podotknúť, že refeeding syndrome a smrť s ním spojená sa začal popisovať po vojne, keď sa ľudia vracali domov z bojov a lágrov....
Tak už jsem to dočetla až do konce.
Fakt Vás obdivuju, já bych to nedala psychicky.
Vaši Linu mám v práci na pozadí monitoru, kolegové se ptají, jestli je to můj kůň, tak jim o ní povídám...
Tento valach nebyl začervený? To nebyl problém, fakt jen ten zub?
Hrůza, kam až to může dojít.
Varaxi
napsal(a):
Tak už jsem to dočetla až do konce.
Fakt Vás obdivuju, já bych to nedala psychicky.
Vaši Linu mám v práci na pozadí monitoru, kolegové se ptají, jestli je to můj kůň, tak jim o ní povídám...
Tento valach nebyl začervený? To nebyl problém, fakt jen ten zub?
Hrůza, kam až to může dojít.
Lina na monitoru, to fakt?
To je úžasné :))
Nuž, pravda je taká, že sme to mnohí nejak už prestali po čase dávať, keďže sa ho pôvodní majitelia nechceli vzdať a chodili nám robiť mimoriadne výživné scény...
O niektorých krokoch som dokonca odmietala byť informovaná, lebo proste tieto ťahanice ma strašne ubíjajú, lebo z tých ľudí prýšti niečo, čo ma neskutočne desí, čomu nerozumiem a na čo nemám bunky.
V podstate to, že kôň pôvodným majiteľom už nepatrí je asi taký veľký zázrak, ako Lysenkova záchrana.
Takže sa stretli dva zázraky, niekedy sa proste zadarí.
Ale vždy, vždy je to tímová práca, pritom je zaujímavé, že tí ľudia z toho tímu sa ani nemusia mať nejako obzvlášť radi
Koprológia bola u neho dva krát negatívna, po čase sme ho odčervili larvicídne 6 dňovou kúrou a v hovínku nebol ani červíček, hrabala som sa v nich pomerne intenzívne v tej dobe.
A áno, jeden zlomený, zapálený, neskôr prehnitý až do kosti zub, ktorý znemožnil normálne žuvacie pohyby a zabránil koňovi mechanicky spracovávať vláknité krmivo.
Hm, keď tak rozmýšľam, vlastne to, že toho je plne schopný je vlastne tretí zázrak a hoci som v tie prvé dva verila, v tento teda rozhodne nie
neverend

XXX.XXX.213.247
Teda jak tohle někdo může vůbec dopustit.🙁 Snad existuje peklo a ať se tam původní majitel smaží až do skonání světa.

...a nejhorší bývá, že to zvíře se většinou z hliněného výběhu dívá na trsy s trávou....

Horsana
napsal(a):
Tak tu je, fešák :)
Rozdiel je 5 mesiacov
Neskutečné! Není dost
Jj, srdíčko tam má :)))
Na jeho záchrane sa podieľalo viac ľudí, to by myslím ani jeden človek nedokázal.
A nebola to prechádzka ružovou záhradou, tie prvé mesiace.
Takže, ak vám zas bude niekto vykladať, že jeho kôň nevie pribrať, lebo blabla, tak si vždy spomeňte na tento príbeh a jemne ho navigujte smerom ku správnemu kŕmeniu a faktu, že kôň fakt každý rok potrebuje minimálne prehliadnuť papuľu od nejakého skúseného zubára.
Horsana
napsal(a):
Jj, srdíčko tam má :)))
Na jeho záchrane sa podieľalo viac ľudí, to by myslím ani jeden človek nedokázal.
A nebola to prechádzka ružovou záhradou, tie prvé mesiace.
Takže, ak vám zas bude niekto vykladať, že jeho kôň nevie pribrať, lebo blabla, tak si vždy spomeňte na tento príbeh a jemne ho navigujte smerom ku správnemu kŕmeniu a faktu, že kôň fakt každý rok potrebuje minimálne prehliadnuť papuľu od nejakého skúseného zubára.
Spomínam si vždy a s dovolením si fotky ukladám ako ukážku, čo sa dá spraviť za 5mesiacov.
Úžasné, dúfam, že ho čaká ešte veľa šťastných rokov.
Horsana
napsal(a):
S těmi vracejícími se vězni máte pravdu. Znala jsem pána, který přežil pracovní tábor a přežil i následnou péči rodiny. Ale v době kdy jsme dělali ve stejné práci měl přísnou dietu. Bohužel ne kvůli arestu, ale právě kvůli nevhodnému jídlu posléze .
neverend
napsal(a):
Teda jak tohle někdo může vůbec dopustit.🙁 Snad existuje peklo a ať se tam původní majitel smaží až do skonání světa.
Ani peklo nechce zrůdy. Milouš Jakeš se ve zdraví dožil 97 let. A kolem mě umírají dobří lidé poměrně mladí a nejeden v bolestech.
Ale o většinu lidí je pečováno. Bohužel zvířata takovou péči nemívají. Umírají a nikdo jim nepomůže. Trest smrti na ty, co za to mohou.
Toto si také ukládám, na ty otřepané legendy o nenakrmitelných koních (většinou A1/1).
Ono už dříve jsem si tak říkala, kéž by v Jezdectví (či jiném tištěném časopise) místo krásných plakátů k ničemu, jeden rok vydávali edukační plakáty s příkladnými fotkami. Takové to výživová stupnice, bolestivé postoje a grimasy, padnoucí ohlávka, nepadnoucí sedlo, první pomoc při kolice a co nedělat a tak. Věřím že by to byl moc hezký a vyhledávaný cyklus plakátů. (ale taky pracný, na rozdíl od fotografů co se tam asi předhánějí kdo publikuje)

Dobrá práce, klobouk dolů:-).
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Ani peklo nechce zrůdy. Milouš Jakeš se ve zdraví dožil 97 let. A kolem mě umírají dobří lidé poměrně mladí a nejeden v bolestech.
Ale o většinu lidí je pečováno. Bohužel zvířata takovou péči nemívají. Umírají a nikdo jim nepomůže. Trest smrti na ty, co za to mohou.
Jakeš nevím,neznám. Ale peklo možná existuje. Myslím že na toto téma je dobrá zadat na Ytb klíčová slova "Kolský vrt".🙂
neverend
napsal(a):
Jakeš nevím,neznám. Ale peklo možná existuje. Myslím že na toto téma je dobrá zadat na Ytb klíčová slova "Kolský vrt".🙂
https://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Jake%C5%A1
Roku 1987 se stal generálním tajemníkem ÚV KSČ.
Kolský vrt je díra do země. S potrestáním zločinců nemá nic společného.
Jakeš patřil k hlavounům KSČ, což i ho činilo zodpovědným za zločiny této zrůdné strany. A takové právě ani v pekle nechtějí.
Pipilota
napsal(a):
Toto si také ukládám, na ty otřepané legendy o nenakrmitelných koních (většinou A1/1).
Ono už dříve jsem si tak říkala, kéž by v Jezdectví (či jiném tištěném časopise) místo krásných plakátů k ničemu, jeden rok vydávali edukační plakáty s příkladnými fotkami. Takové to výživová stupnice, bolestivé postoje a grimasy, padnoucí ohlávka, nepadnoucí sedlo, první pomoc při kolice a co nedělat a tak. Věřím že by to byl moc hezký a vyhledávaný cyklus plakátů. (ale taky pracný, na rozdíl od fotografů co se tam asi předhánějí kdo publikuje)
ty jo to by byl super nápad
neverend

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Jake%C5%A1
Roku 1987 se stal generálním tajemníkem ÚV KSČ.
Kolský vrt je díra do země. S potrestáním zločinců nemá nic společného.
Jakeš patřil k hlavounům KSČ, což i ho činilo zodpovědným za zločiny této zrůdné strany. A takové právě ani v pekle nechtějí.
Nejsem odborník přes díry,ale to co se tam dělo většina děr nedělá.😀 Ale máte pravdu,že potrestat viníky bychom měli být schopni tady na zemi a nejlépe to stihnout ještě za života dotyčného.
Joo já už vím...Jakeš,už si vzpomínám.🙂 On opravdu nepřevlékl kabát jako většina těch "soudruhů" kovaných a byl tedy komunistou až do smrti?
neverend
napsal(a):
Nejsem odborník přes díry,ale to co se tam dělo většina děr nedělá.😀 Ale máte pravdu,že potrestat viníky bychom měli být schopni tady na zemi a nejlépe to stihnout ještě za života dotyčného.
Joo já už vím...Jakeš,už si vzpomínám.🙂 On opravdu nepřevlékl kabát jako většina těch "soudruhů" kovaných a byl tedy komunistou až do smrti?
Ano. Byl a hrdě se k tomu hlásil. No proč ne. Nic ho to nestálo. A nic mu nehrozilo. Nejsme v Rumunsku, kde věšeli po revoluci komunisty na lampy. A navíc, jako hlavoun měl pěkný důchod.Tak proč by si nežil v přesvědčení,že KSČ je jediná správná strana.
neverend
napsal(a):
myslíte ten smyšlený příběh s "poslechem" úryvku soudtracku z Baron Blood z roku 1972
neverend

XXX.XXX.213.247
Sophii
napsal(a):
myslíte ten smyšlený příběh s "poslechem" úryvku soudtracku z Baron Blood z roku 1972
Ten úryvek si někdo vymyslel monohem později a vědci co byli tehdy na místě s tím nemají nic společného.🙂 Ti jen vyprávěli co tam tehdy zažili.
neverend
napsal(a):
Ten úryvek si někdo vymyslel monohem později a vědci co byli tehdy na místě s tím nemají nic společného.🙂 Ti jen vyprávěli co tam tehdy zažili.
Pane Meifi.... Vy mě bavíte. Vždyť tohle je těžký urban legend, bylo to vymyšlený, žádný vědci nic takového nenašli. Analýzou zvuku bylo prokázáno, že se jedná o část soundtracku z hororu Krvavý Baron (1972), který byl částečně remixován.
První kdo s tímto příběhem přišel byla KŘESŤANSKÁ!!!! televize v USA. To už by lidem mohlo leccos napovědět
neverend

XXX.XXX.213.247
Sophii
napsal(a):
Pane Meifi.... Vy mě bavíte. Vždyť tohle je těžký urban legend, bylo to vymyšlený, žádný vědci nic takového nenašli. Analýzou zvuku bylo prokázáno, že se jedná o část soundtracku z hororu Krvavý Baron (1972), který byl částečně remixován.
První kdo s tímto příběhem přišel byla KŘESŤANSKÁ!!!! televize v USA. To už by lidem mohlo leccos napovědět
Pan Meifi? 😀😀 Kolský vrt vůbec nesouvisí s nějakou nahrávkou pocházející z filmu 1972. S tím původní pracovníci nemají nic společného a nikdy ani netvrdili nic o nahrávce že by jí pořídili,či snad dokonce šířili ještě dávno před jejím vznikem.🙂