carinkakaja

XXX.XXX.191.107
Ahoj,
mám takovou otázku. Jsem začátečník, mám za sebou pár hodin na lonži. Napadla mě ale jedna věc a na internetu jsem zatím žádnou odpověď nenašla.
Když bych měla koně na lonži (bez jezdce) a chtěla bych ho nacválat, tak jak to udělat? Chápu, že když by na tom koni seděl jezdec, tak mu může dát pobídku k nacválání. Ale když na tom koni nikdo nesedí, tak jak ten kůň pochopí, že chceme nacválat? Když bychom koně pobízeli bičem, tak spíše jenom zrychlí klus, ale nepochopí, že chceme nacválat, ne?
Prostě mě jenom zajímá, jaká pobídka se koni takhle "ze země" dává k nacválání. :-)
Předem se omlouvám, jestli to je nějaká triviální nebo nesmyslná otázka, ale jsem fakt začátečník a moc si to nedokážu představit.
Děkuji všem za odpovědi!
Ahoj,
řekla bych, že na každého koně platí něco jiného. Otázka je kde jezdíš. Pokud jezdíš v nějaké školní stáji, koně tam většinou slyší na stejné povely. (Ale pod sedlem platí na každého koně něco jiného). Pokud ale jezdíš u soukromníka, měla by ses zeptat, na jaký povel ten kůň bude reagovat. A hlavně - u tvého prvního lonžování by měl být dospělý člověk, který toho koně zná, tobě poradí co a jak a bude tam jako pojistka, kdyby něco...koně dost rychle prokouknou, kolik toho umíš, a pak toho klidně mohou využít. Když se jim nebude chtít pracovat, tak prostě nebudou, protože vědi, že toho ještě tolik neumíš... a kůň, když si postaví hlavu, je potřeba na něj jít takticky. Jde samozřejmě také o bezpečnost - jak tvoji, tak toho koně. Ačkoli se to možná nezdá, během lonžování si můžete ublížit - kůň se splaší, ty ho pustíš, může se pokusit přeskočit hrazení, nepřeskočí a malér je na světě...jistě víš, co tím myslím. V tom, pro koně lepším, případě by tě mohl porazit, pokopat... Vážně není až tak jednoduché koně lonžovat.
Mnohdy je těžké koně „jen“ vyslat na kruh. I to chce nějakou práci...
No, ale abych odpověděla na původní otázku - jak jsem již psala, na každého koně platí něco jiného. Zatímco na jednoho koně (v klusu) platí pobídka do cvalu mlasknutím, na jiného může platit výrazné slovo CVAL!, cválej!, já jsem byla u jednoho koně zvyklá nejdřív mlasknutí, pak hop! a nakročila jsem si levou nohou, klidně pár vteřin „cválala“ vedle něho. Byl to mladý kůň, postupem času už věděl, že na povel hop! má nacválat...
Pokud nevíš, na jaké povely určitý kůň reaguje, zkoušej, co bude nejlepší. A co se týče pobídky bičem - když pobízíš bičem, nikdy se nesnaž rovnou výrazně - zpočátku lehce a pomoz si slovní pobídkou. Pokud nereaguje, pomoz si bičem, ale ještě výrazněji slovní pobídka. Když nacválá, udržuj ho v tempu (snaž se hlasem, bič je až jako poslední záchrana), ale pamatuj, že tlak z tvé strany musí povolit.
Snad trochu pochopíš, co tím chtěl básník říci, ale asi nejdůležitější je, abys vždy měla po ruce dospělého.
Jako začátečník okamžitě zapomeňte na nějaké experimenty s lonžováním koně. Lonžování,ať už s jezdcem, či bez, patří do rukou odborníkům.
Teorii lze nastudovat z odborných knih, to není otázka jednoho odstavce v diskuzi na iFauně.
Bez znalostí to pak NENÍ lonžování, ale právě jen to honění.
carinkakaja

XXX.XXX.191.107
Díky za odpovědi, každopádně já se rozhodně nikoho lonžovat nechystám. :-D Vím, že jsou potřeba zkušenosti, které já zatím nemám. A navíc ani nemám koho lonžovat, jezdím v oddílu a tam by mi koně těžko svěřili.
Takže jestli jsem to správně pochopila, tak koně jsou naučení na nějakou slovní pobídku, která jim jakoby řekne, že mají naskočit do cvalu?
Každopádně asi zakoupím nějakou literaturu ohledně lonžování, snad tam najdu odpovědi. Děkuji! :-)
http://www.konskeknihy.cz/lonzovani-kone--dominika-svehlova/
Opravdu si nastuduj tohle rozšířené vydání. A potom až budeš znát teorii požádej zkušeného dospělého ať předvede, naučí, pohlídá. Potom je možné teprve začít samostatně.
Jinak ano lze jít i cestou vlastního pokusu a zodpovědnosti za následky. Jen u koní je to nejen velmi drahé, ale i nebezpečné jak pro život koně, tak hlavně pro život lidí...