Lentillka

XXX.XXX.64.214
Dobrý den, chtěla bych se zeptat..
Budu si pořizovat koníka, a nevím čím ho mám začít krmit. Samozřejmě že seno, a velkou pastvinu mám,ale co třeba granule, lněné semínko/olej, nebo oves? Popřípadě kolik toho dát? Já nevím,třeba půl odměrky? Žádné hejty prosím,radši se zeptám,než aby se koník měl špatně.. děkuji Lentillka.
Zavolej paní inženýrce Mechové, ta Ti sestaví krmnou dávku přímo pro koníka.
http://krmeni-koni.cz/ mobil 776 846 365.
Popřípadě: https://www.databazeknih.cz/knihy/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-koni-245810
Štárnutí si ale stejně neodpustím.
Tvá otázka (na výživu koně) je asi tak stejná, jako když se zeptáš, co dávat do auta, aby jelo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Popřípadě: https://www.databazeknih.cz/knihy/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-koni-245810
Tvá otázka (na výživu koně) je asi tak stejná, jako když se zeptáš, co dávat do auta, aby jelo.
Lentillka
napsal(a):
Budu si pořizovat koníka, a nevím čím ho mám začít krmit. Samozřejmě že seno, a velkou pastvinu mám,ale co třeba granule, lněné semínko/olej, nebo oves? Popřípadě kolik toho dát? Já nevím,třeba půl odměrky? Žádné hejty prosím,radši se zeptám,než aby se koník měl špatně.. děkuji Lentillka.
Ideální je pokračovat aspoň nějaký čas podle toho,co dostával u prodávajícícho,na co byl zvyklý ,kolikrát denně v jakém množství .
Pak ,až bude u vás a třeba bude mít jinou zátěž,nebo nervy ze stěhování a třeba pohubne,nebo naopak vytloustne
Pak je možné postupně a pomalu do krmné dávky zařadit další komponenty ,zaměnit za jiné ,nebo naopak ubrat .
Takže se důkladně vyptejte
sisi58
napsal(a):
Taky si neodpustím poznámku vůči vám:
Holka, která všeobecně ani netuší čím koně krmit, mu bude na základě rad výživáře sama míchat krmení (a samozřejmě mu za rady zaplatí docela solidní sumičku)?? Ale no tak, to přece nemůžete myslet vážně.
Osobně nemám s paní Mechovou pozitivní zkušenost. Mě s koňmi neporadila dobře a nemít v té době vlastní zkušenosti a dobrý odhad, když to šlo přes čáru, mohlo to skončit dost špatně ... Paní Mechová vytváří krmný návod aniž by koně viděla a znala - už to je špatně. Základní poučky o adekvátním krmném režimu opravdu nejsou všechno.
Pro zadavatelku:
Zeptejte se původního majitele čím krmil, když kůň pracoval a co mu dával v době klidu bez práce. To dočasně dodržujte i u vás a hlavně se řiďte tím, jak se bude chovat kůň. Pokud bude příliš živý, jádro uberte. Pokud bude "leklý", jádro přidejte. Kůň u vás bude pravděpodobně nervózní než si zvykne, osobně bych mu pro jistotu jádro dočasně nedávala vůbec, když bude mít dost sena, určitě hlady neumře. Jakmile si budete jistá temperamentem koně, volte raději hotové krmné směsi určené přímo pro jeho výdej energie - jsou granule, musli, stačí si jen vybrat. Pro vaše využití bude s přehledem stačit krmení pro rekreační zátěž. Osobně preferuji české značky, bývají levnější (jen bych se vyhnula Energy´s, ty nemají moc dobré reference). Jestliže máte štěstí a váš nový kůň není nějak extra citlivý na jádro typu oves, kukuřice a spol, tak s výběrem vhodné hotové krmné směsi nebudete mít žádný problém.
alfi pav
napsal(a):
Holka, která všeobecně ani netuší čím koně krmit, mu bude na základě rad výživáře sama míchat krmení (a samozřejmě mu za rady zaplatí docela solidní sumičku)?? Ale no tak, to přece nemůžete myslet vážně.
Osobně nemám s paní Mechovou pozitivní zkušenost. Mě s koňmi neporadila dobře a nemít v té době vlastní zkušenosti a dobrý odhad, když to šlo přes čáru, mohlo to skončit dost špatně ... Paní Mechová vytváří krmný návod aniž by koně viděla a znala - už to je špatně. Základní poučky o adekvátním krmném režimu opravdu nejsou všechno.
Pro zadavatelku:
Zeptejte se původního majitele čím krmil, když kůň pracoval a co mu dával v době klidu bez práce. To dočasně dodržujte i u vás a hlavně se řiďte tím, jak se bude chovat kůň. Pokud bude příliš živý, jádro uberte. Pokud bude "leklý", jádro přidejte. Kůň u vás bude pravděpodobně nervózní než si zvykne, osobně bych mu pro jistotu jádro dočasně nedávala vůbec, když bude mít dost sena, určitě hlady neumře. Jakmile si budete jistá temperamentem koně, volte raději hotové krmné směsi určené přímo pro jeho výdej energie - jsou granule, musli, stačí si jen vybrat. Pro vaše využití bude s přehledem stačit krmení pro rekreační zátěž. Osobně preferuji české značky, bývají levnější (jen bych se vyhnula Energy´s, ty nemají moc dobré reference). Jestliže máte štěstí a váš nový kůň není nějak extra citlivý na jádro typu oves, kukuřice a spol, tak s výběrem vhodné hotové krmné směsi nebudete mít žádný problém.
Odpověděla jsem na zadanou otázku. K věci.
Pokud bych se rozepsala, byla bych velmi vulgární. Ti, kteří se o svá zvířata starají dlouho a dobře, jistě chápou, jak to myslím.
Tohle děvče,a nic jiného to není, nemůže o koně ani náhodou pečovat dobře. Chybí jí veškerá základní data pro držení zvířete.
Už z dotazu je to patrné.
Chce koně, jednoho. Nejspíš na zahrádku. Pokud do ustájení, neptala by se.
Pro vás.
Radit takovému neználkovi, aby přidával,či ubíral něčeho v KD podle toho, jak kůň vypadá či se chová,či jak je temperamentní, je úsměvné.
Radíte krmení přestože nemáte šajnu, co je to za koně, jak je starý, v jakém stavu, jak bude ježděn atd.,atp. Slečna nebo spíše dívka, si koníka teprve bude kupovat. Možná, snad, někdy. Až dovolí rodiče. Až dodělá školu. Možná.
alfi pav
napsal(a):
Pro zadavatelku:
Tak já si zase neodpustím vůči vám ...holka si to krmení bude muset zajišťovat a míchat sama tak jako tak- ať už jí poradí kdokoli. Takže než aby sbírala rady na anonymní diskuzi, pokud nemá ani šajnu, je ten výživář nejjistější alternativa. Bývalý majitel taktéž nemusel být odborník, to bez znalostí neposoudí. Samozřejmě je dobré původní variantu krmení chvíli zachovat a změnu uskutečnit pomalu.
Sumička za výživové poradenství je celkem lidová, uvážíme-li, kolik majitelé z neznalosti vyhodí za zbytečné komponenty a doplňky a za veterinární řešení případných problémů.
Ing. Mechová za klienty dojíždí, pouze jsou-li z daleka, udělá konzultaci po mailu, ale vyžádá si foto koně v zootechnickém postoji, hmotnost a veškeré možné údaje.
Lentillka
napsal(a):
Než se ptát na intern. fórech je lepší si to nastudovat z knih. Udělat si prostě nějaký přehled kolik čeho je základ. Jsou různá plemena koní s různě snadnou krmitelností a také s různou zátěží (březost, práce, nemoc). K tomu jsou i různé metabolické poruchy...
No a i ta technika pasení není jen tak. Musíš mít představu co na pastvě vlastně roste za druhy rostlin, jak jsou pro koně vhodné atd. Jinak na Šumavě a jinak na Hané. Jako příklad soused pase A1/1 12 hodin denně, já poníky a tažáky jen 2 hodiny za den - a to se musí ještě každé jaro navykat.
Až si načteš nějaké základy, je možné nechat si udělat KD od výživáře. Tak se předchází zbytečným chybám.
Jo a hlavně krmit nějaké konkrétní KG!
Je strašný nešvar měřit na odměrky, když má každý doma jinou... Chápu že ve stáji je to tak vidět, ale málokdo ví, že nejdříve si tu naplněnou odměrku kdosi zvážil a ví, že to váží X a koni má dát Y , vypočítal si že Y=2X. U sena má tu váhu zkušený ošetřovatel v ruce. Normální je si ho sem tam převážit v síti, nebo v povlaku na peřinu, aby běžný majitel věděl jak velká je to hromada sena, pokud se dává 2x denně do boxu.
sisi58
napsal(a):
Odpověděla jsem na zadanou otázku. K věci.
Pokud bych se rozepsala, byla bych velmi vulgární. Ti, kteří se o svá zvířata starají dlouho a dobře, jistě chápou, jak to myslím.
Tohle děvče,a nic jiného to není, nemůže o koně ani náhodou pečovat dobře. Chybí jí veškerá základní data pro držení zvířete.
Už z dotazu je to patrné.
Chce koně, jednoho. Nejspíš na zahrádku. Pokud do ustájení, neptala by se.
Pro vás.
Radit takovému neználkovi, aby přidával,či ubíral něčeho v KD podle toho, jak kůň vypadá či se chová,či jak je temperamentní, je úsměvné.
Radíte krmení přestože nemáte šajnu, co je to za koně, jak je starý, v jakém stavu, jak bude ježděn atd.,atp. Slečna nebo spíše dívka, si koníka teprve bude kupovat. Možná, snad, někdy. Až dovolí rodiče. Až dodělá školu. Možná.
A proto si z té slečny musíte dělat srandu a srážet ji?
Vy sama jste dobře míněnou narážku neustála a to možná máte pár zkušeností u koní. A musíte srážet jiné?
Každý nějak začínal. V době, kdy jsem začínala já, byla jiná doba a lidi měli selský rozum. Teď na prakticky každém fóru vás "pipinky", co koně viděly z rychlíku zkouší umlátit zaručenými argumenty o tom, jak je zrovna jejich názor dokonalý a nejlepší a přitom o koni nemají znalostí ani za mák. Kolikrát se u toho opravdu bavím, selský rozum se jaksi vytratil za naučenými poučkami z odborné literatury.
Ano, radím krmení i když nevím jak kůň vypadá, jak je starý, v jakém stavu a jak bude ježděn. I vy, jako kdysi začátečník jste byla schopná rozlišit, jestli je pro vás kůň příliš živý nebo chcíplý - to dokáže odhadnout i naprostý laik. To, že se jeho stavu krmná dávka přizpůsobí je naprosto logická a jednoduchá úvaha, které je schopný každý. Osobně jsem si poslední dobou všimla, jak všichni řeší jadrné krmné dávky místo aby dali koni opravdu dostatek sena. Miluju argumenty typu "bez jádra nebude mít sílu na práci" což je věta, která u mě aspiruje na pitomost století. Všichni radí jak koně narvat jádrem (a ano, udělá to i výživář koně neznajíc), ale opomínají základní fakt, že jádrem koni nemáte dodávat energii navíc, leč pouze doplnit energii, kterou vydal prací což je sak*a rozdíl, jen si to málokdo uvědomí.
Vzhledem k neznalosti koně je jednoznačně lepší volba krmit stejně, jako byl krmen u předchozího majitele a postupně přejít na jiné krmení, pokud dotyčná usoudí, že krmná dávka koni nesedí pro to, co po něm ona potřebuje. Kompletní směs je pro začátečníka výrazně jednodušší na krmení a díky tomu dotyčná majitelka bude mít čas se informovat a udělat si vlastní názor o tom jak postupovat dále.
Mimo zahraniční prameny věnující se tomuto oboru (francouzsky umíte asi těžko, takže je zbytečné je uvádět) je z mého pohledu solidním a neutrálním zdrojem informací databáze článků a komentáře k jednotlivým druhům krmiv na www.centrumkrmiv.cz

alfi pav : Osobně jsem si poslední dobou všimla, jak všichni řeší jadrné krmné dávky místo aby dali koni opravdu dostatek sena. Miluju argumenty typu "bez jádra nebude mít sílu na práci" což je věta, která u mě aspiruje na pitomost století. Všichni radí jak koně narvat jádrem (a ano, udělá to i výživář koně neznajíc), ale opomínají základní fakt, že jádrem koni nemáte dodávat energii navíc, leč pouze doplnit energii, kterou vydal prací což je sak*a rozdíl, jen si to málokdo uvědomí.
...v základu máte pravdu, ale nezohledňujete disciplínu- s pupkem plným sena vám koník těžko přeskáče několik parkůrů za den... nezaběhne rovinový dostih v rekordu a.t.d. On je rozdíl podat výkon v jedné minutě, prakticky skoro na jeden nádech (anaerobně) nebo v průběhu jedné hodiny (aerobně). rozumíme si. Tam je ten rozdíl potřeby energie, kdy v prvém případě se energie během výkonu neobnoví a.t.d a ve druhém na to tělo má čas a je schopno obnovy i ze složek potravy, které nemají vysoký glykemický index.
Energie navíc se hodí na rekonvalescenci a obnovu vyčerpaných složek energie + něco do zásoby. Takže si myslím, že té energie by mělo být i víc, než doplnit, to co odešlo. Málo kdo odhadne výdej energie prací + potřebu energie na život+ na obnovu a rekonvalescenci po výkonu, na to už zas až tak selský rozum nestačí.
Kůň zvyklý na jádro vám taky hned nebude prosperovat čistě jen na objemu, musí si střívka zvyknout, dostatečná produkce enzymů a jiných účastníků trávení z čeho se bude energie tvořit, prostě přebudovat celý mechanismus trávení a naopak.(nemyslím tím pozvolný návyk na nová krmiva) Někomu stačí kopa sena a hrst obilí- to je ten lehce krmitelný, udělá hmotu i ze vzduchu u jiného to tak lehce nejde, to jsou ti hůře krmitelní koně + něco mezi oběma typy.
napsal(a):
alfi pav : Osobně jsem si poslední dobou všimla, jak všichni řeší jadrné krmné dávky místo aby dali koni opravdu dostatek sena. Miluju argumenty typu "bez jádra nebude mít sílu na práci" což je věta, která u mě aspiruje na pitomost století. Všichni radí jak koně narvat jádrem (a ano, udělá to i výživář koně neznajíc), ale opomínají základní fakt, že jádrem koni nemáte dodávat energii navíc, leč pouze doplnit energii, kterou vydal prací což je sak*a rozdíl, jen si to málokdo uvědomí.
...v základu máte pravdu, ale nezohledňujete disciplínu- s pupkem plným sena vám koník těžko přeskáče několik parkůrů za den... nezaběhne rovinový dostih v rekordu a.t.d. On je rozdíl podat výkon v jedné minutě, prakticky skoro na jeden nádech (anaerobně) nebo v průběhu jedné hodiny (aerobně). rozumíme si. Tam je ten rozdíl potřeby energie, kdy v prvém případě se energie během výkonu neobnoví a.t.d a ve druhém na to tělo má čas a je schopno obnovy i ze složek potravy, které nemají vysoký glykemický index.
Energie navíc se hodí na rekonvalescenci a obnovu vyčerpaných složek energie + něco do zásoby. Takže si myslím, že té energie by mělo být i víc, než doplnit, to co odešlo. Málo kdo odhadne výdej energie prací + potřebu energie na život+ na obnovu a rekonvalescenci po výkonu, na to už zas až tak selský rozum nestačí.
Kůň zvyklý na jádro vám taky hned nebude prosperovat čistě jen na objemu, musí si střívka zvyknout, dostatečná produkce enzymů a jiných účastníků trávení z čeho se bude energie tvořit, prostě přebudovat celý mechanismus trávení a naopak.(nemyslím tím pozvolný návyk na nová krmiva) Někomu stačí kopa sena a hrst obilí- to je ten lehce krmitelný, udělá hmotu i ze vzduchu u jiného to tak lehce nejde, to jsou ti hůře krmitelní koně + něco mezi oběma typy.
Trošku si dovolím nesúhlasiť s tou časťou o tom, ako si kôň musí zvyknúť na život bez jadra. Nemusí. Naozaj je to hlavne o zachovaní rovnice príjmu a výdaja a hlavne, o celkovej pohode koňa. Na tom záleží podľa mňa viac, ako na tom, čo dostane do žlabu.
Mám trochu labila, skôr teda autistu. Vzala som ho na podzim z dostihového tréningu a vyhodila som ho na 24/7 von. Pripravené som mala deky a koňa sme fakt sledovali, ako sa cíti, či ho nešikanujú, či si má kde ľahnúť, atď. Zvládol to absolútne bez problémov, nedošlo ku žiadnemu ubúdaniu hmotnosti, práve naopak. Okrem sena 2-3x denne dostával hrsť ovsa, ľan a minerálku. Prišiel z tréningu, kde dostával kýbel (taký ten plechový) jadra, zmes mačkaného ovsa a nejakých dostihových granúl. V lete žil len z pastvy, raz za čas som mu dala minerálku, pre dobrý pocit.
Podľa mňa sa majitelia koní strašne fixujú na to, čo tomu koňovi do žlabu dajú, riešia množstvá v gramoch, ktoré reálne majú minimálny vplyv na výkonnosť a zabúdajú na úplne banálne veci. Viď vedľa príbeh Horsany a toho strašne vychudnutého koňa. Tam je naozaj vidieť, že nakŕmenie koňa nie je žiadna veda a citlivý prístup spraví oveľa viac, než 7 druhov musli.
Ps, pripravovala som na vytrvalostné preteky kobylu, ktorú som x rokov jazdila v dostihovom tréningu. Krmivo úplne iné, minimum jadra, energia v podstate založená na tukoch, nie na cukroch, ako v dostihovom tréningu. Kým v tréningu behávala tak na 4-5 kg ovsa, vo vytrvalostnom tréningu mala možno pol kila. Pri väčšej dávke už mávala metabolické problémy na dlhších tratiach. Niekoľkokrát som ju mala na dráhe a viete čo? "Pomalšiu" rýchlu prácu dávala absolútne s prehľadom, s rovnakou výbušnosťou a energiou, ako "za mlada".
Špičkové vytrvalostné kone, ktoré precválajú 160 km v priemernej rýchlosti okolo 28 km/h, to sú skôr dostihový atléti, než vytrvalci. Nemôžu žiť z cukrov, jednak je to rýchla energia, druhak by to nedali metabolicky. Musia mať plné bruchá sena, ináč by neprežili toľko km.

Arbora:....... Ps, pripravovala som na vytrvalostné preteky kobylu, ktorú som x rokov jazdila v dostihovom tréningu. Krmivo úplne iné, minimum jadra, energia v podstate založená na tukoch, nie na cukroch, ako v dostihovom tréningu. Kým v tréningu behávala tak na 4-5 kg ovsa, vo vytrvalostnom tréningu mala možno pol kila. Pri väčšej dávke už mávala metabolické problémy na dlhších tratiach. Niekoľkokrát som ju mala na dráhe a viete čo? "Pomalšiu" rýchlu prácu dávala absolútne s prehľadom, s rovnakou výbušnosťou a energiou, ako "za mlada".
Špičkové vytrvalostné kone, ktoré precválajú 160 km v priemernej rýchlosti okolo 28 km/h, to sú skôr dostihový atléti, než vytrvalci. Nemôžu žiť z cukrov, jednak je to rýchla energia, druhak by to nedali metabolicky. Musia mať plné bruchá sena, ináč by neprežili toľko km.
A není to obdoba toho, co jsem napsala?
Jistě, každý bude mít svůj příběh...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.192
Hlavne kun nema bejt sam. Dpst pravděpodobně milou holcinu po par měsících nebo i driv samotky na zahrade sejme a prizabije.
neverend

XXX.XXX.213.247
Ono s takovými "znalostmi" bude asi i koupě koně celkem loterie.Při dnešní "morálce" prodávajících ví bůh co jim vlastně prodají.