Jak dál

Americký klusák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2020 00:31
dušná

XXX.XXX.197.151

Zdravím,nevím jak dál,mám 17letou klusačku,červen2019 vetem zaznělo slovo dušná.
Až do února 2020 sme zvladali od té doby vyzkoušeno co se dalo,ventipulmin úleva během užívání asi dva dny,po dobrani po dvou dnech extrém.
Mám ji ustajenou ve stáji s manegmentem se kterým je to bohužel těžký,takže vet a injekce při atacich pouze dočasnou úlevou pro kobču.
Začínám zacházet hluboko do fin.rezerv a manžel to přestává tolerovat.Kobča ještě ke všemu nepustí k sobě jen tak někoho druhého.jeden vet odmítá u ní ošetření,jedna vetka riskuje a druhá k ní jde s velkým respektem,riskuji s ni zdravi všech kolem.o kováři nemluvím.
Kvůli práci přestávám mít na ni tolik času který by potřebovala.
S vetama nezávisle na sobě jsem řešila uspání.
Bude to správné rozhodnutí nebo ještě něco vyzkoušet?děkuji za názory

3.6.2020 02:05
manitschka

XXX.XXX.29.75

A co vsechno jste zkouseli? 'Vse co se dalo' je pro jakoukoli radu poradu trochu malo informaci, myslim.

Kdyz management nevyhovuje, proc staj nezmenite? To se stejne neda osidit nikdy, u dusneho kone je to obzvlaste tluste nikdy..

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2020 07:15

dušná napsal(a):
Zdravím,nevím jak dál,mám 17letou klusačku,červen2019 vetem zaznělo slovo dušná.
Až do února 2020 sme zvladali od té doby vyzkoušeno co se dalo,ventipulmin úleva během užívání asi dva dny,po dobrani po dvou dnech extrém.
Mám ji ustajenou ve stáji s manegmentem se kterým je to bohužel těžký,takže vet a injekce při atacich pouze dočasnou úlevou pro kobču.
Začínám zacházet hluboko do fin.rezerv a manžel to přestává tolerovat.Kobča ještě ke všemu nepustí k sobě jen tak někoho druhého.jeden vet odmítá u ní ošetření,jedna vetka riskuje a druhá k ní jde s velkým respektem,riskuji s ni zdravi všech kolem.o kováři nemluvím.

Máte střízlivý náhled na svou situaci, koník je velice problematický u ošetření, vzhledem k nemoci může být hůř, darovat ho někam do lepších podmínek vzhledem k tomu nemá smysl......jistě jste s vetama probrala různé možnosti léčby a její finanční náročnosti......časem si jistrě koupíte víc rodinného koně.

3.6.2020 07:31
deauville

XXX.XXX.30.49

Nepíšete podrobnosti, ale obecně změna managementu ustájení je v případě dušných koní účinnější a levnější varianta než podpůrná léčba, o které píšete (vycházím z vlastních zkušeností). Tím bych opravdu začala, obávám se, že bez změny managementu není naděje na zlepšení.

Pokud máte pocit, že to kobyla (či její okolí) z různých důvodů nezvládne, pak eutanazie je volba č. 2.

3.6.2020 08:10
kallisto

XXX.XXX.237.35

Odstěhovat jinam. Vaše pohodlí dojíždění musí jít stranou.

3.6.2020 08:20

deauville napsal(a):
Nepíšete podrobnosti, ale obecně změna managementu ustájení je v případě dušných koní účinnější a levnější varianta než podpůrná léčba, o které píšete (vycházím z vlastních zkušeností). Tím bych opravdu začala, obávám se, že bez změny managementu není naděje na zlepšení.

Pokud máte pocit, že to kobyla (či její okolí) z různých důvodů nezvládne, pak eutanazie je volba č. 2.

Sohlas!

3.6.2020 16:22
Cat cat

XXX.XXX.209.8

dušná napsal(a):

Moje šestnáctiletá kobyla zůstala po nemoci dušná a to dost... šíleně zhubla,těžce dýchala a pri sebemenším pohybu kašel. Konečný verdikt - DUŠNÁ. S vetem jsme zkoušeli snad všechno...i homeopatika. Žádná úleva a moře peněz mě to stálo. Chtěla jsem ji nechat uspat,protože na toho koně byl žalostný pohled. Pak mi jedna docela známá vetka poradila ji dát na pastviny,že to příroda zařídí....buď to dá a nebo ne. Zkusila jsem to. Do měsíce to byl úplně jiný kůň.
Nabrala, dýchání se hodně zlepšilo až kašel úplně vymizel. Občas zakašlala při cvalu a pak ještě bylo občas zakašlání při přechodech zima~jaro, léto~podzim. Nikdy už jsem ji do stáje nedala. Až do konce života byla venku....bez obtíží.
Dejte ji na pastviny....

3.6.2020 16:42
canka

XXX.XXX.35.234

Také plně souhlasím s pastvinou a dobrým ustájením 24/7 ....koupila jsem také dušnou poničku,která nebyla v ideálních podmínkách..teď je 24/7 s pohybem,který si sama reguluje a až na občasné zakašlání,když jsou opravdu vedra a dýchání má v tomto období těžší,tak je zcela v pořádku a ani když si zakluše a zacválá,nekašle....
Takže se s prominutím vyprdněte na svoje vlastní pohodlí a teď myslete na kobylu. Najděte ji co nejdříve vhodné pastevní ustájení(nechápu,proč jste neřešila jako první tuto variantu),a pokud bude opravdu dobré(přístřešek,zdroj vody,zpevněné plochy,v zimě dostatek sena,vyrovnané stádo),nemusíte řešit to,že na ní díky práci nemáte čas,nebudete do ní muset vrážet jiné finance než ty za ustájení a budete spokojená jak vy,tak manžel a hlavně ta kobyla.....držím vám pěsti

3.6.2020 16:57
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Stájové prostředí má na zdraví koně zásadní vliv. Stejně jako výběh vedle intenzivně zem. obhospodařovaného pole.
Pokud má kůň jakékoliv zdravotní omezení, způsob jeho držení se tomu musí přizpůsobit. Dušný kůň potřebuje především kvalitní vzduch. Tedy ustájení ideálně 24/7 na pastvině (žádný prašný plácek), nejlépe podhůří a venkov.
Otázkou ale je jestli má správně stanovenou diagnozu. Bohužel vídám veterináře co dušnost střílí jen tak od boku na základě poslechu - žádná bronchoskopie, laváž, laborka... A k tomu nesystematické užívání kortikoidů. Ve výsledku je prázdná kapsa majitele a kůň o nic zdravější. Když už jsou potíže, je potřeba aby se majitel vzdělal co nejvíce a z odborných zdrojů.
Já bych kobyle našla nejlevnější pastevko v podhůří a co nejdříve ji tam dala (tedy pokud se pohybuje a je v normální krmné kondici). Prostě jestli má šanci se tam spravit. Pokud uhyne - platíš jen kafinu. Pokud se vykrmí, ale dechově to bude pořád špatné, jako že nebude využitelná - dá se na jatky, nebo uspí. No a když se spraví je lepší jezdit jen trochu o víkendu kdy je čas si za ní zajet, než platit ustájení v blízkosti + veta. Nejhorší bývají přechody počasí a zimní inverze.
Ještě bych zvážila dát jí tu šanci na pastvinách. Roční období je k tomu příznivé. Ale jestli už jen pumpuje břichem, aby to udýchala a hýbe se neochotně - tak uspat, než trápit.

3.6.2020 17:44

Pokud uhyne - platíš jen kafinu.
..tak toho bych se u dušnoho koně nechtěla dočkat, že už není by mě asi dlouho netrápilo, ale jak z toho světa sešel velmi dlouho....a ještě v cizím prostředí...

4.6.2020 06:59
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud uhyne - platíš jen kafinu.
..tak toho bych se u dušnoho koně nechtěla dočkat, že už není by mě asi dlouho netrápilo, ale jak z toho světa sešel velmi dlouho....a ještě v cizím prostředí...

No upřímně - nemá každý lehkou smrt, natož hezkou. A než dlouhé dušení se, je to uspání na místě.
Napsala jsem to dost nešikovně. Jenže v novém se ta smrt přihodí dost snadno. Jakože na pastevku 24/7 (levné v horním dolním) se se zařazováním do stáda většinou moc nemažou - sází na to , že v prostoru má kůň šanci někam se ostatním uhnout. No a u většiny to funguje, příroda ví jak na to.
Chtěla jsem tím sdělit, že už nemůže finančně víc ztratit. A v celém příspěvku opakuji, že musí celkově posoudit jak na tom kobyla je.

4.6.2020 08:16

souhlas s Pipilotou, i v tom pragmatickém náhledu na úhyn. Ano, bylo by hezké všem zvířátkům zajistit pohodlné sprovození ze světa. Ale upřímně - ta kobyla už teď chcípe tím nejhorším způsobem. Nic horšího se jí na té pastvině nestane (tedy ohledně průběhu dušnosti samozřejmě, ostatní je ovšem dílem náhody).

4.6.2020 08:43

Nebuďte sobec a dejte toho koně na pastviny
Kvůli vaší pohodlnosti ten kůň trpí, změna ustájení měla být jako první - ještě když víte, že toto ustájení ji dusí....

4.6.2020 10:17
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Pokud je kůň dušný natolik, že už po dvou dnech od dobrání léků má silnou recidivu a navíc k tomu je těžko ošetřitelný dokonce do té míry, že k němu nechce ani vet, tak není celkem co řešit a okamžitě bych uspala.

I na pastvinách, kam pravděpodobně nebudete moct dojíždět často, se o něho někdo bude muset postarat případně brát koně z jeho stáda a riskovat, že někomu vaše kobyla ublíží, je dost o kejhák - i když bude na pastvinách, pořád za ni budete zodpovědná vy, když něco vymamlasí.

Svoji dušnou kobylu jsem nechávala uspat potom, co nebyla schopná vyjít ani malý kopeček od stáje do výběhu bez těžké hyperventilace - a to bydlím v kopcích nad hranicí sněhu. Prala jsem se s tím svinstvem pět let, stálo mě to strašné peníze, a nakonec ji dorazila řepka, kterou to jaro kolem nás zaseli...

Jen malá poznámka - pokud se rozhodnete pro uspání a kobyla je opravdu fest dušná, tak hodně zvažte to uspání před podáním smrtící injekce. Léky pro uspání totiž snižují dechovou frekvenci a dušný kůň se přitom může začít doslova dusit. Je to bohužel i moje vlastní smutná zkušenost - vetka dala injekci na uspání a když už kobyla skoro lehla, tak se najednou začala šíleně dusit, padla na zem, mlátila s sebou a do toho jsme my s vetkou bojovaly, aby ji dokázala napíchnout tou smrtící injekcí a kobyla odešla navždy. Bylo to strašné, i vetka byla bledá jak křída. Dnes s odstupem času si myslím, že by bylo humánnější podat hned tu smrtící injekci.

4.6.2020 10:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Liečiť koňa v stajni s nevhodnými podmienkami je pre mňa nepochopiteľná vec a môže to viesť len tam, kam ste dospeli vy, bohužiaľ.

Premiestniť, dať na inhalačné kortikoidy a bronchodilatátory, alebo prednisolon v tabletách, to môže dostať do žrádla a nemusí k nej nikto chodiť.
Nechápem, prečo sa do zle manipulovateľného koňa pichá, keď sú aj iné alternatívy, ktoré evidentne fungujú. Len to musí niekto do tej nozdry streknúť, že.

Nemám jedinú zlú skúsenosť s eutanáziou koňa s astmou, pokiaľ sa vyskytne reakcia, ako popisuje alfi pav, jedná vždy o intrakarotidálne podanie liečiva, čo vám ale vet nikdy neprizná, pravdepodobne.

Injekcie typu T61 sa nesmú podávať u zvierat pri vedomí a to, že sa kôň zvalí a nedýcha neznamená, že je mŕtvy, srdcová činnosť často trvá aj 20 minút, takže si rozhodne nemyslím, že je to čosi super humánne, len majiteľovi to nenapadne, lebo kôň už nedýcha.

4.6.2020 11:19
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
Liečiť koňa v stajni s nevhodnými podmienkami je pre mňa nepochopiteľná vec a môže to viesť len tam, kam ste dospeli vy, bohužiaľ.

Premiestniť, dať na inhalačné kortikoidy a bronchodilatátory, alebo prednisolon v tabletách, to môže dostať do žrádla a nemusí k nej nikto chodiť.
Nechápem, prečo sa do zle manipulovateľného koňa pichá, keď sú aj iné alternatívy, ktoré evidentne fungujú. Len to musí niekto do tej nozdry streknúť, že.

Nemám jedinú zlú skúsenosť s eutanáziou koňa s astmou, pokiaľ sa vyskytne reakcia, ako popisuje alfi pav, jedná vždy o intrakarotidálne podanie liečiva, čo vám ale vet nikdy neprizná, pravdepodobne.

Injekcie typu T61 sa nesmú podávať u zvierat pri vedomí a to, že sa kôň zvalí a nedýcha neznamená, že je mŕtvy, srdcová činnosť často trvá aj 20 minút, takže si rozhodne nemyslím, že je to čosi super humánne, len majiteľovi to nenapadne, lebo kôň už nedýcha.

Co znamená intrakarotidální? Jen abych to dobře pochopila

Nejsem veterinář a nehodlám se do vás navážet, ale selským rozumem mi není jasné, jak může srdce koně tepat ještě 20 min po zástavě dechu bez pokusů o oživení zvířete. Nedýchá-li živý tvor, tak přece musí logicky velmi rychle nastat smrt udušením, kdy přestanou fungovat i další orgány kvůli nedostatku kyslíku a nezdá se mi, že to trvá až 20 min.

Nevím jakou injekci vetka dávala, vím, že měla dvě, jednu na uspání a jednu smrtící. V tu chvíli byly druhy injekcí a způsob podání to jediné, co mě fakt bylo ukradené. Ptala jsem se pak i jiných vetů a říkali mi, že v případě silně dušného koně je opravdu na místě opatrnost při eutanázii.

4.6.2020 11:40
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana, je ešte povolené utratiť koňa zastrelením? Nemám extra veľký súbor pozorovaní, ale bolo to vždy rýchlo a bez komplikácií. nemusí sa riešiť, čo kedy a kam pichnúť, stačí "iba" presne trafiť. Injekčné uspávanie, aj keď všetko klaplo, bolo vždy hrozne dlhé a práve je tam to, že zviera vyzerá hrozne dlho ešte živé.

4.6.2020 12:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

"Nedýchá-li živý tvor, tak přece musí logicky velmi rychle nastat smrt udušením, kdy přestanou fungovat i další orgány kvůli nedostatku kyslíku a nezdá se mi, že to trvá až 20 min."

Alfi pav, teď vůbec nechci rejt ani nebudu popisovat mechanizmy a varianty, jak může smrt nastat. To jestli dýchá nebo nedýchá, se pozná těžko a je ztráta času to řešit. Kým bije, tak žije. Když najdete své dítě, manžela, rodiče v bezvědomí bez dechu, budete masírovat až do upadnutí rukou. V plicích toho vzduchu něco je a vyjma stavů jako např. utonutí, překážka v dýchací trubce...i minimální pohyby trupu a difuze něco kyslíku hodí. Takže, když je volný průchod vzduchu k plicím, ty orgány něco vydrží.

4.6.2020 12:04

Rif Du Madon napsal(a):
Horsana, je ešte povolené utratiť koňa zastrelením? Nemám extra veľký súbor pozorovaní, ale bolo to vždy rýchlo a bez komplikácií. nemusí sa riešiť, čo kedy a kam pichnúť, stačí "iba" presne trafiť. Injekčné uspávanie, aj keď všetko klaplo, bolo vždy hrozne dlhé a práve je tam to, že zviera vyzerá hrozne dlho ešte živé.

To by mě taky zajímalo. Utrácet injekcí koně jsem viděla jednou a vůbec se mi to nelíbilo. Ležel ve studené vodě, takže to celý průběh eutanazie zpomalilo a ty křeče v agonii byly opravdu nehezké. Tenkrát jsem si právě říkala, že kdyby to šlo, nechám svého koně radši zastřelit.

4.6.2020 12:05

Rif Du Madon napsal(a):
"Nedýchá-li živý tvor, tak přece musí logicky velmi rychle nastat smrt udušením, kdy přestanou fungovat i další orgány kvůli nedostatku kyslíku a nezdá se mi, že to trvá až 20 min."

Alfi pav, teď vůbec nechci rejt ani nebudu popisovat mechanizmy a varianty, jak může smrt nastat. To jestli dýchá nebo nedýchá, se pozná těžko a je ztráta času to řešit. Kým bije, tak žije. Když najdete své dítě, manžela, rodiče v bezvědomí bez dechu, budete masírovat až do upadnutí rukou. V plicích toho vzduchu něco je a vyjma stavů jako např. utonutí, překážka v dýchací trubce...i minimální pohyby trupu a difuze něco kyslíku hodí. Takže, když je volný průchod vzduchu k plicím, ty orgány něco vydrží.

Tak nějak. Proto se při laické resuscitaci už netrvá na umělém dýchání, klíčové je udržet v chodu srdce.

4.6.2020 12:51
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Rif Du Madon napsal(a):

Já bych raději reakci od Horsany, snad bude mít čas a možnost odpovědět.

Ve svém dotazu jsem uváděla, že se mi zdá divné, že by srdce tepalo 20 min po zástavě dechu bez pokusů o oživení zvířete. Je jasné, že pokud se začne živý tvor oživovat, tak se situace bude měnit.

4.6.2020 13:00
akscha

XXX.XXX.51.140

Ja bych si te odpovedi vazila, Rif je lekar :) a zrovna cinnost srdce a srdecni automacie neni neco, co by se u jednotlivych druhu savcu nejak lisilo

4.6.2020 13:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

alfi pav- intrakarotidálne znamená, že nejaká časť lieku bola podaná do artérie, nie do žily, stačí že sa kôň mykne, alebo blbý uhol, či miesto na krku.

Pokiaľ živý tvor nedýcha, ale bije mu srdce, tak je schopný žiť ešte veľmi dlho, pravda, mozog a orgány trpia a odumierajú, no ešte stále sa v organizme distribuuje krv a prebieha výmena krvných plynov.
Zviera je v anestézii, ktorá tiež spôsobila spôsobila apnoe, čo je jediné, čo majiteľ vidí, takže všetky procesy sú spomalené, takže to trvá všetko o to dlhšie. Ale nie je to vidieť, veď si vezmite fonendoskop a počúvajte, ak sa vyskytnete pri nejakom utrácaní T61.
Lepšie raz počuť, ako si to sto krát vysvetľovať na nete.

Preto sme vždy srdce pri použití T61 zastavovali horkou soľou, inak proste bije nekonečne dlho, ale nikto o tom nevie, okrem toho, ktorý to srdce s fonendoskopom počúva, kôň sa nehýbe a nedýcha. Ale srdce proste ide ďalej a preto ho treba zastaviť. Alebo sa otočiť a odísť a tváriť sa, že sa nič nedeje a je po všetkom, čo ale rozhodne nie je môj štýl.

Neviem si vôbec predstaviť, ako sa dá utratiť kôň dvoma injekciami, možno išlo o dve dávky tej istej látky, niečo ako T61, po prvej mal asi spadnúť a druhá ho mala zabiť, ťažko povedať. Je to síce často používané, ale nepovažujem to za profesionálne a humánne, sorry.

Eutanázia má byť podľa prekladu krásna smrť a je blbé, že to kolegovia nevedia a zvaľujú vinu na to, že je kôň dušný.
Za 20 rokov som ani raz nezažila nič, čo tu ľudia radi popisujú, pokiaľ boli lieky podané riadne do žily. Zato podanie do artérie /tepny/ je úplne iná káva a je to horror, vždy.
A to sa stáva, ak sa nezavedie kanyla, ale utráca sa na ihle, bohužiaľ. (Ale občas sa podarí zaviesť kanylu aj do tej artérie, no...)

Kôň sa do spánku uvádza rôzne, náš bežný protokol pozostáva z Xylazínu, Apaurinu a Ketamínu v dávkach ako pri injekčnej anestézii a následne sa do cisterna magna aplikuje lidokain cez dlhú kanylu, čo utlmí mozog, nastáva apnoe, reflexy slabnú a srdce sa zastaví o nejaké 3 minúty, viem to, lebo ho počúvam fonendoskopom.
Komu sa nechce triafať do zátylku s kanylou, tak podá barbiturát, na ležiacom koni. Prípadne aj horkú soľ.
Že má kôň iv kanylu je samozrejmosťou.

Humánna resuscitácia, ako tu už správne niekto podotkol- ide o udržanie obehu, na umelom dýchaní sa až tak nebazíruje, hoci je to samozrejme bonus, veď sa to aj volá kardio-pulmonárna resuscitácia.

Rif Du Madon - hmm, pokiaľ je zbraň držaná legálne, tak sa dá, ono po tom pátrať nikto nebude, proste ultima ratio. Ale aj dobre streliť treba vedieť..

Dá sa aj rektálne preťať brušná aorta, v anestézii...dá sa veľa vecí.

4.6.2020 13:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Kôň sa do spánku uvádza rôzne...aha, takže dá sa aj u koňa, dobre vedieť. Lebo pes odišiel hladko, iný vet aj iná doba. Teraz viem, na čo sa mám pýtať, keby na to došlo.

4.6.2020 13:44
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

akscha napsal(a):
Ja bych si te odpovedi vazila, Rif je lekar :) a zrovna cinnost srdce a srdecni automacie neni neco, co by se u jednotlivych druhu savcu nejak lisilo

Ále, vážit si nikdo nemusí. Jen myslet si, že když plíce nedýchá, srdce nebije, chci vymýtit (a je jedno jestli jde o zvíře či člověka a oživování nebo umrtvování). Abychom si tady taky sladili odhad, kdy už je živý tvor hotový. Svět je malý, potkáme se někde u koní, někoho najdeme hadráka bez dechu, tak abychom se zbytečně nenechali umřít.

4.6.2020 13:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):

Kôň sa do spánku uvádza rôzne...aha, takže dá sa aj u koňa, dobre vedieť. Lebo pes odišiel hladko, iný vet aj iná doba. Teraz viem, na čo sa mám pýtať, keby na to došlo.

Tak vieš ako, do Ríma vedie veľa ciest...
Ešte raz upozorňujem, že prípravky ako T61, alebo Exagon sa nesmú používať bez predchádzajúcej sedácie, jedná sa o barbituráty.

Na Téčku to bolo výslovne napísané v príbalovom letáku, Richter Farma si u Exagonu zvolila mikroskopické písmenká úplne dole na konci a zaondila to tak, že je to na zvážení lekára...
Exagon si s ničím nepopletiete, je modrý.
A dodnes poznám ľudí, ktorý ho malým zvieratám aplikujú intrakardiálne bez sedácie, či anestézie. A to je proste svinstvo Rovnako ako tieto látky podávať koňom pri plnom vedomí.

Pritom psa hladučko utratíš Thiopentalom, úplná paráda, zaspí, potom hneď apnoe a srdce max minútku bije, ak vôbec, záleží ako rýchlo sa podá.
Kone pri eutanázii iba Thiopentalom často urobia ešte dve saltá vzad, slinia, majú šialený výraz, nedá sa porovnávať účinok barbiturátov u psov a koní.

https://www.kvlsr.sk/ganet/kvlsr/portal.nsf/wdoc/a34f92405f7aa405c1257d4d002f5002/ $FILE/rp_exagon_broschuere_SK_doppels.pdf

Takže, zlatý štandard je: zavedenie IV katétra a úplná injekčná anestézia (ketamín spôsobuje kŕče, takže samozrejme premedikácia benzodiazepínmi) a na ležiacom a hlboko spiacom koni zástava dychu a obehu (barbiturát, horká soľ, lidokain do cisterna magna neverím, že niekto používa v praxi, ale my trebárs áno).

Horkú soľ dostať kúpiť v záhradkárstve, ale koncentráciu neviem, mieša to laborantka. Vysoká koncentrácia nič nepokazí.
V chlade roztok kryštalizuje, preto ho treba pred použitím zohriať vo vodnom kúpeli.

4.6.2020 14:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

alfi pav napsal(a):

Ve svém dotazu jsem uváděla, že se mi zdá divné, že by srdce tepalo 20 min po zástavě dechu bez pokusů o oživení zvířete. Je jasné, že pokud se začne živý tvor oživovat, tak se situace bude měnit.

Nie som si istá, či rozumiem otázke, o aké oživovanie sa jedná?
Lebo pri eutanázii už neoživujeme (zas nie že by mi to nikdy nenapadlo), len kto vie to srdce zastaviť, ak má čím, tak ho zastaví, ak nie je čím, tak sa musí monitorovať, zvierací patológovia by vedeli rozprávať, ako našli domnele mŕtve zvieratá živé, vrátane koní.

Údajne nejaká mozgová aktivita ešte aj po smrti (trvalá zástava dychu, srdcovej činnosti, bez reflexov, rohovka už obsychá) pretrváva u koní ešte 30 minút, takže skôr ani nezačíname pitvať.

A vôbec, Rif Du Madon by nám k tejto téme vedela povedať viac, myslím.

4.6.2020 14:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Ále, vážit si nikdo nemusí. Jen myslet si, že když plíce nedýchá, srdce nebije, chci vymýtit (a je jedno jestli jde o zvíře či člověka a oživování nebo umrtvování). Abychom si tady taky sladili odhad, kdy už je živý tvor hotový. Svět je malý, potkáme se někde u koní, někoho najdeme hadráka bez dechu, tak abychom se zbytečně nenechali umřít.

Už sme dosť ďaleko od dušnej kobyly, ale bola som šokovaná, keď som pred pár rokmi videla nejakú štatistiku, koľko ľudí je nechaných zomrieť nevhodne, či nesprávne poskytnutou prvou pomocou, alebo samozrejme zlým vyhodnotením situácie (lapavé nádychy, chrapot....)

4.6.2020 14:41
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

No na mrtvých ľudí už som si musela zvyknúť...Naspať k mrtvým koňom: pred 10rokmi sme nechávali uspať mojho prvého koňa, vet ho pichol do krku, ešte na zemi dlho bojoval a prisahám bohu, že bol živý ešte keď ho nakladala tá kovová ruka kafilérky. Otrasný zážitok, revala som ešte niekoľko rokov pri tej spomienke, že ma ani nenapadlo skúmať, či to bolo lege artis. Som hrozne rada, že existuje postup, ako koňa fakt dobre uspať.

4.6.2020 14:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

alfi pav napsal(a):

I když dechový systém nefunguje, tak v těle je nějaký zbytkový kyslík, který bijící srdce "rozhání" chvíli dál a samo je jím zásobeno. Proto, jak holky psaly, se nyní u resuscitace nevyžaduje dýchání, protože zbylého kyslíku je relativně dost a jen nahrazujete masáží srdce to udržení oběhu a distribuci krve, děláte tu pumpu. Činnost srdce není přímo řízena hladinou kyslíku, ale nervovým systémem.
Samozřejmě, že nakonec při zástavě dechu se ten kyslík jednou vyčerpá, jen to prostě nějakou chvíli trvá.

4.6.2020 16:12

Horsana napsal(a):
Tak vieš ako, do Ríma vedie veľa ciest...
Ešte raz upozorňujem, že prípravky ako T61, alebo Exagon sa nesmú používať bez predchádzajúcej sedácie, jedná sa o barbituráty.

Na Téčku to bolo výslovne napísané v príbalovom letáku, Richter Farma si u Exagonu zvolila mikroskopické písmenká úplne dole na konci a zaondila to tak, že je to na zvážení lekára...
Exagon si s ničím nepopletiete, je modrý.
A dodnes poznám ľudí, ktorý ho malým zvieratám aplikujú intrakardiálne bez sedácie, či anestézie. A to je proste svinstvo Rovnako ako tieto látky podávať koňom pri plnom vedomí.

Pritom psa hladučko utratíš Thiopentalom, úplná paráda, zaspí, potom hneď apnoe a srdce max minútku bije, ak vôbec, záleží ako rýchlo sa podá.
Kone pri eutanázii iba Thiopentalom často urobia ešte dve saltá vzad, slinia, majú šialený výraz, nedá sa porovnávať účinok barbiturátov u psov a koní.

https://www.kvlsr.sk/ganet/kvlsr/portal.nsf/wdoc/a34f92405f7aa405c1257d4d002f5002/$FILE/rp_exagon_broschuere_SK_doppels.pdf

Takže, zlatý štandard je: zavedenie IV katétra a úplná injekčná anestézia (ketamín spôsobuje kŕče, takže samozrejme premedikácia benzodiazepínmi) a na ležiacom a hlboko spiacom koni zástava dychu a obehu (barbiturát, horká soľ, lidokain do cisterna magna neverím, že niekto používa v praxi, ale my trebárs áno).

Horkú soľ dostať kúpiť v záhradkárstve, ale koncentráciu neviem, mieša to laborantka. Vysoká koncentrácia nič nepokazí.
V chlade roztok kryštalizuje, preto ho treba pred použitím zohriať vo vodnom kúpeli.

Horsana, díky moc. Takže kdybych někdy (nedej bože) potřebovala co nejrychleji a nejhumánněji utratit koně, kamarád myslivec může?

4.6.2020 17:58
evcusik

XXX.XXX.150.10

Horsana, díky moc. Takže kdybych někdy (nedej bože) potřebovala co nejrychleji a nejhumánněji utratit koně, kamarád myslivec může?

Jsem zvědavá na odpověď též. Vzhledem k vlastnictví 2 konouchu je na místě řešit i tu poslední cestu. A protože to jsou mí parťáci, tak chci aby byla co nejméně nepříjemná. A pokud nebude k sehnání vet, co to udělá humánně, radsi řeknu svému otci-myslivcovi. Legislativa-nelegislativa....

4.6.2020 18:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ak si trúfa, tak samozrejme že áno.
Už som tu raz opisovala historku, kde sa muž a žena rozhodovali o spôsobe eutanázie, muž bol za zastrelenie (mäsiar, ale niektoré býky proste kvôli bezpečnosti strieľal, bol poľovník) a žena, vetka, chcela injekčne. A hlavne obaja to chceli veľmi prirodzene, uprostred stáda a tiež jednoducho, vedľa vopred vykopanej jamy.

Skončilo to tak, že namiesto toho, aby sa majiteľka rozlúčila( predtým ešte brala kobyle krv, bol to fríz s megaezofágom, niečo sme chceli publikovať a aj vziať nejaké orgány na histológiu), ako už mala ihlu v ruke, tak že rýchlo rýchlo, podávajte mi striekačky.

No, podávali sme a kobyla ako bola blbá na manipuláciu a vonku bola tma a kôň čierny a mali sme iba čelovky, tak jej drbla skoro celú dávku ketamínu do artérie.
To, čo sa tam potom odohralo ma dodnes straší v snoch, výsledok bol ten, že v nastalom chaose do vykopanej jamy spadol druhý kôň a zmietajúcu kobylu sme neboli schopní zabiť ešte ďalšie 2 hodiny.

Takže fakt si myslím, že myslivec múže a tiež si myslím, že to nikto riešiť nebude.
Ale znovu opakujem, aj streliť sa dá zle.

4.6.2020 19:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

dušná napsal(a):

Vy toho koně pomalu,ale jistě zabíjíte sami. Když budete dál pokračovat stejně, jednoho dne se vám ho zabít opravdu podaří. A nebude to pěkná smrt. Kobyla se totiž udusí.
Pokud chcete opravdu léčit, MUSÍTE změnit prostředí. Najděte ustájení, které jí bude vyhovovat. Můžu vás ujistit, že přímo vás k životu nepotřebuje, ovšem kyslík v plících k životu potřebuje na 100%.
Pokud seženete ustájení někde mimo velké město, v rodinné stáji, u zodpovědného člověka, může kobyla na světě strávit ještě několik pěkných let . Pokud by vám to moc lezlo do peněz, nechte ji žít v pohodě a bez trápení třeba nějakou dobu a pak ji pošlete za duhový most. Horsana vám tu přesně popsala, jak na to.
Nečekejte, že vám tu schválíme uspání kobyly, kterou jste svou "péčí" přivedli do stavu, ve kterém se nachází.
Jestli kobylu držet, či uspat, tak to si budete muset rozhodnout sami.Vy jste majitelé. Vaše zodpovědnost.

4.6.2020 20:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
No na mrtvých ľudí už som si musela zvyknúť...Naspať k mrtvým koňom: pred 10rokmi sme nechávali uspať mojho prvého koňa, vet ho pichol do krku, ešte na zemi dlho bojoval a prisahám bohu, že bol živý ešte keď ho nakladala tá kovová ruka kafilérky. Otrasný zážitok, revala som ešte niekoľko rokov pri tej spomienke, že ma ani nenapadlo skúmať, či to bolo lege artis. Som hrozne rada, že existuje postup, ako koňa fakt dobre uspať.

Tak to je strašné :(

A chápem, že po takýchto hororových zážitkoch sa ľudia proste zaujímajú aj o to zastrelenie.

No samotná injekčná eutanázia skutočne môže byť tá "pekná smrť", len ju treba vedieť správne zmanažovať.

4.6.2020 20:39

souhlas s Pipilotou, i v tom pragmatickém náhledu na úhyn. Ano, bylo by hezké všem zvířátkům zajistit pohodlné sprovození ze světa. Ale upřímně - ta kobyla už teď chcípe tím nejhorším způsobem. Nic horšího se jí na té pastvině nestane (tedy ohledně průběhu dušnosti samozřejmě, ostatní je ovšem dílem náhody).

Zadavatelka se ptá na názor na utracení, je se stavem koně smířená, a myslím, že pokud by nemohla mít koně v dosahu denní kontroly někde na pastvině sama osobně, nechat jí odvézt, ať se někdo komu zaplatí postará nebo ať to teda nechá na přírodě není dobré řešení....ona chce svému koni "dopřát " konec života bez stresu, tak to z dotazu vyznělo.

4.6.2020 20:42
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):
Tak to je strašné :(

A chápem, že po takýchto hororových zážitkoch sa ľudia proste zaujímajú aj o to zastrelenie.

No samotná injekčná eutanázia skutočne môže byť tá "pekná smrť", len ju treba vedieť správne zmanažovať.

Ďakujem za podrobný návod, vytlačím si to a založím do preukazu, to je na mňa moc liekov naraz na zapamatanie:)

4.6.2020 20:45

Pokud to nebudete nikde šířit....zastřelit hospodářské zvíře "mysliveckou zbraní" myslím dle zákona nelze.

4.6.2020 21:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Ďakujem za podrobný návod, vytlačím si to a založím do preukazu, to je na mňa moc liekov naraz na zapamatanie:)

Jasne, pokiaľ žiješ v ČR, tak ketamín nie je problém, u nás v SR je vedený ako omamná látka a nie každý ho má.

Dôležitá je aj tá kanyla, odpadá problém s hľadaním žily na ležiacom koni.
Kto to nerobí pravidelne, tak aj v tom môže byť problém, proste sa netrafí, to sa stáva.

5.6.2020 06:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zadavatelka se ptá na názor na utracení, je se stavem koně smířená, a myslím, že pokud by nemohla mít koně v dosahu denní kontroly někde na pastvině sama osobně, nechat jí odvézt, ať se někdo komu zaplatí postará nebo ať to teda nechá na přírodě není dobré řešení....ona chce svému koni "dopřát " konec života bez stresu, tak to z dotazu vyznělo.

Napřed ho svou "péčí" přivedla do stavu, ve kterém je, a teď mu chce dopřát lehkou smrt. Tak tomu se říká ironie.

5.6.2020 08:20

Pokud to nebudete nikde šířit....zastřelit hospodářské zvíře "mysliveckou zbraní" myslím dle zákona nelze.

Jasně, že nebudu nikomu nic vykládat. Ale čistě hypoteticky - kamarád koně zastřelí, já zavolám kafilérku a ta asi nebude zkoumat, jak kůň ze světa odešel. Dostanu papír a na ÚEK nahlásím úhyn.

5.6.2020 08:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jasně, že nebudu nikomu nic vykládat. Ale čistě hypoteticky - kamarád koně zastřelí, já zavolám kafilérku a ta asi nebude zkoumat, jak kůň ze světa odešel. Dostanu papír a na ÚEK nahlásím úhyn.

Nemám kamaráda.
Zastřelení mi přijde jako nejhumánnější. Navíc, když můj kůň děla ofuky, jen vidí veta.

5.6.2020 08:54
lodenka333

XXX.XXX.229.13

Horsana napsal(a):
Ak si trúfa, tak samozrejme že áno.
Už som tu raz opisovala historku, kde sa muž a žena rozhodovali o spôsobe eutanázie, muž bol za zastrelenie (mäsiar, ale niektoré býky proste kvôli bezpečnosti strieľal, bol poľovník) a žena, vetka, chcela injekčne. A hlavne obaja to chceli veľmi prirodzene, uprostred stáda a tiež jednoducho, vedľa vopred vykopanej jamy.

Skončilo to tak, že namiesto toho, aby sa majiteľka rozlúčila( predtým ešte brala kobyle krv, bol to fríz s megaezofágom, niečo sme chceli publikovať a aj vziať nejaké orgány na histológiu), ako už mala ihlu v ruke, tak že rýchlo rýchlo, podávajte mi striekačky.

No, podávali sme a kobyla ako bola blbá na manipuláciu a vonku bola tma a kôň čierny a mali sme iba čelovky, tak jej drbla skoro celú dávku ketamínu do artérie.
To, čo sa tam potom odohralo ma dodnes straší v snoch, výsledok bol ten, že v nastalom chaose do vykopanej jamy spadol druhý kôň a zmietajúcu kobylu sme neboli schopní zabiť ešte ďalšie 2 hodiny.

Takže fakt si myslím, že myslivec múže a tiež si myslím, že to nikto riešiť nebude.
Ale znovu opakujem, aj streliť sa dá zle.

Souhlasím s tím, že smrt zastřelením, samozřejmě pro správném provedení, je lepší než T61. Nevím jak na Slovensku, ale v České republice toto není legislativne možné. Stejně jako zde někdo píše, že koně nechá zastřelit a pak zavolá kafilerku, že kůň uhynul-to si vážně myslíte že nepoznají díru v hlavě? Pak záleží na tom, jak se v tom kdo bude chtít rýpat. Ale je to z pohledu mnoha zákonů mininalne na pokutu, i hůř.

5.6.2020 09:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak kafilerista sa v tom fakt rýpať nebude.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2020 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63

Horsana napsal(a):
Tak kafilerista sa v tom fakt rýpať nebude.

Asi tak. Rekne sem prisel sem nasel sem ho takhle konec tecka. Ten je rad ze ma sixhtu za sebou

5.6.2020 10:18
lodenka333

XXX.XXX.229.13

To myslím taky, ale nikdy nevíte. V každém případě ostatní platí a tam bych se víc bála náhodných přihlížejících.

5.6.2020 10:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

No tak pokiaľ čakám na kafilérku, tak mi pripadá normálne, že koňa prikryjem aspoň plachtou, dekou, paplónom, čečinou, prípadne my prikrývame utrateným koňom hlavu, z piety, najmä ak tam je majiteľ, pokiaľ sa hneď neodtiahnu na miesto na to určené.

5.6.2020 10:57
lodenka333

XXX.XXX.229.13

Ano, jistě, nemusíte se chytnout te jediné věci. Já upozornavala na to, že to legislativne není ok, a když něco ukradnou v obchodě a nikdo mě u toho nevidí tak taky žádný trest nepřijde, to je jasné.

5.6.2020 11:07
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Nám na školení přepravců zvířat před pěti lety říkali přednášející, že pokud by už došlo v průběhu dopravy zvířete k nehodě, bylo by nutno zvíře kvůli zranění ihned usmrtit a vet by nebyl v dosahu a dopravce by na to neměl žaludek (byť by to normálně měl být schopen provést), tak zavolat myslivce ať zvíře zastřelí, protože kdyby měl v tomto výjimečném případě použít služební zbraň policista, tak by to pak bylo na dlouhé lokte a zapisování zatímco u myslivce žádné dlouhé vyšetřování a hlášení proč a jak není vyžadováno a nikdo to neřeší.

5.6.2020 11:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Nám na školení přepravců zvířat před pěti lety říkali přednášející, že pokud by už došlo v průběhu dopravy zvířete k nehodě, bylo by nutno zvíře kvůli zranění ihned usmrtit a vet by nebyl v dosahu a dopravce by na to neměl žaludek (byť by to normálně měl být schopen provést), tak zavolat myslivce ať zvíře zastřelí, protože kdyby měl v tomto výjimečném případě použít služební zbraň policista, tak by to pak bylo na dlouhé lokte a zapisování zatímco u myslivce žádné dlouhé vyšetřování a hlášení proč a jak není vyžadováno a nikdo to neřeší.

Jenže jak sehnat ochotného myslivce? Jak si udělat známost? Kdo z nich to bude riskovat?
Taky se mi víc líbí kulka, než injekce.

5.6.2020 11:19
lodenka333

XXX.XXX.229.13

No ale v zákonu o myslivost jsou jasně daně druhy (zvěře) které lze obhospodařovat lovem, kůň tam samozřejmě není. Tedy podle mě koně zastřelit nesmí, rozhodně ne v objektu stáje. Možná by byly zajímavé postřehy někoho, kdo vlastní zbraň a ví kdy a jak ji lze použít. Ale co se týče zvířat, utratit je může pouze veterinární lékař. Vím že v jedné zoo veterinář může použít brokovnici, proto, aby zvíře mohli zkrmit. Ale jde o zoo, která není v katastru obce, a z toho důvodu je to možné, navíc spíš jde o porážku než o utracení. Takže těžko říct, pokud by veterinář někde na louce zastřelil koně, by to po všech stránkách (legislativy)bylo v pořádku. Spíš ne. Protože v zákonu na ochranu zvířat je také řečeno, že to může být pouze veterinárními prostředky. Ale věřím že hodně lidí by v dané situaci dali moc za to aby koně rychle mohl zbavit trápení myslivec od sousedů než čekat na veta.

5.6.2020 11:37
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Jen mě tak napadlo, co řezník? Kůň je přece jatečné zvíře, takže i řezník by ho měl být schopný jateční pistolí zabít. U prasat ani není podmínka, že to musí být na jatkách. Jak je to s koňmi?
Jinak T61 mi nedokázala zabít ani kočku. Kočka zakanylovaná, uspaná a dostala asi trojnásobnou dávku T61. A pořád se tomu bránila. Asi 20 minut trvalo, než srdíčko dotlouklo, mezitím měla svalový záškuby. Nehezký pohled...

5.6.2020 11:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Práve som to išla napísať, řezník-mäsiar - áno, volajú aj tých, viem o tom, bola som pri tom.
Vykrvenie po omráčení, ale býva to aj tak, že mäsiari už majú aj strelné zbrane, pretože niektoré veľké býky, alebo divoký dobytok, najmä ak nie je žiadne manipulačné zariadenie, ako naháňacia ulička, strieľajú.

Či už preto, aby sa potom tá hovädzina skonzumovala, alebo ak si zviera zlomí nohu, prípadne naposledy jalovica, čo si zrejme upchala jablkami pažerák a nedalo sa k nej absolútne nijako priblížiť. Po poldňovom naháňaní to majiteľ vzdal.

5.6.2020 11:49
lodenka333

XXX.XXX.229.13

U nás nesmíte porážet koně v domácnosti.

5.6.2020 12:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja nie som právnik.
Ale vidím drobný rozdiel medzi "obhospodarovať lovom" a zastreliť koňa trebárs v ťažkom teréne so zlomenou nohou a taktiež vidím rozdiel medzi odporazením za účelom konzumu a za účelom ukončenia trápenia.

Takže to už je na každom, aké pre a proti na popisovaných metódach nájde a čo si zvolí, prípadne to za človeka často vyrieši situácia, ktorá sa môže skomplikovať tak, že budete radi, ak vám toho koňa bude mať kto podrezať.
Alebo si je to možné všetko naplánovať v kľude, s vetom, ktorý má šajnu o tom, ako ktoré lieky fungujú a vie, čo robí a prečo.

Pokiaľ sa niečo na injekčnom utrácaní poserie, je vždy na vine veterinár, nikdy nie zviera.
Ľudia, čo utrácajú pri plnom vedomí Téčkom majú v pekle nachystané špeciálne miestečko.

Howgh (alebo ako sa to píše).

5.6.2020 12:11
lodenka333

XXX.XXX.229.13

Já jsem popisovala právě právní stránku věci. Myslivecký zákon popisuje péči o zvěř, to znamená, že myslivci se mají starat o ní a ne o koně.

Horsano, dovolím si otázku, Vy jste MVDr. ? Děkuji.

5.6.2020 12:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

lodenka333 napsal(a):
Já jsem popisovala právě právní stránku věci. Myslivecký zákon popisuje péči o zvěř, to znamená, že myslivci se mají starat o ní a ne o koně.

Horsano, dovolím si otázku, Vy jste MVDr. ? Děkuji.

Áno, som MVDr.

5.6.2020 12:21
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
Práve som to išla napísať, řezník-mäsiar - áno, volajú aj tých, viem o tom, bola som pri tom.
Vykrvenie po omráčení, ale býva to aj tak, že mäsiari už majú aj strelné zbrane, pretože niektoré veľké býky, alebo divoký dobytok, najmä ak nie je žiadne manipulačné zariadenie, ako naháňacia ulička, strieľajú.

Či už preto, aby sa potom tá hovädzina skonzumovala, alebo ak si zviera zlomí nohu, prípadne naposledy jalovica, čo si zrejme upchala jablkami pažerák a nedalo sa k nej absolútne nijako priblížiť. Po poldňovom naháňaní to majiteľ vzdal.

V případě nehody při dopravě to usmrcení vykrvením po omráčení může udělat i dopravce - leč těžko toto přetavíte do podmínek stáje.

Pokud bychom hodnotili opět onu humánnost, která je v případě použití injekce sporná, jak jste psala - tak i v případě onoho vykrvení po omráčení budete řezat do stále živého zvířete...

Pokud bych musela opět určit osud mě drahého zvířete, tak bych určitě volila uspání + injekci, ale teď už bych si vzpomněla na to, co jste tady psala a víc to s vetem řešila, slepá důvěra už asi ne.

Jen mě ještě napadá: je-li podaná látka intrakarotidálně ve chvíli, kdy je potřeba koně usmrtit = stane se chyba, jaké by bylo nejvhodnější řešení dané situace, aby se kůň trápil co nejméně? Co by měl vet v tu chvíli správně udělat, aby kůň rychle pošel?

5.6.2020 12:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

alfi pav- tiež by som svoje kone nestrieľala, na eutanáziu mám kolegov, ja sama by som to nezvládla. Ja som zástancom rozlúčky a potom plakať kdesi ďaleko, zvieratá, ktoré upadajú do anestetického spánku, prípadne už sa utrácajú na kvílivé zvuky majiteľov veľmi citlivo reagujú a celkom evidentne im pri tom stúpa srdcová frekvencia. Tak to aj majiteľom podávam, že proste nechcú odísť, našťastie sú v tomto ľudia pomerne nesebeckí a buď to vydržia, alebo fakt odídu von.

No, to závisí od toho čo a koľko sa intrakarotidálne podá, karotída je veľká cieva a jedným srdcovým úderom to má kôň rovno v mozgu, obrazne povedané, preto sú tie účinky tak dramatické a pritom sa nedosiahne anestetického spánku a zviera bojuje, dusí sa, má kŕče, sliní.

A vtedy každá rada drahá, najlepšie nasedovať Xylazínom a počkať, kým sa ukľudní, žiaľ tá excitácia je veľmi silná a tak to proste môže trvať, tiež trafiť vtedy nezakanylovanú žilu môže byť problém, najmä ak sa zviera zmieta.

Vytvoriť tiché prostredie, neškriekať, neplakať, koňovi vatu do uší, zakryť oči a naprať do neho všetko, čo vet má, ideálne niečo čo zastaví dych a potom aj srdcovú činnosť.

Ak vet nemá, majte doma horkú soľ, dá sa kúpiť v záhradkárstve, roztok sa dá nachystať dopredu, len ho potom treba zohriať vo vodnom kúpeli, alebo na radiátore a občas premiešať, nemusí byť sterilný, ide o eutanáziu a môžete ho vetovi ponúknuť, hoci to nikto nemá rád, ak sa mu niekto mieša do kapusty. A najlepšie aplikovať cez dvacky striekačky rýchlo po sebe, v infúzke, najmä ak je chladnejšie kryštalizuje v hadičke.
Ak mi to niekto pripomenie, tak pozriem, ako sa rozrába.

Na všetky tieto situácie by mal ale byť vet pripravený, ale zažila som už aj situáciu, kedy mal so sebou napríklad málo Téčka...majiteľka sa zadúšala plačom a bola odvedená s tým, že už je za dúhovým mostom a že sa u nej mal výborne a blablabla, pritom všetci sme vedeli, že stále žije a že to potrvá kuva dlho. To som ešte študovala a bolo to niekde v teréne.

Taktiež pri takých stavoch prichádza ku slovu vykrvenie (dá sa to aj cez rektum, vtedy z toho nie je tratolište krvi), jatočka, zastrelenie, to už čo má kto dostupné a ako si trúfa.

Život prináša také situácie, že je zbytočné odriekať zákony spredu zozadu, prípadne to môžte ísť skúsiť do kalamity nad Ždiarom, kde sa kôň skotúľal dolu svahom a ostali mu dve nezlomené nohy.
Tam je poľovník každý druhý a všetci majú pušky kvôli medveďom.

Pokiaľ sa dá eutanázia naplánovať, naplánujte ju.
Pokiaľ nie, existujú alternatívy a je mojou povinnosťou o nich ľudí informovať.

5.6.2020 13:08
evcusik

XXX.XXX.150.10

Horsano,
Moc děkuji za cenné informace.

5.6.2020 13:19

Jen si dovolím, při jatečném zastřelení je žádoucí, aby srdce ještě dlouho tlouklo- kvůli vykrvení, takže to vykrvení je nutnost, aby krevní oběh zkolaboval a srdce se zastavilo.
Otázka?: proč se koně po celkové anestezii nepíchají do srdce(délka jehly?), vet mi takto uspal psa a proběhlo to naprosto v klidu i kontrola ozvů proběhla....

5.6.2020 13:36
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Taky děkuji Horsano

Ten roztok hořké soli by mě docela zajímal vč, toho jaké množství je potřeba ho podat, aby to mělo požadovaný účinek - asi se to dává podle váhy zvířete? Je to použitelné na všechny zvířata nebo jen na koně? Co přesně to koni v těle udělá a bude ho to bolet (dotaz na bolest je asi hloupý ale i tak)?

Informace se může někdy hodit i když za mě doufám, že ne brzo, špatného jsem si zažila už setsak*a dost...

5.6.2020 13:42
dušná

XXX.XXX.197.151

Všem děkuji za názory a rady......
Tímto příspěvkem jsem jen chtěla poprosit zeptat se,jestli si někdo prošel něčím podobným,...
Kobylu jsem odkoupila v hroznem stavu a podminek,podařilo se mě k ní dostat a ona si k sobě pustila mě.najednou sme byly dvojka.
Je to dlouhý příběh,kobyla vždy měla a dostane co bude třeba,nedokážu si představit jen tak ji někam dát přes její chování a zdrav.potíže
Jen jsem ještě chtěla říct,že jsem ji do tohoto stavu určitě nepřivedla já!!.Jak tu bylo zmíněno.
A kdyby to jen trochu šlo,tak ji mám doma na zahradě.!

Neregistrovaný uživatel

5.6.2020 18:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.63

dušná napsal(a):
Všem děkuji za názory a rady......
Tímto příspěvkem jsem jen chtěla poprosit zeptat se,jestli si někdo prošel něčím podobným,...
Kobylu jsem odkoupila v hroznem stavu a podminek,podařilo se mě k ní dostat a ona si k sobě pustila mě.najednou sme byly dvojka.
Je to dlouhý příběh,kobyla vždy měla a dostane co bude třeba,nedokážu si představit jen tak ji někam dát přes její chování a zdrav.potíže
Jen jsem ještě chtěla říct,že jsem ji do tohoto stavu určitě nepřivedla já!!.Jak tu bylo zmíněno.
A kdyby to jen trochu šlo,tak ji mám doma na zahradě.!

A prpc ji nenajdete lepsi ustajko? Kdyz ji tohle platite urcite se da sehnat vhodnejsi. Prosim tohle neokecate.

5.6.2020 19:39
Sophii

XXX.XXX.168.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A prpc ji nenajdete lepsi ustajko? Kdyz ji tohle platite urcite se da sehnat vhodnejsi. Prosim tohle neokecate.

co mi tohle řešení ustájení u dušné kobyly připomíná

5.6.2020 20:23
dušná

XXX.XXX.197.151

Lepší ustâjeni?! Myslite si že jsem to neresila?!Řešila.
S jeji povahou by to bylo pro ni ještě větší zlo.

Jinak dnes po čtyřech dnech opět privolana vetka.
Bohužel přidaly se další komplikace a stav jde rapidně k horšímu.

5.6.2020 20:27
Dotaz

XXX.XXX.3.252

dušná napsal(a):

Nechápu. Co by bylo ještě větší zlo? Psychika?

5.6.2020 20:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Verun - veľmi zlý prístup, hrubá hrudná stena, srdce je skryté za mohutným svalstvom lopatky, zvalí sa na zlú stranu a potom čo?

dušná - áno, dva roky som si niečím takým prechádzala, kobyla s ťažkou astmou a zlým chrupom, bola na kašiach, na inhalačných aj injekčných kortikoidoch, v zime vždy lepšia, mala box s padokom, všetko sme močili, na leto mimo mesto, povaha neopísateľná- nedokázala ostať vo výbehu bez človeka, bola silne fixovaná na mňa, nerešpektovala ohradník, išla ako buldozér a pokiaľ som nedrepela niekde s ňou, tak iba vonku behala a erdžala za mnou, ak bola v nezbúrateľnej ohrade.

Bol to jaskynný tvor, mala som si ju brať zase na leto preč a týždeň pred odvozom sa schvátila na všetky štyri a utratili sme ju, podotýkam že bez problémov.
Teda, kolegovia ju utratili, nebola som pri tom, našťastie.

5.6.2020 21:07

Ještě otázka k tomu srdci- je jasné, že srdce si samo vytváří elektrické impulsy bez činnosti mozku-alespoň do té doby než dojdou živiny a kyslík, nemůže to být ten případ při té eutanasii, že mozková smrt již nastala, ale srdeční ozvy jsou nadále slyšet, protože nějaká saturace kyslíkem prostě v těle ještě je?

5.6.2020 21:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

To závisí od použitého protokolu.

Monica Aleman to skúmala u 15 koní, boli utratení pentobarbitalom sodným, ale po predošlej sedácii.
Koncentrácia je adekvátna koncentrácii Exagonu (modrá tekutina, nedá sa s ničím pomýliť), aj dávka.

https://thehorse.com/112122/study-confirms-euthanasia-in-horses-is-quick-humane/

Exagon je u nás dostupný, ale je drahý, mám skúsenosť iba s jeho podaním keď už bol kôň spiaci na zemi, super. Tie časy zhruba ako popisuje Monica, hoci nie tak úplne sa mi tomu chce veriť, čo píšu v tej štúdii a nepíšu čím sedovali. Teda, možno to píšu v originálnom článku, dávam sem iba výcuc z The Horse. Odkaz na článok je je v odkaze.

Podanie pentobarbitalu v Írsku som mala možnost sledovať a rozhodne to nebolo tak krásne, ako to popisuje Monika, ani zďaleka. Ale boli to plnorkvníky z dráhy, ktoré by liečbou prerobili a tak sa ich proste trebalo zbaviť. Taktiež tam skúšali zabíjať kone pumpou na bicykle, lebo im to pripadalo ako super nápad zadarmo, tak že im budú do žily pumpovať vzduch, úžasný nápad, ale nefungoval. No comment, dostihový priemysel je super...

Leták z Téčka, kde je jasne a zrozumiteľne napísané, prečo sa musí podávať zvieratám, ktoré sú v bezvedomí. Samozrejme platí aj u koní, nielen u psov.

https://www.drugs.com/vet/t-61-euthanasia-solution-can.html?fbclid=IwAR2rVIzWpTovSFmBXqqGPjo7BhnwT8oMkYYpwry-Js-Nw7VLH8xWyHgxQZA

5.6.2020 21:38
kallisto

XXX.XXX.135.43

dušná napsal(a):

Tak já nechápu co vlastně chcete slyšet. Posvětit, že ji máte utratit? Všechny rady jsou špatně. To základní, jako změna prostředí nechcete radši vůbec vyzkoušet.

5.6.2020 22:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

dušná napsal(a):

Omylem jsem vam dala plus. Resila jste,ale nevyresila. Kobyle je to k nicemu. Umysl nestaci,pocitaji se skutky. Uspani vam neposvetim. Sama mam starou,dusnou mucharku. Dusnost resim osmym rokem. Po prvnim ataku,kdy slo kobyle o zivot, uz se mi nikdy nic tak dramatickeho nestalo. Za tu dobu jen 2x kortikoidy. Vse ostatni reseno ve spolupraci s vety (a to i konzultace emailem s temi vzdalenymi), samostudiem, dotazy na netu a kazdodenni peci. Kobyla velka a na osetrovani velmi neprijemna. Az treti veterinarka si s ni poradila. Takze nic prijemneho. Nejak si neumim predstavit,co dela ta vase kobyla, aby to neslo resit. Vy jste zadne podrobnosti neuvedla, jen se dusujete, jak je to strasne. Nejak jste me nepresvedcila.

6.6.2020 08:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

dušná napsal(a):

Jak už jede dolů po plošině, je utracení vysvobozením.
Jestli je opravdu "na palici" a po převozu na louku by nežrala, čučela jak zdrhnout a bez chvilky klidu tam lítala - tak to fakt nemá řešení.
Jak jsem psala výše, na louku se musí dát ještě v dobré výživové kondici.

No asi jen potřebuješ sama čas na to rozhodnutí poslat ji za duhový most... Někdy je ale to váhání a zkoušení co by ještě mohlo pomoci trápením. Pokud nechceš dát kobylu na louku a ať to "příroda rozhodne", utrať hned (tohle řešení zabírá v počátcích, ne u rozjetého problému s navazujícími komplikacemi). Dušnost se bude jen horšit a náklady jen stoupat.

6.6.2020 08:56
etnies86

XXX.XXX.245.26

asi budu mít hloupý dotaz, ale když kůň dostane na uspání a pak tu smrtící, tak kůň fakt trpí? já jsem doteď žila, že když se zvíře uspí tak nic necítí
nebo se tedy jedná jen o nějaké hnusné záškuby, ale koně to už nebolí

6.6.2020 11:44

Horsana: jo ten protokol s barbiturátem pentobarbitalem sodným se mi líbí....až teda po předešlé sedaci, no a když vím, že mi kobyla špatně usíná- má vždy při ošetření zubů vyšší dávku než ostatní, budu to muset řešit.?

6.6.2020 19:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsana: jo ten protokol s barbiturátem pentobarbitalem sodným se mi líbí....až teda po předešlé sedaci, no a když vím, že mi kobyla špatně usíná- má vždy při ošetření zubů vyšší dávku než ostatní, budu to muset řešit.?

No, mne sa teda rozhodne nelíbí a neverím, že to v praxi funguje tak pekne a hladko.
Aj keď je kôň v sedácii, je zabíjaný pri vedomí, nie v anestézii.

Nedostatočná reakcia na sedáciu má veľa príčin, takže ťažko povedať. Pokiaľ je pri vyššej dávke ok, tak by nemal byť problém.

ethnies- ťažko povedať

7.6.2020 13:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
No, mne sa teda rozhodne nelíbí a neverím, že to v praxi funguje tak pekne a hladko.
Aj keď je kôň v sedácii, je zabíjaný pri vedomí, nie v anestézii.

Nedostatočná reakcia na sedáciu má veľa príčin, takže ťažko povedať. Pokiaľ je pri vyššej dávke ok, tak by nemal byť problém.

ethnies- ťažko povedať

Narazila jsem na tuto starou diskuzi na Equichannel.cz : http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1116698
Váš názor na to, co tam diskutující píší o uspávání?

7.6.2020 15:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi- fakt neviem, sú to 3 strany a diskusia stará 14 rokov.

karol píše o sukcinylcholíne- áno, je zakázané ho používať v monokombinácii, je to myorelaxant a zviera sa po jeho podaní udusí pri plnom vedomí, ale nie je to vidieť, pretože má paralyzované svaly.

Inak tam ešte píšu o prípravku T61, je zbytočné sa o jeho podaní baviť, keď aj v jeho príbalovom letáku sa jasne píše, že sa nesmie podávať zvieratám pri vedomí.
Pri vedomí neznamená v sedácii.

Ale každý druhý vet vám povie, že je to výborné, dokonca to neváhajú aplikovať priamo do srdca, dokonca do pľúc, bez sedácie, u malých zvierat.
Myslím si, že je to zbytočné a kruté.

7.6.2020 15:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
sisi- fakt neviem, sú to 3 strany a diskusia stará 14 rokov.

karol píše o sukcinylcholíne- áno, je zakázané ho používať v monokombinácii, je to myorelaxant a zviera sa po jeho podaní udusí pri plnom vedomí, ale nie je to vidieť, pretože má paralyzované svaly.

Inak tam ešte píšu o prípravku T61, je zbytočné sa o jeho podaní baviť, keď aj v jeho príbalovom letáku sa jasne píše, že sa nesmie podávať zvieratám pri vedomí.
Pri vedomí neznamená v sedácii.

Ale každý druhý vet vám povie, že je to výborné, dokonca to neváhajú aplikovať priamo do srdca, dokonca do pľúc, bez sedácie, u malých zvierat.
Myslím si, že je to zbytočné a kruté.

Taky jsem to do konce nečetla. Vlastně se tam názory opakují.
Jde tedy o to, aby zvíře bylo natolik mimo sebe, aby už účinky T61 nepociťovalo? A toho se nedosáhne sedací, ale narkózou? A ta je problém. Jestli tomu rozumím.
Ono by asi šlo, dopředu si domluvit s vetem postup. Ale jak jistě víte,všechno může být úplně jinak. Musím si to nacvičit, abych věděla i ve vypjaté situaci, jak má vetka postupovat. Předpokládám, že kdo platí, ten si diktuje. Ale může být, že přijede někdo jiný. A uspat se bude muset.
Pořád říkám, že kulka je nejlepší. Ale jsem bez přátel mezi myslivci.

7.6.2020 16:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi - áno, presne tak.

Narkóza by nemala predstavovať žiadny problém, predpokladám, že je schopný ju vykonať každý vet, veď sa v nej kastruje a aj sa v nej vykonávajú niektoré iné zákroky, aj v teréne, nechápem, kde by mal byť problém, všetky lieky sú dostupné a vôbec nie sú drahé.

Že to veti stále robia iba s T61 mi hlava neberie.
Takže áno, dohovoriť sa, ak to budete plánovať a volať veta, ktorý to vykoná v celkovej injekčnej anestézii. To je stav, v ktorom sa zvieratá bežne operujú, takže naozaj nie sú pri vedomí.

Nechápem načo hľadať kompromisy a špekulovať, keď je všetko jasné a dávno vymyslené ako sa to dá urobiť tak, aby kôň nijako netrpel.

Guľka je len táká spoľahlivá, ako ruka toho, kto strieľa a mnoho ľudí má s koňom problém, dokonca aj mäsiari.

7.6.2020 16:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
sisi - áno, presne tak.

Narkóza by nemala predstavovať žiadny problém, predpokladám, že je schopný ju vykonať každý vet, veď sa v nej kastruje a aj sa v nej vykonávajú niektoré iné zákroky, aj v teréne, nechápem, kde by mal byť problém, všetky lieky sú dostupné a vôbec nie sú drahé.

Že to veti stále robia iba s T61 mi hlava neberie.
Takže áno, dohovoriť sa, ak to budete plánovať a volať veta, ktorý to vykoná v celkovej injekčnej anestézii. To je stav, v ktorom sa zvieratá bežne operujú, takže naozaj nie sú pri vedomí.

Nechápem načo hľadať kompromisy a špekulovať, keď je všetko jasné a dávno vymyslené ako sa to dá urobiť tak, aby kôň nijako netrpel.

Guľka je len táká spoľahlivá, ako ruka toho, kto strieľa a mnoho ľudí má s koňom problém, dokonca aj mäsiari.

Moc děkuji, za sebe i za kobylu. Konečně v tom mám jasno.

7.6.2020 16:27

sisi58 napsal(a):
Moc děkuji, za sebe i za kobylu. Konečně v tom mám jasno.

Já také děkuji.

7.6.2020 19:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rado sa stalo, želám všetkým, aby túto neradostnú, no niekedy žiaľ nevyhnutnú procedúru zvládli naplánovať a zrealizovať tak, aby pri nej nikto zbytočne netrpel.

7.6.2020 20:51
etnies86

XXX.XXX.245.26

před hodně lety jsem dávala uspat potkánka a teď se děsím že tedy dostal jen tu injekci do srdce, nebyla jsem přítomna v ordinaci, vzala jsem si ho až pak :( ach jo

7.6.2020 21:34

...do srdce ne , do plic, naše morče ....

7.6.2020 21:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak teraz už je úroveň medicíny malých hlodavcov úplne inde, chvalabohu.

Kedysi sme mali pre malé zvieratá dokonca takú komoru, kde zvieratá inhalovali éter, neutrácali sa injekčne, ale to bolo pred 20 a viac rokmi.
Ale inak vôbec netuším, ako sa tieto drobce lege artis utrácajú, na klinikách, kde je na to vybavenie sa normálne uspia nejakým inhalačným anestetikom a potom neviem, každopádne už hlboko spia.
Ak je teda majiteľ ochotný to zaplatiť a je vybavenie.

7.6.2020 21:39

dneska byla kolegyně z práce nechat utratit cca15 letého králíka, co jsme měli v práci, poptám se, co bylo....

10.6.2020 11:26

děkuji za tuhle diskusi. Napíši si poznámky, nechám je ve stáji. Máme důchodce, kterého prostě chca nechca nejspíš v příštích 10 letech (jakkoli je bez zdr. potíží) čeká utracení. Ještě než k nám vet vyrazí, dám mu přesný návod, jak si přeji, aby to proběhlo, aby si vzal příslušné prostředky a látky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík