Dobrý den, mám jeden dotaz.
Mám 5ti letého haflingerského valacha, a už si moc nevím rady. Když jsme ho v dubnu 2019 přivezli, tak to byl teror. Byl drzý tak moc, že šel i přes bič. Byl závislý na koních, což jsme aspoň trochu zvládli. Začali jsme dělat přirozenou komunikaci, a on se zlepšoval. V červnu jsme začali hodně pracovat, takže trochu nasvalil. Pracovali jsme na lonži (krok, klus, přechody), a později jsme začali i jezdit (krok, klus). Chodili jsme hodně ven, a nějaké extra trénování to nebylo. Občas jsme cválali, ale to fakt jen málo. Na podzim se zase trochu zhoršil, a tak jsem hodně lonžovala. A to už ve všech chodech i s přechody (cval jen trochu). Jezdili jsme na hale, kde mi chodil hezky svižně. V zimě jsme skoro nejezdili, a když už tak jen lehce. To mi chodil pořád svižně, ale občas zkoušel (šel kam chtěl, vyhazování). Od dubna 2020 jsme začali opět jezdit, a to ještě pár tréninků chodil svižně. Trénovali jsme hlavně nacválávání, a celkově cval, protože to nám dělá problém. Pak jsme začali trénovat s trenérem, a valášek mi začal nasvalovat. Hodně jsme makali na cvalu, kde chodí docela svižně (občas přejde protože ještě tak dlouho nevydrží). V klusu ale chodí strašně pomalu, a občas ho dostat i do toho kroku je peklo. Vůbec nechápu co se stalo, a proč je teď tak moc líný. Na lonži chdí svižně ve všech chodech (zkoušenou předevčírem), a venku chodí taky rychle. Budu moc ráda za veškeré rady, a kdyžtak ještě cokoliv upřesním.
Zdá se, že po něm pořád něco chcete. Práce, kterou popisujete, určitě nebude vadit normálnímu jezdeckému koni. Třeba ČT nebo Hannoverskému koni nebo jinému teplokrevníkovi.
Haflinger je trochu jinak stavěný a je braný jako kůň všestranný. To znamená,že umí vše, ale nikoli na vysoké úrovni.
Takže váš koník vám dal všechno, co zvládl a vám je to málo. Proste nepřeskočí vlastní stín, i kdybyste se rozkrájela. Ano, jsou haflingové, kteří dokázali velmi mnoho. Ale to byli koníci čistokrevní a jezdci velmi zkušení.
Mě by tedy rozhodně naštvalo, kdybych se velmi snažila a místo ocenění byla dál drezírovaná.
Dejte si time out a nějaký čas jezděte jako hobby jezdec. Pohoda, klídek a tabáček. Třeba to pak koníka zase začne bavit a vyjde vám vstříc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Zdá se, že po něm pořád něco chcete. Práce, kterou popisujete, určitě nebude vadit normálnímu jezdeckému koni. Třeba ČT nebo Hannoverskému koni nebo jinému teplokrevníkovi.
Haflinger je trochu jinak stavěný a je braný jako kůň všestranný. To znamená,že umí vše, ale nikoli na vysoké úrovni.
Takže váš koník vám dal všechno, co zvládl a vám je to málo. Proste nepřeskočí vlastní stín, i kdybyste se rozkrájela. Ano, jsou haflingové, kteří dokázali velmi mnoho. Ale to byli koníci čistokrevní a jezdci velmi zkušení.
Mě by tedy rozhodně naštvalo, kdybych se velmi snažila a místo ocenění byla dál drezírovaná.
Dejte si time out a nějaký čas jezděte jako hobby jezdec. Pohoda, klídek a tabáček. Třeba to pak koníka zase začne bavit a vyjde vám vstříc.
Napadlo mě totéž, že je kůň možná otrávený a kyselý.
sisi58
napsal(a):
Myslím, že haflingové jsou velmi šikovní a dají se i velmi dobře přijezdit, jasně nebude to kůň do GP, ale to od něj nikdo něčeká.
Souhlas, že slečna mu asi příliš naložila, celou dobu po něm nic moc nechtěla a pak mu na jaře naložila a diví se, že kůň je otrávený. Jinak to vypadá opravdu typycky na otrávené koně, kterému se vzala radost k práci, projevil snahu a místo odměny dostal další práci. To otráví nejdnoho koně a je jedno jakého je plemene. Ne nadarmo se říká, že v nejlepším se má skončit, tak že když koníček dobře pracuje odměním ho tím, že ten den skončím o něco dříve, tak zachová chuť pro příště.
Další faktor, který bych nepodceňovala, tak pro jistotu bych zkontrolovala sedlo zda pořád sedí.

K tomu vyhazování bych měla poznámku o tom, že možná nemusí také zcela sedět sedlo. Snaží se vyhovět, v terénu, kde se po něm toho tolik nechce, a také ho to třeba baví, to vydrží, ale na jízdárně se bránil, a když mu to nepomohlo, pomalu se dostává do naučené bezmoci, a raději si vytrpí pobízení, než by se pod sedlem moc snažil.
Jak říkají nade mnou, určitě neuškodí dát chvíli oraz, a za mě ještě kontrolu zad a sedla, zda je stav vyhovující.
Dále je přirozené, že s narůstajícími teplotami koně "vadnou", a naopak jakmile se na podzim začne ochlazovat, opět se zaradují :-) V létě je obtěžuje teplo i hmyz, mohou být unavenější. Svaly vytvářejí více tepla a mohl přibrat z pastvy (a díky tomu, že nemusí topit) i na tucích, které radostnému pohybu také moc nepomáhají :-)
napsal(a):
K tomu vyhazování bych měla poznámku o tom, že možná nemusí také zcela sedět sedlo. Snaží se vyhovět, v terénu, kde se po něm toho tolik nechce, a také ho to třeba baví, to vydrží, ale na jízdárně se bránil, a když mu to nepomohlo, pomalu se dostává do naučené bezmoci, a raději si vytrpí pobízení, než by se pod sedlem moc snažil.
Jak říkají nade mnou, určitě neuškodí dát chvíli oraz, a za mě ještě kontrolu zad a sedla, zda je stav vyhovující.
Dále je přirozené, že s narůstajícími teplotami koně "vadnou", a naopak jakmile se na podzim začne ochlazovat, opět se zaradují :-) V létě je obtěžuje teplo i hmyz, mohou být unavenější. Svaly vytvářejí více tepla a mohl přibrat z pastvy (a díky tomu, že nemusí topit) i na tucích, které radostnému pohybu také moc nepomáhají :-)
Jj právě prot jsem zmiňovala kontrolu sedla...
A ještě jedna věc, otázka jak jezdkyně pobízí, jeslti tlačí co krok a čím dál více (přičmž sama tuhne), to je taky ideální cesta, jak si vyrobit tlačivého koně. Když o tom přemýšlím, ona to asi bude spíše kombinace všech faktorů (málokdy bývá jen jeden) tak nějak dohromady, taak že zadavatelka o tom může popřemýšlet.
A ještě, jak jste zmínila přibírání, tak taky závisí co majitelka krmí, já třeba krmit svého oře stejně jako v zimě, tak taky nebude mít "dost šťávy", v zimě je chladněji energie k pohybu přichází tak nějak sama, tak že mají víc sena méně jádra, v létě sena naopak méně (pastva) a v jádru má víc energie. Tak že toto je zas ještě další faktor.
sisi58
napsal(a):
Koník je normálně čistokrevný hafling (vypálený znak HF). Matka z Německa, a ozec z Rakouska, takže je to sportovní typ haflinga. S bývalou majitelkou skákal 130 cm, takže si myslím že je velmi šikovný. Ano, možná jsem ho opravdu otrávila, ale to fakt nevím. Na lonži toho po něm chci vždy víc, a tam chodí svižně. Ve cvalu pod sedlem také docela v pohodě. Jde opravdu ken o ten klus a občas i ten krok (hlavně když přejdeme z rychlejšího chodu do kroku). Jezdit jako hobby jezdec myslíte jak? Chodit jen na vyjížďky, nechtít po něm cval, nebo fakt nevím co si pod tím představit 😅.
napsal(a):
Když se nad tím tak zamyslím, tak sedlo by mohl být ten problém. Koník dost nasvalil takže sedlo nechám zkontrolovat, a pokud by nesedělo tak bych koupila asi nové. Kontrolu zad bych nejspíše taky udělala, ať vím jestli je opravdu v pořádku. Za to co jste napsala, vám opravdu děkuji, protože to dává největší smysl. Když by byl otrávený z práce, tak přece nebude chodit svižně v terénu, na lonži, i ve cvalu pod sedlem. Samozřejmě děkuji i všem ostatním, ale tozo mi asi nejvíce pomohlo.
Viki24
napsal(a):
Koník je normálně čistokrevný hafling (vypálený znak HF). Matka z Německa, a ozec z Rakouska, takže je to sportovní typ haflinga. S bývalou majitelkou skákal 130 cm, takže si myslím že je velmi šikovný. Ano, možná jsem ho opravdu otrávila, ale to fakt nevím. Na lonži toho po něm chci vždy víc, a tam chodí svižně. Ve cvalu pod sedlem také docela v pohodě. Jde opravdu ken o ten klus a občas i ten krok (hlavně když přejdeme z rychlejšího chodu do kroku). Jezdit jako hobby jezdec myslíte jak? Chodit jen na vyjížďky, nechtít po něm cval, nebo fakt nevím co si pod tím představit 😅.
Můžete dělat, co se vám zlíbí. Ovšem sama vidíte, že koník přestal spolupracovat. A nejsem sama, kdo zmínil přetrénovanost.
Je to na Vás, Váš kůň vaše rozhodnutí.

Já jsem prosím pouze doplnila svoje postřehy, rozhodně to není tak, že bych přetrénovanost zavrhovala. Nakonec dohromady pořádně nevíme, co váš kůň dělá, míru zátěže by měl rozhodně posoudit především váš trenér.
Mimochodem - co vám na tu "lenost" řekl váš trenér? Ten by měl první a nejdřív poznat, že kůň není v pohodě. Měl by správně i základně posoudit vhodnost sedla a umět základně vyšetřit záda a případně upozornit na změny v pohybu koně. Či ve vašem pohybu - protože přetrénovaná či díky intenzivnější zátěži nerovnoměrně působící můžete být ve finále i vy.
Je to strašně komplexní záležitost, a bohužel na internetu lze naházet pouze možnosti (a nejsou tu z daleka vypsané všechny - co třeba přichvacování z pastvy, špatná úprava nebo změněný růst kopyt, únava z přelínání, počínající artróza atd. atd.), v reálu bohužel musíte vy jako majitel nakonec rozhodnout, co by mělo být pro koně nejlepší.
Já bych v první řadě pátrala po změnách ve zdravotním stavu, tj. fyzioterapeut, posouzení stavu kopyt, třeba i ohybové zkoušky, posouzení krmné dávky vzhledem k zátěži a období vč. dotace minerálů, alergie, změny v managementu nebo okolí (postřik řepky, delší pobyt ve výběhu...), změny v chování koně (míra nervozity, změna komunikace, míra únavy, rychlost rekonvalescence po zátěži). Jak říkám. Strašně komplexní.