Jazdenie - tlačenie holení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.7.2020 23:28
Murko195

XXX.XXX.137.179

Zdravím, mám otázku na tlačenie holení. Jazdím rok a stále som si nie na 100% istá ako vlastne točím koňa holeňami. Pri oťažách mi to je jasné - chcem ísť doprava=povolím ľavú oťaže a pritiahnem pravú, obe držím stále napnuté. A to isťe doľava=povolím pravú oťaž a pritiahnem ľavú, obe držím tiež napnuté.
Ale čo HOLENE? Zoberieme si krok. Sme v kroku a tlačíme holene v pravidelných intervaloch. Keď idem napríklad doprava, tlačím ľavú holeň a pravú mám len priloženú a nič s ňou nerobím či ako to je. A do ľava to isté, tlačím pravú holeň a čo ľavá? Robím to dobre? A pri kluse to isté, akože keď idem do prava, mám tlačiť obidve a pravú silnejšie či ako? Prosím poraďte mi, budem veľmi rada. Ale poviem vám že vždy som toho koňa niako otočila.

8.7.2020 23:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Při zatáčení doprava pravá noha pobízí na podbřišníku, levá je přiložená za podbřišníkem, váha do směru pohybu.

9.7.2020 06:54
akscha

XXX.XXX.26.89

A co se tyka sily pobidky, pokud jde kun dobre, obe holene pobizi stejne silne (respektive jsou jen prilozene a aktivne nedelaji nic). Pokud by kun chtel kruh zmenšovat, pobizi vic vnitrni holen (ta u podbrisniku). Pokud by ho chtel zvětšovat, pobizi vic vnejsi holen (ta za podbřišnikem).

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2020 08:46

Co se týče otěží, u nás to děláme tak, že vnější otěž do oblouku nepovolujeme. Zůstává na stejném místě, ruka se neposouvá dopředu. Pouze vnitřní ruka se vlastně jen vykloní/natočí, ani s vnitřní se snažíme netahat zpátky.

Co se týče pobídek, jak bylo řečeno, pokud kůň udržuje tempo, které jsme zadali, nepobízíme, resp. holeň následuje pohyb koňského hrudníku (kolíbavý pohyb ze strany na stranu) a pouze udržuje kontakt. Pokud jedeme do oblouku, vnitřní holeň se spíš než "pobídnout" snaží "zhoupnout" hrudník o něco více ven, čímž je kůň nucen více podšlápnout vnitřní zadní. Vnější holeň tomuto zhoupnutí nesmí překážet.

V podstatě to odpovídá tomu "vnitřní holeň přiložená těsně za podbřišníkem" a "vnější holeň přiložená dále za podbřišníkem" s tím, že do oblouku je více zatížená vnitřní sedací kost - vnitřní holeň (což přiměje koně vlastně naklopit hrudní koš trochu dovnitř oblouku - jako když motorkář naklopí motorku :-)

Platí řekněme velmi zjednodušená poučka "kůň se otáčí kolem vnitřní nohy".

http://www.equichannel.cz/proc-se-kone-nechteji-ohybat

9.7.2020 11:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co se týče otěží, u nás to děláme tak, že vnější otěž do oblouku nepovolujeme. Zůstává na stejném místě, ruka se neposouvá dopředu. Pouze vnitřní ruka se vlastně jen vykloní/natočí, ani s vnitřní se snažíme netahat zpátky.

Co se týče pobídek, jak bylo řečeno, pokud kůň udržuje tempo, které jsme zadali, nepobízíme, resp. holeň následuje pohyb koňského hrudníku (kolíbavý pohyb ze strany na stranu) a pouze udržuje kontakt. Pokud jedeme do oblouku, vnitřní holeň se spíš než "pobídnout" snaží "zhoupnout" hrudník o něco více ven, čímž je kůň nucen více podšlápnout vnitřní zadní. Vnější holeň tomuto zhoupnutí nesmí překážet.

V podstatě to odpovídá tomu "vnitřní holeň přiložená těsně za podbřišníkem" a "vnější holeň přiložená dále za podbřišníkem" s tím, že do oblouku je více zatížená vnitřní sedací kost - vnitřní holeň (což přiměje koně vlastně naklopit hrudní koš trochu dovnitř oblouku - jako když motorkář naklopí motorku :-)

Platí řekněme velmi zjednodušená poučka "kůň se otáčí kolem vnitřní nohy".

http://www.equichannel.cz/proc-se-kone-nechteji-ohybat

Mám to stejně. Hodně lidí má tendenci tahat za vnitřní otěž a povolit vnější. A pak se diví, že je kůň vyváží ven. Souhlasím i s ostatním.

9.7.2020 11:48
akscha

XXX.XXX.26.89

Nojo, jenze kdyz nepovolim ani o trochu vnejsi, tak si vlastne kone v kazdem obratu trochu vic shromazdim, ne? Nebo to kompenzujete pootocenim ramen ve smeru oblouku (vnitrni dozadu, vnejsi dopredu)?

Protoze jak je kun ohnuty, potrebuje mit vnejsi otez o malicko delsi nez vnitrni (to je geometrie). Ve chvili, kdy ho chci ohnout a tu vnejsi mu vubec nepovolim, nutim ho zkratit se v krku. Pokud chci zachovat stejnou miru prilnuti, musim vnejsi trosku prodlouzit.

9.7.2020 12:07
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Už jen pootočením ramen do směru obratu dostanete tělo do polohy potřebné pro pobídku. Ramena působí na natočení páteře, trupu ergo pánve, pánev dodělá ten zbytek (pozice vnější a vnitřní nohy a váha dovnitř). Když si dáte tu práci, abyste pobídku pořádně procítili, tak se vám začne zdát, že je to jednoduché až intuitivní... De facto stačí, když ten pohyb uděláte i když budete stát s mírně rozkročenýma nohama - tělo se vám samo do žádané pozice nastaví

Ale jinak obecně platí, že u čerstvých remont, co se to teprv učí, se někdy pobízí do obratu vnější holení, protože líp pochopí, že mají uhnout tlaku než tomu, že se mají otočit kolem vnitřní holeně.

U jezdecky vzdělaných koní točíte vždy kolem vnitřní holeně = vnitřní holeň na, vnější holeň za podbřišníkem.

A dovolím si poznámku, která sice s tématem obratů moc nesouvisí, ale jak jsem zjistila, hodně začátečníků a dokonce i pokročilých (kdysi vč. mě) s tím má problém. Kůň má nacválat vždy na přiložení vnější holeně a váhu na vaší vnější půlce zadku... Klasická pobídka je vnitřní na, vnější za podbřišník, ale dost lidí to fláká a prostě ho do cvalu narve "napíchnutím" vnitřní holení, ale to je špatně. Dokud nechcete dělat vyšší drezuru, tak to není až taková krize, ale do přeskoků s nacváláváním přes vnitřní holeň nemáte šanci a když si to tak koně naučíte, tak pak docela trvá, než se to přeučí...

9.7.2020 12:12

akscha napsal(a):
Nojo, jenze kdyz nepovolim ani o trochu vnejsi, tak si vlastne kone v kazdem obratu trochu vic shromazdim, ne? Nebo to kompenzujete pootocenim ramen ve smeru oblouku (vnitrni dozadu, vnejsi dopredu)?

Protoze jak je kun ohnuty, potrebuje mit vnejsi otez o malicko delsi nez vnitrni (to je geometrie). Ve chvili, kdy ho chci ohnout a tu vnejsi mu vubec nepovolim, nutim ho zkratit se v krku. Pokud chci zachovat stejnou miru prilnuti, musim vnejsi trosku prodlouzit.

Ano, pohnu rameny tak, jak popisujete. A ano, před obloukem pobídnu vnitřní holení, kůň si kývne (odžvýkne) a shromáždí se - jde hlavou a krkem dolů (takže netřeba povolit vnější otěž) a o to mi jde. Je to i taková zpětná vazba, když na mě zrovna nekouká nikdo ze země, že to (asi) dělám dobře. Možná tam nějaký milimetrový posun vnější otěž i je, já měla na mysli to, že hodně jezdců ji téměř zahodí a to je podle mě špatně.

9.7.2020 12:22
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, pohnu rameny tak, jak popisujete. A ano, před obloukem pobídnu vnitřní holení, kůň si kývne (odžvýkne) a shromáždí se - jde hlavou a krkem dolů (takže netřeba povolit vnější otěž) a o to mi jde. Je to i taková zpětná vazba, když na mě zrovna nekouká nikdo ze země, že to (asi) dělám dobře. Možná tam nějaký milimetrový posun vnější otěž i je, já měla na mysli to, že hodně jezdců ji téměř zahodí a to je podle mě špatně.

Pozor, shromáždění není "jít s hlavou a krkem dolů", ale naopak nahoru... Aby se kůň mohl zvednout vepředu, tak musí silněji podkračovat od zádě pod sebe a vytváří se to, co se nazývá shromáždění.

Temeno hlavy koně má být vždy nejvyšší bod. Pokud vám jde s hlavou a krkem dolů, tak se s velikou pravděpodobností bude flákat za kolmicí s vypuštěnou horní linií a pohyb bude stát za tři věci.

9.7.2020 12:39

akscha napsal(a):

ano, v podstatě v každém oblouku koně malinko přishromáždíme, laterálně zkrátíme, čemuž ovšem odpovídá i to významnější podšlápnutí vnitřní zadní. Také proto často střídáme směry. Mluvím pochopitelně o "práci" na jízdárně. Nikoli o flákandu.

Ramena (potažmo trup i kyčle a v návaznosti i nohy) samozřejmě do oblouku natáčíme (dětem vždycky říkám "představ si, že máš na ramenou, kyčlích, kolenou... oči, a ty se všechny podívají tam, kam chceš jet), ale pozor - ruce u nás nejdou s trupem, zachovávají si svou polohu. Nemám to pochopitelně ze své hlavy, ale z několika hlav moudřejších :-)

Přesně jak píše alfi pav - děcka to udělají po té "abstrakci" naprosto intuitivně :-)

Souhlas s kometou - hlava se sníží, povolí v týlu, případně odžvýkne. Proto v mnoha textech o drezurní přípravě tak vychvalují rohy jízdárny - jako výborné korekční body, kde si lze "snadno" koně srovnat.

Ale jinak... v teorii to mám nastudované celkem dobře, když na mě někdo ječí ze země, tak se také jakž takž srovnám, ale když jezdím sama, jistě tam sedím jak opice na velbloudu, a ačkoli koník se snaží (a mám velice charakterního a snaživého koníka), já tam dělám pravděpodobně dost strašné věci

Náhodou, dobrý dotaz, je vidět, že tazatelka má zájem to dělat dobře. Fakt silně doporučuji někoho na zemi, kdo bude opravovat, to je pak uplně jiné kafe (naposled mě to skutečně dojalo, jak byl za přítomnosti instruktorky kůň happy, že to dělám KONEČNĚ dobře a nepřekážím mu

9.7.2020 13:34

alfi pav napsal(a):
Pozor, shromáždění není "jít s hlavou a krkem dolů", ale naopak nahoru... Aby se kůň mohl zvednout vepředu, tak musí silněji podkračovat od zádě pod sebe a vytváří se to, co se nazývá shromáždění.

Temeno hlavy koně má být vždy nejvyšší bod. Pokud vám jde s hlavou a krkem dolů, tak se s velikou pravděpodobností bude flákat za kolmicí s vypuštěnou horní linií a pohyb bude stát za tři věci.

Já nemyslela dolů jako za kolmici, jenom to kývnutí a odžvýknutí. Konkrétně u jednoho koně, který má tendenci chodit jako žirafa, tam je to snížení hlavy žádoucí. Ale ne zase, aby chodil jak někteří westerňáci, kteří "ryjí" hubou v zemi. Jestli jsem to popsala srozumitelně.

13.7.2020 10:30

alfi pav napsal(a):

a ve skutečnosti může mít kůň hlavu relativně "dole" a přitom být velmi dobře shromážděný. Vše je relativní, a to "snížení" hlavy oblouku je dost možná jen z pohledu jezdce, přičemž ve skutečnosti dojde právě k vyzvednutí základny krku a předku hrudi mezi lopatkami koně :-) a nejspíš je to kombinace obého…

Půjdeme-li do extrému...

Přidejte reakci

Přidat smajlík