Třmeny v pracovním klusu a cvalu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Natali12

12.8.2020 11:04
Natali12

XXX.XXX.168.192

Ahoj,
prosím o radu ohledně pracovního klusu a cvalu.
Bohužel nemám to štěstí na trenéra, který by mě vedl k uvolněnému ježdění - naopak jsem vedená k tomu držet se v klusu a cvalu koleny. O tom, že to vlastně ani nejde jsem se dočetla až v časopise, je to zhruba rok a snažím se to změnit. Až teď, po roce, si troufám říct, že jsem schopná se uvolnit natolik, abych byla koni příjemná a abych šla s jeho pohybem, ne abych mu drncala na hřbetě.
Ale celou tu dobu nevím, jak mám dát chodidlo, aby se mi ty třmeny vždycky neposunuly až ke koníkům. Trenér mi řekl, že mám prošlápnout patu, jenže to pak všechno ztrácí smysl - ztuhnu, začnu poskakovat koni na zádech a pak už se neuvolním, musím přejít do kroku a pak zase naklusat...
Jak mám tedy dát chodidlo, aby zůstaly třmeny na místě, ale zároveň, abych neztuhla? Abych zůstala uvolněná, abych šla s pohybem koně a mohla odpružovat jeho pohyb?
Moc všem děkuji za reakce, budu ráda 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2020 11:14

Začni jezdit bez třmenů, tak se nejlíp naučíš uvolnit. Až potom si vezmi třmeny zpět.

A samozřejmě, pokud ti nevyhovuje trenér, sama to cítíš, tak si najdi jiného.

12.8.2020 11:58
etnies86

XXX.XXX.245.26

napadlo mě nemohli by trošku pomoct delší třmeny? já jsem v nich uvolněnější než kddyž jsem jezdila s kratšími

Natali12

12.8.2020 12:41
Natali12

XXX.XXX.168.192

etnies86 napsal(a):
napadlo mě nemohli by trošku pomoct delší třmeny? já jsem v nich uvolněnější než kddyž jsem jezdila s kratšími

Můžu to zkusit... Snad to pomůže. Díky 😉

12.8.2020 13:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

Pokud lítá třmen, znamená to, že noha je zatuhlá na místě a třmen jde s pohybem koně, proto ujede nahoru po nártu. Pokud je jezdec uvolněný, noha pruží přes kotník až do paty a třmen pod nejšiřším místem chodidla tak dělá jezdci lehkou oporu a nikam neodcestuje. Z mé zkušenosti pokud není větší chyba v sedu a pohybu jezdce, tak třmen loví ti, co mají právě třmen nízko, čili dlouhý. Vyzkoušela bych právě zkrátit. Hodila by se fotka.

12.8.2020 14:40
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Za mě souhlasím s ježděním bez trmenu. Také mi pomáhá si představit, že nám na nohách závaží, které mi je táhne dolů. Ale nejen paty. Celé nohy.

12.8.2020 20:44

Mě pomohlo jezdit v drezurním sedle, mám také tendence se držet nohama při kratších třmenech ve skokovém sedle. Zkuste jen o dírku nahoru nebo dolu...i jedna dírka dělá zázrak....ono je těch faktorů ale víc, sedlo vám nemusí sedět a nebo si vás koník hází k jedné straně-křivý kůň.

12.8.2020 22:50
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A kam vám ten třmen sahá, když sedíte v sedle? Učili jsme se, že by měl bimbat do kotníku, když jsou nohy mimo třmen. Pak jen zvednete špičku a nohu do třmenu "pověsíte".

13.8.2020 10:41
kallisto

XXX.XXX.237.35

Dotaz napsal(a):
A kam vám ten třmen sahá, když sedíte v sedle? Učili jsme se, že by měl bimbat do kotníku, když jsou nohy mimo třmen. Pak jen zvednete špičku a nohu do třmenu "pověsíte".

To je právě ošemetné, u drezurky sahá třmen lehce nad podrážku, u skoček se dává cca ke kotníku, univerzál bude někde mezi. Tak aby se pěkně vešlo koleno do opěrky a zadek při krátkém třmenu neujížděl dozadu. Proto říkám hodila by se fotka.

13.8.2020 10:56
sovicka

XXX.XXX.25.9

Určitě by se hodila fotka, Na část věcí jste si odpověděla sama. Ano držet se kolenem je špatně, stejně jako je špatně tlačit aktivně patu dolů, to pak zablokujete koleno a kotník a bohužel kyčel nezůstane pozadu. Že ztrácíte třmeny může mít více příčin (bez forky či videa se to fakt špatně určuje), můžete právě tuhnout v kyčlích, čímž začnete tahat koleno nahoru a třmen je tím pádem v čudu. Zkontrolujte si pozici nohy ve třmenu, třmen mějte na nejširší části chodila, ne až na prstech jako 90 % procent jezdců. Zkuste si v kroku stoupnout do lehkého sedu, pozor na několik věcí nechytnout se kolenem, nechat váhu měkkce rozloženou na stehnem ne všechnu ve třmenem, myslete spíše na to stoupnout si ve třmenu lehounce na špičky, zadek jen lehce nad sedlem, nerovant se v kolenou všechny klouby pruží, postupně můžete zkoušet i v klusu i ve svalu. Ježdění bez třmenů je fajn, ale aplikovala bych to spíše na začátku během krokování, aŤ si uvolníte kyčle, noha klesne vlastní vahou. Můžete mít i nevhodnou délku třmenů, můžete mít sedlo v kterém se neusadíte a podobně.

18.8.2020 10:30

k tomu všemu doporučuji, když si vzpomenete, zařadit procvičení (zahřátí, kroužení a protažení) nohou a kyčlí (těla) před ježděním a klidně i během ježdění. Před ježděním si udělejte pár dřepů, poklusejte na místě s koleny vysoko, proběhněte se okolo stáje. Pak kroužení kotníky, koleny, kyčlemi, pasem (a klidně i rukama, samozřejmě, to zase uvolní horní končetiny, hl. ramena a záda). Na závěr protažení - něco je tady http://www.fsps.muni.cz/frvs/2012/zakladni-gymnastika/protahovaci.html samozřejmě myslím ty neválecí cviky, co můžete udělat opřená o stěnu boxu

Kdykoli vidím, že mi dítě na koni tuhne, ať už kvůli psychice nebo krátkodobé svalové únavě, nechám ho zacvičit - odvede to pozornost a dítě se opět uvolní. Má to skvělý efekt, najednou to, co před pěti minutami nešlo, jde bez problémů samozřejmě po takovém procvičení uprostřed lekce je dobré udělat tu věc správně a jít buď k něčemu jinému (s jinými nároky na svaly) nebo skončit lekci, protože jakmile je jednou dítě unavené, tak se únava i po procvičení rychle dostaví zpět. Na to je třeba myslet, aby si dítě nefixovalo špatné pohybové návyky a úlevové pozice.

18.8.2020 20:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
k tomu všemu doporučuji, když si vzpomenete, zařadit procvičení (zahřátí, kroužení a protažení) nohou a kyčlí (těla) před ježděním a klidně i během ježdění. Před ježděním si udělejte pár dřepů, poklusejte na místě s koleny vysoko, proběhněte se okolo stáje. Pak kroužení kotníky, koleny, kyčlemi, pasem (a klidně i rukama, samozřejmě, to zase uvolní horní končetiny, hl. ramena a záda). Na závěr protažení - něco je tady http://www.fsps.muni.cz/frvs/2012/zakladni-gymnastika/protahovaci.html samozřejmě myslím ty neválecí cviky, co můžete udělat opřená o stěnu boxu

Kdykoli vidím, že mi dítě na koni tuhne, ať už kvůli psychice nebo krátkodobé svalové únavě, nechám ho zacvičit - odvede to pozornost a dítě se opět uvolní. Má to skvělý efekt, najednou to, co před pěti minutami nešlo, jde bez problémů samozřejmě po takovém procvičení uprostřed lekce je dobré udělat tu věc správně a jít buď k něčemu jinému (s jinými nároky na svaly) nebo skončit lekci, protože jakmile je jednou dítě unavené, tak se únava i po procvičení rychle dostaví zpět. Na to je třeba myslet, aby si dítě nefixovalo špatné pohybové návyky a úlevové pozice.

Joo!

18.8.2020 21:21
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Ráda bych se také zeptala. Mám dlouhodobý problém s vysezenim cvalu. V pracovním klusu nijak nelitam, dokážu sedět uvolněně. Klus má kůň pohodlný.

Problém je, že cval má opravdu hodně houpavy a mě to jakoby nadhazuje ze sedla. Ruce mám klidné (zkontrolováno na videu i trenérem), holene na stejném místě. Jen mě každý krok vyhazuje ze sedla a malinko se zvedám. Na jiném koni s méně výrazným cvalem problém nemám. Pokud se mi povede cval shromáždit, problém taky mizí - kůň jde daleko lépe. V podstatě je problém s vysezenim tedy hlavně na začátku hodiny.

Snažím se si myslet na to, abych se víc zaklonila a co nejvíc seděla v sedle. Jenže jak na to přestanu myslet, začne mě vyhazovat.

Nemáte nějaké rady, co by mohlo pomoci?

19.8.2020 08:27
sovicka

XXX.XXX.63.191

Daniela Lipová napsal(a):
Ráda bych se také zeptala. Mám dlouhodobý problém s vysezenim cvalu. V pracovním klusu nijak nelitam, dokážu sedět uvolněně. Klus má kůň pohodlný.

Problém je, že cval má opravdu hodně houpavy a mě to jakoby nadhazuje ze sedla. Ruce mám klidné (zkontrolováno na videu i trenérem), holene na stejném místě. Jen mě každý krok vyhazuje ze sedla a malinko se zvedám. Na jiném koni s méně výrazným cvalem problém nemám. Pokud se mi povede cval shromáždit, problém taky mizí - kůň jde daleko lépe. V podstatě je problém s vysezenim tedy hlavně na začátku hodiny.

Snažím se si myslet na to, abych se víc zaklonila a co nejvíc seděla v sedle. Jenže jak na to přestanu myslet, začne mě vyhazovat.

Napadá mě, že příčina by mohla být, trochu ztuhlá pánev, zkrácený bedrokyčlostehený sval, že vás to výraznějším cvalu nepustí do koretní pozice, zkuste tento sval a pánev trochu protahovat pravidelně ideálně před ježděním. Ona se pak pánev snáze dostane do neutrální pozice a mělo by se to zlepšit. Záklon je berlička, mělo by to jít opravdu ze správné pozice pánve, ono si záklonem dost lidí pomůže, ale často se tak jen lehce prohnou někde v bedrech případně přechodu bederní a hrudní páteře, ale pánev zůstane přitom stále lehce překlopená dopředu.

19.8.2020 09:30

Daniela Lipová napsal(a):

Pokud je problém jen na začátku hodiny, nemusí to být jen vámi, ale i koněm. Je nerozhýbaný, nemá rovnováhu, zpočátku každého cválání se prostě kůň potřebuje "srovnat". A tak na začátku cválání v hodině prostě jezděte v lehkém sedu ;-) případně v remontním. U dopředných koní je známo, že remontní sed pomáhá koně dokonce lehce uklidnit (netuhne kvůli vyrovnávání jezdcova sedu). Tímto byste měli problémy odbourat :-)

Dělám to tak s plnokrevníkem, který při každém prvním nacválání (na obě ruce) vystřelí jako raketa (nenosí se). Prostě po základním rozehřátí nacválám v lehkém sedu, nechám ho stylem "plochá dráha" oběhnout dvakrát jízdárnu na každou ruku na volnější otěži, a pak se teprve jde pracovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík