Najít bezudidlové ježdění. Hrozný problém?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2020 17:32
Laila11

XXX.XXX.148.11

Ahoj, již dlouho hledám bezudidlovou výuku jízdy na koni. O koně bych se starala, miluji jejich přítomnost. Inzeráty že hledám bezudidlové ježdění jsem dala snad všude ale nikdo se mi neozval. Je mi 12 let, jsem začátečník a jsem z Prahy. Ježdění nejlépe Praha-východ nebo v Praze. Nevadí mi dojíždět kousek dál, tudíž nabídky prosím v Praze a okolí. Koně miluji a beru je jako kamarády, kteří potřebují lásku a péči.
Nejde mi jen o ježdění ale hlavně o čas strávený s koňmi. Hledám ježdění za malý příspěvek či za výpomoc. Všude nabízejí ježdění s udidlem za 500kč/hod a to je pro mě hrozně moc.
Více informací o tom že hledám bezudidlové ježdění naleznete v mnou založené diskusi Hledám výuku ježdění nejlépe bez udidla u milovníka koní
Prosím koukněte se do této diskuze😀

V této diskusi můžete také vkládat příspěvky že hledáte nebo nabízíte bezudidlové ježdění ať už v jakémkoli kraji.😉

Děkuji za Vaše odpovědi a příspěvky.

Neregistrovaný uživatel

12.8.2020 17:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.109

Proč hledáte bezudidlové ježdění?

12.8.2020 19:24
etnies86

XXX.XXX.245.26

Zkuste facebook skupinu jezdím bez udidla

12.8.2020 21:38
Laila11

XXX.XXX.148.11

Ježdění bez udidla hledám kvůli pohodlí koní. Nemám nic proti ježdění s udidlem, když se za něj netahá ani se za něj neškube, tak je to v pohodě ale více preferuji ježdění bez udidla na bezkostrových sedlech prostě tak aby to bylo pro koně co nejpříjemnější. Ježdění s udidlem i bez něj bych střídala ale více bych jezdila na bezudidlovce.

Neregistrovaný uživatel

12.8.2020 21:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.60

Laila11 napsal(a):
Ježdění bez udidla hledám kvůli pohodlí koní. Nemám nic proti ježdění s udidlem, když se za něj netahá ani se za něj neškube, tak je to v pohodě ale více preferuji ježdění bez udidla na bezkostrových sedlech prostě tak aby to bylo pro koně co nejpříjemnější. Ježdění s udidlem i bez něj bych střídala ale více bych jezdila na bezudidlovce.

Bwzkostrovym sedlem a bezudidlovou jizdou muzete kone zprasit atejne dobre jako s normalnim sedlem a udidlem. Spis lip protoze lidi co to umi je par

12.8.2020 22:26
Slon Indický

XXX.XXX.244.232

No, problém je ten, že v okolí Prahy to bez peněz půjde těžko. Většina soukromých majitelů je v nájemní stáji a tak za ježdění chtějí takový příspěvek, aby jim pokryl náklady na koně.
A provozovatelé jezdeckých škol jsou jednou nohou v kriminále už z podstaty toho, že provozují výuku. Takže spíš hledí na bezpečnost co nejvíc - většinou nejen udidla, ale třeba i pomocné otěže.
Každopádně pokud se chceš naučit jezdit, budeš muset s rodiči probrat náklady a to, že 500 Kč/hod je normální cena (leckde je to i víc), a buď budou souhlasit nebo ne.
Případně svůj sen naučit se jezdit o 3 roky odložíš a najdeš si brigádu.
No a když už budeš něco umět a budeš plnoletá, tak budeš moci najít stejného nadšence a zkusit třeba částečný pronájem koně, kde už bez toho udidla jezdit budeš.

12.8.2020 22:43
Slon Indický

XXX.XXX.244.232

Jo a ještě k těm cenám ježdění - jako začátečníkovi se ti musí věnovat, a hodina toho, že se ti člověk věnuje, má hodnotu alespoň toho ztraceného času, který ten člověk mohl využít nějakou jinou činností - třeba přivýdělkem za dejme tomu 150 Kč/hod. Plus jsou náklady za držení koně (ustájení v Praze minimálně 6.000 Kč, pastevní míň, k tomu kovář, veterinář, vybavení, pojištění).
No a odpracovat si ježdění - otázka je kde, protože klasické kluby už v podstatě neexistují a většina stájí se neživí čistě výukou jízdy, ale hlavní zdroj příjmů je ustájení soukromých koní. A majitelé těch koní platí za to, že se o koně stará ošetřovatel, ne 12 leté začínající děti. A navíc dětská práce má v dnešní době nepěkné stigma. No prostě cena ježdění má mnohem větší hodnotu než tvoje práce, a v okolí Prahy ježdění pro začátečníka za výpomoc, a ještě s nadstandardními požadavky budeš shánět těžko.

12.8.2020 22:43
Laila11

XXX.XXX.148.11

Já jsem již psala že nemám nic proti udidlům, normálním sedlům které se prodávají jenom více preferuji ježdění bez udidla. Na bezudidlovce můžeš koni také ublížit a může to být vážnější než s udidlem ale to zavinil jezdec, který na něm jezdí.
Vždy nejvíce záleží na lidech.
Jen mi přijdou určité způsoby jemnější a pro koně příjemnější a hlavně přirozenější. Prostě je podle mě nepřirozené a pro jakékoli zvíře nepříjemné mít kousek kovu v hubě.
To samé ze sedlem. Pro koně je bezkostrové příjemnější.
Ale je to o rozhodnutí každého z nás

13.8.2020 07:46
Sophii

XXX.XXX.211.203

Laila11 napsal(a):
Já jsem již psala že nemám nic proti udidlům, normálním sedlům které se prodávají jenom více preferuji ježdění bez udidla. Na bezudidlovce můžeš koni také ublížit a může to být vážnější než s udidlem ale to zavinil jezdec, který na něm jezdí.
Vždy nejvíce záleží na lidech.
Jen mi přijdou určité způsoby jemnější a pro koně příjemnější a hlavně přirozenější. Prostě je podle mě nepřirozené a pro jakékoli zvíře nepříjemné mít kousek kovu v hubě.
To samé ze sedlem. Pro koně je bezkostrové příjemnější.
Ale je to o rozhodnutí každého z nás

Proč by pro koně měla příjemnější pouze bezkostra? Bezkostra nemá onu kostru, která rozkládá váhu jezdce lépe a efektivněji a chrání páteř před nárazy.

Já bych zacatecnikovi do ruky bezudidlovku nedala. Podle mě je to uždění pro zkušeného jezdce. Stejně jako jim nepatří do ruky ostrá udidla a udidla s pákovým efektem.

Ve výsledku, není to trochu pokrytecké? V první řadě jste to vy, kdo je na koni nejvíc nepřirozený element... A přesto chcete jezdit 🤔

13.8.2020 09:40
Laila11

XXX.XXX.148.11

Ježdění s udidlem hledala moje kamarádka které je 11 let (začátečník) a dala si jeden inzerát o tom že hledá vyuku ježdění za práci či menší příspěvek u prahy a za týden jí napsali 2 lidé že jí ježdění nabídnou. Jeden za práci, druhý za 200kč/hod.
Našla také 3 inzeráty kde někdo ježdění nabízel za také menší příspěvek. Chodí k velmi příjemné paní a platí 200kč za hodinu výuky jinak může být u koní kdy chce a nic za to neplatí (platí jen za výuku)
K této paní bych také chodila ale ona má dva koníčky a nechce aby jí tam chodil někdo další (to chápu)
Paní umí jezdit jak s udidlem tak bez něj a říkala že mě naučí jezdit bez i s udidlem. Chodí k ní ještě jedna holka a jestli by jedna z nich přestala chodit, tak že mě vezme.

13.8.2020 10:00
Laila11

XXX.XXX.148.11

Podle mě je prostě lepší bezudidlovka. Udidla se začala používat ve středověku. Před tím se také jezdidlo bez udidel a záleželo hlavně na vztahu koně a jezdce. Vše bylo o důvěře a lásce. Všichni se tenkrát naučili jezdit bez udidla. Je to sice delší a narocnejsi cesta a proto někdo říká že pro začátečníka nevhodná a hlavne proto se lide odvraceji od bezudidlovek. Proč to teda nemám zvládnout já?
Proč je udidlo vhodnější?
Na koni bych déle než 1hodinu denně nejezdila. Můj cíl není jezdit ale vypěstovat si ke koni vztah a až poté začít základy ježdění.

13.8.2020 10:43
sovicka

XXX.XXX.25.9

Laila11 napsal(a):
Podle mě je prostě lepší bezudidlovka. Udidla se začala používat ve středověku. Před tím se také jezdidlo bez udidel a záleželo hlavně na vztahu koně a jezdce. Vše bylo o důvěře a lásce. Všichni se tenkrát naučili jezdit bez udidla. Je to sice delší a narocnejsi cesta a proto někdo říká že pro začátečníka nevhodná a hlavne proto se lide odvraceji od bezudidlovek. Proč to teda nemám zvládnout já?
Na koni bych déle než 1hodinu denně nejezdila. Můj cíl není jezdit ale vypěstovat si ke koni vztah a až poté začít základy ježdění.

Ale houby, s udidly se jedzilo dávno před tím, koně často využívaly vojáci ve starověku (bojové vozy spíše než jízda, ta je novější) a koně potřebovali velice dobře ovladatelné, na to používali udidla velmi ostrá, moc lásky a důvery v tom vážně nebylo. Asi si to pletete s sedly, sedla s třemy se začly totiž používat později, to umožnilo vznik jízdním bojových útvarů (měli totiž díky třmenův mnohem větší jistotu v sedle, jen tak je ěco nevyhodilo).
Za mě pro začátečníka který hnípá koni do zad (a to tak je ať chcete či ne) je pro koně mnohem lepší kostrové sedlo, které mnohem lépe rozkládá váhu a tedy hnípání do zad více zmírní, bezkostra je vhodná pro koně s atypickým hřbetem, na které je problém napasovat sedlo kostrové.
Stejně tak bych dala začátečníkovi do rukou spíše udidlo, huba se dá totiž časem zjemnit, kdežto nos se poškodí trvale. Ale otěže především začátečníkovi do ruky vůbec nepatří, ten má jezdit na lonži, kde koně řídí a ovládá lonžér, otěže mu můžou přijít do ruky až získá jakých takýs nezávislý sed.
Udidlo je prostředek komunikace, který je ze své podstaty mnohem přesnější než bezudidlovka, opravdu přesnější a vyšší proježděnost koně na něm lez jen těžko dosáhnout. Naopak většina dobře přiježděných koní, nemá často problém pokud jim uždění sundáte a prakticky bez nějaké speciální přípravy reagují dobře třeba i na nákrčáku.
Vztah s koněm není o tom na čem je kůň ježděn, ale o tom jak se k němu chováš a jak je ježděn.
Další věc, že jsi prostě ještě dítě a v tvém věku, prostě nemáš fyzické síly na nějakou větší pomoc.

13.8.2020 11:02
Krasavice Carevna

XXX.XXX.68.59

Za me je lepsi klasicky zpusob jezdeni nez u majitelu, kteri sice maji bezudolidlovy zpusob jen na ohlavce a holem hrbete - nekteri pusobi spis dojmem, ze je pro ne koupe sedla pro kazdeho kone draha. A to ze se ted vsechno bali do prirozene komunikace, jelikoz je to trendy a poradaji se kurzy za tisice... Selsky rozum a zlata stredni cesta je zadara. Pokud mate zajem o nejaky vetsi vztah a souzneni s konem, tak se naucte jezdit a pak si kone poridte. S provozaky to totiz nikdy nebude ono, vzdy tam bude nekdo, kdo bude jezdit jinak nez vy.

13.8.2020 11:10
Sophii

XXX.XXX.211.203

Laila11 napsal(a):

Ach jo... A tohle je důvod proč nikdy nepustím svým dětem Ostwinda...
Kolik hodin denně bys chtěla jezdit na koni? Každej kůň se jezdí víceméně tu hodinu....
Udidlo tu opravdu není od toho aby někdo ukočíroval koně... Udidlo je nejsnazší, nejstrozumitelnější a nejuniverzálnější způsob korigování koně. Všechna udidla jakkoliv lomená fungují vždy na stejném principu. Je jedno jestli je to dvoulomenné stihlo nebo páka. Ano, jedno udidlo od druhého může mít ostřejší efekt, ale vždy fungují stejně. Vždy víš co se stane... A ten kůň to nejsnáze pochopí.

Podle tebe je lepší bezudidlovka, dobře.. Jaká? Která je nejlepší? Sidepull? Křížová bezudidlovka? Jezdecká ohlávka? Parellka? Hackamore? Bosal? 3-fit provazovka? Tréninková ohlávka od aivy?.... Jak které z těchto bezudidlovek fungují? Jak se ovládají otěže, jak kůň reaguje?...
Protože s každou se pracuje úplně jinak... A všechny z nich sou "ostřejší" než absolutně nejobyčejnější dvakrát lomené stihlo, nejlépe třeba mosazné, nebo aurigan.... Síla, kterou musíš vynaložit do použití otěže je v případě udidla mnohem, mnohem menší než u bezudidlovky. Právě pro to že udidlo je přesnější...
Že vojáci používali ostrá udidla... No jo, používali ale ne pro to, že by snad koně nezvládli ovládat a neměli k němu vztah. Jen prostě když běžíš po bitevním poli, tak prostě potřebuješ toho koně stočit ke straně rychleji a přesněji... Kor když otěže musíš mít jen v jedné ruce. V tý druhý máš jaksi kopí nebo meč.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2020 11:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.2

Asi byste měla, slečno, více číst. Tady pro začátek http://www.equichannel.cz/s-udidlem-i-bez
Hezký článek a chce se to vzdělávat dál.

Obecně - ježdění bez nebo s udidlem není o lásce ke zvířeti. Osobně jsem u koní 20 let, ježdění bez udidla se mi líbí taktéž, ale dovolila jsem si ho až teď v poslední době na koni, kterého jezdím dlouhodobě jen já a máme k sobě nějakou důvěru - a ta světe div se vznikla během ježdění na udidle. A i kdybych na svém koni jezdila bez udidla neustále - cizímu dítěti bych ho opravdu nesvěřila ani náhodou. Ono ježdění bez udidla je tak trochu "vyšší dívčí" a lze to s koněm, který je dokonale přiježděný/ke kterému máte obrovskou důvěru/je absolutní salámista...a i tak je důležité, jaký druh zvolíte, to je také velice důležité mít nastudované, abyste neudělala víc školy než užitku....můžete začít studovat třeba tady http://www.equichannel.cz/zakladni-typy-bezudidloveho-uzdeni

Ježdění bez sedla...nekomentuji. Upřímně není nic lepšího než správně padnoucí sedlo a jezdec, co se umí posadit na zadek. Samozřejmě, že koni nevadí, když se na něm svezete bez sedla...ale brát to jako že je to nejlepší a nejpřirozenější, to je úplně zcestné. Například můj valach, kterého nyní jezdím, by se bez dobře padnoucího sedla postupně pomalu, ale jistě dopracovával mezi koňské invalidy. Je to vlastně jako když půjdete do hor s baťohem, který vám nesedne. I malá váha pak může být utrpení, jen proto, že nemáte dobře vyřešený zádový systém. Víme? To asi zažil každý.

Je Vám 12. Je fajn, že už teď máte nějaké rozhled, bohužel nemáte úplné informace. Nenechte si nic nabulíkovat a pěstujte si kritické myšlení. Rozumný cvičitel Vás rozhodně bez udidla učit jezdit nebude. Ono je to také větší riziko. Vím, že v Praze v Prokopáku někdo nabízí ježdění na koních v bezkostře a bez udidla...ale jedná se spíš o kochání v kroku, co jsem tak pochopila.
Za mně rada - najděte si někoho, kdo Vás kvalitně naučí jezdit s udidle. Až budete mít trochu nějaké jezdecké vzdělání, pak hledejte alternativní cesty. Jelikož je klasický základ, který se budoval x-set let (mluvím o klasickém ježdění bez násilného, ale spravedlivého chování ke koni) a prostě funguje a na něm lze rozvíjet dál kde co. Ale opravdu se nenechte opít rohlíkem, když někdo tvrdí, že jen bezudidlovka a bezkostra je to nejlepší, co můžete k ježdění použít a za co Vás bude kůň milovat. Ne, nebude, a dokonce mu i takto můžete i ublížit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.8.2020 11:36

Hele je to 12 leté děcko, v tom věku jsme taky měli romantické představy o životě. Holka z toho vyroste, není potřeba jí tu nakládat. Raději zkuste někdo poradit, kam by mohla docházet tak, aby jí tam nepodporovali v nesmyslech, ale opravdu ji něco naučili. Bohužel to v jejím věku bez peněz opravdu nepůjde. Takto malé dítě žádnou pořádnou práci u koní nezastane a navíc potřebuje neustálý dohled a kdo si to může dovolit...

Neregistrovaný uživatel

13.8.2020 11:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.2

Jinak svůj příspěvek jsem nemyslela útočně, abys ses necítila nějak špatně. To vůbec. Jen jsem vyjádřila svůj názor, že je fajn jít více do hloubky :)

Za sebe můžu doporučit jako dobrou jízdárnu v Praze, kde se i koně mají dobře a velice pěkně se o ně starají, jízdárnu Hloubětín...ale pravdou je, že hodina zde stojí 450 Kč. Jezdí s udidlem, vědí proč. Pak Ctěnice, ale tam je to už jiná cenová liga.
Zbytek nevím, a co znám, tak bych k tomu prostě měla výhrady a jezdit bych tam nechtěla...ale to už je dané zkušeností a nějakým nadhledem, který si každý jezdec buduje během let.

13.8.2020 13:10
etnies86

XXX.XXX.245.26

já bych na slečnu nebyla tak přísná. chce jezdit bezudidlově proč ne. je přeci jedno jestli udidlo nebo bez udidla. jen bude mít těžší hledání
jinak souhlasím, že padnoucí sedlo je pro koníka lepší než bezkostra. problém je, že ne všude je padnoucí kostra, pak už je lepší kvalitní bezkostra

13.8.2020 13:13
xanti

XXX.XXX.186.2

etnies86 napsal(a):
já bych na slečnu nebyla tak přísná. chce jezdit bezudidlově proč ne. je přeci jedno jestli udidlo nebo bez udidla. jen bude mít těžší hledání
jinak souhlasím, že padnoucí sedlo je pro koníka lepší než bezkostra. problém je, že ne všude je padnoucí kostra, pak už je lepší kvalitní bezkostra

S tímto nemůžu souhlasit. Myslím si, že umět jezdit s udidlem, jemně a citlivě, patří k základní jezdecké gramotnosti....a rozhodně si tím jezdec rozšiřuje koňský "repertoár", resp. množství koní, na které si může sednout, aniž by koni překážel. Už jen když si vezmete, že jedete na dovolenou a chcete si někde zajezdit....
A vůbec, dle mého názoru bezudidlové ježdění rozhodně není pro každého koně nebo alespoň bych to nebrala jako samozřejmost u koní, na kterých se střídá například víc než dva lidi.

13.8.2020 13:27
Terven

XXX.XXX.110.191

etnies86 napsal(a):

Souhlasím co se týče těch sedel. Že padnoucí kostrové sedlo je ideál, o tom žádná. Ale upřímně - ono jich cca 9 z 10 nepadne. A než nepadnoucí kostrové, opravdu míň uškodí bezkostra.
Vývoj jde kupředu, dneska je celkem velká nabídka různých vychytaných padů a sedlopadů, cenově jsou leckdy srovnatelné s kostrovými sedly a pro záda koně určitě větší komfort než kostrové s blbým tvarem polštářů nebo úzkou komorou.

13.8.2020 13:48
Laila11

XXX.XXX.148.11

Chci se naučit s i bez udidla. Občas s ním ale trochu častěji bez něj. Neříkám že jsou udidla špatná. Když se s nimi dobře zachází.
Skoro všichni píšete že s udidlem je to lepší někdo má názor že udidlo týrá koně. Nesdílím ani jeden z těchto názorů. Udidlo pokud se za něj netahá ani neškube tak je v pohodě. To samé platí s bezudidlovkou. Já jenom více preferuji bezudidlovkou, protože mít kus kovu v hubě mi nepřijde přirozené (to neznamená že je udidlo špatné)
Každý na to má jiný názor a žádný není špatný (kromě toho že se má tahat a škubat za otěže)

13.8.2020 14:05
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

U nás v okolí je jedna paní, která provozuje ,,přírodní jezdeckou školu''. Představa je taková, že se tam jezdí na parelkach a padech nebo jen bez sedla a na nakrcaku. Sedla ani uzdecky nemají. K dispozici má pro jezdce 4 poníky a 1 velkého koně. Lekce stojí 200 Kč a na hodině jsou najednou 4 děti. Není to jen ježdění, ale i práce s koňmi ze země.

Nicméně realita? Ty děcka neumí v podstatě nic. Sed je katastrofa, koním drncaji do zad. Ovládání koně je tahání za parelku ci nakrcak. Nikdo je nenutí pilovat sed nebo ovládání koně. Jednou jdou skákat, jindy jezdit slalom nebo na vyjíždku.

Nemám moc ve stáje nabízející bezudidlovy a přírodní výcvik důvěru. Doporučuju ti se učit jezdit v kvalitní škole s udidle a za pár let si můžeš pořídit vlastního a jezdit si ho bezudidla nebo si nějakého pronajmout.

Nicméně pokud na bezudidle trvas už nyní, bude to chtít hodně pevné nervy při hledání stáje

13.8.2020 14:21
Vanee

XXX.XXX.119.81

Ja som riešila podobnú dilemu s prechodom od psov ku koňom, tiež naivne presvedčená, že jazdenie je o dôvere a láske medzi jazdcom a zvieraťom, tak pre mňa je najlepšia rada: zabudnúť na tieto dva pojmy. Kone sa na dôveru a lásku nejazdia.

Kone v podstate fungujú na princípe: urobia to, čo od nich žiadame, aby sa vyhli niečomu "nepríjemnému" - na škále od jemného tlaku po vyslovene bolesť. Priloží sa holeň, kôň zareaguje, tlak zmizne... nezareaguje, tlak sa zintenzívni/stupňuje - samozrejme veľmi zjednodušené. Väčšina chovaní označených ako "dôvera"či "rešpekt" sú výsledkom podobného učenia - napríklad naháňanie koňa v kruhovke, kým sa nenaučí po zastavení prísť k jazdcovi, popr. ho nasledovať - v Natural Horsemanship brané za prejav "lásky" a "rešpektu".

Chvíľu som bola presvedčená, že jazdenie bez udidla je sväté, úžasné a koníček jazdca musí hrozne milovať, keď na takom niečom funguje... väčšina koní, s ktorými sa ale ľudia hrdo fotia na nákrčákoch, je najazdená na udidle, kde kôň pochopí princíp (urob, čo chcem, inak...) a pokiaľ sa pozabudnú a začnú vyvádzať, šup s ním späť na páku. Aj kôň jazdený na nákrčáku môže byť na hranici naučenej bezmoci...

Tým samozrejme nechcem povedať, že jazdiť na koni je najväčšie týranie a nesmie sa to robiť, len sa treba zbaviť podobných očakávaní. Kone nie sú psy a u väčšiny netreba čakať žiadne nadšenie z trávenia času s človekom pod sedlom, mimo stáda... Samozrejme verím, že sú aj také, ktoré to úprimne baví, ale väčšina s človekom pôjde s emóciou "no tak dobre, keď musím" a nie s "Juchú, ideme jazdiť!" ).

Začiatočník bude koni vadiť tak či tak, drncaním na chrbte, nestálou rukou, nejednoznačnými pomôckami... Žiaľbohu. Väčšina školských koní je natoľko vyhorená, že si pod vami tú hodinku bezducho odmaká, o nejakom vzťahu sa tam nedá hovoriť.

Ja som podobnú dilemu (jazdenie na koni a snahu o "lásku" koňa) vyriešila proste tak, že počas výuky jazdenia je prioritou naučiť sa na koni slušne jazdiť a všetko ostatné je "vedľajšie". Vzťah a podobne príde na radu vtedy, keď sa naučím koni v sedle nezavadzať za žiadnych okolností. Zároveň sa snažím teoreticky čo najviac vzdelávať, aby som získala predstavu, akí ľudia a prístup ku koňom mi vyhovuje a aby som vedela, ktorým smerom sa poobhliadnuť ďalej... Prax to samozrejme nenahradí, ale v koňskom svete sú stále stovky mýtov, bez ktorých by sa koňom aj ľuďom žilo lepšie a zo skúsenejších sa na začiatočníkov predávajú stále... čiže poznať teóriu učenia, etológiu koní, konejšivé signály atď. sa vyplatí.

Ale o romantické predstavy ma to teoretické "vzdelávanie" teda spoľahlivo pripravilo.

13.8.2020 14:45
Laila11

XXX.XXX.148.11

Souhlasím také že když normální sedlo sedí tak je lepší než bezkostrové ale většina z nich nesedí. V tom případě je lepší bezkostrové.

13.8.2020 16:14
Sophii

XXX.XXX.211.203

když vidím co za bezkostry se používá... a ještě se k tomu přidělaj třmeny, tak pro mě těžký velký ne. Potože i bezkostra může nesedět, hlavně pro to, že bezkostry v hodnotách kostrových sedel sou málokde v nějakých jízdárnách na výuku... z 99 procent maj sedla typu "AMR Liberty"

Coudas

13.8.2020 17:11
Coudas

XXX.XXX.87.254

Myslim, ze tvou romantickou predstavu jsme v tomto veku meli vsichi.Mnoho lidi ti muze odvypravet sve pribehy, a i kdyz jsou vsechny podobne, kazdy je jiny. To co tu pises je krasne, a verim, ze tomu, co tu ostatni pisou se tezko veri. Ale nemyslim si, ze jsi u koni zazila tolik, abys jeste mela jasno. To ze se ti libi "prirozene" jezdeni je tve pravo. Ale jezdeni na koni je pro nej stejne " prirozene", jako ten kus zeleza v hube, jak pises. To ze lide nazvali neco "prirozene jezdeni" jeste neznamena, ze to je prirozene a prijemne pro kone. Je jasne, ze tomu jeste nechces tak uplne rozumet. Za mne, pokud ti jde opravdu o laskyplne a pratelske byti s konmi, nehledej vyuku bezudidloveho jezdeni, ale cloveka, ktery ti nabidne prave to "prirozene byti" s konmi, umozni ti chodit k nim na pastvinu, a tam je pozorovat, jen tak sedet a koukat, jak se pasou, jak se k sobe vzajemne chovaji a podobne. Umozni ti byt u beznych veci, jako je krmeni, strouhani kopyt, vodeni koni sem a tam, ukaze ti veskery management. Nauc se zaklady jizdy a ovladani kone ze sedla "klasickym" zpusobem, a pak budou alternativy pristupnejsi. Sundat uzdu a jet je pak jednidussi. Budes tak mit vetsi moznosti se dostat tam, kam si prejes ty. Studium a cteni je samozrejme take potreba, ja jsem zastancem co nejvetsi praxe. Jaky si zvolis smer je na tobe. V dnesni dobe neni problem najit nejaky smer jezdeni, ale je velky problem najit lidi, kteri delaji pro kone. Ne, ze kone slouzi jim. Hodne stesti.

13.8.2020 18:16
Makina14

XXX.XXX.168.192

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi byste měla, slečno, více číst. Tady pro začátek http://www.equichannel.cz/s-udidlem-i-bez
Hezký článek a chce se to vzdělávat dál.

Obecně - ježdění bez nebo s udidlem není o lásce ke zvířeti. Osobně jsem u koní 20 let, ježdění bez udidla se mi líbí taktéž, ale dovolila jsem si ho až teď v poslední době na koni, kterého jezdím dlouhodobě jen já a máme k sobě nějakou důvěru - a ta světe div se vznikla během ježdění na udidle. A i kdybych na svém koni jezdila bez udidla neustále - cizímu dítěti bych ho opravdu nesvěřila ani náhodou. Ono ježdění bez udidla je tak trochu "vyšší dívčí" a lze to s koněm, který je dokonale přiježděný/ke kterému máte obrovskou důvěru/je absolutní salámista...a i tak je důležité, jaký druh zvolíte, to je také velice důležité mít nastudované, abyste neudělala víc školy než užitku....můžete začít studovat třeba tady http://www.equichannel.cz/zakladni-typy-bezudidloveho-uzdeni

Ježdění bez sedla...nekomentuji. Upřímně není nic lepšího než správně padnoucí sedlo a jezdec, co se umí posadit na zadek. Samozřejmě, že koni nevadí, když se na něm svezete bez sedla...ale brát to jako že je to nejlepší a nejpřirozenější, to je úplně zcestné. Například můj valach, kterého nyní jezdím, by se bez dobře padnoucího sedla postupně pomalu, ale jistě dopracovával mezi koňské invalidy. Je to vlastně jako když půjdete do hor s baťohem, který vám nesedne. I malá váha pak může být utrpení, jen proto, že nemáte dobře vyřešený zádový systém. Víme? To asi zažil každý.

Je Vám 12. Je fajn, že už teď máte nějaké rozhled, bohužel nemáte úplné informace. Nenechte si nic nabulíkovat a pěstujte si kritické myšlení. Rozumný cvičitel Vás rozhodně bez udidla učit jezdit nebude. Ono je to také větší riziko. Vím, že v Praze v Prokopáku někdo nabízí ježdění na koních v bezkostře a bez udidla...ale jedná se spíš o kochání v kroku, co jsem tak pochopila.
Za mně rada - najděte si někoho, kdo Vás kvalitně naučí jezdit s udidle. Až budete mít trochu nějaké jezdecké vzdělání, pak hledejte alternativní cesty. Jelikož je klasický základ, který se budoval x-set let (mluvím o klasickém ježdění bez násilného, ale spravedlivého chování ke koni) a prostě funguje a na něm lze rozvíjet dál kde co. Ale opravdu se nenechte opít rohlíkem, když někdo tvrdí, že jen bezudidlovka a bezkostra je to nejlepší, co můžete k ježdění použít a za co Vás bude kůň milovat. Ne, nebude, a dokonce mu i takto můžete i ublížit.

Záleží na tom, jak co který jezdec vnímá. Asi je pravda, že v poslední době popularita přirozené komunikace vzrostla, ale... Neni to jen o tom jezdit na koni bez ničeho. Na jednom svém koní jezdím s udidlem western, a reaguje stejně dobře na pobídky holenemi, jako zbylí koně, které jezdím výhradně s parellkou nebo nakrcakem.
Myslím, že ztuhlý a neuvolněný jezdec nebude příjemný ani koni se sedlem, natož bez sedla. Je to jen můj osobní názor. Ale když si vzpomenu na svoje začátky - v sedle jsem byla neuvolněná a koni to samozřejmě vadilo. Sedla jsem na holého koně - samozřejmě byl taky neuvolneny a strašně se mu ulevilo, když jsem byla konečně dole. Ale po čase jsem byla v sedle uvolněná, a hle - ten koník všechno dělal s obrovskou ochotou! Stejně tak u holého koně - uvolnil se taky...když jsem se uvolnila já.
Takže podle mého - kdyby bylo ježdění bez sedla tak špatné, proč ten kůň mnohdy reaguje na pobídky holenemi lépe, než když má sedlo? Pozn: Není to jen můj postřeh. Vlastně ho postrehla stejně laděná kamarádka, a mě po chvilce přemýšlení nezbývalo, než s ní souhlasit.

13.8.2020 19:49
koně

XXX.XXX.174.63

Laila11 napsal(a):
Ahoj, již dlouho hledám bezudidlovou výuku jízdy na koni. O koně bych se starala, miluji jejich přítomnost. Inzeráty že hledám bezudidlové ježdění jsem dala snad všude ale nikdo se mi neozval. Je mi 12 let, jsem začátečník a jsem z Prahy. Ježdění nejlépe Praha-východ nebo v Praze. Nevadí mi dojíždět kousek dál, tudíž nabídky prosím v Praze a okolí. Koně miluji a beru je jako kamarády, kteří potřebují lásku a péči.
Nejde mi jen o ježdění ale hlavně o čas strávený s koňmi. Hledám ježdění za malý příspěvek či za výpomoc. Všude nabízejí ježdění s udidlem za 500kč/hod a to je pro mě hrozně moc.
Více informací o tom že hledám bezudidlové ježdění naleznete v mnou založené diskusi Hledám výuku ježdění nejlépe bez udidla u milovníka koní
Prosím koukněte se do této diskuze😀

V této diskusi můžete také vkládat příspěvky že hledáte nebo nabízíte bezudidlové ježdění ať už v jakémkoli kraji.😉

Děkuji za Vaše odpovědi a příspěvky.

Zkus realisticky zhodnotit svou situaci
Chtěla bys někde být u koní a něco se učit.
Jsi mladá,nemáš zkušenosti ,peníze ,ani řidičák ,takže tě omezuje dojezd MHD nebo tak něco.Takže naprosto nežádaná kategorie pro někoho,kdo hledá samostatného parťáka.
Ale máš jakési své fantazie,co je podle tebe přirozené .Které děsně propaguješ.Ale nikdo je s tebou nechce na svém koni sdílet.
Mimochodem, nejvíc nepřirozený je na zádech koně sám jezdec ,ale to nějak v potaz nebereš
Každopádně,buď vezmeš ,cokoli se nabídne a budeš dělat ,jak je zavedené tam,kde ti dovolí chodit .Ve smyslu "koho chleba jíš,toho píseň zpívej " Nějak se začít musí
Nebo si můžeš dál doma na gauči plout světem Pony klubu a podobných romantických příběhů a filmů ,naprosto nepravdivých a psaných pro pubertální dívky .
Přesvědčená o své přirozenosti,ale prakticky si nic neužiješ ,ani se nenaučíš

13.8.2020 19:55
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Makina14 napsal(a):
Záleží na tom, jak co který jezdec vnímá. Asi je pravda, že v poslední době popularita přirozené komunikace vzrostla, ale... Neni to jen o tom jezdit na koni bez ničeho. Na jednom svém koní jezdím s udidlem western, a reaguje stejně dobře na pobídky holenemi, jako zbylí koně, které jezdím výhradně s parellkou nebo nakrcakem.
Myslím, že ztuhlý a neuvolněný jezdec nebude příjemný ani koni se sedlem, natož bez sedla. Je to jen můj osobní názor. Ale když si vzpomenu na svoje začátky - v sedle jsem byla neuvolněná a koni to samozřejmě vadilo. Sedla jsem na holého koně - samozřejmě byl taky neuvolneny a strašně se mu ulevilo, když jsem byla konečně dole. Ale po čase jsem byla v sedle uvolněná, a hle - ten koník všechno dělal s obrovskou ochotou! Stejně tak u holého koně - uvolnil se taky...když jsem se uvolnila já.
Takže podle mého - kdyby bylo ježdění bez sedla tak špatné, proč ten kůň mnohdy reaguje na pobídky holenemi lépe, než když má sedlo? Pozn: Není to jen můj postřeh. Vlastně ho postrehla stejně laděná kamarádka, a mě po chvilce přemýšlení nezbývalo, než s ní souhlasit.

Tak třeba já bych na koni dlouhodobě bez sedla nejezdila, mám asi dost "ostré" sedací hrboly a od mládí se potýkám s tím, že mě nikdo nevydrží mít na klíně déle než deset minut, protože to pro bolest nelze. Když si představím, jak tím dloubu koni do zad dvě hodiny, těžko bych mu mohla mít za zlé, že ta záda nenabídne. Mně by líp tedy nechodil.

13.8.2020 20:31
Makina14

XXX.XXX.168.192

Dotaz napsal(a):
Tak třeba já bych na koni dlouhodobě bez sedla nejezdila, mám asi dost "ostré" sedací hrboly a od mládí se potýkám s tím, že mě nikdo nevydrží mít na klíně déle než deset minut, protože to pro bolest nelze. Když si představím, jak tím dloubu koni do zad dvě hodiny, těžko bych mu mohla mít za zlé, že ta záda nenabídne. Mně by líp tedy nechodil.

Myslím to v dobrém, ale upřímně mě to rozesmálo 😁 "... aod mládí se potýkám s tím, že mě nikdo nevydrží mít na klíně déle než deset minut..." 🙂

Samozřejmě se mi ten kůň taky neuvolnil hned - to až po určité době, co jsem se snažila se vědomě uvolňovat. Ale s postupem času se to zlepsovalo a zlepsovalo...

A teď mě tak napadlo (možná jsem spíš idealistka...), nezatinala jste během toho sezení na klíně hýždove svaly...? Mě to totiž napadlo, protože dcera už odmalinka, kdykoli mi seděla na klíně, přišlo mi, že strašně zatíná svaly na zadku. A stejný problém měla i na koni...

Ale to mě napadlo jme tak mimochodem...

13.8.2020 20:37
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Makina14 napsal(a):
Myslím to v dobrém, ale upřímně mě to rozesmálo 😁 "... aod mládí se potýkám s tím, že mě nikdo nevydrží mít na klíně déle než deset minut..." 🙂

Samozřejmě se mi ten kůň taky neuvolnil hned - to až po určité době, co jsem se snažila se vědomě uvolňovat. Ale s postupem času se to zlepsovalo a zlepsovalo...

A teď mě tak napadlo (možná jsem spíš idealistka...), nezatinala jste během toho sezení na klíně hýždove svaly...? Mě to totiž napadlo, protože dcera už odmalinka, kdykoli mi seděla na klíně, přišlo mi, že strašně zatíná svaly na zadku. A stejný problém měla i na koni...

Ale to mě napadlo jme tak mimochodem...

Ne, mám prostě, jak říká babička, "špidlatý zadek", tlačí je ty kosti - sedací hrboly. :)

13.8.2020 20:48

Hele mně když bylo 12, tak jsem si představovala, jak jezdím military bez uzdečky a bez sedla, mám svoji vlastní stáj jen s plaváky a vraníky, obrovské výběhy a speciální zónu pro zachráněné koníčky z jezdeckých škol (tehdy stávali chudáci na štontech, dostávali 4 kg ovsa denně, do držky jednoduché stihlo a jak skákali hopsa ;)

Hlavně si dávej pozor kde a za jakých podmínek jezdíš, ať nejsi další z uvláčených dětí, co se zamotaly do rádoby otěží u parelky ...

14.8.2020 08:32
bassrock

XXX.XXX.251.2

Dotaz napsal(a):
Ne, mám prostě, jak říká babička, "špidlatý zadek", tlačí je ty kosti - sedací hrboly. :)

Jéé, konečně někdo taky! Mám to samé, na klíně mě nikdo nechce a když jsem si v rámci jakéhosi cvičení měla sednou na dlaně, málem jsem si rozdrtila kůstky v rukou a pochopila, že mám opravdu kostnatý zadek
Má kobyla mě dala rázně najevo, že pokud nebude mezi jejími zádíčky a mým kostnatým pozadím kostrové sedlo, tak jí na záda nepatřím. Nedostačoval ani pad, prostě jsem jí tlačila. A představa, že si sednu na holého koně ... tak to by mi ho bylo moc líto, to neudělám.

Coudas

14.8.2020 11:26
Coudas

XXX.XXX.87.254

Zadavatelka asi uz nebude reagovat, ale mne by zajimalo, co ji privedlo na tak, z meho pohledu, radikalni nazor, ze udidl9 je spatne, jezdeni bez sedla nebo v bezkoatre strasne bezva, a dobry vztah s konem se vytvori jezdenim na ohlavce. Nemyslim to zle, jen mne to zajima, kde se to u tak mladeho cloveka vezme. Mela jsem kdysi ustajenou huculu, a 14 leta "majitelka" chtela jezdit jako pan Vydra, tedy bez niceho s voditkem kolem krku. Po case se ale musela "rozhodnout" pro udidlo, protoze kobyla na vyjizdce byla nezvladatelna. Ona tedy byla na hlavu celkove, ale to nebyla az tolik jeji chyba. On pan Vydra totiz ukazoval jen to A, B moc nebylo videt, mozna o nem pri svem vypraveni mluvil, ale ja vidala vetsinou jen tu show, co tomu predchazelo uz se moc nezverejnovalo. Coz je skoda, mozna by se pak divcinam nepletly hlavicky.

14.8.2020 12:26
Varaxi

XXX.XXX.1.226

bassrock napsal(a):
Jéé, konečně někdo taky! Mám to samé, na klíně mě nikdo nechce a když jsem si v rámci jakéhosi cvičení měla sednou na dlaně, málem jsem si rozdrtila kůstky v rukou a pochopila, že mám opravdu kostnatý zadek
Má kobyla mě dala rázně najevo, že pokud nebude mezi jejími zádíčky a mým kostnatým pozadím kostrové sedlo, tak jí na záda nepatřím. Nedostačoval ani pad, prostě jsem jí tlačila. A představa, že si sednu na holého koně ... tak to by mi ho bylo moc líto, to neudělám.

Dámy, nejste samy.
Já mám takový zadek taky, jak se u nás doma říká, jako razidlo na dvojtečku. Pro koně to opravdu příjemné není - jediné, které to nevadilo, byla ČMB kobyla, která měla dost odpružení na vlastních zádech.

14.8.2020 12:44
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Coudas napsal(a):
Zadavatelka asi uz nebude reagovat, ale mne by zajimalo, co ji privedlo na tak, z meho pohledu, radikalni nazor, ze udidl9 je spatne, jezdeni bez sedla nebo v bezkoatre strasne bezva, a dobry vztah s konem se vytvori jezdenim na ohlavce. Nemyslim to zle, jen mne to zajima, kde se to u tak mladeho cloveka vezme. Mela jsem kdysi ustajenou huculu, a 14 leta "majitelka" chtela jezdit jako pan Vydra, tedy bez niceho s voditkem kolem krku. Po case se ale musela "rozhodnout" pro udidlo, protoze kobyla na vyjizdce byla nezvladatelna. Ona tedy byla na hlavu celkove, ale to nebyla az tolik jeji chyba. On pan Vydra totiz ukazoval jen to A, B moc nebylo videt, mozna o nem pri svem vypraveni mluvil, ale ja vidala vetsinou jen tu show, co tomu predchazelo uz se moc nezverejnovalo. Coz je skoda, mozna by se pak divcinam nepletly hlavicky.

Také mě jako první napadl on.
Ale zas ať nekřivdím, je to pravidelně předváděno na kdejaké show, ve filmu, seriálech, románcích. Nikdo nemluví o situacích v terénu které useděl jen díky opoře sedla, třmenů. Nebo že by třeba pojišťovna nechtěla plnit při nějaké události, protože kůň při ní nebyl vhodně veden skrz udidlo - to se běžně neventiluje.

Coudas

14.8.2020 13:58
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pipilota napsal(a):
Také mě jako první napadl on.
Ale zas ať nekřivdím, je to pravidelně předváděno na kdejaké show, ve filmu, seriálech, románcích. Nikdo nemluví o situacích v terénu které useděl jen díky opoře sedla, třmenů. Nebo že by třeba pojišťovna nechtěla plnit při nějaké události, protože kůň při ní nebyl vhodně veden skrz udidlo - to se běžně neventiluje.

Ano, je to bezne predvadeno posledni dobou temer vsude. Ja to vzala jako priklad, protoze jsem toto konkretne zazila a takto to bylo prezentovano "jezdit podle pana Vydry". Ten protipol jsem zazila taky, kdy mi jako 17ti lete na kurzu PNH ukazali, ze na "parelce" se jezdi bezne a jak je to skvele, a ja to pochopila cele, vcetne toho kurzu,spatne. Pak jsme s konem po nejakem case na parelce vyjeli, ja pri šeru prehledla ohradnikovy drat, kde sousedi pres den pasli kravky, kun se samozrejme vydesil a ritili jsme se nezastavitelne na pani s ditetem, ktera nevedela, kam ma utect. Pak jsem velmi dloooouho na bezudidle nejezdila. Az po case, kdy jsem "objevila", co vse za tim je a co vse tomu musi predchazet.

14.8.2020 14:10
Sophii

XXX.XXX.211.203

žeby vážně ty mladý kolena koukali na Vydru? Já si myslím, že to opravdu bude celá ta filmová série Ostwind. Tam jezdila ta holka na padech a parelce a tím zkrotila koně, kterého před tím nikdo nechtěl a každý se ho bál a bylo to strašně super a strašně wild a natural, a na drezuru bez uzdečky a pak na loďce až do Španělska....

Coudas

14.8.2020 14:33
Coudas

XXX.XXX.87.254

Tohle jsem nevidela. Ale je to v kazdem filmu, kdy "bez niceho" najednou vyhrajou dostihy a podobne. Treba takovej Spirit, co byl tudle, kdy si mustang "uvedomi", ze cloveku hrozi nebezpeci, tak ho hodi na hrbet a bezi. Ale zde zadavatelka je konkretne proti udidlu s konkretnim vysvetlenim. To ve filmu urcite nebylo 🙂

14.8.2020 15:54

A co tomu předchází zrovna u Vydry? Co já vím, tak se s ním naopak všechny "mladé holky" bály jezdit ven, že to nedají. Podle mě ten člověk má víc štěstí než rozumu.

14.8.2020 16:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Krásný je článek u Jezdectví 4/2016 str. 34 až 38 - Drezura bez udidla. Mimo jiné v něm i uvádí, že Bea Borelle (žena od Karla Philippe) některé své koně sice jezdí bezudidlově, ale domácí výuku nových cviků dělá s udidlem - ona sama uvádí, že někteří její koně jsou uvolněnější s udidlem při nácviku novinek.
Jenže kdo z mladých čte "populárně odbornou" literaturu, natož nějaké výtažky a shrnutí z opravdových výzkumů.

14.8.2020 16:21
Laila11

XXX.XXX.148.11

K tomu že chci jezdit hlavně bez udidla mě nepřivedl žádný film, video ani články. Již od malinka miluji všechny zvířata. Když my bylo pět tak jsem jela na pouť. Na pouti měli koníky kteří vozily děti. Když jsem je poprvé viděla zvedl se mi žaludek. Cítila jsem jejich bolest. Bylo mi jich neskutečně líto. O koních jsem nic nevěděla ale věděla jsem že je tady něco špatně. Rodičům jsem se to snažila vysvětlit ale řekli co si to vymýšlím. Pohled na ně byl opravdu hrozný. Děti tahali za otěže a udidlo se koním zarývalo do huby. Sedlo na nich poskakoval a pán je bičoval aby jeli. Nevydržela jsem to a zařvala "Nechte toho ty koně to bolí" Všichni se na mě podívaly a ja utekla.
Toto se mi stalo skoro pokaždé když jsem viděla jak někdo jede na koních. At uz s udidlem nebo bez něj. Rodiče mě také vzali na parkur koní. Tam se mi to stalo také ale bylo to silnější než na pouti. Utekla jsem již u prvního závodníka.
Občas jsem ale viděla šťastné koně, většinou volně na pastvě. Tito koně mě naplňovali neskutecnym štěstím. Na dalších šťastných koních někdo jel. Občas s udidlem ale na volných otěžích, občas bez udidla. Tito koně reagovali na sebemenší pobídky nohama. Jezdců jsem se skoro vždy zeptala a oni mi řekli že střídají bezudidlove ježdění a ježdění s udidlem. Většina z nich řekla že raději jezdí bez udidla ale je dobré to prostřídat aby byl kůň naučen na oboje. Každé ježdění má svoje výhody ale vždy záleží na lidech, kteří na nich jezdí. Toto mi také říkali. Ja jsem začala studovat různé články a tento názor mám pořád.

Coudas

14.8.2020 17:02
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ja jsem je chtela vzdycky osvobodit, ze tam v noci prijdu, na jednoho vyskocim, preskaceme ohrady a ostatni pobezi za nami.
To, jak jezdeni s udidlem nebo bez popisujes neni takto jednoduche. Ale asi je zbytecne neco vysvetlovat. U koni a s konmi je vse mnohonasobne slozitejsi nez si naivni a neznali lide predstavuji, protoze prave nevidi to pozadi a vse, co je k zivotu s konmi potreba. Kone nejsou jen o jezdeni, ja si troufnu rict, ze nejsou vubec o jezdeni. Jezdeni je jen odmena za praci a energii, kterou clovek do toho zvirete vklada. Mozna to jednou pochopis.

14.8.2020 17:36
akscha

XXX.XXX.8.104

Jeste se vratim k te inspiraci na jezdeni bez niceho. Ve veku tech 12 let se mi moc libili elfove z Pana prstenu. V realnem zivote jsem se dostala pouze k jezdeni bez sedla. Mam na to fajn vzpominky, ale byl to spis adrenalin nez nejake hluboke souzneni. A kdyz jsem srovnala obri opoceny flek pod pozadim me silnejsi kamaradky s flekem, ktery delal muj spicaty zadek, usoudila jsem, ze ty kone trapit nebudu. Kazdopadne myslim, ze ona kamaradka se slovanskou postavou by bez sedla mohla jezdit uplne v pohode,protoze opocena plocha zhruba odpovidala ploše opocene pod sedlem

14.8.2020 17:58
koně

XXX.XXX.174.63

Laila11 napsal(a):
K tomu že chci jezdit hlavně bez udidla mě nepřivedl žádný film, video ani články. Již od malinka miluji všechny zvířata. Když my bylo pět tak jsem jela na pouť. Na pouti měli koníky kteří vozily děti. Když jsem je poprvé viděla zvedl se mi žaludek. Cítila jsem jejich bolest. Bylo mi jich neskutečně líto. O koních jsem nic nevěděla ale věděla jsem že je tady něco špatně. Rodičům jsem se to snažila vysvětlit ale řekli co si to vymýšlím. Pohled na ně byl opravdu hrozný. Děti tahali za otěže a udidlo se koním zarývalo do huby. Sedlo na nich poskakoval a pán je bičoval aby jeli. Nevydržela jsem to a zařvala "Nechte toho ty koně to bolí" Všichni se na mě podívaly a ja utekla.
Toto se mi stalo skoro pokaždé když jsem viděla jak někdo jede na koních. At uz s udidlem nebo bez něj. Rodiče mě také vzali na parkur koní. Tam se mi to stalo také ale bylo to silnější než na pouti. Utekla jsem již u prvního závodníka.
Občas jsem ale viděla šťastné koně, většinou volně na pastvě. Tito koně mě naplňovali neskutecnym štěstím. Na dalších šťastných koních někdo jel. Občas s udidlem ale na volných otěžích, občas bez udidla. Tito koně reagovali na sebemenší pobídky nohama. Jezdců jsem se skoro vždy zeptala a oni mi řekli že střídají bezudidlove ježdění a ježdění s udidlem. Většina z nich řekla že raději jezdí bez udidla ale je dobré to prostřídat aby byl kůň naučen na oboje. Každé ježdění má svoje výhody ale vždy záleží na lidech, kteří na nich jezdí. Toto mi také říkali. Ja jsem začala studovat různé články a tento názor mám pořád.

Tak se šťastně ,vesele a přirozeně rozlož někde za ohradou a naplňuj se ,ne?
To budeš mít zdarma,budeš na vzduchu a je to i celkem dostupná zábava .
Přitom nemusíš trpět a zoufat si ,obavami ,abys snad konýškovi nezpůsobila pekelnou bolest v hubince,či ho rýpala zadkem do zádeček .
Pokud v okolí má někdy slušný výběh a v něm pěkné koně,na které se dá dívat ,pak už víc hledat nemusíš

14.8.2020 18:55
Vanee

XXX.XXX.119.81

Zase nevidím dôvod vysmievať sa niekomu, kto chce na koňoch jazdiť bez zbytočnej bolesti/nepohodlia. V okolí mám 99% deciek, ktoré považujú koňa za veľký chlpatý bicykel, šklbú mu v hube, kopú doňho, nadávajú, keď sa tej "svini lenivej" niečo nechce, nulové pochopenie pre to zviera. A potom sa s ním odfotia, ako ho veľmi ľúbenkajú, aká je medzi nimi láska, dôvera, ako ich ten koníček miluje...

Mňa teší, že sa niekto mladý zaujíma aj o to zviera, akokoľvek naivné to zatiaľ je. Áno, udidlo sa dá používať citlivo a bezudidlovka prasácky, ale úprimne, 98% jazdcov nejazdí na udidle kvôli tomu, že by preferovalo jemné, presné pomôcky... A v závodoch nie sú bezdudidlovky mimo ostrého hacka tiež zakázané len tak, proste v tom jazdeckom svete je názor, že sa koňa bez "bolesti" nedá dostatočne ovládnuť, zakorenený dosť pevne, tak je fajn, že sa niekto za mlada zaujíma o alternatívu a nechce len jazdiť, jazdiť, jazdiť za každú cenu...

Ako začiatočníkovi sa mi tiež pohodlnejšie jazdilo na koni so sidepullom s barančekom, než na koni s udidlom (v rámci výuky jazdenia)... lebo som vedela, že mám v rukách niečo, čo nemá až taký potenciál tú bolesť pri nejakom probléme spôsobiť.

Coudas

14.8.2020 20:57
Coudas

XXX.XXX.87.254

Slecne se ale nikdo nevysmiva. Nekteri se snazi vysvetlit, ze udidlo se nerovna bolest, a ze zalezi jen na cloveku jak s tim nalozi. Jestli mate ve svem okoli parchanty,co konim rvou hubu udidlem, tak takovi na koni nemaji co delat, protoze je jedno, jestli maji udidlo nebo bezudidlovku, nechapou princip a budou se chovat stale stejne. Ze je slecna vnimava k bolesti zvirat je fajn, ale to muze byt stejne dobre s udidlem. Vztah se zviretem je o empatii a vnimani, ne o tom, s cim jezdim.

14.8.2020 21:03
Sophii

XXX.XXX.168.148

tahleta slečna je přesně cílovka orgaizací jako "kůn není stroj"... oně v Praze trpí protože maj udidla a stojej s kočáry nu....

14.8.2020 23:24
etnies86

XXX.XXX.245.26

mě se právě taky líbí slečny přístup, že jí jde o koně ne jen stroj na ježdění a některé reakce mi přijdou zhazující slečnu.

ale souhlasím, že udidlo není zlo. zlo jsou nešetrné ruce které k němu vedou.

je jasné, že nejspokojenější bude na pastvě, kde ho nebude nikdo obtěžovat. taky je vám líp na zabávě než náročné prácí ;)

je to vždy o lidech

ale věřím, že většina koníků je spokojenějších bezudidlově (poměr u udidla, ale těch je mnohonásobně víc), je tam většinou hlubší vztah, koníci se tolik nenadřou, většinou jezdí bez ambic, větší práce a nebo jsou opravdu suprově přiježdění na pomůcky

je to nádhera, když koník opravdu krásně spolupracuje na neznatelné pomůcky bez ničeho v hubě a je vidět spokojený koník s pěkným vztahem k jezdci

Coudas

15.8.2020 08:05
Coudas

XXX.XXX.87.254

etnies86 napsal(a):
mě se právě taky líbí slečny přístup, že jí jde o koně ne jen stroj na ježdění a některé reakce mi přijdou zhazující slečnu.

ale souhlasím, že udidlo není zlo. zlo jsou nešetrné ruce které k němu vedou.

je jasné, že nejspokojenější bude na pastvě, kde ho nebude nikdo obtěžovat. taky je vám líp na zabávě než náročné prácí ;)

je to vždy o lidech

ale věřím, že většina koníků je spokojenějších bezudidlově (poměr u udidla, ale těch je mnohonásobně víc), je tam většinou hlubší vztah, koníci se tolik nenadřou, většinou jezdí bez ambic, větší práce a nebo jsou opravdu suprově přiježdění na pomůcky

je to nádhera, když koník opravdu krásně spolupracuje na neznatelné pomůcky bez ničeho v hubě a je vidět spokojený koník s pěkným vztahem k jezdci

Ano mate pravdu. Cloveka s odlisnym pristupem je zde na ifaune potreba dostatecne odradit, ale to je standart. Ja nemam nic proti bezudidlu, sama jsem tak nektere kone jezdila, jen si myslim, ze bezudidlove jezdeni je vysledkem pristupu a vztahu s konem a obrovske prace, ne opacne, nasadim ohlavku a mam bezva vztah. Take mate pravdu v tom, co uz bylo napsano nekolikrat, ze udidlo, bic a ostruhy nejsou nastroje zla, to zlo zalezi jen na cloveku, ktery je pouziva.

15.8.2020 10:30
dsj

XXX.XXX.255.137

Myslím, že slečna už raději napíše, ale pamatuji si když mě posadili poprvé na koně v oddíle a měla jsem vzít otěže do ruky tak jsem se bála pohnout rukou, byla jsem si jistá, že koně musí každé zatahání hrozně bolet, s tím železem v hubě... nevím kolik lidí má tenhle pocit také, ale můj první dojem z první hodiny byl že ten cvičitel na zemi je ke koni dost tvrdý a krutý a vůbec nevnímá že koně bolí když trhá lonží a švihá ho bičem, to co po mě chce musí být koni nepříjemné nebo ho musí bolet, docela jsem se styděla, že se toho účastním...ježdění mě hrozně bavilo a baví, ale jako dítě jsem několikrát přemýšlela že na to vykašlu, když mě v oddíle tlačili do věcí, které mi přišly hrubé.
Já na parelce jezdím spoustu let, střídám s udidlem, mám koně naučené na obojí a zjistila jsem, že klasicky vyučený rajťáci mají s parelkou problém, často se bojí, mají ježdění bez udila za nebezpečné ale když už vyzkouší tak jsou často hodně spokojený. Ale chce to mít vhodného a vhodně připraveného koně, jsou koně, který nebudou na parelce bezpečný nikdy, ale to si musí rajťák sám poznat a přiznat. Naopak začátečníky, které posadím na koně rovnou s parelkou to berou jako samozřejmost, nebojí se a k udidlu se jim moc přecházet nechce, často mi říkají že nechtějí koni působit bolest, jsou si jistý stejně jako já kdysi, že udidlo musí koně v hubě bolet.
Koně jsou jednoznačně spokojenější bez udidla v hubě, ale já k přijježďování potřebuji udidlo, nemám dost trpělivosti se třeba k překrokům propracovat přes parelku, a udidlo je prostě jako komunikační prostředek rychlejší a přesnější, rychleji a snadněji se mi na něm učí nové věci, i když také ne všechny. Párkrát jsem na parelce obsedlala a přijde mi, že mlaďasi moc neřeší člověka na hřbetě, ale ale skoro všichni ode mě začali odcházet, když slyšely cinknout udidlo během prvních pár uzdění..

15.8.2020 10:35
Laila11

XXX.XXX.148.11

K ohradám s koňmi chodím již přes dva roky, je to nádherný pohled. Ale bydlím v Praze a ohrady jsou dost daleko. Navíc vždy u ohrady toužím být ke koním blíže, naučit se o ně pečovat a hlavně si s nimi vybudovat vztah.
Proto hledám někoho kdo by mi umožnil starat se a být u koní. Poté také jezdit, jak s udidlem tak bez něj. Chci někoho kdo má na ježdění stejný názor jako já. Chci někoho kdo koně miluje a komu není lhostejné jak se koně mají.

Také souhlasím že udidlo a nezpusobuje zlo. To jenom jezdec který na koních jezdí.

Ve všem souhlasím s etnies86 a s vanee. Jejich poslední komentáře si přečtěte. Opravdu s nimi ve všem souhlasím s to co píší se vám kteří pochybují snažím vysvětlit.
Udidlo se dá používat citlivě a bezudidlovka hrozně ale většina jezdců nejezdí na udidle kvůli tomu že by preferovaly jemné a přesné pomůcky. Toto ase podobné věty ktere píší se vám kteří pochybují snažím říci celou dobu a konečně to někdo napsal. Já jen nevěděla jak to napsat.

15.8.2020 11:09
Stormy96L

XXX.XXX.96.66

Chci někoho kdo miluje koně a komu není lhostejné jak se koně mají... Znám plno dokonce naprostou většinu koňáků co jsem kdy potkala, kteří splňují obojí, ale asi se budeš divit - všichni jezdí s udidlem, mnozí i s bičíkem/tušírkou. Můj valach vystřídal několik stájí s hezkým zázemím pro jezdce, ale špatnou péčí o koně, mizerným vyběhem, nedostatkem sena... Jsme v ustájení, kde sice není tak pěkné zázemí pro mě, zato valach si rochní ve velkém výběhu s kamarády a nonstop senem. Odepřu si plno svých srandiček a serepetiček, aby mohl dostat nějaký krmný doplněk, mastičku na podlomy, lepší sedlo... Dostala jsem do pronájmu louku, kam ho vodím na trávu, ale taháme tam vodu v kyblicich a hlídám dobu pasení, aby se mi chudáček neschvátil. Vstávám ve čtyři hodiny ráno, abych ho teď v těch vedrech netrápila ježděním odpoledne. Ale s udidlem jezdíme a když vymýšlí, neváhám ho tušírkou usměrnit. Myslím, že obojím chráním jak sebe, tak jeho. Kdo by se mu totiž staral o ten jeho koňský život, kdybych jen s láskou, důvěrou a nákrčákem lítala po lesích a na koníčka se neodvážila škaredě podívat? Brzo bych skončila v nemocnici. Vidíš to dětsky a není to nic špatného, i já občas vyjedu bez udidla nebo s padem místo sedla. Ale ten kůň ma svoje místo, stejně jako já. Všechno na světě není zalité sluncem, život není pohádka. I tak se dnešní koně mají nadmíru dobře a podle mých zkušeností děti + kůň za poslední dobu odpozorovaných na svém vlastním valachovi dokonce tvrdím, že kůň je mnohem spokojenější od doby co jsem dětičky lavískující koníky poslala do háje a koně jsem pronajala zkušené jezdkyni, která mu jasně vymezí hranice. A je klid.

Coudas

15.8.2020 11:54
Coudas

XXX.XXX.87.254

Skoda, ze se na vec nedokazes podivat jako na celek. Delis vse na nekolik casti, a prosazujes jen cast jednu. Nikdo ti to nema za zle, je to tvuj nazor. Az jednou pochopis veci komplexne, treba prijdes na to, co se ti tu tvi "protivnici" snazili rict. Do te doby hodne stesti s hledanim cloveka, ktery by ti vyhovolal.

17.8.2020 13:13
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Párkrát jsem na parelce obsedlala a přijde mi, že mlaďasi moc neřeší člověka na hřbetě, ale ale skoro všichni ode mě začali odcházet, když slyšely cinknout udidlo během prvních pár uzdění.

Pokud to tak bylo, nebylo udidlo správně použito nebo vybráno.
Správně zvolené a použité udidlo koně nebolí, nijak mu nezavazí a nijak ho neohrožuje. Naopak předává informace přesně, jednoznačně a rychle; k tomu udidlo správně slouží, je to komunikační prostředek, nikoli prostředek násilí.
Zkuste si to, sedněte na dobře přiježděného a naučeného koně s udidlem v kontaktu; když otěže povolíte, kůň natáhne trošku hlavu, aby o kontakt s Vámi nepřišel. Není to přímo přilnutí, ale je to snaha nepřijít o tu komunikaci s jezdcem.
Znám koně, který naopak v těžkém terénu preferuje udidilo. Jeho majitelka tvrdí, že to tak je proto, že s udidlem snáze udržuje kůň kontakt s jezdcem. Stejně jako Vy či já snáze přejdeme kladinu, když se někoho můžeme dotýkat konečky prstů (ne přímo držet, ale dotýkat kvůli rovnováze), tomu koni se zkrátka těžké nerovnosti překonávají snáze s udidlem na lehkém a pružném kontaktu s majitelem. Na bezudidlovce prý kůň nemá takový pocit jistoty, stejně jako chodec přes kladinu se cítí méně jistý, když se musí někoho dotýkat např. ramenem místo prsty.
Základem je ale velmi pružný a lehký úchop a schopnost kopírovat pohyby koňské hlavy, aby se mohl kůň např. rozhlédnout, podrbat se na noze, protáhnout apod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík