User1234

XXX.XXX.16.159
Dobrý den,
prosím nemáte někdo zkušenosti s nějakou protiskluzovou dečkou? Při ježdění mi dečka klouže pod sedlo dozadu, i přes zapnutí pomocných pásků (pak mám akorát otlačené sedlo). A přitom, když dělá kobylka (A1/1) bordel, tak mi sedlo ujelo dopředu pro změnu zase i s dečkou.
Za nějaké rady, tipy, triky předem děkuji. :)
User1234

XXX.XXX.20.164
Sedlo je napasované sedlářem, kontrola před třemi týdny. Asi jsem se špatně vyjádřila, bordel dělala pořádný, protože na jízdárně běhali dva koně bez jezdce, blbá souhra okolností, ale zarazilo mě, že se z toho najednou dostalo sedlo dopředu. Stalo se to prvně za 3 měsíce, a ptám se proto, že bych nerada, aby se to opakovalo, jelikož je to mladý plnokrevník, tak šance jsou. A nepsala jsem, že je z toho sedlo odřené, ale otlačené chvíli, a když poutko dečky klasicky zapnete suchým zipem okolo řemenů na zapnutí podbřišníku, tak jak dečka jede dozadu, tak to zapnutí tlačí do sedla trochu.
Psala jsem, že mi jezdí dečka dozadu, NE sedlo, to je pořád na stejném místě, dečka ujíždí pod ním.
Prosím, ne reakce typu, že kobylu chci zabít špatným sedlem.
Souhlas s oběma nahoře.
Kobyla má výrazný a dlouhý kohoutek? Sedlo jí klouže dopředu a v hloubce kanálu jí tlačí? Co máte za sedlo? Jestli skokový kontakt latex s nízkým polštářem, širokým kanálem a polštářem zasahujícím vepředu pouze k Vašim kolenům, zamávejte mu pá pá.
Potřebujete pravděpodobně sedlo s vlněným měkkým polštářem a festně dlouhým až na spodek bočnice. Komora ani nemusí být vykrojená jako kostra tvaru "high head" např. u Albion sedel. Jednoduše se vepředu musí zvedat. Zbytek sedla dle momentálního tvaru hřbetu koně.
Neklouzavá dečka vyhovující i citlivým zádům je Barnsby/Equest anti slip. Ale zabírá pod sedlem hodně místa, takže sedlo musí být širší.
Z kopce sesedat, před ježděním poprosit někoho, ať koukne, jestli "vidí světlo na konci tunelu". V průběhu jízdy kontrolovat rukou. Jestli chodí na žirafu ze zatlým hřbetem, je to na prd. Jestli natáhne spokojeně krk dopředu, je to lepší. Co opocení, bílé chlupy, otlaky, pokrčená srst po odeslání? Na hřbílkování se tváří jak? Jo a výživový stav a svaly?
User1234

XXX.XXX.20.164
Děkuji za reakci. Sedlo sklouzlo výjimečně jednou dopředu po tom, co poskakovala přes celou jízdárnu jak koza nahoru, dolů, dopředu, brzda, a znova. Jen mě to zarazilo, protože se může stát znova, že jí kamarádi vyprovokují k něčemu taky. Mám měkké sedlo na vlně, jak jsem psala napasované přímo sedlářem a kontrolované. Sedlo je pořád na stejném místě, z kopce, do kopce, při normálním ježdění se sedlo nehne, jen dečka uklouzává pod ním, zastaví se až když je okraj dečky srovnáný s okrajem sedla, nebere ho sebou. Opocení kontrolované a rovnoměrné. Čištění má ráda, líbí se jí drbání a masírování po celém těle hlava, krk, záda, břicho, zadek, všude. Krk si vytahuje dolu a chodí i s hezky vytaženým.
Výživový stav, plnokrevník, kterému chutná, ale není tlustý, tak akorát, pracujeme na nabírání svalů horní linie, a celkově osvalení + teď bylo hodně trávy, proto jsem nechala sedlo překontrolovat, jestli pořád sedí.
User1234

XXX.XXX.20.164
Přehlédla jsem Vaše nové reakce předtím. 👀
Možné je, že trochu zhubla za ty tři týdny, nepřijde mi to na pohled, a právě se to sedlo hnulo, až když poskakovala pořád a pořád, možná jsem ho vzala sebou tlakem, jak jsem byla téměř na zemi a naposlední chvíli jsem se chytla okolo krku a vrátila zpátky. A právě nevím, jestli jsem to sedlo vzala sebou nebo nějak ujelo. Dotaženo jsem měla jako vždy. Nechci jen skončit na krku, až zase bude dovádět, protože se blíží veselé období koníků.
Ta dečka ujíždí dozadu, ale zastaví se na té hranici no, takže to nikde nedře a tak, asi je to jen estetické. Načetla jsem spoustu článků, knih a viděla spoustu koní, co mají špatná záda ze sedla, takže se na to snažím dávat maximální pozor, ale jelikož kobylku ježdění baví, mi přijde, s vytaženým krkem taky chodí..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně to mi dělala dečka také, od 3 let do cca 5 sedlo kobyle sedělo, dečka neklouzala, pravděpodobně, jak kobyla dorostla, dečka mi začala dělat to co zadavatece. Po kontrole sedlářkou zjištěny krátká ramena kostry sedla, mají dosahovat alespoň pod 1/3 kohoutku (jsou zasunuta to takových kapsiček nebo je nahmatáte) Při použití gelovky Acavalo vzadu zvednuté to bylo o fous lepší -klouzání dečky. Dotahuju na několikrát.Takže jsem se se sedlen rozloučila KT Apollon a začala koupovat a opět prodávat , doporučen Albion, ale i u těch je lepší,když sedí hned, po docpání a napasování mi jeden taky přestal sedět...
Značka sedla nebo fotka by pomohla....
Tak téma jste pojmenovala "Klouzání sedla". :)
Z neklouzavých deček znám neoprenové, některé gelové jsou více lepivé a nebo třeba tady namátkou nějaká Eskadronka, ale osobní zkušenost nemám.
https://www.equiservis.cz/podsedlova-decka-eskadron-classic-sports-mesh-antislip-kolekce-2020-78680cz431/
Manmatky kloužou jak po másle☺
U Hauzra nebo v domácích potřebách prodávají dírkovanou tenkou podložku za pár korun, ale je to onanie sedlat, aby se nepokrčila a neotlačila. Raději fakt koupit nějakou s našitým nebo nalepeným protizkluzem. Jestli Vám pohubla jen kolem kohoutku a dáte stejnoměrně tlustou, může se pak zas zvedat zadek sedla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3587146/cislo-sedla-barnsby
pro zadavatelku, přečtěte diskusi, snad z toho něco poberete..
toho albiona style jsem po docpání prodala a koupila jiného albiona...dva albiony.
Edit: albion style je drezurní sedlo(teď mám Albion SLK II), primárně se nevěnuju skokům a ježdění v univerzálně skokovém sedle (klasickou skočku už vůbec ne) mi neprospívá - bolí mě nožíčky, takže vyjížďky i jízdárna v drezurním, občas ten univezrál skokový Albion Tzar GP
Martina40

XXX.XXX.243.254
Dobrý den,
dcera má na kulatého koně bez kohoutku, tuhle.
https://www.equiservis.cz/podsedlova-decka-tlumici-antislip-vs-modra-5525cz435/
Sedlo se jí točilo dokola a na téhle dečce drží.
Mám pocit, že podobnou dělá i Kentaur?