Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2020 10:25
faatin

XXX.XXX.50.26

Dobrý den,
covidová doba mě nutí přemýšlet nad možnostmi jezdeckého kroužku. Mám takovou vizi - Dětský jezdecký kroužek, děti max 12 let, kroužek nejen o ježdění, ale hlavně o péči o koně, stáj, pastviny. Ráda bych dětem, ale i rodičům nastínila radosti i starosti vlastnictví koně.
Z vlastní zkušenosti vím, že přechod ze školního koně na vlastního je velmi stresující, i když se to možná na první pohled nezdá. Ráda bych vedla děti směrem, že kůň nefunguje, že přijdu na jezdeckou hodinu, zázrakem se kůň sám přivede, vyčistí, nasedlá, já si odjezdím a pak se opět zázrakem obstará. Chtěla bych, aby děcka věděla, že se musí vykydat, nakrmit, prostě je nenásilně vést k vědomému chovu koní.
A teď k mé otázce, předpokládám, že nejsem jediná, koho tato myšlenka napadla, proto bych se ráda zeptala, zda máte někdo s takovým kroužkem zkušenosti. Co je k tomu potřeba? Jak po papírovací stránce, tak po mé, je nutné vzdělání, osvědčení?

Děkuji za Vaše zkušenosti

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2020 12:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odpovím s předpokladem, že zatím s vedením kroužku nemáte zkušenosti.

Po papírové stránce neporadím, protože kromě instruktorské kvalifikace (která je skutečně minimální podmínkou oficiálního jezd. kroužku) a informovaného souhlasu k těmto aktivitám žádné další oficiality nevedu. Neprovádím totiž výdělečnou činnost. Takže nemusím mít živnost, vést daňovou evidenci ani podobné veselosti, ale na druhou stranu by pro mě bylo velmi velmi obtížné se jako nepodnikatel pojistit. Co se papírovací stránky týče, řešilo se několikrát v diskusích na Equichannelu a možná i tady, zkuste pohledat. Je dobré najít si co nejvíce aktuální informace, ale rozhodě si dávejte pozor, aby nebyly podle starého občanského zákoníku.

Co se týče fyzických zkušeností s touto formou kroužku - v naší lokalitě o toto není zájem. Vedu děti v podstatě přesně způsobem, který jste popsala, tj. příprava na vlastního koně. Bohužel to obnáší také práci okolo, asistenci kováři a veterináři, přípravu krmení, opravy ohrad... a ježdění je pouze třešnička na dortu. Oblíbenější u dětí je forma "sednu na koně a jedu", i kdyby placená. Jsem v místě, kde je takových možností (placené vození na koni) mnoho, a tak není zájem o "práci s výukou jízdy" nebo "výukou jízdy za výpomoc". V kroužku "sednu a jedu" jsem dělala instruktora asi 3 roky, měli jsme tam i 4letou slečnu :-)

K sobě osobně beru starší děti, které jsou schopné skutečně tu výpomoc poskytnout, tj. řekněme od těch 10 let - rozmyslete si, jakou "péči o stáj, pastviny" byste si asi představovala u dětí řekněme 8-10 let, protože takové děti ještě nemají koordinaci ani silové schopnosti na to, aby dělaly nějakou extra práci... nepodrží si často ani nohu na čištění. Často se nezvládnou ani delší dobu soustředit. Předpokládám, že máte k tomu vhodné koně - ideál poníky, aby na ně děti dosáhly, a nemusela jste dočišťovat, stejně tak i to zvedání nohou u VYCHOVANÝCH poníků bude pro děti přístupnější, a i velmi oblíbené česání a zaplétání hřívy a ohonu.

Nezapomeňte na to, že dětem hrozí úraz nejen na hřbetě koně, ale také na zemi. Vidle, nůžky, desinfekční sprej nebo repelent, náledí, třísky, kroužky od postrojů, kam děti nemotorně strkají prstíky, koňské zuby a kopyta a pohyby hlavou a velká hmotnost, pastičky na hlodavce, balíky sena, vosy... Dbám na dobré obutí (pokud nejdou jezdit, tak pevná uzavřená obuv s terénní podrážkou, na ježdění se třmeny striktně jezdecká obuv s hladkou podešví a podpatkem), dlouhé rukávy, někdo doporučuje jezdeckou helmu nasazenou i během pohybu kolem koní - čištění, kopyta, atd. Děti je třeba nepřetěžovat psychicky ani fyzicky, snesou toho v dnešní době skutečně málo. Unavené dítě dělá chyby, ztrácí pozornost a zvyšuje se riziko úrazu.

4.11.2020 18:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já mám zkušenost, že to nikdo neocení. Mírněji se dá napsat, že o to není zájem. Jedna věc je co tak maminky říkají, když chtějí svoje děcko dostat na koně. Druhá věc je co říkají za rohem - nezřídka se pak dozví, že proč by měli platit za to že jejich děcko kydá hnůj (byť má jen posbírat kobyláky ve výběhu)
Ne, ne, ne. Za mě by to odpoledne u koní muselo stát 600,- Kč a to nikdo nedá. Nikdo nechce přihlédnout k tomu, že tam celou dobu musí dospělý dozorovat, že by to sám měl hotové rychleji. Nebo že i ten poník musí být odpočatý aby měl náladu na takový kontakt s děckem atd.
Možná mám smůlu na rodiče. V našich končinách ráda svezu na poníkovi - klidně i pravidelně, ALE hlídat vlastně celé odpoledne za "stovečku bokem" fakt nestojí za to. Ony jak ty děcka povyrostou zmiznou k jiným koním (většinou do stájí kde si s pravidly nikdo hlavu neláme)

5.11.2020 08:32
Slon Indický

XXX.XXX.242.240

Mezi rodiči je nejoblíbenější forma taková, že dítě přivezou na jezdeckou hodinu a kůň už je nasedlaný, dítě si nasadí přilbu a vestu a jede. Po hodině koně předá zase nasedlaného a jede zase pryč - prostě jako normální kroužek.
Jsou ochotni počkat na to, že si koně dítě připraví a po ježdění odsedlá, ale i tak už to je práce, která se nelíbí. Cokoli navíc už je pro ně týrání dětí, a absolutně nechápou, proč za tohle platit, zvlášť, pokud dítě ani nejezdí.

5.11.2020 10:28
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

U nás v okolí takový kroužek existuje. Zpravidla na něj, ale chodí starší dívky (chlapec žádný) od 13 let. Také dělají ,,všechno'', nejen ježdění. Většina z nich z toho není nijak nadšená, podle nich by se měly starat pouze o koně, na kterém jezdily, ne i o ostatní, ale kvůli kolektivu a nízké ceně tam chodí dál. Chodí tam i pár mladších okolo 10 let, ale z nich jen asi 2 pomáhají. Ostatní přijdou, odjezdí a odejdou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík