Prosím o radu🙏 Mám hřebečka 7měsíců, welshckb. Je to fakt úžasňák na svůj věk. Jemný, citlivý, krásně se nechá ošetřovat, vodit. Na jeho věk neuvěřitelně klidný k člověku, ale samozřejmě hříbě :)
Řeším teď, zda ho nechat u sebe a dál se s ním seznamovat a lehce ho tvarovat s prací ze země.
Kastrovat takto mladého nechci (prosím, znám názory, ze je to ok i že není a mé rozhodnutí je, že počkáme) takže ho mohu dát do 3ha se stejně starým hřebcem a osmiletým valachem... Nebo hříbárna, která je daleko a bráním se tomu, že nebudu mít dohled. Váhám, zda společnost jen dvou dalších koní není málo 🙈 Za každý názor budu vděčná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Martarka
napsal(a):
Prosím o radu🙏 Mám hřebečka 7měsíců, welshckb. Je to fakt úžasňák na svůj věk. Jemný, citlivý, krásně se nechá ošetřovat, vodit. Na jeho věk neuvěřitelně klidný k člověku, ale samozřejmě hříbě :)
Řeším teď, zda ho nechat u sebe a dál se s ním seznamovat a lehce ho tvarovat s prací ze země.
Kastrovat takto mladého nechci (prosím, znám názory, ze je to ok i že není a mé rozhodnutí je, že počkáme) takže ho mohu dát do 3ha se stejně starým hřebcem a osmiletým valachem... Nebo hříbárna, která je daleko a bráním se tomu, že nebudu mít dohled. Váhám, zda společnost jen dvou dalších koní není málo 🙈 Za každý názor budu vděčná.
Měla jsem hřebečka, při importu měl rok a půl, a do kastrace jsem ho měla jen se stejně starým hřebečkem v ohradě. Ostatní koně měl na dohled. Celou dobu jsem s ním průběžně "pracovala" - rozumějte vychovávala, hrála si, učila, ale hlavně ho měla pod dohledem. Vyrostl z něj pohodový, vychovaný, spokojený koník, který se kastroval na 2,5 letech.
Pokud máte to zázemí, co píšete, nechala bych si ho doma.
Hřebečky jsem odchovávala doma v smíšeném stádě ,kde se narodili.Kastrovali se různě,jak začali hřebčit .Po matkách a tetách neměli tendence,nejdřív po druhém roce.Většinou se prudili s valachy.
Jak máte sebemenší možnost si nechat hříbě doma,využijte toho.Kamaráda staršího i stejně k sobě má,prostor taky ,takže bych neviděla problém.
Dohlédnete si na správný vývoj a výchovu a budete přesně vědět co jste vložila ,tak by vás pak nemělo nic moc překvapit
Hříbárny ,neříkám všechny,ale jsou taková pochybná zařízení.
Hříbata by se správně měla k jádru vázat,zvedat se jim nožky,trochu navykat na doteky.Přitom j ošetřovatel viděl a mohl aktuálně zjistit,zda nemají nějaký zdravotní,problém.Taky by se měli vázat na korektury a vůbec znát a vidět člověka.Idea
V skutečnosti jeden ošetřovatel vyžene stádo.Ohlávky poztrácejí během týdne,tudíž není jak a za co vázat.Jádro je taky moderní nedávat,ani náznakem.Takže vlastně není za co ani k čemu,vázat a vlastně ani proč .Dneska vlastně se ani nezavírají ,mají volný pohyb .
Prezentují se jako hříbata na pastvinách,ale zase,skutečnou trávu na které by dokázalo rostoucí hříbě prosperovat má v dostatečném množství málokdo
Takže za mě je skutečně jednodušší i jistější si hříbě ,když to jen trochu jde,nechat doma.

Také jsme vychovali dva hřebečky od odstavu ve stádu hřebců a valachů různého věku. Osmiletý zdravý valach by měl jejich řádění snad zvládnout :-) Fakt je, že našemu důchodci dávali mladí dost zabrat, ale my těch koní měli víc, tak se to rozmělnilo :-)
Dekuji vsem za nazory🙏 Ja si prave myslela ze by to takto mohlo klapnout-mladochum nebude smutno-budou si spolu blbnout a valach je trosku snad rovnat....pokud by to nedaval tak pujde ke kobylam. Jen jsem ted slysela hodne nazoru ze hribe musi mit velke stado ideal hribarna a trochu me to zvyklalo zda nedelam chybu....ale citila jsem to ze je chci mit u sebe...jeden uz krasne spolupracuje-ma uzasnou povahu a druhy je proste hribe se vsim co k tomu patri:-) po kastraci pujdou vsichni k sobe... jen si z mladi pamatuji ze 8mesicni obskocil svou matku a to opravdu nechci.... moc dekuji vsem za rady.
Můžu se jen zeptat, jaký je rozdíl mezi hříbárnou a testační odchovnou? Myslím pro toho koně. Díky.
Jinak mi přijde důležité zmínit, že odchov mimo hříbárnu nemusí být vždy značka ideál - viz pár jedinců z diskuzí, kde si troufám tvrdit, že by jim bylo v takovém zařízení lépe, než v podmínkách, v jakých jsou nyní a kde ani fyzicky neprospívají.

Testační odchovna přijímá pouze hřebce za účelem posouzení kvalit chovu. Mám za to, že při dosažení dobrých výsledků je možné u některých plemen rovnou uchovnit jako plemenného (chladnokrevníci?), každopádně během testace se dá odhadnout, zda má/nemá hřebec potenciál do chovu.
Popis v nějakém materiálu o hřebčinci v Písku: "Testační odchovny jsou zřizovány pro kvalitní odchov hřebečků a zajištění možnosti časného získávání informací o kvalitě rodičů využívaných v chovu, zvláště pak využívaných v cílené plemenitbě a akceleračním programu. Účelem testace je vyhodnocování kontroly dědičnosti plemenných hřebců a matek a vlastní užitkovosti testovaných hřebečků ve srovnatelných podmínkách."
http://www.schct.cz/cz/hribata/testacni-odchovny.html
http://www.equus-kinsky.cz/eq3zrk.htm
Hříbárna může být jakékoli zařízení, které umožňuje ustájení hříbat (i klisen), služby nejsou nikde definovány.

Dotaz
napsal(a):
Takže koně v odchovně nějak více pracují už v mladém věku kvůli těm testům? Omlouvám se za triviálnost dotazu, nikdy jsem se s tím nesetkala, nevím, jak často tam hříbata výkonově pracují/trénují.
"výkonově" (ono se toho po nic zas tak moc chtít nemusí) vlastně pracují řekněme od 2,5 roku, kvůli zkouškám výkonnosti na třech letech. Jaké jsou k tomu požadavky si můžete přečíst přímo v podkladech, např. zde http://www.schct.cz/cz/klisny/vykonnostni-zkousky-klisen.html
Já jsem kdysi četla nějakou drezurní úlohu na ZV tuším pro haflingy, a nebyla ani na úrovni ZZVJ, testovala se skutečně jen základní ovladatelnost, spolupráce a ochota koně, nikoli přímo přiježděnost. ZV pro jiná plemena se liší, nemusejí mít skoky, můžou mít tah...
Na té testační odchovně od odstavu samozřejmě nedělají nic náročného, učí se základním manipulacím, a většinu času po nich nikdo nic nechce. Na testační odchovně nicméně by měla být zajištěna denní profesionální manipulace, standardní výchovné postupy, mělo by to být místo, kde spolehlivě vychovají mladého koně úměrně k věku. Přesný metodický postup zařazování požadavků na mladé koně v TO neznám, třeba poradí ještě někdo znalejší, já jsem v tomto jen teoretik a váš dotaz mě ponoukl, abych se po nějakých těch informacích podívala (zvědavost je hrozná věc )
napsal(a):
"výkonově" (ono se toho po nic zas tak moc chtít nemusí) vlastně pracují řekněme od 2,5 roku, kvůli zkouškám výkonnosti na třech letech. Jaké jsou k tomu požadavky si můžete přečíst přímo v podkladech, např. zde http://www.schct.cz/cz/klisny/vykonnostni-zkousky-klisen.html
Já jsem kdysi četla nějakou drezurní úlohu na ZV tuším pro haflingy, a nebyla ani na úrovni ZZVJ, testovala se skutečně jen základní ovladatelnost, spolupráce a ochota koně, nikoli přímo přiježděnost. ZV pro jiná plemena se liší, nemusejí mít skoky, můžou mít tah...
Na té testační odchovně od odstavu samozřejmě nedělají nic náročného, učí se základním manipulacím, a většinu času po nich nikdo nic nechce. Na testační odchovně nicméně by měla být zajištěna denní profesionální manipulace, standardní výchovné postupy, mělo by to být místo, kde spolehlivě vychovají mladého koně úměrně k věku. Přesný metodický postup zařazování požadavků na mladé koně v TO neznám, třeba poradí ještě někdo znalejší, já jsem v tomto jen teoretik a váš dotaz mě ponoukl, abych se po nějakých těch informacích podívala (zvědavost je hrozná věc )
Odkaz jsem četla, ale právě ta praxe je mi neznámá (jak často trénují atd.). O odchovně jsem tu četla vlastně jen od Petry, která to prezentovala skoro jako mučírnu, kde musí hříbata skákat, jsou uvazována a mají jen oves, což byly důvody, proč si hřebce nechala "doma".
Takhle mi to spíš vyznívá prostě jako normální odchovna, akorát teda na konci s přípravou na nějakou zkoušku, kterou si tedy v případě, že dá člověk hřebce "jen" do hříbárny, řeší daný majitel pak sám, pokud tedy chce. A samozřejmě si může počkat, jak dlouho chce. Ale z hlediska toho koně je to prostředí, kde je s vrstevníky a učí se běžným návykům, jen ta koncovka se liší.

Na mě to dělá stejný dojem :-) Ale třeba nám k tomu někdo něco ještě napíše, nemám s tím osobní zkušenost. Známé přišel z Písku belgik vychovaný, ochotný, vstřícný, nezpruzelý a bez zlozvyků. Ale nevím, na jaké formě "pobytu" tam byl :-)

napsal(a):
Na mě to dělá stejný dojem :-) Ale třeba nám k tomu někdo něco ještě napíše, nemám s tím osobní zkušenost. Známé přišel z Písku belgik vychovaný, ochotný, vstřícný, nezpruzelý a bez zlozvyků. Ale nevím, na jaké formě "pobytu" tam byl :-)
Forma pobytu - hezké.

Pipilota
napsal(a):
Tak u testačních odchoven je právě zaručeno že je všem v ročníku nastavena stejně zootechnika. (no jenže některé kusy jsou prostě pozdnější a tím mají nevýhodu od ranných) Já za velice důležité považuji pravidelné třídění.
Moc, moc se omlouvám za OT - raný (brambory, kůň).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.70
Dotaz
napsal(a):
Odkaz jsem četla, ale právě ta praxe je mi neznámá (jak často trénují atd.). O odchovně jsem tu četla vlastně jen od Petry, která to prezentovala skoro jako mučírnu, kde musí hříbata skákat, jsou uvazována a mají jen oves, což byly důvody, proč si hřebce nechala "doma".
Takhle mi to spíš vyznívá prostě jako normální odchovna, akorát teda na konci s přípravou na nějakou zkoušku, kterou si tedy v případě, že dá člověk hřebce "jen" do hříbárny, řeší daný majitel pak sám, pokud tedy chce. A samozřejmě si může počkat, jak dlouho chce. Ale z hlediska toho koně je to prostředí, kde je s vrstevníky a učí se běžným návykům, jen ta koncovka se liší.
No musela. Ho vzit dom neb nova hracka a jen kobyla ji nestacila. Na tu to kde byl je poradnik pomalu. Dostat tam kone je kumst a ona to zahodila. A to co prezentovala. Hribe ji x mesicu doma pajdalo, nakrmit ho nakrmila poradne az kdyz ho musela vytahnout na prehlidku prestoze ji vsichni zrazovali vystavovat rocni osklivatko s triletakama (stejna kategorie) a pres skoky ve volnosti uz ho taky davno honi. Takze od ni ty kydy falt sedej
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No musela. Ho vzit dom neb nova hracka a jen kobyla ji nestacila. Na tu to kde byl je poradnik pomalu. Dostat tam kone je kumst a ona to zahodila. A to co prezentovala. Hribe ji x mesicu doma pajdalo, nakrmit ho nakrmila poradne az kdyz ho musela vytahnout na prehlidku prestoze ji vsichni zrazovali vystavovat rocni osklivatko s triletakama (stejna kategorie) a pres skoky ve volnosti uz ho taky davno honi. Takze od ni ty kydy falt sedej
Je mi jasné, že to bylo spíš jen o osobním rozhodnutí a nemá to moc co dělat s kvalitou TO. Taky mi ty argumenty přišly úsměvné v kontextu toho, že kůň je v roce focený nad překážkou, nevypadá moc dobře, jak píšete - dlouho kulhal, teď má pro změnu půl roku na hubě papilomy - bude oslabený. I na fotkách vypadá nezdravě, matně, i když foto může trochu zkreslovat.
TO - je dotovaná hříbárna (MZE) pro teplokrevné hřebečky - CT,CS,KK,MT vždy daného ročníku a lze hříbě "naskladnit" pouze v roce narození v určitém daném podzimním termínu, ne starší. Na TO probíhá 2x ročně třídění : tj. posouzení v pohybu a na skokové řadě ve volnosti. Ve třech letech pak skládají zkoušku, probíhá případná kastrace a odvoz k majitelům. Největší devízou TO je cena garantovaná do tří let věku koně a hodnocení daného hřebečka a jeho vývoje oproti vrstevníkům. Velké plus mají raná hříbata, to je pravda. TO není ani v nejmenším "mučírnou". Spíš výbornou možností kam s perspektivním klukem. kterého nelze mít "doma".
Na TO nemají nárok koně bez plemenné příslušnosti, WB, import, a kříženci.
meranet1
napsal(a):
TO - je dotovaná hříbárna (MZE) pro teplokrevné hřebečky - CT,CS,KK,MT vždy daného ročníku a lze hříbě "naskladnit" pouze v roce narození v určitém daném podzimním termínu, ne starší. Na TO probíhá 2x ročně třídění : tj. posouzení v pohybu a na skokové řadě ve volnosti. Ve třech letech pak skládají zkoušku, probíhá případná kastrace a odvoz k majitelům. Největší devízou TO je cena garantovaná do tří let věku koně a hodnocení daného hřebečka a jeho vývoje oproti vrstevníkům. Velké plus mají raná hříbata, to je pravda. TO není ani v nejmenším "mučírnou". Spíš výbornou možností kam s perspektivním klukem. kterého nelze mít "doma".
Děkuji. Takže prostě zkusí, kolik koník je schopen skočit, není to skokový trénink, jen se nárazově vyzkouší, jestli překoná danou výšku?
meranet1
napsal(a):
Dobrý den, nikde sem se k tomu nedostala. Zrovna mám kobylu březí. Samozřejmě zatím ani nevím co to bude a jak bude vypadat, ale TO je jedna z možností o které uvažuji.
Ale vůbec nikde nemohu dohledat, jaká je přibližně cena za umístění hřebečka?
posuzuje se výška (oproti průměru), míry, pohyb, a technika skoku. Výška překážek je úměrná věku. Chodí postupovou řadu. Sedlová příprava je pak až na zkoušky ve třech letech, po jejím složení koník odchází z TO. Cena je většinou do tří tisíc /do roka věku, dále do 4tis/do tří let věku (včetně výcviku). Cena se muže mírně lišit v jednotlivých TO. Teplokrevným hřebečkům známka z TO k licentaci nestačí.

Pipilota
napsal(a):
OK já se pokusím zlepšit. (vlastně mám mateřský jazyk - hanácke, ale to neomlouvá)
Já jsem zase čistokrevný šlonzak.