Samostatné vyjížďky - problém

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Melll

22.11.2020 20:47
Melll

XXX.XXX.124.249

Zdravím.
Jezdím noričku, jezdíme do terénu převážně samy, když jedeme s dalším koněm, kobča jde moc pěkně, ale jakmile jedeme samy, nejradši by se zastavila a pásla a nikam nešla, nebo to otočila a vrátila se zpátky domu. Problém je když chceme klusat, cválat. Naklušeme/nacváláme a kobča po chvilce sama přejde do kroku, i přes pobídku, když cítím že zpomaluje. Samozřejmě nejsem blázen abych ji nutila běžet celou louku.. ale zase bych byla ráda aby se mi nezastavovala, přece jen pokud jedeme s jiným koněm, tak mi to neudělá, nezpomalí po pár krocích.
Nemáte někdo radu proč to dělá a popř. co s tím?
Předem moc děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2020 08:50

Proč to dělá: koně jsou pudově stádová zvířata. Instinkty jsou nejsilnější obratlovčí motivace k čemukoli - víte, jak vás může ovládnout třeba strach. Instinkt koni velí, držet se stáda, jinak ho sežere vlk. Tak to je první motivace proti samostatným vyjížďkám :-) Proto vůbec nechce od stáje, případně by se nejraději otočila domů. Druhou silnou motivací je příjem potravy, také velmi silný instinkt. U koní umocněný tím, že jako spásači toho musejí nazobat opravdu hodně, aby na tom mohlo velké tělo fungovat. Motivace s vámi spolupracovat, jít od koní a nežrat u toho, se naopak nezakládá na žádném pudu, a tak je samozřejmě řádově nižší. Pudy koní se potlačují dobrým výcvikem (zcitlivování na pobídky, získání důvěry v jezdce jako spolehlivého parťáka, zvyšování sebevědomí koně při samostatném pohybu....). Spolupráce s jezdcem pak závisí na motivaci. Motivace může být pozitivní (př. na konci každé louky dostaneš pochvalu) a nebo negativní (př. nebudeš mít pokoj, dokud nebudeme na konci louky).

-> Na konci každé louky popást (nenechat pást na začátku louky ani vprostřed). Nechce se jí jen od domova a k domovu jí to běží pěkně? Pakliže druhý případ, holt od domova choďte krokem, klusem, a zacváláte si jen k domovu (pokud tam pak zase není problém s bržděním - ale když pečlivě zavedete systém pasení na konci louky, mělo by to být pro žrouta v pohodě :-) Od domova můžete chodit na ruce, pokud na ruce chodí dobře. Vyhnete se hádání.

Melll

23.11.2020 11:53
Melll

XXX.XXX.124.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč to dělá: koně jsou pudově stádová zvířata. Instinkty jsou nejsilnější obratlovčí motivace k čemukoli - víte, jak vás může ovládnout třeba strach. Instinkt koni velí, držet se stáda, jinak ho sežere vlk. Tak to je první motivace proti samostatným vyjížďkám :-) Proto vůbec nechce od stáje, případně by se nejraději otočila domů. Druhou silnou motivací je příjem potravy, také velmi silný instinkt. U koní umocněný tím, že jako spásači toho musejí nazobat opravdu hodně, aby na tom mohlo velké tělo fungovat. Motivace s vámi spolupracovat, jít od koní a nežrat u toho, se naopak nezakládá na žádném pudu, a tak je samozřejmě řádově nižší. Pudy koní se potlačují dobrým výcvikem (zcitlivování na pobídky, získání důvěry v jezdce jako spolehlivého parťáka, zvyšování sebevědomí koně při samostatném pohybu....). Spolupráce s jezdcem pak závisí na motivaci. Motivace může být pozitivní (př. na konci každé louky dostaneš pochvalu) a nebo negativní (př. nebudeš mít pokoj, dokud nebudeme na konci louky).

-> Na konci každé louky popást (nenechat pást na začátku louky ani vprostřed). Nechce se jí jen od domova a k domovu jí to běží pěkně? Pakliže druhý případ, holt od domova choďte krokem, klusem, a zacváláte si jen k domovu (pokud tam pak zase není problém s bržděním - ale když pečlivě zavedete systém pasení na konci louky, mělo by to být pro žrouta v pohodě :-) Od domova můžete chodit na ruce, pokud na ruce chodí dobře. Vyhnete se hádání.

Moc děkuji.
K domovu jde svižnějším krokem jen při jedné určité vyjížďce, ale opravdu až, když jsme několik metrů od domova a běžet se tam bohužel nedá. Jinak se táhne celou dobu, i domu.
Zkusíme tedy jít od domova na ruce, zavedeme pasení na konci louky a uvidíme:)

23.11.2020 12:17

A u toho bych určitě byla pro přiježďování na jízdárně :-) Za účelem získání přesnější a rychlejší reakce na pobídky, zjemnění na pobídky, vysvětlení odpočinku a pochval. Buď se do toho s jasnou vizí pustíte sama, ale rozhodně spíš doporučuji nějakého šikovného a myslícího trenéra, který bude umět koně správně navnadit. Jde to :-) náš poník třeba rád skáče, takže když to vypadalo, že začíná usínat, skočily se dva křížky, a zase bylo možné popracovat :-) A nezapomínat na časté přestávky (časté je třeba po pěti minutách :-)

Namotivovat "líného" koně je samozřejmě celkem potíž, ale inspiraci třeba najdete tady https://www.equichannel.cz/jak-pracovat-s-konmi-kteri-prilis-setri-energii

23.11.2020 12:28
jesie

XXX.XXX.224.171

A co třeba chodit na procházky na ruce a pracovat ze země :) Mě se tohle osvědčilo a mimo zlepšení mojí kondičky jsme odbourali i tyhle problémy...

23.11.2020 13:08
lenacia

XXX.XXX.173.31

jesie napsal(a):
A co třeba chodit na procházky na ruce a pracovat ze země :) Mě se tohle osvědčilo a mimo zlepšení mojí kondičky jsme odbourali i tyhle problémy...

Tak třeba já nedělala nic jiného než že chodila se Sarou na procházky, sama semnou v sedle ale nepůjde ani zanic i po 6 letech procházkování. Ta nepůjde sama vpodstatě ani první s více koňmi, a když jo, tak jí pak cvakne a NE! NEJDU!
V pátek sme jeli ven já a na vodítku se vzala slečna na druhém kono, a já si chtěla vycválat kopeček. Tak teda do Cvalu nepřešla jen Klus, ale příjemnej. Dorazily sme nahoru, a jdeme dál krokem. Začala se otáčet za sebe, koukat, koní kamarádka nikde. Tak říkám, ne-e! Jdeme dal! Pobizim pobizim dokud šla, ale ona se stejně zarazila a prostě nakašlat a odmítala udělat další krok, museli nás dojít, předejít a teprve pak se zařadila za ně 🤦‍♀️😄.

23.11.2020 13:30
jesie

XXX.XXX.224.171

lenacia napsal(a):
Tak třeba já nedělala nic jiného než že chodila se Sarou na procházky, sama semnou v sedle ale nepůjde ani zanic i po 6 letech procházkování. Ta nepůjde sama vpodstatě ani první s více koňmi, a když jo, tak jí pak cvakne a NE! NEJDU!
V pátek sme jeli ven já a na vodítku se vzala slečna na druhém kono, a já si chtěla vycválat kopeček. Tak teda do Cvalu nepřešla jen Klus, ale příjemnej. Dorazily sme nahoru, a jdeme dál krokem. Začala se otáčet za sebe, koukat, koní kamarádka nikde. Tak říkám, ne-e! Jdeme dal! Pobizim pobizim dokud šla, ale ona se stejně zarazila a prostě nakašlat a odmítala udělat další krok, museli nás dojít, předejít a teprve pak se zařadila za ně 🤦‍♀️😄.

pořád je to o respektu :) ... je práce ze země a práce ze země ,už jsem zjistila,že si nemusíme představit stejný systém tréninku.
Pro mě je práce ze země základ,jak naučit koně pochopit moje signály,změny chodu,udržet vůbec v rytmu,respekt vůči mojí osobnosti....tyhle naučené signály pak převádím do praxe v terénu,viz když nechce odcházet nebo se plouží. Pokud je tento trénink dělaný správně a pravidelně,neumím si představit,proč by to nefungovalo :)

23.11.2020 13:34

lenacia napsal(a):

No ale stejně myslím, že děláte pokroky :-) Však tomu nech trochu čas, už dobré, že kobyla vyklusala kopeček přeci - za rok budete zase jinde :-) Náhodou! Tady byli dva poníci před lety, kobyla chodila jedině s valachem. K samostatné práci (ve stejném výběhu ovšem) ji přiměl zkušený jezdec, ale představa, že v terénu půjde první a rychlejším chodem, než druhý poník, byla nereálná. Když holky přijely k nám na soutěž, museli prostě poníci chodit všechno společně. Takže všechny soutěže šel valach dvakrát. Kobyla vydržela počkat na místě, když šel valach pryč (ale byly to nervy), ale samostatně od něj nešla. A mohlo se andělsky ďábelsky Asi kdyby ji dostal do práce zkušený jezdec, dostala kvalitní cajky (vojenský němec asi nebyl upe to pravé ořechové) a trochu péče, mohlo to být jinak, ale v daných podmínkách do byl milionový spolehlivý vozicí kůň pro pytle brambor (čti turisty), protože se od vodícího koně nehnul na krok :-)

23.11.2020 13:41

jesie napsal(a):
pořád je to o respektu :) ... je práce ze země a práce ze země ,už jsem zjistila,že si nemusíme představit stejný systém tréninku.
Pro mě je práce ze země základ,jak naučit koně pochopit moje signály,změny chodu,udržet vůbec v rytmu,respekt vůči mojí osobnosti....tyhle naučené signály pak převádím do praxe v terénu,viz když nechce odcházet nebo se plouží. Pokud je tento trénink dělaný správně a pravidelně,neumím si představit,proč by to nefungovalo :)

Já si umím představit, že kůň zcela jinak bude reagovat na vodiče ze země, a zcela jinak na jezdce v sedle :-) Kromě respektu a vysvětlení pomůcek je pro dobrého rekreačního koně také potřeba sebedůvěra a důvěra - vypěstovat u koně sebedůvěru je už celkem oříšek, hlavně proto, že většinou se výcvikově řeší naprosto opačný problém. Sehnat člověka, co tohle vysvětlí, ukáže a odhadne, jakým způsobem ji u daného jedince vybudovat - já vlastně ani nevím, komu bych o to řekla :-) A ta důvěra u koní, kteří nevěří ani sobě, už je vyšší dívčí. Pokud nemám efektivní způsob, jakým tyhle záležitosti řešit, snažím se v čase dosahovat malých zlepšení, a holt to metodou pokus omyl nakonec nějak posunout k lepšímu :-)

23.11.2020 14:04
jesie

XXX.XXX.224.171

Já si umím představit, že kůň zcela jinak bude reagovat na vodiče ze země, a zcela jinak na jezdce v sedle :-) Kromě respektu a vysvětlení pomůcek je pro dobrého rekreačního koně také potřeba sebedůvěra a důvěra - vypěstovat u koně sebedůvěru je už celkem oříšek, hlavně proto, že většinou se výcvikově řeší naprosto opačný problém. Sehnat člověka, co tohle vysvětlí, ukáže a odhadne, jakým způsobem ji u daného jedince vybudovat - já vlastně ani nevím, komu bych o to řekla :-) A ta důvěra u koní, kteří nevěří ani sobě, už je vyšší dívčí. Pokud nemám efektivní způsob, jakým tyhle záležitosti řešit, snažím se v čase dosahovat malých zlepšení, a holt to metodou pokus omyl nakonec nějak posunout k lepšímu :-)

To určitě není na samoučení,ideálně někdo,kdo má zkušenosti. Měla jsem super tlačivého koně,který nejen,že nechtěl chodit do žádného směru,ani venku,jízdárna,nic...maximálně vyrvat otěže a pást se..navíc ještě byl lekavý a potřeboval parťáka nebo stádo,aby měl odvahu někam jít.
A šlo to. Trénoval mě Adam Punčochář,pak jsem to ještě zkombinovala s Katkou Santarovou.
A ano,nenaučila jsem se to od počítače a stálo mě to nějakou korunu. Nicméně teď už mám základ takový,že nemám problém toto naučit jakéhokoliv koně.
Taková investice do vzdělání do budoucnosti

23.11.2020 19:03

Když jsem si přivezla svého koně, neodešel od stáda, naopak se byl schopný ve vratech areálu vytrhnout a běžet zpět do stáje, prorazit ohradník atd. Po měsíci pochodoval na ruce kolem výběhu, po třech měsících šel na ruce na procházce po "známých okruzích", po půl roce na ruce kamkoliv, přes cokoliv, beze strachu, že by někam utekl. Pod sedlem to bylo ještě o něco horší, protože nejsem moc dobrý jezdec a ne všechny situace zvládnu. Rok jsem jezdila sama na vyjížďky tak, že jsem někam došla na ruce a pak jela zpátky v sedle. Pak jsem začala zkoušet vracet se okruhem, pak ještě větším, pak projít kolem stáje a vrátit se zadem ... no a po dvou letech můžu konečně nasednout a odjet ze stáje hrdě v sedle :D

S vaším konkrétním koněm vám neporadím, to tady nikdo, budete muset požádat o individuální pomoc "face to face", pouze chci naznačit, že to jde v podstatě i u beznadějných případů (jak říkám, nejsem žádný super jezdec, nikdy jsem nebyla a teď mám o sebe navíc i dost strach), ale chce to čas. Kdybych první týden zkusila nasednout a odjet, nedostaneme se ze vrat stáje a pokud nějakým způsobem ano, "vyjížďka" skončí zběsilým úprkem domů a mnou v nemocnici ...

Melll

24.11.2020 17:06
Melll

XXX.XXX.124.249

Dotaz napsal(a):
Možná vás tohle inspiruje.
https://www.equitv.cz/video/Partnership-se-Zuzkou-Prokopovou-chut-k-pohybu.html

Děkuji moc, video jsem včera viděla a hned dnes zkusila podle něj pracovat a musím říct, že ačkoliv jsem to s kobylou dnes zkusila poprvé, už v půli lekce bylo viditelné, pro mně velké, zlepšení :)

Melll

24.11.2020 17:47
Melll

XXX.XXX.124.249

A u toho bych určitě byla pro přiježďování na jízdárně :-) Za účelem získání přesnější a rychlejší reakce na pobídky, zjemnění na pobídky, vysvětlení odpočinku a pochval. Buď se do toho s jasnou vizí pustíte sama, ale rozhodně spíš doporučuji nějakého šikovného a myslícího trenéra, který bude umět koně správně navnadit. Jde to :-) náš poník třeba rád skáče, takže když to vypadalo, že začíná usínat, skočily se dva křížky, a zase bylo možné popracovat :-) A nezapomínat na časté přestávky (časté je třeba po pěti minutách :-)

Namotivovat "líného" koně je samozřejmě celkem potíž, ale inspiraci třeba najdete tady https://www.equichannel.cz/jak-pracovat-s-konmi-kteri-prilis-setri-energii

Děkuji, video jsem shlédla.
Bylo mi tu zasláno i video - chuť k pohybu a dnes jsem podle něj trošku popracovala + k tomu jsme dělali i více přechodů, přestávek a musím říct, že u kobči už v půli lekce bylo vidět, pro mne veliké, zlepšení a v jednu chvíli se mi i zdálo, že ji to bavilo a sama chtěla jít i dopředu :) - jezdilo se s ní jen na vyjížďky nebo v kočáře.
Kobyla není moje, začala jsem ji jezdit ke konci minulého roku, ale s majitelkou jsme se už shodli, že by bylo fajn udělat něco s tou “leností” a nenechat ji ať si chodí, pase jak chce :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík