krysoveronika

XXX.XXX.13.26
Mám prosbu,
budeme kupovat dva koně oba mají okolo 150 cm v kohoutku.
Jak velkou pastvinu by měli minimálně mít? Stačí 2000 m2?
Děkuji.
krysoveronika
napsal(a):
Mám prosbu,
Děkuji.
Jako prostor 40x50 metrů ? Na celodenní pobyt?
Pokud je to má bez problémů uživit, tak se doporučuje 1ha/koně, vaše plocha by tedy měla být 10x větší.
krysoveronika

XXX.XXX.13.26
Děkuji za odpověd.bohužel nemáme větší prostory ale do budoucna by jsme měli ještě přikoupit 1500m2. Teď se cítím zle když vím že je to málo:(
No, budete se cítit ještě hůř, až vám v tom marastu uvíznou komplet gumáky a u koní budete v jednom kuse řešit podlomy a hnilobu kopyt.
Pokud to je myšleno na pobyt koní 24/7, tak jsou prostory absolutně nevhodné. Koně si nechejte ustájíte v nájemní stáji poblíž, ušetříte sobě i jim trápení.
Jak, přikrmovali senem? Tam nebude růst tráva vůbec žádná, krmit senem budete celoročně. Počítejte minimálně 10 kg sena na koně a den, spíše 15 kg, v zimě víc. K tomu z balíků bývá vždycky nějaký ten odpad, takže počítejte s rezervou. Pokud nemáte stodolu na uskladnění sena a bude jen tak volně pod plachtou, můžete z balíku klidně vyhodit 20%.
20*60 m, tedy 1.200 m2 je rozměr standardní jízdárny, plácek o výměře 2.000 m2 je výběh, nikoli pastvina.
Problém je, že tak malý prostor pastvou nebude, bude to tak zdevastované, že tam nic neporoste. A není dobré, aby koně stáli půl dne do poloviny holení v bahně skoro půl roku - bahno začne na podzim, přetrvá v zimě, kdy možná zmrzne tak, že je ten nerovný povrch na zlomení nohy nebo o otlaky, na jaře bahno opět. Je to namáhavé i pro šlachy se v tom brodit, lehce v tom uklouznou. Opravdu nedoporučuju.
Plácek o něco větší než váš, a na něm 2 koně a poník. Nějak tak to u vás bude vypadat - mimo léta, kdy to celé vyschne a rozpraská, a zimy, kdy ty krátery zmrznou a jakýkoli pohyb bude o zlomení nohy.
Doporučuju video - ten rozměr a dva koně - to je podobné, jako by to bylo u vás.
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/379915/hasici-jeli-zachranit-kone-z-bahna-nakonec-se-z-nej-dokazal-dostat-sam.html
Uživatel s deaktivovaným účtem

krysoveronika
napsal(a):
Mám prosbu,
Děkuji.
Nestačí.
Slon Indický
napsal(a):
Plácek o něco větší než váš, a na něm 2 koně a poník. Nějak tak to u vás bude vypadat - mimo léta, kdy to celé vyschne a rozpraská, a zimy, kdy ty krátery zmrznou a jakýkoli pohyb bude o zlomení nohy.
no ještě jsme přemýšleli že by jsme si i pronajímali pastviny v našem městě a pár jich tu je.
Dotaz
napsal(a):
Problém je, že tak malý prostor pastvou nebude, bude to tak zdevastované, že tam nic neporoste. A není dobré, aby koně stáli půl dne do poloviny holení v bahně skoro půl roku - bahno začne na podzim, přetrvá v zimě, kdy možná zmrzne tak, že je ten nerovný povrch na zlomení nohy nebo o otlaky, na jaře bahno opět. Je to namáhavé i pro šlachy se v tom brodit, lehce v tom uklouznou. Opravdu nedoporučuju.
děkuji za vaši radu, ale bohužel nemáme prostory tak velké. Přeýšleli jsme ješte o pronajímání pastvin v okolí.
Nedovedu si představit mít 2 velké koně na 2000 m2...Ano,je to reálné,ale: Musíte mít celou plochu zpevněnou,aby jste na jaře,podzim a v zimě nebrodila ani vy,ani koně blátem a nebo v zimě zamrzlými rozšlapanými krátery od kopyt,které jsou na zlomení nohy...Dále si uvědomte,že tohle nebude pastvina,ale jen výběh..tráva nebude..takže koně budete mít celoročně na seně...ne jen přikrmovat,ale prostě na plné dávce...trávu můžete sekat jinde a vozit kolečky jako příkrm..dále si uvědomte,že část toho ,,velkého,, pozemku vám ještě zabere přístřešek pro koně....dále seník,na skladování sena a slámy..co hnojiště?Jak bude zařízena voda? Dále by bylo dobré mít alespoň nějaký provizorní box v případě zranění či nemoci koně,aby mohl být v klidu zavřený...

veronikaveronikas
napsal(a):
Moje známá má cca 2000m2 a mají tam dva velké koně a stačí jim to tak tedy nevím.
Tak to bych chtěla vidět. Bez rýpání.
canka
napsal(a):
Nedovedu si představit mít 2 velké koně na 2000 m2...Ano,je to reálné,ale: Musíte mít celou plochu zpevněnou,aby jste na jaře,podzim a v zimě nebrodila ani vy,ani koně blátem a nebo v zimě zamrzlými rozšlapanými krátery od kopyt,které jsou na zlomení nohy...Dále si uvědomte,že tohle nebude pastvina,ale jen výběh..tráva nebude..takže koně budete mít celoročně na seně...ne jen přikrmovat,ale prostě na plné dávce...trávu můžete sekat jinde a vozit kolečky jako příkrm..dále si uvědomte,že část toho ,,velkého,, pozemku vám ještě zabere přístřešek pro koně....dále seník,na skladování sena a slámy..co hnojiště?Jak bude zařízena voda? Dále by bylo dobré mít alespoň nějaký provizorní box v případě zranění či nemoci koně,aby mohl být v klidu zavřený...
pozemek máme 3000m2 takže počítáms přístřeškem i seníkem a boxy.

veronikaveronikas
napsal(a):
no ještě jsme přemýšleli že by jsme si i pronajímali pastviny v našem městě a pár jich tu je.
Pastviny ve městě? Jak je zabezpečíte? Elektrika? Jak zajistíte vodu? Jak údržbu - kydání, odvoz hnoje?
Mám pro dva koně - minipony a typ hucul a dvě zakrslé kozy pozemek o celkové velikosti 6000 m2 a je to tak akorát..pro dva velké koně to chce alespoň 10 000 m2..
Původně jsme měli 4000 m2, ale to bylo málo,takže jsme pastvinu ještě rozšířili...a je to teď ideální stav,kdy mi pastvina zvířata v klidu uživí od jara do podzimu....
canka
napsal(a):
Mám pro dva koně - minipony a typ hucul a dvě zakrslé kozy pozemek o celkové velikosti 6000 m2 a je to tak akorát..pro dva velké koně to chce alespoň 10 000 m2..
Původně jsme měli 4000 m2, ale to bylo málo,takže jsme pastvinu ještě rozšířili...a je to teď ideální stav,kdy mi pastvina zvířata v klidu uživí od jara do podzimu....
my bohužel nemáme takové prostory máme jen cca 2000m2

veronikaveronikas
napsal(a):
pozemek máme 3000m2 takže počítáms přístřeškem i seníkem a boxy.
Četla jste příspěvek od Slona? Je to pořád málo.

veronikaveronikas
napsal(a):
my bohužel nemáme takové prostory máme jen cca 2000m2
Promiňte, ale vy si to fakt představujete jak Hurvínek válku. Tak si aspoň objeďte lidi, kteří mají koně u baráku. A uvidíte, co to obnáší.

veronikaveronikas
napsal(a):
ano četla.
A co jste si z toho vzala? Neodpověděla jste mi na první otázky.

veronikaveronikas
napsal(a):
já vím co to obnáší, ale pozemek máme takový jaký máme
Očividně ne, ale kdo chce kam...

Arbora
napsal(a):
Takže radšej budete trápiť seba a kone v bahne a sra*kách, lebo neviete niekam dochádzať? Čo je to za hlúpy argument?
Klasika. Já chci koně. Doma. A chci a chci a..
veronikaveronikas
napsal(a):
já vím co to obnáší, ale pozemek máme takový jaký máme
A je nevhodný k chovu koně bez úprav typu zpevnění povrchů, což neplánujete.
Já mám doma taky zavařovačku, přesto v ní ryby nechovám, protože je jim to prostě malé. A jenom proto, že já chci, tak není zvíře povinno trpět, nebo snášet kvůli tomu, že nejsem schopna nabídnout aspoň minimum, nějaké kompromisy.

veronikaveronikas
napsal(a):
prosímvás toto uuž mě nebaví ale všem děkuji a nashle.
Každý si ten čumáček musí nabít sám. Hlavně, aby to neodnesli ti koně.
Dotaz
napsal(a):
Málo to bude, to se vám tu lidi snaží říct, ale vy to nechcete slyšet. Raději budete nutit koně žít v nevyhovujících podmínkách. Vy nemáte své koně ráda, že jste k nim tak macešská? Nerozumím, proč jejich potřeby jsou méně důležité, než vaše chtění.
ano vím že je to malé ale snažíme se:(
Dotaz
napsal(a):
Málo to bude, to se vám tu lidi snaží říct, ale vy to nechcete slyšet. Raději budete nutit koně žít v nevyhovujících podmínkách. Vy nemáte své koně ráda, že jste k nim tak macešská? Nerozumím, proč jejich potřeby jsou méně důležité, než vaše chtění.
své koně ráda mám nejvíc na světě ale to je mám prodat? do ustájení nechci dávat takové peníze.
veronikaveronikas
napsal(a):
své koně ráda mám nejvíc na světě ale to je mám prodat? do ustájení nechci dávat takové peníze.
Pokud nemáte na ustájení, nemáte na chov koní.
Jenom proto, že nemáte peníze na zabezpečení kvalitního života budete koně trápit v bahně a s*ačkách u domu? Jakože sorry, na lepší nemám, ale koně mít MUSÍM?
Koně chcete teprve kupovat, tak pokud na ně nemáte podmínky, nekupujte je.
V podmínkách, které jim nabízíte zchromnou, a na veterináře zase nebudou peníze... Začarovaný kruh, kde kvůli vaší sobeckosti to odnesou živí tvorové.
Slon Indický
napsal(a):
Pokud nemáte na ustájení, nemáte na chov koní.
Jenom proto, že nemáte peníze na zabezpečení kvalitního života budete koně trápit v bahně a s*ačkách u domu? Jakože sorry, na lepší nemám, ale koně mít MUSÍM?
Koně chcete teprve kupovat, tak pokud na ně nemáte podmínky, nekupujte je.
V podmínkách, které jim nabízíte zchromnou, a na veterináře zase nebudou peníze... Začarovaný kruh, kde kvůli vaší sobeckosti to odnesou živí tvorové.
neřekla jsem že nemám peníze řekla jsem že odmítám platit ustájení. koně chci mít doma sama pro sebe.
Taky si myslím, že vás to vyjde dráž.
Aby to bylo schůdné, musela byste ten minimální pozemek zpevnit, pronajmout další prostory, k tomu celoroční krmení senem, skladovací prostory na seno a podestýlku vyřešit, nebo si nechat pravidelně dovážet (dražší varianta), vyřešit hnojiště, postavit přístřešek atd.
Dejte si to do čísel, myslím, že vaše varianta je dražší než ustájení.

a ted jsou ty koně kde?
Ohledně pronajmu-zjisti si jestli ti to lidi opravdu pronajmou jako pastvinu pro koně. Možná az uvidi jak vypadá tvuj pozemek poté,co je rozdupany od koní,tak se začnou cukat.
A těm radám se nediv-všichni se tě snaží uchránit před tím prusvihem,do kterého se ženes,a ve kterém chceš nechat svoje milované koně
veronikaveronikas
napsal(a):
neřekla jsem že nemám peníze řekla jsem že odmítám platit ustájení. koně chci mít doma sama pro sebe.
No, a ti koně to mají prostě snášet, protože CHCI, a i když nemám podmínky, tak prostě chci?
Co z toho mají ti koně? Budou taky rádi, že půl roku budou trávit v bahně po karpy a druhou půlku na tvrdé hrbolaté pustině? Že se na trávu budou akorát koukat, protože se je rozhodla koupit ženská, co na ně nemá podmínky? Že se nebudou moci ani ani nikde volně proběhnout?
A mohli by přitom žít někde ve stádě, na pořádné pastvině, ale majitelka je natolik sobecká a hamižná osoba, že jim dobrý život nedopřeje a bude je akorát držet v nevhodných podmínkách?

veronikaveronikas
napsal(a):
ano vím že je to malé ale snažíme se:(
no tak prostě koně u domu mít nemůžeš, protože pro ně nemáš bydlení. konec, tečka.
prostě je to takhle jednoduché.
to není vo žádným snažení.
Slon Indický
napsal(a):
No, a ti koně to mají prostě snášet, protože CHCI, a i když nemám podmínky, tak prostě chci?
Co z toho mají ti koně? Budou taky rádi, že půl roku budou trávit v bahně po karpy a druhou půlku na tvrdé hrbolaté pustině? Že se na trávu budou akorát koukat, protože se je rozhodla koupit ženská, co na ně nemá podmínky? Že se nebudou moci ani ani nikde volně proběhnout?
A mohli by přitom žít někde ve stádě, na pořádné pastvině, ale majitelka je natolik sobecká a hamižná osoba, že jim dobrý život nedopřeje a bude je akorát držet v nevhodných podmínkách?
prosímvás.....

veronikaveronikas
napsal(a):
prosímvás.....
správně. prosímvás.
prostě nemáte podmínky, tak na ten hloupý nápad zapomeňte.
a co se pronájmu pastvin týče, o tom se můžeme bavit teprve až budete mít ty pastviny opravdu pronajaté, natažené ohradníky, přístřešky, zařízenou vodu a vůbec až to bude aktuální. protože zatím je to jen takové hypotetické možná a to opravdu nestačí.
napsal(a):
správně. prosímvás.
prostě nemáte podmínky, tak na ten hloupý nápad zapomeňte.
a co se pronájmu pastvin týče, o tom se můžeme bavit teprve až budete mít ty pastviny opravdu pronajaté, natažené ohradníky, přístřešky, zařízenou vodu a vůbec až to bude aktuální. protože zatím je to jen takové hypotetické možná a to opravdu nestačí.
dobrá, ale podle mě a mého otce je 2000m2 dost takze děkuji a nashle.

veronikaveronikas
napsal(a):
skvělé.
až se vám budou koně bořit po břicho do sraček, tak to vyprávějte tomu hodnému pánovi z KVS, co přijede na udání

vůbec hodně vtipný, s váma
hodně často chcou lidi na takovou zahrádku ovce nebo kozy, ale ty se dají aspoň sežrat, když po roce pastvy lidi vidí, že je to malé

jde vidět, že máte nulové zkušenosti s tím, kolik takový býložravec sežere a pošlape

tak proč se ptas? to samé s dotazem níže na jízdarnu 10x15m... a boxy stačí 2x1m neboj...pristresek nestav-zbytečně a hnůj haž do potoka...
Jana48

XXX.XXX.168.34
veronikaveronikas
napsal(a):
Tak hlavně že se ptáte, když podle vás to stačí. Lidé se vám tu snažili poradit a věnovali vám svůj čas a úplně zbytečně, koně budou chudáci, zavření na malém prostoru v bahně, takže vstříc psychickým a fyzickým obtížím. Vyloženě zodpovědné jednání. Minimum na jednoho koně je půl hektaru, a to je opravdu minimum. Na zvířata by se fakt měli dělat psychotesty.
https://www.equichannel.cz/a-zase-bahno-kam-se-podivas
Dle cen ze staršího článku by vás jen rohože vyšly na 440 000,-. Kolik je to měsíců ustájení?

možná bych ještě zvážila nabidnout ustajeni pro par dalších koní-se vejde neboj...aspon se ti vrátí pár kaček....Steknik jak vysity....

to byla ironie..
canka
napsal(a):
Všechny rady jsou zbytečné..očividně se jedná o ,,holšišku,, která řekla tatínkovi,že chce koně...o penězích nemá ani páru,protože nevydělává a výsledkem bude nešťastný hubený kůň a tatínek vydyndaný z peněz...a takhle vznikají přesně ty hladomorny....
Souhlasím, slečna vidí jen sebe. Vůbec se na situaci z pozice koně nepodívala a ani k tomu není ochotná, což je smutné.
Nedá mi to, i paní veterinářka měla původně 2000 m2.
Její zkušenosti:
http://www.dominika-svehlova.cz/clanky/kun-do-domu/

Dotaz
napsal(a):
Její zkušenosti:
no, vidíte
a celý ten článek je o boji s bahnem
Dotaz
napsal(a):
Její zkušenosti:
Tohle je příznačné - v říjnu se stěhovali na trávu koně, v listopadu už řešili bahno a to, že koně nechodí ven.
A to měli k dispozici opravdu dalších 5 hektarů pastvy, z nichž jim 0,5 ha (tedy 5.000 m2) odhradili ještě v zimě..
Myslím, že zadavatelka nepočítá s tím, že celá ta plocha se musí odbagrovat, vydrenážovat a zpevnit.
Slon Indický
napsal(a):
Tohle je příznačné - v říjnu se stěhovali na trávu koně, v listopadu už řešili bahno a to, že koně nechodí ven.
A to měli k dispozici opravdu dalších 5 hektarů pastvy, z nichž jim 0,5 ha (tedy 5.000 m2) odhradili ještě v zimě..
Myslím, že zadavatelka nepočítá s tím, že celá ta plocha se musí odbagrovat, vydrenážovat a zpevnit.
Proto říkám, že jí ty koně doma vyjdou setsakra draho.
Jen si to neumí spočítat, prostě chce koníčky doma.
Ale jen ať si je tam dá, ale ať sem pak nestrká čumák o rady, jestli fakt je nutné to odbagrovat a nestačí jen zasypat kamením, a jak vyléčit koním z nohou ten ekzémek a zhnilý kopýtka.

kallisto
napsal(a):
Proto říkám, že jí ty koně doma vyjdou setsakra draho.
Jen si to neumí spočítat, prostě chce koníčky doma.
Ale jen ať si je tam dá, ale ať sem pak nestrká čumák o rady, jestli fakt je nutné to odbagrovat a nestačí jen zasypat kamením, a jak vyléčit koním z nohou ten ekzémek a zhnilý kopýtka.
Nemyslím si, že by zadavatelka měla tolik zkušeností, aby poznala, že je s kopyty něco špatně. Nebo si všimla ekzému na nohou pod nánosem bahna. Očekávám dříve dotazy typu: "Koupila jsem zkaženého koně, vytrhává se mi z vodítka. Jak ho to odnaučit?", "Můj koník byl předchozím majitelem špatně ježděný. Už pracujeme na nápravě. Co mám dělat, aby mě neshazoval, nerozbíhal se na loukách?", "Čím krmit koně, který má moc energie?"
Přidám svoji zkušenost. 1 koně jsem měla několik let doma. Bydlím na vesnici v RD, s poměrně malým pozemkem. U domu jsem měla postavený zateplený venkovní box a před ním malý zpevněný padok cca 3,5 * 8 m. To bylo vše co se k domu vešlo. Za vesnicí cca 500 m od domu jsem měla pronajatou louku, určitě teda větší jak 2000 m, tam byla vždy tráva a nikdy se nestalo že by kůn výběh rozdupal. Musel se tam ráno vodit a odpoledne nazpět. To bylo v době kdy jsem ještě studovala, tudíž jsem měla na koně poměrně dostatek času a celé odpoledne věnovala jemu. Jako rozhodně to nebylo ideální, hlavně tím, že byl kůň sám, ale tím chci jen říct, že i na malém prostoru kůň být může, musí mít ale zajištěný dostatek každodenního pohybu. Tudíž pokud by zadavatelka postavila boxy a k nim zpevnila alespon malý prostor na padoky, a tam měla kone jen na noc například, a na den je vodila někam na pronajatou pastvu, nevidím v tom takový problém.
Ale ještě musím k tomu dodat, že jsem také pochopila že zadavatelka chce prostě koně pořídit a pustit je na ten pozemek 2000 m. To je opravdu nesmysl, základ je mít ten přístřešek nebo box a k tomu samozřejmě čím větší zpevněný prostor, tím lépe, ale opravdu zpevněný. Na zbývající prostor pouštět koně jen když je sucho nebo zmrzlo, ale při té ploše to bude opravdu jen větší výběh, o nějaké pastvě nemůže být ani řeč. S tím že koně budou minimálně přes zimu na senu musí počítat. Od jara do podzimu si může například chodit sekat trávu.

Myslím si, že málokdo, kdo dochází za boxovanými koňmi na tréninky nebo se učil jezdit v nějaké dobře vedené stáji, si dokáže představit, jakou plochu a jak rychle jsou koně schopni rozdupat ... ono stačí vodit koně v tomto počasí do výběhu jednou nezpevněnou cestou ... nejsou to kozy ani ovce, fakt jsou to velká těžká zvířata a potřebují odpovídající prostor.
Podívejte se na jakékoliv laciné pastevko s nezpevněnými plochami - byť by tam byly pastviny sahající za obzor --- ve finále koně v zimě stejně stojí u sena ve sra*kách, sedláte ve sra*kách, nohy koní ani vaše boty nejsou v mrazu kde umýt .... pořád patláte kopyta přípravky na hnilobu, protože i kdybyste chtěli, tak ten hnůj se od bahna ani nedá poznat.
A když si od tohohle hnusu ještě odtrhnu tu pastvinu a představím si jen ten plácek s bahnem? Zajeďte se podívat do stájí v okolí, jak to vypadá, když jsou koně přes zimu v malých výbězích "bahňácích"...
Přesně tak, proto také ale musí počítat s tím, že na celou plochu nemůže koně pouštět pořád. Já mít oněch 2000 m, dokážu si to představit, a koně bych hned z ustájení vzala domů. Ale počáteční náklady bych odhadla cca na 200 000 pokud by mi někdo komerčně dělal přístřešky/boxy plus to zpevnění menšího padoku.
canka
napsal(a):
Všechny rady jsou zbytečné..očividně se jedná o ,,holšišku,, která řekla tatínkovi,že chce koně...o penězích nemá ani páru,protože nevydělává a výsledkem bude nešťastný hubený kůň a tatínek vydyndaný z peněz...a takhle vznikají přesně ty hladomorny....
vy vůbec nevíte kolik kdo vydělá a o mojí rodině nevíte vůbec nic. Otec mi se vším pomáhá a přístřešky budeme stavět sami všechno sami seno budeme kupovat protože nemáme louku aby jsme si ho dělali sami a vše už máme naplánované a mě i otci přijde 2000m2 akorát na dva menší koně.
Len, či to otcovi príde fajn, keď bude chodiť po pozemku a zbierať ho*ná” v blate po kolená. Keď sa tam pri holomraze nebude dať ani prejsť bez toho, aby ste 4x nepadli na paluľu, lebo je týždeň pršalo, potom to zamrzlo. Jasne, dá sa to dočasne,ako núdzové riešenie, či zimný paddock. ale naozaj to nebude pastvina, naozaj to treba spevniť, aspoň na 50-60m2, aby kone mali nejaký pevný povrch pod nohami, kde budete vedieť kydať. A to sú investície v rade desiatok, až stoviek tisícov, ktoré mihnutím oka vyrovnajú náklady na komerčné ustajnenie. Neušetríte nič.
Arbora
napsal(a):
Len, či to otcovi príde fajn, keď bude chodiť po pozemku a zbierať ho*ná” v blate po kolená. Keď sa tam pri holomraze nebude dať ani prejsť bez toho, aby ste 4x nepadli na paluľu, lebo je týždeň pršalo, potom to zamrzlo. Jasne, dá sa to dočasne,ako núdzové riešenie, či zimný paddock. ale naozaj to nebude pastvina, naozaj to treba spevniť, aspoň na 50-60m2, aby kone mali nejaký pevný povrch pod nohami, kde budete vedieť kydať. A to sú investície v rade desiatok, až stoviek tisícov, ktoré mihnutím oka vyrovnajú náklady na komerčné ustajnenie. Neušetríte nič.
ano počítáme s tím že je to třeba zpevnit.
veronikaveronikas
napsal(a):
:D komerční ustájení je drahé a proto investuji do vlastního pidivýběhu půlmilionu, aby se u toho kůň ani člověk nezrakvil.
No a nebo to spíš bude,že koně budou po karpy ve strajdách, ale chtěla jsem mít koně doma...tak je mám
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
No, aby si slečna radši snad pořídila koně houpacího... Ten se vejde i do obýváku a ani toho moc nesežere :-)
veronikaveronikas
napsal(a):
A to bude hotovo před tím, než tam ty koně umístíte, nebo nejdřív problém necháte vzniknout a budete ho řešit už s koňmi na pozemku? Kolik zpevněného prostoru budou mít k dispozici? Nachodí na tom ty potřebné kilometry?

a nechcete to tady dat panu otci přečíst ? třeba bude mit vic rozumu než vy...

veronikaveronikas
napsal(a):
ahh bože.
Je to marný, je to marný, je to marný... Akorát, že to odnesou ti koně.

evcusik
napsal(a):
máte pravdu, taky si říkám ach bóže.
Jo, pane bože, do čeho jsi duši dal!
Jana48

XXX.XXX.168.34
veronikaveronikas
napsal(a):
vy vůbec nevíte kolik kdo vydělá a o mojí rodině nevíte vůbec nic. Otec mi se vším pomáhá a přístřešky budeme stavět sami všechno sami seno budeme kupovat protože nemáme louku aby jsme si ho dělali sami a vše už máme naplánované a mě i otci přijde 2000m2 akorát na dva menší koně.
Tak když tolik vyděláváte, investujte do výběhu normálních rozměrů a ne králíkárny a nebo do kvalitního ustájení. Ale hlavně že vy a váš otec si myslíte. Je to žalostně málo a vy si si zaděláváte na problémy. Až budou koně fyzicky a psychicky zničení, až budou sousedi volat obden KVS, že se koně topí v bahně a budou jezdit jen kontroly na udání, vzpomeňte si, že vám přece velikost přišla dostatečná.
Jana48
napsal(a):
Tak když tolik vyděláváte, investujte do výběhu normálních rozměrů a ne králíkárny a nebo do kvalitního ustájení. Ale hlavně že vy a váš otec si myslíte. Je to žalostně málo a vy si si zaděláváte na problémy. Až budou koně fyzicky a psychicky zničení, až budou sousedi volat obden KVS, že se koně topí v bahně a budou jezdit jen kontroly na udání, vzpomeňte si, že vám přece velikost přišla dostatečná.
na fb jsem našla jeden příspěvek kde paní psala že mají 1000m2 na dva koně, zpevnily to u přístřešku a dá se to i s 1000m2.
veronikaveronikas
napsal(a):
zpevněné to bude ještě než tam budou.
Co plánujete za povrch? Docela by mě to zajímalo. Koukám na Stavby pro koně, řešení jsou různá, pro které jste se rozhodla vy? A kolik toho výběhu zpevníte? Protože to bude jediná plocha, pokud se to udělá dobře, kde se budou zdržovat. A vy potřebujete, aby se pohybovali, nachodili po výběhu 11-15 km za den.
veronikaveronikas
napsal(a):
To už nějaké máte?? Kde?
Co vám udělali,že je hodláte vrazit na jakýsi mizerný pidiplácek ,kvůli vlastnímu egu?
Když nemáte peníze na ustájení jinde,nebudete mít už vůbec na ustájení doma

veronikaveronikas
napsal(a):
na fb jsem našla jeden příspěvek kde paní psala že mají 1000m2 na dva koně, zpevnily to u přístřešku a dá se to i s 1000m2.
To není ani velký drezúrní obdélník. Neumím si na tom představit trvale 2 koně + přístřešek. Ale vy už jste se rozhodla,

koně
napsal(a):
To už nějaké máte?? Kde?
Co vám udělali,že je hodláte vrazit na jakýsi mizerný pidiplácek ,kvůli vlastnímu egu?
Když nemáte peníze na ustájení jinde,nebudete mít už vůbec na ustájení doma
Když oni ti vydřiduši chtějí za ustájení strašně moc peněz.
Dotaz
napsal(a):
Co plánujete za povrch? Docela by mě to zajímalo. Koukám na Stavby pro koně, řešení jsou různá, pro které jste se rozhodla vy? A kolik toho výběhu zpevníte? Protože to bude jediná plocha, pokud se to udělá dobře, kde se budou zdržovat. A vy potřebujete, aby se pohybovali, nachodili po výběhu 11-15 km za den.
plánovali jsme vykopat cca 15 čísel a poté zaházet kameny a zasypat asfaltovým recyklátem a položit na to protiskluzové gumové dlaždice.

Popros tatínka o koupi této knížky:
https://www.databazeknih.cz/knihy/venkovni-ustajeni-koni-451103
Určitě to pro tebe udělá, když máte hodně peněz. A až se do knížky podíváš, popros tatínka ještě o jednu věc. Aby si tu knihu taky pečlivě přečetl.
veronikaveronikas
napsal(a):
Nemusím o vaši rodině vědět nic..protože je to zcela zřejmé.... Ty jsi malá holka,tipuji tak 13 -14 let..peníze nevyděláváš...vydělává jen tatínek,který nemá chudák absolutně tušení,kolik to všechno stojí a do čeho se žene...nevíte ani jeden o koních a jejich potřebách vůbec nic....jak budeš mít řešený hnůj?A čím to tedy zpevníte tu plochu?
Už jen to,že napíšeš,že tobě a otci přijde 2000 m2 akorát pro dva koně značí to,že jste dva sobci,kteří o koních nic neví.....
napsal(a):
Popros tatínka o koupi této knížky:
https://www.databazeknih.cz/knihy/venkovni-ustajeni-koni-451103
Určitě to pro tebe udělá, když máte hodně peněz. A až se do knížky podíváš, popros tatínka ještě o jednu věc. Aby si tu knihu taky pečlivě přečetl.
tu knihu mám doma , ale děkuji že se staráte o to zda umím číst.
canka
napsal(a):
Nemusím o vaši rodině vědět nic..protože je to zcela zřejmé.... Ty jsi malá holka,tipuji tak 13 -14 let..peníze nevyděláváš...vydělává jen tatínek,který nemá chudák absolutně tušení,kolik to všechno stojí a do čeho se žene...nevíte ani jeden o koních a jejich potřebách vůbec nic....jak budeš mít řešený hnůj?A čím to tedy zpevníte tu plochu?
Už jen to,že napíšeš,že tobě a otci přijde 2000 m2 akorát pro dva koně značí to,že jste dva sobci,kteří o koních nic neví.....
no... u koní pracuji a jezdím už okolo 8 let a myslím že vím kolik vše stojí. Ceny toho kolik to bude stát už víme.

canka
napsal(a):
Nemusí to být nutně sobci, jenom naprosto netušící laici. Což je ve finále jedno.

veronikaveronikas
napsal(a):
zpevněný povrch jsem se vás chtěla zeptat jak velký kus by jsme měli podle vás zpevnit?děkuji.
Slon už odpověděl. Všechno.
veronikaveronikas
napsal(a):
zpevněný povrch jsem se vás chtěla zeptat jak velký kus by jsme měli podle vás zpevnit?děkuji.
Vašeho mini místečko byste měli celé ,vyasfaltovat nebo vybetonovat.
Se spádem ke kanálkům na odvod moči.
A každý den kydat a samozřejmě stlát .Jako ve stáji.
Protože je to taková volná stáj,bohužel bez střechy ,spíš než výběh.
A už vůbec ,jak hrdě máte v názvu, pastvina
Doufám,že je to celé nějaký posilvestrovský žertík
Co nezpevníte, to se rozbahní, pokud tam budou mít přístup. Přijde mi to stísněné i na paddock paradise, který by koně nutil aspoň chodit a kde lze zpevnit "jen" tracky a příkrmiště. Ale není to levná záležitost a pořád je to jen kompromis, ne optimum.
EDIT: Půdu si tím recyklátem znehodnotíte dlouhodobě.
Mávali sme kone na ešte menšej ploche, v dedine, v podstate v strede.
Na výbeh - volali sme ho podľa pravdy, padok, naväzovala murovaná stodola, kde bola dlhá vybetónovaná chodba, naľavo bola sedlovňa a sklad krmiva, potom sa vchádzalo do sekcie, kde boli boxy, menší, väčší a medzi nimi slepo končiaca ulička, kde sme mávali balík sena, alebo slamy.
Najprv sme mohli využívať tuším nejaký pľac naviac pri susednom opustenom dome.
Potom susedia ponúkli jednu záhradu na výpas, potom druhú, potom trávnatú plochu na výpas hned pod družtevnou lúkou, potom po kosbe sme pásli družstevné, lebo otavy nerobili.
Od cca decembra do jari tam proste kone boli, bolo aj blato, no prístupom do stodoly sa dokázali udržať v suchu, mali slamu, neskôr piliny, hnojisko bolo hneď vedľa. O podlomoch sa nám ani nesnívalo, keď sme kone vykopli na jar mimo, tak sme nabehli s náradím, odkopali 8 zimných vrstiev, odhádzali na hnojisko a bol pokoj zas až do ďalšej zimy.
Občas sme vykopali maličkú drenáž, občas len navozili štrk, občas piliny.
Niekedy sme jazdili, niekedy nie, všetky kone čo tam kedy boli sa tešia relatívne dobrému zdraviu, hoci už sú v geriatrickom veku a trúfnem si tvrdiť, že to na nich nezanechalo nijaké stopy, hoci nakoniec prešli aj režimom 24/7 a ja mám nakoniec kobyly už na boxoch.
Je to pracné, ale že by som sa z toho išla potento, že niekto má na kone 2000 m2, tak to by mi ani nenapadlo, záleží to od toho, ako to bude manažovať.
tony-jcb
napsal(a):
samozřejmně že to jde stačí odbagrovat 50 cm odvézt. Navézt 30 cm lomového kamene zhutnit na to geotextilii potom 20cm říčniho pisku. Krmit senem celoročně a denně uklizet a docela to pujde.Jen se bojim že to už je na stavební povolení
Jj, prostě pastvina jak vyšitá. :)
Isteže, pastvina nehrozila, ale tým, že sme mali tento priestor a neskôr aj ozajstnú pastvinu, tak sme mohli dopriať školským koňom dovolenku a ja osobne som tak mohla zachrániť pár koní, ktoré bola potreba akútne previezť inam.
Každý nejako začínal, dokonca aj ja a za tie časy sa vôbec nehanbím.
Pravda, mákli sme si a nevyzeralo to u nás ako zo žurnálu, ale proste sme ten pľac využívali a samozrejme v lete boli kone za možnosť zaliezť do chladnej stodoly extrémne vďačné, luxus ako prístrešok na cudzích pozemkoch sme si vtedy nemohli dovoliť. Ani bagrovat, spevňovať, navážať, pokladať nejaké textílie, ani omylom.
Problém bol neustále s hnojom, ktorý majiteľ pozemku neustále zabúdal vyvážať, ale aj to sa dalo vždy vyriešiť.

Tuna pěkná inspirace. Zpevnění má tedy slečna už vyřešené, ale třeba kdyby bylo potřeba dozpevnit :-) https://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-vykobercovani-melicharkovi
A celkem ani nemají o moc více prostoru ani na té pastvině, kam je převádějí.
Celkem bych zmínila, jak v článku řečeno, stín. Ten je ke komfortu zvířat dost důležitý, a rozhodně je lepší stín zeleně než stín prkenného domečku, protože v domku je vedro. - ideál je, aby koně měli na výběr. Někteří preferují zelený stín kvůli lepší teplotě, někteří zase boudu (pokud je dobře řešená) kvůli nepřítomnosti hmyzu :-)
Určitě považuji tady za nutnost zajistit další pastviny, na které člověk může koně denně vodit, protože pohybovému aparátu volný výběh a vícehodinová pastva (myšleno popocházení s hlavou dole) skutečně velmi prospívá.
Nevidím takový prostor osobně jako velikou tragédii, zejména pokud z něj budou koně chodit denně na pastvinu (více pastvin, které se budou střídat), je to v podstatě jako velmi luxusní boxové ustájení s vyváděním na pastvu. Upřímně - který sporťák má takové podmínky. Ale samozřejmě za tímhle luxusním pojetím se skrývá to denní vyvádění na pastvinu, které zatím nevypadá jako samozřejmost.
Mimochodem u nás na zemědělce bylo šest až osm velkých koní boxovaných, a voděných společně do výběhu o rozměrech asi 100x50 m. Několikrát týdně se musel sbírat hnůj, do výběhu (pravda, "zeleného") nedostávali příkrm, a když bylo hnusně, nešli do výběhu vůbec, aby to nerozdupali, buď se šoupli na pár hodin na jízdárnu (skutečně 40x20, ani o cm více) a nebo šli pod sedlo. Stáj vedl vysoce fundovaný koňák, který působil jako inspektor chovu, trenér, atakdále.

napsal(a):
Tuna pěkná inspirace. Zpevnění má tedy slečna už vyřešené, ale třeba kdyby bylo potřeba dozpevnit :-) https://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-vykobercovani-melicharkovi
A celkem ani nemají o moc více prostoru ani na té pastvině, kam je převádějí.
Celkem bych zmínila, jak v článku řečeno, stín. Ten je ke komfortu zvířat dost důležitý, a rozhodně je lepší stín zeleně než stín prkenného domečku, protože v domku je vedro. - ideál je, aby koně měli na výběr. Někteří preferují zelený stín kvůli lepší teplotě, někteří zase boudu (pokud je dobře řešená) kvůli nepřítomnosti hmyzu :-)
Určitě považuji tady za nutnost zajistit další pastviny, na které člověk může koně denně vodit, protože pohybovému aparátu volný výběh a vícehodinová pastva (myšleno popocházení s hlavou dole) skutečně velmi prospívá.
Nevidím takový prostor osobně jako velikou tragédii, zejména pokud z něj budou koně chodit denně na pastvinu (více pastvin, které se budou střídat), je to v podstatě jako velmi luxusní boxové ustájení s vyváděním na pastvu. Upřímně - který sporťák má takové podmínky. Ale samozřejmě za tímhle luxusním pojetím se skrývá to denní vyvádění na pastvinu, které zatím nevypadá jako samozřejmost.
Mimochodem u nás na zemědělce bylo šest až osm velkých koní boxovaných, a voděných společně do výběhu o rozměrech asi 100x50 m. Několikrát týdně se musel sbírat hnůj, do výběhu (pravda, "zeleného") nedostávali příkrm, a když bylo hnusně, nešli do výběhu vůbec, aby to nerozdupali, buď se šoupli na pár hodin na jízdárnu (skutečně 40x20, ani o cm více) a nebo šli pod sedlo. Stáj vedl vysoce fundovaný koňák, který působil jako inspektor chovu, trenér, atakdále.
Já začínala u koní před 40 lety. Stáli na štontech, i březí kobyly. Jenom sporťáci byli v boxech. O výbězích si mohli všichni nechat akorát zdát. Shodneme se, že welfare koní si dneska představujeme jinak.? Už jenom ze sobeckých důvodů - rozhodně je mi milejší, když kůň kozluje ve výběhu než se mnou na hřbetě.
napsal(a):
Já začínala u koní před 40 lety. Stáli na štontech, i březí kobyly. Jenom sporťáci byli v boxech. O výbězích si mohli všichni nechat akorát zdát. Shodneme se, že welfare koní si dneska představujeme jinak.? Už jenom ze sobeckých důvodů - rozhodně je mi milejší, když kůň kozluje ve výběhu než se mnou na hřbetě.
Naprosto přesně vystiženo
Proč dneska někomu doporučovat ,aby si pořídil koně na plácek ve městě ?
Už takhle má koně každý ,kdo má do pr... díru ,a podle toho ti chudáci dopadají.
Tak proč přidávat další ?
Asi jsem divná, v dnešní době kdy už něco o wellfare zvířat víme a koně si pořizujeme jako pet zvíře (nikoliv na živobytí)...tak není nijaka ochota aby se měl kůň nejlépe jak je to jen v daných podmínkách možné. A v ČR těch možností je.
Ke koni patří rozsáhlé pastviny a kámoši (různorodé stádo). Tak proč cpat koně na pidiplacek. (Neřeším zde marodkare se specifickým režimem)

napsal(a):
Vlastně na té zemědělce stáli begani taky na štontech. Ostatně nedivila bych se, kdyby stáli ještě dnes. A v Lanškrouně stáli begani taky na štontech (v horní stáji i nějaký ten poník), ještě před nějakými 15 (?) lety.
Rozhodně by si to koně představovali jinak, o tom žádná :-)

Bylo by krásné, kdyby kámoši a rozlehlé pastviny zajišťovaly koním veškerý možný komfort, bohužel není tomu tak. Všude se najde kompromis :-) Pokud je vyvážený dobrou péčí, proč by měl kůň trpět? Přijde vám, že varianta přístřešek s padokem (za mě lepší než box) a vyvádění na pastviny, je špatná? Samozřejmě nevíme, zda slečna koním zajistí odpovídající péči, ale neznáme ji. Proč, když už tedy rozhodnuto je, nenastínit, jak v jejích podmínkách zajistit koním nejlepší možný komfort? A nemyslím si, že by to nešlo. Ano, jsou to pet zvířata, ale málo platné, jsou tu pro naši potěchu - zdržme se prosím fanatismu, myslím, že by se dalo připustit, že dobrých řešení je více
Vycházím z toho, že znám hodně málo dobře menežovaných ustajení na takové ploše. Spíš bahňák a nazdar. Když je někomu zatěžko dávat peníze do ustájka, tak si říkám jak to může vypadat.
Není to jen o pastvinách a kámoších (nechtěla jsem se rozepisovat), to je pravda. Je to taky o dobře udržovaných pastvinách, dobře velkém a dobře umístěném přístřešku, přístup k senu, vhodně zvolených stájových kolegů. Nebo také mít marodkové boxy, "střechu" - když je potřeba ošetřit/vyšetřit.
Svět není ideální, ale je fajn se snažit co to jde.
Ale možná jsem fanatik, když si furt myslím že pastvina je nej než boxovaný/padokovaný koně.
No, len začať diskusiu tým, či je ok pastvina (!) pre dva kone na 2000m2 a či im bude stačiť jazdiareň 10x15, to už kde-čo naznačuje. Vo vedľajšej diskusii je problém zaplatiť dvom koňom ustajnenie, lebo financie, tu už zrazu nie. Vedľa kone neexistujú, tu už ich ma autorka roky a pri koňoch pracuje...
Nemáme zimné výbehy oveľa väčšie, ale viem, čo je to kydať to v zime, viem, že to tie kone serie, že to všetko strašne rado zmrzne a nedá sa v tom chodiť... preto je to ozaj treba časť spevniť a minimálne na to pasenie mať iný pozemok, kde budú kone mimo zimu chodiť denne.

Arbora: je to tak, bez dalších ploch je to pro mě osobně holý nesmysl

No...dam příklad. Měla jsem koně v pronájmu na "pastevku, kde na ohraničeném nezpevnenen prostoru 2 ha bylo osm koní. Ad a byl problém s prostorem, submisivni jedinci se občas nedostali k senu nebo do přístřešku nebo byli od ostatních pobití-občas se prostě stalo, že nebylo kam utéct. Od podzimu do jara, tj. déle než půl roku, byl podklad pouhá cvachtanice se směsí moci a trusu. Všichni koně do jednoho trpěli na hniloby, i když byli sebelépe dokrmovani, to byl fakt děs. A nebylo možné se toho zbavit. A nedejbože, když tahle srajda umrzla, to bylo na zlamaní nohou.
Prostor, o kterém Vy mluvíte, lidé využívají-ale dost často využívají boxy a koně jsou ven na pár hodin denně a tak, aby výběh moc nezhamtali, takže ne za deště. Pak je otázka, jestli by toto pro Vás bylo žádoucí...
A zpevnovani terénu a drenaze stojí opravdu dost.
Přiznám nebudu číst celé, ale už se to přehání .
Můj strýc měl koně ve stáji . Přes den v lese, o víkendu / bylo-li hezky za stodolou. Nevím přesně ale tak 5x15m???
U pradědy také, kone ve stáji, bylo-li hezky, v sadu / zadne hektary.
A upřímně ti kone vypadali spokojeně. Chodili sem tam, tu a tam něco uzdibli , oba starici měli po různu koše na seno, trávu, jablka.
Koukám, ze dnes by je ukamenovali.
Dcera jezdí do stáje a za mne hrůza. Sice spousta pastvin, ale kone vypadají apaticky. Stojí , koukají .... Žádný elán. Ne všichni - ale min půlka stáda.
Závěrem : je to o péči, jako všechno. Pokud jim majitel věnuje čas, vypohybuje je venku, ve výběhu zabavi ...
no a když to nepůjde, zvolí jiné řešení .
viu
napsal(a):
Přiznám nebudu číst celé, ale už se to přehání .
Můj strýc měl koně ve stáji . Přes den v lese, o víkendu / bylo-li hezky za stodolou. Nevím přesně ale tak 5x15m???
U pradědy také, kone ve stáji, bylo-li hezky, v sadu / zadne hektary.
A upřímně ti kone vypadali spokojeně. Chodili sem tam, tu a tam něco uzdibli , oba starici měli po různu koše na seno, trávu, jablka.
Koukám, ze dnes by je ukamenovali.
Dcera jezdí do stáje a za mne hrůza. Sice spousta pastvin, ale kone vypadají apaticky. Stojí , koukají .... Žádný elán. Ne všichni - ale min půlka stáda.
Závěrem : je to o péči, jako všechno. Pokud jim majitel věnuje čas, vypohybuje je venku, ve výběhu zabavi ...
no a když to nepůjde, zvolí jiné řešení .
Ale jo, já souhlasím.
Ale zadavatelka jim jaksi na tom plácku nechce dát nažrat. Nejvíc, čeho je schopná, je přikrmování senem - prostě nechápe, že je bude muset krmit naprosto normálně, jako kdyby byli v maštali, že tam prostě nic neporoste. Bude pronajímat pozemky (je tam tráva? Je kvalitní? Kolik pozemků, jak je bude přepravovat...), dobrá, ale i tak ti koně budou muset mít co žrát.
Nevím jak ostatní, ale to mě sejří mnohem víc velikost výběhu.
Varaxi
napsal(a):
Ale jo, já souhlasím.
Ale zadavatelka jim jaksi na tom plácku nechce dát nažrat. Nejvíc, čeho je schopná, je přikrmování senem - prostě nechápe, že je bude muset krmit naprosto normálně, jako kdyby byli v maštali, že tam prostě nic neporoste. Bude pronajímat pozemky (je tam tráva? Je kvalitní? Kolik pozemků, jak je bude přepravovat...), dobrá, ale i tak ti koně budou muset mít co žrát.
Tak ono je to všechno se vším - aby se to managmentově zvládlo dobře a zdravě.

Varaxi
napsal(a):
Ale jo, já souhlasím.
Já jsem nějak nezaregistrovala, že by jim nechtěla dát nažrat. Akorát evidentně netuší, co toho takoví koně sežerou a rozdupou. No, drtivá většina prvomajitelů koní v mém okolí to netušila. Jaké bylo překvapení některých, že jim koně chcípali hlady na pastvinách a KVS si podávala s policií dveře.
Ale domnívám se, že pokud jsou slečna s otcem finančně zajištění, a zde se dozvěděli, že budou muset senem krmit plnohodnotně celoročně, tak to také udělají. A pevně doufám, že si zajistí pozemky na pastviny, ještě než ty koně přitáhnou na dvorek. Vzhledem k tomu, že je to vše ve fázi plánování (nemají ještě ani zázemí podle všeho), tak snad si vezmou místní rady k srdci, a pořídí vše ke spokojenosti chlupáčů.
Zajímalo by mě, mimochodem, jak to dopadne. Třeba se nám slečna za půl roku pochlubí luxusním zázemím pro hemely a hektarovou pastvinou pět minut od boxu :-)
Píše:
Kdyby jsme přikrmovali senem šli by dva koně nějak uživit? byla by to celoroční pastva s tím že by jsme je zavírali na noc do boxu. děkuji
Z toho mi vyplývá (a taky z toho, že zamítla zpevnit celý pozemek), že předpokládá, že se tam koně budou pást.
Jestli se mýlím, tak beru zpět vše, co jsem si myslela. :)

Varaxi
napsal(a):
Píše:
Kdyby jsme přikrmovali senem šli by dva koně nějak uživit? byla by to celoroční pastva s tím že by jsme je zavírali na noc do boxu. děkuji
Z toho mi vyplývá (a taky z toho, že zamítla zpevnit celý pozemek), že předpokládá, že se tam koně budou pást.
Jestli se mýlím, tak beru zpět vše, co jsem si myslela. :)
Myslím, že se nemýlíte. Jen mi z toho nevyplývá, že by koním nechtěla dát nažrat. Jen prostě netuší, že ti koně ten plácek zlikvidují během 14 dnů. Ani jsem nezaregistrovala, že by zamítla zpevnění celé té plochy, prostě si to představuje jako Hurvínek válku :-) Bohužel, i takoví lidé si pořizují koně :-( Kvůli takovým lidem by měly existovat nějaké zkoušky, po kterých teprve by si směli pořídit koně na dvorek.
Já tiše doufám, že z této diskuse si právě odnese ty cenné rady a tu praxi, kterou vlastně sama slečna nemá, kde nabrat, aby to pro ty koně udělala jak nejlépe možno.
Myslím si, že ta větička "šli by dva koně nějak uživit" se vztahuje k tomu, zda by na tom plácku měli nějakou pastvu, a tedy by je stačilo přikrmovat senem. Odpověď padla, slečna je moudřejší.
Znám víc lidí, kteří měli koně dlouhá léta v ustájení (v nájmu, docházeli k nim...), a pak si ho přesunuli domů. A byli velmi překvapení, protože s bahnem se v ustájení nesetkali, v ustájení neřešili materiál, z kterého bude ohrazení pastvin, nemuseli řešit, kam umístit v boxe žlab, ani zpevnění ploch často používaných, nemuseli mít zásobu sena, netušili, kolik toho kůň vypije, dokud to nemuseli v kýblech odtahat přes dvůr vlastníma rukama. V době internetu, kdy se každý může informovat na cokoli, je úžasné, že si na to nemusí přicházet těžce sám, za cenu pohodlí svého i koní, ale že může rovnou na základě zkušeností ostatních vybudovat vyhovující zázemí.
Snad se to podaří.

sakra, musím se s těmi romány nějak umírnit... kdo to má číst
Zadávateľka je najskôr dieťa, pravdepodobne žiadne kone nemá a tak skoro asi ani mať nebude.
Príde mi zvláštne, že sa tu do nej púšŤajú dospelé ženy ako také bláznivé sane, ja už som túto atmosféru raz zažila, keď v Rumunsku, či kde vybíjali psy pred nejakým športovým podujatím. Následne bolo v tej krajine ničivé zemetrasenie, veľa mŕtvych, ženy, deti. Komenty od milovníkov zvierat, ktorých som si do tej doby myslela že poznám, ma šokovali a vydesili na smrŤ, pretože matky od rodín a detí tam písali, ako dobre, že tie svine zdochli a že to je karma a proste že majú, čo si zaslúžili. Akože tí ľudia, z Rumunska.
Nechápem, prečo sa tu takmer každá diskusia okamžite mení na povýšenencké kecy, akoby každý z diskutujúcich žil v nejakom super úžasnom dokonalom svete.
Čím je zadávateľ vekovo mladší, alebo bližší troliacemu decku s online výukou, tým sú príspevky hryzavejšie a ironickejšie.
Vy ste začínali u koní už s 20 hektármi a 100000 v kapse? Vlastné pozemky, všetko naštudované, do detailov vymakané, dokonalá údržba, dokonalá podpora rodiny, auto, zázemie, radosť žiť, kone stále zdravé, vy stále zdraví, všetko ako v rozprávke?
Lebo ja nie, ja som začínala so snom a nejakou predstavou a postupne som sa to snažila realizovať.
V dobe, kedy sme my mali svoje kone na ohavnom plácku pred stodolou, iní ľudia platili ťažké prachy v nájmoch super profesionálom, odkiaľ si ich kone odniesli tak akurát psychickú traumu, astmu a BCS 3.
Tak to jako dík moc.
A pokiaľ niekto chce mať kone doma, tak nech si to skúsi, buď to ustojí a nepadne počas prvej zimy na hubu, alebo si ich dá do nájmu.
Nemám pocit, že donekonečna sa opakujúce témy ohľadne zlej výživovej kondície by pochádzali exkluzívne od ľudí, čo ich majú doma.
otázka

XXX.XXX.101.222
Souhlasím. Tady je to o tom pomoct a říct svůj názor, ne mladší urážet. I když si také myslím že podmínky zadavatelky nejsou ani zdaleka ideální.

Já si nemyslím, že by nutně muselo být tak zlé. Ale chtělo by to hodně do toho investovat, myslím do provedení, pak také do kvalitního žrádla a ideálně zajistit koním dostatek pohybu. Jenže....
Ale vždyť tady zadavatelka dostávala věcné a praktické odpovědi - dokud se sama neurazila, protože jí psali, co nechtěla slyšet.
Vy ste začínali u koní už s 20 hektármi a 100000 v kapse? Vlastné pozemky, všetko naštudované, do detailov vymakané, dokonalá údržba, dokonalá podpora rodiny, auto, zázemie, radosť žiť, kone stále zdravé, vy stále zdraví, všetko ako v rozprávke?
Ne. Já začínala bez peněz, bez sena, bez hektarů - a bez koní. Radši než je mít v nevyhovujících podmínkách, tak je nemám vůbec. Místo toho jsem deset let chodila jezdit jinam. Nelituji toho.
My nevíme, kolik je slečně let, a o tom, jestli má koně a kolik, sama mlží (resp. odpovídá pokaždé jinak). Tak jak na tu samou otázku chcete odpovědět po stopadesáté? Dvacet vrchních příspěvků jede ve stejném duchu:
Můžu pást koně na 2 000 m?
Ne. Musíte mít aspoň hektar.
Ale tolik nemám. Můžu je pást na 2 000 m?
Ne, neměli by tam co žrát.
A když budu přikrmovat, můžu?
Ne, bude tam bahno.
A když tam nebude bahno, můžu?
Ne, je to malé, bude tam bahno.
Ale já větší prostor nemám. Můžu je tam pást?
Ne, nejde to.
A když budu mít pronajaté louky, můžu je tam pást?
Vždyť je to zacyklené.
Později už jsou příspěvky zbytečně kousavé, to ano. Ale ze začátku tam je jasná snaha slečně upřímně pomoci a poradit.

Varaxi
napsal(a):
Ale vždyť tady zadavatelka dostávala věcné a praktické odpovědi - dokud se sama neurazila, protože jí psali, co nechtěla slyšet.
Ne. Já začínala bez peněz, bez sena, bez hektarů - a bez koní. Radši než je mít v nevyhovujících podmínkách, tak je nemám vůbec. Místo toho jsem deset let chodila jezdit jinam. Nelituji toho.
My nevíme, kolik je slečně let, a o tom, jestli má koně a kolik, sama mlží (resp. odpovídá pokaždé jinak). Tak jak na tu samou otázku chcete odpovědět po stopadesáté? Dvacet vrchních příspěvků jede ve stejném duchu:
Můžu pást koně na 2 000 m?
Ne. Musíte mít aspoň hektar.
Ale tolik nemám. Můžu je pást na 2 000 m?
Ne, neměli by tam co žrát.
A když budu přikrmovat, můžu?
Ne, bude tam bahno.
A když tam nebude bahno, můžu?
Ne, je to malé, bude tam bahno.
Ale já větší prostor nemám. Můžu je tam pást?
Ne, nejde to.
A když budu mít pronajaté louky, můžu je tam pást?
Vždyť je to zacyklené.
Později už jsou příspěvky zbytečně kousavé, to ano. Ale ze začátku tam je jasná snaha slečně upřímně pomoci a poradit.
Obdivuji vaši schopnost stručně shrnout věci podstatné.

Horsana: děkuji moc, naprosto souhlasím! Jeden z důvodů, proč nezveřejňuji na webu svá pochybení (a není jich málo).

Varaxi: máte pravdu. Mně holt asi nějak osobně vadí "Později už jsou příspěvky zbytečně kousavé, to ano. Ale ze začátku tam je jasná snaha slečně upřímně pomoci a poradit. " ta kousavost. Ale nijak jsem to nekomentovala, a nakonec mám i plné pochopení pro lidi, kteří holt tu trpělivost tisíckrát něco vysvětlovat, nemají. Zejména dostane-li se jim odpovědi "udělám si to stejně po svém, ať tady blábolíte cokoli", pak je nechuť k dalším radám rozhodně očekávatelná - a projevení vlastního názoru na odpovědi tazatele také. Já to jen nějak čistě osobně špatně nesu, asi moje chyba. Nakonec dotyčný zpravidla nemůže za to, že je lajka, ani za to, že je dítě, a neunese kritiku. Proto by takové věci neměly řešit děti, anébrž jejich rodiče, jenže v takovém světě bohužel nežijeme. Snažím se raději podívat na věc z pohledu tazatele a zkusit mu blbou praxi rozmluvit prostředky, které jsou mu k dispozici, než tazatele znechutit, aby veškeré snahy o pomoc zahodil. (Občas mi taky ale nerv ujede, o tom žádná.)
Děkuji všem, kteří se snaží pomoci ostatním radou či skutkem s minimem negativity a ironie, jste skvělí
napsal(a):
Varaxi: máte pravdu. Mně holt asi nějak osobně vadí "Později už jsou příspěvky zbytečně kousavé, to ano. Ale ze začátku tam je jasná snaha slečně upřímně pomoci a poradit. " ta kousavost. Ale nijak jsem to nekomentovala, a nakonec mám i plné pochopení pro lidi, kteří holt tu trpělivost tisíckrát něco vysvětlovat, nemají. Zejména dostane-li se jim odpovědi "udělám si to stejně po svém, ať tady blábolíte cokoli", pak je nechuť k dalším radám rozhodně očekávatelná - a projevení vlastního názoru na odpovědi tazatele také. Já to jen nějak čistě osobně špatně nesu, asi moje chyba. Nakonec dotyčný zpravidla nemůže za to, že je lajka, ani za to, že je dítě, a neunese kritiku. Proto by takové věci neměly řešit děti, anébrž jejich rodiče, jenže v takovém světě bohužel nežijeme. Snažím se raději podívat na věc z pohledu tazatele a zkusit mu blbou praxi rozmluvit prostředky, které jsou mu k dispozici, než tazatele znechutit, aby veškeré snahy o pomoc zahodil. (Občas mi taky ale nerv ujede, o tom žádná.)
Děkuji všem, kteří se snaží pomoci ostatním radou či skutkem s minimem negativity a ironie, jste skvělí
Já s Vámi principielně též souhlasím. Taky s Horsanou, hlavně ohledně toho Rumunska - hromadné zabíjení psů je hrozné, ale zemětřesení a smrt tolika lidí, kteří s těmi psy dost dobře neměli nic společného, je ještě horší. Psát, že si to někdo zasloužil - toto si nezaslouží nikdo.
Ale prostě se nelze divit, že ta trpělivost někdy dojde.

napsal(a):
Já si myslím, že dospělá lajka i dítě (přiměřeného věku) by kritiku slušnou a konstruktivní měli unést. Jasně, není to příjemné, nikomu, ale takový je život.

napsal(a):
Já si myslím, že dospělá lajka i dítě (přiměřeného věku) by kritiku slušnou a konstruktivní měli unést. Jasně, není to příjemné, nikomu, ale takový je život.
Možná, kdyby ještě děti někdo vychovával a k něčemu vedl...

napsal(a):
Nemluvě o tom, že arogantní jednání nemá nic společného s věkem. Viz odpověď zadavatelky na moje doporučení výborné knihy o ustájení. Tohle není o věku. Ale o vlastnostech zadavatelky.
Máme 2 velké koně a dva poníky. Zimní plocha cca 7000m (stromy, keře, manipulační prostory, příkrmiště, atd. K tomu pastvina cca 8000m (jako fakt zelená pastvina), kam v zimě nepáchnou a když je hodně vyžraná, zavíráme i v létě.
Základem je sklon a podloží pozemku, kde to plánujete. Jestli jste v ďolíku, jste v pr…, což je taky ďolík😊 Jestli jste na kopečku, nebo to půjde vyspádovat, aby vám dobře odtékala voda, jste za vodou.
Velikou parádu u nás udělal jemný štěrk, cenově 4-4,5tis za tatru (asi 12tun). Terénní úpravy pouze pod přístřešek, seník a vodárnu. Systémem srovnat, někde ukopat, někde doplnit kamení, zasypat, pokropit, udusat. Zatím zahučely tatry štěrku dvě, ještě jedna a bude to supr. Bláto se udělá jen když fakt prší a je zima a koním sahá tak do půl kopyt max. a pouze v extrémně exponovaných místech.
Seno mají volně v kruhu přímo v přístřešku, kam by v zimě ani nepáchli. Nastláno slámou. Když byli pouze dva koně, měli jsme granofyt. Vyšší pořizovací cena, ale bomba efekt a hnůj z přístřešku téměř žádný.
Pro představu, balík sena 130cm, top kvalita bez odpadu zmizí v zimě v průměru za 8 dní. A to jsou koně zadekované a dva krát denně přikrmované (kolik peněz stojí žrádlo mimo seno raději nesčítám, ale jednoduše to potřebují). Jestli máte 150cm prakoně dobře krmitelné, zubaté, s plícemi v cajku, položka příkrmú bude minimální. Předem si rozmyslete, kde budete mít uskladněné seno, dodavatel, atd.
Veškerý volný čas trávíme údržbou pozemku, ježděním, krmením. Ve dvou lidech.
V počtu jeden kůň se komerční ustájení finančně vyplatí. Od dvou koní výš už ne.
Měli jsme ustájeno na několika místech s prostorově opravdu velkými pastvinami. Věčné bahno, podlomy, natažená šlacha na zamrzlém bahně, pomlácené koně z pranic o žrádlo.
Také zvažte temperament, preference a stáří svých koní. Mlaďochy co se neumí vpratat do kůže samou energií, bych vykopla na velkou pastvinu do kolektivu. Starší kůň, co se chce v klidu nažrat a vyspat, bude v padočku s voděním na pastvinu spokojený.
Rif- ten prístrešok, ako to je ukotvené?
Nedávno kamoška podľahla nutkaniu zabezpečiť úbohým koníkom na zimnej pastvine (u nás prší už mesiac) prístrešok a la Double Tree by Hilton.
Kopala drenážne kanále, bagrovali, dali 3 vrstvy nejakého štrku, na to neviem už čo, na to gumy, ktoré špeciálne privliekla kdesi spod Tatier a na to piliny a slamu.
Výsledok? Kone tam nechodia :D
Horsana
napsal(a):
Rif- ten prístrešok, ako to je ukotvené?
Nedávno kamoška podľahla nutkaniu zabezpečiť úbohým koníkom na zimnej pastvine (u nás prší už mesiac) prístrešok a la Double Tree by Hilton.
Kopala drenážne kanále, bagrovali, dali 3 vrstvy nejakého štrku, na to neviem už čo, na to gumy, ktoré špeciálne privliekla kdesi spod Tatier a na to piliny a slamu.
Výsledok? Kone tam nechodia :D
Má to kotvy od výroby. Plus priviazaná konštrukcia lanami o susedné stromy a laná zakopané pod zemou, keby kone napadlo sa špacírovať v medzierke medzi prísteškom a stromami.
Odkedy je tam nastlané, kone tam chodia na záchod:) Keby sme im tam nestrčili balík sena, tak by tam v zime a daždi ani nepáchli. Asi im vadí keď vo vetre tropoce plachta a ťukajú kvapky dažďa. A to to manžel eště vytunil odkvapom, aby im nestekala voda na hlavy, keby mali potrebu pozoravať dážď vonku:) V lete tam parkujú pred muchami, aj keď je pod stromami lepší vzduch, ale v prístešku sa muchám asi horšie lieta.

Přidám aktuální zkušenost - my jsme v současnosti začali volné prostory dláždit zámkovou dlažbou. Pokládáme rovnou na uhrabané a vysušené bahno. Zámkovku máme ve tvaru "][" ("íčka"). Drží to pěkně pohromadě pozamykané do takového "koberce", a nevadí, když krajní neohraničené kousky skládačky vypadnou (máme to položené fakt na divoko, bez obrubníků a podobných luxusů).
Nicméně je tím vydlážděný pouze nejintenzivněji využívaný prostor, kde potřebujeme rejdit kolečky a chodit suchou nohou my i koně. Vlastně jen v místech, kde se tvořilo bahno. Jinak mají koně přístup do zimního výběhu. Pro dlouhodobý pobyt koní není dlažba ideální, buď by musela být jak řečeno pokryta gumou, umím si představit i koberec, a nebo holt nějakým způsobem podestýlat (asi by šel i písek - ten se dobře udržuje).
Co se mi na tom líbí, že zámkovka je relativně levná (oproti třeba železobetonovým panelům nebo jakýmkoli větším dlaždicím) a lze ji položit jednoduše svépomocí, jde to fakt rychle. Bude možné s ní třeba vydláždit uličku pro vyvádění koní přes zahradu a bude to i vypadat pěkně.
Účka sú stojné nohy. Kotvy sú úzke dlhé účka, ktoré sa nasadia cez tie nohy a zamlátia do zeme, systém ako čalunícka zošívačka.
Všetko máme demontovatelné ako cirkus. Jemný štrk prerastá trávou. Práve preto, že to nie je naše. Inak by tam bol ten double tree a kobyla po krk v termo whirpoolu a valach na masáži😀
Rif Du Madon
napsal(a):
Účka sú stojné nohy. Kotvy sú úzke dlhé účka, ktoré sa nasadia cez tie nohy a zamlátia do zeme, systém ako čalunícka zošívačka.
Všetko máme demontovatelné ako cirkus. Jemný štrk prerastá trávou. Práve preto, že to nie je naše. Inak by tam bol ten double tree a kobyla po krk v termo whirpoolu a valach na masáži😀
To chápem :D
napsal(a):
Horsana: děkuji moc, naprosto souhlasím! Jeden z důvodů, proč nezveřejňuji na webu svá pochybení (a není jich málo).
A to zas ja nemám problém priznať, že som bola fakt nevzdelaná a naivná. Je to asi 15 rokov dozadu (15, ježišmária), keď som Horsanu na eqch presviedčala, že môj vet asi vie, čo robí, keď mi koňa odčervuje injekčne a čo si ona akože myslí. Dnes už viem, že ten vet, hocijako dobre to myslel, fakt nevedel. Spätne sa človeku objavuje v hlave toľko hlúpych teórií o chorobách, o výcviku, o tréning, sedlaní, atď... Dnes je to snáď už trochu lepšie, ten internet je naozaj na všeličo dobrý, nech si hovorí kto chce, čo chce. A dúfam, že o ďalších 15 rokov si poviem ďalšie ježišmária, ja som bola teda pekne blbá.

Arbora
napsal(a):
A to zas ja nemám problém priznať, že som bola fakt nevzdelaná a naivná. Je to asi 15 rokov dozadu (15, ježišmária), keď som Horsanu na eqch presviedčala, že môj vet asi vie, čo robí, keď mi koňa odčervuje injekčne a čo si ona akože myslí. Dnes už viem, že ten vet, hocijako dobre to myslel, fakt nevedel. Spätne sa človeku objavuje v hlave toľko hlúpych teórií o chorobách, o výcviku, o tréning, sedlaní, atď... Dnes je to snáď už trochu lepšie, ten internet je naozaj na všeličo dobrý, nech si hovorí kto chce, čo chce. A dúfam, že o ďalších 15 rokov si poviem ďalšie ježišmária, ja som bola teda pekne blbá.
Ne každý si tohle přizná. A ještě veřejně.
Arbora
napsal(a):
No dokonca :D
Ja absolútne nemám problém priznať, že som bola blbá, nevzdelaná, hrubá na úbohé koníčky, všetko sme si zbúchavali na kolene, opravovali lykom z balíka, nemala som peniaze, skúsenosti, možnosti, už vôbec nie hektárové pastviny (v istých dobách sme o nejakom elektrickom oplôtku ani nechyrovali a na seno sme chodili na voľné, ešte s kočišom a vozom, ťahaným koňom), proste bola taká doba.
Pokiaľ človek na tomto neustrnul, tak nevidím problém, skôr to myslím viedlo ľudí k tomu, aby stále špekulovali, ako by sa to dalo urobiť lepšie.
Ale tváriť sa, že "ja vždy super" je...neviem, mimo realitu proste. Iste, každý chce prezentovať len ten svoj najlepší obraz, ale ja si veľmi dobre pamätám, odkiaľ som vyšla a čo ma formovalo.
Naši koně v režimu 24/7.
Krmiště se zpevněnou plochou(kde koně stojí). Přístřešek. A kontejner na hnůj. To je základ.
Na tom kousku, co máte k dispozici už by se pak koně ani nepohnuli.

Arbora
napsal(a):
a to vás šlechtí :-) Také to mám tak, vlastně i v tomhle tématu jsem tímto stylem uvedla několik příkladů z "mojí" minulé praxe. Ale generálně takové věci nezveřejňuji, nikoli proto, abych byla za hvězdu, ale proto, abych se vyhnula nepříjemným reakcím :-) Mně to vážně nedělá dobře. A proč dělat něco, co mi nedělá dobře :-) Ráda druhým poradím, jak umím, ráda pomůžu zprostředkovaně nebo i napřímo cizím koním, mnohé se na diskusi přiučím, mnohé mě tu zajímá a je mi to přínosné :-) a jestli přitom pomůžu byť i jednomu človíčku, který hledá poučení, tak je mi to přínosné dvakrát :-)