VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Zdravím všechny, chtěla jsem se zeptat, jak to máte s ježděním v zimě.
Byla jsem na vyjížďce včera, a jsem z toho nějaká otrávená: promrzly mi prsty u nohou, i všechno ostatní, terén klouže, všude led, kobylka ke na můj vkus nepříjemně naspeedovaná (aspoň se mi to tak zdálo), všude sněhuláci, co žerou koně...😞
Máte typy, jak se nějak přepnout do zimního pozitivního ladění?
Já si dávám v zimě pauzu - čím jsem starší, tím míň mě láká představa zmrzlých nohou a veselých koní na zmrzlé zemi.
Jako mladší jsem lezla na jakéhokoli koně kdykoli a kdekoli s nadšením, teď si už vybírám. Jezdím pro radost - pokud mám pocit, že by mi ježdění radost nepřineslo, nejezdím. Zimní pauza se ostatně hodí i sporťákům, kteří si po sezoně oddechnou.
Takže v zimě pracuji ze země (což běžně zanedbávám), drbu, rozmazluji. Jezdím, pokud mám chuť, případně v hale - jsem rozmazlená.
Mám. Kupte si dobré boty a rukavice a jezděte podle svého koně. On nejlépe ví, jak to zvládnout.
Mám kobylu takovou, že když nevím, nechám to na ní. A ještě nezklamala.
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3606682/opravdu-teple-boty-na-zimuexistuji?from-list=1#a3772265
VeselaKopa
napsal(a):
Zdravím všechny, chtěla jsem se zeptat, jak to máte s ježděním v zimě.
Byla jsem na vyjížďce včera, a jsem z toho nějaká otrávená: promrzly mi prsty u nohou, i všechno ostatní, terén klouže, všude led, kobylka ke na můj vkus nepříjemně naspeedovaná (aspoň se mi to tak zdálo), všude sněhuláci, co žerou koně...😞
Máte typy, jak se nějak přepnout do zimního pozitivního ladění?
Měla jsem to před pár dny podobně. Zaradovala jsem se, že poprvé, co mám koně, vyrazíme na vyjížďku ve sněhu, to bude romantika. No, kůň měl o romantice jiné představy. Všeho se lekal (ano, sněhuláci žerou koně), klouzalo mu to, nakonec začalo sněžit, což on nesnáší a začal házet hlavou, pořád se snažil otočit domů a jasně dával najevo, co si o mém nápadu myslí.
Druhý den jsem raději vyrazila na romantickou procházku s přítelem a kůň zůstal u sena. Naštěstí jezdím jenom rekreačně, nic nemusím, takže prostě nechám ježdění na lepší časy.
Letos máme na zimu dvě vylepšení. Obrovská vylepšení
a) tlusté jezdecké převlečné kalhoty přes rajtky. Mnohem lepší než dříve námi používané kožené chapsy
b) ...a to hlavně! Chemické vyhřívací vložky do bot z Decathlonu. 15 párů přijde na 300Kč, po rozbalení hřejí cca 4-5h. Od doby co je používáme mi nebyla zima na nohy ani jednou. Do té doby v zimě furt! Samozřejmě, dají se koupit i elektrické, nabíjecí - ale tam je cena 1-5 tisíc za pár, takže zvažte. My jsme z těch chemických naprosto unešení. Dělají je i jako vložky do rukavic, ale to nějak nepotřebujeme. Hlavně mít ty nohy v teple!
A víte co? Od doby, co máme zateplené nohy, tak i mnohem méně chodíme v zimě čůrat. Třeba jen jednou za dvou a půlhodinovou vyjížďku. Před tím tak třikrát...
Uživatel s deaktivovaným účtem

V zimě jezdím takovým stylem chvíli na koni, chvíli na zemi - po zledovatělých cestách vedu, po loukách jedu. Člověk se zaprvé zahřeje, zadruhé si procvičí nasedání z obou stran (kvůli sedlu, že), zatřetí nepřijdete o tu romantickou jízdu ve sněhu ;)

Si to ani nedovedu v terén představit, když vedu koně z výběhu, má nášlapy (a je bez podkov) velikosti plesových jehel. Mám výhodu- hala, ale většinou tak jen jednou týdně, jinak práce ze země, skoky ve volnosti, lonž.....je zima a sychravo i v hale.
Tak já jezdím za každého počasí,nejsem z cukru že Jediné co mě v zimě limituje je to,jak brzo je tma,to mě fakt štve
Kobuše se ven těší a když je sníh,tak bývá vyjížďka opravdu veselá,protože sníh miluje..bohužel u nás sníh bývá tak 2x za zimu na jeden den...
Jsem hodně zimuřivá + jsme už jinde tady na diskuzi řešili,že trpím chladovou alergií projevující se na stehnech a hýždích...pro mě je nejdůležitější kvalitní termoprádlo + termoponožky..a pak už vrstvím..vyzkoušela jsem ledacos..co mě zklamalo,jsou westernové chapsy..myslela jsem,že to bude super ochrana,ale před chladem teda vůbec Spíš tak před větrem a deštěm..koupila jsem si tyto zateplené rajtky: https://www.decathlon.cz/hrejive-rajtky-kipwarm-cerne a taky žádná sláva..ano,na hodinovou vyjížďku a s termospodkama pod tím jakž takž,ale..no zatím jsem prostě žádný zázrak...termoboty sice mám,i s termoponožkami,ale taky po hodině prochladne..
Ale díky Jbb za tip na ty chemické vyhřívací vložky,vyzkouším to..
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
U nás bohužel jen terén, jizdarnu, tím spíš halu nemáme (verun - tiše závidím 😊) Bylo by asi hezké, kdyby se podařila vyjížďka v čerstvém prašanu, ale to zatím nevyšlo ☹️ Příště zkusím asi i částečně práci ze země, jestli bude kobylka koukat po sněhulácích...
A zařídím si ty vyhřívací vložky, to je dobrý typ, díky 😊
Ještě jsem se chtěla podělit o další věc : většinou se před cestou do stáje snažím udělat si nějaký plán, jako na co se tentokrát zaměřím. Ale teď je cíl jediný :ve zdraví přežít 😞

A co tak před vyjížďkou jít s kobylou popracovat na zasněženou louku? Ve sněhu se rychle unaví, a přebytečnou energii naopak krásně využijete k nějaké náročné práci, ona už taková vlnovka o x obloucích má něco do sebe :-) kruhy zmenšit, zvětšit... vždycky se kůň lepší jezdí na oblouku, než rovně, zejména když je friš
Včera úžasné, v lesích jsme ujeli skoro 22km. Největší respekt jsme měli před dvacetikilometrovým přesunem soupravou k lesu, ty silnice čtvrté či kolikáté třídy nebyly v nejlepším stavu a auto s vlekem nejsou na zimních silnicích zrovna stabilní dvojka. Jo a taky nám během naší vyjížďky zamrzly zadní dveře, tak bylo nutné naházet sedla na zadní sedadla. Ale jinak, jak říkám, zimní pohádka. Popelka hadr
Jsem rád že tip s vyhřívacími polštářky funguje - ještě bych doporučil ty dobře zateplené převlečné kalhoty, horní půlka těla může být trošku v chladu, ale ta spodní fakt ne.
Blblbl

XXX.XXX.174.41
doporučuji koníka nějak zabavit. Tohle mi hodně pomohlo. Vice s nim pracovat třeba ze zeme nebo tak.👍 Nebo najít co koníka více baví a pracovat s nim. Třeba strasaky a snehulak nebude žádný problém.

Blblbl
napsal(a):
doporučuji koníka nějak zabavit. Tohle mi hodně pomohlo. Vice s nim pracovat třeba ze zeme nebo tak.👍 Nebo najít co koníka více baví a pracovat s nim. Třeba strasaky a snehulak nebude žádný problém.
Áá, další nick. Podle admini jedenáctý. Snad už poslední.

lenacia
napsal(a):
Což o to jízda v zimě... My dnes v blizardu😅
Taky znám.