Vydroleni kopyta, díra v oblasti bílé čáry

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2021 11:39
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Dobrý den,

od cca září se potykame s problémem obou předních kopyt. Kopyta pravidelně co 6 až 8 týdnu strouhána, nikdy nekovaná, nikdy žádný problém. Letos pravděpodobně vlivem extrémního vlhka a možná lehkého schvácení, na rentgenech zatím nic vidět nebylo (koně ale 3x po sobě v jednom týdnu utekli na vojtesku, ale i koně již v minulosti schvácení problémy nemají, nám, ikdyz v minulosti taky několikrát kobyla utekla také nikdy s kopyty problém nebyl) se nám děje s předními kopyty nemila věc - viz fotky.
Od patku se v oblasti bílé a vodní čáry kopyto úplně vydrolilo. V jednu chvíli místy díra hluboká tak, že jsem nebyla schopna vybrat veškerý bordel pomocí kopytaku. Kobyla je 24/7. Kopyta jsem i dvakrát denně, když bylo bahno cistila betadinovym mýdlem, proplachovala roztokem betadiny ve strikacce, pak pod hadici a poté prolila peroxidem. V jednu chvíli kobyla začala akutně kulhat, takze byla zavrena týden v boxe, dostavala zaparovaky, po nichž praskly dva abcesy. Od té doby (měsíc a půl) nekulha, ale kopyta se nějak razantně nezlepsuji.
Jinak pravidelně 3 až 4x tydne lehce pracuje, v ohradě senaz / seno a na příkrm dostává do granulí a musli zinek, med, selen, Biotin, lněné semínko, kloubní výživu a nyní zkouším ještě kremelinu. Kovářka tady byla nyní, přijede ještě znovu za 14 dní. Chtěla nakovat, ale máme obavy, že to kopyto proste nevydrží, není to kam nabít. Nyní tak nějak doufám, že díky sněhu, mrazu se to zlepší, ale...
Máte někdo nějakou podobnou zkušenost, rady? Boxovat ji dlouhodobě tak úplně není v místě ustájení realne. Fotky i rentgeny jsou z konce listopadu, po tom akutním kulhani, cca 2 měsíce od vydroleni. Nové fotky nyní nemám, ale případně dodám.
Díky za případné postřehy.

17.1.2021 12:06
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Nemoc bílé čáry bohužel "zvnějšku" moc nevyřešíte - správné korektury klidně po těch 2 týdnech, ale hlavně režimová opatření.
Z toho, co píšete mě napadá, že kobyla může mít nadbytek mikroprvků a sacharidů. Nepíšete, jaké müsli a granule dostává a kolik, ale pokud dostává výrobcem doporučenou dávku, je kontraproduktivní doplňovat ještě mikro a makroprvky dalšími doplňky - obzvlášť mikroprvky koně potřebují opravdu v malém množství, a nadbytek může být horší než nedostatek.
Sacharidy v krmné dávce by pro koně náchylné k metabolickým onemocněním ideálně neměly přesáhnout 2 g/1 kg hmotnosti koně na den, tj. běžný 500 kg kůň by neměl přijmout více než 1 kg sacharidů denně. Do toho se počítají i sacharidy obsažené v seně. Běžná průmyslová krmiva obsahují sacharidů i více než 50 % (výrobci zpravidla uvádějí pouze obsah škrobů a nikoli cukrů, nebo neuvádějí vůbec).
V jaké je nyní výživové kondici? Stálo by za to omezit sacharidová krmiva (ideální je obsah sacharidů pod 10 %, tj cukry i škroby, těch průmyslových produktů tolik není, ale dají se sehnat alespoň s obsahem pod 15 %). Buď pak krmit dle doporučení výrobce, nebo zkusit statková krmiva s kvalitním vitamino minerálním doplňkem - nedotovat jednotlivé prvky nad rámec premixu v komerčním krmivu. Případně lze krmit balancer - komerční krmná směs s vysokým obsahem prvků, která se krmí v dávce do 500 g denně. Stálo by za zvážení zadekovat, pokud momentálně dekovaná není, aby energii nevydávala zbytečně na výrobu tepla, pokud máte strach, že příliš zhubne.
Nad těmi režimovými opatřeními opravdu zauvažujte, kdybyste mohla zvážit aktuální krmnou dávku a vypsat, kolik čeho dostává, plus dodat fotografii koně k posouzení výživové kondice, můžeme se pokusit vymyslet odpovídající krmnou dávku.

17.1.2021 12:35
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Děkuji za reakce. Mikroprvky doplnuji právě každý zvlášť na základě rozboru krve, ktera v srpnu vyšla víceméně v pořádku, až na nějaké menší odchylky od ideálu. Nechtěla jsem žádnou komplexní minerálku, jelikož obsahovala prvky, které kobyla nepotřebuje. Loni z krve bylo právě zjištěn významný nedostatek selenu a nižší zinek. Oba dva prvky nyní vyšly dobře, med dostává jen na vyvážení poměru, který v přípravku není ideální. Granule dostává lasard hobby, musli je bylinkové od koňské bylinky. Obojího cca 300 g, prakticky jen proto, aby byly do čeho zamíchat sypké doplňky, jinak příkrm nepotřebuje, teď je tak akorát, spíše by ještě nějaké kilo shodit mohla, rezit 24/7 vždy zvládala dobře, bez dekovani, v tom si myslím, že problém nebude. Každopádně počítám s tím, že granule i musli dokrmim a přejdu na něco jednoduššího, např. na sladovy květ.

17.1.2021 13:27
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

V tom případě už příkrm řešíte, a rozbory krve taky má - to je dobrý start. Spíš než sladový květ jsou na zamíchání minvit přípravku lepší vojtěškové granule/namočené nemelasované řepné řízky - statková krmiva s nejmenším množstvím sacharidů.
Dělaly se testy na metabolická onemocnění (inzulínová rezistence, Cushing)?
Seno/senáž má k dispozici adlibitně? V létě pastvu? Na seno používáte nějaké zpomalovače?
Pokud má nějaká metabolická onemocnění, bude třeba řešit i objem - zpomalovače, máčení sena (většina cukrů se vyplaví), v létě pastevní náhubek.
Je potřeba zjistit příčinu - zrovna onemocnění bílé čáry jde s metabolickými syndromy ruku v ruce a bohužel bez odstranění příčiny se zvnějšku opravdu léčit nedá.

17.1.2021 13:46
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Děkuji za tip. Mně je v celku jedno do čeho to budu míchat, jde mi jen o to, aby dostala jen to, co potřebuje a nic zbytečně navíc, když to nepotřebuje. Testy na metabolicka onemocnění jsme nedělali, kovářka i veterinarka doposud jsou toho názoru, že v kopytdch proběhl nějaký rozsáhlejší zánět z dovodu nadměrného vlhká či z možného schvácení, tedy obě doporučovali dočasne nakovani, pravidelný pohyb a udržovat nohy v co největší čistotě a suchu. Bohužel seno i senaz má adlibidum, je ve stade 17 koni, takže v tomto smyslu to ani nejde nějak rozdělovat, jelikož slabší jedinci by se nenazrany. Ona je zhruba v polovině stáda, takže bych řekla, že má tak akorát, jak nyní pravidelneji pracuje, tak zhubla a je téměř akorát. Prave čím dál více uvažuji o tom, že ji budu muset vytvořit nějaké lepší podmínky doma, pokud se to nezlepší (zpevněná locha u krmení, suchý box, atd.). Ale nyní v zimě by to nebylo zrovna ideální, když by jsme chtěli betonovat apod. Veterinarka mi dorazí příští týden píchat Bonharen, tak se jí na ty testy poptám, aby se mohla od toho nějak odpichnout. Mě to celé totiž nějak nejde do hlavy, že nikdy problém s kopyty neměla a nyní toto a ne ne se toho zbavit.

17.1.2021 14:16
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

No, viděla bych to tak, že pokud má kobylka nějaké metabolické onemocnění (a bohužel tato snadno krmitelná plemena v režimu adlibitně seno a pastva prospívají až příliš, což rozvoji pomáhá), je náchylnější ke vstupu infekce. Pak bakterie napadnou vlhkem rozšířenou bílou čáru a je vymalováno. Okovat můžete, ale mám obavu, že bez změny rezimu stejně problém nevyřešíte.
Zkuste se zeptat, zda vaše veterinářka testy na metabolická onemocnění provádí a hlavně umí vyhodnocovat. Třeba na Cushinga není jedno, kdy se krev odebere - musí být v určitém časovém intervalu, plus se s každým ročním obdobím mění fyziologické hladiny, tj. pokud jsou špatně odebrané a nebo vyhodnocené, jsou testy neprůkazné.
Pak bych se odpíchla od výsledků - pokud se prokáže nějaká metabolická porucha, budete opravdu muset ustájení změnit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2021 14:24

Líbí se mně, jak to všechno vypsal a popsal Slon indický. Holt má sloní paměť :-)

Ještě k popsanému mě napadá... Roli může hrát i úprava kopyt. Třeba byla kopyta u patek a ve čtvrtích přerostlá, působil tlak. Ono strouhání po šesti týdnech, neřku-li po osmi, může být až moc dlouhý interval. Šest týdnů dává ta moje tak jednou v zimě, jinak strouháme častěji.

17.1.2021 15:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Líbí se mně, jak to všechno vypsal a popsal Slon indický. Holt má sloní paměť :-)

Ještě k popsanému mě napadá... Roli může hrát i úprava kopyt. Třeba byla kopyta u patek a ve čtvrtích přerostlá, působil tlak. Ono strouhání po šesti týdnech, neřku-li po osmi, může být až moc dlouhý interval. Šest týdnů dává ta moje tak jednou v zimě, jinak strouháme častěji.

Jo, to mě napadlo - že tam vlastně není krom chodidla vidět úprava kopyta a rozšíření bílé čáry mohou způsobit přerostlé stěny, které se páčí ven.
Edit. - ty fotky jsou zřejmě těsně po strouhání, ale před strouháním jsme kopyto neviděli.

17.1.2021 15:25

Terven napsal(a):
Jo, to mě napadlo - že tam vlastně není krom chodidla vidět úprava kopyta a rozšíření bílé čáry mohou způsobit přerostlé stěny, které se páčí ven.
Edit. - ty fotky jsou zřejmě těsně po strouhání, ale před strouháním jsme kopyto neviděli.

Já bych ocenila i foto kopyta ze strany.

17.1.2021 15:53
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Chápu. Je pravda, že když jsem jí mívala kdysi dávno ustájení u rodiču, dostávala seno více na příděl, ikdyz ne úplně omezene / přesně a ikdyz nepracovala, byla pořád akorát. Nyní když je 24/7 a má jaře, v létě jsem neměla kvůli státnicím tolik času, tak byla jak sele. To však byla kopyta ještě v pořádku, paradoxně se zhoršily, až po čase, kdy více pracovala, ale tomu ježdění to zhoršení neprisuzuji. Jinak ano, fotky jsou těsne po strouhání, před bohužel nemám a nyní je ostrouhana také čerstvě, jak budu moct, dodám fotky z boku,zezadu u z čela. Obecně ji pátky rostou více než špička kopyta, to je pravda, ale prerostle to nebylo. Standardně strouhame tak jak teď po 7 týdnech, výjimečně v kratším intervalu, kdyz je třeba, ale můžu zkusit nyní strouhat třeba po měsíci, zda to bude lepší, nápad dobrý. Je pravda, že jak bylo vlhko, tak kopyta byla až velmi nezvykle měkká, takže i ty abcesy, když chodila hodně přes špičku kopyta tomu mohli jít naproti...

17.1.2021 16:00

https://www.equichannel.cz/hniloba-kopyt-jak-ji-rozpoznat-a-jak-ji-predchazet

nemůže to být jen hniloba.....co vám k tomu řekl podkovář? ten nemá na věc názor , o co může jít a jak to ošetřit?
Já bych dehtovala, ta střelka je děs.

17.1.2021 19:13
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já bych kopyta ošetřovala modrou skalicí (táhne do sebe vodu - takže ideál je na staré pánvi jí trochu usušit, u nás se říká přepálit) Dát do malého balení od lékovky, tak zůstane co nejvíc suchá. Vzít si kvalitní krátký nožík (kapesní) a co nejvíc to černé vyšťourat a hned nasypat a upěchovat dovnitř ty krystalky modré skalice. Případně překrýt smotkem vaty a přelepit kobercovkou (ideálně dát kopyta do bot). Stejně nasypat i do rýh střelky a zacpat vatou.
Stejně důležité je i upravit celé krmení, tak aby bylo vhodné pro typ koně. Udržovat štíhlého. A prostě hlídat cukry a škroby.

Mě se u poníka začala drolit bílá čára když se stlalo pilinami. Přes den v blátivém výběhu (mají tam sice panely a pražce, ale bláto je prostě mokro) a na noc v boxu piliny to zase hodně vysušili. A to střídání oslabilo a otevřelo bránu infekcím (v hnoji, blátě atd. je bakterií vždy dost).

A také jsem okraje rašplovala co 14 dnů. Nebojte se toho. Rašple je investice do cca 500,- Kč (případně podkovář přenechá nějakou svoji levněji, se nestydět zeptat). Vzít si lihovou fixu a u stojícího si nakreslit co kde a jak moc zkrátit - nechat si schválit od kováře (fotky v mobilu jsou úžasný vynález, ale nezapomenout kováři nějak zaplatit i za rady na dálku)). A prostě ošetřovat!

17.1.2021 19:45
evcusik

XXX.XXX.145.236

Napadá mě napadení touto bakterií - viz YouTube. Málo kovářů to zjišťuje a odstraňuje a pak se to nádherně rozleze.

Mé kobyle stačili podzimní čvachty a lehký stres a uz mi kovář vyřezával 2*2cm stěny kopyta. (Bezproblémové kopyto jinak)

https://m.youtube.com/watch?v=7hzkiblg7aU&t=42s

17.1.2021 19:45
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Děkuji za radu. Prave jsem mi tak okolo radili ji zavírat na noc do boxu, přes den venku, ale jak píšete, pak jsem i něco četla jak v knížkách tak na netu, že to více ke škodě než k užitku. Přesně jak píšete, přes den kopyto nasakne vodu, bordel a v noci se zas vysusi, smrskne a je to ještě horší než pořád venku. Řešením by asi bylo aby byla pořád v boxe, ale bála bych se zase jiných problémů s tím spojeným.
O modré Skalici jsem přemýšlela, tak jak píšete, ale veterinarka mi vlastně tenkrát řekla, že si myslí, že je to zbytečné, že by prostě nakovala. Rasplu mám, teď jsem právě sem tam něco upizlala, aby nebyly pátky moc vysoké a okraje dlouhé, aby se neodstiply, ale zas mám strach, abych to práve někde nepos*ala a zbytečně se to někde neodstiplo. Ale jak píšete, asi bude dobrý nápad se s kovarkou domluvit a poslat ji vždycky fotku, jesrli to tak může být. Jinak boty máme, ne úplně odzkoušené, tak snad kdyztak vydrží.
Ještě se zeptám, za jak dlouho se vám to u poníka zpravilo? Když si vezmu, že kopyto povyroste o cca 1cm za měsíc, tak bych si řekla, že snad za 3 měsíce budeme mít klid, ale po nyní uplynutych 3 měsícich neustálého drhnuti, čištění se mi podařilo, aby se ta díra neprohlobila více, že na začátku se opravdu kopytwm nedostala na kocet rýhy, nyní mi ještě kousek zbývá, takze nějaký posun je, ale i tak je to bída.

Ještě tedy nevím, kam se ztratila má odpověď na komentář výše ohledně hniloby. Něco tam dle kovarky je, ale já musím strčit nos až ke kopytu, abych ji cítila a vzhledově když kopyto ocistim, tak taky enni úplně co vidět, ale kobyla má užší patky, vysoké, silné střely, takže na hnilobu je to jak dělané a nyní když je kopyto narušené a počasí do nedávná bylo jako bylo se tomu ani nedivím. Už jsem z toho byla nešťastná a modlila se za sníh, tak jsem se aspoň dočkala

17.1.2021 19:49
evcusik

XXX.XXX.145.236

A taky kriticky zhodnotte jestli takové intervaly koni vyhovují. Kovář mi jezdí po 6 týdnech, ale na jaře a létě kopyta mejch koní potřebují častější úpravu, tak si strouham sama. A ty kopyta ( i zdravá) když se dělají úpravy častěji a málo, než za dlouhou dobu výraznější úprava.

17.1.2021 19:50

terezka1995 napsal(a):
Děkuji za radu. Prave jsem mi tak okolo radili ji zavírat na noc do boxu, přes den venku, ale jak píšete, pak jsem i něco četla jak v knížkách tak na netu, že to více ke škodě než k užitku. Přesně jak píšete, přes den kopyto nasakne vodu, bordel a v noci se zas vysusi, smrskne a je to ještě horší než pořád venku. Řešením by asi bylo aby byla pořád v boxe, ale bála bych se zase jiných problémů s tím spojeným.
O modré Skalici jsem přemýšlela, tak jak píšete, ale veterinarka mi vlastně tenkrát řekla, že si myslí, že je to zbytečné, že by prostě nakovala. Rasplu mám, teď jsem právě sem tam něco upizlala, aby nebyly pátky moc vysoké a okraje dlouhé, aby se neodstiply, ale zas mám strach, abych to práve někde nepos*ala a zbytečně se to někde neodstiplo. Ale jak píšete, asi bude dobrý nápad se s kovarkou domluvit a poslat ji vždycky fotku, jesrli to tak může být. Jinak boty máme, ne úplně odzkoušené, tak snad kdyztak vydrží.
Ještě se zeptám, za jak dlouho se vám to u poníka zpravilo? Když si vezmu, že kopyto povyroste o cca 1cm za měsíc, tak bych si řekla, že snad za 3 měsíce budeme mít klid, ale po nyní uplynutych 3 měsícich neustálého drhnuti, čištění se mi podařilo, aby se ta díra neprohlobila více, že na začátku se opravdu kopytwm nedostala na kocet rýhy, nyní mi ještě kousek zbývá, takze nějaký posun je, ale i tak je to bída.

Ještě tedy nevím, kam se ztratila má odpověď na komentář výše ohledně hniloby. Něco tam dle kovarky je, ale já musím strčit nos až ke kopytu, abych ji cítila a vzhledově když kopyto ocistim, tak taky enni úplně co vidět, ale kobyla má užší patky, vysoké, silné střely, takže na hnilobu je to jak dělané a nyní když je kopyto narušené a počasí do nedávná bylo jako bylo se tomu ani nedivím. Už jsem z toho byla nešťastná a modlila se za sníh, tak jsem se aspoň dočkala

A tak ten výrazný střel byste si mohla upravovat sama, nebo ne?

17.1.2021 19:54

terezka1995 napsal(a):

Kobylu máte venku nenakovanou a má užší patky? To si myslím ale, je věc podkovářky, jak kopyto upravuje...ty fotky na pevném podkladu z boku chybí...
Edit: hnilobu neočuchávám, stačí když jsou rozpěry hlubší než "normálně" a z patek do střelu je hlubší rýha...
Nemyslím si, že by na noc suchý box kopytům výrazně škodil, ty piliny- je věc, jak se překydávají a z jakého jsou dřeva...
Já jsem ráda, že můžu ledasco ošetřit a alespoň to přes noc zůstane ošetřené...

17.1.2021 20:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

To chodidlo hlavne nemá žiadnu klenbu, je skoro až vypuklé, typické pre schvátenie, alebo úplne na houno korektúry.

17.1.2021 20:11
evcusik

XXX.XXX.145.236

Horsana napsal(a):
To chodidlo hlavne nemá žiadnu klenbu, je skoro až vypuklé, typické pre schvátenie, alebo úplne na houno korektúry.

Nelze schvácení vyvodit z těchto rtg? - to nerýpu, to se ptám jako lajka :)

17.1.2021 20:13
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Tak vzhledem k tomu, že nikdy problém s intervalem 7 týdnu nebyl, pokud byl, tak se volala kovářka casteji nebo jsem si kopyta orasplovala sama, tak v tom úplně tu příčinu nevidím, ikdyz samozřejmě to může být nebo to může být jednou z příčin, či to příčinu podpořilo. Každopádně kopyto se vydrolilo cca týden až dva po strouhání, ne před ním.

Ano, určitě, strel, i to menší orasplovani samozřejmě zvládnu, ale nějaké větší zásahy když není kopyto v pořádku bych si asi neriskla. Když je zdravé tak budiž, ale teď bych se bála, že i par mm vzitych špatně může něco podělat.

Fotky dodám, to chápu, že je těžké takto posoudit. Nynější kovářka nám strouha asi druhým rokem a právě ty patky se snazi zpravit. Není dle mého laickeho názoru nic hrozného, ale na druhou stranu ideál to rozhodně není. Kobyla má kopyta spalkovitejsi, takže s tim zas asi nepůjde úplně něco dělat.

17.1.2021 20:18

evcusik napsal(a):

Já taky (lajka). Rotaci kopytní kosti tam nevidím. Zajímal by mě pohled na kopyta ze strany, jak už jsem psala.

17.1.2021 20:22
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Dle veterinarky tam možná nějaké malá schvácení kdysi bylo, s jistou že to ale neřekne, jelikož nemám žádné rtg z někdy dříve k porovnání. Nyní že tam ale nic nevidí, respektive by se teď museli třeba po 2 až 3 měsících od těchto rtg udělat kontrolní rtg, které budu asi dělat na konci února, abych měla jistotu.

17.1.2021 20:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

evcusik napsal(a):

RTG sú z konca novembra a chýbajú snímky z PH, teda, nie sú tam všetky.

Ten, čo robil RTG asi vedel, čo robí, lebo tam mal marker a aj meral čo mal.

17.1.2021 20:35

Nó, mě ta fotka toho kopyta-4 od zadu,připadá dost hrozná......chodí po chodidle ne po nosném okraji, vzadu dost dlouhé? opravdu skoro špalkovité...za dva roky se s tím nic nedalo dělat?
Vůbec se nehroutím, když nemám ostrouháno 9 týdnů, nic nerašpluju...taky se zítra pokusím kobyle vyfotít kopyta- máme korektury až asi v únoru, mojí kobyle se zase dělají podélné praskliny...hnilobu jsem také několikrát řešily...

17.1.2021 20:38
evcusik

XXX.XXX.145.236

Horsana napsal(a):

Díky za odpověď :)

17.1.2021 20:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nó, mě ta fotka toho kopyta-4 od zadu,připadá dost hrozná......chodí po chodidle ne po nosném okraji, vzadu dost dlouhé? opravdu skoro špalkovité...za dva roky se s tím nic nedalo dělat?
Vůbec se nehroutím, když nemám ostrouháno 9 týdnů, nic nerašpluju...taky se zítra pokusím kobyle vyfotít kopyta- máme korektury až asi v únoru, mojí kobyle se zase dělají podélné praskliny...hnilobu jsem také několikrát řešily...

Presne tak, chodí po chodidle
Ale to by si hádam mal všimnúť prvý ten, čo tie korektúry za peniaze robí...

17.1.2021 20:53
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Horsana napsal(a):

Rentgenovala se hlavně levá noha, která byla horší, prava jen pro porovnání, pokud nic nezapomněla veterinarka poslat, mělo by to být všechno. Popravdě si už nevybavuji, kolik se dělalo snímků.

17.1.2021 20:53

evcusik: regulerně jsem si skoro zakrývala oči....co je vše možné z kopyta dát pryč a ještě neteče krev a noha mu neupadne...

17.1.2021 20:56
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Horsana napsal(a):
Presne tak, chodí po chodidle
Ale to by si hádam mal všimnúť prvý ten, čo tie korektúry za peniaze robí...

Popravdě mi to tak také připadá ploché, ale víceméně taková má kopyta od té doby co jí mám, nikdy problém nebyl, takže mi to tak nepřipadá. Zkusím se jí příště zeptat, co si o tom myslí, zda by se s tím nedalo dělat něco víc.

17.1.2021 21:03

terezka1995 napsal(a):
Popravdě mi to tak také připadá ploché, ale víceméně taková má kopyta od té doby co jí mám, nikdy problém nebyl, takže mi to tak nepřipadá. Zkusím se jí příště zeptat, co si o tom myslí, zda by se s tím nedalo dělat něco víc.

Kopyto zespoda má mít "klenbu", taková mistička to má být.....

17.1.2021 22:59
evcusik

XXX.XXX.145.236

evcusik: regulerně jsem si skoro zakrývala oči....co je vše možné z kopyta dát pryč a ještě neteče krev a noha mu neupadne...

Kopyta jsou příšerná, o tom ani potom. Ale jaksi když to nevidí majitel, tak jak může hledat dobrého kováře.

Druhak nechci vyloženě hned hodnotit od stolu, když člověk nezná celé pozadí.

Zajímalo mě to stran rtg - jestli si to lze z těchto snímků vyvrátit/potvrdit.

18.1.2021 01:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já tedy přidám jen svůj zážitek.
U půjčovaného koně se taky rozvolňovala bílá čára a lezly do toho kamínky, čistila jsem háčkem na ozuby. Kůň měl taky plochá kopyta. Majitelka častější kopytní péči řešit nechtěla (kovář chodil á 6-7 týdnů). Výběh byl stále vlhký, večer chodil kůň do boxu na piliny. Přijde mi, že jednak tím podmáčením, tak pohybem po měkkém terénu se prostě zhoršovala sukně, na tvrdém se to spíš uštípnulo, ale na měkkém se to prostě páčilo. My jsme se schvácením problém neměli. Už jsem tu psala, že do týdne po přestěhování do jiné maštale, kde bylo zase sucho, se to samo vyřešilo, kopyta nám ztvrdla a spíš se to uštíplo než páčilo, čára se stáhla.
Tím neříkám, že to je tak u vás, je to jen moje osobní pozorování a zkušenost s jedním koněm.

18.1.2021 06:17
ustulina

XXX.XXX.43.252

Nerada hodnotím něco jen podle fotky, ale ta úprava kopyta se mi zdá dost nešťastná.
Vydrolenou bílou čáru má na všech kopytech?
Kde přesně měla abcesy?
Takový problém vzniká zevnitř kopyta, klíďo to může být tou senáží, do toho se mohlo odčervit, naočkovat, nějaké léky, atd.(?), né úplně funkční vyvážené kopyto a už to jede, někde to povolí.
Na mokro bych to nesváděla, jasně sra.ky tomu taky přidaj, ale nespustí.

18.1.2021 08:44

Jsem taky kopytní lajka, tak to berte jako úvahy "nahlas":

"kobyla má užší patky, vysoké, silné střely" - tím vysokým a silným myslíte asi rozpěrky. Je to vidět. Podle mě jsou rozpěrky málo ubrané. Vidím tam pořád ještě překlopenou (přelehlou) rohovinu rozpěrky přes chodidlo, a díky tomu utlačenou střelku a úzkou (a logicky hlubokou) postranní střelkovou rýhu. Tak i vzniká dojem nevyklenutého kopyta - v místě rozpěrek. V místě čtvrtí, kde máte největší oblast separace stěny, nepůsobí kvůli tomu na kopyto správný tlak při podpěru končetiny, a pokud jsou přerostlé a nebo masivní rozpěrky, tak v těchto místech kopyto nemůže správně pracovat. V některých trimech inspirovaných divokými koňmi se dokonce v místě čtvrtí dělá laterální sníženina - podélné ubrání stěny, která potom lépe pruží (podporuje kopytní mechanismus) při nesení váhy koně. To jen pro ilustraci, že v těch čtvrtích ta rohovina nijak zvlášť nechybí. A proto bych já osobně v těch čtvrtích tu stěnu odebrala, jak to jen půjde, aby se podpořilo odrůstání, a odebrala se infikovaná hmota bílé čáry. Zároveň odebrat daleko masivněji hmotu rozpěrek, čímž se elegantně zbavíte těch dolíčků (= bakteriálních ložisek) v patkových koncích rozpěrek.

Je bezva, že si umíte kopyta orašplovat sama. Ale jak vidíte, problém není v přerůstající stěně (momentálně), anébrž v přerůstajících rozpěrkách, a ty nelze jednoduše zrašplovat. Je nutné je odebrat kopytním nožem. A správně. Proto vám dámy radí častější úpravy kovářem (ale jak vidno, asi né tímhle).

Chtěla jsem se (kvůli těm abscesům a tvaru kopyta na té jedné fotce, kde je vidět stěna, a kopyto vypadá těsné a zdá se deformované) zeptat, zda se tak před dvěma lety neudála nějaká změna. A ejhle "Nynější kovářka nám strouha asi druhým rokem". Totiž tvar kopyta se dá lehce změnit za rok. A pokud je to k horšímu, kopyto to nějakou dobu vnitřními strukturami zvládne kompenzovat (než se provalí absces nebo kopyto rupne v rozštěpu). A tohle má podle mě souvislost. Abscesy se málokdy (co jsem v poslední době viděla) vytvářejí kvůli vnějším podmínkám (pokud nemluvíme o cizím tělesu...). Abscesy se hojně tvoří kvůli nevyváženému kopytu a vznikajícím tlakům na měkké struktury uvnitř kopyta pod rigidní stěnou a pod rigidními rozpěrkami nevhodného tvaru. Abscesy de facto vznikají z otlaků. Tedyže příčina ve vlhku se mi zdá značně nepravděpodobná.

Co se týče chození po chodidle kopyta, v tom bych neviděla osobně takovou potíž jako v celkovém tvaru. Ono to kopyto, pokud se chodí po chodidle, začne vytvářet daleko více chodidlové rohoviny, která počne být velice tvrdá. Na druhou stranu tím se samozřejmě také zabrzdí kopytní mechanismus, počne docházet k horšímu metabolismu v kopytě, nepotřebná stěna zpomalí růst a zeslábne. Je třeba opět z nosného okraje kopyta udělat nosný. Myslím, že nakování by tomu skutečně mohlo pomoci, jako terapeutický zásah, kdy se znovu váha koně přenese na kraj kopyta. Pokud se bude kovat správně a kopyto se povede zpět k fyziologickému tvaru (ubrané rozpěrky, široký prostor pro střel, mírná úprava chodidlové klenby, podpora překlápění (zejména na podkovách), správná velikost podkov a co možná časté překování), můžete za půl roku podkovy sundat a mít po starostech. Myslím, že střel by se měl nechávat během podkování trochu vyšší, aby si "došáhl na zem" při došlapu. Tak vám nebude střel pokračovat v zakrňování. Stejně tak při bosé úpravě musí být střel mírně pod úrovní nosných okrajů kopyta, aby mohlo kopyto v došlapu pracovat (to byste měli v aktuální korektuře i správně, pokud by tedy to kopyto v této úpravě mohlo pracovat).

Obě kopyta jsou stranově nevyvážená. To na prostředním obrázku má silnější vnitřní rozpěrku, nese hlavní část váhy. Také tam má silnější stěnu a stěna bude nejspíš i kolmější k zemi. Naopak na vnějším okraji je stěna ztenčená, nenese váhu, rozpěrka roste více poléhavě, a střelková rýha je díky tomu otevřenější, bude tam ta rýha i mělčí a menší tendence k tvoření potíží. Naopak na vnitřní straně bude kvůli tlaku větší tendence k tvorbě abscesů - silnější pevnější stěna vytváří silnější tlaky. Na předposledním obrázku je kopyto jasně nevyvážené, a to tak, že velmi. Dlouhodobě upravované bez ohledu na tu stranovou nevyváženost. Střelce je třeba udělat na vnější straně místo, aby se znovu narovnala. Opět tendence k nesení váhy hlavně na vnitřním okraji kopyta (rozpěrka roste kolmo k podkladu), zatímco vnější okraj kopyta má tendence do sukní (a i do širší bílé čáry). Aby kovář mohl zvolit správnou úpravu kopyt, musí zhodnotit celkový postoj a pohyb koně. Evidentně utlačené části kopyt je ale třeba uvolnit, a to se týká zejména patek a střelu ve vašem případě. Zda rovnat rozdíly v nesení váhy v rámci kopyta a nebo pouze podpořit co možná rovnoměrný tvar, aby nevznikaly zbytečně pákové efekty, to musí posoudit fundovaný kovář na základě všech okolností.

18.1.2021 08:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Kobylu máte venku nenakovanou a má užší patky? To si myslím ale, je věc podkovářky, jak kopyto upravuje...ty fotky na pevném podkladu z boku chybí...
Edit: hnilobu neočuchávám, stačí když jsou rozpěry hlubší než "normálně" a z patek do střelu je hlubší rýha...
Nemyslím si, že by na noc suchý box kopytům výrazně škodil, ty piliny- je věc, jak se překydávají a z jakého jsou dřeva...
Já jsem ráda, že můžu ledasco ošetřit a alespoň to přes noc zůstane ošetřené...

Jsme během léčby vyměnili piliny za slámu. Vše potom bylo OK a k lepšímu, prostě se to dalo na noc ošetřit.

18.1.2021 15:15
terezka1995

XXX.XXX.65.254

18.1.2021 15:18
terezka1995

XXX.XXX.65.254

terezka1995 napsal(a):
Přidávám tedy další fotky.

X

18.1.2021 15:19
terezka1995

XXX.XXX.65.254

18.1.2021 15:20
terezka1995

XXX.XXX.65.254

18.1.2021 15:21
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Z nějakého důvodu mé stránky nepustila nahrát vsechny fotky naráz a ani všechny, tak aspoň toto.

18.1.2021 16:54

terezka1995 napsal(a):
Y

Co vidím já - dlouhý střel, vysoké patky, LZ špalek a nevím, jestli foto (celého koně) neklame, tak i oteklou spěnku.

18.1.2021 17:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tohle bych viděla na celkový a velký průšvih. Ne nechci malovat čerta na zeď, ale už jsem viděla uspávat hafloše po létech neúspěšné léčby různých abscesů a přichvácení - byl to prostě metabolický problém a tomu koni nebylo pomoci...

Podívat se pořádně na původ koně a poptat se mezi chovateli: jako že kolik dožil který sourozenec a polosourozenec jak od matky, tak i po otci, jestli a jakou měli výkonnost, nebo jestli pořád nějaké kulhání.

No a honem bych napsala výživářce Monice Mechové jestli má zkušenost i s takovýmito koňmi. A hned bych si od ní nechala sestavit KD - takovou tu hladovou, ale s vyváženými vit min.

A taky nějakého normálního kováře - tohle není přirozený stav kopyt, ani náhodou!

18.1.2021 17:41
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já jsem totální laik, ale na koni s takto plochými kopyty, kdy nemá nosný okraj a chodí po celé ploše chodidla, bych vůbec nejezdila.

Ale je na zkušenějších, zda podradí, jak ulevit - jestli třeba botky, nalepovací podkovy?

18.1.2021 17:51

Nejde o ulevení, ale o řešení (dost velkého) problému. Jak píše Pipilota - úprava KD a kovář, ideálně ortopedický + veterinář přes koně a pohybový aparát. Správně píšete, že na takovém koni byste nejezdila.

18.1.2021 17:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nejde o ulevení, ale o řešení (dost velkého) problému. Jak píše Pipilota - úprava KD a kovář, ideálně ortopedický + veterinář přes koně a pohybový aparát. Správně píšete, že na takovém koni byste nejezdila.

Chápu, že se to musí řešit. Šlo mi spíš o konkrétní možnosti. :)

18.1.2021 19:36
canka

XXX.XXX.215.5

Jsem taky laik,ale poslední cca 3 roky jsem se hodně vzdělávala v oblasti schvácení a úpravy kopyt.....

A ty kopyta nevypadají dobře..a práce kováře už vůbec ne..takže první bych se se zaměřila na vyváženou krmnou dávku jak psala Pipilota....a pak na dobrého kopytáře..nevím odkud jste,ale jestli vám můžu poradit,tak Hanku Kantorovou...https://www.mustang-trim.cz....skvělý přístup,krásně vysvětlí proč,co a jak a hlavně to na těch kopytech jde vidět...díky ní a úpravě kopyt podle tohoto způsobu se nám zlepšila kopyta o 80%...kdybych nezažila na vlastní oči,jak lze kopyto vybudovat,tak neuvěřím....foto staženo od ní z webu..

Klidně vám pošlu fotku kopyt mých dvou kobylek,jedna byla schvácená lehce - dnes už by jste na ní nepoznala,že byla kdy schvácená a druhá kupovaná schvácená na všechny 4 nohy..dlouho jsme s tím bojovali a díky této metodě úpravy dneska běhá po výběhu,i když je zamrznuto(dřív se sotva vlekla chuděrka)

18.1.2021 19:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ojoj, tak to je prúser, tie kopytá (a celý kôň s nimi).
A dosť vážny.

18.1.2021 20:43

canka napsal(a):
Jsem taky laik,ale poslední cca 3 roky jsem se hodně vzdělávala v oblasti schvácení a úpravy kopyt.....

A ty kopyta nevypadají dobře..a práce kováře už vůbec ne..takže první bych se se zaměřila na vyváženou krmnou dávku jak psala Pipilota....a pak na dobrého kopytáře..nevím odkud jste,ale jestli vám můžu poradit,tak Hanku Kantorovou...https://www.mustang-trim.cz....skvělý přístup,krásně vysvětlí proč,co a jak a hlavně to na těch kopytech jde vidět...díky ní a úpravě kopyt podle tohoto způsobu se nám zlepšila kopyta o 80%...kdybych nezažila na vlastní oči,jak lze kopyto vybudovat,tak neuvěřím....foto staženo od ní z webu..

Klidně vám pošlu fotku kopyt mých dvou kobylek,jedna byla schvácená lehce - dnes už by jste na ní nepoznala,že byla kdy schvácená a druhá kupovaná schvácená na všechny 4 nohy..dlouho jsme s tím bojovali a díky této metodě úpravy dneska běhá po výběhu,i když je zamrznuto(dřív se sotva vlekla chuděrka)

Krása!

18.1.2021 20:45

Dotaz napsal(a):
Chápu, že se to musí řešit. Šlo mi spíš o konkrétní možnosti. :)

Možnosti byl vyjmenovány. Snad se zadavatelka inspiruje.

18.1.2021 21:11
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Možnosti byl vyjmenovány. Snad se zadavatelka inspiruje.

Mne zajímalo, jak kovář v takových případech postupuje, ale to je jedno.

18.1.2021 21:16

Dotaz napsal(a):
Mne zajímalo, jak kovář v takových případech postupuje, ale to je jedno.

Aha, to jsem nepochopila.

18.1.2021 21:27
terezka1995

XXX.XXX.83.118

Děkuji všem za reakce. Shrnu to tak, že jsem kovářce plně duverovala a byla to chyba. Má přijet za 14 dní, takže s ní veškeré připomínky prodiskutuji a buď se k nim rozumně vyjádří a navrhne řešení nebo budu hledat jindy. Což se bohužel jaksi zda dnes velký oříšek, najít kováře, který opravdu ví, co dělá. A co budu povídat. Když toho koně vidite každý den, tak vám ty kopyta, problémy tak nepřipadaji. Teď když si pořád dokola ty fotky prohlížím, tak si říkám, jak jsem to mohla nevidět.
Kdyby někoho ještě něco napadlo, tak určitě pište.

18.1.2021 21:39

terezka1995 napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Shrnu to tak, že jsem kovářce plně duverovala a byla to chyba. Má přijet za 14 dní, takže s ní veškeré připomínky prodiskutuji a buď se k nim rozumně vyjádří a navrhne řešení nebo budu hledat jindy. Což se bohužel jaksi zda dnes velký oříšek, najít kováře, který opravdu ví, co dělá. A co budu povídat. Když toho koně vidite každý den, tak vám ty kopyta, problémy tak nepřipadaji. Teď když si pořád dokola ty fotky prohlížím, tak si říkám, jak jsem to mohla nevidět.
Kdyby někoho ještě něco napadlo, tak určitě pište.

Napadlo. Když napíšete oblast ustájení, třeba Vám někdo poradí kováře, kopytáře, se kterým je spokojený.

18.1.2021 21:43
terezka1995

XXX.XXX.65.254

Olomoucko, blíže u Litovle.

19.1.2021 07:31

Velikost kopýtek neodpovídá velikosti koně, někdo trpělivě pracoval na jejich zužování. Cekový stav je, jak řečeno, nedobrý, a pro koně nejspíš i bolestivý. Je třeba urychleně zjednat nápravu, protože pokud by to takto mělo být dlouhodobě, brzy se začnou objevovat větší nevratné deformace a degenerativní změny (některé už nastaly). Abscesy, hniloba a praskliny jsou ještě pohoda, takže chutě do toho a během roka můžete mít kopyta jako ze žurnálu :-)

Jukněte na seriál článků zmíněný pod tímto článkem "Poznej kopyta koní" (a samozřejmě libě i ostatní), hodně vám o vašich kopytech poví, a i vy potom budete moci sama posoudit zběžně práci nějakého toho nového kováře :-)
https://www.equichannel.cz/pochopte-rovnovahu-kopyta-od-zakladu

19.1.2021 07:39

Na fejsbůku je skupina "recenze - kováři, podkováři" nebo tak nějak, zkuste ji najít a poptat se tam po někom z okolí Olomouce. Doporučí vám ho sami majitelé koní, někteří již dobře poučení, je to určitá šance, že výsledek bude dobrý :-)

19.1.2021 07:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

terezka1995 napsal(a):
Olomoucko, blíže u Litovle.

Napíšu číslo na kováře do soukromé zprávy. Objednávala bych hned - jako s tím, že jestli může co nejdřív a botky bych připravila i s nějakým materiálem na výpomoc s vystřižením vložek (lino, jekor).
Ale tahle oblast pro hafloše mor (a pro huculy). Máme tažné koně a poníky vyloženě v hladomorně a paseme jen omezený čas. Seno bereme až z nízkého Jeseníku, aby bylo méně výživné. (ve vsi na nás koukají divně, když odmítáme opravdu kvalitní travní porosty k sečení - prostě jsou moc výživné)

19.1.2021 11:03
Arbora

XXX.XXX.232.61

Z tých fotiek mi príde kopyto schvátené/ po schváteni, mýlim sa?

19.1.2021 11:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Z tých fotiek mi príde kopyto schvátené/ po schváteni, mýlim sa?

Jop, vyzerá to ako chronicky schvátené kopyto + to chodidlo ten celkový obraz dopĺňa, no a ešte aj hafling k tomu, bez diéty.
Ale ten, čo to upravoval doteraz by mal vrátiť asi aj rodný list

19.1.2021 12:20
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

Ja tiež hlasujem za chronicky schvátené kopyto. Známých skorohafla mala na nohách to isté a akoby tejto z oka vypadla. Jedno z akútnych schvátení mala zo zadržanej placenty, potom prechod na trávu (zo štontu). Keďže im ju dobrý známy predal ako kvotra, nebola nádej, že sa to bude riešiť odborne, tak som skúsila, čo sa dalo len rašplou a pohybom.
Podla mňa to kopyto vyzerá dlhé preto, že rohová stena je tam len akoby mala na nohách zvony. Síce rohovina rastie do dĺžky, ale je oddelená a celý zvon sa posúva smerom hore, miesto aby zdvíhal kopyto a chodidlo. Preto to robí dojem, že úprava po 8 mesiacoch jo ok. Lebo nič neprerastá, len sa to hrnie hore.
Tá známych hafla mala chodidlo tak neuveritelne tvrdé, že do toho nešlo ani rýpnuť nožom. Našťastie tam bol super terén a sama od seba pod sedlom radostne behala. V režime 3 vychádzky za týždeň do spotena pretavila za ani nie mesiac vačsinu špeku na svaly a chytila sa na iné spalovanie. Tú naprd rohovinu som čo týždeň rašplovala, aby sa zas neoddrapla, keď prekročí únostosť a modlila sa, aby kobyla chodila. Od jari do jesene prezula a začala rásť hrubšia kvalitná vrstva rohoviny. Potom sme sa presťahovali, kobyla pribrala tak, že cez tuk ani neohla krk a brutálne sa schvátila.
V tom čiernom bordeli v dutinách bude celá zoo. Asi by som tú rohovinu nad dutinami natvrdo šmikla preč aby sa to dalo vyčistiť.

19.1.2021 12:39
vattunka

XXX.XXX.35.173

Filip Vincenc,tel najdete na podkovářích.Velké zkušenosti se schvácenými koňmi,jen nevím jestli ještě bere,vím že toho má dost.Slavoňov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík