Vytáčení zadní nohy

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Andyyyy

20.1.2021 08:02
Andyyyy

XXX.XXX.87.250

Zdravím, mám dotaz ohledně svého ponyho. Všimla jsem si, že vytáčí jednu zadní nohu směrem k břichu při kroku. V klusu ani ve cvalu nic vidět není. Řekla bych, že ho ani nic nebolí (vzpíná se, skáče,..) všechno normálně. Dělá to už od doby, kdy jsme ho koupili (2019), ale nijak jsem tomu nevěnovala pozornost, jelikož jsem to ani neměla s čím porovnat. Teď na sněhu je to ale vidět výrazněji, časem chci, aby chodil do zápřahu (sulka,sáňky). Tak si říkám, zda to řešit nebo je to prostě křivý kůň...

Poradíte? Klidně i vaše zkušenosti :)

20.1.2021 08:38
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Jak je starý? Předpokládám, že "dospělý". Noha se mu skorojistě nesrovná, ale je třeba to hlídat, aby se nezhoršovala. Bohužel každá vada postoje vede k nerovnoměrnému zatížení (a opetřebení) pohybového aparátu. Toto je nutné řešit především s kovářem (úprava kopyt) a veterinářemi -ortopedem. Ideální by v tomto případě byla ipravidelná péče dobrého fyzioterapeuta.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2021 14:27

Do lehkého zápřahu (s lehkým vozíkem, rovinatý terén) to nejspíš vadit nebude, nelze to takhle na dálku posoudit. Do závodů, prudkých obratů, těžšího terénu by to pak samozřejmě vadit mohlo. Viděla bych to tak, že pokud ortoped usoudí, že se jedná o pozornost zasluhující vadu, mohli byste pořídit rentgeny, které vám zmonitorují, jak vypadají končetiny aktuálně (bez zátěže), a potom udělat nějaký ten kontrolní snímek pokud se projeví potíže. Pomůže to zjistit, kde a jak se projevuje zátěž nejvíc, a cíleně řešit.

Nám při pohybových nesrovnalostech shetlanda také pomohla konzultace s letitými zkušenými chovateli, kteří tato plemena i s jejich neduhy dobře znají. Poradili osvědčené postupy. Pokud je váš poník představitel nějakého plemene, vidím i konzultaci s chovateli jako možnost dozvědět se něco podnětného.

Andyyyy

20.1.2021 20:21
Andyyyy

XXX.XXX.87.250

8 let, za pár měsíců 9. Minishetland, a chtěla jsem pouze občasně do sáněk nebo do sulky :)

20.1.2021 22:08

Já si myslím, že to je z asymetrie pánve. koukněte na koně zezadu, jak jde po rovné čáře, jestli nese ocas na jednu stranu nebo má jednu stranu zadku výš, níž....je křivý.

21.1.2021 07:25

Pokecejte o tom s fyzioterapeutem. Jediné, co vám tu můžeme poradit, je, abyste koně nechala prohlédnout. Od stolu vám to nediagnostikuje ani největší odborník, bohužel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík