Uživatel s deaktivovaným účtem

Máte pls někdo zkušenost s takovýmto zapínáním odpocky na plecích? Líbí se mi, že by to nemuselo nikde dřít.
https://www.kraemer.de/Pferdebedarf-Pferdezubehoer/Pferdedecken/Abschwitzdecken-Pferd/Abschwitzdecke-Stella

Dík za zkušenost. Chci to opravdu jen jako odpocku. A nesune se ten krk dolů?

Se trochu vsunu, kupujete odpocku větší než venkovní deku nebo stejně velkou, já mám vše 145cm (deky i odpocky) a v odpockách je kobyla našťouchaná jako potapěč v neoprenu, má to obtáhlé úplně na tělo.... deka 155cm už je velká. odpocku jsem nezkoušela.....
evcusik
napsal(a):
Kupuju stejnou velikost, ve větších mi prolitáva krkem...ale jsou jednoznačně kratší oproti termodekam :D
Jedná jediná "stoletá" byla akorát všude, Zn Kerbl - kdybyste na tuto značku dek netrefili, sem s odkazem ;D
https://www.kamir.cz/odpocovaci-deka-economic-rugbe?atr=85310
Odpocka ,ale bez krku
napsal(a):
Se trochu vsunu, kupujete odpocku větší než venkovní deku nebo stejně velkou, já mám vše 145cm (deky i odpocky) a v odpockách je kobyla našťouchaná jako potapěč v neoprenu, má to obtáhlé úplně na tělo.... deka 155cm už je velká. odpocku jsem nezkoušela.....
Tak já myslím, že odpocka by měla být hodně na tělo, aby to to fungovalo...
Nicméně - mám stejnou značku jako zadavatelka (Stonedeek od Kraemera), stejný model, jen tak pět let starý - a velikost odpovídá běžné velikosti mého koně (135 cm).

Jo funguje to , oschlá je hned, ale nějak mám problém to vepředu zapnout, tancuju okolo kobyly než to na ní narafičím, abych to mohla zapnout...natahuju to na ní jako elastické prostěradlo....
napsal(a):
Ale o to právě jde, aby byl kůň našťouchaný. Pak vám vlhkost z koně leze rychlostí blesku, než když vám odpocka plápolá. Stejně v ní koně máte jen po nezbytně dlouhou dobu. Buď to stačí (kůň už je suchý) nebo vystřídáte s další.

To jsem se dozvěděla něco nového zase :-) Tak aspoň nemusím mít špatné svědomí, když uvážu našemu tu vietnamskou flísku kolem krku na uzel, že to má obtažené kolem těla jak elasťáky :-D
Takže máte pocit,že odpocka co je koni natěsno ho odpotí lépe a rychleji?Já právě tenhle týden měla pocit že to je naopak.dva mokrý koně,jeden ji měl právě natěsno a druhej ji má asi o 10čísel větší,obě s krkem.Ten s tou větší uschnul rychleji,lépe.Samozřejmě tam je x dalších faktorů,to je jasný,jde mi jen o tu velikost...
vattunka
napsal(a):
Takže máte pocit,že odpocka co je koni natěsno ho odpotí lépe a rychleji?Já právě tenhle týden měla pocit že to je naopak.dva mokrý koně,jeden ji měl právě natěsno a druhej ji má asi o 10čísel větší,obě s krkem.Ten s tou větší uschnul rychleji,lépe.Samozřejmě tam je x dalších faktorů,to je jasný,jde mi jen o tu velikost...
Co je připláclé, to dělá svou práci. Když je flís nad koněm (většinou, když je deka od kohoutku k zadku napnutá a neleží) tak tam je dost problém, vytáhnout tu vlhkost z koně. Jasně kůň se může vrtět, takže občas i přilnutí k tělu. Ale jinak si to neumím představit, jak by mohla nepřipláclá odpocka fungovat.
Já dávám flísové dečky (ty medvídkové ze sekáče) navíc trochu našikmo, právě aby nevznikalo to přemostění v místě sedla.
Stájová kolegyně nedávno koupila na koně novou, krásnou odpocku. Neodpocuje. Lež na koni a nic. Myslím, že i na materiálu záleží.
Nikdy jsem neměla drahou odpocku, ty by měly makat bez problémů. U levnějších to bude sázka do loterie.
Už jsem to tu psala. Nejlíp vysušovala retro károvaná dečka s třásněmi, co se dřív dávala na kočárek.

sisi to používáte takové ty obyč medvídkové (chlupaté) deky od větví? Fakt to funguje?

Možná půjdu touto cestou. Mám jen jednu odpocku, šitou na míru pro Madam. Teď jak hodně sněžilo a pršelo, tak byly obě kobyly dost mokrý (protože proč by lezly pod střechu, že...), tak jsem je pro svůj dobrý pocit chtěla osušit. Na Madam jsem hodila její odpocku, ale na malou zatím nic nemám (takže jsem víchovala slámou). A vzhledem k tomu, že ještě dlouho poroste, tak bych to mohla zatím vyřešit nějakou tou obyč dekou.
napsal(a):
sisi to používáte takové ty obyč medvídkové (chlupaté) deky od větví? Fakt to funguje?
Ne ty chlupaté. To by asi nefungovalo. Takové, jako na fotce, ale větší. Píšu medvídkové, jako že jsou dětské, s medvídky.
napsal(a):
Možná půjdu touto cestou. Mám jen jednu odpocku, šitou na míru pro Madam. Teď jak hodně sněžilo a pršelo, tak byly obě kobyly dost mokrý (protože proč by lezly pod střechu, že...), tak jsem je pro svůj dobrý pocit chtěla osušit. Na Madam jsem hodila její odpocku, ale na malou zatím nic nemám (takže jsem víchovala slámou). A vzhledem k tomu, že ještě dlouho poroste, tak bych to mohla zatím vyřešit nějakou tou obyč dekou.
Jj. A zabezpečit pod břichem napínáky na prostěradlo. Na velkého koně to bude krátké, ale na malého to bude ok. Obřišník mi na odpocku na zpoceného koně nepasuje. To je tak zapařit, pod tou gumou.

sisi58
napsal(a):
Ne ty chlupaté. To by asi nefungovalo. Takové, jako na fotce, ale větší. Píšu medvídkové, jako že jsou dětské, s medvídky.
Jo taaak, chápu, díky za tip!

sisi58
napsal(a):
Ale o to právě jde, aby byl kůň našťouchaný. Pak vám vlhkost z koně leze rychlostí blesku, než když vám odpocka plápolá. Stejně v ní koně máte jen po nezbytně dlouhou dobu. Buď to stačí (kůň už je suchý) nebo vystřídáte s další.
Dobře , tak už jsem uklidněná, že to tak má být.....

sisi58
napsal(a):
Ještě si ale deky osahejte. Takové ty řiďounké taky moc nefungují. Flís se označuje gramáží. Jako zateplení u dek. Ale u Vietnamců to nebudou mít psané. Tak vybírejte ty, co přes ně není vidět a drží tvar.
Jasný, budu vybírat na omak.
sisi58
napsal(a):
Jj. A zabezpečit pod břichem napínáky na prostěradlo. Na velkého koně to bude krátké, ale na malého to bude ok. Obřišník mi na odpocku na zpoceného koně nepasuje. To je tak zapařit, pod tou gumou.
Nezapaří, ten obřišák je přes odpocku, max kousek na břiše dole. Úplně bez problémů.
sisi58
napsal(a):
Nestalo sa nám to nikdy, a to sme mávali neholené chlpaté fakt durch mokré kone. Častokrát ešte na podvozku zablatené, lebo veď teplá voda nebola. Myslela som teda ale ten obyćajný elastický, priamo na deky.
kallisto
napsal(a):
Nezapaří, ten obřišák je přes odpocku, max kousek na břiše dole. Úplně bez problémů.
Ono je jistější, dát deku s popruhy pod břicho. Asi jsem paranoidní, ale máme teď na ranči opruzenou kobylku, celá záda. A nic hezkého to není, když z koně odpadávají zahnisané kusy srsti až na růžové podloží.
sisi58
napsal(a):
Ono je jistější, dát deku s popruhy pod břicho. Asi jsem paranoidní, ale máme teď na ranči opruzenou kobylku, celá záda. A nic hezkého to není, když z koně odpadávají zahnisané kusy srsti až na růžové podloží.
Rozumím, ale on ten popruh taky není na koni nafest na těsno, kůň se pod ním normálně odpotí. Navíc to má na sobě kolik, půl hodiny? Aspoň moje medvědice si nikdy nestěžovala :-)

Nemám popruhy ani gumu, pokud potřebuju koně s flískou pustit, a mám pocit (hraničící s jistotou), že se bude válet, zapnu mu kolem břicha dva spojené třmenové řemeny. Máme sice jeden kurtobřišník, ale ten je mu krátký, stejně bych ho musela nastavit tř. řemenem, toto je rychlejší :-) Jak zaznělo, má to na sobě půl hodiny. Na zádech v pohodě odpotí (nemá to utažené na krev, jen tak, aby mu neujel přes břicho), na břiše buď taky a nebo dopotí, když to z něj sundám.
Mám tu průhlednou tenoučkou vietnamskou flísku, ale funguje parádně :-) Samozřejmě nemám bohužel chlupatého koně.... Moc nedopocuje, protože si dávám pozor, abychom domů přišli suší. V létě, když není nevlídno, mi je to samozřejmě jedno, a neodpocuju, to spíš když je zpocený, tak ho umyju, ošvicuju, a nechám tak (beztak se většinou zválí, čuně)...

Mi tak ještě včera došlo, že je to super tip na ty deky od vietnamců, jenže kdy si jí bude moct člověk koupit, že áno...

napsal(a):
Mi tak ještě včera došlo, že je to super tip na ty deky od vietnamců, jenže kdy si jí bude moct člověk koupit, že áno...
Vietnamci jsou vynalézaví. Přijdete tam jeden den pro máslo, řeknete, že si chcete objednat flísku, druhý den je mají od sousedů na krámě pro vás připravené, jen si vybrat :-) Je to vyzvednutí předem objednaného zboží, což je povolené.
vattunka
napsal(a):
Mám stejný dojem. Pokud je v tom kůň moc narvaný (obepnutý), tak to nemůže podle mě správně plnit funkci. Jde přece o to, aby se tam vytvořil teplý vzdušný polštář, fleece pak vlhkost ven propustí. Proto koně uschnou lépe a rychleji, když se ten prostor zvětší, dá se sláma a na to až odpocka. Flíska není funkční prádlo, aby odvedlo pot a vlhkost, její princip je udržet trochu tepla a dovolit vlhkosti prostoupit. Čím je i člověku věc více obepnutá, tím je mu v tom větší zima - viz těsné boty, rukavice, prostě je tam málo vzduchu. Podle mě má ta deka udržet koňská záda v teple (zpomalit ztrátu generovsného tepla) a nevracet odpařovanou vlhkost.
Tady na Sportissimu více o fleecu - logicky toho vychází, že jde o zahřátí a propuštění vlhkosti dál. Kdyby to mělo být jinak, soukáme na koně materiály první vrstvy k odvodu vlhkosti (i tepla). Místo toho držíme záda v teple.
https://www.sportisimo.cz/poradna/vrstveni-obleceni/druha-vrstva/
Hlavní funkcí této vrstvy je udržení tělesné teploty. Nosí se přímo na první (transportní) vrstvě a používají se nejčastěji opět syntetické materiály nebo přírodní vyrobené z Merina vlny, protože ty si dokážou udržet izolační schopnosti i po zvlhnutí. Výborným izolantem je i bavlna, která ovšem absorbuje vlhkost a tím právě ztrácí své termoizolační schopnosti. Současně ale musí i tato vrstva splňovat podmínku prodyšnosti (transportní podmínku).
Jako izolační vrstva se používají především nejrůznější fleecy. Princip tepelné izolace je v tom, že mezi jejich chlupy se udržuje malinká vrstvička vzduchu, který funguje jako izolant. V případě izolační vrstvy lze u extrémně studených podmínek použít více vrstev na sebe pro lepší izolaci. Vždy je lépe použít několik tenkých mikin než jednu silnou, právě pro mikro vrstvu vzduchu, která se mezi nimi udržuje a zlepšuje tak izolaci.
Ať už během sportu v chladnějších podmínkách, pro zahřátí po tréninku anebo na běžné nošení – všude tam je druhá vrstva nepostradatelným článkem systému vrstvení oblečení. Primární funkcí je zajištění tepelné izolace a transport potu do další vrstvy nebo okolního prostředí.
Pro zajištění maximální funkčnosti modely kombinují materiály s různou gramáží (hřejivostí) podle rozdílných nároků jednotlivých zón lidského těla na termoregulaci (tzv. bodymapping). Zjednodušeně řečeno, části těla, které jsou citlivé na prochladnutí jsou chráněna materiálem s vyšší gramáží. Části těla, které se naopak více potí kryje materiál s nižší gramáží.

Podle toho popisu izoluje fleece především vzduchem obsaženým v samotné struktuře látky (materiálu), to jest mezi jednotlivými vlákny textilie. Takže by rozhodně měl fungovat i natažený přímo na těle - viz třeba flísové rukavice, flísová šála, čepice :-)
Na druhou stranu z vlastní zkušenosti vím, že odvádí vlhkost spolehlivě i nad hřbetem, kde ho má kůň vypnutý mezi kohoutkem a zadnicí, protože se na povrchu také objeví voda. O něco později, než na částech, které jsou na koně nalepené.
Vycházím pak tedy z toho, že záleží na tom, čeho chce člověk dosáhnout. Pokud mu jde o rychlé zbavení koně vlhkosti v srsti (odpařování vlhkosti (skupenské teplo) stojí nejvíc energie, je proto šikovné, když ji flís vytáhne ze srsti rovnou v tekuté formě) nebo zda jde člověku o to, zajistit aby kůň neofoukl, zbytečně rychle nevychládal, a zároveň vrstva, která na něm je, nezvlhla... Ale to jen tak přemýšlím nahlas.
Z toho mi vychází, že pokud postavím koně ke kyblíku, a po dojedení na něj chci hodit finální deku, je lepší, když na něm flíska je přicucnutá. Naopak když koně hladového postavím do přepraváku a čeká mě hodina cesty domů, je lepší silnější flíska s co možná největší vzduchovou izolací.
napsal(a):
Podle toho popisu izoluje fleece především vzduchem obsaženým v samotné struktuře látky (materiálu), to jest mezi jednotlivými vlákny textilie. Takže by rozhodně měl fungovat i natažený přímo na těle - viz třeba flísové rukavice, flísová šála, čepice :-)
Na druhou stranu z vlastní zkušenosti vím, že odvádí vlhkost spolehlivě i nad hřbetem, kde ho má kůň vypnutý mezi kohoutkem a zadnicí, protože se na povrchu také objeví voda. O něco později, než na částech, které jsou na koně nalepené.
Vycházím pak tedy z toho, že záleží na tom, čeho chce člověk dosáhnout. Pokud mu jde o rychlé zbavení koně vlhkosti v srsti (odpařování vlhkosti (skupenské teplo) stojí nejvíc energie, je proto šikovné, když ji flís vytáhne ze srsti rovnou v tekuté formě) nebo zda jde člověku o to, zajistit aby kůň neofoukl, zbytečně rychle nevychládal, a zároveň vrstva, která na něm je, nezvlhla... Ale to jen tak přemýšlím nahlas.
Z toho mi vychází, že pokud postavím koně ke kyblíku, a po dojedení na něj chci hodit finální deku, je lepší, když na něm flíska je přicucnutá. Naopak když koně hladového postavím do přepraváku a čeká mě hodina cesty domů, je lepší silnější flíska s co možná největší vzduchovou izolací.
Ze zkušeností vím, že to tak nějak je. Vy jste to napsala lépe a v širším kontextu, než já.
napsal(a):
Tak ale aby vám něco uschlo, tak je to závislé i na teplotě v okolí dané věci. Čím je vyšší, tím rychleji to schne. Asi se tady nemusíme přesvědčovat, že mokrý svetr nebo deka uschne rychleji, když bude v místnosti o teplotě 25 stupňů, než když tam bude stupňů 5. To každý koňák zná, že v létě mu mokré kamaše uschnou do druhého dne, v zimě by byly mokré v nevytápěné sedlovně po několik dní.
Podobně mokrý kůň v zimě uschne dříve, když je v teple. A protože kůň teplo i generuje, stačí zabránit jeho úniku - třeba dekou. A aby se nedržela vlhkost po dekou, musíte mít dobrý materiál, který vlhkost propustí ven. Flís není nijak extra savý, kdyby to tak bylo, nosili by lidi na holém těle flísové mikiny, přesto tomu tak není a podkládají se "odvodňujícími materiály". Zkusila jste se někdy v samotné flísce zpotit? Na druhou stranu, kdyby šlo jen o odvod vody, tak by se na koně dávaly jen materiály typu moira, které nehřejí, ale jen odvádí. Na zimu to prostě použitelné není. Je třeba, aby byl prostě v teple stejně jako ty mokré cajky.
Čím víc zaizoluji, tím méně tepla bude unikat a tím teplejší prostředí pod dekou bude. Např. když si ho holínek koupíte hodně chlupaté ponožky. Když budete v holínkách s ponožkami narvaná, bude vám zima na nohy, když si ke stejným ponožkám vezmete holínky větší, bude vám i větší teplo, protože tam bude víc vzduchu. Stejně tak těsné rukavice vs. volnější. Proto je hloupost koni kupovat odpocku z flísu, která ho těsně obepíná a pod kterou se "nevejde tolik tepla", naopak volnější je lepší.
Když to vezmu z praxe. Pokud máte zlitého koně-medvěda, co má chlupy 5- 6 cm, tak nejlíp v zimě uschne právě když zvětšíte tu vzduchovou vrstvu. Tak jak to prostě dělali staří koňáci - masáží víchem koně prokrvili, aby začal uvolňovat víc tepla, pak na něj dali 20-30 cm slámy a když na to dáte ještě odpocku, je to top. Vlhkost se bude srážet na vnější straně deky, pod dekou bude dost teplo a kůň vám uschne o hodně rychleji, než když hodíte jen samotnou odpocovací deku. Prostě zvětšením vzduchové vrstvy se zvětší izolace - podívejte se na zvířata, dělají to zrovna tak - postaví chlupy/peří, aby snížila tepelné ztráty.
Cituji Dotaz:
"Když to vezmu z praxe. Pokud máte zlitého koně-medvěda, co má chlupy 5- 6 cm, tak nejlíp v zimě uschne právě když zvětšíte tu vzduchovou vrstvu. Tak jak to prostě dělali staří koňáci - masáží víchem koně prokrvili, aby začal uvolňovat víc tepla, pak na něj dali 20-30 cm slámy a když na to dáte ještě odpocku, je to top. Vlhkost se bude srážet na vnější straně deky, pod dekou bude dost teplo a kůň vám uschne o hodně rychleji, než když hodíte jen samotnou odpocovací deku."
Nesouhlasím.
Tu vrstvu slámy tam sice dali, ale ne proto, že ten kůň tak rychleji uschne, alébrž proto, že právě neměli ten materiál, co by na jedné straně vodu nasál a na druhé ji vyplivl. A taky to dělali v době, kdy už kůň nepracoval, takže nebyl spěch. Což dnes, při tom, že většina majitelů dojíždí, je. Tedy spěch.
Může se dát deka vlněná. Vlnu měli. Ovšem ta koně nesuší rychle, ale zabraňuje prochladnutí, protože vlna hřeje i mokrá. Dávalo se, když kočí obědval nebo se na něco čekalo.
Vy zaměňujete zahřívání a odvod vlhkosti.
Nohy či ruce se musí hýbat, aby jim bylo teplo. Souhlas. Není ok, mít těsnou obuv. Ale se sušením mokrého koně to nemá nic do činění.
Do jaké vzdálenosti deky od koně myslíte, že bude odpocování fungovat? 2 cm? 5 cm? 20 cm?
Proč to dělat složitější, než to je? Prostě dám deku na koně, ta mi tu vlhkost vysráží na svém povrchu, tj. na straně od koně a hotovo. Proč tomu tak je, mi může být šumák.
A pokud je kůň durch a já lempl s dostatkem dek, můžu měnit a měnit, dokud nemám koně, alespoň na zádech, suchého.
A pokud jsem frajer, vyvíchuji a dosuším jedinou odpockou. Taky u toho nemusím přemýšlet, jen musím mít svaly.
Když to shrnu.
Pokud jsem o něčem jen slyšela, najdu odkaz a ten vložím. Neradím nic, co nemám vyzkoušené. A sušení koní vyzkoušené mám. Protože jsem je vždycky měla v režimu 24/7 a vždycky jsem k nim dojížděla. A nikdy bych nenechala mokrého koně, kdyby mu hrozilo nachlazení.
sisi58
napsal(a):
Cituji Dotaz:
"Když to vezmu z praxe. Pokud máte zlitého koně-medvěda, co má chlupy 5- 6 cm, tak nejlíp v zimě uschne právě když zvětšíte tu vzduchovou vrstvu. Tak jak to prostě dělali staří koňáci - masáží víchem koně prokrvili, aby začal uvolňovat víc tepla, pak na něj dali 20-30 cm slámy a když na to dáte ještě odpocku, je to top. Vlhkost se bude srážet na vnější straně deky, pod dekou bude dost teplo a kůň vám uschne o hodně rychleji, než když hodíte jen samotnou odpocovací deku."
Nesouhlasím.
Tu vrstvu slámy tam sice dali, ale ne proto, že ten kůň tak rychleji uschne, alébrž proto, že právě neměli ten materiál, co by na jedné straně vodu nasál a na druhé ji vyplivl. A taky to dělali v době, kdy už kůň nepracoval, takže nebyl spěch. Což dnes, při tom, že většina majitelů dojíždí, je. Tedy spěch.
Může se dát deka vlněná. Vlnu měli. Ovšem ta koně nesuší rychle, ale zabraňuje prochladnutí, protože vlna hřeje i mokrá. Dávalo se, když kočí obědval nebo se na něco čekalo.
Vy zaměňujete zahřívání a odvod vlhkosti.
Nohy či ruce se musí hýbat, aby jim bylo teplo. Souhlas. Není ok, mít těsnou obuv. Ale se sušením mokrého koně to nemá nic do činění.
Do jaké vzdálenosti deky od koně myslíte, že bude odpocování fungovat? 2 cm? 5 cm? 20 cm?
Proč to dělat složitější, než to je? Prostě dám deku na koně, ta mi tu vlhkost vysráží na svém povrchu, tj. na straně od koně a hotovo. Proč tomu tak je, mi může být šumák.
A pokud je kůň durch a já lempl s dostatkem dek, můžu měnit a měnit, dokud nemám koně, alespoň na zádech, suchého.
A pokud jsem frajer, vyvíchuji a dosuším jedinou odpockou. Taky u toho nemusím přemýšlet, jen musím mít svaly.
Když to shrnu.
Pokud jsem o něčem jen slyšela, najdu odkaz a ten vložím. Neradím nic, co nemám vyzkoušené. A sušení koní vyzkoušené mám. Protože jsem je vždycky měla v režimu 24/7 a vždycky jsem k nim dojížděla. A nikdy bych nenechala mokrého koně, kdyby mu hrozilo nachlazení.
A sáhla jste si pod tu vrstvu slámy zakrytou tou flískou? Je tam teplo a o to jde, teplý vzduch váže více vlhkosti, proto věci rychleji schnou. To je celé, o čem píšu, že obepnout v zimě mokrého koně flískou je méně účinné, než když bude ta deka volnější. Píšu totéž, co pozorovala vattunka a co mám vypozorováno já i na "medvědech". Snažila jsem se to nějak fyzikálně vysvětlit, uznávám, že asi neuměle. Prostě nesouhlasím s tím, že obepnutá odpocka je účinnější, podle mne není a v praxi jsem odpozorovala přesně pravý opak stejně jako vattunka.

Já když dám na ovlhlého koně tu odpocku, co je mu natěsno, za chvilku je na dece vidět jak se zvenku "potí" . je na ní vidět vlhkost.mikrokapky ...kůň oschne dobře, jen mě "rozčiluje", jak to musím šponovat...ale je pravda, že kobyla nemá dlohé chlupy, spíš takové husté a krátké.
napsal(a):
Já když dám na ovlhlého koně tu odpocku, co je mu natěsno, za chvilku je na dece vidět jak se zvenku "potí" . je na ní vidět vlhkost.mikrokapky ...kůň oschne dobře, jen mě "rozčiluje", jak to musím šponovat...ale je pravda, že kobyla nemá dlohé chlupy, spíš takové husté a krátké.
No jasně, to je logické. Vodní pára, která projde z teplejšího prostředí pod fleecem do chladnějšího, co je vně, kondenzuje.
Přesněji tedy z tety Wiki:
Vzduch za určité teploty může obsahovat jen určité množství vodních par. Čím je teplota vzduchu (a tím i páry) vyšší, tím více páry může v jednotce objemu být, aniž začne pára kapalnět. Pokud se vzduch začne ochlazovat, vodní páry začnou kondenzovat.

A proto já rozlišuji, zda chci pouze odvést vodu ze srsti (a potom těsný kontakt je ideál - voda nepřechází do plynného skupenství, rovnou jede ven v podobě vody),
a nebo
chci koně primárně udržet v teple (a pak je izolační vrstva vzduchu žádoucí).
Nemám problém vyběhnout ve flísové mikině, používám flísovou šálu, v obojím se můžu zapotit a neprochladnu (naopak spíš se přehřeju :-D - kde by měl být problém? Z flísu se dělá normálně funkční spodní prádlo...
Dále ještě do toho může hrát míra nasycení vzduchu vodní párou. Je jasné, že vodní pára vně odpocky (bez odpocky) prostě zmizí, protože pohyb vzduchu je volný. Zatímco pod odpockou musí dojít vodní pára určité "koncentrace", aby ji odpocka odváděla od těla. Umím si představit, že kůň s takovou vrstvou teplého vzduchu bude dopocovat déle (dopocovat v teple), než kůň, který se okamžitě ochladí při kontaktu v podstatě s vnější atmosférou přes těsný flís (a jeho kůže se rychleji ochladí). Ale to nemám ověřené.
Uznávám, že při těsně natažené odpocce se kůň moc nezahřeje. Ale to já osobně po něm ani nechci :-) Postavím ho ke kyblíku, hodím na něj tu průsvitnou flísku, která se na něj okamžitě přicucne. Deset minut požere, na flísce se vysráží voda, pod flískou je kůže teplá, protože voda ochlazuje flísku a ne srst a kůži, to mi stačí. Potom stáhnu flísku i s vodou dolů, učešu koně kartáčem a nahodím výběhovku. A takto mi to bohatě stačí. Neříkám, že to tak má dělat každý, a asi bych u toho zůstala, i kdyby se ukázalo, že flíska natěsno je strašné zlo. Ale holt je to bezsrstnatý plnokrevník, který výborně hřeje (ztrácí teplo, kde může), u chlupatého prakoně neříkám, že to nemůže být jinak.
Co se týče víchování, to je uplně jiný příběh: víchuje se proto, aby se dostala voda koni ze srsti. Nikoli primárně proto, aby se kůň prokrvil a zahřál (to je jen vedlejší bonus). Takže mám-li koně vyvíchovaného, už je téměř suchý, a slámu na záda mu hodím čistě z toho důvodu, aby mu pomaleji vychládala bedra v boxe, kde se nehýbe.
Zlité prakoně u nás kvůli úspoře času víchujeme. (Resp. dojdeme do stáje se suchými, ale kdyby náhodou...) Jejich srst si vlhkost tak nějak drží, a trvá to dlouho, než se to vyřeší dekama. Raději čtvrt hodiny ruční práce, než běhat po dvou hodinách znovu do stáje řešit deky... Ale chraň bůh, ať každý činí, co mu po chuti. A když výsledkem je spokojený kůň, třikrát hurá
napsal(a):
A proto já rozlišuji, zda chci pouze odvést vodu ze srsti (a potom těsný kontakt je ideál - voda nepřechází do plynného skupenství, rovnou jede ven v podobě vody),
a nebo
chci koně primárně udržet v teple (a pak je izolační vrstva vzduchu žádoucí).
Nemám problém vyběhnout ve flísové mikině, používám flísovou šálu, v obojím se můžu zapotit a neprochladnu (naopak spíš se přehřeju :-D - kde by měl být problém? Z flísu se dělá normálně funkční spodní prádlo...
Dále ještě do toho může hrát míra nasycení vzduchu vodní párou. Je jasné, že vodní pára vně odpocky (bez odpocky) prostě zmizí, protože pohyb vzduchu je volný. Zatímco pod odpockou musí dojít vodní pára určité "koncentrace", aby ji odpocka odváděla od těla. Umím si představit, že kůň s takovou vrstvou teplého vzduchu bude dopocovat déle (dopocovat v teple), než kůň, který se okamžitě ochladí při kontaktu v podstatě s vnější atmosférou přes těsný flís (a jeho kůže se rychleji ochladí). Ale to nemám ověřené.
Uznávám, že při těsně natažené odpocce se kůň moc nezahřeje. Ale to já osobně po něm ani nechci :-) Postavím ho ke kyblíku, hodím na něj tu průsvitnou flísku, která se na něj okamžitě přicucne. Deset minut požere, na flísce se vysráží voda, pod flískou je kůže teplá, protože voda ochlazuje flísku a ne srst a kůži, to mi stačí. Potom stáhnu flísku i s vodou dolů, učešu koně kartáčem a nahodím výběhovku. A takto mi to bohatě stačí. Neříkám, že to tak má dělat každý, a asi bych u toho zůstala, i kdyby se ukázalo, že flíska natěsno je strašné zlo. Ale holt je to bezsrstnatý plnokrevník, který výborně hřeje (ztrácí teplo, kde může), u chlupatého prakoně neříkám, že to nemůže být jinak.
Co se týče víchování, to je uplně jiný příběh: víchuje se proto, aby se dostala voda koni ze srsti. Nikoli primárně proto, aby se kůň prokrvil a zahřál (to je jen vedlejší bonus). Takže mám-li koně vyvíchovaného, už je téměř suchý, a slámu na záda mu hodím čistě z toho důvodu, aby mu pomaleji vychládala bedra v boxe, kde se nehýbe.
Zlité prakoně u nás kvůli úspoře času víchujeme. (Resp. dojdeme do stáje se suchými, ale kdyby náhodou...) Jejich srst si vlhkost tak nějak drží, a trvá to dlouho, než se to vyřeší dekama. Raději čtvrt hodiny ruční práce, než běhat po dvou hodinách znovu do stáje řešit deky... Ale chraň bůh, ať každý činí, co mu po chuti. A když výsledkem je spokojený kůň, třikrát hurá
Ne, vy jste mě nepochopila. A opět tu (analogicky) tvrdíte, že mokrý svetr vám dřív uschne v zimě, což není pravda. Více než flís saje ručník, ale méně hřeje, hoďte si na koně ke kyblíku ručník, nebude vám to fungovat, protože, na rozdíl od flísu, nasaje hodně vlhkosti a stane se tím pádem mokrým hadrem na mokrém koni a nebude pod ním teplo, které je klíčové.
A jinak to už vzdávám, lépe vám to vysvětlit už neumím a my dvě se prostě nedomluvíme, je to marné.

Zajímalo by mě, jak by dopadl svetr na topení - jestli by uschnul dříve bez flísky nebo s flískou obtaženou nebo s flískou nad vzduchovou vrstvou...
Já se pořád bavím o flísu, který má vlhkost nikoli nasávat, ale transportovat. Asi jste mě opravdu nepochopila... Ale prosím, nevadí mi, když nebudeme v debatě pokračovat. Hlavní je, že komfort koní je zajištěn
...a pak se ještě přidá faktor chlupatého koně, který po řádném vykrokování a následném zakrytí fleecovou odpockou, začne intenzivně dopocovat, čili pod dekou je mokřejší než bez ní. A můžeme začít s úvahami nanovo 😆
K tématu, nevšimla jsem si, že by kůň schnul rychleji pod dekou, co mu je naknop, naopak preferuji odopocky o 10 cm větší, než má deky výběhové, protože aspoň přilnou pěkně k zádům a nevzniká nad hřbetem "prostor" jak je deka napnutá mezi kohoutkem a zádí. Na plecích je pak trochu více místa aby kůň pohodlně sklonil hlavu a chroupal seno. Mám jednu výbornou drahou odpocku, kterou jsem pořizovala od stejného výrobce a stejnou velikost jako deky výběhové. Leží mi doma, protože je prostě naknop.

Hm, koukám co, nick, to názor.....mám zkušenost jako buggyra, , kobyla chlupy nemá, dám odpocku, co je knop (na to jsem se původně ptala já, jestli to tak má nebo nemá být) a kobyla opravdu oschne a není jí zima...spotí se, k když je těch 10°C a víc, jinak pracujem tak, aby nebyla durch, jen cítím že je vlhká...
Takže stejně někomu to tak funguje, jinému ne....mě štve, že tu odpocku dlouho šteluju...
Arkarian: co máte za velikost....?
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak by dopadl svetr na topení - jestli by uschnul dříve bez flísky nebo s flískou obtaženou nebo s flískou nad vzduchovou vrstvou...
Já se pořád bavím o flísu, který má vlhkost nikoli nasávat, ale transportovat. Asi jste mě opravdu nepochopila... Ale prosím, nevadí mi, když nebudeme v debatě pokračovat. Hlavní je, že komfort koní je zajištěn
A proto já rozlišuji, zda chci pouze odvést vodu ze srsti (a potom těsný kontakt je ideál - voda nepřechází do plynného skupenství, rovnou jede ven v podobě vody)
... je proto šikovné, když ji flís vytáhne ze srsti rovnou v tekuté formě...
Tak to si trochu odporujete, výše opakovaně píšete o nasákavosti flísu vodou.
Flís moc velkou nasákavost nemá a je to jedna z jeho výhod. Kdyby nasákavý byl, klesala by s jeho vzrůstající mokrostí jeho izolační schopnost, stejně jako je tomu u mokré bavlny. Nebyla byste v suchu, ale měla byste mokrou mikinu na zádech a byla by vám zima. Dokonce se někde flís uvádí jako vodoodpudivý.
https://www.brudra.cz/rady-tipy/lexikon-textilu
Jeho vlastností je, že propouští vodní páru a moc vodu neváže, proto dobře hřeje.
Když tedy zopakuji fyzikální podstatu.
Rychlost schnutí závisí na suchosti okolního vzduchu (t.j. jeho nasycenosti vodní párou). Čím sušší vzduch, tím rychleji mokrá věc uschne – je z ní odvedena rychleji vlhkost.
Čím vyšší je teplota vzduchu, tím více páry je schopen pojmout. Pokud tedy v místnosti zatopíte, sušší vzduch rychleji přejme vlhkost - věc rychleji uschne.
Vyusušovací schopnost vzduchu může ovlivnit teplotou, prouděním atd.
Na nasycenost má samozřejmě vliv i vlhkost prostředí. Rychlost schnutí závisí i na gradientu. Košile vám dřív při teplotě 40 stupňů uschne u nás než v deštném pralese, kde je vlhkost vzduchu vysoká.
Pokud teplý vzduch nasycený párou ochladíme, triviálně řečeno, neudrží tolik páry a dochází ke zkapalnění - plynné skupenství se změní na kapalné.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Su%C5%A1en%C3%AD
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Rosn%C3%BD_bod
K vaší otázce:
Nevím, jestli jste někdy v zimě viděla mokrého koně v "solárku". Když ho strčíte pod ty tepelné (infra) zářiče, začne se z něj enormně odpařovat vlhkost a to opravdu hodně, vyloženě se z něj kouří. Asi je každému jasné, že pokud takhle masivně odchází vlhkost v podobě páry, je hloupost jí jakkoliv bránit. Pokud byste na koně hodila flís, který má samozřejmě nějaké transportní maximum, tak při takovém množství se vzduch pod ním nasytí a jak je psáno výš (deštný prales), doba schnutí se prodlouží. Cílem je páru co nejrychleji odvést. Pocení koně, když ho zahřeju moc, do toho teď motat nebudu.
Takže analogicky svetr na zapnutém a dostatečně teplém topení, kdy teplý vzduch produkovaný topením s sebou bere vhlkost ze svetru, uschne dříve bez krytí, protože je to jako ten kůň pod infra, tedy páry se uvolňuje hodně. Když ale budu mít v místnosti chladno a topení slabě, tak kumulace tepla pod flískou může s vysušením pomoci. Podmínkou ale bude, že se neuvolní tolik páry, že by to překročilo maximum propustosti toho flísu pro páru. A z logiky věci - čím víc suchého teplého vzduchu pod flísem mám (adekvátní vzduchová kapsa), tím víc vlhkosti vzduch naváže. Teplý vzduch spolu s párou stoupá vzhůru a v podobě vody se vysráží na chladnější ploše, třeba vnější straně flísu, záleží, jak bude teplá. Podle mě to druhé je prostě princip fungování čistě flísové odpocky bez dry-out materiálů.

hele a co tohle..ono odpařování ochlazuje, ale když dám ten flís, tak tomu ochlazování zabráním , ale ne tomu odpařování...
napsal(a):
hele a co tohle..ono odpařování ochlazuje, ale když dám ten flís, tak tomu ochlazování zabráním , ale ne tomu odpařování...
Asi je dobrý položit si otázku, proč k tomu odpařování dochází. A kdy se voda odpařuje rychleji, za jakých podmínek. Vysvětlení je výše třeba v odkazu o sušení.
Z mokrého koně se v zimě vlhkost bude taky ztrácet, rychlost je závislá na suchosti/nasycenosti okolního vzduchu. Mokrý bez flísky v zimě taky časem uschne, navíc sám přece generuje teplo, které z něj bude vyzařovat a brát vlhkost s sebou. Ale bude to trvat dlouho. Když ho nahřejete pod infra bude to o hodně rychlejší.
EDIT: Stejně funguje i sušička a fén - fouká teplý až horký (suchý) vzduch, který naváže vlhkost a pošle ji dál. Tak se vysuší prádlo. Tady je to tedy posíleno prouděním.

Ale bude to trvat dlouho. Když ho nahřejete pod infra bude to o hodně rychlejší.
...a nahřejvám koně nebo i právě okolní vzduch? viz fén
Edit: myslím, že u sušení koně je důležiuté, aby mu nebyla u toho zima, proto odpocovací deka a záleží na zkušenostech každého z nás, jak a proč, já koně do mokra v zimě nehoním, je jen ovlhlý....naposled jsem kobylu měla pod odpockou asi před dvěma měsíci.... paradoxně, když bylo tepleji.
napsal(a):
Ale bude to trvat dlouho. Když ho nahřejete pod infra bude to o hodně rychlejší.
...a nahřejvám koně nebo i právě okolní vzduch? viz fén
Edit: myslím, že u sušení koně je důležiuté, aby mu nebyla u toho zima, proto odpocovací deka a záleží na zkušenostech každého z nás, jak a proč, já koně do mokra v zimě nehoním, je jen ovlhlý....naposled jsem kobylu měla pod odpockou asi před dvěma měsíci.... paradoxně, když bylo tepleji.
To infra by mělo ohřívat plochu, na kterou dopadá, tedy koně. Ten část pohltí a bude i uvolňovat teplo do chladnejšího okolí. Aspoň tak jsem to pochopila. Má jít o účinnější formu ohřevu.
Infrazářič je třeba Slunce. Koník na slunci, nahříváný sluncem, oschne dřív, než když ho postavím do stínu. Aspoň mně to takhle dává smysl, že teplejší povrch odpařuje více. Když se teda samozřejmě kůň pak z vedra nezpotí.
Takhle to selským rozumem chápu já.

Dotaz: pečlivě jsem si přečetla svoje příspěvky, a fakt jsem nenašla, že bych napsala, že ta voda má zůstat ve flísu. Všude píšu "odvádí, vytáhne, transportuje" a podobně...
Myslím, že uvažujeme velmi podobně, rozdíl je jen ta vzduchová kapsa - a myslím, že uvažujeme obě stejně, že transport závisí na míře nasycení vzduchu v kapse vodními párami :-) A to mi vlastně k vzájemnému pochopení stačí :-)
Mně celkem vyhovují obě situace - i když na našem nechlupatém koni je flíska všude v kontaktu se srstí - i když je nad sedlovou krajinou vzduchová kapsa :-) Posledně jsem to dokonce udělala tak, že jsem hodila flísku po těle všude na kontakt, a přes sedlovou krajinu jsem položila péřovou bundu. Vzduchová kapsa teda byla nad flískou, a voda nasycená párou byla taky nad flískou :-) Taky není zle.

vattunka
napsal(a):
Takže pokud je spocený kůň pod flískou studený,zpomaluje to schnutí,je to tak?je lepší pokud má pod ní stále teplo?
no tak to v každém případě :-) A nejen to, pokud po práci necháte koně rychle vychladnout, tak nejen že pomaleji schne, ale pochopitelně to má negativní vliv i na ty unavené svaly, klouby, povázky... Když se jakákoli část těla ochladí, stáhnou se v ní cévy a do oné části se zmenší průtok krve = zpomalí se přivádění živin, které je potřebné pro regeneraci vyčerpaných struktur + zpomalí se odvádění odpadních látek (jako je kyselina mléčná, kvůli které potom bolí svaly), které dále v místě mohou narušovat metabolismus tkání. Analogicky po sprintu také nesmíte sednout na lavičku, šoupnout do sebe studené pití nebo si stoupnout na vítr. Musíte se trochu vychodit, vydýchat, případně při vyčerpání tedy sednout, ale hodit přes sebe ručník a ideálně třeba podstoupit masáž, která svaly udrží prokrvené a ohřáté a pomůže předejít negativním následkům zátěže.
Díky, to je mi jasné:-),řeším že právě u jedný echt prakoní chlupatice,krokovka,mírně zpocená,dám odpocku,dopotí,jak se tu psalo a je pod dekou studená,takže dát odpocky dvě na sebe?má s tím někdo zkušenost,odpocka je řekla bych kvalitní silnější se zakrytím i na krk.než ji usuším vyměním jich několik,ale jestli by to větší teplo to urychlilo...díky.

Tyjo, prakůň medvěd je kapitola sama pro sebe. Jestli není spíš studená proto, že odpocku (a dokonalou tepelnou izolaci) jí dělají ty chlupy. Podívejte se, zda je na kůži pod chlupama suchá a teplá. Pak můžete pokojně položit pouze odpocku jako takovou a nebo klidně i něco, co tu vodu nasákne, tedyže klidně froté osušku, ručník... pokud to pak máte kde usušit. Samozřejmě nechat na koni jen než to nasákne vodu, a pak vyměnit. Pročpak měníte ty odpocky? Je to proto, že jsou promočené a nebo se na nich usadí tolik vlhkosti, že máte obavu, zda budou dál fungovat?
A pokud je zpocená pouze na krku a na plecích, kolem podbřišníku, a není přímo mráz, tak bych vůbec neřešila, max tak uhladit chlupy. Pozorovat následující půlhodinu, pokud během té doby sama uschne, tak mně osobně to stačí - ale pod chlupy musí být suchá a teplá, na povrchu chlupů klidně ledové rampouchy (u našich poní to takto bývá :-)
Při větším zapocení u medvěda bych osobně raději víchovala než kladla odpocky, právě kvůli tomu, že víchováním se dostane voda ze srsti efektivněji a povrch koně se více zahřeje... Já jsem snad na prakoni nikdy odpocku neměla... Ale každý jak tu krásně vidno máme jiné zkušenosti :-)
No pracujících prakoňů mám 8,chodí všichni,každý je na tom jinak,právě se bojím aby nenastydli:-( ,takže dekuju,víchuju,dekuju.Právě mám pocit u tý jedný,že kdybych jí nechala tu pul hoďku bez odpocky,kouří se z ní,že jí to udělá líp a pak zadekovat,jenže se bojím...
odpocku měním,když cítím že je zespod mokrá,na vrchu se to krásně vysráží,ale jak je mokrá i vespod už ji měním.
vattunka
napsal(a):
No pracujících prakoňů mám 8,chodí všichni,každý je na tom jinak,právě se bojím aby nenastydli:-( ,takže dekuju,víchuju,dekuju.Právě mám pocit u tý jedný,že kdybych jí nechala tu pul hoďku bez odpocky,kouří se z ní,že jí to udělá líp a pak zadekovat,jenže se bojím...
odpocku měním,když cítím že je zespod mokrá,na vrchu se to krásně vysráží,ale jak je mokrá i vespod už ji měním.
Ona zpočátku bude pářit víc, protože je teplá a okolní vzduch je chladný. Pak to ustane a záda zchladnou, pro svaly to neni fajn, tak pak bych vodu stáhla, pokud je to ten v zimě promočený medvídek, klidně stěrkou. Vyvíchovala bych ji, to část vody ze srsti taky odstraní, navíc to kůži prokrví, začne uvolňovat na chvilku víc tepla. Na zádech bych jí nechala 15-20 čísel nové suché načechrané slámy a na to dala odpocku. ( u hodně mokrých jsem je vycpala na chvíli i ze stran). Uschne dřív, uděláte jí vlastně "péřovku", co víc izoluje. Akorát tloušťku té péřovky je třeba trochu vychytat a uhlídat, aby se pak vlivem příliš velkého tepla nezačala potit. Ale tak až bude skoro suchá, tak tu izolační vrstvu prostě snižte, odstraňte, vyměňte za slabší.

vattunka: v takovém množství by vám upadly ruce, než byste vyvíchovala, to je fakt :-) Zkuste jak radí Dotaz - nějakou vlhkost pojme sláma, to je skutečně užitečné, a nebude tolik vadit, když bude odpocka zespoda mokrá - uvidíte, jak se to osvědčí :-) Určitě to nějakou tu vyměněnou odpocku ušetří!
vattunka
napsal(a):
A prakoně se vám neválí? Máte je na svém a jestli si dobře pamatují, tak tam máte větší místo pod střechou. Nastlat slámu a nechat vyválet nelze? Sušili by se sami.

A co mu dát tu odpocku a ještě s ním chvilku chodit....odpocku třeba už pod jezdce na okrokování...myslím, že koně pak tak intenzivně nedopocují.
Tak já mám taky prakoně chlupatého jako medvěda a po ježdění nedekuji...přes zimu jezdím tak,aby se opotila max.trochu na krku...
Ale třeba teď se mi už třikrát stalo,že když jsem přišla z práce,tak ty moje dvě jelita,místo toho, aby byly schovaný v přístřešku,tak courají po výběhu a jsou úplně mokrý..né teda až na kůži,ale jsou...takže já trošku vytřu slámou,hodím na záda silnější vrstvu suché slámy,na to obyčejnou fleesovou deku od čongů a na to ještě hodím lehce zateplenou pláštěnku..do hodinky mám suchého koně. Funguje to opravdu spolehlivě...a to jsou obě fakt chlupáči....
Jak jsem se zmínila,nejezdíme ,procházkujeme,ale kopce a sníh...jedeme s 8 prakoněma,přijedeme ,jeden úplně suchej,dva lehce opocený na krku,další dva dejmetomu do pul hoďky pod odpockou-jednou,no a pak tak 1-3 kusy jsou děs,právě že už nevím kudy kam,jako sušit i několik hodin do noci mě už prostě nebaví:-(
Dělám všechno co píšete i slámu pod odpocku,víchujeme,ale právě mám pocit,že jakmile pod tou dekou vychladne,přestane se sušit.....
už aby bylo jaro a já je oholila....
vattunka
napsal(a):
Jak jsem se zmínila,nejezdíme ,procházkujeme,ale kopce a sníh...jedeme s 8 prakoněma,přijedeme ,jeden úplně suchej,dva lehce opocený na krku,další dva dejmetomu do pul hoďky pod odpockou-jednou,no a pak tak 1-3 kusy jsou děs,právě že už nevím kudy kam,jako sušit i několik hodin do noci mě už prostě nebaví:-(
Dělám všechno co píšete i slámu pod odpocku,víchujeme,ale právě mám pocit,že jakmile pod tou dekou vychladne,přestane se sušit.....
To je zvláštní, já když tam strčím ruku, tak je tam právě hezky teplo, někdy si tam ruce i nahřívám.
Co za deku dáváte nahoru? A za jak dlouho pod tím vychladne? Není sláma a deka pak už moc vlhká?
vattunka
napsal(a):
Normální odpocku s krkem.žádnou průsvitnou...to je různý,právě že jak je deka vlhká dávám radši jinou...ale říkám si jestli by třeba dvě zajistili větší teplo,aby právě nevychladla,ale zase aby se nepotila z těch dek:-(
To by zajistily, i ta sláma. Vám se pod tím vůbec nezahřeje, nebo jen na krátkou dobu?

vattunka
napsal(a):
Vattunko, a co je oholit hned? Jen zespodu krku a na prsou. Třeba se pak budou při ježdění méně potit. A co se týče pobytu na pastvině... V některých zahraničních zemí prý frčí částečné holení tlustých koní na zimu. A to "spodku", aby záda byla v teple, ale kůň vynakládal více energie na topení. Deka to vždy jistí, kdyby to bylo moc.
PS: můžu se zeptat? Ty vaše procházky, to je zhruba jak dlouho, kolik minut klusu?
Tady kdysi vyšel katalog střihů, jsou tam i varianty pro nedekované koně, které popisuje šutřík.
https://www.equichannel.cz/strihani-koni-katalog-strihu

vattunka
napsal(a):
Zahřeje,ale přijde mi že rychle vychladne a pak prostě neschne...
No a jak takhle vychladne, tak si sáhněte na kůži pod chlupy. Jestli je kůže suchá a teplá, tak bych se na něj vykašlala, hodila mu slámu na záda a šla domů. Záleželo by na tom, jak se tváří kůň. Jsou-li tučnější, tak bych se soustředila na to, aby byli suší v oblasti hřbetu, a pak ať se starají sami. Stejně jako fungují ty střihy. Ale ono se od stolu lehce radí, nestojím u koně, a vyloženě zlitého prakoně, že by byl v zimě mokrý i pod sedlem, jsem zažila jen párkrát, a byl suchý do hodiny po příchodu domů. A byl jeden (a odpocovací deky tenkrát nebyly, natož na krátké huculoidy)
Každopádně můžete zkusit dát na koně odpocku přímo na srst, a na ni načechranou slámu, a na slámu teplou deku, a schválně, co to udělá (jsem zvědavá). Odpocka by měla ve spolupráci se srstí dostat vodu do meziprostoru, kde se udrží teplo. Zřejmě tak jako tak bude potřeba tuhle sestavu po chvíli vyměnit, protože vzduch mezi dekami se nasytí vlhkostí, ale třeba bude stačit vyměnit jen slámu a vyvětrat zachycenou páru.
No a pak nakonec můžete proste koně vyfénovat. Jako vážně. Vzít fén, jednou rukou víchovat a druhou rukou dosušovat fénem. Známý má ve stáji viset vysavač a před ježděním koně vysává - má na vysavači kartáčový nástavec na čištění pohovek, a je to naprosto geniální :-) Ale samozřejmě předpoklad je elektřina.
Zkusím odpovědět najednou.
Nejdřív dlužím pro Sisi58,ano stále je mám doma,máme velký přístřech a slamnaté leženiště,ale oni se moc neválí,jsou líní i na tohle:-)
Na stříhání je prostě ještě brzo,jsme v podhůří Jeseníků a teploty -20C tady prostě jsou,opravdu bych se bála nastydnutí.V březnu už obavy nemám a normálně holím,jak kdo potřebuje...
Zatučnělí nejsou,myslím,že tak akorát,dvě těhule možná i trochu míň,jakmile vyleze travička dostanou náhubky a sundaváme až někdy v listopadu,některým později,už to mám vychytaný,v zimě seno v sítích,takže v tomhle problém nebude.
Právě že já suším dokud fakt nejsou suchý,mám nervy když jsou jen na povrchu mokrý,i když vím,že na kůži jsou už skoro ok.
Takže klidně právě na noc hodím slámu na záda a na to obyč deku od vietnamců a kobyly je v noci někde zahoděj až uschnou,zpravidla ta sláma zajistí že to sjede a ráno tu deku najdu.ale právě radši moc odpo jezdit nechci,aby na noc byli fakt suchý,nejlepší je jezdit samozřejmě ráno do oběda ,aby do večera fakt uschly,jenže....někdy hold musím odpol.To fénování mě taky napadlo,v tom by nebyl problém.
Víchování taky praktikujeme.
Snad jsem odpověděla všem.
Video z Equiservisu k odpocovacím dekám:
https://www.facebook.com/Equiservis/videos/148263550414728/

vattunka: no vida, jestli můžete hodit slámu a nechat vietflísku na ní, tak výhra :-) a žádný stres :-) To se fakt nemáte čeho bát Já myslela, že když odejdete, tak musejí být prostě bez, maximálně s tou slámou na zádech. Ale jestli vám nevadí lovit flísky po louce, tak to je pohoda :-) Mně by miláčkové zahuhňali jakoukoli volnou matérii do největší hromady bahna a h***n, co by našli, a ještě by se tím chlubili a kopýtkem by ukazovali.
Přidělejte si někde čtyři horkovzdušné ventilátory, když není problém s elektřinou. Koně mezi ně postavte ke krmení. Lepší než fény :-) Můžete sušit dva najednou, budou se ventilovat vždy z vnější strany a pak je otočíte (elektřinu vyvést směrem ke stropu)
Ne to ne,to bych je radši nechala jen na pastvině,pokud bych musela odjet a nechat je mokrý,nedosušený,to bych nejezdila.Mám je doma,ale přecijen je to sušení vopruz.Jak já závidím těm naháčům co hodí flísku na 10min a jdou,ale prakoně maj zase jiné výhody:-)
Tak občas se taky stane,že ráno deku nemohu objevit a někdy si říkám,že jde rovnou do popelnice.Jenže kde teď koupit jiný žejo...
vattunka
napsal(a):
Sisi58,tohle nám flísky dělají,takže fungují,ale ...
Pokud tohle odpocka dělá, je to ta správná. Kamarádka má odpocku, co je hezká a neodpocuje.
Pro vašeho koníka/ prakoníka by mohlo stačit, když mu přikryjete nějakou flískou bedra, aby neprochladl. Mokrý krk, či zadek nevadí ničemu.

sisi58
napsal(a):
Pokud tohle odpocka dělá, je to ta správná. Kamarádka má odpocku, co je hezká a neodpocuje.
Pro vašeho koníka/ prakoníka by mohlo stačit, když mu přikryjete nějakou flískou bedra, aby neprochladl. Mokrý krk, či zadek nevadí ničemu.
Ten mokrý krk a zadek, no každá na to koukáme jinak, já si říkám, že to jsou velké svalové skupiny a nechat je prochladnout a zatuhnout (metabolity) se mi nechce... ono to platí i v létě, po ježdění koně vodit než "vychladne" a pak sprchovat, jinak ochladím, sníží se průtok krve= metability, a opět ztuhlost...
vattunka
napsal(a):
Právě, že toho prochladnutí se bojím taky,proto jsem se ptala jestli někdo nezkoušel ty odpocky dát na sebe rovnou dvě,aby pod nima bylo pořád teplo a kůň nevychladnul,než se dopotí a uschne...
Nesleduji dění. Tak moc v zimě jezdíte nebo máte medvěda?
Pokud se bojíte prochladnutí, dejte někam do tepla + jednu odpocku s krkem. Jsou odpocky natolik kvalitní(a taky drahé), že vám udrží koníka v suchu.
A nebo voďte do uschnutí, jak jsme to museli dělat dříve v oddíle. To odpocky nebyly. Snad je měli dostiháci, ale provozáci určitě ne.
Většinou to probíhalo tak, že se šlo domů krokem, pak se ti hodně mokří vodili na jízdárně, pak se nechali vyválet (měli jsme na jízdárně piliny) a zbytek se vyvíchoval v boxu. Nepamatuji, že by před odchodem nebyl nějaký kůň suchý.To by nás trenér domů nepustil.
Místo dvou dek, dejte jednu kvalitní, s větší gramáží.Tedy silnější. A zatuhnutí, jak píše Verun, zabráníte voděním. Nějak se na vodění po práci, v poslední době zapomíná.
My máme poslední úsek k ranči po silnici. Nejezdím ho, chodím pěšky. Kobyla vykrokovaná, podbřišník postupně povolený. Já rozpohybované klouby a zahřátá. Samá pozitiva.

Nebo technologie. materiál stay dry na rubu deky...

Tak já jsem nakonec dostala deku z druhé ruky, takže nemusím čekat, až otevřou vietnamci

sisi58
napsal(a):
A odpocuje?
To zatím nevím 😂
A kdyby se náhodou někomu válela doma odpocka úplně vel. 125 barva tyrkysová, tak beru všema 10
Nemusí ani odpocovat, jen být tyrkysová - chceme udělat "pyžamový bál" i s koňmi, už mám flís bandáže s bambulkami, šálku a čepičku a chybí mi to hlavní - pyžamko
V žádném obchodě jsem nenašla, všude takové divné barvy a ausgerechnet tyrkysovou nemají nikde
bassrock
napsal(a):
A kdyby se náhodou někomu válela doma odpocka úplně vel. 125 barva tyrkysová, tak beru všema 10
Nemusí ani odpocovat, jen být tyrkysová - chceme udělat "pyžamový bál" i s koňmi, už mám flís bandáže s bambulkami, šálku a čepičku a chybí mi to hlavní - pyžamko
V žádném obchodě jsem nenašla, všude takové divné barvy a ausgerechnet tyrkysovou nemají nikde
Našla jsem, ale velké:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132296173/odpocovaci-deka-eskadron.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132053268/odpocovaci-deka-s-krkem-nova-vel145.php