Nepopulární názory Václava Bořánka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2021 10:04
Stormy96L

XXX.XXX.48.132

Ahoj!
Z nudy pročítám fórum Vaška Bořánka a zaujaly mě jeho, kor na dnešní dobu, kontroverzní názory. Např. volat veta až když jde koni o život, na kliniku nevozit za žádnou cenu, seno nonstop je nepřípustné, koním se díky tomu přestane vstřebávat hořčík, fosfor, nevím co ještě, pravidelným očkováním si zadelavame u koně na zdrav. problémy...
Zajímalo by mě, jak se k názorům takové ikony českého koňského světa stavíte vy. Případně znáte Vaška osobně, osobně jste se s ním na některé z výše uvedených témat bavili.
Nebudu lhát, k některým z těch názorů postupně docházím taky, ale zase jsem pochopila, že Bořánek se řídí heslem udělej to opačně, než všichni ostatní a pravděpodobně to bude to správné. Nejedná se i u výroků výše jen o snahu se zviditelnit/na just to udělat jinak, než holčičky od koní? :-D

31.1.2021 10:18
Slon Indický

XXX.XXX.32.193

Já mám ráda názory podložené vědeckými výzkumy, nikoli založené na argumentačních faulech a charismatu šiřitele názoru.
Z toho důvodu má pro mě Bořánek nulovou důvěryhodnost, raději sleduji moderní poznatky, než "moudra starých koňáků".
Pokud je někdo schopen tvrdit, že seno v dostatečném množství brání vstřebávání prvků, nemám zájem o další diskusi - je to pro mě nebezpečný magor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2021 11:50

Slon Indický napsal(a):
Já mám ráda názory podložené vědeckými výzkumy, nikoli založené na argumentačních faulech a charismatu šiřitele názoru.
Z toho důvodu má pro mě Bořánek nulovou důvěryhodnost, raději sleduji moderní poznatky, než "moudra starých koňáků".
Pokud je někdo schopen tvrdit, že seno v dostatečném množství brání vstřebávání prvků, nemám zájem o další diskusi - je to pro mě nebezpečný magor.

Pokud seno brání ve vstřebávání prvků, tak už by tady spousta koní, které znám, nebyla. A neočkovat proto tetanu (u chřipky bych ještě byla ochotná diskutovat) zrovna u koně bych si fakt nelajsla.

31.1.2021 11:56
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud seno brání ve vstřebávání prvků, tak už by tady spousta koní, které znám, nebyla. A neočkovat proto tetanu (u chřipky bych ještě byla ochotná diskutovat) zrovna u koně bych si fakt nelajsla.

Hlavně podle Bořánka kůň potřebuje 4-5 kg sena denně a k tomu 1 kg jádra... Ještě, že má quartery, cokoli víc v krvi už by chcíplo hlady.
Kdybych nemusela a měla koně ve svém, chřipku neočkuji, tetanus mi přijde jako nutnost, pokud nemám k dispozici tetanové sérum ihned pro případ poranění.
Vadí mi hlavně to seno, prostě tvrdit lidem, že kůň má dostat přesně 1 % své váhy, je masakr. Plus propaguje ten příšerný režim typu ráno a večer seno do boxu, pak 12 hodin v pískovém výběhu - takové ustájení sám nabízí.

31.1.2021 12:31

Slon Indický napsal(a):
Hlavně podle Bořánka kůň potřebuje 4-5 kg sena denně a k tomu 1 kg jádra... Ještě, že má quartery, cokoli víc v krvi už by chcíplo hlady.
Kdybych nemusela a měla koně ve svém, chřipku neočkuji, tetanus mi přijde jako nutnost, pokud nemám k dispozici tetanové sérum ihned pro případ poranění.
Vadí mi hlavně to seno, prostě tvrdit lidem, že kůň má dostat přesně 1 % své váhy, je masakr. Plus propaguje ten příšerný režim typu ráno a večer seno do boxu, pak 12 hodin v pískovém výběhu - takové ustájení sám nabízí.

BAcha lidi tomu opravdu věří, a přesvědčit je o opaku je docela fuška.....sídlí nebo sídlil kousek od nás....

31.1.2021 12:40
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

BAcha lidi tomu opravdu věří, a přesvědčit je o opaku je docela fuška.....sídlí nebo sídlil kousek od nás....

Jo, už jsem se s tím bohužel setkala.
Vysvětlit opak člověku, který slepě následuje charismatickou osobnost a její radu, která je navíc řádově levnější než krmit "pořádně", to je nemožné.

31.1.2021 12:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.76

Slon Indický napsal(a):

Sice vůbec nevím kdo to je, ale asi to dělá z ryze ekonomických důvodů - nejlevnější veterinář je ten, kterého si nezavolám, a seno které nezkrmím...

... a pak už to zbývá jen nějak naservírovat lidem, aby "pochopili", že nejsem jen obyčejnej lakomej žid, ale dělám to vlastně jen pro jejich dobro...

31.1.2021 12:47
etnies86

XXX.XXX.245.26

kámoška mi nedávno říkala, že kovář který k nim jezdí krmí koně jen slámou, má teda i poníky. koukala jsem jako puk
ten bořánek bude asi pěkně mimo, nejsmutnější je že hafo lidi mu bude věřit a nepřesvědčíte je

31.1.2021 13:02
Slon Indický

XXX.XXX.32.193

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Sice vůbec nevím kdo to je, ale asi to dělá z ryze ekonomických důvodů - nejlevnější veterinář je ten, kterého si nezavolám, a seno které nezkrmím...

... a pak už to zbývá jen nějak naservírovat lidem, aby "pochopili", že nejsem jen obyčejnej lakomej žid, ale dělám to vlastně jen pro jejich dobro...

Je to člověk, který se živí jako profesionální zaříkávač koní, vlastní ranč, kde nabízí ustájení, pořádá kurzy (kde toto krmení vyučuje též), a vede internetovou poradnu. Dále vycházel (stále vychází? nevím) jeho časopis Horseman, od článků o krmení v něm už se distancovala i asociace chovatelů QH - viz zde https://www.czqha.cz/novinky/oficialni-vyjadreni-czqha-78.html

31.1.2021 13:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.76

Slon Indický napsal(a):
Je to člověk, který se živí jako profesionální zaříkávač koní, vlastní ranč, kde nabízí ustájení, pořádá kurzy (kde toto krmení vyučuje též), a vede internetovou poradnu. Dále vycházel (stále vychází? nevím) jeho časopis Horseman, od článků o krmení v něm už se distancovala i asociace chovatelů QH - viz zde https://www.czqha.cz/novinky/oficialni-vyjadreni-czqha-78.html

Na anglickém ježdění naštěstí takováhle individua tolik neparazitují👍

31.1.2021 13:11
Stormy96L

XXX.XXX.48.132

Jo, s tim očkováním to mám stejně. Mít tak koně ve vlastním, chřipku neočkuji, tetanus rozhodně ano.
Nicméně s tím senem nevím nevím. Dřív jsem byla horlivým zastáncem sena nonstop, ale když potom vidím ty mokré opršené, zasněžené balíky zažloutlého sena a kolem nich ve sračkách cely den postavajici koně... Tak neni pro ně lepší dostat seno do boxů ráno a večer a mezitím, v zimě třeba jen 7 hodin, popochazet ve velkém výběhu a něco ždibat/hýbat se?
A přece i plno příruček o chovu koni doporučuje 1-1,5kg sena na 100kg hmotnosti koně, což oproti tvrzení pana Bořánka není až takový rozdíl. 😵
Nejsem jeho zastáncem, jen hledám ideal pro své koně. A v ustájení se senem do boxu a následně pod síť ve výběhu to rozhodně dobře nebylo. Samotnou mě to překvapilo. Myslela jsem jak udělám koním dobře.

31.1.2021 13:14
Slon Indický

XXX.XXX.32.193

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Na anglickém ježdění naštěstí takováhle individua tolik neparazitují👍

Tak on "parazituje" na běžných rekre jezdcích, netrénuje westernové disciplíny.
V anglii zase máme různé pochybné tréninkové metody a milion a jeden způsob, jak koni narvat hlavu dolů za každou cenu.

31.1.2021 13:24
Slon Indický

XXX.XXX.32.193

Stormy96L napsal(a):
Jo, s tim očkováním to mám stejně. Mít tak koně ve vlastním, chřipku neočkuji, tetanus rozhodně ano.
Nicméně s tím senem nevím nevím. Dřív jsem byla horlivým zastáncem sena nonstop, ale když potom vidím ty mokré opršené, zasněžené balíky zažloutlého sena a kolem nich ve sračkách cely den postavajici koně... Tak neni pro ně lepší dostat seno do boxů ráno a večer a mezitím, v zimě třeba jen 7 hodin, popochazet ve velkém výběhu a něco ždibat/hýbat se?
A přece i plno příruček o chovu koni doporučuje 1-1,5kg sena na 100kg hmotnosti koně, což oproti tvrzení pana Bořánka není až takový rozdíl. 😵
Nejsem jeho zastáncem, jen hledám ideal pro své koně. A v ustájení se senem do boxu a následně pod síť ve výběhu to rozhodně dobře nebylo. Samotnou mě to překvapilo. Myslela jsem jak udělám koním dobře.

Tak pokud mají ve výběhu pořád co uždibovat, tak to nevadí. Hladová pauza a koně 12 hod v pískovém/ hliněném výběhu bez čehokoli zeleného vadí.
Jinak kvalitní ustájení nehodnotím jen podle sena ve výběhu. Balík ve sračkách není nic moc - jako píšete. Minimálně krmiště je vhodné mít na zpevněném podkladu. Někdo dává balík navíc i pod stříšku, nebo krmí senem v přístřešku, pokud je kydaný a dobře odvětraný, tak za mě super.
1 kg sena na 100 kg váhy je přesně to, co radí Bořánek, a to je zoufale málo. V praxi to znamená dlouhou hladovou pauzu, stres, žaludeční vředy a nedokonale fungující trávení. Jistě, mladý, zdravý a dobře krmitelný kůň to přežije. Ale označit to jako kvalitní život se mi příčí. Dávku sena vidím adekvátní alespoň 2 kg na 100 kg zvířete, ad libitum jako ideál.

31.1.2021 13:42
Stormy96L

XXX.XXX.48.132

Slon Indický napsal(a):
Tak pokud mají ve výběhu pořád co uždibovat, tak to nevadí. Hladová pauza a koně 12 hod v pískovém/ hliněném výběhu bez čehokoli zeleného vadí.
Jinak kvalitní ustájení nehodnotím jen podle sena ve výběhu. Balík ve sračkách není nic moc - jako píšete. Minimálně krmiště je vhodné mít na zpevněném podkladu. Někdo dává balík navíc i pod stříšku, nebo krmí senem v přístřešku, pokud je kydaný a dobře odvětraný, tak za mě super.
1 kg sena na 100 kg váhy je přesně to, co radí Bořánek, a to je zoufale málo. V praxi to znamená dlouhou hladovou pauzu, stres, žaludeční vředy a nedokonale fungující trávení. Jistě, mladý, zdravý a dobře krmitelný kůň to přežije. Ale označit to jako kvalitní život se mi příčí. Dávku sena vidím adekvátní alespoň 2 kg na 100 kg zvířete, ad libitum jako ideál.

Souhlasím. :-)

31.1.2021 13:44
Stormy96L

XXX.XXX.48.132

Slon Indický napsal(a):

Nemáte někdo náhodou k přečtení i přímo ten článek z Horseman časopisu? 😄

31.1.2021 13:56
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Stormy96L napsal(a):

Jen pár základních faktů k fungování žaludku (možná mě Horsana poopraví, leč mám to z více odb.zahr.zdrojů a vždy je info totožné) :

Koňský žaludek objem zhruba 15l (koně kolem velikosti cob/full). Po jeho naplnění trvá zhruba 4h než se úplně vyprázdní a kůň začne pociťovat hlad. Kůň na rozdíl vytváří žaludeční kyseliny neustále celý den a ne pouze při jídle jak je tomu u člověka = i když v žaludku nic není, tak je žaludeční kyselina vytvářena. Žaludek je tvořen dvěma druhy výstelek, jedné, která je na žal. kyseliny uzpůsobena a druhá (horní), která ne. A tady přicházíme k jádru pudla. Pokud kůň nemá dostatečně naplněný žaludek, tak kyseliny mohou poškodit tu citlivější stěnu nechráněnou proti jejich účinku a z toho vznikají vředy. Klasické jádro nebo sláma jsou všeobecně povahy kyselé a tedy v kyselém prostředí žaludku až tak kyseliny neneutralizují, spíš situaci zhoršují. Na rozdíl od toho seno je zásaditého charakteru a při pobytu v žaludku pomáhá při neutralizaci (za pomocí vody, kterou kůň musí pít, aby se mu líp žralo) žal. kyselin a snižovaní nebezpečí poškození té citlivější částí žaludku.

Co z toho vyplývá a proč by Bořánek nemohl ty žvásty, které o seně a jádru tvrdí, rozšiřovat, pokud by o fyziologii koňského těla opravdu něco věděl? To, že kůň je tvor, který je přizpůsoben ke konzumaci objemového krmiva dejme tomu 22-23h denně (cca 1-1,5h věnuje spánku) a díky tomu jeho žaludek funguje tak, jak má. Pokud mu to vezmete, tak už od 4h bez potravy dochází v těle koně ke vzniku stresových stavů způsobených pocitem hladu, většímu riziku vzniku žal.vředů a dalších problémů s tím souvisejících.
Pokud to Bořánek ví a přesto tyhle kecy hlásá, tak je opravdu hloupý. Pokud to neví a vymyslel si ten svůj postup jen tak na koleně, tak je ještě horší. Neumím si představit, že by člověk nemající naprosto základní znalosti o fungování koňského těla, mohl mít nějaké odborné znalosti v jakékoli jiné rovině a tedy je pro mě v rámci péče o koně naprosto nevěrohodná osobnost.

Ovšem abych mu úplně nekřivdila, jeho působení v pozici redaktora Horsemanu bylo vždy profesionální a nikdy jsem s ním neměla problém - jednu dobu jsem mu překládala nějaké články z francouzštiny.

Osobně se snažím pořád vzdělávat a dospět k lepšímu pochopení základních principů, na kterých stojí a padá základní a hlavně korektní péče o koně. Očkuji tetan i chřipku, nemám problém s kováním a dalšími moderními vymoženostmi, protože to má svůj smysl v podmínkách, ve kterých moji koně žijí. A docela mě poslední dobou pobavila všeobecná nedostupnost vakcíny na chřipku pro koně, kterou normálně očkuji - že by z toho vyráběli vakcíny proti covidu ?

31.1.2021 14:07
Stormy96L

XXX.XXX.48.132

alfi pav napsal(a):
Jen pár základních faktů k fungování žaludku (možná mě Horsana poopraví, leč mám to z více odb.zahr.zdrojů a vždy je info totožné) :

Koňský žaludek objem zhruba 15l (koně kolem velikosti cob/full). Po jeho naplnění trvá zhruba 4h než se úplně vyprázdní a kůň začne pociťovat hlad. Kůň na rozdíl vytváří žaludeční kyseliny neustále celý den a ne pouze při jídle jak je tomu u člověka = i když v žaludku nic není, tak je žaludeční kyselina vytvářena. Žaludek je tvořen dvěma druhy výstelek, jedné, která je na žal. kyseliny uzpůsobena a druhá (horní), která ne. A tady přicházíme k jádru pudla. Pokud kůň nemá dostatečně naplněný žaludek, tak kyseliny mohou poškodit tu citlivější stěnu nechráněnou proti jejich účinku a z toho vznikají vředy. Klasické jádro nebo sláma jsou všeobecně povahy kyselé a tedy v kyselém prostředí žaludku až tak kyseliny neneutralizují, spíš situaci zhoršují. Na rozdíl od toho seno je zásaditého charakteru a při pobytu v žaludku pomáhá při neutralizaci (za pomocí vody, kterou kůň musí pít, aby se mu líp žralo) žal. kyselin a snižovaní nebezpečí poškození té citlivější částí žaludku.

Co z toho vyplývá a proč by Bořánek nemohl ty žvásty, které o seně a jádru tvrdí, rozšiřovat, pokud by o fyziologii koňského těla opravdu něco věděl? To, že kůň je tvor, který je přizpůsoben ke konzumaci objemového krmiva dejme tomu 22-23h denně (cca 1-1,5h věnuje spánku) a díky tomu jeho žaludek funguje tak, jak má. Pokud mu to vezmete, tak už od 4h bez potravy dochází v těle koně ke vzniku stresových stavů způsobených pocitem hladu, většímu riziku vzniku žal.vředů a dalších problémů s tím souvisejících.
Pokud to Bořánek ví a přesto tyhle kecy hlásá, tak je opravdu hloupý. Pokud to neví a vymyslel si ten svůj postup jen tak na koleně, tak je ještě horší. Neumím si představit, že by člověk nemající naprosto základní znalosti o fungování koňského těla, mohl mít nějaké odborné znalosti v jakékoli jiné rovině a tedy je pro mě v rámci péče o koně naprosto nevěrohodná osobnost.

Ovšem abych mu úplně nekřivdila, jeho působení v pozici redaktora Horsemanu bylo vždy profesionální a nikdy jsem s ním neměla problém - jednu dobu jsem mu překládala nějaké články z francouzštiny.

Osobně se snažím pořád vzdělávat a dospět k lepšímu pochopení základních principů, na kterých stojí a padá základní a hlavně korektní péče o koně. Očkuji tetan i chřipku, nemám problém s kováním a dalšími moderními vymoženostmi, protože to má svůj smysl v podmínkách, ve kterých moji koně žijí. A docela mě poslední dobou pobavila všeobecná nedostupnost vakcíny na chřipku pro koně, kterou normálně očkuji - že by z toho vyráběli vakcíny proti covidu ?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=182554536897253&id=111643520655022

Co říkáte tomuto článku, který je přeložený z němčiny? Tam se píše, že hladovění začíná až po šesti a více hodinách. A že koně nežerou 22 hodin denně.

31.1.2021 14:26
Tasyrka

XXX.XXX.41.134

Stormy96L napsal(a):

Proto je nejlepším ustájením paddock paradise, kde se kůň stále hýbe (nachodí kilometry za den) a přesto není hladový. Nebo dle mého je dobré ustájení alespoň takové, kde je seno na několika místech a koně chodí mezi tím (a seno není v balíku kde na něj prší, ale dává se 2x denně jako do boxu, ale v takovém množství, aby měli stále co žrát).

Poničku jsem měla v ustájení, kde dostávala sice seno 2x denně, ale rozhodně ne takové množství, aby ho měli na celý den. Jednou mi tam kvůli přerostlým zubům zhubla a nemohla nabrat váhu zpět ač měla příkrmy, ač jsem jí chodila pást. Žebra jí prostě lezla furt. Přivezla jsem si jí domů a začala dávat seno neomezeně (příkrmy jsem začala dávat jen symbolicky, aby v kyblíčku něco měla) a světe div se - ponička ze začátku stála nad senem neustále a futrovala se jim pořád. Po cca 1-2 měsíci krásně přibrala, žebra už jí nelezou a vypadá krásně, taky se přestala tím senem stále futrovat a břicho se jí stáhlo, protože se tak necpe a uždibuje celý den.

31.1.2021 14:49
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Stormy96L napsal(a):

Co říkáte tomuto článku, který je přeložený z němčiny? Tam se píše, že hladovění začíná až po šesti a více hodinách. A že koně nežerou 22 hodin denně.

On je prostě rozdíl mezi menežováním primitivních, dobře krmitelnych plemen a krevnatých (nebo plnokrevných) špatně krmitelných koní.
Pokud má někdo hucula, tak ho nějakých 6 hodin hladovky a omezené množství sena netrápí. Naopak to může být dobře vzhledem k možnému schvácení a obezitě. Dobře krmitelní koně obecně mívají i klidnější charakter, takže i tu hladovou pauzu lépe snáší a pravděpodobně je tolik nestresuje.
Zato špatně krmitelní koně bývají navíc často labilní, lehce vzrušitelní. Tam si dokážu představit, že už po 4 hodinách bez žrádla budou pociťovat silný stres, a k rozvoji žaludečních vředů dojde.
Takže ano - cpát dobře krmitelné koně s náběhem na schvácení ad libitně senem dobré není.
A naopak, pokud budu mít běžného jezdeckého teplokrevníka nebo plnokrevníka na neomezeném přístupu k senu, rozhodně mu to neuškodí, a naopak to bude ku prospěchu.

31.1.2021 14:58

Před lety jsem četla článek z jeho časopisu. Graficky nádherný časák. Z těch jeho 4 kil sena stačí a sáhodlouhého "fyziologického vysvětlení" trávení jsem rostla. Vzal jeden dokázaný fakt z fyziologie a naroubal na toho své smyšlenky, které ve skutečnosti odporují poznatkům vědy, a vydával je za skutečnost. Jestli ten článek někdo najdete, sem s ním.

31.1.2021 14:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Já bych si i tipla, že Bořánek k tomu má jiné důvody než ekonomické. Bohužel ale ty jeho názory nahrávají šetřílkům, kteří pak ze své hladomorny udělají z nouze ctnost.

31.1.2021 14:59
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Stormy96L napsal(a):

No, píše se tam, že v zásadě přestávky v krmení do 6h nejsou "velkým" problémem - z čehož já usuzuji, že problém (aspoň nějaký) tam je čímž se opět dostáváme k těm 4 hodinám a tedy si ty dvě informace zásadně neodporují. Za mě je největší problém koně prázdný žaludek a s tím související následky a myslím, že by se měla sledovat ta kratší hranice, protože s větší délkou trvání prázdného žaludku se logicky zvyšuje i riziko jeho poškození.
Navíc jestli jsem to dobře přečetla, byť zběžně, tak se studie týkala zejména stepně žijících koní typu převalského a nezaměřovala se až tak na koně v našich "normálních" podmínkách, kde zvíře sice není stresováno snahou o záchranu života a zajištění krmení a s tím souvisejícími dlouhými přesuny, ale pro změnu se musí vyrovnat s jiným managementem než onen pomyslný král stepi, na který přírodou vytvořeno nebylo.

Samozřejmě je nutno přihlédnout k všeobecnému zdravotnímu stavu koně. Leč myslím, že pro schvácené koně (byť rovnou uvedu že s tím nemám zkušenost čili jen můj dohad) existuje řešení ve formě slow feederů nebo pastevních náhubků, které přisun objemu omezí, ale nikoli neznemožní, takže princip trvale lehce naplněného žaludku a s tím souvisejících benefitů zůstane

31.1.2021 17:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Jo, už jsem se s tím bohužel setkala.
Vysvětlit opak člověku, který slepě následuje charismatickou osobnost a její radu, která je navíc řádově levnější než krmit "pořádně", to je nemožné.

Nedá se to nějak převést na krmení dospělého člověka? Alespoň přibližně. Něco jako že je to stejné, jako by člověk měl na den 2 krajíčky chleba + jablko?

31.1.2021 17:36

Slon Indický napsal(a):

Pane bože, ty to vidíš!

31.1.2021 17:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hladový kůň je navíc nervózní, nesoustředěný, nespolupracující a třeba má kobyla je až nepříjemná.
Dovedu si představit i hladového zlého koně.

31.1.2021 17:41

etnies86 napsal(a):
kámoška mi nedávno říkala, že kovář který k nim jezdí krmí koně jen slámou, má teda i poníky. koukala jsem jako puk
ten bořánek bude asi pěkně mimo, nejsmutnější je že hafo lidi mu bude věřit a nepřesvědčíte je

Otázka, jestli k té slámě uždibují i trávu, poníci jsou specifická kategorie ohledně schvácení.

31.1.2021 17:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já ještě něco k těm 4 či 6 hodinám hladu. Z vlastního pozorování koní mimo pastvinu - 4 hodiny bez sena zvládne každý kůň, ale 6 už je maximum které už většina koní nějak řeší. Prostě se odejde nažrat mimo hladomornu - ničení ohrady, nerespektování elektriky, zoufalé žraní čehokoliv jako dřevo, hlína, travička i s kořínky a pískem v nich zachyceným atd. Boxovaní koně stlaní slámou vlastně mají výhodu, že ji začnou přebírat a bohužel když jí požerou moc, mohou se ucpat...

Ono to krmení koní není zcela jednoduchá věc! Zas ale taky není až nijak extra složitá.

31.1.2021 18:28

No kdysi jsem Bořánka považovala za odborníka ale tuto iluzi jsem brzy ztratila protože po shlédnutí DVD obě oči jsem měla smíšené pocity.

První seznámení se sedlem rovná se že prostě kůn musí ztropit bugr. A když ne defakto ho k tomu donutíme. Myslím že tam i padlo že když neudělají bugr jen se sedlem zaručeně ho udělá pod jezdcem.
Před tím jsem viděla obsedání asi 3 koní kdy se začalo s madlama pak se nějaký ten den seznamovali se sedlem. Nechávali se pak volně i třmeny a pak se obsedlo koně v klidu vyrovnaný žádné vyhození a tak.

Názory ana Bořánka mi přišli taky takové zvláštní a proto jsem přestala jeho publikace sledovat.

Ale mít koně na 4kg sena na den asi bych měla žebrináčky. Jsem spokojená na velkých pastvinách s přítupem k balíku sena

Neregistrovaný uživatel

31.1.2021 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.40

No kdysi jsem Bořánka považovala za odborníka ale tuto iluzi jsem brzy ztratila protože po shlédnutí DVD obě oči jsem měla smíšené pocity.

První seznámení se sedlem rovná se že prostě kůn musí ztropit bugr. A když ne defakto ho k tomu donutíme. Myslím že tam i padlo že když neudělají bugr jen se sedlem zaručeně ho udělá pod jezdcem.
Před tím jsem viděla obsedání asi 3 koní kdy se začalo s madlama pak se nějaký ten den seznamovali se sedlem. Nechávali se pak volně i třmeny a pak se obsedlo koně v klidu vyrovnaný žádné vyhození a tak.

Názory ana Bořánka mi přišli taky takové zvláštní a proto jsem přestala jeho publikace sledovat.

Ale mít koně na 4kg sena na den asi bych měla žebrináčky. Jsem spokojená na velkých pastvinách s přítupem k balíku sena

Ty mlc. Sama mas maslo na hlave. Kdo lozi mlademu koni se svoji tezkotonazni vahou na hrbet, prezira se a kdo donedavna neumel nakrmit hribe?

31.1.2021 19:46
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ty mlc. Sama mas maslo na hlave. Kdo lozi mlademu koni se svoji tezkotonazni vahou na hrbet, prezira se a kdo donedavna neumel nakrmit hribe?

Hříbětem myslíte Volfa, teda teď nově Jamieho? :)

31.1.2021 19:59
jesie

XXX.XXX.215.3

Porovnat zažívání koně a člověka bohužel nejde. Viz již výše zmíněno u alfi.pav .... Vysvětleno naprosto perfektně.

Mám všechny jeho čísla časopisu Horseman a musím říct,že z velké většiny je to super....jak články o amerických kovbojich,tak od pana Záliše. Nicméně Borankovi se stalo to co většině mužů s velkým egem 😁...začal mít pocit,že je chytřejší než všichni veterináři světa.
A na to taky dojel,protože kdysi měl okolo sebe skvělou základnu sikovnych lidi,kteří brali jezdectví jako poslání .... dnes už pořádá kurzy pro kohokoliv kdo zaplati a je ochotný ho poslouchat.
Proste smutné....Velký potenciál

Navíc Horseman byl z větší části “dítě “ jeho manželky,která mu dala ten správný punc .... ale neměla tu dravost co on 😊

Jinak tedy doufám,že nikdo nepochybuje o tom,že očkováni proti tetanu,či seno v dostatečném množství ( což je opravdu více než 4kg denně,ale muže se lišit dle plemene a vyzivoveho stavu) je pro koně naprostý základ,který nejde rozporovat žádným argumentem .

31.1.2021 20:17

Mám ho na dosah za humnama, ale v životě jsem tam nebyla, viděla jsem kobylu, co tam byla chvilku ustájená, mezi stehnama díru- že by tam proběhl pes i s boudou-zkrátka žádnej zadek, stehniska, což u quotra je základ.

31.1.2021 20:55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Ty taky pomlč nevím komu vychcípala většina hadů pro nedodržení karantény. Dotyčný asi věděl proč se zbavuje nemocných zvířat.

Karanténa koukám sprosté slovo že?

Já nevěděla že spolu bydlíme že znáš mé stravovací návyky. A to že taháš info kde se dá o něčem vypovídá vč předminulých ustajovatelů. Jestli seš tak hloupá že nepochopíš že se s tebou nemám zájem bavit tak sorry tvůj problém.

Že teda nevím že bych na někoho lezla.

31.1.2021 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):
Porovnat zažívání koně a člověka bohužel nejde. Viz již výše zmíněno u alfi.pav .... Vysvětleno naprosto perfektně.

Mám všechny jeho čísla časopisu Horseman a musím říct,že z velké většiny je to super....jak články o amerických kovbojich,tak od pana Záliše. Nicméně Borankovi se stalo to co většině mužů s velkým egem 😁...začal mít pocit,že je chytřejší než všichni veterináři světa.
A na to taky dojel,protože kdysi měl okolo sebe skvělou základnu sikovnych lidi,kteří brali jezdectví jako poslání .... dnes už pořádá kurzy pro kohokoliv kdo zaplati a je ochotný ho poslouchat.

Navíc Horseman byl z větší části “dítě “ jeho manželky,která mu dala ten správný punc .... ale neměla tu dravost co on 😊

Jinak tedy doufám,že nikdo nepochybuje o tom,že očkováni proti tetanu,či seno v dostatečném množství ( což je opravdu více než 4kg denně,ale muže se lišit dle plemene a vyzivoveho stavu) je pro koně naprostý základ,který nejde rozporovat žádným argumentem .

Jasně že nechci porovnávat zažívání. Ale množství (tady spíš nedostatek) krmení. 4 kg sena pro koně je velmi málo a 2 krajíce chleba jsou taky velmi málo.
Tak jsem to myslela. Jen by tu někdo třeba věděl, jestli to mám správně nebo jeden krajíc ještě ubrat?

31.1.2021 21:09

jesie napsal(a):

Jesie, mělo by to být v čísle 22, rok vydání 2016. Mohla byste mi ten článek, prosím, naskenovat do soukromé zprávy?

31.1.2021 21:13
canka

XXX.XXX.215.5

Jesie, mělo by to být v čísle 22, rok vydání 2016. Mohla byste mi ten článek, prosím, naskenovat do soukromé zprávy?

Taky se přidávám,prosím jestli článek máte někdo k dispozici,taky poprosím do SZ...

Zajímalo by mě,na jakých faktech tuto hovadinu postavil...

31.1.2021 21:21
canka

XXX.XXX.215.5

Dotaz napsal(a):
Hříbětem myslíte Volfa, teda teď nově Jamieho? :)

To už je zase přejmenovaný?? Asi si taky přečtu nějakou knížku a přejmenuji kobylku na Doňa Isabela černá z Hrušovan

31.1.2021 21:30
canka

XXX.XXX.215.5

Ty taky pomlč nevím komu vychcípala většina hadů pro nedodržení karantény. Dotyčný asi věděl proč se zbavuje nemocných zvířat.

Já nevěděla že spolu bydlíme že znáš mé stravovací návyky. A to že taháš info kde se dá o něčem vypovídá vč předminulých ustajovatelů. Jestli seš tak hloupá že nepochopíš že se s tebou nemám zájem bavit tak sorry tvůj problém.

Ať máte mezi sebou s Leithian cokoliv,ona má.pravdu v tom,že Petro nemůžete se svojí vahou prostě lézt na ty mladý koně..takže prostě obsedat Soňu musí někdo jiný....a nebo máte dost času se sebou něco udělat,aby jste si jí mohla později obsednou sama,třeba ve 4 letech..podívejte se na Lenacii...udělala kus práce..jde to,stačí chtít...

Neregistrovaný uživatel

31.1.2021 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Mila zlata vychcipalo mi jen 47 hadu. Vsichni od jednoho cloveka. Z mych mi nepadl žádný to jen tak pro info když mě špicluješ na fb. Koho to zajímá tomu ráda osobně sdělím proč daná zvířata exla a mohu poskytnout i foto jak vypadal chov dotyčného. A s nedodržením karantény to nemělo nic společného neb od začátku byli separovaní. Pro info dalším vrazila jsem do nich x desitek tisoc za tb, entizol a antioarazitika. Bohužel bez úspěchu. Opět proč nevypisu veřejně.
A když Petruško tak složitě loviš polovičate informace mohla bys vedet i to ze pulka tech hadu co mi dotycny ich tyl dal byla kradena.

31.1.2021 21:33
Dotaz

XXX.XXX.4.92

canka napsal(a):
To už je zase přejmenovaný?? Asi si taky přečtu nějakou knížku a přejmenuji kobylku na Doňa Isabela černá z Hrušovan

Ano, je. Už se trochu ztrácím v počtu jmen, která měl. :)
Zaujalo mne, že jméno mění jen hřebec, kobča se jmenuje stále stejně. Říkám si, proč tomu tak je?
Kolik vlastně stojí takové přejmenování?

31.1.2021 21:36
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Pro sisi:
Porovnala bych to asi ke stravě v Mauthausenu - to 1 % váhy koně v seně denně je úplně minimum toho, kdy ještě kůň přežije.
Tj pro člověka asi takto: Denní strava představovala zhruba 1452 kalorií. Od roku 1944 u vězňů pracujících ve zbrojním průmyslu 2223 kalorií a v kamenolomu 1690 kalorií. Podle norem racionální výživy činí denní potřeba nepracujícího člověka 2300 kalorií, pro pracujícího podle druhu práce a fyzické námahy 3000–5000 kalorií.

arte.P

31.1.2021 21:41
arte.P

XXX.XXX.32.202

Dotaz napsal(a):
Zaujalo mne, že jméno mění jen hřebec, kobča se jmenuje stále stejně. Říkám si, proč tomu tak je?

Tak přemýšlím, kolik už měl jmen:

Ben Gasper
Ben Oliver
Ben Fabrizio
Volf Kinský
Jamie Fraser Kinský

Zapomněla jsem na některé?

Chtěla bych vidět ty ženský ne evidenci, když jim přijde další žádost o změnu

31.1.2021 21:46
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Dotaz napsal(a):

Podle finančního řadu svazu je jedna změna jména za 600 Kč. https://www.schkk.cz/file/84/finrad-2015--1-.pdf

31.1.2021 22:04

arte.P napsal(a):

Ben Gasper
Ben Oliver
Ben Fabrizio
Volf Kinský
Jamie Fraser Kinský

Fabrizio se nepoužilo to jen pro info.

31.1.2021 22:20

arte.P napsal(a):

Ben Gasper
Ben Oliver
Ben Fabrizio
Volf Kinský
Jamie Fraser Kinský

Aniž bych chtěla komukoliv stranit, tak jen k těm ženám na evidenci: co by si asi tak říkaly...že je to prima, ne? Aspoň víc peněz pro svaz.

K Bořánkovi: je nakonec pro koně docela prima, že ohledně managementu koní nespojili síly Bořánek a Vydra, to už by nemusel Equus úplně přežít.

31.1.2021 22:37
Dotaz

XXX.XXX.4.92

Aniž bych chtěla komukoliv stranit, tak jen k těm ženám na evidenci: co by si asi tak říkaly...že je to prima, ne? Aspoň víc peněz pro svaz.

K Bořánkovi: je nakonec pro koně docela prima, že ohledně managementu koní nespojili síly Bořánek a Vydra, to už by nemusel Equus úplně přežít.

Tak tolik změn, i to o člověku cosi vypovídá, neposílá to automat, ale lidi, budou mít názor. :)
A lidi s extrémním chováním utkví - naše OSSZ by mohla vyprávět. Tam když zavolám a zeptám se na jednu paní, tak každá úřednice skoro omdlí. :D

S Vydrou a Bořánkem jste to vystihla.

1.2.2021 06:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Pro sisi:
Porovnala bych to asi ke stravě v Mauthausenu - to 1 % váhy koně v seně denně je úplně minimum toho, kdy ještě kůň přežije.
Tj pro člověka asi takto: Denní strava představovala zhruba 1452 kalorií. Od roku 1944 u vězňů pracujících ve zbrojním průmyslu 2223 kalorií a v kamenolomu 1690 kalorií. Podle norem racionální výživy činí denní potřeba nepracujícího člověka 2300 kalorií, pro pracujícího podle druhu práce a fyzické námahy 3000–5000 kalorií.

Děkuji. Z

1.2.2021 06:45

šutřík: článek o krmení z Horsemana - To je ukázkový příklad tvorby dezinformací. A víme, jak je společnost v poslední době dezinformacím nakloněna - pokud se hodí čtenáři do jeho vidění světa. Socsítě, kde je omezený kontakt zoči voči tomu hrozně napomohly...

Petra K.: jsme si kdysi se známou někde půjčily to DVD Obě oči. Řvaly jsme smíchy od úvodních titulků až do konce

1.2.2021 14:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

https://www.equichannel.cz/o-rozkrmovani-podvyzivenych-koni-s-mvdr-michaelou-karamanovou

Je tam časť o hladovaní a risk faktoroch pre rozvoj vredov.

Pod článkom sú odkazy na zdroje, ktoré som použila.

7.2.2021 23:35

šutřík: článek o krmení z Horsemana - To je ukázkový příklad tvorby dezinformací. A víme, jak je společnost v poslední době dezinformacím nakloněna - pokud se hodí čtenáři do jeho vidění světa. Socsítě, kde je omezený kontakt zoči voči tomu hrozně napomohly...

Petra K.: jsme si kdysi se známou někde půjčily to DVD Obě oči. Řvaly jsme smíchy od úvodních titulků až do konce

No to dvd je ke dvěma věcem. Já ho leda tak vyhodím někde se tu valí

Přidejte reakci

Přidat smajlík