Jak to zvládnout – 2 koně škola/práce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

NEla01235678

15.3.2021 21:00
NEla01235678

XXX.XXX.64.12

Ahoj chtěla bych se zeptat jak to zvládáte 2 koně škola/práce?
Nevím jestli bych to časově zvládla chtěla bych jen jednoho ale vím že kůň je stádové zvíře prosím poraďte předem díky

15.3.2021 21:14
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak co třeba dát ho do ustájení, kde bude mít kamarády a kde o něj bude postaráno?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2021 21:21

NEla01235678 napsal(a):
Nevím jestli bych to časově zvládla chtěla bych jen jednoho ale vím že kůň je stádové zvíře prosím poraďte předem díky

Úplně jsem nepochopila. 2 koně + škola nebo práce nebo 2 koně + škola i práce?

NEla01235678

15.3.2021 22:11
NEla01235678

XXX.XXX.64.12

Vím to mě taky napadlo ale chci mít nad ním plnou kontrolu

15.3.2021 22:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

NEla01235678 napsal(a):

A to znamená mít koně doma?

15.3.2021 22:21
kallisto

XXX.XXX.133.180

NEla01235678 napsal(a):

S prací nebo školou ji mít nebudeš tak jako tak. O to horší by to bylo.
Kontrolu nad ním nebo nimi budou mít právě jen v dobrém ustájení.

Apropo se školou nebo prací pak kvalitně odjezdit dva koně není prdelka. Znám, měla jsem 11 let. To si každý myslí, jak bude denně jezdit dva koně, a po čase jde maximálně každý z nich dvakrát v týdnu ven. Nebo se maká s jedním a druhý se nikam neposunuje a je z něj nechtěně béčko.

A pokud chceš mít koně doma, tak na ježdění už nebývá ani čas, ani chuť, ani energie. Vím co to je. Kolem koní je mraky práce.

Radši jednoho koně, v ustájení, kde je o něj dobře postaráno a já mám čas nejen odjezdit, ale i věnovat se mu, než šidit na všem dva koně.

Ten den má pořád jen 24 hodin a nejen koňmi živ je člověk.

15.3.2021 22:32
Tasyrka

XXX.XXX.38.132

Mám školu a chodím na brigádu tak, aby mi to měsíčně dalo kolem 80 hodin. Mám poníka a velkou klisnu doma. Zvládat se to dá, ale horko těžko, občas s vyplazeným jazykem. Je v podstatě potřeba se rozloučit s životem mimo koně, brigádu a školu. Člověk je rád, když si večer pustí nějaký film. Rozhodně to není pro kohokoliv a hodně záleží na tom, zda vás má kdo zastoupit, pokud onemocníte. Každopádně bych spíš od toho odrazovala. Kdo se odradit nenechá, ten je schopný tohle zvládnout, kdo se odradit nechá, ten to nezvládne.

15.3.2021 23:03

NEla01235678 napsal(a):

Paradoxně na koně- ježdění máte víc času, když je máte někde ustájené, pokud je máte doma, furt něco opravujete, kydáte, koulíte balíky, uklízíte výběh...a.t.d.

16.3.2021 07:40

Kdybych měla mít vlastního koně, určitě by byl v ustájení.

Ale že tady kolem není ustájení, které by mi dávalo smysl, tak bych ho musela mít na dvorku. Nakonec já bych na to ustájení ani neměla. A na dvorku bych na něj neměla čas (chodit za ním ráno i odpoledne, vidím, co je kolem práce - na zpevnění povrchů kolem přístřešku, skládání sena, zajištění vody, odvoz hnoje, opravy ohrad).

Takže ne, nebudu si pořizovat vlastního koně, a budu to dál dělat jako dosud - chodit pomáhat do naší zlaté a stříbrné stáje, kde do toho můžu i maličko kecat, a koně se tam mají dle mých představ, a nemusím řešit, když jsem nemocná a nebo chci odjet na 14 dní na dovolenou. A ráda jim s něčím pomůžu, když NEMUSÍM.

16.3.2021 07:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paradoxně na koně- ježdění máte víc času, když je máte někde ustájené, pokud je máte doma, furt něco opravujete, kydáte, koulíte balíky, uklízíte výběh...a.t.d.

Přesně! Vidím to na těch. co mají koně doma. Než odvodí do výběhu, vykydají, napustí vodu, připraví krmení, pozametají + nárazové činnosti = na ježdění už nezbývá čas a síla.

16.3.2021 07:57
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ráda bych k tématu dodala, že škola je jen časově omezené období. 4 až 5 let, možná 8? Tedy je vhodné předem se zamyslet co bude dál. Já si kupovala poníka na delší čas než cca 5 let. Může to mít jiný člověk jinak, ale předem by měl počítat, že ho chce asi potom prodávat - kůň by tedy měl být "funkční" pro víc lidí. A zase z toho tedy vychází lépe ustájení u někoho kvalitního...

NEla01235678

16.3.2021 08:15
NEla01235678

XXX.XXX.64.12

Dobrá děkuji vám všem za odpovědi a zkusím to ještě nějak vymyslet díky

16.3.2021 08:25
Arbora

XXX.XXX.233.1

škola+1-2 kone sa mi dali zvládať v pohode, popri gymnáziu aj VŠ. Nikdy som nemala na kone viac času. Ale pravda, len som jazdila, inú prácu som nemala. Ako pracujúci človek s dochádzaním do práce si neviem predstaviť ani to jazdenie cez pracovný týždeň, možno tak max. keď je dlho svetlo, ale aj to by som musela mať koňa niekde blízko. Nechcelo by sa mi ráno pred prácou tráviť čas zbieraním h*vna, potom 9h v kancli a potom ďalšie kolečko zbierania h*vna. Hlavne v zime, brr.

Jana48

16.3.2021 09:36
Jana48

XXX.XXX.168.34

Pokud je váš záměr koně doma + práce, nebo škola, nedejbůh vše dohromady, nedokážu si to představit. Momentálně mám koně ‘doma’ - u koní nebydlím, každé ráno dojíždím ale vše si dělám sama. Máme tedy více koní než dva, ale na ustájení jsme zanevřeli, buď fungoval lidský přístup a péče o koně chyběla, nebo naopak, každopádně ani v jednom režimu nešlo dlouhodobě vydržet, pro fyzické zdraví našich koní a pro duševní zdraví nás, všech zúčastněných. Koně ‘doma’ jsou nejlepší, co jsme mohli udělat, máme absolutní přehled o managmentu, můžeme se rozhodovat podle konkrétních potřeb koní a našich, ale žrout času je to neuvěřitelný, nedokážu si představit k tomu chodit do práce. My tím žijeme, živíme se tím, proto tomu můžeme věnovat veškerý čas, máme spoustu lidí, kteří jsou ochotni zaskočit, když marodíme, musíme k lékaři a víme, že je na ně spoleh. Pokud potřebujete spojit koně, práci, školu, určitě bych volila možnost opravdu kvalitního ustájení, které si pečlivě vyberete, dáte si všechny podmínky do smlouvy, doporučuji ideálně zakomponovat i množství sena měsíčně na jednoho koně, dostatek pitné vody, takové zdánlivé banality bývají často problém, dále i uvést člověka, který pokud potřebujete, za vás ve stáji zaskočí, když nemůžete abyste měla klid a věděla, že i když se ke koni nedostanete, bude o něj postaráno.

16.3.2021 10:25
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Kamarádka má 2 koně, ale v ustajení. Oba do vysokých parkurů, takže se jim opravdu věnuje a jezdí téměř denně. Tím, že je má ustajene, má sice vyřešenou péči, e nevýhody to určitě má. Aby bylo místo na jízdárně nebo na hale, často jednoho z koní odjezdi ráno před školou, nebo večer po osmé hodině.

Každopádně zvládá to a je spokojená. Ale záleží na každém, co mu vyhovuje.

16.3.2021 13:09
makki

XXX.XXX.0.41

Mít koně doma znamená v konečném důsledku více práce jak ježdění. V průběhu čtvrt století jsem zažila obojí. Nejdříve ustájení, pak 20 let doma a nyní pastviny. Za mně raději 1 kůň v ustájení, každý den zaopatřený bez ohledu na situaci, než 2 koně doma.

17.3.2021 13:57

Vzhledem k formulaci tvého dotazu odhaduji, že toho moc nezvládneš, spíš tak fantazíruješ. Schopný a odhodlaný člověk toho zvládne překvapivě hodně, otázka je, zda mu to za to stojí. To si ale musí každý vyřešit sám.

Já nemám ráda zimu a nejsem manuálně zručná a ani kdovíjak fyzicky zdatná. Proto je mi jasné, že mít koně doma je pro mě jasné ne. Navíc si myslím, že kůň se ve stádě na velké pastvině bude mít o dost líp než ve výběhu u baráku.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

makki napsal(a):
Mít koně doma znamená v konečném důsledku více práce jak ježdění. V průběhu čtvrt století jsem zažila obojí. Nejdříve ustájení, pak 20 let doma a nyní pastviny. Za mně raději 1 kůň v ustájení, každý den zaopatřený bez ohledu na situaci, než 2 koně doma.

Tak nějak přemýšlím co je u nás špatně, protože mně připadá, že s koňma není skoro žádná práce. Co se týče náročnosti, tak jsou vlastně nejmíň nároční ze všech zvířat co máme a to dokonce až za drůbeží. Nejspíš je to malými prostory ve kterých většina lidí koně drží. Po mnoha letech držení dvou až čtyř koní doma neznám co je to kydání, opravování či údržba oplocení, vyvážení hnoje, zajišťování napájení apod. Seno potřebuji od půlky prosince do konce března, a to dovezou na valníku a balíky hodí dolů na vhodném místě. Jen výjimečně něco někam koulíme. Můj názor je, že zdravý kůň je soběstačné zvíře a člověka nepotřebuje. Platí to, když má k životu vhodné podmínky. Ne každý je může zajistit to chápu, ale v obecném pojetí kůň skutečně není náročné zvíře. Třeba se psem, který pořád touží po interakci s člověkem i když je v psí smečce se to nedá srovnat.Kůň chce stádo, nebo aspoň stádečko a veliký prostor členité pastviny (nikoliv udupaný výběh). Vzrostlé stromy a remízky kam se schová před sluníčkem a hmyzem a ideálně potok k napájení. Jestliže je málo koní na velké pastvině tak zjistíte, že i kadit chodí jen na určitá místa. Kůň není prase které si kadí pod sebe, to jen lidi ho k tomu nutí malými prostorami. Taky nechápu, jak může koni stačit třeba jedna hodina denně pod jezdcem. Vidím na některé pastviny z okna a koně se stále pohybují. Čím jsem starší tím víc se zamýšlím nad tím co to těm koním vlastně děláme? Pokud je kůň nucený žít na malém prostoru, tak je s ním opravdu hodně práce a myslím si, že není šťastný ani kůň ani člověk. Otázka je jestli je dobré držet jakékoliv zvíře za každou cenu jen proto, že to chci?

17.3.2021 20:25
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak nějak přemýšlím co je u nás špatně, protože mně připadá, že s koňma není skoro žádná práce. Co se týče náročnosti, tak jsou vlastně nejmíň nároční ze všech zvířat co máme a to dokonce až za drůbeží. Nejspíš je to malými prostory ve kterých většina lidí koně drží. Po mnoha letech držení dvou až čtyř koní doma neznám co je to kydání, opravování či údržba oplocení, vyvážení hnoje, zajišťování napájení apod. Seno potřebuji od půlky prosince do konce března, a to dovezou na valníku a balíky hodí dolů na vhodném místě. Jen výjimečně něco někam koulíme. Můj názor je, že zdravý kůň je soběstačné zvíře a člověka nepotřebuje. Platí to, když má k životu vhodné podmínky. Ne každý je může zajistit to chápu, ale v obecném pojetí kůň skutečně není náročné zvíře. Třeba se psem, který pořád touží po interakci s člověkem i když je v psí smečce se to nedá srovnat.Kůň chce stádo, nebo aspoň stádečko a veliký prostor členité pastviny (nikoliv udupaný výběh). Vzrostlé stromy a remízky kam se schová před sluníčkem a hmyzem a ideálně potok k napájení. Jestliže je málo koní na velké pastvině tak zjistíte, že i kadit chodí jen na určitá místa. Kůň není prase které si kadí pod sebe, to jen lidi ho k tomu nutí malými prostorami. Taky nechápu, jak může koni stačit třeba jedna hodina denně pod jezdcem. Vidím na některé pastviny z okna a koně se stále pohybují. Čím jsem starší tím víc se zamýšlím nad tím co to těm koním vlastně děláme? Pokud je kůň nucený žít na malém prostoru, tak je s ním opravdu hodně práce a myslím si, že není šťastný ani kůň ani člověk. Otázka je jestli je dobré držet jakékoliv zvíře za každou cenu jen proto, že to chci?

Trochu pomíjíte určité skupiny, kde je to přirozeno pro ně problémem, třeba muchaři, IR koně, primitivní plemena a poníci na pro ně moc výživné pastvě atd. Nepaušalizovala bych, těch "údržbových" koní také není málo .

17.3.2021 20:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Proč urážíte prasátka? Nic o nich nevíte. Prase je velmi čistotné a nikdy by nekálelo pod sebe, kdyby mělo na vybranou. Starala jsem se o prasátka a velmi způsobně ráno čekala, až je vypustím, aby se vyprázdnila mimo chlév.
Jen a jen lidé jim způsobují trauma z toho, že musejí kálet pod sebe.
Je pravda, že při žraní dělají nepořádek, ale to není nečistotností, nýbrž uzpůsobením rypáku. Nedokáží žvýkat se zavřenou tlamou.

Co se týká koní. Buďte ráda, že máte dobré podmínky k držení koní. Váš příspěvek vyznívá tak, jakoby všichni, co nemají totéž, byli nezodpovědní a neměli by koně mít. A také to předpokládá, že kůň nebude nemocen a nezestárne. A jak píše Dotaz, také nebudete mít poníky, huculy, fjordy a jiná primitivní plemena.
A shánět ráno tažné koně někde po pastvině, že potřebujete vyjet ve 4 hodiny, dokud není horko, nebude to pravé ořechové.
Většina majitelů se snaží pro své koně dělat maximum. Většinou ale musí souhlasit s určitými kompromisy. Tolik pastvin, aby se vešli všichni koně, v ČR prostě není.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 20:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.245

No ve vašich podmínkách co píšete flip B moje ex achala byla mrtvá do tří měsíců. Např a to je to jinak normální a zdravé zvíře :-)

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Dotaz napsal(a):
Trochu pomíjíte určité skupiny, kde je to přirozeno pro ně problémem, třeba muchaři, IR koně, primitivní plemena a poníci na pro ně moc výživné pastvě atd. Nepaušalizovala bych, těch "údržbových" koní také není málo .

To máte pravdu, na to jsem nepomyslela.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

No ve vašich podmínkách co píšete flip B moje ex achala byla mrtvá do tří měsíců. Např a to je to jinak normální a zdravé zvíře :-)

Proč?

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

sisi58 napsal(a):
Proč urážíte prasátka? Nic o nich nevíte. Prase je velmi čistotné a nikdy by nekálelo pod sebe, kdyby mělo na vybranou. Starala jsem se o prasátka a velmi způsobně ráno čekala, až je vypustím, aby se vyprázdnila mimo chlév.
Jen a jen lidé jim způsobují trauma z toho, že musejí kálet pod sebe.
Je pravda, že při žraní dělají nepořádek, ale to není nečistotností, nýbrž uzpůsobením rypáku. Nedokáží žvýkat se zavřenou tlamou.

Co se týká koní. Buďte ráda, že máte dobré podmínky k držení koní. Váš příspěvek vyznívá tak, jakoby všichni, co nemají totéž, byli nezodpovědní a neměli by koně mít. A také to předpokládá, že kůň nebude nemocen a nezestárne. A jak píše Dotaz, také nebudete mít poníky, huculy, fjordy a jiná primitivní plemena.
A shánět ráno tažné koně někde po pastvině, že potřebujete vyjet ve 4 hodiny, dokud není horko, nebude to pravé ořechové.
Většina majitelů se snaží pro své koně dělat maximum. Většinou ale musí souhlasit s určitými kompromisy. Tolik pastvin, aby se vešli všichni koně, v ČR prostě není.

S prasátky se omlouvám, já je znám a vím, že nejsou prasata. To jen, že se to tak říká. Prase je fajn zvíře. I když teda ty drzý divoky fakt nemusím!

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

S prasátky se omlouvám, já je znám a vím, že nejsou prasata. To jen, že se to tak říká. Prase je fajn zvíře. I když teda ty drzý divoky fakt nemusím!

17.3.2021 21:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ta divoká mě netrápí. Spíš je problém s těmi, co se domestikovala. Tedy chodí mezi domy. Ta jsou nebezpečná.
Několik desítek let jezdím po lesích a viděla jsem jen 2 prasata. A ta prchla.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Svůj předchozí příspěvek jsem k tématu této diskuse vložila proto, že je taky varianta, že koně doma nemusí vždy znamenat dřinu. Jsou podmínky a jsou koně, kdy to dřina opravdu není. Ano, správně tady někdo namítnul, že je hodně koní, kteří takto žít nemůžou. Jistě je to pravda, ale nedá se vložit rovnítko, že koně doma znamená práce a zase práce. Záleží prostě na okolnostech.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2021 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

sisi58 napsal(a):
Ta divoká mě netrápí. Spíš je problém s těmi, co se domestikovala. Tedy chodí mezi domy. Ta jsou nebezpečná.
Několik desítek let jezdím po lesích a viděla jsem jen 2 prasata. A ta prchla.

Nám si lehají velmi rádi za stodolu a už se mi dvakrát dali do sebe se psy. Fakt moc neprchají, jsou čím dál tím drzejší a fakt se bojím ty Aujezského choroby, nebo jak se to píše.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 00:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

Svůj předchozí příspěvek jsem k tématu této diskuse vložila proto, že je taky varianta, že koně doma nemusí vždy znamenat dřinu. Jsou podmínky a jsou koně, kdy to dřina opravdu není. Ano, správně tady někdo namítnul, že je hodně koní, kteří takto žít nemůžou. Jistě je to pravda, ale nedá se vložit rovnítko, že koně doma znamená práce a zase práce. Záleží prostě na okolnostech.

Ano ale nelze to dávat jako paušální radu. Kort v situaci kdy většina nemá X hektarove pozemky.

18.3.2021 08:29

Flip: Pokud by tazatelka měla vaše podmínky a hlavně vědomosti, asi by se neptala Pokud si koně bude teprve pořizovat, musíte připustit, že bude teprve zázemí budovat - i kdyby nějakým zázrakem měla hektar (v úživné teplejší oblasti) či dva hektary (v podhůří na severním svahu) na koně. Mimochodem, i vaši koně jednou zestárnou. Snad pak zvolíte správné řešení, a nikoli to bezstarostné.

18.3.2021 09:16
Tasyrka

XXX.XXX.106.12

Vzhledem k formulaci tvého dotazu odhaduji, že toho moc nezvládneš, spíš tak fantazíruješ. Schopný a odhodlaný člověk toho zvládne překvapivě hodně, otázka je, zda mu to za to stojí. To si ale musí každý vyřešit sám.

Já nemám ráda zimu a nejsem manuálně zručná a ani kdovíjak fyzicky zdatná. Proto je mi jasné, že mít koně doma je pro mě jasné ne. Navíc si myslím, že kůň se ve stádě na velké pastvině bude mít o dost líp než ve výběhu u baráku.

taky nemám ráda zimu, taky nejsem manuálně zručná a vlastně ani moc fyzicky zdatná a přesto koně doma mám

18.3.2021 09:43
Arbora

XXX.XXX.233.1

To budete asi jeden z mála žijúci niekde na desiatkach hektárov pastvín mimo civilizácie.

Koľko ha majú kone k dispozícii, že nerešite hnoj?

18.3.2021 09:44
canka

XXX.XXX.249.200

Tasyrka napsal(a):
taky nemám ráda zimu, taky nejsem manuálně zručná a vlastně ani moc fyzicky zdatná a přesto koně doma mám

Mám to úplně stejně

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Arbora napsal(a):
To budete asi jeden z mála žijúci niekde na desiatkach hektárov pastvín mimo civilizácie.

Koľko ha majú kone k dispozícii, že nerešite hnoj?

Mně se osvědčil jeden kůň na dva hektary členitého pozemku s dobrou pastvou. Dočetla jsem se, že se doporučuje jeden hektar na koně, ale pokud jsem to měla takto, tak už bylo víc práce. Seno už bylo potřeba dávat od listopadu. Pokud máme jednoho koně na dva hektary, tak jsou na seně jenom tři měsíce v roce, takže to i výrazně ušetří.

18.3.2021 18:01

Mně se osvědčil jeden kůň na dva hektary členitého pozemku s dobrou pastvou. Dočetla jsem se, že se doporučuje jeden hektar na koně, ale pokud jsem to měla takto, tak už bylo víc práce. Seno už bylo potřeba dávat od listopadu. Pokud máme jednoho koně na dva hektary, tak jsou na seně jenom tři měsíce v roce, takže to i výrazně ušetří.

Pošlete foto koní. Na velké neomezené pastvě musí být jako koule. Schvácení jste nikdy neřešili? Na opravdu neomezené trávě se schvátí i velký teplokrevník. Naopak nedekovaný starý kůň bez příkrmu a bez přístřešku je přes zimu chudák.

18.3.2021 18:04

Tasyrka napsal(a):

Tak v tom případě to asi kompenzujete tím odhodláním ;)

18.3.2021 18:10

Pošlete foto koní. Na velké neomezené pastvě musí být jako koule. Schvácení jste nikdy neřešili? Na opravdu neomezené trávě se schvátí i velký teplokrevník. Naopak nedekovaný starý kůň bez příkrmu a bez přístřešku je přes zimu chudák.

Pokud je to v členitém terénu, koně jsou kvůli výhledu často na kopci a potok mají na druhé straně výběhu dole, nemusí to být se schvácením (kromě "primitivů" a koní s metabolickým onemocněním) horké. Sice mají více pastvy, ale dost možná i víc pohybu. Taky tráva nebude nadměrně spásaná, na jaře tam bude asi dost stařešiny, v létě vysoká tráva, za sucha "seno nastojáka" a koně budou spásat hlavně vršek trav, kde je méně cukru.

18.3.2021 18:25

Pokud je to v členitém terénu, koně jsou kvůli výhledu často na kopci a potok mají na druhé straně výběhu dole, nemusí to být se schvácením (kromě "primitivů" a koní s metabolickým onemocněním) horké. Sice mají více pastvy, ale dost možná i víc pohybu. Taky tráva nebude nadměrně spásaná, na jaře tam bude asi dost stařešiny, v létě vysoká tráva, za sucha "seno nastojáka" a koně budou spásat hlavně vršek trav, kde je méně cukru.

Tak proto jsem zvědavá, jak koně vypadají.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Nikdy jsem neřešila schvácení i když jsem se bála. Dole u potoka je i jetel. Máme plnokrevníka, klusáka, araba a lipicána. Plnokrevník byl kůň určený na jatka. Nikdo není ani tlustý ani hubený. Nejstarší kůň je sedmnáctiletý, takže vysloveně důchodce zatím nemáme. Když je vysloveně hnusně tak dostanou deky nebo pláštěnky.
A teď koukám na plříspěvek od Šutříka - ten to popsal úplně přesně, jak kdyby to tu znal! Navíc na kopec a že je to fakt kopec se musí dostat přes vysušený náhon mlýnu. To znamená, že musí projít žlab, kdy je to prudce z kopce a zase do kopce a pak teprve svah k lesu. Dole je úplně jiný porost než nahoře a koně se pořád pohybují. Neopadnou ze svalů ani když nejezdí.
Ale co dělá jarní fruktan s koňmi "vysoko v krvi" to je neskutečný!
Ten plnokrevník byl určený na jatka kvůli stále otékajícím nohám a špatnému stavu kopyt. Máme ho už osm let a nohy neotékají a je na boso a téměř bezúdržbový.
Nevíte někdo jak je na tom s rizikem schvácení kladrubák? Je fakt, že se toho pořád bojím!

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Fotky jsem nikdy nevkládala, tak nevím... Možná zkusím!
Chodí mi ale jednou za rok z KVS a jediný pojeb jsem dostala za to, že mám volně puštěného slepého koně. Fakt jsou akorát, ale chápu, že kdybych měla třeba hucula, fjorda apod. že by to asi vypadalo jinak.

18.3.2021 18:36

Nikdy jsem neřešila schvácení i když jsem se bála. Dole u potoka je i jetel. Máme plnokrevníka, klusáka, araba a lipicána. Plnokrevník byl kůň určený na jatka. Nikdo není ani tlustý ani hubený. Nejstarší kůň je sedmnáctiletý, takže vysloveně důchodce zatím nemáme. Když je vysloveně hnusně tak dostanou deky nebo pláštěnky.
A teď koukám na plříspěvek od Šutříka - ten to popsal úplně přesně, jak kdyby to tu znal! Navíc na kopec a že je to fakt kopec se musí dostat přes vysušený náhon mlýnu. To znamená, že musí projít žlab, kdy je to prudce z kopce a zase do kopce a pak teprve svah k lesu. Dole je úplně jiný porost než nahoře a koně se pořád pohybují. Neopadnou ze svalů ani když nejezdí.
Ale co dělá jarní fruktan s koňmi "vysoko v krvi" to je neskutečný!
Ten plnokrevník byl určený na jatka kvůli stále otékajícím nohám a špatnému stavu kopyt. Máme ho už osm let a nohy neotékají a je na boso a téměř bezúdržbový.
Nevíte někdo jak je na tom s rizikem schvácení kladrubák? Je fakt, že se toho pořád bojím!

No já právě mám kladrubáka. Teoreticky je to riziko nízké, protože prostě na svou váhu, která bude tak kolem 650 kg a výš, by té rizikové trávy musel sežrat prostě dvakrát tolik než hucul. Velmi laicky řečeno, klidně ať mě někdo opraví. Na druhou stranu z mé zkušenosti jsou to strašně lehko krmitelní koně, tak pokud nemají nějaké jiné zdravotní problémy, budou na neomezeném příjmu trávy spíš v té horní polovině výživové stupnice. No a obéznímu koni schvácení hrozí víc, nehledě na to, že tím trpí pohybový aparát už tak dost těžkého koně.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

No já právě mám kladrubáka. Teoreticky je to riziko nízké, protože prostě na svou váhu, která bude tak kolem 650 kg a výš, by té rizikové trávy musel sežrat prostě dvakrát tolik než hucul. Velmi laicky řečeno, klidně ať mě někdo opraví. Na druhou stranu z mé zkušenosti jsou to strašně lehko krmitelní koně, tak pokud nemají nějaké jiné zdravotní problémy, budou na neomezeném příjmu trávy spíš v té horní polovině výživové stupnice. No a obéznímu koni schvácení hrozí víc, nehledě na to, že tím trpí pohybový aparát už tak dost těžkého koně.

Aha, super! Doufám, že jste s kladrubáčkem spokojená! Já si ho právě koupila, ale protože je to mlaďoch, tak jsem si ho dala zatím k profesionálům přijezdit. Počítám, že si ho vezmu domů, až bude tráva v létě trochu suchá a nepustím ho hned na celou plochu. Nikdy jsem takového "begoše" ještě neměla, vždycky jsem byla spíš na krevnatější koně, ale stárnu a prostorově jsem se zvýraznila, tak jsem hledala už koně velkého na klidné vyjížďky. Tak snad to půjde. Máme tu hodně hmyzu a co jsem viděla tak z Kladrub je nabízeno muchařů docela dost. Tenhle být nemá, tak snad to všechno dáme...

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

VecnyZacatecnik - můžu se ještě zeptat jakou máte komoru sedla? Nebo jestli více, co tak kladrubáci mívají?

18.3.2021 19:22

VecnyZacatecnik - můžu se ještě zeptat jakou máte komoru sedla? Nebo jestli více, co tak kladrubáci mívají?

Komora široká až extra široká. Záleží na celkovém tvaru a úhlu. Třeba pro nás ten stadard široká - jako je třeba na a-sedla.cz - bylo moc úzké. Ale každý výrobce ty velikosti uvádí trochu jinak, prostě to chce sedlo vyzkoušet.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2021 20:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.60

Aha, super! Doufám, že jste s kladrubáčkem spokojená! Já si ho právě koupila, ale protože je to mlaďoch, tak jsem si ho dala zatím k profesionálům přijezdit. Počítám, že si ho vezmu domů, až bude tráva v létě trochu suchá a nepustím ho hned na celou plochu. Nikdy jsem takového "begoše" ještě neměla, vždycky jsem byla spíš na krevnatější koně, ale stárnu a prostorově jsem se zvýraznila, tak jsem hledala už koně velkého na klidné vyjížďky. Tak snad to půjde. Máme tu hodně hmyzu a co jsem viděla tak z Kladrub je nabízeno muchařů docela dost. Tenhle být nemá, tak snad to všechno dáme...

Kldrubak ale není kůň na velkou zátěž na hřbetě boha jeho. To mě fascinuje velkej kůň = víc unese.

19.3.2021 08:24

Kldrubak ale není kůň na velkou zátěž na hřbetě boha jeho. To mě fascinuje velkej kůň = víc unese.

Kladrubáci jsou po staletí šlechtěni na to, aby vypadali hezky a sem tam si potáhli nějaký ten kočár, ale jsou běžně využitelní na rekreační ježdění. S klidem unesou normálního jezdce kolem těch 70-80 kg. Obecně mají dlouhý hřbet a slabší záda, někteří víc, někteří míň, takže určitě nejsou na aktivní skákání, ač to s nimi někteří též bohužel provozují. Jak už jsem psala, každý velký a těžký kůň bude mít s přibývajícím věkem hlavně problém i se svou vlastní váhou, kterou nese celý den, tak je tam právě diskutabilní to překrmování.

Člověk těžší by si podle mě měl najít buď na to stavěné plemeno (Američan, něco menšího se čtvercovým rámcem a silnou holení a silnými zády) nebo jiný sport ;) Předpokládám ale, že u ženy aktivní jezdkyně o moc vyšší váha nehrozí, ledaže by byla velká a svalnatá a tam je to též v pohodě, pokud umí jezdit.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2021 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Mám osmdesát kg a nesedám na něj dokud se nenasvalí. Američan byl v užším výběru, byla jsem se na několik podívat a je to prostě malý. A taky jsem dala na jistotu koupě od státu, už mám celkem plný zuby zkažených a nachromlých koní, kdy vám tvrdí jak je všechno ok. Spálila jsem se několikrát. Klidně se ujmu starého nebo nemocného koně, ale ne za ty prachy co chtějí a smějí se člověku do očí jak to na něj ušili!

19.3.2021 12:17

Mám osmdesát kg a nesedám na něj dokud se nenasvalí. Američan byl v užším výběru, byla jsem se na několik podívat a je to prostě malý. A taky jsem dala na jistotu koupě od státu, už mám celkem plný zuby zkažených a nachromlých koní, kdy vám tvrdí jak je všechno ok. Spálila jsem se několikrát. Klidně se ujmu starého nebo nemocného koně, ale ne za ty prachy co chtějí a smějí se člověku do očí jak to na něj ušili!

A tak 80 kg má průměrný chlap. Nemyslím si, že v rekre režimu by to kladrubák nezvládl.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2021 12:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

A tak 80 kg má průměrný chlap. Nemyslím si, že v rekre režimu by to kladrubák nezvládl.

Tak to jsem ráda za názor! Já ho taky určitě nebudu obšťastňovat svojí přítomností na zádech každý den. Skoky nehrozí vůbec. Prostě občasné vyjížďky na vyčištění hlavy.

19.3.2021 12:25

Tak to jsem ráda za názor! Já ho taky určitě nebudu obšťastňovat svojí přítomností na zádech každý den. Skoky nehrozí vůbec. Prostě občasné vyjížďky na vyčištění hlavy.

Jenom aby nebyly mezi vyjížďkami příliš dlouhé intervaly. Ale to určitě víte.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2021 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Ale stejně - nedá mi to - přece logika je taková, že když je kůň velký, tak je jezdec k poměru jeho tělu prostě lehčí ne? Ano, vidím, že někteří tažáci mají vysloveně měkká záda. To se mi u korektně stavěného kladrubáka nezdá. Je delší, ale pevný.
A taky si nemyslím, že by šlechtění udělalo v tomto směru (nosnosti) až takové rozdíly, protož ani v současnosti není ještě kůň od přírody stavěný na nošení jezdce. To bude chtít ještě nějaký ten statisíce letý časový úsek. V každém případě je jezdec na koňském hřbetě něco nepřirozeného a člověk by se měl snažit co nejvíc škodlivé dopady na koně zmírňovat, ale vždycky ho to zatěžuje a nikdy by si tuto aktivitu sám nevybral.
Takže přece třeba na quartera byť má sebepevnější záda musím být víc zatěžující, protože je prostě menší a lehčí, ne? Když pojedu na slonovi, tak mu budu sedět nejspíš za krkem, který má prohlý, ale vzhledem k poměru vah to pro něj nic moc neznamená.
Takže často přemýšlím, jestli se těžcí koně nerozmlouvají těžším jezdcům trochu zbytečně.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2021 12:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36

Jenom aby nebyly mezi vyjížďkami příliš dlouhé intervaly. Ale to určitě víte.

Jak často by jste tak jezdila? (Myšleno čistě v zájmu koně) Koně se mi i bez ježdění dost pohybují.

19.3.2021 12:47
Tasyrka

XXX.XXX.106.12

Jak často by jste tak jezdila? (Myšleno čistě v zájmu koně) Koně se mi i bez ježdění dost pohybují.

ale tak je rozdíl když se kůň pohybuje bez jezdce a s jezdcem. Volným pohybem bez jezdce si nepřizpůsobí záda váze jezdce. Na to je potřeba jezdit pravidelně.

19.3.2021 13:22

Funguje to obecně tak, že pro udržení jakékoli kondice je třeba danou udržovací zátěž aplikovat minimálně 2x týdně. Nižší frekvence (u průměrného jedince) způsobí ztrátu (či nezlepšování) kondice a horší vyrovnávání se zátěží, vyšší frekvence bude mít za následek zvyšování kondice.

Jakákoli zátěž je prospěšná. Vaši koně lozí po velkém členitém prostoru, budou v lepší kondici všeobecné kondici, než kůň bez práce, chodící na půl dne do výběhu. Zvíře ve vyšším stupni všeobecné kondice se s jakoukoli speciální zátěží (jezdcem) bude v každém případě vyrovnávat lépe, než zvíře v klidovém režimu.

19.3.2021 13:42
koně

XXX.XXX.174.63

Nebojte se dáte.
Máme taky mladou z Kladrub a je to super zvíře.
Kupováno přesně z důvodů ,že od státního koně byla garance ,že to co o její minulosti řekli, je pravda
Je to spíš těžký kůň ,hodně povahově podobná s noričkou ,taková příjemně, svá nicméně ochotná a milující lidi
Máme režim přes sezonu pastva ,na zimu boxy a zimní výběh.Dává to dobře.Muchařka není.
Ošetřovatelé mi říkali,že v hřebčíně muchaře nijak neřeší,že prostě mají danou pracovní dobu ,nevím v půl osmé ven a na čtvrtou domů .A tam mají taky docela dost hmyzu.
Nehrozí repelenty masti,deky nic.Takže hodně koní ,prodaných jako muchaři,se podle zpětných vazeb od majitelů při minimální péči, dají dohromady.
Měla jsem a mám na pastvinách všecko možné od poničky ,přes noričku,skorohafla ,volblutku, tepláky.Většina v blahobytné kondici typ Sádelník setrvalý . A nikdy se mi žádný neschvátil ,tak bych se toho fakt nebála ani u kladrubáka.
A s tím trendem,že nikdo "těžký" v podstatě už nesmí jezdit ,to je taky dogma.Něco jako jedovatý a explozivní oves .Klidně na svém kladrubákovi jezděte
V populaci je tak možná třetina dětí a dívek které mají povolených 50kg na zádička chudáků koníčků.A než se vůbec naučí jezdit ,drndají do zádeček koníčkům, následně od puberty už nakynou ,a mají taky utrum
Tak bychom musela většina národa zapřahat, a nebo venčit na provázku jako psíky a na to nepotřebujeme mít koně

19.3.2021 17:57

Ale stejně - nedá mi to - přece logika je taková, že když je kůň velký, tak je jezdec k poměru jeho tělu prostě lehčí ne? Ano, vidím, že někteří tažáci mají vysloveně měkká záda. To se mi u korektně stavěného kladrubáka nezdá. Je delší, ale pevný.
A taky si nemyslím, že by šlechtění udělalo v tomto směru (nosnosti) až takové rozdíly, protož ani v současnosti není ještě kůň od přírody stavěný na nošení jezdce. To bude chtít ještě nějaký ten statisíce letý časový úsek. V každém případě je jezdec na koňském hřbetě něco nepřirozeného a člověk by se měl snažit co nejvíc škodlivé dopady na koně zmírňovat, ale vždycky ho to zatěžuje a nikdy by si tuto aktivitu sám nevybral.
Takže přece třeba na quartera byť má sebepevnější záda musím být víc zatěžující, protože je prostě menší a lehčí, ne? Když pojedu na slonovi, tak mu budu sedět nejspíš za krkem, který má prohlý, ale vzhledem k poměru vah to pro něj nic moc neznamená.
Takže často přemýšlím, jestli se těžcí koně nerozmlouvají těžším jezdcům trochu zbytečně.

Těžký kůň má co dělat sám se svou hmotností. Když na něm sedí člověk, byť průměrné těžký a chce na něm hodně cválat nebo dokonce skákat, jeho (koňskému) pohybovému aparátu to zrovna neprospívá. Přirovnání se slonem - víte, že slon se pohybuje max klusem? Právě kvůli své váze. A s člověkem chodí jenom v kroku.

19.3.2021 18:01

Já osobně min 3x týdně. Potřebuje si vybudovat a udržet svaly na nošení jezdce. Nejhorší jsou sváteční jezdci, kteří mají na koně čas jenom o víkendu a to si pak chtějí vynahradit. Výsledkem je pak akorát bolavý a časem i stávkující kůň. Je to stejné, jako když se budete v týdnu procházet po městském parku a v sobotu poběžíte maratón s batohem na zádech - pro představu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík