Trza

XXX.XXX.20.23
Dobrý den,
v posledních týdnech mám větší a větší zmatek co se zatáčení koně týče.
Mě vždy učili, když chci zatočit doprava kupříkladu, dát pravou nohu více dozadu za podbřišník a levou u podbřišníku.
Známá jezdí pod trenérem a ten jí to učí naopak - když chce do prava, pravou nohu k podbřišníku a levou za.
Způsob, kterým to učili mě mi přijde logičtější - kůň jde tak nějak proti tlaku, ne?
Jak to tedy vidíte vy?
Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

bohužel mi nefunguje zvuk, tak nevím, co tam paní vše povídá, ale to, co zdůraznila na obrazovce, je správně https://www.youtube.com/watch?v=mgPOz-MOuAY
Dôležité je to, na čo je naučený konkrétny kôň. Ak zatočí na priloženú holeň na podbrušníku, tak treba použiť tú. Môže sa totiž stať, že ak by ste mu na kruhu prikladali tú vonkajšiu holeň vzadu, pochopil by to ako pomôcku na nacválanie, v extrémnejšom prípade.
Za mňa, vnútorná priložená holeň ohýba koňa v rebrách. Noha za podbrušníkom dáva povel na ustupovanie zadku. Samozrejme, je tu ešte pôsobenie ruky a váhy. Správne v podstate môže byť čokoľvek, podstatné je, aby tomu kôň rozumel.
Nás na anglii kdysi učili ,že koně vpravo zatočím, dám li pravou holeň jako na podbřišník a levou lehce dozadu,za podbřišník.Aby v obratu hlídala záď .Čímž si lehce přenesu váhu na pravou kost sedací a touto pomůckou taky působím.
Dále je možnost ,k tomu předchozímu vahou a nohou, ještě pravou otěž zkrátit ,ale ne tahat, ale jen prstem nenápadně pohnout .
Nikdy jsem ani nepřemýšlela,že by to mohlo být jinak .Koně na to reagovali,tak jsem se to naučila tak.
Ale dost možná,že už je to jinak

koně
napsal(a):
Nás na anglii kdysi učili ,že koně vpravo zatočím, dám li pravou holeň jako na podbřišník a levou lehce dozadu,za podbřišník.Aby v obratu hlídala záď .Čímž si lehce přenesu váhu na pravou kost sedací a touto pomůckou taky působím.
Dále je možnost ,k tomu předchozímu vahou a nohou, ještě pravou otěž zkrátit ,ale ne tahat, ale jen prstem nenápadně pohnout .
Nikdy jsem ani nepřemýšlela,že by to mohlo být jinak .Koně na to reagovali,tak jsem se to naučila tak.
Ale dost možná,že už je to jinak
Znám to a používám stejně. Ještě bych přidala - nepovolovat vnější (levou) otěž - častá chyba.

napsal(a):
Znám to a používám stejně. Ještě bych přidala - nepovolovat vnější (levou) otěž - častá chyba.
Nepovolovat ano , ale TO neplatí vždy.
Naučte se ohýbací sed, já to mám jako pořadovku, stojím- stoj spatný, když chci do prava - v pravobok, protočím pravou nohu na patě a levou na špičce a otočím se do prava, než nohy zase přisunete do stoje spatného, koukněte se jak je máte- pravá je vepředu levá vzadu, a tak to má obecně být i u zatočení ježděného koně doprava(ta noha vepředu je na podbřišníku, ta vzadu za podbřišníkem- ale ne jen holeň- celá noha i se stehnem o pár centimetrů vzad nic přehnaného a násilného, ) ...moc složité co. prostě když pojedete, představíte si v pravobok / levobok a uděláte už podvědomně.
Já jsem si to přebrala tak, možná blbě, že při korektním obratu/zatáčení po koni chceme gymnasticky těžší práci. Chceme, aby váhu přebrala vnitřní zadní noha a víc podšlápla, proto ji "povzbuzujeme" pobídkou vnitřní nohou na podbřišníku, vnější nohou ten obrat podpoříme, aby nám z ohnutí kůň neutekl.
Když to neudělám, tak se stane to, co každému začátečníkovi - kůň v obratu bude jak brigeta (neohne se, byť třeba s vytočenou hlavou), nebo mi výrazně zpomalí.

Ono technicky dát vnitřní nohu za podbřišník u neježděného koně v obratu , který se to učí, není také špatně, tam se to dělá, aby pochopil, co se po něm chce. uhnout vnitřní nohou pod těžiště , podpořen váhou a vnitřní otěží zatočí. Tam bych i tu vnější trochu povolila, aby věděl, kam se má napnout/ vytáhnout.

A ještě jedna pomůcka pro představu: Aby se kůň v hrudním koši "ohnul", tak musí ten hrudní koš vyhoupnout ven z oblouku (ven z kruhu). Z toho důvodu, že hrudní páteř je velmi pevně spojená, a obratle se vůči sobě téměř nemohou pohnout. Takže pokud chceme po koni, aby dostal vnitřní nohu dále pod těžiště (pod střed těla), musí té noze ten hrudní koš zhoupnutím (a přidržením břišními a zádovými svaly) uhnout. Zádové svaly na vnější straně uvolníme tím, že přeneseme váhu dovnitř, čímž zároveň podpoříme zhoupnutí hrudníku (jako velkého zvonu) směrem ven. Vnitřní noha pobídkou zhoupnutí podpoří (na akademice nám ukazovali, že určitým způsobem naučená a používaná pobídka není přímo od toho, aby ovládala zadní nohu koně, ale právě od toho, aby určila ohnutí koně - že noha s těžištěm posouvají hrudník a aktivují stažení příslušných svalů). A vnější noha se posune proto, aby tomu vyklenutému hrudníku na vnější straně nepřekážela.
Ráda přihodím k lepšímu, jak to učím děti: řeknu jim, že mají na těle na několika místech očičko (ramena, kyčle, kolena, střed hrudníku, pochopitelně hlava :-) a všechna ta očička se při zatáčení podívají ve směru zatáčení. Dítě díky vizualizaci skvěle poskládá tělo, a když pohlídám, aby se mi do oblouku nehroutilo, tak dalšího nemusím nic řešit, a složitě začátečníkovi vysvětlovat vnější a vnitřní nohy a těžiště a kdo ví co ještě

napsal(a):
Ono technicky dát vnitřní nohu za podbřišník u neježděného koně v obratu , který se to učí, není také špatně, tam se to dělá, aby pochopil, co se po něm chce. uhnout vnitřní nohou pod těžiště , podpořen váhou a vnitřní otěží zatočí. Tam bych i tu vnější trochu povolila, aby věděl, kam se má napnout/ vytáhnout.
Ale opravdu jenom trochu, spousta lidí ji prakticky zahodí a kůň jim vypadává plecí ven z obratu nebo z kruhu. Já vnitřní otěž při zatáčení nepoužívám.

Mě učila trenérka u vnitřní otěže pouze vyklonit zápěstí :-) Jiná trenérka zase ruku přizvednout. A samozřejmě, vnější otěž nepovolovat - kůň by měl udržet délku otěže tím, že "zaklapne" hlavu v týlním spojení směrem dovnitř.
Občas si dělám testík, zda kůň chodí na správné pomůcky, tak, že zahodím vnitřní otěž. Někdy to jde, někdy ne
Pamatuji, když jsme jezdívali na koních z výběhu jen na ohlávce s vodítkem, musela stačit na řízení jedna "otěž" do všech směrů

napsal(a):
Mě učila trenérka u vnitřní otěže pouze vyklonit zápěstí :-) Jiná trenérka zase ruku přizvednout. A samozřejmě, vnější otěž nepovolovat - kůň by měl udržet délku otěže tím, že "zaklapne" hlavu v týlním spojení směrem dovnitř.
Občas si dělám testík, zda kůň chodí na správné pomůcky, tak, že zahodím vnitřní otěž. Někdy to jde, někdy ne
Pamatuji, když jsme jezdívali na koních z výběhu jen na ohlávce s vodítkem, musela stačit na řízení jedna "otěž" do všech směrů
Tak nějak - max vnitřní ruku přizvednout. A dělávám si stejný testík - zatočit jenom na vnější otěži - tam se hned pravda ukáže.