Ako odnaučiť kobylu odtrhávať sa z uväzu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2021 07:54
sanyhobby

XXX.XXX.227.52

Mám 5 ročnú kobylu. Do 4 rokov sa s ňou nič nerobilo. Keď som ju kúpila minulého roku bol to úplne surový kôň. Naučila som ju zdvýhať nohy, vodenie, čistenie, uzdenie, sedlanie. Obsadli mi ju v inej stajni a ja s ňou ďalej pracujem. Problém je ale pri uvezovaní. Odkedy mi roztrhla voditko, 2 ohlavky a skoro zdemolovala uvezište, všetko riešim buď na voľno, alebo ju držím na vodítku. Kobyla je dosť temperamentná a má bleskové reakcie. Keď sa zľakne, buď odskočí, alebo najčastejšie sa trhne dozadu a okamžite za tým rollback o 180 stupňov. Poradíte mi, ako takého koňa naučiť stáť uviazaného?

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2021 08:48

sanyhobby napsal(a):
Mám 5 ročnú kobylu. Do 4 rokov sa s ňou nič nerobilo. Keď som ju kúpila minulého roku bol to úplne surový kôň. Naučila som ju zdvýhať nohy, vodenie, čistenie, uzdenie, sedlanie. Obsadli mi ju v inej stajni a ja s ňou ďalej pracujem. Problém je ale pri uvezovaní. Odkedy mi roztrhla voditko, 2 ohlavky a skoro zdemolovala uvezište, všetko riešim buď na voľno, alebo ju držím na vodítku. Kobyla je dosť temperamentná a má bleskové reakcie. Keď sa zľakne, buď odskočí, alebo najčastejšie sa trhne dozadu a okamžite za tým rollback o 180 stupňov. Poradíte mi, ako takého koňa naučiť stáť uviazaného?

Kdysi to tady někdo psal. Neuvazovat, dát koni možnost volby (odejít). Pamatuji si, že radil začínat vodítkem volně přehozeným přes klandr. Dál už bohužel nevím.

31.3.2021 09:05

přetrhnutelný úvaz - vložit mezi ohlávku a vodítko nebo vodítko a úvaziště provázek

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3691889/kobyla-se-trha

Ta diskuse, kde jsme radili předchozímu tazateli, je zřejmě smazaná. Protože ji nemůžu najít.

31.3.2021 09:18
sanyhobby

XXX.XXX.227.52

Čítam aj staré diskusie. Zrejme sa budem musieť vrátiť k základom. Trénovať povolenie hlavy tlakom na týl. Už dlhšie ju vôbec neprivezujem. Minule som vyskúšala 2 krát prehodiť voditko cez brvno na úvezišti a dopadlo to tak, že sa kobyla trhla, voditko najprv povolilo, potom sa zaseklo. Praskla karabinka na ohlavke a skoro vytrhla stĺpik na úvezišti. Zrejme je na to potrebné lano, ktoré ľahko preklzuje.

31.3.2021 12:34

Já neuvazuju. nepotřebuji to, jinak řeším buď přehodím vodítko přes krk na znamení, že se bude stát a vyberu před stájí kopyta(můžete si na krku udělat raději smyčku, aby neplandalo, když kůň opravdu rychle odejde...nebo držím konec vodítka a chodím kolem koně, třeba když stříkám nohy...jednou mi uvázaná přetrhla ohlávku- povolila ve švu a už to nechci zažít nehledě, že si koník může poškodit týl a zátylek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík