Mazlik8

XXX.XXX.174.203
Dobrý den,
Uvažuji o koupi poníka (nejspíš shetlanského ), chtěla bych ho mít u domu, udělám mu výběh s menší stájí, ale nevím, jak má být výběh velký? Chci, aby se měl dobře, budu ráda za všechny příspěvky.
Zatím na shledanou.
arte.P

XXX.XXX.34.71
Bude sám?
Můžete mít u domu koně, ohrady, stáj, hnojniště........?
Mazlik8

XXX.XXX.174.203
No ano vše tohle může mít a myslíte že by byly lepší dva ??? Ale stejně nevím jak velký výběh pro dva ???
Uživatel s deaktivovaným účtem

mazlíku, doporučuju nejdřív vyrůst
já jsem taky ve třinácti měla naplánovaný všechno snad včetně výběhu pro tygra
arte.P

XXX.XXX.34.71
Mazlik8
napsal(a):
No ano vše tohle může mít a myslíte že by byly lepší dva ??? Ale stejně nevím jak velký výběh pro dva ???
Může mít - myslíte si Vy, nebo i úřady? Jak velký pozemek máte k dispozici?
Lisa.
napsal(a):
Rozhodně mějte dva. Třeba druhého ustajte kamarádce či někomu jinému. Na koně tak hektar, ale spousta lidí to nemá k dispozici. Kritické minimum je 0,5 hektaru na koně, ale to už je hrozně málo a rozhodně to nedoporučuji.
Jen se zeptám jaké máte s koňmi zkušenosti?
0,5 hektaru na koně? a to přesně proč? Chápu pokud člověk chce, aby se kůň uživil jen z trávy v ohradě. Ale to je u poníka dost nežádoucí, ti potřebují vyšlapaný výběh bez trávy (i bez té nízké), což na půl hektaru mít nebudou.
Takže poníkovi stačí mini výběh, jako ten, kterého posílám fotku (samozřejmě bez toho bahna)
Koně i poníci mají nachodit tak 10-15 km denně pastevním krokem, má to velký vliv na jejich zdraví. To na malém výběhu rozhodně nenachodí. A kůň pase trávu až 20 hodin denně, což take nedodrží. Kůň patří na rozlehlé pastviny, ne do boxu ani do mini výběhu, potřebuje se proběhnout a mít nějakou zábavu. Na malém prostoru jsou koně deprimovaní a znudění, můžou se u nich vyvinou zlozvyky. Samozřejmě že spousta lidí toto k dispozici nemá, tak si ale koně někde ustajte, svého koně můžete mít i když nemáte velké pozemky. Majitele, kteří dají koně do výběhu menšího jak 0,5 hektaru, beru jako nezodpovědné. Na zimu, podzim či blátivé počasí může mít koník menší zpevněný výběh, ale na léto prostě velké pastviny. Louku si můžete pronajmout, nestojí to tolik a spousta majitelů ji pronajme jen za to, že jí budete udržovat, takže v tomhle nevidím problém
Jediná výjimka je to, když má kůň sklony k obezitě. Můžete mu na pár hodin vstup na pastviny zavřít nebo mu kupte pastevní náhubek. Ale teď pozor!!! Obézní kůň potřebuje pohyb, takže to rozhodně nevyřešíte tím, že koně zavřete do boxu či mini výběhu!!! Obézní kůň potřebuje spoustu pohybu a omezení stravy.
arte.P

XXX.XXX.34.71
Lisa.
napsal(a):
Takže poníkovi stačí mini výběh, jako ten, kterého posílám fotku (samozřejmě bez toho bahna)
Koně i poníci mají nachodit tak 10-15 km denně pastevním krokem, má to velký vliv na jejich zdraví. To na malém výběhu rozhodně nenachodí. A kůň pase trávu až 20 hodin denně, což take nedodrží. Kůň patří na rozlehlé pastviny, ne do boxu ani do mini výběhu, potřebuje se proběhnout a mít nějakou zábavu. Na malém prostoru jsou koně deprimovaní a znudění, můžou se u nich vyvinou zlozvyky. Samozřejmě že spousta lidí toto k dispozici nemá, tak si ale koně někde ustajte, svého koně můžete mít i když nemáte velké pozemky. Majitele, kteří dají koně do výběhu menšího jak 0,5 hektaru, beru jako nezodpovědné. Na zimu, podzim či blátivé počasí může mít koník menší zpevněný výběh, ale na léto prostě velké pastviny. Louku si můžete pronajmout, nestojí to tolik a spousta majitelů ji pronajme jen za to, že jí budete udržovat, takže v tomhle nevidím problém
Jediná výjimka je to, když má kůň sklony k obezitě. Můžete mu na pár hodin vstup na pastviny zavřít nebo mu kupte pastevní náhubek. Ale teď pozor!!! Obézní kůň potřebuje pohyb, takže to rozhodně nevyřešíte tím, že koně zavřete do boxu či mini výběhu!!! Obézní kůň potřebuje spoustu pohybu a omezení stravy.
Hezky vyčtené z knih. Ale s touhle teorií si poníka nikdy nepořizuj, protože ho svou péčí zabiješ. Liso, Lailo, Laily kamarádko, sestřenice....kdo u toho ckmpu vlastně dneska sedí?
Mazlik8

XXX.XXX.174.203
Ještě se mi nabízí jedna možnost mít u domu menší prostor se stájí kde budou poníci přes noc a na den bych je vodila do velkého výběhu na louce ( pastvině) která je zhruba 150 metrů od mého bydliště. Byly by tam od 8:00 ráno do cca 5:00 večer. Myslíte že by ro mohlo fungovat ???
arte.P

XXX.XXX.34.71
Lisa.
napsal(a):
Já koně mám už přes 5 let a je zdravý, nikdy neměl žádné problémy, rozumíme si, takže nevím v čem máš problém. Se svým koněm si dělej co chceš, já si s ním také dělám co chci, ale ráda si přečtu názory ostatních, mnohé mi i pomohli, třeba někomu pomůžou zase ty moje.
A co je to za koně? Ten co je vidět noha na tý fotce?
arte.P

XXX.XXX.34.71
Lisa.
napsal(a):
ne, to není on, do takového výběhu bych ho nikdy nedala.
Hele, je mi upřímně jedno jestli máš, či nemáš koně. S čím mám problém, ať už na koních či na králících či jinde, jsou tvé vyčtené mnohdy podivné teorie, kterých pokud se někdo chytne, tak bude dost litovat. Dát poníka do tebou popisovaných podmínek je jeho likvidace - v lepším případě skončí ošklivě schvácený.
Pokud máš 5let koně, tak jaký má režim, práci a krmnou dávku?
Lisa.
napsal(a):
wtf... Takže poníka, který má sklon k obezitě a schvácení, hodit do travnatého výběhu (a ne, ani ten náhubek není samospásný, jsou lidi kterým se poník schvátil i s ním), protože jakmile není ve velkém, zatravněném výběhu, tak je to nezodpovědnost, bravo.
Každopádně pokud se chceme bavit o ideálním ustájením, tak je to paddock paradise a ne louka s trávou. Navíc, já nevím jestli ti to někdo řekl, ale koně většinou chodí pracovat mimo výběh, ve výběhu mají odpočívat. Takže záleží o jakém managmentu se konkrétně bavíme.
Pokud o takovém, kde majitel koně hodí do výběhu a chodí se na něj jen dívat, tak tam je obrovská pastvina nutností. Pokud ale člověk s koněm pracuje mimo výběh a kůň ve výběhu jen odpočívá, tak zas tak velký výběh nepotřebuje. Mimochodem, chůze po výběhu se dá elegantně vyřešit tím, že se dá seno do malých kupiček na víc míst a to mi věř, že tam koně toho nachodí hodně.
Kde si vzala, že kůň nutně potřebuje trávu, to netuším. Ale je to hovadina. Kůň potřebuje buď trávu nebo seno.
Mazlik8

XXX.XXX.174.203
Kdybych si pořídila dva poníky tak doporučovali by jste spíš dva hřebce nebo dvě klisny, co je lepší do začátku ???
Schvácení kopyt rozhodně nevzniká z toho, když má kůň velké pastviny. Ohledně chvácení se řídím tímto čánkem https://www.equichannel.cz/jak-se-vyhnout-schvaceni-kopyt Pokud máte koně se sklony k obezitě a výživnou pastvu, tak jí omezte, na jaře na ní koně přivikejte pomalu a koně nepřekrmujte obilovinami... a pokud krmení koní nerozumíte, tak si nechte sestavit krmnou dávku odborníkem. Já mám dávku sestavnou od této paní https://krmeni-koni.cz/ a pravidelně ke mě jezdí a stav koně konzultujeme, případně změníme krmnou dávku.
Pracuji s ním převážně ze země pomocí přirozené komunikace, jen si ta spolu hrajeme a užíváme (4 krát týdně ze země, 2 krát týdně jezdit a jeden den se za ním přijdu jen pomazlit). Režim má 24/7 v létě pastva, v zimě seno, polovinu krmné dávky dostává ráno, druhou večer. Já za ním jezdím odpoledne.
A teď jak to má tvůj kůň???
Mazlik8 být tebou pořídím si jednoho poníka, druhého někomu ustájím. Je lepší si to nejdříve vyzkoušet a ne hned pořizovat dva, jednomu můžeš také věnovat více lásky a péče. Jo a rozhodně poníka nepořizuj dětem, pokud ho sama nechceš, nechci ti křivdit, ale trochu to vypadá, že chceš poníka pořídit dětem. Většina lidí si pořizuje poníka jen kvůli dětem a pak jsou překvapení, jak je poník tvrdohlavý a kolik je s ním práce.
Mazlik8

XXX.XXX.174.203
Já bych začala poníkem jedním a třeba za rok bych pořídila druhého a dětem ho pořídit nechci, poníka chci já protože si myslím že nemám kapacitu na velkého koně. Ale nevím zda klisnu či hřebce, jako poníka druhého bych pořídila stejné pohlaví hříbě určitě nechci.
Lisa.
napsal(a):
Schvácení kopyt rozhodně nevzniká z toho, když má kůň velké pastviny. Ohledně chvácení se řídím tímto čánkem https://www.equichannel.cz/jak-se-vyhnout-schvaceni-kopyt Pokud máte koně se sklony k obezitě a výživnou pastvu, tak jí omezte, na jaře na ní koně přivikejte pomalu a koně nepřekrmujte obilovinami... a pokud krmení koní nerozumíte, tak si nechte sestavit krmnou dávku odborníkem. Já mám dávku sestavnou od této paní https://krmeni-koni.cz/ a pravidelně ke mě jezdí a stav koně konzultujeme, případně změníme krmnou dávku.
Pracuji s ním převážně ze země pomocí přirozené komunikace, jen si ta spolu hrajeme a užíváme (4 krát týdně ze země, 2 krát týdně jezdit a jeden den se za ním přijdu jen pomazlit). Režim má 24/7 v létě pastva, v zimě seno, polovinu krmné dávky dostává ráno, druhou večer. Já za ním jezdím odpoledne.
Já se nikomu zpovídat nemusím a ani nepotřebuju někomu dokazovat, že se moji koně mají skvěle. Stačí že já vím, že mají ty nejlepší podmínky které mohou mít. Jen napíšu že moje ponička fakt schvácená není. Byla, ale to byla od předchozích majitelů (kteří jí právě měli na pastvě, a to k tomu chodila ven a hýbala se). U mě má kopyta fakt pěkný, funkční, chodí v jakémkoliv terénu. Na asfaltu klidně sama nacválá (bežně s ní po asfaltu necválám, jen to dávám jako příklad toho, že nemá problém chodit po tvrdém, protože si na něm klidně nacválá bez pobídky), chodí i po štěrku. Takže ani nevidím důvod abych jí podmínky měnila. Každopádně zbytek managmentu se netýká tématu, takže nevidím důvod, proč bych měla popisovat jak s ní pracuji, co s ní dělám a kdy jsem u ní
arte.P

XXX.XXX.34.71
Lisa.
napsal(a):
Ok, já se ale ptala arte.P
Děkuji za optání, u nás kopyta taky OK. Poníka nevlastním, ráda bych, ale nemám pro něj podmínky a než ho trýznit izolací nebo náhubkem, tak radši ho nemít.
Koně momentálně nedělaj skoro nic, po loňské sezóně a dodnes trvajících omezeních mám chuť se na celý sport vybodnout a dát se cestou pohodlné rekreace a chovu. Máš pro mě nějakou odbornou radu na toto téma?
Půlku krmný dávky ráno a půlku večer krmíš koně nebo psa? Jestli ti tohle poradili na krmeni-koni.cz tak to pro ně není zrovna dobrá reklama.

Mazlik8
napsal(a):
Ještě se mi nabízí jedna možnost mít u domu menší prostor se stájí kde budou poníci přes noc a na den bych je vodila do velkého výběhu na louce ( pastvině) která je zhruba 150 metrů od mého bydliště. Byly by tam od 8:00 ráno do cca 5:00 večer. Myslíte že by ro mohlo fungovat ???
Nemohlo. Poníci se vám tam bez rozumného režimu schvátí.

Mazlik8
napsal(a):
Kdybych si pořídila dva poníky tak doporučovali by jste spíš dva hřebce nebo dvě klisny, co je lepší do začátku ???
Nic. Pokud se takto ptáte, tak si koně ani poně nepořizujte. Nejdřív hóódně studujte.

Lisa.
napsal(a):
Kolik je vám let?

Lisa.
napsal(a):
Hřebce bych nepořizovala, když není dobře vychovaný, může být agresivní, kobyla bývá v období říje náladová, valach bývá nejméně problémový. Já bych volila valacha či kobylu, ale záleží na povaze daného jedince. Vybírejte hlavně podle povahy.
A hlavně poníky dva!
Každý má na to své názory, s koněm nakládejte tak, jak uznáte za vhodné. Tohle je diskuse, každý může říci svůj názor. Můj kůň třeba přímo nesnáší uzavřené prostory, malé výběhy atd. Je z toho hrozně ve stresu. I všichni koně které znám jsou raději na velkých pastvinách. Ale neříkám, ať to tak děláte. Pokud je Váš kůň nejšťastnější v boxe, tak prosím, ale já se vždy snažím přizpůsobit koni prostředí tak, aby to pro něj bylo co nejpřirozenější. V životě jsme koně neměla schváceného, nemá žádné problémy. Někomu to, jak to dělám já nemusí vyhovovat, ale někomu třeba ano, proto tady prosím nepište, že když to někdo bude dělat jako já, tak skončí se schváceným či mrtvým koněm!!!!!! Je třeba se řídit hlavně podle koně. Neříkám, ať to děláte tak jako já, ale někdy je dobré přečíst si i názory ostatních.
Lisa.
napsal(a):
Každý má na to své názory, s koněm nakládejte tak, jak uznáte za vhodné. Tohle je diskuse, každý může říci svůj názor. Můj kůň třeba přímo nesnáší uzavřené prostory, malé výběhy atd. Je z toho hrozně ve stresu. I všichni koně které znám jsou raději na velkých pastvinách. Ale neříkám, ať to tak děláte. Pokud je Váš kůň nejšťastnější v boxe, tak prosím, ale já se vždy snažím přizpůsobit koni prostředí tak, aby to pro něj bylo co nejpřirozenější. V životě jsme koně neměla schváceného, nemá žádné problémy. Někomu to, jak to dělám já nemusí vyhovovat, ale někomu třeba ano, proto tady prosím nepište, že když to někdo bude dělat jako já, tak skončí se schváceným či mrtvým koněm!!!!!! Je třeba se řídit hlavně podle koně. Neříkám, ať to děláte tak jako já, ale někdy je dobré přečíst si i názory ostatních.
On je obrovský rozdíl kůň a poník/prakůň. Ano, velká část koní bude za velkou pastvinu vděčná. Ale velká část poníků se na ní schvátí a můžou zemřít. A šetland to má na průměrné pastvině (edit: průměrně úživné) skoro jisté.
Velký výběh je výhoda prakticky vždycky. Velká pastvina oproti tomu u poníků výhodou nebývá.
Třeba to bude výjimečný jedinec, kterému nebude dělat pastva problém; ale nedá se na to spoléhat a bude to třeba ověřit, poníka sledovat a hlídat a při sebemenším náznaku ihned reagovat. Pochybuji, že zadavatelka má potřebné znalosti, čas a v konečném důsledku zájem.

Lisa: chápeš vůbec rozdíl v potřebách koně vs. poníka? Podle tvých výplodů vůbec, tak už raději nepřispívej, než tvoje rady vezme někdo neznalý vážně.
Lisa.
napsal(a):
Schvátený poník je nie názor, to je fakt. Poník na pastvine 24/7 byť nemôže. Existuje predsa x ďalších možností, ako zabezpečiť pohodlný konský život pri pobyte nonstop vonku, ale pastvina pre shetlanda to skrátka nie je. A nielen kvôli schváteniu, obezita je rovnako riziková.
Já měla shetlandského poníka pronajatého, byl na pastvinách 24/7 a žádné problémy neměl. Majitelé se dříve řídily Vašimi radami, báli se schvácení a tak byl poník ve výběhu s hodně omezenou pastvou, byl tam s jinými poníky, ale byl smutný, něco s ním nebylo v pořádku, začali u něj zlozvyky, a tak ho majitelé dali na velké pastviny, je tam už 7 let a nikdy žádný problém, poník se spravil. Znám i spoustu dalších poníků, kteří jsou na pastvinách a žádné problémy nemají, ale znám i poníky, kteří ty problémy mají.
Je to individuální, pokud Váš poník problém má, tak ho řeště, pokud ne, tak ho zbytečně neomezujte ve volném pohybu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
Lisa.
napsal(a):
Já měla shetlandského poníka pronajatého, byl na pastvinách 24/7 a žádné problémy neměl. Majitelé se dříve řídily Vašimi radami, báli se schvácení a tak byl poník ve výběhu s hodně omezenou pastvou, byl tam s jinými poníky, ale byl smutný, něco s ním nebylo v pořádku, začali u něj zlozvyky, a tak ho majitelé dali na velké pastviny, je tam už 7 let a nikdy žádný problém, poník se spravil. Znám i spoustu dalších poníků, kteří jsou na pastvinách a žádné problémy nemají, ale znám i poníky, kteří ty problémy mají.
Je to individuální, pokud Váš poník problém má, tak ho řeště, pokud ne, tak ho zbytečně neomezujte ve volném pohybu
Takze je lepsi ho tam flaknout a doufat ze zrovna on se zazrakem neschvati? Holka prestan cist. Ty romany a zacni zit realitu.
Lisa.
napsal(a):
To, že u Vás je velký podíl poníků na pastvě neschvácených, si vysvětluji leda tak, že máte výjimečně nekvalitní půdu a tím pádem i pastvinu. Takže se tam často neschvátí ani poník.
Ale plošně to neplatí. Pokud nevíme nic bližšího o podmínkách, v jakých zadavatelka chce chovat poně, je nutné se držet obecných pravidel.
Druhá varianta je, že se míjíme ve významu pojmu pastvina.
Samozřejmě jsem proti zbytečnému omezování volného pohybu; proto většina poní je v „hladomornách“, tj. výbězích o velikosti pastviny, kde nehrozí riziko nadměrné pastvy (i když se tam uzobnout nějaké sousto dá) a zároveň mají dost prostoru a díky správně rozvrhnutému menežmentu i pohybu.
Mít poně je zkrátka v mnoha ohledech náročnější, než mít koně.
Rozhodně ho tam jan tak nefláknout, nejdříve do normálního výběhu a pomalu k tomu výběhu doplňovat i pastvu. Když začne mít problémy, tak okamžitě zpět do výběhu a na velkých pastvinách 24/7 být nemůže, může třeba jen na pár hodin denně, když problémy nemá, tak nevidím důvod, proč ho mít na malém výběhu, ale pozor na jaro, na jaře musí kůň i poník (i když je 24/7) mít pastvu omezenou, než si na ní zvykne.
Souhlasím s Varaxi, problém je, že většina lidí když se řekne výběh si představí, že poníkovi stačí mini čtverec a taky je tak 90% lidí chová, za mě je tohle špatně. Ale když někdo má pro poníky velké výběhy, tak pastvu nepotřebují. Poník s problémy nepatří do mini výběhu, musí mít dostatek pohybu, i když nemůže na pastvu, musí mít výběh o velikosti pastvy!
A skutečně většina poníků na pastvinách být nemůžou, já se jen snažím říci, že to neplatí u všech, výjimky existují a je potřeba zjistit, jak je to u Vašeho poníka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
Lisa.
napsal(a):
Rozhodně ho tam jan tak nefláknout, nejdříve do normálního výběhu a pomalu k tomu výběhu doplňovat i pastvu. Když začne mít problémy, tak okamžitě zpět do výběhu a na velkých pastvinách 24/7 být nemůže, může třeba jen na pár hodin denně, když problémy nemá, tak nevidím důvod, proč ho mít na malém výběhu, ale pozor na jaro, na jaře musí kůň i poník (i když je 24/7) mít pastvu omezenou, než si na ní zvykne.
Holka prestan cist chytry knizky ajdi delat ke konim jo... At se potkas s realitou. Chytry poucky jsou hezky ale knizku umime orecost taky. Nemusis ji tu papouskovat.

Lisa.
napsal(a):
Smím se nezištně zeptat, jakou krmnou dávku potřebuje kůň, který defakto nepracuje?
Lisa.
napsal(a):
A co podzim, který je stejně nebezpečný jako jaro? Mimochodem, jak jsem psala. Pohyb se dá koni zaručit i v menším (podle tvých slov "mini", protože asi nic mezi tím neexistuje) výběhu právě tím, že se seno dá na různá místa a kůň chodí mezi nimi. Navíc kůň by si měl do výběhu chodit odpočívat. Tak pořád nechápu v čem by mělo být tak strašně úžasný dát poníka na pastvu. Za mě je to zbytečný hazard. Pohyb se dá vyřešit i v menším výběhu. Takže v čem je to tak strašně úžasné? Trávu koně k životu nepotřebují a jak píšu u poníku zbytečný hazard.
se seno dá na různá místa
Přesně, to je ten menežment pohybu. Teda jedna jeho forma.
V čem je pastvina úžasná? V tom, že se o ten menežment nemusím starat. Je to výhodné pro majitele, ne pro poně.
Ovšem pozor, ten menežment potřebujete i u opravdu velkého prostoru, pokud v něm není tráva; krmivo je nejsnazší motivací pro poně a pokud se nepasou (tj. nenachodí x km denně), ale žerou seno, musí se to seno roztahat na více míst. Na libovolně velkém plácku s jedním balíkem sena budou koně stát u toho sena a nikam nepůjdou, maximálně pro vodu.
Proto je menežment klíčový, pokud chcete dopřát poníkům pohyb; velký prostor je výhodou, ale nestačí. Bez motivace prostor poníci využijí jen velmi omezeně.

Já s těmi načtenými informacemi všeobecně vzato souhlasím. Lisa po upozornění doplňuje (opakovaně), že je třeba přistupovat ke koním indivindy, nic proti tomu :-) Vlastně se tady všichni shodnete, hurá Snad si z toho tazatelka vezme, co je potřeba.
Tazatelce bych doporučila pořídit si koníka/poníka, až se na podobné věci nebude muset ptát, a bude sama vědět, pro jakého koně (a s jakými potenciálními problémy) bude vhodný jaký prostor, s jakým porostem, jakou údržbou, jakým zpevněním, jakým řešením zoohygieny a tak dále :-)