Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať ako sa dá u koňa vybudovať sebavedomie. Pred vyše polrokom som zakúpila svojho krásneho milého 7r. valacha angličana. Nie je po dostihovej kariére, ale skákal do 100cm. Bola som si vedomá toho, že koník je "horkokrvnejší", doprednejší a bojazlivejší, kupovala som ho len za účelom rekreácie, občasné menšie skoky. Všetko je fajn, ale problémom sú práve prekážky a kavalety na ktoré sa rozbieha ako blázon.
Aktívne ho jazdím, mám aj trénera s ktorým ale nesúhlasím, pretože chce aby som zmenila odidlo za ostrejšie (momentálne klasické stihlo), čítala som jeden článok a celkom mi práve to nízke sebavedomie dáva zmysel.
Koník bol jazdený dosť autoritatívnym jazdcom a celkovo keď ho napríklad lonžujem sú na ňom badateľné obavy z nasledujúceho pokynu. Myslím si, že pod tým rozbiehaním sa na prekážky jednoducho uniká strachu...
Neviem, možno je to len totálna hlúposť. Chcela by som sa o prirodzenej komunikácii a horsemanshipe naučiť viac, no bohužiaľ v mojom okolí sa tomu nevenuje nikto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste ho nechat občas skákat ve volnosti.

Jestli si poradíte s Angličtinou (podle nicku usuzuji, že nejspíš ano), mrkněte na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=bKR3-MEbDo4. Koník na videu má podobný problém - nekontrolovaně se rozbíhá na skoky, jde proti udidlu a je celkově napjatý a nervózní. Je to úplný začátek nápravy pod sedlem (1. jízda), pán vysvětluje co dělá, jak a proč. Nejlepší je ale samozřejmě trenér na místě, pokud se podaří najít takového, který by přístupem vyhovoval Vám a koni.

Rozbíhání na překážku nebývá nízkou sebedůvěrou, ale nedostatkem rovnováhy (no, ono to spolu trochu souvisí, že). Naučte koně se kolem skoků nosit - ale tohle by měl umět vyřešit váš trenér. Asi neřeší, tak pouvažujte především o změně trenéra.
Nedávala by som všetku zodpovednosť koňovi, jazdec má predsa rovnaký, ak nie väčší podiel na tom, ako skok bude vyzerať. Je milión možností, pre ktoré sa môže kôň na skoky hnať. Milión jednoduchších možností, než, že by za tým bolo nedostatočné sebavedomie.
Určite bude dobre fungovať práca zo zeme, to je bez debaty. Keď to nepomôže práci pod sedlom, aspoň sa načíte čítať koňa, jeho nálady, pohyby, reč tela. Môže to pomôcť vzájomnému vzťahu. ďaleko máme všetci všetko, ale našťastie existujú internety a dopravné prostriedky. Takže kým budú nejaké kurzy otvorené aj pre živých účastníkov (za mňa radšej 10x vidieť ten "aha" moment naživo, než online), sú stále možnosti vybrať si niekoho, koho práca mi je sympatická a sledovať jeho YT kanál.
Vo vedľajšej diskusii dal niekto link na túto pani, tak som pozrela pár videí. Zaujímavý prípad kobylky, u ktorej majiteľ rieši nervozitu a neochotu ísť na oťaž. No, pár minútach videa musí byť každému, kto aspň trochu číta reč tela jasné, že neochota ísť na oťaž nie je spôsobená jazdeckou chybou a nepôjde odstrániť nejakým iným spôsobom jazdenia. A každý, kto tú reč aspoň trochu číta, by na takého koňa nesadal. Tak to len ako príklad, že ako rôzne vnímajú ľudia problémy. https://www.youtube.com/watch?v=b6zoVzG9eUM

Změňte trenéra tak, abyste měli podobný přístup k ježdění, najděte člověka, který je otevřený dialogu a nevnucuje věci, se ketrými nesouhlasíte.
Lepší dobrý trenér jednou do měsíce než špatný každý týden.

Mrs.Equestrian
napsal(a):
Ďakujem, bohužiaľ prestriedala som už niekoľko trénerov, no bohužiaľ, žiaden nezdieľal moje názory na výcvik koní .. v okolí sú samí arogantní "mäsiari" ..
Psala jste, odkud jste? Třeba by někdo poradil.

napsal(a):
Jestli si poradíte s Angličtinou (podle nicku usuzuji, že nejspíš ano), mrkněte na tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=bKR3-MEbDo4. Koník na videu má podobný problém - nekontrolovaně se rozbíhá na skoky, jde proti udidlu a je celkově napjatý a nervózní. Je to úplný začátek nápravy pod sedlem (1. jízda), pán vysvětluje co dělá, jak a proč. Nejlepší je ale samozřejmě trenér na místě, pokud se podaří najít takového, který by přístupem vyhovoval Vám a koni.
Podle mne je to video katastrofa, koně jen otravuje , když zvedne hlavu točením za vnitřní otěž(vnější je bez působení) , hovoří něco o uvolnění zadních nohou, ale ty kobyla i často zakračuje, ohýbá se jen v krku.... volno má když dá hlavu dolu- padne až na předek. Tudy by moje cesta nevedla. Jo koně jsou dobří pozorovatelé, že v moment když mu dám volno a neotravuju ho otěží točením, má hlavu v této pozici, tak toho využívá a dělá to, ale celkový efekt na tělo koně, zadní nohy je dle mne v tomto videu nijaký. Jistě je to jen video, část výcviku, celkový dojem může být už jiný....ale mám přímo k tomuto ALE....

Varaxi: souhlas. Taky dělá ohavně malé kruhy/oblouky, které nevím, k čemu mají být, rozhodně nemají žádný pozitivní edukační (natož gymnastický) efekt, pouze se na nich kůň učí zalomit v krku, padnout na předek a vlát zadkem kdesi mimo kontrolu. Ty obraty bych asi chápala jako snahu, aby kůň "změknul v krku", a na pokyn k ohnutí krku se netočil celým tělem, ale pouze otočil hlavu. Jak to má zabránit zvedání hlavy a prchání v parkuru, to nevím.
Pokoušet se o nápravu koně, který má potíže na otěži, tím, že mu otěž zahodím, a snažím se ho vodit bez otěže, bude velice pomalé. Kůň se pak bude muset znovu naučit chodit na otěži s novou reakcí. Asi je to trochu pevnější základ, ale člověk si na to musí vyšetřit minimálně jednu sezonu, aby takto koně přejezdil. A to nemluvím o tom, když se kůň naučí pod jezdcem na té volné otěži chodit rozpadlý (to už pak není jen změna v hlavě, ale zároveň změna pohybových stereotypů).
Přitom by stačilo podobné cvičení udělat třeba na sidepullu nebo obnosku, když už nechceme udidlo. Aby kůň mohl zůstat na otěži a pouze se upravila jeho reakce na otěž. Později by se k tomu dalo přidat lehce udidlo, aby se reakce zafixovala na udidle.
Ale za mě stejně nejefektivnější přibrždění koně je rozhodit do stranového chodu, přičemž není potřeba otěží brzdit, a výsledkem je dokonalé odbourání negativního působení otěže.

pardon. Pro oči nevidím. Verun
Ale s Varaxi sdílím také mnohé postřehy, takže tak uplně mimo mísu to nebylo

napsal(a):
Varaxi: souhlas. Taky dělá ohavně malé kruhy/oblouky, které nevím, k čemu mají být, rozhodně nemají žádný pozitivní edukační (natož gymnastický) efekt, pouze se na nich kůň učí zalomit v krku, padnout na předek a vlát zadkem kdesi mimo kontrolu. Ty obraty bych asi chápala jako snahu, aby kůň "změknul v krku", a na pokyn k ohnutí krku se netočil celým tělem, ale pouze otočil hlavu. Jak to má zabránit zvedání hlavy a prchání v parkuru, to nevím.
Pokoušet se o nápravu koně, který má potíže na otěži, tím, že mu otěž zahodím, a snažím se ho vodit bez otěže, bude velice pomalé. Kůň se pak bude muset znovu naučit chodit na otěži s novou reakcí. Asi je to trochu pevnější základ, ale člověk si na to musí vyšetřit minimálně jednu sezonu, aby takto koně přejezdil. A to nemluvím o tom, když se kůň naučí pod jezdcem na té volné otěži chodit rozpadlý (to už pak není jen změna v hlavě, ale zároveň změna pohybových stereotypů).
Přitom by stačilo podobné cvičení udělat třeba na sidepullu nebo obnosku, když už nechceme udidlo. Aby kůň mohl zůstat na otěži a pouze se upravila jeho reakce na otěž. Později by se k tomu dalo přidat lehce udidlo, aby se reakce zafixovala na udidle.
Ale za mě stejně nejefektivnější přibrždění koně je rozhodit do stranového chodu, přičemž není potřeba otěží brzdit, a výsledkem je dokonalé odbourání negativního působení otěže.
Z popisu situace předpokládám, že to s koněm ve videu došlo do fáze, kdy se jedna sezóna prostě oželí ve prospěch vybudování pořádných základů. Kůň se znovuobsedá úplně od nuly. Jediné co se po něm v ten moment chce je klidný pravidelný pohyb vpřed postupně ve všech chodech aniž by se ve vyšším chodu hecoval a zrychloval a bylo nutné držet / brzdit otěžemi. Je to úplný základ, který měl s koněm být probraný v prvních lekcích po obsednutí, což se nestalo (napřed dostihy = jiné priority, pak šup rovnou na skoky).
Ano, kůň chodí rozpadnutý a po předku (taky mu jezdec moc nekecá do směru jízdy atd.), ale to prostě v tu chvíli není priorita a není možné řešit současně deset různých problémů současně na jedné (první) lekci. O přilnutí, podsazení atd. si může jezdec znova začít říkat, až bude vyřešený problém s hecováním se a prcháním. Dokud je v nervech jen proto, že se naklusalo, nebo nacválalo, těžko po něm chtít aby se učil cokoli dalšího v klusu a ve cvalu. Kůň bude sice na čas chodit po předku, ale s krkem nataženým dopředu a dolů místo vyvráceným do nebes a bude si bez neustálého managementu otěžemi držet chod a tempo, které jezdec určil. V tu chvíli bude konečně na čem stavět - např. koni vysvětlit, že otěže neznamenají "brzdi!" (nebo "prchej!" což si z dosavadního jezdeckého působení patrně odnesl), ale hlavně určují pozici hlavy a (spolu s dalšími pomůckami) ohnutí a sestavení.
Neříkám, že je to jediné možné řešení, ale prostě mi přijde logické opravovat co je rozbité od spodu. Pokud mi vlhnou zdi u baráku, taky musím bohužel rozkopat ozdobné záhonky okolo, podříznout to a zaizolovat (té práce a bordelu kam se podíváš), ne pořídit silnější přímotop, nově vymalovat a doufat, že plíseň se znova neobjeví nikde kde to uvidí tchýně.

katyq: pokud by se kůň obsedal úplně od nuly, tak předpokládám, že by s ním udělali nějaký základ ze země, tj. reakci na působení otěží například. Tady ho to učí ze sedla, tak mi to jako od nuly nepřipadá, ale to je asi nepodstatné.
Jinak s vámi samozřejmě souhlasím :-) I s tím, že je více způsobů, jak problém řešit.
Na tom videu nesouhlasím s těmi kroužky na pětníku, a nepostřehla jsem, že by pán vysvětlil jejich význam. Při obratu chce měkký krk - zastaví, a nechá koně krk ohnout, na malém kroužku nechce, aby kůň zastavil, a bohužel jsem nevypozorovala, co chce. Myslíte, že ten kůň ví, co po něm na těch kroužkách chce? U toho obratu si to kůň přebral velice rychle.
Mrs.Equestrian
napsal(a):
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať ako sa dá u koňa vybudovať sebavedomie. Pred vyše polrokom som zakúpila svojho krásneho milého 7r. valacha angličana. Nie je po dostihovej kariére, ale skákal do 100cm. Bola som si vedomá toho, že koník je "horkokrvnejší", doprednejší a bojazlivejší, kupovala som ho len za účelom rekreácie, občasné menšie skoky. Všetko je fajn, ale problémom sú práve prekážky a kavalety na ktoré sa rozbieha ako blázon.
Aktívne ho jazdím, mám aj trénera s ktorým ale nesúhlasím, pretože chce aby som zmenila odidlo za ostrejšie (momentálne klasické stihlo), čítala som jeden článok a celkom mi práve to nízke sebavedomie dáva zmysel.
Koník bol jazdený dosť autoritatívnym jazdcom a celkovo keď ho napríklad lonžujem sú na ňom badateľné obavy z nasledujúceho pokynu. Myslím si, že pod tým rozbiehaním sa na prekážky jednoducho uniká strachu...
Neviem, možno je to len totálna hlúposť. Chcela by som sa o prirodzenej komunikácii a horsemanshipe naučiť viac, no bohužiaľ v mojom okolí sa tomu nevenuje nikto.
Sebavedomie koňovi najlepšie vybudujete v teréne. Nelonžujte, nechajte kavalety hniť, na jazdiarni neskáčte. Jazdite do terénu s jediným cieľom: uvolnenie, rytmus, udržať klusové, cvalové tempo, na povel tempo zmeniť. Cielene nechať koňa zaspať a prepnúť do režimu ničnerobenia s natiahnutým krkom, kľudne zakopávať a uhrýzať trávu, potom cielene priviesť do režimu s chuťou dopredu, vspriameného a naspať do ospalého režimu. Na rovných líniách aj v oblúkoch. Keby mal problém len v oblúku alebo na jednu ruku, nechajte ho skontrolovať, či ho dačo nebolí. Keď sa nedarí, nevadí. Sezónu obetujete určite, možno aj dve, tri... No a čo? Najazdite si ho v teréne, aby ste poznala ešte pred tým, ako sa začne niekam hnať, že má pre to dovod. Tipujem stratu rovnováhy alebo bolesť. Skúšajte obraty okolo zadku, dovnútra plece, pekný oblúčik okolo stromu. V rýchlejšom tempe skúste odhadnúť, kam do trávy dopadne noha, sledujte, či sa pravidelne pohybujú svaly, krk, hlava, či pravidelne dýcha. Nediktujte mu rukou pozíciu hlavy, keď potrebuje máchať hlavou a krkom, eště rovnováhu nemá. Neskáčte a nekavaletujte, dokiaľ nedokáže chodiť pravidelne po rovine bez toho, aby ste mu musela pomáhať. Keď si toto vyladíte a bude vedieť sám chodiť pravidelne a uvolnene (je to pocit, že len sedíte, veziete sa a ide to uplne samo, až sa bojíte dýchať, že to pokazíte), začnite klusať a cválať cez terénné nerovnosti, stačí aj inak sfarbená tráva, malá priekopa, mini potok. Za prekonanie nerovnosti chváliť. Dá sa niekde narafičiť spadnutý konár alebo vyhrabať trocha hliny krížom cez cestu, stačí len vyryť čiaru.
Skontrolujte si, či máte padnúce sedlo koni aj sebe, aby ste mohli sedieť v rovnováhe v kluse aj cvale, aby neházdalo dopredu dozadu a nerušili ste koňa.
Keď sa vám rozletí, nezaseknite sa, neprestante dýchať a skúste ho ukľudniť hlasom. Keď budete citíť, že sám chce spomaliť, pomáhajte mu sedom a nepadajte mu dopredu.
Keby vám niekto požičal profíka s rovnováhou a rytmom, parkuráka alebo voltížáka, skúste, či máte rovnováhu vy a dokážete sa makko prisposobiť chodu koňa aj prechodom.