Jak naučit hříbě pít

Minishetland
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kamii

30.4.2021 14:28
Kamii

XXX.XXX.141.198

Dobrý den, měla bych prosbu a dotaz. V neděli 25.4 se nám po těžkém porodu narodilo hříbátko poníka. Hříbátko jsme zachránili ale kobyla neměla vůbec mléko takže jsme nejdříve teplou hadrou masírovali vemínko a potom se spustilo ale hříbě nechce vůbec pít od matky. Chodíme tam každé 2hod nonstop oddojit do misky a potom to vypije, chtěla jsem se zeptat jak často tam chodit? A jestli už můžu zkusit dát nějaké granule? Po skoro týdnu nespani už jsem vyčerpaná. Mate někdo nějaké rady? Prosím o pomoc hribe neumí sát? Hříbě mám poprvé takže jsem nezkušená.

30.4.2021 18:55
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No to se moc nedá takhle po netu...(ani video jak se chová hříbě a jak matka)

Přece jste volali veta... nebo někdo znalý z okolí, co by půl dne postál a pozoroval je, dokázal ve vhodnou chvíli správně přistrčit...

Ono už to hříbě po týdnu bude i dost zpohodlnělé - z misky se pije snáz než sát z vemínka.

Kamii

30.4.2021 19:32
Kamii

XXX.XXX.141.198

Veterinář byl u nás i u porodu a právě poradil tu misku, tak řeším jestli neexistuje jiné řešení.
Matka je moc hodná když chci oddojovat tak uhýbá i nohou a hříbě když mě vidí že jdu mu dát napít tak běhá radostí. To ono je čiperný všechno, ale přijde mi že nemá vůbec ten sací reflex. Koupila jsem i flašku ale nesaje jen dudá.
Prostě už si nevím rady jak ho to naučit.
Jak bylo potom porodu tak nechtělo pít a tím tahle situace vznikla a v tu dobu jsme byli rádi za misku, že se alespoň napilo a od matky nechtělo vůbec.

30.4.2021 20:01
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Co takhle udělat si plán na víkend. Hned ráno prostě neoddojit - nedat napít z misky. (případně jen pár odstřiků aby se kobyle ulevilo) A jen pozorovat co se bude dít. Kritické by měly být 4 hodiny a víc nepití. To bych podala tak trochu vody v misce - není to sladké, nemělo by to hříbě moc zajímat. Zato mlékem "opatlané" vemínko je více cítit a mělo by přitahovat zvědavost hříběte - nechat ho to mléko hledat. Trocha hladu by tomu taky měla pomoci.
Jenže je potřeba to hlídat. Celý den pozorovat. Jak začne být hříbě bez pití unavené, pokus vzdát. Není normální mládě bez sacího reflexu - to by uhynulo... Když máte ruce od mléka a pohladíte hříbě po čumáku, zaujme ho to? Chňape a zkoumá pysky? Zkusit to jako s teletem co se nechá ošidit i prstem a saje ho. Podívat se u toho jestli plazí jazyk do takové mističky na sání. (se mi to špatně popisuje... kdo to má napozorované, ten si prostě rychleji všimne nějaké nepřirozenosti - nebo naopak vidí že je vše jak má být, jen hříbě zpohodlnělo a trocha hladu by ho mohla vrátit k sání z vemínka - flašku bych ani nenabízela, může být ještě víc matoucí)
Do toho ještě naskočí první říje po porodu a s ní změny v mléce...
(ono uměle odchovat hříbě je hrozně náročné, měli jste se víc snažit vracet k normálu hned po pár napitích mleziva - vím, po bitvě je každý generál)

30.4.2021 20:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ještě mě napadlo - nedržíte je v boxu? (někteří staří chovatelé to doporučovali, nechodit první týden ven) On volný pohyb venku hodně prospěje oběma.
Pokud bude proměnlivé počasí, tak nenechat zmoknout. Ale rozhodně jít ven. Nenechat matku pást se více než 10 minut. (ideál je jízdárna bez trávy)

Kamii

1.5.2021 10:42
Kamii

XXX.XXX.141.198

Děkuji moc za rady, vyzkouším to.
Musím říct že jsem odchovala hodně telat a jehňat, ale tohle mě zaskočilo.
I vet říkal že má hrozně malé struky tak nevím jestli to nemůže být tím. Jak píšete tak ten jazyk do mističky dává ale když mu dám struk do huby tak ho jen drží a nic nedělá.
Ještě jednou moc děkuji za rady.

1.5.2021 10:50
Slon Indický

XXX.XXX.255.149

Ještě zkuste zkontaktovat MVDr. Macečkovou, zabývá se adopcí osiřelých hříbat. Myslím, že by vám mohla poradit další triky, jak postupovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík