Význam helmy na hlavě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2021 13:33

Rozvíjím OT od dostihových sedel.

verun: tak mně jako malé máma helmu horko těžko sehnala, PROTOŽE jsem padala. Kdybych nepadala, zřejmě by se neřešilo Ale ta šance, že si něco udělám, byla skutečně významná v té době. A taky se jednou stalo, že kamarádka padla s koně nazad na asfaltu, a hlavou třískla do silnice, až to zadunělo. To maminku asi taky trochu pošťouchlo

Nutnost ochranných prostředků koresponduje s civilizací. Dávno pryč jsou časy, kdy děcka lítala celý boží den po venku, lezla po stromech (-> uměla padat), skákala gumu (-> uměla se hýbat) a lozila potoky a lovila žáby (-> manuální zručnost, rovnováha).
Dneska se přivalí obtloustlý zoufalec s přirostlým joystickem k ruce, brčkem k puse a židlí k zadnici, a už jen dostat ho na koně znamená slušně si zaposilovat, protože dítě je bez svalového tonu a přetéká člověku přes ruce. A to prosím nakonec nemusí být ani tlusté dítě. Stačí, že se jen nehýbe.

Nejradši bych je balila do molitanu.

1.6.2021 14:06
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pár dní dozadu som vytiahla po rokoch zo skrine korčule a zistila som, že som fakt stará. Jazda z kopca bez brzdenia a ten pocit, že to absolútne neovládam ma tak vydesila, že sa mi nohy klepali ešte 20 minút po tom. S nostalgiou som si spomenula, ako som jazdila niekoľko km po hlavnej ceste ku koňom a od baráku som šla z kopca "volným pádom" do hlavnej cesty. S úsmevom na tvári. Pred 20 rokmi frajerka, teraz si už na ďalšiu jazdu dám prilbu určite.

To isté v sedle, do 18 sme mali helmu "povinnú", odkladala som ju hneď, ako som dovŕšila tento vek. O pár rokov neskôr, keď známy dostal kopanec do tváre a jediné, čo mu zachránilo život, bola prilba, som zalovila v skrini a odvtedy ju nosím dobrovoľne.

1.6.2021 14:18

Jo ten přibývající věk je zabiják sám o sobě. Už teď se klepu při představě, že obsedám morgáně, brrr.
No a já uvažuji i o vestě neb minulý týden jsem vezla kamarádku na pohotovost, prý jen kvůli pojistce, aby měla rtg a zápis pro pojišťovnu. No ležela tam pět dnů, zlámaný žebra, propíchnutá plíce a pneumotorax. Kobyla s ní ve cvalu švihla do stromu

1.6.2021 14:25
kallisto

XXX.XXX.217.242

Hm, nemám 100% koně a i kdybych měla, tak bych na koně, žádného, bez helmy nesedla. Na hlavě mě neomezuje, neobtěžuje. Jednou jsem za ni byla ráda, když jsem ji měla už u čištění a kobyla zrovna cukla nohou u čištění kopyt a trefila kšilt helmy, jinak bych byla už asi po plastice. Samozřejmě si člověk od té doby dává pozor a říká si nečum do toho kopyta jak do ledničky z deseti centimetrů.

Když se mi jednou do roka stane, že prostě se mi zatmí a vylezu na koně bez helmy, říkám si kruci něco je špatně než mi docvakne co. Pak prostě helmu nasadím.

Vestě jsem nikdy na chuť nepřišla, ta mě na těle omezuje v pohybu.

A to jsem řekla bych pokročilý jezdec, skoky do 130 v minulosti, dva stabilní koně, sporťáci. Bez helmy nejdu ani do lesa no.

1.6.2021 14:32

Člověk nesmí zapomínat i na hustotu dopravy a hustotu zástavby, hustotu ohradníků, cyklistů a volně pobíhajících psů. Dneska v lese potkáte víc čtyřkolkářů než srnek. A nejsou všichni slušní. Příležitosti k nečekaným reakcím koně skutečně jen narůstají. Z tohoto pohledu na bezpečnost jsem skutečně vděčná, že má dneska každý k dispozici sedlo a uzdečku (a i tak je to občas o strach). A helmu a bezpečnostní vestu. A všem bych srdečně doporučovala to nosit, a majitelům koní to vyžadovat.

1.6.2021 14:42

Ta helma...je asi každýho věc, i když jak píše většina z Vás, já na koně (ŽÁDNÉHO) nevlezu bez helmy, mám se ráda....ale co mně fakt vytáčí do vrtule, jsou "cvičitelé" (záměrně úvozovky, často nez cvičiteláku apod., ale chytří až an půdu) a trenéři, kteří před svými svěřenci jezdí bez helmy, anebo dokonce tolerují helmu neužívat.
Mně totiž celkově pod záplavou "horsemanshipu", "pozitivek" a provazovek a mrkvových hůlek (opět záměrně úvozovky) posledních let chybí pokora k tomuto sportu a k osobnosti koně celkově. Kvalitních jezdeckých vzorů je málo, jezdeckých škol taktéž a nevysvětluje se a vše se banalizuje.

1.6.2021 14:45
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Navíc jsou koně oproti minulosti méně ježdění. A často sami či ve dvojici - od pořádného lotu se nikam moc daleko nezdrhalo a taky se při splaseni rychleji zklidní atd.
Prostě helma se hodí vždy !

1.6.2021 15:03

eljan: zrovna o víkendu jsem vysvětlovala dětem, co přišly na vození, že sláma v hřívě a ocasu se považuje prostě za faux pas. Ehm, nepovažuje. Už ne. Dneska je to normoš, a kdo se vybírá koni s ocasem nebo čistí s hleznama, je za legračního puntičkáře (něco o tom vím, jsem legrační puntičkář). Vesnici zhusta křižují dívky na zahnojených koních, ale zato s rozevlátými vlasy. Drtí mě, když na sranda závodech za vsí vidím děcka s mikinou s kapucou. Hlavně, že mikina ladí s podsedlovkou. O mladých mužích s botaskama (žabkama?!), v kraťasech a s žvárem u tlamy raději asi nic...

Tohle prostě už dneska zmiňovaní "trenéři" neučí. Nezachovávají tradice (někteří "vedoucí" o nich nemají ani potuchy), neučí slušnému chování (a potom si lidi na koňáky nemají ukazovat), neučí úctě k ostatním lidem, natož živému tvoru jako takovému. Dnes je problém vždy chyba koně a nikoli jezdce.

K takovému slušnému chování v dnešním civilizovaném světě patří uklízení trusu na cestách nebo v zástavbě, dodržování pravidel silničního provozu, úcta k cizímu majetku - nejezdím po vzrostlé trávě, nejezdím po pěstěné předzahrádce, nehamtám v poli, neplavím v rekreační části rybníka.... ale koho by to napadlo, když neexistují oddíly, které vychovávají. Dříve oddíl při zemědělském družstvu sakra dával pozor, aby se po mladém obilí nejuchalo s hemelama. Dneska si každý hřeje jen svou polívčičku.

1.6.2021 15:06
Arbora

XXX.XXX.149.42

Bože, koľkokrát si ja hryziem do telefónu, keď vidím na instagrame videá dospelých ľudí, ktorí cválajú krížom cez polia.

V zime ma dostali dve ženské tuto od nás, nemali kde lonžovať, tak chodili asi kilometer na lúku. Na lúku, ktorú si majiteľ kosí 2x do roka na seno. Lebo veď zima, to do leta zarastie. A neboli to puberťáčky, ale majiteľka pomerne veľkého areálu, ktorá vie, za koľko kupuje seno a koľko ho pre kone potrebuje.

1.6.2021 15:12

Neříkám, když to mají s majitelem pozemku domluvené - tady u nás třeba jedna větší stáj provozuje turismus, a jezdí křížem přes mnoho luk a koně tady v průběhu celého roku prostě vyšlapávají cestičky (a ne jednu na jedné louce - to si jedou klidně ve dvojřadu vedle sebe, aby mohli kecat). Ale mají to domluvené se zemědělcem, posvěcené, dokonce po nich nechtěl ani hradit žádné škodné. A tak je to podle mě v pořádku. Bohužel pochopitelně tuhle "dobrou praxi" učí novou jezdeckou generaci, protože ta děcka, která se u nich učí jezdit, netuší, že proběhla nějaká dohoda se zemědělcem, a instruktory (kteří to většinou také netuší) ani nenapadne to děckám zdůraznit - takže odtud odejdou lidé, kteří to budou mít jako normu. Bohužel. Jakkoli to zde funguje řádně, vyrábějí se tu lidé, kteří to budou dělat automaticky špatně - a budou vrhat na celé rekre jezdectví špatné světlo. A sami to nebudou tušit, dokud jim nějaký nakrknutý zemědělec nezasekne vidle do zadku

1.6.2021 15:57
alfi pav

XXX.XXX.30.254

K helmám: Viděla jsem jak vypadá hlava po prudkém pádu z výšky na tvrdé bez helmy - asi je zbytečné říkat, že to dotyčný nepřežil.
Dělat identifikaci velmi blízkého člena rodiny jen podle obličejové části, když vzadu skoro nic není bych nepřála nikomu na světě.

Mozek je to, co nás dělá lidmi. Bez mozku jste mrtví a to žádná medicína nenapraví. Nebuďte blbí a noste ty přilby. Westerm, anglie, na nahato, je jedno jak jezdíte. Mozek má každý člověk jen jeden a jen absolutní hlupák si ho nebude chránit. Když už ji nechcete nosit, protože jste frajeři, noste ji kvůli vaším blízkým, co vás mají rádi a co by v případě vaší smrti díky vaší hlouposti fakt hodně trpěli.

I mě už přilba párkrát zachránila život a bez ní na koně nevlezu, to raději nejezdím.

Jana48

1.6.2021 17:28
Jana48

XXX.XXX.168.34

K tématu ohledně helem se mi nepřísluší vyjadřovat, sama na to mám svůj názor.
Ale přidávám se k vybírání slámy z ocasu, čištění hlezen a tak dále.
Máme pár dětiček, které k nám chodí jezdit. Starší okolo 15 let jsou bez problému, dobře ví, že je jezdit nepustím, pokud nemají řádně vypucováno, po každém ježdění znovu koně vyčistí, postarají se celkově o koně po ježdění a pak se jdou postarat o cajky, umýt udidlo, otřít třmeny, podbřišník, v línacím období odchlupit dečky, umýt kamaše. Mladší okolo 12let to rozdýchávají o poznání hůře, některé to vyloženě obtěžuje, člověk je třikrát vrátí znovu umýt udidlo, pověsit uzdečku na správný věšák se jmenovkou. Prostě si z jiného jezdeckého klubu odnesli zvyk mít koně připravené před příchodem na boxe, donést si cajky, koně vyčistit jakžtakž pod sedlem, a jít jezdit a po ježdění ho nechat stát na boxe, zpoceného, když je mokro ještě se zaprasenýma nohama a cajky v jednom chumlu vrátit alespoň do místnosti kde je vzali a odcházet. Přijde nám to líto, vysvětlováním je člověk obtěžuje, holt takoví u nás dlouho nevydrží.

1.6.2021 17:34
Dotaz

XXX.XXX.10.79

Jana48 napsal(a):
K tématu ohledně helem se mi nepřísluší vyjadřovat, sama na to mám svůj názor.
Ale přidávám se k vybírání slámy z ocasu, čištění hlezen a tak dále.
Máme pár dětiček, které k nám chodí jezdit. Starší okolo 15 let jsou bez problému, dobře ví, že je jezdit nepustím, pokud nemají řádně vypucováno, po každém ježdění znovu koně vyčistí, postarají se celkově o koně po ježdění a pak se jdou postarat o cajky, umýt udidlo, otřít třmeny, podbřišník, v línacím období odchlupit dečky, umýt kamaše. Mladší okolo 12let to rozdýchávají o poznání hůře, některé to vyloženě obtěžuje, člověk je třikrát vrátí znovu umýt udidlo, pověsit uzdečku na správný věšák se jmenovkou. Prostě si z jiného jezdeckého klubu odnesli zvyk mít koně připravené před příchodem na boxe, donést si cajky, koně vyčistit jakžtakž pod sedlem, a jít jezdit a po ježdění ho nechat stát na boxe, zpoceného, když je mokro ještě se zaprasenýma nohama a cajky v jednom chumlu vrátit alespoň do místnosti kde je vzali a odcházet. Přijde nám to líto, vysvětlováním je člověk obtěžuje, holt takoví u nás dlouho nevydrží.

A vnímají ti dotyční toho koně jako živou bytost? Mně to přijde, že spíš jak tělocvičné náčiní, kdy je někdo buzeruje s tím, aby ho uklidili z tělocvičny. Oni si chvíle mimo sedlo s koněm neužívají? Jde jim jen o ježdění?

1.6.2021 17:38

alfi pav- souhlasím. Mozek je to nejdůležitější co mám, proto helmu nosím důsledně na kolo i na koně. K čištění někdy, i když vím že "bych měla", bohužel se nechávám ovlivnit tím že běžná praxe ve stáji je s helmou pouze do sedla (ale zas to ji nosí snad opravdu všichni).

A mám dotaz: řešíte (a jak) i kvalitu helmy? Když jsem kupovala tu svou zkoušela jsem několik modelů v ceně cca 1400-3000 Kč. Nakonec jsem si odnesla tu nejlevnější (Kentaur Jessica), protože mi sedla nejlíp. Měli tam i přilby německé, ty ve mě vyvolávají mnohem větší důvěru než asijské, ale ty prostě na mojí hlavu neseděly tak dobře.

Pořád ale ve mě hlodá jestli platí nějaká úměra mezi cenou a kvalitou, jestli bych si neměla jít cenově ještě o pár úrovní výš? A jak poznat že je helma (dostatečně) kvalitní? Vím že jiné modely stojí i 5-10 tis. Je to sice pro mě darda ale kdyby to mělo skutečně znamenat lepší ochranu, moje hlava mi za to určitě stojí. Co myslíte?

1.6.2021 17:55

jana48:

Rozumím, pokud děti očekávají full servis a jen neochotně respektují Vaše pravidla, že Vás to štve.

Přesto - rovnice sláma v ocase = nemá koně rád/a mi přijde hodně zjednodušující. Sama utíkám na jízdárnu z práce často narychlo, někdy je to jen tak tak, takže před ježděním často koně vezmu jen z nejhoršího, záležet si dám jen na částech těla pod výstrojí + kopyta. Čas si ho vklidu vypucovat mívám až po jízdě, takže holt jezdím na špinavých. A to je pucuju ráda :).

Svět se mění, mění se i normy. Dřív se holt důsledněji jezdilo na vyblejskaných koních a na helmu se koukalo jako na zbytečnost, dneska je to tak trochu naopak. Třeba budeme za xy let udiveným vnoučatům vyprávět že jsme běžně jezdili bez "airbagu"- nebo že jsme na ty nevyzpytatelný nebezpečný zvířata opravdu lezli! To jako fakt, babi?

1.6.2021 23:16
lenacia

XXX.XXX.214.207

Po mém ošklivém pádu před 5 lety mě helma neochránila od fraktury kycle5. Ale dost možná mě zachránila před neurologickým poškozením. Od té doby totiž sem tam přestanu na určitou dobu vidět na pravé oko. Prostě vidím šeď. V oku to není, zřejmě neurologické. Yup asi bych s tím už mohla někam zajít no.

Coudas

2.6.2021 07:35
Coudas

XXX.XXX.87.254

Za tech 30 let, co chudakum lezu na hrbet, mohu vyjmenovat presne vsechny 4 pripady, kdy jsem mela na hlave pri jizde helmu. Ale jo, ja jdu zas zalizt.

2.6.2021 07:59
Arbora

XXX.XXX.149.42

Coudas napsal(a):
Za tech 30 let, co chudakum lezu na hrbet, mohu vyjmenovat presne vsechny 4 pripady, kdy jsem mela na hlave pri jizde helmu. Ale jo, ja jdu zas zalizt.

Je úplne jedno, čo máte na hlave, pokiaľ to nedávate ako príklad najmä mladším jazdcom, že tak je to správne a tí s helmou sú len pripos*atí blbci - ako sa občas stretávam v okolí.

Videť na jise kamaráta, ktorý má obrys podkovy otlačený na čele a učí sa od znovu čítať a rozprávať, mňa napríklad prinútil niektoré priority prehodnotiť.

VeselaKopa

2.6.2021 08:29
VeselaKopa

XXX.XXX.163.90

Přirovnala bych používání helmy k bezpečnostním pásům v autě. Nijak zásadně mě neomezuje, ale v případě krize mi zásadně pomůže.
Tedy, samozřejmě helma není všespasitelná, ale určitě mi chrání aspoň hlavu.
Vzhledem k aktuálnímu nedávnému pádu přemýšlím i o další ochranné.
Za mě helmu určitě ano, mám to zažité jako rutinu.
A kladu na srdce svému dospívajícímu synovi :, na koně jen s helmou, sex jen s kondomem"! 🤩

Coudas

2.6.2021 08:53
Coudas

XXX.XXX.87.254

Schumacher ji mel taky.

2.6.2021 09:07

Coudas napsal(a):
Schumacher ji mel taky.

No díky tomu to nejspíš vůbec přežil. Na druhou stranu můžeme polemizovat nad tím, co je lepší, pokud je v nějakém těžkém fyzickém postižení.

Nejhorší je, že nikdy dopředu nevíme, co se stane, a jak závažné to bude.

2.6.2021 09:11
lenacia

XXX.XXX.173.31

Coudas napsal(a):
Schumacher ji mel taky.

Omlouvám se, ale na tohle musím reagovat, neb netuším na co tímto chcete poukázat. Že lze bohužel spadnout po svahu tak hnusně, že už vás neochrání ani ta helma? Nebo že je helma úplně nanic a nikdo by ji nemusí nosit protože jednoho Schumachera neochránila?
Je to samozřejmě každého věc, zda helmu nosí či ne. Je ovšem nevyhnutelným faktem, že nosit ji je bezpečnější.

2.6.2021 09:12
Arbora

XXX.XXX.149.42

Coudas napsal(a):
Schumacher ji mel taky.

no a trebárs Grosjean by už bol bezhlavý jazdec, keby nemal systém ochrany halo.

2.6.2021 09:17
kallisto

XXX.XXX.217.242

Coudas napsal(a):
Schumacher ji mel taky.

To je tak strašně blbý komentář....

Že tento pád dopadl blbě přece neznamená, že dalším tisícům nezachránila život!

2.6.2021 09:27

kallisto napsal(a):
To je tak strašně blbý komentář....

Že tento pád dopadl blbě přece neznamená, že dalším tisícům nezachránila život!

No já myslím, že jemu právě taky.

2.6.2021 09:37

alano: k bezpečnosti přileb, vždycky je dobré, pokud přilba splňuje nějakou bezpečnostní certifikaci. Zde kousek pod prostředkem stránky je odstavec o certifikacích https://www.equiservis.cz/kupujeme-bezpecnostni-helmu-46541cz9/

2.6.2021 09:39

Coudas

2.6.2021 09:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

Samozrejme, nenapsala jsem vseobecne uznavane pravidlo teorie ifauny, ze jedine tak a ne jinak, a opet mam opacny a zavrzenihodny nazor, ale je to ma zkusenost, tak sorry, ze jsem si opet troufla ji prezentovat. Divne ze jsem to prezila takovou dobu. O predkladani prikladu detem nic nepisu.

2.6.2021 10:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
alfi pav- souhlasím. Mozek je to nejdůležitější co mám, proto helmu nosím důsledně na kolo i na koně. K čištění někdy, i když vím že "bych měla", bohužel se nechávám ovlivnit tím že běžná praxe ve stáji je s helmou pouze do sedla (ale zas to ji nosí snad opravdu všichni).

A mám dotaz: řešíte (a jak) i kvalitu helmy? Když jsem kupovala tu svou zkoušela jsem několik modelů v ceně cca 1400-3000 Kč. Nakonec jsem si odnesla tu nejlevnější (Kentaur Jessica), protože mi sedla nejlíp. Měli tam i přilby německé, ty ve mě vyvolávají mnohem větší důvěru než asijské, ale ty prostě na mojí hlavu neseděly tak dobře.

Pořád ale ve mě hlodá jestli platí nějaká úměra mezi cenou a kvalitou, jestli bych si neměla jít cenově ještě o pár úrovní výš? A jak poznat že je helma (dostatečně) kvalitní? Vím že jiné modely stojí i 5-10 tis. Je to sice pro mě darda ale kdyby to mělo skutečně znamenat lepší ochranu, moje hlava mi za to určitě stojí. Co myslíte?

Pokud se nemýlím, tak všechny helmy, nezávisle na ceně, musí projít certifikací, tudíž by měly být bezpečné všechny.

2.6.2021 10:03
kallisto

XXX.XXX.217.242

Coudas napsal(a):
Samozrejme, nenapsala jsem vseobecne uznavane pravidlo teorie ifauny, ze jedine tak a ne jinak, a opet mam opacny a zavrzenihodny nazor, ale je to ma zkusenost, tak sorry, ze jsem si opet troufla ji prezentovat. Divne ze jsem to prezila takovou dobu. O predkladani prikladu detem nic nepisu.

Já jsem za dvacet let nebourala... budu tvrdit, že pás v autě je zbytečnost?

2.6.2021 10:31
Arbora

XXX.XXX.149.42

Coudas napsal(a):

Ako vždy, Coudas príde, hodí do pléna nejaký kontroverzný názor, spraví zo seba nešťastníka a obeť, z ostatných diskutujúcich blbcov a zas odíde.

2.6.2021 10:53

Coudas napsal(a):

Na tvou zkušenost nikdo nijak záštiplně nereagoval, pouze poznámkou, aby se to nedávalo jako příklad mladým (já bych řekla i jiným lidem), a byl klid. Myslím, žes to rozsekla tou poznámkou o Schumacherovi, ta byla zbytečná Já ti náhodou blahopřeju, že jsi nikdy nespadla tak, aby ses vážně zranila, a upřímně doufám, že ti to ještě dlouho vydrží. Zato já bych bez helmy už byla nejednou vážně praštěná , a jednou možná bez vesty na vozíku. Tak každý máme svoje zkušenosti.

2.6.2021 11:05

Buggyra:
díky za odkaz na články, vklidu prostuduju!
o vestě/nafukovací vestě uvažuju, nevím jestli to rozebírat tady abych to ještě nezaplevevovala... setkala jsem se s názory že omezuje v pohybu a právě proto je pro začátečníky nevhodná. Nafukovací sice asi neomezuje, ale zas neochrání mimo pád.

Efe:
Schválně jsem se dívala na web, všechny vesty (od 1300 do 10 000 Kč) mají uvedenu stejnou evropskou normu. Znamená to ale že jsou stejně dobré? Nevím :(.

A moje zkušenost - jeden pád na (shnilý) pařez z kola a helma na dva kusy. Co by se stalo bez ní nevím a zkoušet nechci.

2.6.2021 11:21

edit: všechny helmy (od 1300 do 10000)

2.6.2021 11:24

Neznamená to, že jsou stejně dobré, ale že splňují minimálně bezpečnost danou normou, tzn. za mě bezpečné.

2.6.2021 12:00

alano: klidně plevelte :-) Bavíme se o bezpečnosti obecně, k tomu vesty patří. Ta nafukovací skutečně ochrání pouze při vytažení pojistky. Já mám osobně takovou vestu z bloků pěnové hmoty zašitých v látce, která je prehisto, určitě nesplňuje žádnou normu (jedna z prvních u nás dostupných) je trochu podobná téhle https://www.horseandme.eu/vesta-bezpecnostni-precto-flexi-2-0-usg--cerna/ a ta mi v ničem nepřekáží, nevadí mi v ní i pracovat (občas slezu s koně a neuvědomím si, že ji mám, a jsem v ní ještě pár hodin :-) a určitě také chrání méně než nějaká skořepinová.

Co se týče pohodlnosti vest a omezování v pohybu, to musíte u konkrétního modelu vyzkoušet ideálně na prodejně. Nejvíc by mi asi vadilo, kdyby mi bránila dát ruce dopředu (přední část paže pod ramenem se opírá o hranu vesty). Některé vesty podezírám z toho, že tlačí lidem ramena dopředu (a to by mi vadilo sakra hodně). Některé vesty jsou pod zády příliš dlouhé a opírají se o sedlo, případně je musíte mít vytažené za zadní rozsochou - to je například ta moje (je to dobře vidět na té podobné na odkazu). Ale že je ta pěnová hmota celkem měkká, tak mi to nevadí, nebrání to hlavně pohybu, a na šmrdlání vzadu o zadní rozsochu jsem si zvykla :-) Mohla bych vestu zkrátit (nůž a jehla s nití, v záruce po těch 20 letech už asi není), ale zaplatila bych za to sníženou ochranou bederní páteře a kostrče při případném pádu. A do toho se mi nechce :-)

A vůbec nejbezpečnější a nejméně omezující jsou dostihové bezpečnostní vesty. Měla jsem jednu půjčenou na dostih, zapínala se kolem hrudníku, a měla pás protažený podél kostrče až na zadek a druhé zapínání šlo mezi nohama - dávala se do kalhot. Tak ta byla super. Ale takovou nenajdete v Decathlonu...

2.6.2021 13:02
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Já kvalitu helmy řeším podle situace, do které s koněm jdu - je-li to potencionálně těžce o hubu, tak beru lepší. Při menším riziku mám lehčí a líp odvětrávanou.

To, jestli je helma kvalitní se dost dobře poznat nedá jen pouhým pohledem, na to musí být certifikáty. Helma s VG01 normou (musí být napsáno na jejím štítku) vás ochrání lépe než klasická helma za pár šupů z decathlonu. V rámci těch lepších helem to však taky není žádný zázrak.

Osobně jsem v r.2019 na koňském veletrhu v Paříži ulovila přilbu za cca 5000 Kč, která se v čechách v té době ještě neprodávala, vyvíjel ji Back on Track, jmenuje se eq3 a má nějaký unikátní patent zabraňující v případě pádu rotaci mozku. Shodou okolností jsem pak někde narazila na zahraniční testy přileb a tahle to celé vyhrála. Dnes se dá sehnat už i u nás: https://www.equiservis.cz/jezd-ochr-helma-back-on-track-eq3-lynx-smooth-m-54-58-cerna-50791cz944/.
Pro nenáročnější situace mám doma Uvex Exxential nebo jak se to píše.
Rozdíl mezi oběma je velký, byť obě splňují všechny normy. Eq3 je robustnější (marnivě přiznám že mi víc sluší), Uvex je lehčí a lépe odvětrávaný (používám na vytrvalost a ve velkých vedrech)

2.6.2021 13:12

Já jsem lempl a nosím uplně obyčejnou semišovou helmu, bez odvětrání, bez vnitřního vypodložení, je to jen laminátová skořepina chránící od nejhoršího. A ta, co mám od dětství, má za sebou pádů na hlavu nepočítaně (semiš na několika místech zašívaný). Tu už bych nosit neměla.... Ale zase na ní mám naražený klobouk - takže další ochranná vrstva :-D

Když hrozí potenciální zvýšené riziko (dostih) nebo hodlám jet na cizím koni, beru si dostihovou přilbu s jakýmsi certifikátem, to bych musela doma pohledat, co je tam na lístečku vepsáno. Je fajnová, protože nemá kšilt, a já se občas potřebuji navléct do kostýmu, takže v takovou chvíli si beru tuhle přilbu, protože na ni mohu připevnit nějakou kostýmovou pokrývku hlavy nebo masku, a kšilt z toho netrčí.

2.6.2021 15:31

Coudas napsal(a):
Schumacher ji mel taky.

... já si zrovna myslím, že ne...stalo se mu to při lyžovačce...

2.6.2021 15:55

Mám taky dvě, protože mám dětskou velikost hlavy 54cm... ne každá mi sluší . Co já jich vystřídala na zkoušku, první jsem si koupila na výstavě v Pardubicích u stánku ZOOPRODUKTU- Sving, semišová , vypadala jako cyklistická , vypadala jsem s ní jako dědeček hříbeček., mám jí dotěď + ještě asi další dvě, Kerbl a nevím co, skončila jsem u Casco mistral floral, ale nechala jsem si narůst vlasy- z ježka mám dlouhé a nevejdu se do ní- všude mi to leze ven, tak jsem se plácla přes kapsu a pořídila helmu GPA (je tam i Pikeur asi nějaká koprodukce) carbonovou s koženými hnědými doplňky(na hnědou jsou v cajkách ú.ch.y.l.- prej vulgarismus) byla za dobrou cenu a i sluší.
Kdyby někdo chtěl, mám i Charlese Owena- vzadu se šněrováním, je mi malá, blbý nákup...spíš 52-53cm.
Na tu od back on track jsem taky koukala, chtěla jsem helmu bez aretačního kolečka - po utažení mě někdy rozbolí hlava, pak zase po povolení to bolení přejde a aby měla ty "pevné uši" okolo uší...ne pásky.
Helmu nosím, dvakrát se mi stalo, že vyrazím ze stáje a zjistím, že jí nemám, tak jdu pro ní...

2.6.2021 17:44
lenacia

XXX.XXX.173.31

... já si zrovna myslím, že ne...stalo se mu to při lyžovačce...

Helmu měl, a měl na ni Go-pro kameru. Jenže jen tak pro info, Schumacher se rozflákal o skály, nebylo to že upadl a sjel po sněhu dolů... Helmu měl na několik kousků. Když sem viděla to místo tak jako... Asi fakt 'přežil' jen díky tý helmě

2.6.2021 19:32
Dogas

XXX.XXX.114.211

verun: tak mně jako malé máma helmu horko těžko sehnala, PROTOŽE jsem padala. Kdybych nepadala, zřejmě by se neřešilo Ale ta šance, že si něco udělám, byla skutečně významná v té době. A taky se jednou stalo, že kamarádka padla s koně nazad na asfaltu, a hlavou třískla do silnice, až to zadunělo. To maminku asi taky trochu pošťouchlo

Nutnost ochranných prostředků koresponduje s civilizací. Dávno pryč jsou časy, kdy děcka lítala celý boží den po venku, lezla po stromech (-> uměla padat), skákala gumu (-> uměla se hýbat) a lozila potoky a lovila žáby (-> manuální zručnost, rovnováha).
Dneska se přivalí obtloustlý zoufalec s přirostlým joystickem k ruce, brčkem k puse a židlí k zadnici, a už jen dostat ho na koně znamená slušně si zaposilovat, protože dítě je bez svalového tonu a přetéká člověku přes ruce. A to prosím nakonec nemusí být ani tlusté dítě. Stačí, že se jen nehýbe.

Dívám se, že jsem trochu zaspala.
Každopádně za mě helma nutnost, vesta se mi nechce pořád oblékat. Vím, že to nedělám dobře a sama se za to kárám (nenapadlo mě jiné slovní spojení).
Buggyro po přečtení Vašeho úvodního příspěvku jsme zjistila, že jsem poměrně vyhynulý druh (je fakt. že jsem z farmy...).

2.6.2021 19:33
Dogas

XXX.XXX.114.211

Dívám se, že jsem trochu zaspala.
Každopádně za mě helma nutnost, vesta se mi nechce pořád oblékat. Vím, že to nedělám dobře a sama se za to kárám (nenašla jsem lepší slovní spojení).
Buggyro po přečtení Vašeho úvodního příspěvku jsme zjistila, že jsem poměrně vyhynulý druh (je fakt že jsem z vesnické farmy...).

2.6.2021 22:48
canka

XXX.XXX.215.5

No já jsem u koní od 8- mi let(bude mi 33) a nikdy jsem s helmou nejezdila....prostě mi na hlavě vadí,takže jsem jí měla tak dvakrát za život,když jsem dělala licenci..nikomu to nedávám za příklad,ale funguji tak už dlouho,jezdila jsem a jezdím do terénu i bez sedla a nikdy se mi nic nestalo...jenže že já jsem takový rozený hazardér..nepoužívám ani zmiňovaný pas v autě...

3.6.2021 07:43

canko, i vám držím palečky, ať vám štěstí přeje :-) Třeba jsem padala i za vás Jen bych k tomu ráda podotkla, že jak si jednou na tu helmu nastavíte hlavu (jakože mysl), tak vám přestane vadit :-) Kdybyste přeci jen někdy váhala, zda to nezkusit.

Pravda je, že v mém okolí jezdí lidé především bez helmy, a začnou si ji brát vždycky až když se jim osobně něco stane. A že už se takhle pěkných pár lidí převychovalo. No, neumřeli na to, že. Ani nejsou trvale zdravotně indisponováni po těch pádech. Pokud už prozření, tak tohle je ještě prozření "bez obětí".

3.6.2021 07:55
JaL

XXX.XXX.31.238

Podle mě je dobré nosit helmu.
Ale mnohem důležitější je přemýšlet - já třeba nelezu na koně bez jeho souhlasu, což dělá spousta lidí běžně. Je to nebezpečné, je to v podstatě šílené - jezdit na koni, který nechce. Je důležité smysluplně trénovat, ne dělat pokusy "co se asi stane, když na toho už týden ježděného koně vlezu a půjdeme do města, kde potkáme šílené motorkáře..." případně "já ho tím brodem procpu" nebo "nekoukej do toho křoví a makej".
Osobně tedy věřím víc tréninku, než helmě, ale ani jedno mě nezachrání vždycky.

3.6.2021 08:39
etnies86

XXX.XXX.245.26

Já bych bez helmy nevyjízdim ,mám to tak naučené.automaticky. mají to zamilované i moje cacorky. ty by na kone nevlezli bez přilby a to je jen vodim. Jednou sem ji zapomněla a ze ji výjimečně povozim a budu ji u toho držet a nene, bez přilby nejde :)))) s tou bezpečnosti by mě to taky zajímalo, zda dražší opravdu lepší nebo jde jen o design,značku.... u dětské jsem nadsena s casco. Prostě moc dobře padne na hlavu a je fakt viditelně kvalitní, bytelna. Když to srovnám s první cyklistickou ( měla strašně malou hlavu a koňské v takovém obvodu neměli), to byl obrovský rozdíl

3.6.2021 09:08

Pokud vám helma dobře nesedí, tak také dobře neochrání. Takže pokud máte na výběr dražší a levnější a ta dražší vám sedí hůř, berte tu levnější, dneska už by na obchodech měly splňovat nějakou certifikaci všechny. Jinak záleží na značce. U některých platíte za design a jméno firmy, u některých za patenty a vývoj. To by byla asi otázka na specialistu na sportovní vybavení - předpokládám, že v Decathlonu by takového specialistu mohli mít, hádám, že v Eqs by se také mohl někdo v helmách vyznat.

3.6.2021 12:13
Arbora

XXX.XXX.233.1

Rozdiel bude aj v použitých materiáloch. Je to ako s autami, nejakú bezpečnostnú normu spĺňajú všetky, ale je rozdiel v deformačných zónach. Čo napríklad Daciu pokrčí ako papier, Volvo ustojí s trochu pokriveným plechom.

Samozrejme, nie vždy je drahšie lepšie, preto je fajn pozerať aj nejaké tie spotrebiteľské testy. Nemci určite majú aj na helmy nejaký TUV (niečo ako Dtest), to obvkyle býva na internete dostupné. Všeobecne by som sa nebála dostihových výrobcov, alebo by som si pozrela v čom jazdia jazdci všestrannosti.

Ja mám aktuálne prilbu na MTB, bezpečnostnú normu má a má aj predĺženú časť vzdau, čiže chráni celú hlavu, nie ako bežné cyklistické.

3.6.2021 20:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Můžu se zeptat, jak to řešíte s dlouhými vlasy? Já musím mít drdol, k tomu žádná helma bohužel nejde, když si na vlasech udělám uzel, bouchá mě co krok do zad. Culík taky vadí, mám vlasů hodně, helmu mi stále klopí do čela. Co tím?

3.6.2021 20:41
lenacia

XXX.XXX.168.148

Dotaz napsal(a):
Můžu se zeptat, jak to řešíte s dlouhými vlasy? Já musím mít drdol, k tomu žádná helma bohužel nejde, když si na vlasech udělám uzel, bouchá mě co krok do zad. Culík taky vadí, mám vlasů hodně, helmu mi stále klopí do čela. Co tím?

Nejčastěji řeším copem přes rameno, případně si udělám dva copy z vlasů vepředu, které by jinak lezly do obličeje.
Pokud culík, tak hodně nízko a ideálně z takové té tenké gumičky.

3.6.2021 20:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

lenacia napsal(a):
Nejčastěji řeším copem přes rameno, případně si udělám dva copy z vlasů vepředu, které by jinak lezly do obličeje.
Pokud culík, tak hodně nízko a ideálně z takové té tenké gumičky.

To je právě ten problém, já si na vlasy sedám, i když jsou v copu. :(
Jinak tenká gumička to neudrží, bohužel. Jak jsou v helmách ta dotahovací kolečka vzadu, tak to je prostě ještě větší potíž.

3.6.2021 20:56
kallisto

XXX.XXX.133.84

Vlasy do copu a strčím za tričko. Případně pod šátek a svázat v šátku do drdolu pod helmou.

3.6.2021 21:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kallisto napsal(a):
Vlasy do copu a strčím za tričko. Případně pod šátek a svázat v šátku do drdolu pod helmou.

To vás netlačí v té helmě? Mně se to tam teda ani nevejde.

3.6.2021 22:04
kallisto

XXX.XXX.133.84

ten prvni obrazek je spis jen inspirace. ja mam vlasy bud v copu a pod trickem, nebo aby nemusely pod tricko, tak se daji zadrdolovat do satku, jako na obrazku dva.

Holky drezuracky na to maji takove ty sitky pytliky ne?

3.6.2021 22:46
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já jsem proto dřív jezdila v kšiltovce - má šikovný otvor na culíky, kdy se člověk z vlasů na krku nepotí, protože je dobře a pevně vyčeše. Lyžařskou helmu jednou za rok přežiju, ale tam se tak moc nepotím, i když mi to tam vadí, zkoušela jsem i francouzský cop, moc pohodlné mi to není, na krku se to zase cuchá a chytá. Dlouhý cop mi při lyžování nijak nevadí.
Teď nejezdím, ale helmu bych si ráda pořídila, jen jsem zatím nenašla nic vhodného na denní nošení, i když se přiznám, že jsem nijak podrobně nehledala. Jako atopikovi mi hodně vadí opocení, proto vlasy vyčesávám, proto nosím drdol, savé materiály na loktech, v zákolení, savé podkolenky i v létě atd. Uvědomuju si, že helma je třeba, ale ráda bych našla nějaké řešení nebo nápad, co mě nebude denně svou nepříjemností prudit. Jinak se bavíme o vlasech do půli stehen, zapletené si je v sedle přisedávám. O zkrácení uvažuju, ale culík budu mít vždy.

3.6.2021 23:52
lenacia

XXX.XXX.168.148

Dotaz napsal(a):
Já jsem proto dřív jezdila v kšiltovce - má šikovný otvor na culíky, kdy se člověk z vlasů na krku nepotí, protože je dobře a pevně vyčeše. Lyžařskou helmu jednou za rok přežiju, ale tam se tak moc nepotím, i když mi to tam vadí, zkoušela jsem i francouzský cop, moc pohodlné mi to není, na krku se to zase cuchá a chytá. Dlouhý cop mi při lyžování nijak nevadí.
Teď nejezdím, ale helmu bych si ráda pořídila, jen jsem zatím nenašla nic vhodného na denní nošení, i když se přiznám, že jsem nijak podrobně nehledala. Jako atopikovi mi hodně vadí opocení, proto vlasy vyčesávám, proto nosím drdol, savé materiály na loktech, v zákolení, savé podkolenky i v létě atd. Uvědomuju si, že helma je třeba, ale ráda bych našla nějaké řešení nebo nápad, co mě nebude denně svou nepříjemností prudit. Jinak se bavíme o vlasech do půli stehen, zapletené si je v sedle přisedávám. O zkrácení uvažuju, ale culík budu mít vždy.

inu takové vlasy budou zřejmě v sedle problém vždy .
napadá mě možná ještě udělat dva velké copy po stranách na Inču Čunu

4.6.2021 07:56

Tyjo, holky já vám ty dlouhé husté vlasy závidím, ani nevíte jak! To bych to s tou helmou nějak přetrpěla! Vlasy do baťohu na záda Nebo cop a omotat kolem helmy

Ty moje tři chlupy mi nedělají problém ani když si ten culík udělám na temeni a pak to strčím do helmy

Jinak si umím určitě představit přidělat k helmě vzadu nějaký řemínek nebo stuhu nebo tak, kterým/kterou ty vlasy jen chytím do culíku tam, kde vystupují zpod helmy. Může to být klidně volný culík jako na té kšiltovce :-)

A hele, nejste samy: https://satna.sportobchod.cz/vlasy-a-helma/
Ty copy mají tu výhodu, že dva jsou přeci jen trochu lehčí, než jeden, nepotí se pod nimi krk, a spletení ty vlasy zkrátí, takže nebudou do půli stehen, ale třeba jen k zadku :-) A komu by vadilo, že se kinklají okolo, třeba by šly strčit do rukávů nebo na záda - v zimě tedy mezi triko a mikinu nebo mezi mikinu a bundu, aby se pod nimi nepařilo tělo.

Kdyby si chtěl někdo počíst starší diskusi, která tu na toto téma už proběhla, některé názory mi jsou tam sympatické https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3221588/jizda-bez-prilby

4.6.2021 08:30
kallisto

XXX.XXX.217.242

Do některých sportů už to došlo...

4.6.2021 08:36

kallisto napsal(a):
Do některých sportů už to došlo...

Zrovna jsem to googlila, jestli náhodou už neexistuje helma s otvorem na vlasy. Já mám totiž podobný problém jako Dotaz, dokonce ani zimní čepice mi na hlavě nedrží, tak jsem si pořídila čepici s otvorem na vlasy a super.
Jinak co se týká toho potu, mám to podobně - jak se zpotím, osypu se a můžu se udrbat - já teda hlavně na bedrech, břichu a právě vzadu na krku...

4.6.2021 09:57
lenacia

XXX.XXX.173.31

U jezdecké helmy se bere, že čím níž vzadu sahá, tím lépe, oproti třeba jízdě na kole apod se jedná o dosti nebezpečnější záležitost. Otvor na vlasy by asi ubíral onu bezpečnost.

4.6.2021 10:33
Arbora

XXX.XXX.233.1

Dotaz napsal(a):

Zapletám.

4.6.2021 10:51

lenacia napsal(a):
U jezdecké helmy se bere, že čím níž vzadu sahá, tím lépe, oproti třeba jízdě na kole apod se jedná o dosti nebezpečnější záležitost. Otvor na vlasy by asi ubíral onu bezpečnost.

otvor na vlasy může být klidně výš tak, aby byl týl chráněný

podobně jako u těch čepic:
https://cdn.myshoptet.com/usr/www.sport4all.cz/user/shop/big/16850_cepice-s-otvorem-pro-culik-cerna.jpg?5d64594c

4.6.2021 13:33
lenacia

XXX.XXX.173.31

otvor na vlasy může být klidně výš tak, aby byl týl chráněný

podobně jako u těch čepic:
https://cdn.myshoptet.com/usr/www.sport4all.cz/user/shop/big/16850_cepice-s-otvorem-pro-culik-cerna.jpg?5d64594c

Možná může, možná ne, já samozřejmě neřeknu, jestli to neudělali protože si nikdo neřekl, nebo to neudělali protože to je technologicky při výrobě třeba nemožné udělat tak aby to neovlivnilo bezpečnost... Možná by stálo za zvážení oslovit nějakého výrobce a zeptat se přímo

4.6.2021 13:48

Bezpečnost vs. cena: namátkově jsem našla tenhle test. V tabulce nevidím žádný jednoznačný vztah mezi cenou a výsledkem. A nejlépe vyšly ty zmíněné Back on Track - které v téhle tabulce patří k levnějším.

https://equlifestyle.eu/2020/02/26/independent-riding-helmet-test-indicates-major-differences-in-levels-of-protection/

Články jsem nečetla, až budu mít víc času vklidu to prostudu a zkusím dohledat další testy.

Otvor na vlasy ... cyklo helmy mají spoustu otvorů, jezdecké pokud vím žádné. Přitom rychlost pohybu a výška pádu i terén jsou srovnatelné. Snad je to věc tradice, ale řekla bych spíš že to má i nějaké konstrukční důvody. Možná otvory narušují nějaký důležitý bezpečnostní parametr (např. u cyklistické se nepočítá s kopyty koní).

4.6.2021 14:10
lenacia

XXX.XXX.173.31

Bezpečnost vs. cena: namátkově jsem našla tenhle test. V tabulce nevidím žádný jednoznačný vztah mezi cenou a výsledkem. A nejlépe vyšly ty zmíněné Back on Track - které v téhle tabulce patří k levnějším.

https://equlifestyle.eu/2020/02/26/independent-riding-helmet-test-indicates-major-differences-in-levels-of-protection/

Články jsem nečetla, až budu mít víc času vklidu to prostudu a zkusím dohledat další testy.

Otvor na vlasy ... cyklo helmy mají spoustu otvorů, jezdecké pokud vím žádné. Přitom rychlost pohybu a výška pádu i terén jsou srovnatelné. Snad je to věc tradice, ale řekla bych spíš že to má i nějaké konstrukční důvody. Možná otvory narušují nějaký důležitý bezpečnostní parametr (např. u cyklistické se nepočítá s kopyty koní).

Tak Teda nevím jo. Výškově... Já na žádný ze svých kol schůdky na nasedání nikdy nepotřebovala. A žádné moje kolo se třeba nepolekalo a nezačalo házet hrby.
Cyklistická helma je naopak nejméně vhodnou pro jízdu na koni. Protože chrání hlavně strany hlavy. Při jízdě na kole se nejvíce padů stává při převrácení kola na bok. Případně přepad přes řídítka... Zatímco u koně jeden vlastně nikdy neví, plus sou tam kopyta, plus riziko zaklínění nohy ve třmenu. Je sice nějaká mantra na tu jakým stylem padat, ale já osobně ji Teda nikdy nevychytala. I když je zvláštní že vždycky končím vlevo, na boku, na mojí zraněné kyčli :D

4.6.2021 15:12

To, že cyklistická helma je na koně nepříliš vhodná, už jsem taky slyšela. Ne tedy z ověřeného zdroje. Ale někde se ta info asi vzala. Když mají děcka k dispozici horolezecké helmy, tak preferujeme ty. Ale málokdy se zadaří. Ale když mají děcka svoje padnoucí cyklistické přilby, raději řeknu rodičům, aby si vzali ty, než půjčovat dětem potenciálně nepadnoucí erární, i když jsou jezdecké.

Zde k tomu podnětná diskuse na Eqch https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1327325

4.6.2021 15:52
Arbora

XXX.XXX.233.1

Trebárs helmu, ktorú mám na cesťák by som na koňa vzala iba v prípade nejakej akútnej situácie, pretože to je presne ten typ, ktorý sedí hore na hlave a nechráni zboku. MTB helma ale chránia celú hlavu, pretože tam je riziko toho, že človek stretne strom, alebo korene. Celkovo ale tá bezpečnosť pri športe celkom prešla obrovským a pomerne rýchlym vývojom.

Dosť dôelžitá je aj správna veľkosť, rodičia často radi deckám kúpia helmu väčšiu, veď dorastie. Vypchajú ju čapicou, alebo čím, sedí niekde meter nad hlavou...

4.6.2021 16:09
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

Hezké téma.
Bez helmy mám naježděno hodně. Jednoduše byla jen jedna a bral si jí nejmladší jezdec, nebo ten na nejdebilnějším koni. Ale mít přilbu byla frajeřina, tu semišovou mám doma do teď jako relikvii a nejsem schopna se jí vzdát:)
Jako dospělá na svém koni, sama v známém terénu jsem jezdila léta bez helmy. Pravidelně v helmě jezdím, od kdy mám manžela, ne kvůli sobě, ale kvůli němu. Vkus mám podobný jako Arbora, dostihovka Charles Owen J3, zakrytý zátylek, pořádný kus skořepiny, pořádný polstr. A vlastně mi v zimě není zima na hlavu, nelezou mi vlasy do ksichtu, neprší mi za krk a nemlátím si hlavu o větve.
Helmu s dírou na ohon bych nechtěla. Manžel je konstruktér a ve firmě mají extra člověka, který počítá vlastnosti materiálů, deformační zóny atd. Každá díra se řeší a oslabuje materiál.
Dotaz, vlasy musíte mít bombastické. Jako malá jsem o takových snila. Vydržím to max do půl zad. Pak si je přilehnu při hrátkách, hnu si krkem a šmik :) Na koni bych se bála, že se někde o vlasy zachytím, to je opravdu na nějaký baťoh nebo zaplést copan a omotat pod oblečení. Než to řešit, vlasy bych prodala na příčesky pro pipiny a za ty peníze si koupila nějakou supr helmu. Nebo je darujte na paruky, za to si nic nekoupíte, ale možná Vám to nahoře přičtou k dobru, až bude situace na helmu...
Shumacher mě až tak za srdce nechytil. Ale nedávno byl na EQCH článek a sbírka pro mladou jezdkyni, které zakopl kůň na jízdárně, šláp jí na hlavu (v helmě) a máma jí resuscitovala, než přijela záchranka.

4.6.2021 17:00
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Dotaz napsal(a):
To je právě ten problém, já si na vlasy sedám, i když jsou v copu. :(
Jinak tenká gumička to neudrží, bohužel. Jak jsou v helmách ta dotahovací kolečka vzadu, tak to je prostě ještě větší potíž.

Jsou pevné gumičky, které ty vlasy zvládnou. Já mám vlasy po zadek a nesnáším je mít rozpuštěné, když to kolem mě lítá. Mimo to, že to vyvolává hodně nežádoucí pánské pozornosti tak je to strašně otravné když vám to furt padá do očí a cuchá se to větrem nebo se to chytá do větví stromů.

Dělám si culík na temeni hlavy, hned u temene těsně pod koncem přilby přichytím pevnou gumičkou (ne tu, co chytá vlasy, jsou i takové gumotextilní tenké prodávají se v každé drogerii, drží, ale neškubou), pak upletu cop, zakončím ho druhou gumičkou a na tom potom udělám uzel a ten konec sepnu u horní gumičky do takové té klasické zapínací spony. udělá to takový bobek těsně pod přilbou a vlasy drží. Přišla jsem na to při zaplétání koní na závody.

4.6.2021 17:50

Naprosto OT ale nemáte vy dlouhovlasky nejakou fotku s rozpustenymi vlasy idealne na cvalajicim koni? Ja jsem nervni,kdyz je mam do puli zad

4.6.2021 20:49
koně

XXX.XXX.174.63

Já se tady hlásím k menšině,spíše jedincům,kteří jezdí bez helmy.
Zamlada byla jedna na oddíl.Pro slavnostní příležitosti.
Vyžadovaly se však vysoké boty,tak většina měla gumáky.Kdo sehnal jezdecké gumové boty a šťastlivci co někde našli nějaké historické kožené
Takže jsem si nenavykla na mít něco na hlavě ,ani v zimě nenosím čepici ,ale jen čelenky.Muž taky jezdí ,většinou v klobouku ,v zimě v čepici.
Dceři helmu dávám ,má velkou mladou kobylu
Nemám nic proti bezpečnostním prvkům,kdo chce je používat,ať je používá .Když jsou k dispozici a kvalitní.
Ale pořád operovat argumenty typu pásy v autech, a jak vylezeš na koně bez ,skončíš s hlavou na kaši ,se mi zdají taky zbytečné

5.6.2021 07:38
dsj

XXX.XXX.255.137

Moje první helma byla dětská zelená hokejová skořepina Jezdecké helmy měli jen vedoucí a bývali to takové ty semišové na gumičku pod bradou a hodně z nich nemělo ani tu gumičku, ale na startu si je vždycky závodník narazil na hlavu a kupodivu nepadala Tahle helma byla velká frajeřinka. Ta hokejistická helma se při jednom mém přistání na hlavu rozlomila napůl a to byl její konec. Také byla veliká frajeřinka mít vlastní bič, ty oddílové byli bez plácaček, bez rukojetí a různě polámané. Můj první opravdový bičík byl vymodlený dárek pod stromeček, a máma kvůli němu jela do Práglu, byl tam možná jediný obchod v ČR s jezdeckýma potřebama a říkala mi že na bičík se musela domluvit na datumu kdy přijdou a v ten den tam být hned ráno, protože odpoledne už byli vyprodané.
Hodně let jsem jezdila do lesa jen s kšiltovkou, jen na remonty jsem si brala helmu, ale po jednom pádu, kdy jsem setrvačností jela tváří snad 3m po písku a jen se bezmocně dívala jak se k mojí hlavě nadzvukovou rychlostí blíží betonová hrana obrubníku jezdím jen s helmou - zastavila jsem se tak cm před hranou, ale dodnes si pamatuji, jak jsem si byla jistá, že budu mít ten beton zaražený hluboko do mozku. Vestu jsem také začala používat, jak stárnu, tak mi déle trvá se vzpamatovat z pádů, jak jsem se ve 20 po pádu oklepala a zdravě naštvala a hned lezla na koně, tak dnes potřebuji pár minut na vydýchání.
Někdo tady napsal že děti dnes jsou zranitelnější a mívají horší pády, než děti před pár lety - s tím bohužel musím souhlasit, před pár lety když slečna spadla, tak obvykle bez následků, dnes když občas vezmu jezdit slečny od známých, tak bývají dobře živené (i když ne ne tlusté) a postavu mají i pěknou ale takovou měkkou, nevysportovanou. Rozdíl je i v chování - před pár lety jsem musela děcka věčně sundavat z balíků (nejlepší zábava prolézat a skákat po balíkách = možnost nacvičit pády, dopady, odskoky atd.) a svolávat k sobě, protože se mi neustále rozběhávaly po okolí a také mít oči i na zadku, protože se neustále motaly kolem koní, dnes obvykle slezou z koně, kecnou na lavičku a začnou hledět do mobilu.

5.6.2021 08:53
lenacia

XXX.XXX.173.31

Podle mě je to i tím, že už není tolik babiček a příbuzných na vesnici, děti už žijí pořád v bytech, prolézačky apod dnes musí splňovat kdejakou normu...
Já byla při těle od mala a pravda, jsou to problémy. Nevylezu někam za pomoci rukou, šplhat po tyči či po laně, samozřejmě nebyla sem tak rychlá, a neuběhla tak dlouho abych se nezadýchala... Ale hrála sem závodně volejbal, v plaveckém oddílu mě nasazovali proti klukům, protože sem byla rychlejší než holky. Jezdila sem na kole, na balík sem se taky vyškrábala a byla sem schopná vylézt na kdejakou skalku a prudký svah, jen tak pro to že mě to bavilo... To dneska nikde už nevidím.
A nato jsk na kolo sem helmu neměla ani v dětství, tak na koně sem bez ní nesedla. Pamatuju si, že moje mamka tenkrát obvolala VZP a zjištovala, že tenkrát byla sleva snad 500 Kč na helmy, a jestli se vztahuje i na jezdecké. Vztahovala. Přilba Carbonic už tu semnou je nějakých 17 let...
Pamatuju můj první pád. Kobylu na táboře štípla vosa. Jezdilo se v lesíku na takových hřištích na volejbal, a ty byly ohraničené takovým tenkým betonem, aby se písek nesypal ven, a za tím byla normální lesní zem, v trochu nižší úrovni než byla ta hřiště... Dopadla sem krkem přesně na tenhle betonový patník. Nebýt mojí carbonic helmy, která byla mnohem větší než ty semišové skořepiny, takže vyplnila ten rozdíl mezi hřištěm a lesem, tak kdo ví, co se mohlo stát. Takhle sem měla zezadu ne krku jen modřinu

5.6.2021 21:11

alfi pav napsal(a):
Jsou pevné gumičky, které ty vlasy zvládnou. Já mám vlasy po zadek a nesnáším je mít rozpuštěné, když to kolem mě lítá. Mimo to, že to vyvolává hodně nežádoucí pánské pozornosti tak je to strašně otravné když vám to furt padá do očí a cuchá se to větrem nebo se to chytá do větví stromů.

Dělám si culík na temeni hlavy, hned u temene těsně pod koncem přilby přichytím pevnou gumičkou (ne tu, co chytá vlasy, jsou i takové gumotextilní tenké prodávají se v každé drogerii, drží, ale neškubou), pak upletu cop, zakončím ho druhou gumičkou a na tom potom udělám uzel a ten konec sepnu u horní gumičky do takové té klasické zapínací spony. udělá to takový bobek těsně pod přilbou a vlasy drží. Přišla jsem na to při zaplétání koní na závody.

...probůh, jak se vejdete do helemy, když máte culík na vrcholku hlavy? nemáte na mysli týl? tam běžně končí přilba...jak to popisujete, mi vychází, že si uděláte culík, vlezete do helmy, uděláte ještě jeden pod helmou a pak zapletete...?

Já si sundám zubatou čelenku, dám si vlasy za uši, jednou rukou chytnu jako do culíku u krku, nasadím helmu, opravím za uši a z pod helmy mi to leze vzadu po krku kamkoliv...asi 20 let jsem měla kraťounké vlasy a jelikož mi nešednou- heč, nechala jsem si je ješte jednou narůst a užívám si je... jak voní po umytí, jak lítají ve větru, jak je mám přilepené na puse...
Edit: ...až na to přilehávání, manžel na to není zvyklý

6.6.2021 21:46
alfi pav

XXX.XXX.30.254

...probůh, jak se vejdete do helemy, když máte culík na vrcholku hlavy? nemáte na mysli týl? tam běžně končí přilba...jak to popisujete, mi vychází, že si uděláte culík, vlezete do helmy, uděláte ještě jeden pod helmou a pak zapletete...?

Já si sundám zubatou čelenku, dám si vlasy za uši, jednou rukou chytnu jako do culíku u krku, nasadím helmu, opravím za uši a z pod helmy mi to leze vzadu po krku kamkoliv...asi 20 let jsem měla kraťounké vlasy a jelikož mi nešednou- heč, nechala jsem si je ješte jednou narůst a užívám si je... jak voní po umytí, jak lítají ve větru, jak je mám přilepené na puse...
Edit: ...až na to přilehávání, manžel na to není zvyklý

Temeno je pro mě vzadu na hlavě těsně pod helmou, leč koukala jsem na odborné obrázky asi jsem to špatně nazvala. Snad spodní část týlu? Na některé věci hold odborník nejsem

Já mám vlasy tak dlouhé, že si je musím zaplétat i na spaní, abych se s nimi v noci neuškrtila... Nesnáším když se mi motají kolem hlavy a krku

6.6.2021 21:51
Terven

XXX.XXX.110.191

alfi pav napsal(a):
Temeno je pro mě vzadu na hlavě těsně pod helmou, leč koukala jsem na odborné obrázky asi jsem to špatně nazvala. Snad spodní část týlu? Na některé věci hold odborník nejsem

Já mám vlasy tak dlouhé, že si je musím zaplétat i na spaní, abych se s nimi v noci neuškrtila... Nesnáším když se mi motají kolem hlavy a krku

Temeno je úplně svrchu, to kryje každá helma, i cyklistická. Pod helmou může čouhat leda týl.

17.2.2022 09:48
kallisto

XXX.XXX.217.242

Nechci zakládat úplně nové téma, ale než se uklikám na googlu k smrti, máte někdo tip na značku či konkrétní typ helmy/přilby bez kolečka či šoupátka, ale prostě na pevnou velikost?

Nemám helmy s kolečkem ráda, ale jak koukám, jiné už se asi ani nedělají.

17.2.2022 09:52
evcusik

XXX.XXX.37.11

kallisto napsal(a):
Nechci zakládat úplně nové téma, ale než se uklikám na googlu k smrti, máte někdo tip na značku či konkrétní typ helmy/přilby bez kolečka či šoupátka, ale prostě na pevnou velikost?

Casco Spirit - mám doma, je bez kolečka, šoupátka. Vybíráte konkrétní rozsah velikosti.

17.2.2022 19:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):

Kolečko je bezva. V létě stáhnu víc, v zimě nosím pod přilbu návlek, tak povolím. Neumím si představit, že mě, migrenikovi, přilba hlavu stahuje "na krev".

18.2.2022 06:32

mám dvě helmy :-) jednu k čepici, druhou rovnou na hlavu. Ale nejsem migrenik a od malinkata (7) zvykaná na helmu (mám podezření, že si hlava zvykla tak, že přestala růst.... mám pořád svoji první dětskou helmu a je mi)

18.2.2022 07:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

mám dvě helmy :-) jednu k čepici, druhou rovnou na hlavu. Ale nejsem migrenik a od malinkata (7) zvykaná na helmu (mám podezření, že si hlava zvykla tak, že přestala růst.... mám pořád svoji první dětskou helmu a je mi)

Tak hlava by neměla růst, alespoň u děvčátek, od puberty. Takže proč ne malou přilbičku.
Já mám převelikou přilbu a na svou hlavu špatně sháním čepice. Mě zřejmě rostla hlava snad až do vojny.

18.2.2022 08:32
Arbora

XXX.XXX.80.73

Sisi, buff šatku ste neskúšali? Dá sa poskladať na čelenku, kúpite aj v lidli, alebo tchibe za pár korún. Nosím pod helmou na koňa, aj na bicykel. A nepotrebuje toľko priestoru, ako čapica. Napr. https://www.headwear.cz/ab5tr-blue-126373-707-10-00

18.2.2022 08:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Sisi, buff šatku ste neskúšali? Dá sa poskladať na čelenku, kúpite aj v lidli, alebo tchibe za pár korún. Nosím pod helmou na koňa, aj na bicykel. A nepotrebuje toľko priestoru, ako čapica. Napr. https://www.headwear.cz/ab5tr-blue-126373-707-10-00

Nevěděla jsem, jak ten tunel správně nazvat. Ano, tohle nosím. Perfektní věc. Nosila jsem i místo roušky. Než začaly respirátory.

18.2.2022 21:10
alfi pav

XXX.XXX.30.253

sisi58 napsal(a):
Tak hlava by neměla růst, alespoň u děvčátek, od puberty. Takže proč ne malou přilbičku.
Já mám převelikou přilbu a na svou hlavu špatně sháním čepice. Mě zřejmě rostla hlava snad až do vojny.

Lehká běžecká čepice z decathlonu - na to jak je tenká, tak překvapivě dobře hřeje a neprofoukne, nesjíždí nikam a pod přilbu vleze bez problémů (taky mám hlavu jak škopek)

Nedám bez ní celoročně ani ránu, a za ty prachy

https://www.decathlon.cz/p/bezecka-cepice/_/R-p-157211?mc=8368935

18.2.2022 21:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Lehká běžecká čepice z decathlonu - na to jak je tenká, tak překvapivě dobře hřeje a neprofoukne, nesjíždí nikam a pod přilbu vleze bez problémů (taky mám hlavu jak škopek)

Nedám bez ní celoročně ani ránu, a za ty prachy

https://www.decathlon.cz/p/bezecka-cepice/_/R-p-157211?mc=8368935

Mám z Decathlonu podobnou. Beru, co je po ruce. Buď tunel nebo tu čepici. Kdysi jsem jezdila v takové vlněné, pletené. Měla anténku. Vypadala jsem jako ten zelený teletubbies. Ale bylo teplo.

18.2.2022 22:51
lenacia

XXX.XXX.168.148

Já mám z předloňska tu "HKM Morello" zimní bundu.... Já už si bez ní nedokážu zimu u koní představit. Úžasně teplá, i když mám pod ní jen tričko s krátkým rukávem... Zipík má vysoko, a super je, že ta kapuce má vlastní zapínací límeček, takže když si ji dám na hlavu a zapnu u krku, tak je jedno jak silný vítr fouká, ale kapuci nesfoukne a díky tomu, že má stejné zateplení jako celá bunda, tak je v ní teplo. Kožíšek, komu vadí, tak je sundavací...
Takže když jdu jezdit, tak si ji přehodím přes přilbu a zapnu... jako, takovou bundu sem žádnou další už nenašla. Opravdu úžasná, a nejlepší poslední dárek od tatínka k vánocům.
A samozřejmě jde kombinovat is s tím multifunkčním šátkem, jen já ho nerada nosím jako kuklu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík