Co to vlastně je ta "horní linie"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2021 14:03

Opakovaně se tu na diskuzích i jinde setkávám s pojmem "horní linie" - zda je či není nasvalená, dobrá...
Evidentně jde o oblíbený termín, zatím jsem ale nenašla vysvětlení co vlastně je. Evidentně půjde o tvar hřbetu a podílí se na ní svaly a tuk - většinou tu o ní diskutujete v souvislosti s hubenými koňmi. Platí tedy že dobře živený a nasvalený kůň má lepší horní linii než tentýž kůň vyhladovělý nebo obézní? Vypovídá tedy horní linie hlavně o momentální kondici koně? Nebo je důležitější stavba kostry? Nebo je to tak půl napůl?

Kde horní linie vlastně začíná (čumákem? mezi ušima? kohoutkem?) a končí (ocasem)?

Myslí se horní linií celá plocha zad, nebo skutečně jen čára kopírující horní linii koně, jako když jeho fotku obtáhnu fixou?

Například ve článku na equichannelu, u obrázku hřebce Ladykillera se píše:
"Měl trošku silnější krk, než bylo nutné, a také těžší zátylek, ale vynikal výbornou horní linií, která měla drobný nedostatek pouze v méně výrazné bederní partii, zakončovala ji však krásná, přiměřeně šikmá a skvěle osvalená záď"

Co vidím já: hřbet koně za kohoutkem se rychle svažuje a pak znovu pozvoněji zvedá, a směrem k ocasu se pak se linie opět zvedá na jakýsi hrb (vlevo vyšší, asi že levá zadní je víc pod tělem než pravá. A kde je pak ten nedostatek v bederní partii a jak by vypadala tato partie ideálně (vice vyklenutá nahoru?). Kde začíná ta přiměřeně šikmá záď - za tím "hrbkem"? Myslela jsem že záď koně je v zásadě vše co je za sedlem, podle tohoto popisu je až za bedry.

Odkaz na článek a fotku přikládám.

Děkuji

https://www.equichannel.cz/koreny-moderniho-teplokrevnika-ladykiller-xx

21.6.2021 14:25
jesie

XXX.XXX.224.171

http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=234

Na tomto webu je nejvíc ucelených článků a videí o horní linii,které jsou relevantní a veterinárně podložené :)

21.6.2021 14:34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Opakovaně se tu na diskuzích i jinde setkávám s pojmem "horní linie" - zda je či není nasvalená, dobrá...
Evidentně jde o oblíbený termín, zatím jsem ale nenašla vysvětlení co vlastně je. Evidentně půjde o tvar hřbetu a podílí se na ní svaly a tuk - většinou tu o ní diskutujete v souvislosti s hubenými koňmi. Platí tedy že dobře živený a nasvalený kůň má lepší horní linii než tentýž kůň vyhladovělý nebo obézní? Vypovídá tedy horní linie hlavně o momentální kondici koně? Nebo je důležitější stavba kostry? Nebo je to tak půl napůl?

Kde horní linie vlastně začíná (čumákem? mezi ušima? kohoutkem?) a končí (ocasem)?

Myslí se horní linií celá plocha zad, nebo skutečně jen čára kopírující horní linii koně, jako když jeho fotku obtáhnu fixou?

"Měl trošku silnější krk, než bylo nutné, a také těžší zátylek, ale vynikal výbornou horní linií, která měla drobný nedostatek pouze v méně výrazné bederní partii, zakončovala ji však krásná, přiměřeně šikmá a skvěle osvalená záď"

Co vidím já: hřbet koně za kohoutkem se rychle svažuje a pak znovu pozvoněji zvedá, a směrem k ocasu se pak se linie opět zvedá na jakýsi hrb (vlevo vyšší, asi že levá zadní je víc pod tělem než pravá. A kde je pak ten nedostatek v bederní partii a jak by vypadala tato partie ideálně (vice vyklenutá nahoru?). Kde začíná ta přiměřeně šikmá záď - za tím "hrbkem"? Myslela jsem že záď koně je v zásadě vše co je za sedlem, podle tohoto popisu je až za bedry.

Děkuji

Pro mě začíná mezi ušima a končí ocasem. A ano, záď je až za bedry. Ostatní viz jessie.

21.6.2021 21:16

Děkuji

bedra jsou za sedlem, tam by nemělo sedlo nikdy sahat, zde asi by to chtělo víc "masa"?, k zádi: pravděpodobně louplá(štěpená), proto ty dva hrbolky-osvalení kyčle, od kyčelního hrbolu k sedacímu hrbolu-sklon zádi-délka, možnost úponů svalů k podpoře prostorného cvalu, k odrazu, u plnokrevníků bývá záď plošší-úhlení pánve, proto "plochý cval" u XX obecně.
horní linii beru krk-kohoutek, celá záda a zadek. dle odkazu z nechsenest: BEZ záseků na krku před kohoutkem, prudkým poklesem za kohoutkem směrem k zádům a bez hrbolu na zadku.(křížokyčelní spojení). Pokud jsou tyto partie i hezky a správně osvalené, pěkně na sebe navazují a vytváří pěkné plynulé přechody, když se já vyjadřuju k horní linii, myslím tvar a osvalení

22.6.2021 10:23

U nás vytvářejí pěkné plynulé přechody i linie tučné a neosvalené :-)

Akorát u toho plnokrevníka je to bída, tak toho nikde nepresentuji. Chyba bude určitě ve mně i v něm, v sedle i v práci, děláme co umíme (a že toho moc neumíme... :-)

22.6.2021 13:11
Arbora

XXX.XXX.233.1

To hodnotenie Ladykillera treba brať s ohľadom na plemeno, keďže je to zástupca A1/1.

A u žrebcov sa to hodnotí skrátka ináč, skôr celkový dojem, nasadenie krku, bedier, úhlenie zadných nôh, to sú všetko znaky, ktoré môžu byť dedičné. Pri posudzovaní výživového stavu nie je tak dôležitý ako je nasadený krk, ale či je na ňom nejaké mäso. Samozrejme, všetko treba vnímať v kontexte, napríklad jelení krk u chudého koňa nemusí byť spôsobený nesprávnym jazdením, ale nedostatkom krmiva.

22.6.2021 22:05

Díky za odpovědi.

Podle článku v odkazu od Jesie (víc jsem jich z webu zatím nečetla) se na tvaru horní linie podílí nasvalení a držení těla (které se navzájem ovlivňují).

Stran polohy beder, sedacího hrbolu atd si asi budu muset někde blíž nastudovat anatomii koně .

Verun - ano, i nad tím jsem pak přemýšlela, že tvar horní linie bude určitě různý podle plemen a určení koní. Asi jinak by měl vypadat ideální koňský vytrvalec, sprinter, klusák, tažný kůň...

Tvar horní linie tedy bude kombinací genetiky (vrozených předpokladů) a podmínek (např. jak a zda se s koněm pracuje). Nejde jen o výživový stav.

Mrzí mě jen že ty "markantní rozdíly" sama moc nevidím :/ Ještě že jsou ve článku ty šipky :).

Pokud jsem ten článek na KoněČesky pochopila správně, pak je ideální nasvalení a nesení těla jezdeckého koně v souladu s jeho přirozenou biomechanikou. Pak by mělo platit že je cílený tréning popsaný v odkazu od Jesie vede "jen" tomu, k čemu by zdravý kůň s volným pohybem a bez rušení jezdcem dospěl sám?

23.6.2021 07:10

Je to stejné jako s lidmi. Přirozeně se nesoucí lidé také nejsou zpravidla "správně" nasvalení, a velmi často si naopak posilují různé nevyrovnané držení těla, i když (nebo právě protože, záleží na úhlu pohledu) nesportují.

Přirozená křivost vychází už z polohy plodu v děloze, dále se posiluje nebo vyrovnává používáním těla v průběhu raného vývoje a osifikace kostry (často se mluví o tom, kterou nohu kůň preferuje při pasení mít vepředu). Tohle pak mluví do nasvalení, správného používání těla, a náchylnosti na potíže.

Kůň sám může mít špatnou horní linii i bez vlivu člověka, protože si ulevuje od různých vývojově vzniklých problémů a nebo od problémů získaných - natažená šlacha při blbnutí ve výběhu (o skutečném úrazu nemluvě). A samozřejmě třeba kobyla čerstvě po porodu například může mít horní linii naprosto příšernou, a je to otázka pár hodin nebo dní, než se znovu zpevní rozvolněné struktury. A dále kvůli různým nemocem, ať už s genetickou dispozicí (PSSM) nebo starobní (zřejmě cushing) - protože první svaly (a vlastně i špeky), které zmizí při nějakém problému, jsou ty v horní linii. Proto je na nich takový důraz.

Ten cílený trénink taky buduje jakousi nadstavbu nad přirozeností koně, takže je klidně možné, že do takové horní linie by kůň sám nikdy nedospěl, protože prostě během pasení nevykonává takovou práci, aby se konkrétní svaly dostatečně "nabouchaly". To bude třeba příklad toho araba od Alfi (viz diskuse https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3837810/kdy-kastrovat), osvalení kohoutku by při pastevním poflakování rozhodně nebylo tak vyrýsované. Měl by třeba krk a zadnici, protože za to může (podle mě i ten testosteron a) výživa, ale osvalení kohoutku, báze krku a hřbetu by bylo nezřetelné - nebyly by tam ty "rychlé" svaly (které mají větší objem - to jsou ty kulturistické), ale zejména ty "pomalé" (jako mají ti Etiopani, co vyhrávají maratony - to jsou taková vyžlata).

23.6.2021 15:07

"protože první svaly (a vlastně i špeky), které zmizí při nějakém problému, jsou ty v horní linii. Proto je na nich takový důraz"

díky, tohle jsem si potřebovala uvědomit

23.6.2021 21:39

Právě jsem zjistila že odpovědi a studijní materiál už mám pár dní doma :). Půjčila jsem si z knihovny kupku koňských knížek a dneska jednu náhodně otevřela. A ejhle, je to tam! Spousta anatomických obrázků koně s pozicí hlavních svalů i kostí, výborně vybrané srovnávací dvojice fotek koní pod jezdcem v akci. G. Heuschmann, Kdyby koně mohli křičet. Tip na knihu taky někde odsud z diskusí, děkuji!

Ale tedy nad některými snímky bych fakt na jezdce křičela :(. Až se bojím pátrat jestli se od r. 2006, kdy kniha vyšla, přístup na soutěžích změnil.

24.6.2021 13:18

Právě jsem zjistila že odpovědi a studijní materiál už mám pár dní doma :). Půjčila jsem si z knihovny kupku koňských knížek a dneska jednu náhodně otevřela. A ejhle, je to tam! Spousta anatomických obrázků koně s pozicí hlavních svalů i kostí, výborně vybrané srovnávací dvojice fotek koní pod jezdcem v akci. G. Heuschmann, Kdyby koně mohli křičet. Tip na knihu taky někde odsud z diskusí, děkuji!

Ale tedy nad některými snímky bych fakt na jezdce křičela :(. Až se bojím pátrat jestli se od r. 2006, kdy kniha vyšla, přístup na soutěžích změnil.

Obávám se, že nezměnil. Když vidím, jací jezdci s jakým koněm (ztuhlým a zarolovaným) sbírají na drezúrních obdélnicích body... A to i ve vyšších soutěžích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík